Συνεχίζοντας τα αφιερώματα μας στις δυνητικές επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) ως προς το ραντάρ των νέων φρεγατών, το άρθρο εξετάζει την περίπτωση του ευρωπαϊκού APAR και APAR Block.2, το οποίο όμως βρίσκεται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να χαρακτηριστεί επιχειρησιακό το 2028. Το ραντάρ αποτελεί πρόταση των Γερμανών, για τις φρεγάτες MEKO A300 και των Ολλανδών για τις φρεγάτες SIGMA. Στο προηγούμενο μας άρθρο («Πολεμικό Ναυτικό: Σύγκριση μεταξύ των ραντάρ TRS-4D και Sea Fire για τις νέες φρεγάτες»), το οποίο δημοσιεύσαμε στις 5 Μαρτίου, αναφερθήκαμε στις επιλογές του TRS-4D, από τη Γερμανία, και του Sea Fire, από τη Γαλλία. Η επιλογή μας να παρουσιάσουμε τις δυνητικές επιλογές των ραντάρ, συνάδει, πιστεύουμε, με την αξία τους ως κύρια συστήματα μιας σύγχρονης φρεγάτας, οι δυνατότητες και ικανότητες των οποίων συμπαρασύρουν όλο το πλοίο σε θετικές ή αρνητικές κρίσεις.

APAR

Το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών APAR Block.2 (Active Phased Array Radar) λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «Χ» και αποτελεί εξέλιξη του APAR. Το APAR, το οποίο χαρακτηρίστηκε επιχειρησιακό το 2002, αποτελείται από τέσσερα (4) πάνελ, έκαστο με 3.424 στοιχεία μετάδοσης-λήψης (TRM : Transmit/Receive Modules). Μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από 200 στόχους αέρος σε αποστάσεις έως και 150 χιλιόμετρα και πάνω από 150 θαλάσσιους στόχους σε αποστάσεις έως 32 χιλιόμετρα. Εκτός της λειτουργίας έρευνας το APAR, όπως και το APAR Block.2, λειτουργεί και ως σύστημα ελέγχου πυρός των πυροβόλων του πλοίου. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία (Thales) το APAR καθοδηγεί τα βλήματα με τη μέθοδο ICWI (Interrupted Continuous Wave Illumination). Σύμφωνα πάντα με την κατασκευάστρια εταιρία το APAR μπορεί να καθοδηγήσει έως 32 βλήματα με σύστημα καθοδήγησης ημί-ενεργού ραντάρ, εκ των οποίων 16 στην τερματική φάση της πτήσης.

Το APAR Block.2 βρίσκεται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να γίνει επιχειρησιακό το 2028

Το APAR Block.2 κατασκευάζεται από Νιτρίδιο του Γαλλίου και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αντιμετωπίζει μια σειρά απειλών και κυρίως απειλές κορεσμού της άμυνας του πλοίου. Το APAR Block.2 βρίσκεται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να γίνει επιχειρησιακό το 2028 (έχει επιλεγεί για τον εξοπλισμό των γερμανικών φρεγατών MKS-180). Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία το APAR Block.2 είναι πλήρως συμβατό με τα βλήματα αντιαεροπορικής άμυνας SM-2 και ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile). Το APAR, πιθανότατα και το APAR Block.2 συνδυάζεται με το ραντάρ SMART-L τεχνολογίας PESA (Passive Electronically Scanned Array), επίσης της Thales, το οποίο λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «D» και επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια 480 χιλιόμετρα περίπου. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα ανάπτυξης του APAR, στη δεκαετία του 1990, συμμετείχε και ο Καναδάς, εκτός της Γερμανίας και της Ολλανδίας (η συνδρομή του Καναδά ήταν $ 50 εκατομμύρια). Ομοίως, ο Καναδάς, μέσω της Sanmina, συμμετέχει και στην ανάπτυξη του APAR Block.2.

SMART-L

Όπως προείπαμε το APAR έχει εμβέλεια 150 χιλιόμετρα για εναέριους στόχους ή 32 χιλιόμετρα για στόχους επιφανείας. Επίσης έχει εμβέλεια 75 χιλιομέτρων για έρευνα του ορίζοντα, δηλαδή του ακρότατου ορίου όπου η θάλασσα «εφάπτεται» με τον ουρανό. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία η έκδοση APAR Block.2 θα έχει σημαντικά αυξημένες δυνατότητες ως προς το μέγιστο βεληνεκές, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιεύσει ακόμα αριθμούς. Το ραντάρ SMART-L, χρησιμοποιεί 16 στοιχεία κεραιών για εκπομπή/λήψη ανακλώμενου κύματος συν άλλα οκτώ (8) επιπλέον στοιχεία αποκλειστικά και μόνο για λήψη ανακλώμενου κύματος. Το SMART-L παράγει 16 δέσμες κύματος ταυτόχρονα με τη διαδικασία του ψηφιακού σχηματισμού δέσμης (Beam Forming). Η κάθετη καθοδήγηση των δεσμών, καθώς και η διαδικασία σταθεροποίησης της εκπομπής ενάντια στην απότομη αλλαγή πορείας του πλοίου επιτυγχάνονται ηλεκτρονικά, ενώ ο οριζόντιος έλεγχος των δεσμών επιτυγχάνεται μηχανικά.

Ολλανδική φρεγάτα τύπου LCF με το συνδυασμό ραντάρ APAR και SMART-L

Οι διαστάσεις του SMART-L (μήκος x ύψος x πλάτος ) είναι 8,4 μέτρα x 4 μέτρα x 4,4 μέτρα, ενώ το εύρος της δέσμης κυμαίνεται από 2,2ο (οριζόντια) και από 0-70ο  (κάθετα). Η πόλωση του κύματος της δέσμης είναι κάθετη. Το ραντάρ ενσωματώνει και σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF : Identification Friend or Foe), ενώ το APAR ενσωματώνει και σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων, έτσι ώστε να παραμένει λειτουργικό σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών. Η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού του SMART-L ανέρχεται στα 85 χιλιόμετρα για βλήματα τεχνολογίας πλεύσης (Cruise), στα 400 χιλιόμετρα για στόχους επιπέδου μαχητικού αεροσκάφους ή στα 480 χιλιόμετρα με τη χρήση του βελτιωμένου λογισμικού ELR (Extended Long Range) ή στα 600 χιλιόμετρα για στόχους επιπέδου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας και διαστάσεων του P-3 Orion. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το SMART-L μπορεί να ιχνηλατήσει έως 1.000 εναέριους και 100 θαλάσσιους στόχους ταυτόχρονα.

Ανακεφαλαιώνοντας, πρόκειται για ένα εξαιρετικών δυνατοτήτων και επιδόσεων ραντάρ, το οποίο σε συνδυασμό με βλήματα ενεργού καθοδήγησης όπως είναι τα ESSM Block.2 και τα SM-2 της έκδοσης Block IIIC δύναται να αξιοποιείται στο έπακρο. Σε κάθε περίπτωση κλειδί της επιτυχίας για τις ναυτικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αντιαεροπορικής άμυνας, περιοχής ή σημείου, είναι η συνέργεια μεταξύ του ραντάρ και των βλημάτων, τα οποία πρέπει να είναι ενεργού καθοδήγησης προς τον στόχο έτσι ώστε να είναι εφικτή η πολλαπλή και ταυτόχρονη εμπλοκή εναέριων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις.

