Η πολιτική κίνηση «Stop F-35» στην Ελβετία προσπαθεί να ακυρώσει την επιλογή αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε η κίνηση έχει ήδη συγκεντρώσει υποστήριξη γι’ αυτό το σκοπό, τέτοια που θα της επιτρέψει να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα. Για να γίνει δημοψήφισμα απαιτούνται 120.000 υπογραφές, κάτι που η κίνηση «Stop F-35» ανακοίνωσε ότι θα καταφέρει σύντομα (η τελευταία καταγραφή στην ιστοσελίδα αναφέρει 100.595 υπογραφές).

Οι λόγοι που προτάσσει η κίνηση αυτή είναι το πολύ υψηλό κόστος χρήσης των αεροσκαφών και τα τεχνικά προβλήματα που κατά καιρούς αναφέρονται για το F-35. Η κίνηση εκτιμά ότι το δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί εντός του 2022. Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2021 η Ελβετία υπέγραψε τα συμβόλαια για την προμήθεια 36 F-35A Lightning II και αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot PAC-3+, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Air2030». Το κόστος της προμήθειας των 36 F-35 ανέρχεται στα $ 6,3 δισεκατομμύρια.

Στην ιστοσελίδα της κίνησης αυτής (δείτε ΕΔΩ) αναγράφονται αναλυτικά τα επιχειρήματα που προβάλει (δείτε ΕΔΩ) κατά της αγοράς των F-35. Στην εισαγωγική σελίδα αναγράφονται, εν συντομία, τα σημαντικότερα επιχειρήματα κατά της αγορά των αεροσκαφών. Συγκεκριμένα η κίνηση αναφέρει:

«Υπερτιμημένο: Το F-35 είναι ένας λάκκος χρημάτων και θα μας κοστίσει πάνω από 25 δισεκατομμύρια φράγκα. Σε κάθε χώρα που αγόρασε το F-35, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης εκτοξεύτηκε στα ύψη. Σε αυτό προστίθενται η επιδιόρθωση των αστοχιών και οι ενημερώσεις λογισμικού. Για μια περίοδο χρήσης 30 ετών, το συνολικό κόστος θα μπορούσε να ξεπεράσει σημαντικά τα 25 δισεκατομμύρια φράγκα.

Ακατάλληλο: Για να προστατεύσουμε τον εναέριο χώρο μας δεν χρειαζόμαστε ένα βομβαρδιστικό Stealth σχεδιασμένο για επιθέσεις σε εχθρικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας του Σεπτεμβρίου 2020, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο υποστήριξε με επιμονή ότι ο ελβετικός εναέριος χώρος πρέπει να προστατεύεται. Ο πληθυσμός είπε ναι σε αυτό και αυτή η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, το F-35A είναι εντελώς ακατάλληλο για αυτό. Ο ρυθμός ανόδου του είναι αργός, η επιτάχυνσή του αδύναμη και είναι επίσης δύσκολο κατά τους ελιγμούς. Η Ελβετία δεν χρειάζεται και δεν θέλει αυτό το αεροσκάφος.

Άχρηστο: Σήμερα, όταν αντιμετωπίζουμε μια κλιματική κρίση και μια κρίση υγείας που απαιτούν μεγάλες δαπάνες, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να ξοδεύουμε 25 δισεκατομμύρια φράγκα από τους φόρους μας σε πολυτελή μαχητικά αεροσκάφη. Τα βομβαρδιστικά Stealth δεν μπορούν να βοηθήσουν το ιατρικό προσωπικό ή να παράγουν ηλιακή ενέργεια. Το F-35 επομένως δεν προσφέρει καμία προστασία έναντι των μεγάλων απειλών της εποχής μας.

Μη ασφαλές: Η αγορά του F-35 θα σήμαινε ότι η Ελβετία θα εξαρτάται αδικαιολόγητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά τη βιομηχανία και την πολιτική ασφάλειας. Αυτό το αεροπλάνο, γεμάτο ηλεκτρονικά, δεν μπορεί κανείς να το διαχειριστεί αυτόνομα. Έτσι, στο μέλλον οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα είναι πάντα πάνω από το αεροσκάφος. Η εξαιρετικά αυστηρή μυστικότητα γύρω από αυτό το αεροσκάφος αυξάνει περαιτέρω την εξάρτηση της Ελβετίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση, συντήρηση, προμήθεια ανταλλακτικών και ενημερώσεις».