Το Πολεμικό Ναυτικό κατά τον παρόντα χρόνο βρίσκεται σε μια από πλέον κρίσιμες περιόδους στην ναυτική μας ιστορία. Κύρια πρόκληση παραμένει η ανανέωση των γερασμένων μονάδων του Αρχηγείου Στόλου ΠΝ με νέες σύγχρονες μονάδες κρούσης ικανές να αποτελέσουν τον κύριο κορμό πλοίων του ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια τουλάχιστον. Η ηγεσία του ΠΝ γνωρίζει και αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα μας τις πραγματικές ανάγκες για την ενίσχυση του ΠΝ.

Οι τελευταίες ομιλίες του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ και δίνουν το στίγμα και τη ρότα που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία σεβόμενη τις θέσεις του ΠΝ.

Η περσινή τελετή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Νικολάου υπήρξε στιγμή κατά την οποία ο Α/ΓΕΝ κατέθεσε λιτά και σπαρτιατικά το πνεύμα και το όραμα του για την εξοπλιστική ανόρθωση του ΠΝ. Ο Α/ΓΕΝ στην ομιλία του που οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ήταν σαφής και ξεκάθαρος.

Oι FDI αποτέλεσαν μια επιλογή που κάλλιστα μπορεί να αναδειχθεί σε κύριος αντικαταστάσης των φρεγατών «S» με ένα μακρόπνοο σχεδιασμό.

Τη παραθέτουμε καθότι είναι πολύ επίκαιρη και κυρίως πολύ επεξηματική αναφορικά με τις εξοπλιστικές προτεραιότητες για το ΠΝ:

«Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε την φάση υλοποίησης της ανανέωσης του Στόλου μας, μετά από δεκαετίες.

-Φρεγάτες: «Μετά από μία επίπονη, διεξοδική και άκρως απαιτητική διαδικασία, με απόλυτο σεβασμό στις στερήσεις των Ελλήνων πολιτών, βρισκόμαστε πλέον ενώπιον της εισαγωγής του Όπλου στην ψηφιακή εποχή, με την πρόσκτηση τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών. Πλοία που όχι απλά μας παρέχουν την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ, αλλά αλλάζουν τους όρους στο πεδίο της μάχης. Και με όρους που αποτελούν έπαινο για όλους όσοι διαπραγματεύτηκαν σκληρά και επίμονα, προκειμένου οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις μας να βρουν ανταπόκριση στην Πολιτική Ηγεσία.

-Τορπίλες/αντίμετρα: «Επισπεύδουμε την απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των υποβρυχίων, καθώς και των κρισίμων αντιμέτρων τορπιλών.

-Νέα Κ/Β μικρού και μέσου βεληνεκούς: «Μετά την ταχεία ενεργοποίηση και ένταξη στο Στόλο των νέων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου, έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό τόσο αυτών, όσο και των Κανονιοφόρων τύπου ‘Μαχητής’ με Κατευθυνόμενα Βλήματα, μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Νούμερο 3 προτεραιότητα για το ΠΝ μετά τις φρεγάτες και τα υποβρύχια είναι η ναυπήγηση σύγχρονων ΤΠΚ

-Πυραυλάκατοι: «Παραλάβαμε την έκτη Πυραυλάκατο τύπου Super Vita «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», που αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, με σημαντική συνεισφορά στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΠΝ.

-Νέο Κέντρο Επιχειρήσεων του Στόλου: «Προχωρήσαμε στην πλήρη αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΣΤΟΛΟΥ και μάλιστα εν μέσω της πρωτοφανούς κινητοποίησης του περσινού θέρους.