Η σειρά παρουσιάσεων σχετικά με τις δυνητικές επιλογές ραντάρ του ΠΝ θα συνεχιστεί και με νέα άρθρα-παρουσιάσεις.

Comments

 1. Apar και NS-100 τα θεωρω τουλαχιστον ισάξιο ρανταρ με το SF.Γινετε καλυτερο με NS-200 και ακομα καλυτερο με Smart-L. To Smart L παντος ειναι βαρυ ρανταρ , θελει μεγαλο πλοιο . Συνδιασμος με SeaMaster 400 δεν παιζει ?

   1. Εξαιρετικο. 4 πλοια ΑΑΠ χρειαζομαστε τουλαχιστον, το επιπλεον κοστος δεν εχει σημασια απο τη στιγμη που τα πλοια θα μεινουν σε υπηρεσια για 40 χρονια. Δεν ειναι οτι καθε πλοιο θα φερει αυτο το συνδυασμο.

 2. Κύριοι όλα τα AESA και τα γαλλικά και τα αμερικανικά κυρίως υποφέρουν από τρύπες στην κάλυψη δηλαδή μικρότερη ακτίνα ανακάλυψης στόχου σε κάποιες συντεταγμένες και από κατευθυντικότητα. ΌΛΑ. Καλύτερα είναι τα συμβατικά ραντάρ ή AESA που περιστρέφεται η 8 AESA και όχι 4. Επίσης δεν γλυτώνεις από τις τρύπες. Δηλαδή άλλο βλέπει στις 90 μοίρες άλλο στις 110 μοίρες. Αυτά για να ξέρουμε επακριβώς για τι πράγμα μιλάμε.

   1. Nαι οντως, οι Αυστραλοι στις ΜΕΚΟ που εκσυγχρονισαν εβαλαν CEAFAR and CEAMOUNT .

    Θα μπορουσαμε και εμεις να κανουμε αντιστοιχο ωστε να εχουμε τα ιδια ρανταρ στις καινουριες φρεγατες αλλα και στις 4 ΜΕΚΟ που ηδη εχουμε. Οι Αυστραλοι λενε οτι τα ρανταρ τους μπορουν να μπουν σε πλοια μεγεθους απο Καταδρομικα μεχρι και κορβετες.

    https://www.cea.com.au/!Global/Directory.php?Location=ProductsServices:PhasedArrayTechnologies:CEAFAR

    1. @G_P
     Πράγματι το CEAFAR μαζί με το CEAMOUNT, που έχει υιοθετηθεί στις Anzac,
     είναι πάρα πολύ καλός συνδυασμός .
     Το CEAFAR είναι ένα S-Band multi-function (AESA) , ενώ το CEAMOUNT
     είναι ένα X-band active phased array missile illuminator
     Το CEAFAR 2 με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες θα είναι διαθέσιμο για το Αυστραλιανό
     Ναυτικό μετά το 2025

     1. Ο Αυστραλέζικος εκσυχρονισμός είναι πραγματικά too much
      Το κάθε πλοίο θα έχει 16 aesa fix panel radars
      Απαιτήθηκε η τοποθέτηση ballast και ένα σορό άλλες δομικές αλλαγές
      Με ότι αυτό συνεπάγεται σε ευσταθία επιδόσεις του πλοίου
      Θέλαν να ενισχύσουν την τοπική βιομηχανία τους
      Με ένα περιστρεφόμενο aesa μια χαρά τη κάναν τη δουλειά τους εύκολα και οικονομικά

  1. Κανένα ραντάρ δεν είναι μόνο του, Ούτε στην ξηρά, ούτε στη θάλασσα. Οπότε το ένα συμπληρώνει τυχόν κενά του άλλου. Τα σύγχρονα μέσα, είναι όλα συνδεδεμένα και μάλιστα συνδεδεμένα και δια του ΝΑΤΟ. Και όχι μόνο διασυνδεδεμένα τα ναυτικά μεταξύ τους, αλλά τα ναυτικά και με τα χερσαία και τα ΑΣΕΠΕ. Στη συνολική εικόνα, όχι μόνο δεν υπάρχουν κενά, αλλά η σε πολλές περιοχές αλληλοκάλυψη των ραντάρ, επιφέρει και ιδιαίτερα ακριβή εντοπισμό. Ακόμα και στην ΑΟΖ, ένα πλοίο δεν πάει μόνο του, ενώ υπάρχουν και εναέριες μονάδες.

 3. Το APAR block 2 μπορει να τοποθετηθει στις Meko, τις Sigma αλλα και τις Arrowhead 140, καθως αυτη ειναι η διαμορφωση της «μητρικης» κλασης Iver Huitfeldt.

  Επισης, αντι του SMART-L μπορει να τοποθετηθει το νεοτερο σταθερης διαταξης Sea Master 400 πανω στον ιδιο ιστο, δηλαδη ο ιστος θα εχει 8 πανελ, 4 πανελ του ΑPAR και 4 του Sea Master 400.

  Αυτην ακριβως τη διαμορφωση εχει παρουσιασει η Sanmina στο παρακατω αρθρο, δηλαδη συνδυασμο APAR block 2 και Sea Master 400 πανω σε πλοιο της κλασης Iver Huitfeldt / Arrowhead 140.

  https://www.sanmina.com/wp-content/uploads/2016/10/CDR_-State-of-the-Art-Radar_Sanmina.pdf

 4. Θα μπορουσε να πάρει Sylver 4xA50 αντι για Mark41 σε 4×8?
  Δεν με ενθουσιάζει ο SM-2 σε σχέση με τον Aster30, και δεν ειμαστε και ποτε σιγουροι για την αποδεσμευση των καλων εκδοσεων του SM-2. Δεν νομιζω οτι θα παιρναμε ποτε κατι καλύτερο απο SM-2MR.
  Ολοι θα πείτε οτι θα χασουμε το πλεονεκτημα των essm σε quad packed, αλλα
  το πλοιο παρνει 2 ciws ενα σιγουρο ram πανω απο το υποστεγο, και ενα κατω απο τη γεφυρα.
  Στις μακετες του πλοιου κατω απο τη γεφυρα βλεπουμε η millenium η phalanx, εμεις μπορουμε να βαλουμε ακομα μια ram.
  Με 2χ21 ram εχουμε 42 αντιβληματικους πυραυλους fire and forget+strales και αντιμετρα
  Και οι 4 sylver μπορει να ειναι 3χΑ50 και 1χΑ35 για 24 aster30 + 8 mica ng.

