Τα βρετανικά ναυπηγεία της Babcock και η σχεδίαση της Arrowhead 140 αναδείχθηκε νικητής στο πολωνικό πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών με την ονομασία MIECZNIK («ξιφίας»). Το Πολωνικό Ναυτικό θα ναυπηγήσει συνολικά 3 νέες φρεγάτες Arrowhead 140 ώστε να αντικαταστήσει τις αμερικανικές φρεγάτες Oliver Hazard Perry.

Υπενθυμίζεται πως μόλις προσφάτως το Πολωνικό Ναυτικό είχε ολοκληρώσει τη τεχνική αξιολόγηση όλων των προτάσεων. Στα πλαίσια του διαγωνισμού του πολωνικού ναυτικού με την ονομασία «MIECZNIK» έχει ολοκληρωθεί η φάση της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών με την αγγλική πρόταση για τις Arrowhead 140 και τη γερμανική MEKO A300 να βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις. Συνεπώς η επιλογή από το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας αναμένεται να λάβει χώρα μεταξύ των δύο παραπάνω.

Πρόταση είχε καταθέσει και η ισπανική NAVANTIA σε συνεργασία με τη Lockheed Martin με επίκεντρο τη σχεδίαση φρεγατών F-100.

Χρονοδιάγραμμα ναυπήγησης

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πολωνού Γενικού Διευθυντή Αμυντικών προμηθειών η έναρξη εργασιών ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας προγραμματίζεται για το 2023 με ορίζοντα ένταξης στο Πολωνικό Ναυτικό το 2028. Η δεύτερη φρεγάτα προγραμματίζεται να παραδοθεί τον Αύγουστο του 2033 και η τρίτη και τελευταία τον Αύγουστο του 2034.

Το σύνολο του προγράμματος ναυπήγησης τριων φρεγατών έχει χρονικό ορόσημο το 2034 ώστε να έχει παραδοθεί και ενταχθεί το σύνολο των νέων πλοίων.

Ο προϋπολογισμός του πολωνικού προγράμματος για τρια πλοία είναι της τάξης των δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων (1.83 δισεκατομμύρια ευρώ με σημερινές ισοτιμίες).