-Σύγχρονες επικοινωνίες: «Προχωρήσαμε στην επέκταση του δικτύου ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλών συχνοτήτων «ΑΙΓΑΙΑΣ», μια τεχνολογική επανάσταση εξαιρετικών δυνατοτήτων και όχι μόνο»

-Επιτήρηση στο Αιγαίο: «…την τελευταία διετία, βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιαίτερα ποιοτικές και ευρέως φάσματος δράσεις, που επαυξάνουν δραστικά τις δυνατότητες επιτήρησης στην ελληνική θαλάσσια επικράτεια. Ομοίως, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η υλοποίηση του οποίου θα βελτιώσει έτι περαιτέρω τις δυνατότητές μας, στον τομέα επιτήρησης στο Αιγαίο».

-Νέα ελικόπτερα: «Αυξάνουμε κατακόρυφα τις δυνατότητές μας, με την πρόσκτηση 7 ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo, διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων.

-Διαθεσιμότητες: «Ανάταση της διαθεσιμότητας των ελικοπτέρων S-70 B που ήδη διαθέτουμε».

-Εκσυγχρονισμός: «Υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης (ΑΦΝΕ) P-3», που πραγματοποιείται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

-Κορβέτες: «Εντείνουμε τις εργασίες συμμετοχής μας στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) σε επίπεδο ΕΕ, με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας, με κυριότερο παράδειγμα την συμμετοχή μας στην ανάπτυξη νέων κορβετών».

Επιπροσθέτως, να εκκινήσει πρόγραμμα ναυπήγησης νέων υποβρυχίων σε άμεσο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντικαταστήσει τα 7 γερασμένα υποβρύχια «209».

-Δωρεές: «Και αυτό μετουσιώνεται κατά τον πιο χειροπιαστό τρόπο στην ιστορικής σημασίας προσφορά του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη με την ένταξη ενός ακόμη ΠΓΥ του «ΑΙΑΝΤΑ», έναν ακόμη γίγαντα ισχύος, μετά τα ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι» και ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ». Μία προσφορά που ακολουθεί και πλαισιώνει την ήδη γενναιόδωρη συνεισφορά του, στα προγράμματα «ΚΥΚΝΟΣ», με τα οποία αναζωογονούνται οι Φρεγάτες τύπου “Standard” («ΛΗΜΝΟΣ», «ΕΛΛΗ» και «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ») μέσω της αντικατάστασης των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τους. Κανείς δεν επενδύει σε ό,τι παρακμάζει, ενώ σπεύδει να ενισχύσει ό,τι αναγεννιέται. Και φυσικά δεν είναι η μόνη ανιδιοτελής προσφορά. Πλήθος πολιτών αποδεικνύουν έμπρακτα και καθημερινά την στήριξή τους στο Πολεμικό Ναυτικό, δίνοντάς μας μεγάλη χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.

-Μη Επανδρωμένα Μέσα: «Προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, προχωρούμε τη διαδικασία απόκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης νέας μορφής τεχνολογιών μάχης όπως τα τακτικά μη επανδρωμένα μέσα.

-Νέες μονάδες στο Στόλο: «Και τέλος προχωρούμε ήδη στην διερεύνηση νέων δυνατοτήτων για το Στόλο, με την διερεύνηση πρόσκτησης δοκιμασμένων και αξιόπιστων λύσεων σε Φρεγάτες, Υποβρύχια και Ναρκοθηρευτικά.

Σημείωση του γράφοντος: προσέξτε την σειρά προτεραιότητας

Στόχος είναι η αντικατάσταση των 9 φρεγατών τύπου «S».

-Νέες υποδομές: «Ο αξιόμαχος Στόλος δεν στηρίζεται μόνο σε αξιόμαχα πληρώματα. Απαιτεί αξιόπιστες υποδομές και αξιόπιστες επισκευαστικές δυνατότητες. Ενόψει και της αφίξεως νέων τεχνολογιών, ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας, απομειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό μας αποτύπωμα με σεβασμό στο περιβάλλον.

