Μπορεί το θρυλικό πολυβόλο M2 Browning να είναι αποτελεσματικό σε ρόλο ελεύθερης σκόπευσης; Η απάντηση είναι ότι μπορεί και έχει συμβεί στο Αφγανιστάν από μέλος των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «MilitaryTimes». Συγκεκριμένα, στη διάρκεια περιπολίας μονάδας των SAS στο Αφγανιστάν, ο χειριστής του M2 έθεσε το όπλο στη θέση «ημί-αυτόματο». Ο στρατιώτης-καταδείκτης του στοιχείου εντόπισε στόχο σε απόσταση 2.414 μέτρων. Ο στόχος, που ήταν μέλος του ISIS, προσβλήθηκε με επιτυχία.

Το M2 εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1933 και αποτελεί εξέλιξη του Browning M1919. Σήμερα, 87 χρόνια μετά, παραμένει σε υπηρεσία σε δεκάδες χώρες στον κόσμο. Ως στοιχείο έχει μεγάλο βάρος, περίπου 57,5 κιλά με τον τρίποδα και τον μηχανισμό T&E (Traverse and Elevation Mechanism), αλλά η μεγάλη ταχύτητα εξόδου του φυσιγγίου από την κάνη (856,5 μέτρα το δευτερόλεπτο) και το μεγάλο δραστικό του βεληνεκές (το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 7,4 χιλιόμετρα περίπου) το καθιστά ένα εξαιρετικό όπλο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «MilitaryTimes», δεν είναι η πρώτη φορά που το M2 χρησιμοποιήθηκε σε βολές ελεύθερου σκοπευτή. Συνέβη στο παρελθόν, στον Πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ. Στην Κορέα, για πρώτη φορά, τα Μ2 συνοδεύτηκαν από σκοπευτικά, ενώ στο Βιετνάμ καταγράφηκε προσβολή στόχου από M2 σε απόσταση 2.286 μέτρων (ο στόχος ήταν ένας Βιετκόνγκ, πεζός ο οποίος συνόδευε ένα ποδήλατο με πυρομαχικά). Το M2 ήταν επί τρίποδα, σε θέση προστατευμένη από αμμόσακους, ενώ για την προσβολή του στόχου χρησιμοποιήθηκαν δύο (2) φυσίγγια. Το περιστατικό καταγράφηκε το 1967.