  Εχω προτεινει το ιδιο και για τη μπελαρα, να παρει 24 aster30 + 8 mica ng (3A50+1A35)
  2 Ram x21=42 πυραυλοι block2 πανω απο το υποστεγο στις 2 ακρες οπως η παλια και πολυ πιο μικρη σε πλατος bremen class.

  http://www.seaforces.org/marint/German-Navy/Frigate/Type-122-Bremen-class.htm

  1. Se Ποιο πλοίο αναφέρεσαι? SIGMA ? Type 31/IVH?

   Το APAR2 μπορεί να μπει και στις SIGMA αλλα και στις TYPE31/IVH

   Και τα δυο είναι με το TACTICOS

   Δεν νομίζω το TACTICOS να έχει ολοκληρωθεί ποτε με γαλλικά όπλα

   Είναι προϊόν της THALES ,Nederlands
   οι Γάλλοι βάζουν στα δικά τους όπλα βάζουν το SETIS

   Μπορεί να γίνει αλλα το κόστος το risk kαι ο χρόνος που απαιτείται μάλλον το κάνουν απαγορευτικό

   1. Φυσικα και μιλάω για aster30 στις ολλανδικες.
    Οι αγγλικές δεν έχουν καμία Ελπίδα Γι άλλους λόγους.
    Πάντα υπερβολικός όπως πάντα με τα τεράστια κόστη των πιστοποιήσεων.
    Οι Γάλλοι. Βαλαν setis, ram, mk56 στην gowind των UAE και αυτή κόστισε μόνο 375 εκρια η μια, δηλαδή μόνο 75 εκρια παραπάνω από το 300 εκρια που κοστίζει μια ρουμανική και μιλάμε και για 4 πλοία και όχι 2 άρα αυξημένο κόστος και από εκεί.
    Δηλαδή αν παιρναν 4 πλοία οι uaeδες
    Αντί για 750χ2=1μιση δις σίγουρα θα είχαν 7-8% έκπτωση άρα η κάθε γκοβιντ UAE σε τιμή για 4 πλοια πλοια είναι το πολύ 350 εκρια το πλοίο.
    Δηλαδή αν βγάλεις 35 εκρια η Ram με τους πυραυλους, με 15χ2 πλοια=30 εκρια μονο οι Γάλλοι βαλαν setis πιστοποιημενα μαζί με ram και essm.
    Σου φαίνονται πολλά 30εκρια?
    Ποια είναι τα τεράστια έξοδα πιστοποιήσεων των Γάλλων?

    1. @ Romeo60

     Οι Gowind των ΗΑΕ θα εχουν ΣΔΜ TACTICOS και οχι SETIS.

     Aν μπορουσαν να βαλουν ΜΚ41 με ESSM και RAM στην Belharra oι Γαλλοι χωρις επιπλεον κοστος, θα ειχαν κερδισει το συμβολαιο ηδη απο το καλοκαιρι.

     «Contacted by Navy Recognition, an industry source explained that the corvettes would have quite a unique configuration: They are set to be fitted with the Tacticos combat management system (instead of Naval Group’s own CMS, the SETIS) as well as US-made missiles (including ESSM by Raytheon): This is significant as it is the first time Raytheon missiles are fitted on a Naval Group/DCNS-built vessel.

     Our source added that those specific equipments (Tacticos CMS and ESSM) are direct requirements from the end customer: The UAE Navy.»

     https://navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/november-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5709-uae-navy-orders-two-gowind-corvettes-from-france.html

     1. Οι Gowind των ΗΑΕ θα εχουν SETIS. Πόσες φορές θα το πούμε;
      Η σύμβαση υπογράφηκε το 2019, 2 χρόνια μετά την δημοσίευση της πηγής σου.

     2. @ Παναγιωτης και CK

      Kαλα ενταξει, αναπαραγουν διαφορα οι δημοσιογραφοι των ΜΜΕ τα οποια ειναι εντελως ανοησιες.

      Τα ΗΑΕ εχουν υπογραψει συμβολαιο με τη LEONARDO ωστε να τοποθετησουν το CMS ATHENA σε OΛΑ τα πλοια τους, ενω ηδη κανουν χρηση Ιταλικων ΣΔΜ σε πλοια τους οπως η Baynunah class.

      Ερωτησεις:

      1) Εχει πιστοιποιηθει ο ΜΚ41 με ESSM για χρηση με το SETIS ??? Σε ποιο πλοιο και σε πιο ναυτικο

      2) Eχει πιστοποιηθει το RAM στο SETIS ? Σε ποιο πλοιο και σε πιο ναυτικο?

     3. Δεν είμαστε στο ναυτικό των UAE να ξέρουμε τι γίνετε από μέσα!
      Η πληροφόρηση μας από ότι γράφετε στον τύπο είναι
      Όλοι ανοησίες λένε δηλαδή??
      Λες να δέχτηκαν οι Γάλλοι ξένο cms στα πλοία τους??
      Δεν νομίζω!!!
      Όλες οι πληροφορίες για αυτά τα πλοία δίνουν SMART-S/SETIS/MK56/ESSM/RAM:

      https://www.navalnews.com/naval-news/2020/07/naval-group-selects-ixblues-navigation-systems-for-2-gowind-class-corvettes/

      Εάν βγει κάτι διαφορετικό θα το δούμε!!

    2. Οι Αγγλοι έχουν έτοιμο αυτό που θες εδώ και μια δεκαετία με SMART-L, ASTER-15/30 αλλά με το με μεγαλύτερες δυνατότητες SAMPSON για MFR

   2. Mην φωβασε τι aster30 τι SM2 , το αεροσκάφος θα καταρυφθει εάν κληδωθεί από τα ραντάρ….
    Δυστυχώς των aster 30 στων προσφέρουν μόνο οι Γάλλοι, Ιταλοί…. Άντε και οι Άγγλοι εάν το θελήσουν….
    Το ΠΝ έχει 2 επιλογές για βλήματα αεραμοινας , aster30 και sm2, ενώ για βλήματα μεσεας εμβέλειας που να μπαινουν σε τετράδες !!!!!!εεχει μόνο ΕΝΑΝ !!!! Τον ssm2 για αντιμετώπιση κορεσμού αεραμυνας …καλό το ram και το stratles αλλά είναι η τελευταία ελπίδα του πλοίου για να σωθεί!!!!
    Καλητερο είναι ένα πλοίου που σε 32 vls φέρει 24 SM2 και 32 ssm2 !!!!!!
    Παρά σκεύους 32 aster30 !!!!
    Χωρίς πύραυλο μεσεας εμβέλειας σε τετράδες χάνεται η πολυστρωματική αεραμοινα και παίρναμε απότομα από την μεγάλη εμβέλεια στην Μικρή

   3. Τοσα χρονια που γραφεις στα αμυντικα φορουμ, τα 6 στα 10 σχολια σου ειναι δεν γινετε αυτο δεν γινετε εκεινο στο σμς το κοστος πιστοποιησης ειναι απαγορευτικο.
    Ερχονται οι γαλλοι με την «αμερικανοποιημενη» γκοβιντ των ουαεδων να σε διαψευσουν πανυγηρικα.
    Προφανως και οι ολλανδοι που θεωρουνται και ειναι φτηνοτεροι των γαλλων δεν το θεωρω τιποτα να πιστοποιησουν αστηρ30 στο τακτικος.
    Θα παρουμε 4 δις πανω κατω νεες φρεγατες με ολα μεσα, το προβλημα μεσα σ αυτο το τεραστιο ποσο ειναι 30 αντε 50εκρια των πιστοποιησεων?
    Για γελια και που το συζηταμε.
    To κοστος δεν ηταν ποτε τοσο τεραστιο το θεμα ηταν παντα αν θελει ο κατασκευαστης να σου πιστοποιησει αυτο η το αλλο οπλο που θες εσυ και στο αρνειται (γιατι θελει/τον συμφερει να παρεις το δικο του οπλο) και σου πουλαει φουμαρα οτι το κοστος πιστοποιησης ειναι τεραστιο και δεν σε συμφερει.