-Στήριξη έργου ΔΔΜΝ και Ναυστάθμων: «Στηριζόμαστε και επενδύουμε στο άρτιο επισκευαστικό έργο της Διοίκησης Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού (ΔΔΜΝ) αλλά και των Ναυστάθμων μας. Το προσωπικό μας, παρά τα προβλήματα, τους περιορισμούς και τις δυσχέρειες, με απαράμιλλη και πρωτοφανή υπερωριακή υπερπροσπάθεια, κατόρθωσε να επιτύχει αύξηση της διαθεσιμότητας των Πολεμικών Πλοίων για το έτος 2021. Άξια αναφοράς αποτελεί επίσης, η ενεργοποίηση μονάδων του Στόλου που επί μακρόν ήταν ακινητοποιημένες λόγω σοβαρών βλαβών.

Παράλληλα προχωρούμε στη σύναψη συμφωνιών πλαισίου με εξειδικευμένους ιδιωτικούς φορείς, για την προώθηση αλλά και την υποστήριξη των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων, δίνοντας πνοή και στην ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα της άμυνας.

-Βελτίωση των υποδομών: «Βελτιώνουμε τις υποδομές, αναβαθμίζουμε τις υγειονομικές υπηρεσίες, ολοκληρώσαμε μία πολυκατοικία για τη στέγαση του προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, ενώ εντός των ημερών αναμένεται και η παράδοση δεύτερης. Και επίκειται η ανάληψη εκ μέρους του κ. Λασκαρίδη μίας ακόμη γενναίας και πολύτιμης χορηγίας, αυτή της ανακαίνισης μίας πτέρυγας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών».

-Προσωπικό: «Και όπως ανανεώνουμε τα κουρασμένα σκαριά μας, έτσι ανανεώνουμε και το προσωπικό μας με προσλήψεις ΕΠΟΠ, ΟΒΑ αλλά και αύξηση των εισακτέων στις ΣΝΔ και ΣΜΥΝ στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για να τρέξει νέο αίμα στις φλέβες της μεγάλης μας οικογένειας».

Ο Α/ΓΕΝ σε πείσμα πολλών εκτός ΠΝ που προωθούν επικίνδυνες λύσεις για το ΠΝ μίλησε ξεκάθαρα αναφερόμενος πως πρώτη προτεραιότητα για το ΠΝ είναι οι καινούργιες σχεδιάσεις πλοίων με μακρύ ορίζοντα επιχειρησιακού βίου και αξιοποίησης από το ΠΝ. Τοποθετήθηκε ρητώς και κατηγορηματικώς για νέες φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια εκεί δηλαδή που υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες επισημαίνοντας πως «το ΠΝ θέλει δοκιμασμένες και αξιόπιστες λύσεις».

Δεν αναφέρθηκε ούτε σε πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων ούτε σε μεταχειρισμένα πλοία προβληματικής αξιοπιστίας ή πλοία που αποτελούν ευσεβείς πόθους.

Ειδική μνεία έκανε στο πρόγραμμα των ευρωπαϊκών κορβετών που η χώρα μας συμμετέχει και το ΠΝ μπορεί να βάση τις δικές του επιχειρησιακές ανάγκες και τεχνικές προδιαγραφές μπορεί να διαμορφώσει μια σχεδίαση κατάλληλη και ενδεδειγμένη για το ΠΝ.

Νωρίτερα πριν από δύο χρόνια στις 7 Ιουλίου του 2020 ο Α/ΓΕΝ είχε επισημάνει σε προηγούμενη του ομιλία την ανάγκη για νέα σύγχρονα πλοία κατά τη τελετή του νέου Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ««ΗΡΑΚΛΗΣ».

Ο Α/ΓΕΝ απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που ήταν παρούσα στην τελετή τόνισε: 

«Η σημερινή μέρα αποτελεί έναν ιδιαίτερο σταθμό στην αδιάκοπη προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των μονάδων του Στόλου, αλλά και του μηχανισμού υποστήριξης αυτών. Η προσπάθεια αναμφισβήτητα δύσκολη και πολλές φορές με ανυπέρβλητα εμπόδια, ιδιαίτερα τούτες τις ώρες, που η χώρα αντιπαλεύει να ξεπεράσει μία οικονομική αλλά και μία υγειονομική κρίση.

