Μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Αρχηγός Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού, Ναύαρχος Michael Gilday, υπεραμύνθηκε της πρότασης για παροπλισμό 24 παλαιών πλοίων το 2023 και δήλωσε ότι η απόφαση είναι στρατηγική και ελήφθη έχοντας κατά νου τις πραγματικές συνέπειες. Όπως δήλωσε η απόφαση παροπλισμού των 24 πλοίων έχει να κάνει με την εγγύηση της διάθεσης επαρκούς αριθμού όπλων τη στιγμή της μάχης.

Αν δεν παροπλιστούν αυτά τα πλοία το Ναυτικό θα πρέπει «να πληρώσει γι’ αυτά με ανθρώπινο δυναμικό, με λιγότερα πυρομαχικά και ανταλλακτικά … θα πληρώσουμε με περιορισμένη συντήρηση, μειωμένες ώρες πτήσης, λιγότερες ημέρες στη θάλασσα, θα πληρώσουμε με όλα όσα επιτυγχάνουν μια δύναμη έτοιμη για πόλεμο», δήλωσε ο Ναύαρχος Michael Gilday. Επίσης δήλωσε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα δαπανηθούν σε πυρομαχικά που είναι κρίσιμα για το Ναυτικό σε κάθε πιθανή σύγκρουση με την Κίνα.

«Έχοντας κατά νου την ετοιμότητα προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε την εγχώριας παραγωγή σε κρίσιμους πυραύλους όπως οι LRASM, JASM-ER, Maritime Strike Tomahawk και SM-6 έτσι ώστε τα πλοία που βρίσκονται στη θάλασσα έχουν στη διάθεση τους όπλα που έχουν αξία για την αποτροπή και τη μάχης», συμπλήρωσε ο Ναύαρχος Michael Gilday.

Σύμφωνα με το προσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2023 τα 24 πλοία που προτείνει να αποσύρει το Αμερικανικό Ναυτικό είναι εννέα (9) LCS κλάσης «Freedom», πέντε (5) «Ticonderoga», τέσσερα (4) πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης «Whidbey Island», δύο (2) επιθετικά υποβρύχια και τέσσερα (4) πλοία υποστήριξης. Από τα 24 αυτά πλοία, τα 16 δεν έχουν εξαντλήσει το όριο επιχειρησιακής τους ζωής, ενώ σύμφωνα με το αιτιολογικό σημείωμα του Ναυτικού, η απόσυρση τους θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων της τάξεως των $ 3,6 δισεκατομμυρίων σε διάστημα πέντε (5) ετών.