    1. Μακάρι εάν θελήσει το ΠΝ και η Damen να πιστοποιήσουμε τους aster30 στις Sigma….
     δεν έχω πρόβλημα το θέμα είναι του ΠΝ …..
     Εγώ ξέρω ότι απλός απαιτείται στο Καινούργιο σκαρί να υπάρχουν μια αξιόλογη ποσοτητα μεσεας εμβέλειας αλλά και μια ΜΙΝΙΜΟΥΛ ποσότητα 24 βλήματα μεγάλης εμβέλειας για να λες ότι έχεις πραγματική φρεγάτα ενισχυμενες αεραμοινας…
     Αλλιος 16 aster 30 είναι ελάχιστοι….. σχεδόν μηδαμηνοι

     1. Αντι για 4Α50 η 4χ8Μκ41 βαζουμε 3 Sylver A50 και έναν 8 απλο Μκ56 που ειναι πολυ μικροτερος, ελαφρυτερος και κυριως κοντυτερος απο τους Μκ41 , (Μκ56=4,65μ, Μκ41 απο 6,8-7,6μ).
      3χ8=24 aster30, και 8χ2 (dual packed) =16 essm block2
      Σ αρέσει?
      2 x21 =42 πυραυλοι Ram21 (ενας πανω απο το υποστεγο ενας κατω απο τη γεφυρα που φαινετε ciws στις μακετες) + στραλες+ αντιμετρα.
      Οι essm ειναι πιστοποιημενοι, να δωσουμε και 50 εκρια (συνολικα σε ολα τα πλοια) να πιστοποιηθουν οι aster30 στο τακτικος? σιγα το ποσο στο συνολικο των 3μιση δις ποσο θα φτασουν με φως και οπλα οι ολλανδικες.
      Ολα γινονται το θεμα δεν ειναι το οικονομικο, το θεμα ειναι αν θα δεχτουν γαλλοι και αμερικανοι να εχουν τους εκτοξευτες τους διπλα διπλα πχ?
      Αν καναμε κατι τετοιο παντως θα γραφαμε ιστορια.

     2. Αν και το πιο πιθανο ειναι να συζηταμε στο βροντο, και η σιγμα των 120 μετρων και των 4400 τονων να ειναι μονο στη φαντασια της πτωσης , (για χαλαστρα στις μπελες) και μαλιστα με 4χ8 εκτοξευτες στα 600 μολις εκρια

      Οτι εγραψε ο mitch περι θεωρητικης απλα προτασης ειναι μαλλον κατα 99% πιθανο.

    2. @Romeo 60

     Δεν είναι μονο ο εκτοξευτής στο πλοίο ως μηχανολογικό /ναυπηγικό /ηλεκτρολογικό έργο

     Είναι και η ολοκλήρωση στο CMS κυρίως software integration / development

     Επιπλέον πως θα παίρνει ο data update o ASTER30?
     Με ποιο τρόπο? datalink η θα τους ζητήσουμε να τροποποιήσουν το APAR για να καθοδηγεί και τους ASTER??

     Αυτά με τα οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα μας είναι ΕΚΤΟΣ πραγματικότητας

     Δεν του βάζουμε το SF και το SETIS?

     Ποιο εύκολα πιο γρήγορα και πιο φθηνά γίνετε!!

     Για τις GOWIND των UAE βάλαν τους ESSM με τοSMART-S που ΉΔΗ συνεργάζονται και το SETIS

     Σιγά μην άφηναν Γαλλικό πλοίο χωρίς γαλλικό CMS

     Σε μη γαλλικό πλοίο αμφιβάλλω και εάν σε αφήσουν να βάλεις ASTER30

     Ρωτα τους Αιγυπτιους για τις MEKO!

     1. @CK Nαι αυτό που λέω είναι ότι αν θέλουμε την Type-31 με Aster-30 γίνεται.
      Οι Αγγλοι έχουν και τα σχέδια της και ταυτόχρονα έτοιμη την σουίτα end to end.
      Δεν θα χρειαστεί integration συστημάτων (s/w) αλλά τοποθέτηση της λύσης στην T31, δηλαδή ναυπηγομηχανολογική εργασία
      Για την Sigma μάλλον δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο
      Σε κάθε περίπτωση δεν βλέπω το λόγο γιατί….ακαδημαική η συζήτηση

     2. @George
      ok Το κατάλαβα makes sense!

      αλλα ποιος θέλει να κάνει business με τους ’Aγγλους πλέον

    3. Οι ολλανδοί είναι έτοιμοι εκτός από mica και για camm, πρώτος πελάτης type 31, αλλά και για Aster, δεν χρειάζεται πιστοποίηση.
     During the development of the Integrated Sensor Suite from Thales, the ESSM Block 2 is already taken into account. Incidentally, this sensor suite is also suitable for the French Aster and British Seaceptor.

     1. @Mitch
      Πολύ καλο reference

      Δείχνει και ποσο ευέλικτοι είναι οι Ολλανδοί σε αντίθεση με μερικούς μερικούς!!!

   4. @CK
    Υπάρχουν στοιχεία και πληροφορίες στα οποία στηρίζεται η άποψη ότι θα συνδεόταν με υψηλό ρίσκο και ότι θα ήταν υπερβολικά ακριβό;

     1. Στο αυτό αυτό που έγραψες εχθές στις 17:11 για

      «Se Ποιο πλοίο αναφέρεσαι? SIGMA ? Type 31/IVH?

      Μπορεί να γίνει αλλα το κόστος το risk kαι ο χρόνος που απαιτείται μάλλον το κάνουν απαγορευτικό»

     2. @WTF
      Η γνώμη μου είναι πως στη οικονομική και επιχειρησιακή κατάσταση που βρισκόμαστε πρέπει να πάμε προς λύσεις οικονομικές δοκιμασμένες και παραδοτέες όσο πιο σύντομα γίνετε.Πειράματα του τύπου να συνδυάσουμε γαλλικά όπλα +RADAR σε ολλανδική πλατφόρμα/cms δεν νομίζω πως πρέπει να μας απασχολούν
      Όλα γίνονται άμα έχεις χρόνο και χρήμα βλέπε UAE
      Εμείς όμως δεν έχουμε τίποτα από τα δυο!!

     3. Η σημερινή οικονομική κατάσταση για να είμαστε πιο σαφείς, δεν αφήνει ούτε για αυτά που αγοράστηκαν απο πρόπερσι μέχρι σήμερα (αναβάθμιση F-16,αγορά MH-60,αγορά Rafale) περιθώρια. Οπότε, οποιαδήποτε συζήτηση για νέες φρεγάτες θα έπρεπε να είναι εντελώς θεωρητική αφού δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να αγοραστούν αξιόλογα πλοία με ικανότητες που θα έκαναν την διαφορά ώστε να έχει νόημα η επένδυση σε νέα πλοία για το ναυτικό.

      Όσον αφορά τα πειράματα,νομίζω ότι ο συνομιλητής Mitch επισήμανε παραπάνω (στο σχόλιο Mitch
      12 Μαρτίου 2021 στις 11:54) ότι δεν υφίσταται θέμα πειραμάτων στο ζήτημα,εφόσον υπήρξαν οι απαραίτητες μελέτες,προβλέψεις/προεργασίες απο τους Ολλανδούς ώστε να υπάρχει συμβατότητα των συστημάτων.

