Όπως ανακοίνωσε η ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) υπογράφηκε, επιτέλους, με την γερμανική Atlas Elektronik, η σύμβαση Υπ’ αριθμό 014Β/21, η οποία αφορά στην αναβάθμιση του τορπιλικού δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), μέσω της προμήθειας και εν συνεχεία υποστήριξης νέων τορπιλών. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η προμήθεια 44 σύγχρονων τορπιλών DM-2A4 Seehecht, έναντι συνολικού κόστους € 111.981.920. Έτσι, τα καλύτερα υποβρύχια του ΠΝ αποκτούν επιτέλους σύγχρονες τορπίλες.

Το πρόγραμμα νέων τορπιλών εκκρεμούσε 20 χρόνια, από τον Μάρτιο του 2002 (τότε η απαίτηση ήταν για 51 τορπίλες), όταν επιλέχθηκαν οι ιταλικές τορπίλες Black Shark. Σε συνέχεια της επιλογής, οι Γερμανοί απάντησαν ότι για να πιστοποιήσουν τις συγκεκριμένες τορπίλες στα υποβρύχια θα πρέπει η Ελλάδα να καταβάλει το ποσό των € 70.000.000, πέρα από το κόστος απόκτησης των τορπιλών. Αν η Ελλάδα δεχόταν τη γερμανική απαίτηση, τότε η προμήθεια των 51 Black Shark θα κόστιζε ακριβότερα απ’ ότι η προμήθεια των γερμανικών τορπιλών DM-2A4 (€ 130.000.000 έναντι € 98.000.000).

Έκτοτε το πρόγραμμα αντιμετώπισε διαδοχικές μετακυλήσεις και ουσιαστικά είχε ακυρωθεί για να επανέλθει εκ νέου στην επιφάνεια πρόσφατα, τον Μάιο του 2018, με σχετικό Αίτημα για Πληροφορίες (Request for Information) που εξέδωσε το ΠΝ για 36 τορπίλες, δυνητικού κόστους € 105 εκατομμυρίων. Επιχειρησιακά το ζήτημα των τορπιλών είναι ουσιώδους σημασίας, διότι ναι μεν έχουμε κορυφαία υποβρύχια σε υπηρεσία, με πολύ μικρό ακουστικό ίχνος, τα οποία όμως αναγκάζονται να προσεγγίσουν το στόχο λόγω του μικρού βεληνεκούς των εν υπηρεσία τορπιλών.

Από την άλλη τα τουρκικά T-209, κατώτερα τεχνολογικά από τα T-214, μπορούν ωστόσο να εκτελούν βολές από μεγαλύτερες αποστάσεις, που τους επιτρέπουν οι DM-2A4 και οι Mk.48 ADCAP Mod.6AT. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι νέες τορπίλες, ζήτημα που θα έπρεπε να είχε λήξει εδώ και χρόνια, θα ολοκληρώσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πρόγραμμα ναυπήγησης των T-214 και θα αποδώσουν στο ΠΝ επιχειρησιακό και τακτικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.