Αυστηρό μήνυμα στην Τρίπολη στέλνει η Αθήνα, έπειτα από τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, με την οποία η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική οριοθέτηση ΑΟΖ στα νότια της Κρήτης, βασιζόμενη στο άκυρο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Όπως υπογραμμίζουν, «θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ» που θα καταρρίπτει το περιεχόμενο της διακοίνωσης, επαναλαμβάνοντας την απόλυτη αντίθεση της χώρας μας στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα.

Η Λιβύη, με τη ρηματική διακοίνωση της 20ής Ιουνίου 2025, χαρακτηρίζει την ελληνική προκήρυξη οικοπέδων νοτίως της Κρήτης ως «σαφή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» και «μονομερές μέτρο χωρίς νομική βάση». Ωστόσο, για πρώτη φορά αποτυπώνει σε επίσημο έγγραφο τις αξιώσεις της, παρουσιάζοντας χάρτες που βασίζονται στη χάραξη του παράνομου μνημονίου με την Τουρκία – μια χάραξη που ουσιαστικά εξαφανίζει την ελληνική ΑΟΖ. Οι επίμαχοι χάρτες, που επισυνάπτονται στη διακοίνωση, φτάνουν στο σημείο να μηδενίζουν την επήρεια ακόμη και της Κρήτης, αγνοώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο. Η Τρίπολη χαρακτηρίζει τις επίμαχες περιοχές «λιβυκές θαλάσσιες ζώνες», παρότι η ίδια αποδέχεται ότι υφίσταται «άλυτη διαφορά» με την Ελλάδα για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η απάντηση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη: «Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζουν επίσης ότι η Ελλάδα έχει εκδηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή της για διάλογο με τη Λιβύη, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Κατά πληροφορίες η αποστολή της διακοίνωσης από τη Λιβύη στον ΟΗΕ είχε προβλεφθεί από την Αθήνα. Η λιβυκή πλευρά επιδιώκει να κατοχυρώσει τις θέσεις της διεθνώς, αντιδρώντας στην ενεργοποίηση οικοπέδων από την Ελλάδα, στα οποία ήδη εμπλέκονται διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί.

Όπως σημειώνει, η λιβυκή κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη ρητορική του «ανοιχτού διαλόγου», ενώ παράλληλα επιμένει στις διεκδικήσεις που απορρέουν από το παράνομο μνημόνιο. Η ελληνική πλευρά, διατηρώντας διπλωματική ψυχραιμία, θα επιμείνει στην ανάγκη τεχνικών συνομιλιών για την οριοθέτηση, με στόχο τελική επίλυση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης-διαδικασία που δεν μπορεί παρά να ακυρώσει de facto το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στο εσωτερικό, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κινούνται σε διαφορετικούς τόνους.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσε την κυβέρνηση «να μην απόσχει από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» και να αποτρέψει κάθε νέα αμφισβήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειμμα σαφούς, συνεκτικής εθνικής στρατηγικής», ενώ το ΚΚΕ τόνισε ότι η εξέλιξη «εκθέτει την εξωτερική πολιτική της ΝΔ». Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση μίλησε για «απειλή κατά της εθνικής κυριαρχίας». Η Αθήνα αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες την επίσημη απάντησή της στον ΟΗΕ, συνοδευόμενη πιθανότατα από αντίστοιχους χάρτες και νομικά επιχειρήματα που στηρίζονται αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα και θα συνεχίσει την έμπρακτη ενάσκηση των δικαιωμάτων της σε κάθε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.