  1. Μπα 2028 λενε γιατι τοτε πηραν το συμβολαιο των MKS και θα το πρωτοβαλουν εκει . Το ρανταρ το εχουν στα σκαρια ηδη .Αν ερθει πρωτα το συμβολαιο το δικο μας θα το βαλουν σε εμας .

 5. Το Smart-L είναι ένα ικανότατο ραντάρ τεχνολογίας AESA, με τεράστια εμβέλεια η οποία φτάνει τα 2000 km εναντίον βαλλιστικών πυραύλων: https://www.thalesgroup.com/fr/worldwide/defense/smart-l-3d-long-range-surveillance-radar
  Ανεξαρτήτως επιλογής πλοίων, θα ήμουν ευτυχής εάν το εξετάζαμε για την αναβάθμιση – συμπλήρωση του συστήματος αεροπορικού ελέγχου της ΠΑ, ιδίως στην εποχούμενη μορφή SMART-L MM/D (Multi-Mission/Deployable), για λόγους επιβιωσιμότητας (αν και έχει ελαφρά υποδεέστερες επιδόσεις): https://www.shephardmedia.com/news/digital-battlespace/ew-europe-smart-l-mm-radar-family-expanded/
  Βεβαίως, ακόμα και σε πλοίο, ένα τέτοιο ραντάρ θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην διαμόρφωση της γενικότερης αεροπορικής εικόνας, αφού είναι καλύτερο από οποιοδήποτε ραντάρ έχουμε αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν από ανοικτές πηγές.

  1. Το οποίο έχουμε ανάγκη Σμήναρχε για να αντικαταστήσουμε τα αρχαία ραντάρ
   αεράμυνας που έχουμε.
   Δεν νομίζω πως το κόστος είναι τόσο μεγάλο πια για να μη το κάνουμε.

   1. Εντάξει, δεν όλα αρχαία, δεν είμαστε τόσο χάλια. Έχουμε ένα από τα πιο ικανά και πυκνά συστήματα αεροπορικού ελέγχου στην Ευρώπη. Βέβαια, αυτό δεν λέει και πολλά, καθώς π.χ. οι γείτονες των Γάλλων είναι οι Βέλγοι… Δηλαδή, εντός Ευρώπης δεν υπάρχουν πλέον αντιπαλότητες, οπότε δεν απαιτούνται ικανά δίκτυα ραντάρ, εν αντιθέσει με εμάς, που είμαστε διαρκώς on alert με τους «φίλους και συμμάχους» εξ ανατολών.

    Οπότε, απαιτείται να διατηρούμε ένα αξιόμαχο δίκτυο από σύγχρονα ραντάρ (συμπεριλαμβανομένων και των ραντάρ πλοίων που συζητάμε). Η αντικατάσταση – αναβάθμιση ορισμένων ραντάρ θα είχε σημαντικό κόστος, το οποίο όμως είναι πολύ λίγο σε σχέση με το κόστος προμήθειας και αξιοποίησης ενός μόνο μαχητικού…

    1. Καλά δεν θα διαφωνήσω αν και θέλουμε και ραντάρ GCI
     και ραντάρ GCA για τα αεροδρόμια.
     Δεν είπα να πετάξουμε τα ραντάρ στα σκουπίδια να βάλουμε μερικά ακόμα
     όμως χρειάζονται.
     Ραντάρ υπάρχουν πολλά που τα αντικαθιστούν στο ΝΑΤΟ ας τα πάρουμε
     για παλιοσίδερα την δουλειά τους την κάνουν.
     Θέλουμε πολλά ψευδοραντάρ δεν έχουμε ούτε ένα Σμήναρχε.

     Παλιές κεραίες με παλιούς πομπούς που να λειτουργούν σε περίπτωση
     πολέμου.
     Βάζεις δυο ή τρείς κεραίες με έναν πομπό για να γίνουν στόχοι.

     1. Η αλήθεια είναι ότι τα ραντάρ GCA είναι ολίγον τι παλαιά… ενώ ίσως είμαστε από τους τελευταίους στο ΝΑΤΟ που διατηρούμε τέτοια συστήματα. Αυτά όμως είναι πολύ μικρής εμβελείας και δεν έχουν σχέση με την αεράμυνα (βοηθούν μόνο στην προσγείωση).

     2. Να μην σου γράψω Σμήναρχε τα σχέδια πολέμου και που θα
      έστελναν ένα ραντάρ GCA με εμβέλεια τα 15 μίλια!
      Ναι τα 15 μίλια για να κάνει έρευνα από επίθεση στην θάλασσα!

      Το να βγάλεις το ραντάρ και να το στήσεις άλλου είναι δύσκολο.
      Προσοχή τα παλιά ραντάρ κλπ.
      Πόσα ραντάρ πέταξε το ΝΑΤΟ στα σκουπίδια;
      Χιλιάδες πόσα πήραμε;

 6. 400εκ δίνει η Damen στη Thales για κάθε ΕΝΑ σύστημα που αποτελείται από το TACTICOS+APAR 2 + EO/IO/TV + SATCOM για τις 4 Γερμανικες MKS180 που ναυπηγεί. Τα TRS-4D και ECM SUITE δεν συμπεριλαμβανονται στην τιμη.
  Για να πας από Α/Α βολή 30χλμ σε βολή 90χλμ πρέπει να πληρώσεις για σύστημα ραντάρ πλοίου από 50εκ (Πχ. SeaGiraffe) στα 500εκ.
  Τα μεγάλα ραντάρ χρειάζονται για να δημιουργήσεις περιοχές άμυνας, ενώ στο Αιγαίο χρειαζόμαστε γραμμές άμυνας.

  1. 400εκ + 500εκ το σκαρι αν επιλεγει ενα απο τα οικονομικα
   σκαρια + 400εκ για FOS και οπλα 1,3δις ανα σκαρι, 5,2δις για 4.

   Οσο οι Μπελαρες αλλα μεγαλυτερα πλοια με μεγαλυτερες δυνατοτητες αφου ασφαλως μιλαμε για καθαροαιμα πλοια ΑΑΠ.

   Στα ανοιχτα της Αν Μεσογειου, του Ιονιου και του Β Αιγαιου απαιτειται ΑΑΠ.
   Οι γραμμες αμυνας ειναι για τις κλειστες θαλασσες.
   Και η αμυνα δεν ειναι επιθεση. Οτι δεν κινειται πεθαινει.

   1. Όχι λάθος τιμές δίνεις
    Στα 500mil των ARROWHEAD δεν περιλαμβάνεται το APAR2
    Με το APAR2 πάμε στa 550mil
    Τα ίδια και για τις SIGMA:
    Με το APAR2 πάμε στα 600-650,MIL από ότι έχει γραφει

 7. Νομίζω ότι MEKO 300 και Sigma11515 δεν υπάρχουν ως προτάσεις τις επινόησε η πτήση για να δικαιολογήσει το φιάσκο που εξελίσσεται η διαδικασία αυτή. Η Sigma 11515 είναι πρόταση της damen για το ολλανδικό ναυτικό. Τα πλοία του ολλανδικού ναυτικού τα σχεδιάζει η DMO ο οργανισμός εξοπλισμών την Ολλανδίας, το σχέδιο για τις καινούριες φρεγάτες του ολλανδικού και βελγικού ναυτικού έβγαινε ακριβό για τον προυπολογισμό. Έτσι η damen πρότεινε κόντρα στην παράδοση γιατί δεν κοιτάτε και ένα δικό μου σχέδιο να δείτε αν σας κάνει, το σχέδιο ήταν η 11515 εξετάστηκε για 6 εβδομάδες και απορρίφθηκε γιατί δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις, η DMO προχώρησε με ένα τροποποιημένο σχέδιο του προηγούμενου που κρίθηκε ακριβό. Η πρόταση της Damen ήταν η sigma 11515 ένα πλοίο με 115 μέτρα μήκος 15 πλάτος και 3065 τόνους εκτόπισμα, την εξέλιξη θα έκανε φυσικά η DMO , αυτό το paper project δεν μπορούσε φυσικά να προταθεί στην Ελλάδα, η πτήση βέβαια το προχώρησε σαν σχεδιαστικό γραφείο ακόμα παραπέρα έγινε 4000τόνους και απέκτησε και apar, το οποίο δεν μπορεί να μπει σε πλοίο με 15 μέτρα πλάτος.
  Όσο για την meko 300 βγαίνει σαν αναζήτηση μόνο στην πτήση , αυτό δεν ήταν ούτε paper project.