Η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα και το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στον πυρήνα των συντελεστών εθνικής ισχύος για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, την προστασία του θαλάσσιου χώρου μας, αλλά και την προώθηση των ευρύτερων γεωπολιτικών μας επιδιώξεων.

Η ευόδωση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού των μονάδων του Στόλου αποτελεί αναγκαία συνθήκη ώστε το ΠΝ να διατηρήσει την ικανότητα να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις συνεχώς αυξανόμενες σε αριθμό και ένταση προκλήσεις, τις οποίες γεννά ο γεωπολιτικός μας περίγυρος.

Το ότι σήμερα διατηρούμε το αξιόμαχο και είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε αποτελεσματικά κάθε κακόβουλη και επιθετική ενέργεια δεν σημαίνει ότι η ικανότητα αυτή μπορεί να διατηρηθεί στο διηνεκές χωρίς ανανέωση, αναβάθμιση και απόκτηση νέων σύγχρονων μονάδων».

Οι παραπάνω ομιλίες του Α/ΓΕΝ είναι ξεκάθαρες και δίχως αμφισβήτησης αναφορικά με τις πάγιες θέσεις του ΠΝ για την ανανέωση των μονάδων του ΠΝ. Ο Α/ΓΕΝ για πολλοστή φορά μιλά για νέες ναυπηγήσεις σύγχρονων μονάδων με μακρύ ορίζοντα επιχειρησιακού βίου και αξιοποίησης.

Είναι ξεκάθαρο προς τη πολιτική ηγεσία τι ζητά το ΠΝ: Νέες μονάδες κατάλληλες για τις ανάγκες του ΠΝ με μακρύ ορίζοντα επιχειρησιακής αξιοποίησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ/STR

Επιγραμματικά:

Το ΠΝ καλείται να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες «S» με ένα μείγμα φρεγατών κορβετών και να διατηρεί κατ’ ελάχιστον 14 κύριες μονάδες της Διοίκησης Φρεγατών με ιδανικό αριθμό τα 16 πλοία τηρουμένων των επιχειρησιακών έργων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Στη κατεύθυνση αυτή το ΠΝ δύναται να συνεχίσει τη ναυπήγηση των φρεγατών FDI, να ναυπηγήσει σύγχρονες κορβέτες και σε μεσοπρόθεσμο χρόνο να προχωρήσει στη πρόσκτηση των ευρωπαϊκών κορβετών όταν το πρόγραμμα θα έχει ωριμάσει.

Παράλληλα να εκσυγχρονιστεί τις 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ΗΝ ώστε να μην απαξιωθούν τεχνολογικά και να συνεχίσουν να διατηρούνται αξιόμαχες υλοποιώντας ένα πακέτο εκσυγχρονισμού που θα βελτιστοποιεί τη σχέση οικονομικού κόστους – επιχειρησιακού οφέλους.

Επιπροσθέτως, να εκκινήσει πρόγραμμα ναυπήγησης νέων υποβρυχίων σε άμεσο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντικαταστήσει τα 7 γερασμένα υποβρύχια «209». Ταυτοχρόνως μέριμνα είναι αναγκαίο να δοθεί και στις πυραυλακάτους ώστε να αντικατασταθούν οι παρωχημένες La Combattante.

Συμπερασματικά καθίσταται ξεκάθαρο ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες για το ΠΝ και το μέλλον της εθνικής μας ναυτικής ισχύος. Το μέγιστο βάρος από πλευράς εξοπλιστικών οφείλει να δοθεί στο ΠΝ που καλείται έπειτα από δεκαετίες αδράνειας να ανανεώσει τον Στόλο με σύγχρονες και ικανές μονάδες ικανές να προασπίσουν τα εθνικά μας δίκαιο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώντας την ιστορική ρήση του Ηρόδοτου πως «Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα».