Το διήμερο 29-30 Σεπτεμβρίου, τα γερμανικά ναυπηγεία TKMS (Thyssenkrupp Marine Systems) παρουσίασαν αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις της φρεγάτας MEKO A300, στη διαμόρφωση MEKO A300PL, η οποία είναι υποψήφια για το πολωνικό πρόγραμμα ναυπήγησης τριών νέων φρεγατών (πρόγραμμα «Miecznik». Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο διημερίδας που διοργάνωση η πολωνική αμυντική ιστοσελίδα «Defence24». Από την παρουσίαση των πλοίων είναι προφανές ότι πρόκειται για μια φρεγάτα γενικών καθηκόντων με έμφαση στον υψηλό βαθμό επιβίωσης (αναγκαία συνθήκη για την κλειστή θάλασσα της Βαλτικής), τα έντονα χαρακτηριστικά απόκρυψης του ίχνους (Stealth), τη μεγάλη ισχύ πυρός και την ικανοποίησης της ανάγκης της Πολωνίας για ένα πλοίο πολλαπλών ρόλων.

Σχεδιαστικά, το πλοίο χωρίζεται σε δύο τμήματα: Το εμπρός και το πίσω. Ο οπλισμός των φρεγατών μοιράζεται στα δύο τμήματα του πλοίου, έτσι ώστε αν υπάρξει προσβολή, το πλοίο να διατηρεί ένα ποσοστό της μαχητικής του ικανότητας. Στο σύνολο του το πλοίο ενσωματώνει ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης και προστασίας από βιολογικές, χημικές και ραδιολογικές ουσίες. Ομοίως, οι αισθητήρες έχουν μοιραστεί σε δύο ιστούς. Για παράδειγμα, ο εμπρός ιστός ενσωματώνει δύο ραντάρ ναυτιλίας, ενώ άλλο ένα ραντάρ ναυτιλίας βρίσκεται στον πίσω ιστό. Το πλοίο ενσωματώνει και δύο κέντρα πληροφοριών μάχης. Το κύριο βρίσκεται στο εμπρός τμήμα του πλοίου, ενώ τα δεύτερο (εφεδρικό και μικρότερο) βρίσκεται στο πίσω τμήμα, κάτω από το ελικοδρόμιο.

H MEKO A300PL είναι εφοδιασμένη με δύο κάθετα συστήματα εκτόξευσης Mk.41. Το πρώτο, με τέσσερις οκταπλούς εκτοξευτές (32 κελιά), βρίσκεται στο εμπρός τμήμα για αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά βλήματα (μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς), ενώ το δεύτερο, με 36 κελιά, βρίσκεται στο ενδιάμεσο των δύο ιστών (περίπου στο κέντρο του πλοίου) για αντιαεροπορικά βλήματα μέσου βεληνεκούς (κατηγορίας ESSM). Για την προστασία του, το πλοίο ενσωματώνει δύο συστήματα εγγύς προστασίας RAM των 21 κελιών. Σύμφωνα με την TKMS, η MEKO A300 μπορεί να εμπλέξει έως και 16 αεροπορικούς στόχους ταυτόχρονα με δύο βλήματα ανά στόχο. Τέσσερις τετραπλοί εκτοξευτές βλημάτων κατά πλοίων βρίσκονται στο χώρο μεταξύ των δύο ιστών.

Επίσης, το πλοίο ενσωματώνει και δύο τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών των 324 χιλιοστών, ένας στο δεξιά και ένας στο αριστερά τμήμα του πλοίου. Το κύριο πυροβόλο των MEKO A300PL είναι το 127/64 των 127 χιλιοστών της Leonardo με ικανότητα χρήσης των κατευθυνόμενων πυρομαχικών Vulcano. Εκτός των RAM, τα πλοία ενσωματώνουν και δύο όπλα λέιζερ υψηλής ισχύος (HEL : High Energy Laser), ένα στο εμπρός και ένα στο πίσω τμήμα του πλοίου, για την αναχαίτιση UAV και δύο συστήματα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (HEM : High Energy Microwave), ένα στο εμπρός και ένα στο πίσω τμήμα του πλοίου. Επίσης, εκτός του κύριου πυροβόλου τα πλοία ενσωματώνουν δύο πυροβόλα των 35 ή των 40 χιλιοστών (στο πίσω τμήμα του πλοίου) και τέσσερα των 12,7 χιλιοστών, όλα σε τηλεχειριζόμενους πύργους, ανά δύο στο εμπρός και πίσω τμήμα του πλοίου.

Η αυτοπροστασία των πλοίων βασίζεται στο σύστημα εκτόξευσης αντιμέτρων MASS (δύο συστήματα), στο σύστημα αντιμετώπισης τορπιλών Sea Spider (δύο συστήματα) και σύστημα παρεμβολών (δύο συστήματα). Στην πρύμνη, κάτω από το ελικοδρόμιο, υπάρχει θύρα για την ανάπτυξη/περισυλλογή δυο μη-επανδρωμένων σκαφών επιφανείας, μέγιστου μήκους 11 μέτρων, για αποστολές προσβολής μικρών στόχων επιφανείας και ναρκοπολέμου. Δεξιά και αριστερά της κύρια θύρας, υπάρχουν δύο θυρίδες είτε για την εγκατάσταση δύο διπλών εκτοξευτών τορπιλών των 533 χιλιοστών ή δύο διπλών ραγών για θαλάσσιες νάρκες ή βόμβες βυθού. Εναλλακτικά, η μία θυρίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις τορπίλες των 533 χιλιοστών και η άλλη για τις θαλάσσιες νάρκες και τις βόμβες βυθού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι ενδεικτική και απεικονίζει φρεγάτα F-125