   1. Γιατί ?? οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί δεν θα θέλανε αυτά τα 5-5,5 δις που δείνουμε!!!!
    Τα λεφτα είναι λεφτά… κανείς δεν λέει όχι!!!

  1. Εάν ήταν ψέμα όλα αυτά για τις sigma ,τότε η Πτήση δεν θα έγραφε άρθρο για τις sigma στο νέο τεύχος ,διότι αυτό το άρθρο δεν το έγραψε μόνη της από το κεφάλι της,είναι συνέντευξη που πάρθηκε από την Damen…..
   Εάν είναι ψεύτικο το άρθρο θα είχε βγει η ίδια η Damen και θα το είχε καταγγείλει για συκοφαντική δυσφήμιση!!!!
   Ο γραπτός τύπος δεν σηκωνει και πολλά ψεύτικα άρθρα όπως ο ηλεκτρονικός…!!!
   Γιατί εκεί τρως μύνιση χωρίς να το καταλάβεις!!!!

   1. Που αλλου έχουν βγει πληροφορίες για τις SIGMA??
    Δεν θα κάναν ένα marketing campaign με διαφημίσεις συνετεύξεις klpa
    Το πιθανότερο είναι να κάνουν μια χαμηλού κόστους και τόνων campaign για το πλοίο τους αφού ξέρουν πως το παιχνίδι είναι πολιτκό μεταξύ Γάλλων και Αμερικανων

    Τα ίδια και για τους Γερμανούς!

    1. δηλαδη επειδη δεν γραφει ο καθενας οτι κατεβασει το κεφαλι του για τις sigma σημαινει οτι δεν υπαρχουν? Γιατι τους ρωτησε κανενας? Νομιζω 17 σελιδες αφιερωμα ειχε η πτηση που το εγραψε ο μητσοπουλος

     1. Πως οι Αμερικανοι και οι γάλλοι δίνουν πληροφορίες και συνεντεύξεις τύπου σε δημοσιογράφους ?
      Οι Ολλανδοί ’Aγγλοι Γερμανοί Ισπανοί γιατί δεν κάνουν ανάλογες κινήσειs?

    2. δεν μπορω να απαντησω στο σχολιο σου απο κατω γιαυτο απανταω εδω.
     Οι μονοι που εχουν κανει απανωτες παρουσιασεις ειναι οι αμερικανοι απο οσο ξερω.
     Η καλυψη που εχουν οι γαλλοι ειναι γιατι ειναι απο παλια στο ζητημα, δηλαδη απο τοτε που ελεγαν για απευθειας αγορα των 2 πλοιων και υπαρχει και αυτος ο αερας ελλας γαλλια συμαχια που νομιζουν μερικοι οτι θα πολεμησουν οι γαλλοι ωμο με ωμο με τους ελληνες.

     Τους ολλανδους ενας ανθρωπος τους ρωτησε και του εδωσαν ρεπορταζ και ενδελεχεστατο μαλιστα.

     Το γιατι δεν κανουν αναλογες κινησεις δεν μπορω να στο απαντησω λογικα δεν λειτουργουν ετσι σαν επιχειρησεις, το οτι δεν εμπλεκονται στο να στελνουν καθε τρεις και λιγο σε καθε blog ανακοινωση για δημοσιευση δεν σημαινει οτι δεν εχουν καταθεσει προταση.

     Ουτε η dassault εκανε εκστρατεια στον τυπο αλλα μια χαρα πουλησε τα rafale

   2. Οι Ολλανδοί πρότειναν την sigma 10514 ένα πλοίο που παράγεται για την Ινδονησία (σχετικό άρθρο στο παρόν ιστότοπο) και ξέρουν πόσο κοστίζει, ένα κομμάτι παράγεται στην Ολλανδία αυτό που έχει τα ηλεκτρονικά , ένα κομμάτι στην Ρουμανία, αυτό με τις μηχανές και τα υπόλοιπα στην Ινδονήσια. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις για την διαδικασία αυτή σου λέει κάποιος δείξε μου τί κάνεις να δω αν μου ταιριάζει, τι θα του δείξεις, την τελευταία σου δουλειά η θα πεις κάτσε να σου σχεδιάσω κάτι χωρίς να ξέρεις τι θέλει.

  2. @ Mitch
   Συμφωνώ μαζί σου για τις δήθεν προτάσεις Γερμανών και Ολλανδών
   Διατηρώ επίσης επιφυλάξεις κατά πόσο έχουν γίνει προτάσεις (ολοκληρωμένες προτάσεις και όχι
   φιλολογικό ενδιαφέρον) από Αγγλία και Ισπανία
   Οι μόνοι που πραγματικά τους απασχολεί η διαδικασία είναι οι Γάλλοι, με διάφορες εναλλακτικές
   διαμορφώσεων της Belhara, καθώς και οι Αμερικάνοι που πιέζουν παρασκηνιακά να σταλεί LoR για τις ήδη γνωστές προτάσεις των MMSC, με πιθανές και …απίθανες διαμορφώσεις αυτών.
   Εξού και ακούγεται γενικώς οτι οι δύο αυτές προτάσεις είναι oι δύο πρώτες στο shortlist

   1. Μπορεί να είναι και σενάριο, ο καιρός γαρ εγγύς, άλλωστε

    Πραγματικότητα είναι που καμία επίσημη Αγγλική αρχή δεν έχει τοποθετηθεί?

    Πραγματικότητα είναι που μυρίζουμε τα νύχια μας, εμείς, τι πλοίο μας προσφέρουν οι Άγγλοι,
    σε τι διαμόρφωση, ενώ ξερογλυφόμαστε για ενδιάμεση με type 23, χωρίς φως στο τούνελ?

    Πραγματικότητα είναι, ένα τουιτ που έκανε ο Ισπανός πρέσβης, οτι να έχουμε το νου μας γιατί
    μας κάνουν πρόταση, μάλλον για F110 με τι διαμόρφωση, σε τι τιμές?

    Πραγματικότητα είναι οτι έγινε επίσημη πρόταση των Ολλανδών σε τι? για Sigma ? ποιο μοντέλο?
    για Iver Huitfeldt? σε τι διαμόρφωση? σε αυτή που μυρίζουμε πάλι νύχια ‘η τρέφουμε ευσεβείς πόθους?

