Το ΤΕΝΞ δεν είναι άλλη μια μονάδα Μηχανικού. Είναι μονάδα επίλεκτη και υψηλού κινδύνου. Γι’ αυτό και όσοι υπηρετούν εκεί είναι εθελοντές με μια ιδιαίτερα απαιτητική εκπαίδευση. Δεν είναι εκπαίδευση μηδενικού ρίσκου. Διεξάγονται καθημερινά πραγματικές επιχειρήσεις, όπως και στο πόλεμο.

Επειδή γράφθηκαν πολλές ανακρίβειες από διάφορες πηγές ενημέρωσης αποφασίσαμε να τοποθετηθούμε επί του θέματος και να εξηγήσουμε πως έγιναν τα γεγονότα: 

Το χθεσινό ατύχημα έγινε στα πλαίσια συντήρησης υλικού που βρίσκεται στο μουσείο της Μονάδας, εντός του στρατοπέδου στο Μενίδι. Είχαμε τη τύχη να το επισκεφθούμε. Ο ΕΜΘ Αρχιλοχίας κατά τη φάση της συντήρησης πήρε μια μουσειακή χειροβομβίδα (αποστρατιωτικοποημένη υλικό, χωρίς πυροκροτητή) προκειμένου να εκτελέσει τη διαδικασία  συντήρησης. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης υπολείματα πυρίτιδας που βρίσκονταν στα τοιχώματα της χειροβομβίδας αναφλέγησαν λόγω σπινθήρων από το σβουράκι καθαρισμού με αποτέλεσμα να λάβει χώρα έκρηξη χαμηλής ισχύος που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό. Σε διαφορετική περίπτωση αν υπήρξε έκρηξη πραγματικής χειροβομβίδας ήταν σίγουρο πως θα είχε προέλθει ο ακαριαίος θάνατος του υπαξιωματικού.

Η γνώση πρώτων βοηθειών τόσο του ΕΜΘ Αρχιλογία όσο και η παρουσία του γιατρού της μονάδας του έσωσε τη ζωή καθώς αμέσως χρησιμοποίησε ιμάντα ίσχαιμης περίδεση (το γνωστό «τουρνικέ») και περιόρισε την αιμοραγία.