    Αφού ο διαγωνισμός δεν είναι κλειστός και οι προσφορές άγνωστες μέχρι να ανοίξουν οι φάκελοι των υποψηφίων, ευνοούνται οι διαρροές, έστω και αν κάποιες είναι κατευθυνόμενες.

    Γιατί έχουμε όλες τις λεπτομέρειες των προσθαφαιρέσεων Γάλλων και Αμερικανών ανα πάσα στιγμή,
    ενώ για τους υπολοίπους γνωρίζουμε οτι ‘ενδιαφέρονται’ ,αλλά ούτε τους ακούμε, επίσημα, ούτε γνωρίζουμε κάποια εξέλιξη στις προτάσεις τους τόσους μήνες τώρα, Φωνή βοώντος εν τη ερήμω?

    Γάλλοι και Αμερικάνοι στηρίζουν τις προτάσεις τους με στελέχη εταιριών που δίνουν συνεντεύξεις και
    κρατικούς αξιωματούχους. Οι άλλοι?
    Μόλις ρίξει κλ@νι@ ο Γάλλος το μαθαίνουμε άμεσα, όπως και πως έφαγε ο Πρέσβης το Χάμπουργκερ,
    αλλά οι άλλοι? Κάνανε την πρόταση και κρύβονται να μην αποκαλυφθούν?

    Συγκεκριμένες προτάσεις από τους ‘άλλοι’ , δεν έχουμε στο φως, Έχουμε διαρροές μέσων με υποθετικά σενάρια, επίσημα χείλη με λεπτομέρειες σε τεχνικά ζητήματα, δεν έχουμε

    1. Η αλήθεια είναι οτι για να γίνει καλύτερο παζάρι και να πιέσουν τους πραγματικά ενδιαφερόμενους θα διαρρεύσουν οτι έχουν 8 σοβαρές προτάσεις, έστω και αν οι 4-5 από αυτές είναι αναιμικές
     σε σχέση με τις άλλες. Άλλωστε οι τιμές πέφτουν σε σχέση με αυτές που γνωρίζαμε πριν κάποιους μήνες

    2. Ο μητσοπουλος εγραψε ολοκληρο αφιερωμα πολυσελιδο για το την ολλανδικη προσφορα.

     Κατα τον ιδιο ειναι η πιο οργανωμενη προσφορα σαν φακελος εννοω λεπτομεριες κοστος κλπ.

     Ο ιδιος το λες αφου η διαρροες ειναι κατευθυνομενες ποιος σου λεει οτι λεπτομεριες για προσφορες κλπ δεν θαβονται απο τον ιδιο τον τυπο γιατι τα εχει βρει με την μια η την αλλη πλευρα.

     Γαλλια και ΗΠΑ ξερουν οτι εχουν το μεγαλυτερο πολιτικο κεφαλαιο απο ολες τις προτασεις και εαν προσεξεις προβαλλεται πιο πολυ αυτο παρα τα πλοια τα ιδια.

     Ολλανδια και ισπανια η αγγλια ξερουν οτι δεν εχουν πολιτικα ερισματα οποτε δεν εχει λογο να μπουν σε τετοιο αγωνα.

    3. @ Spartan

     ΔΕΝ υπάρχει διαγωνισμός και άρα δεν υπάρχουν κλειστοί φάκελοι με προσφορές. Η διαδικασία είναι εντελώς εξωθεσμική.

     Η πρόθεση τον Σεπτέμβριο ήταν να πάει η δουλειά στους Αμερικάνους με τον ίδιο τρόπο που θα πήγαινε πιο πριν στους Γάλλους: με απευθείας συμφωνία. Φάνηκε από τις δηλώσεις Κούλη και την προδιαγραφή πακέτο (νέο πλοίο «γενικής χρήσης», ενδιάμεση λύση, ΜΕΚΟ up, ναυπηγεία).

     Το ΠΝ έπαιξε καθυστερήσεις και ο έλεγχος χάθηκε καθώς εμφανίστηκαν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Τώρα, αναγκαστικά για να μην τους κρεμάσουν στα μανταλάκια, ακολουθείται μια άτυπη διαγωνιστική διαδικασία η οποία θα καταλήξει σε μια αποτίμηση των προσφορών από το ΠΝ και μετά σε μια καθαρά πολιτική απόφαση.
     Και επειδή οι αναλυτικές προτάσεις κάθε εταιρείας/χώρας (για προσφορές μιλάμε όταν υπάρχει διακήρυξη με όρους και προδιαγραφές, εδώ δεν υπάρχει τίποτα) είναι γνωστές μόνο στο ΠΝ, οι διάφοροι αρλουμπολόγοι εξυφαίνουν θεωρίες συνομωσίας για ανύπαρκτες προσφορές.

     Η κάθε εταιρεία/χώρα παίζει το παιχνίδι όπως τη βολεύει και οι πληροφορίες ή πιέσεις πάνε εκεί που πρέπει. Εμείς οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται να μαθαίνουμε τα πάντα, μαθαίνουμε ότι μας αφήνουν. Ας αφήσουμε τους αρλουμπολόγους στην άκρη και ας ελπίσουμε το ΠΝ να πάρει την σωστή απόφαση και να την «σπρώξει» σωστά.

    4. H babcock έχει περιορισμένες παραγωγικές δυνατότητες, δεν μπορεί να αναλάβει άλλο συμβόλαιο αν δεν ολοκληρώσει αυτό, τι πρόταση να κάνει; οι Ιταλοί έχουν παραγωγικές δυνατότητες αλλά δεν ανταγωνίζονται τους Γάλλους όπως κάνουν και οι Γάλλοι με τους Ιταλούς, το ισπανικό πλοίο είναι μεγάλο, οι Γερμανοί έχουν την ΜΕΚΟ 200 και η damen την Sigma10514, η sigma είναι κορβέτα δηλαδή οι επιλογές είναι δύο ΜΕΚΟ200 και Belharra. H όλη ιστορία είναι να περάσει ο καιρός για να βγει ο λαγός από το καπέλο που είναι η MMCS. H πτήση απλώς δημιουργεί κλίμα διαγωνισμού με φανταστικούς υποψήφιους.

  3. Χρειαζεσαι διαβασμα,ξεκινα με google search και θα βρεις πολλα. Κυριακες Καθημερινη , αρχες μηνα Πτηση , απο ιντερνετ δουρειο και DR . Και θα εμφανιστει και η 300αρα μπροστα σου

    1. Τι ακριβως λινκ θες? Καθημερινη , Δουρειο , Πτηση ? Εχω και σκαναρισμενα αλλα δεν μπορω φωτο.Δες και την επικεφαλιδα του αρθρου. Θες απο το site της εταιριας? Θα στο στειλω μολις μου στειλεις απο LM MMSC με scl και απο NAVAL Belharra με MICA NG
     https://www.kathimerini.gr/politics/561271648/gallia-kai-ipa-odigoyn-tin-koyrsa/

     1. οι γερμανοi τo ξέρουν ότι κάνανε πρόταση για meko300;
      Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες για το σχέδιο ΜΕΚΟ Α300, είναι ανύπαρκτες
      από τον δούρειο
      υπάρχουν σχέδια σε συρτάρια που εμφανίζονται μόνο σε ανταγωνιστικούς διαλόγους;
      Ενδιαφέρουσα προσέγγιση προώθησης μέσω αιφνιδιασμού του ανταγωνισμού.

     2. site της εταιριας please!!
      Εδώ μιλάμε για ANYAPARKTO πλοίο
      Η LM στο site της dinei στοιχεια περί MMSC
      Οι MEKOA300,SIGMA115XXX είναι ΑΝΎΠΑΡΚΤΕΣ

 8. Για τις SIGMA(TACTICOS+NS100?+..) έχει γραφτεί πως η τοποθέτηση του APAR2 αυξάνει τη τιμή ένα 50ARIMIL
  Οποτε το 100MIL που γραφεις μάλλον λογική τιμή είναι

 9. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε. Πλοίο πολλαπλών ρόλων η με ASTER 30? Γενικώς για Κύπρο θέλεις με ASTER 30. Επειδή θέλουμε να κάνουμε το βέλτιστο μόνο η BELHARRA XL λέει κάτι αλλά το συνολικό κόστος είναι τεράστιο. Με 4 δις παίρνεις 6-7 SCORPENE και κάνεις ότι θέλεις. Αλλά επειδή είναι ευάλωτα όλα στη Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε AAW. Οπότε 3 BELHARRA XL και άλλα ειδικά ανθυποβρυχιακά πλοία. Τα panel των AESA πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 για πλήρη κάλυψη 360 μοιρών. Αλλιώς βλέπουν καλά σε τόξο 60 μοιρών το κάθε πάνελ. Θα ήθελα λοιπόν σουπερ πλοία το καθένα στο ρόλο του, εκτός και αν κλείσεις 8 BELHARRA όπως τις θέλεις ακριβώς 4+4.

  1. Αδερφέ βάλε στις 4+4 και 12+6ραφαλ ακομη,με τα οπλα τους και τότε ας ρωτήσουμε τον ρετσεπακο ,τον κακομοίρη,σε ποιον ανηκει η αν.μεσογειος και η Κύπρος.

 10. Αγαπητοί φίλοι,αυτό που πρέπει εμείς να κρινουμε και να επιλέξουμε είναι ο συνδυασμός από την μια seafire &aster30+mica ng και από την άλλη ένα ρανταρ όπως το APAR & sm2(?)+essm1/2
  Από την μια οι γάλλοι δίνουν ακριβότερη τιμή αλλά σίγουρα κορυφαίο ρανταρ και κορυφαία όπλα, που οι πιθανότητες να τα πάρουν και οι Τούρκοι είναι ελάχιστες και από την άλλη μεριά πολύ καλά ως κορυφαία ρανταρ αλλά από όπλα κολλάει η δουλειά. Τα essm1/2, δεν δίνουν αεραμυνα περιοχής, οι δε sm2,δεν ξέρουμε αν τους αποδεσμεύσει, η μεγάλη σύμμαχος των μόνο λόγων και όχι έργων,αλλά κι αν τους δίνουν ποια έκδοση δίνουν.τα δε όπλα αυτά η`Τα έχουν οι Τούρκοι, η`είναι παρά πολύ πιθανό να τα αποκτήσουν και αυτοί στο μέλλον.
  Το ξαναεγραψα [email protected], να μην χρονοτριβουμε άλλο.

  1. @ C.p.

   Σωστή τοποθέτηση,
   ‘Οπως στην Π.Α κάναμε και θα κάνουμε την διαφορά με Γαλλικές πλατφόρμες και όπλα
   διαθέσιμα στην τελευταία τους έκδοση, έτσι και το Π.Ν πρέπει να έχει για τα επόμενα 30-40 χρόνια
   πλατφόρμες και όπλα, μη διαθέσιμα και μη ‘αναγνώσιμα’ τακτικώς από τους γείτονες

  2. Το APAR μαζί με ένα Volume search radar (NS100,NS200,SEA MASTER,..) δεν υστερεί απέναντι στο sf
   αντίθετα ο συνδυασμός δυο RADAR πλεονεκτεί για έναν αριθμό λόγων

   Επιπλέον το APAR2 μπορεί να κατευθύνει τόσους πυραυλους ΌΣΟΥΣ μπορεί να εκτοξεύσει το πλοίο
   Οποτε πλεονεκτεί του SF!!

   Η απόφαση είναι μεταξύ Γαλλικών και Αμερικανικων οπλων

   Το Ναυτικό σίγουρα προτιμάει τα αμερικανικα όπλα

   Όσον αφορά το SM2 δεν νομίζω να υπάρχει θέμα εξαγωγής σε μας αφού μας έχουν ήδη δώσει PATRIOT και μας έχουν για πελάτες στο F35

   Εμείς για να το ξεκαθαρίσουμε έπρεπε να είχαμε στείλει LoR για αυτά εδώ και αρκετά χρονια

   1. Αλλο NS-100 ,άλλο NS-200, άλλο SM -400 … Δεν ισχυει το τι 30 τι 40 τι 50 !!! Το Apar απο μονο του ειναι κατι λιγοτερο απο SF και ιδιο με ενα σταθερών διατάξεων TRS-4D … Ο Συνδιασμο με NS 100 το κανει ποιο ποιοτικο για το πλοιο αλλά παλι μικρης εμβελειας … Θεωρω οτι θελει τουλαχιστον NS 200 ,αλλά αλλά … Το NS 200 ειναι ποιο βαρυ ρανταρ, δεν γνωριζουμε αν μπαινει πανω απο ο Apar .

    1. Το NS 100 δίνει εμβέλεια 280km circa όση και του SF
     Το NS200 βλέπει στα 400km οποτε ανώτερο του SF!!

     Αυτά τα θέλεις για να long range search/voLume search

     Δεν είναι για κατεύθυνση οπλων:Το APAR είναι για κατεύθυνση οπλων και εκεί είναι όλα τα λεφτά

     Εάν μιλάς για τις ARROWHEAD δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο ιστό

     Ίδια διάταξη με τις IVH:

     Το APAR μπRοστά και το NS πίσω ανάμεσα στις καμινάδες εκεί που οι IVH έχουν το SMART-L
     smart-l : 8T ns200:1.3 tn!!

     Λύση δοκιμασμένη!!

     Ο ΜΙΚΡΌΣ ΉΡΩΑΣ έχει εξηγήσει τα πλεονεκτήματα να έχεις το καθένα βελτιστοποιημένο για συγκεκριμένο ρολο και συχνότητα

     Είπαμε οι IVH με NS200/APAR2 πλεονεκτούν των [email protected]/SFσε όλα και είναι και καμια 200-300MIL φθηνότερες!!

    2. Το Apar δεν μπαίνει ποτέ μόνο του.
     Το κύριο ραντάρ μπορεί να μπεί σε δεύτερο ιστό, όχι πάνω από το Apar (το SM -400 μπαίνει από κάτω).
     Το πρόβλημα του NS 200 δεν είναι το βάρος (1550kg αντί για 1300kg του NS 100) αλλά το κόστος.

     1. Αυτό δεν το ξέρω διότι δεν έχει αποσταλεί επίσημο αίτημα για Αγωρα SM2 …όλα αυτά παίρνανε από το Κογκρέσο …δεν το αποφασίζει ούτε ο πρόεδρος της Αμερικής ούτε κανένας…πρέπει να σταλεί loar για την Αγωρα του όπλου…
      Το ίδιο ισχύει και για ssm

     2. Όταν ο ίδιος λέτε ότι πρέπει να αποσταλεί σχετική LOR για να παρθεί απόφαση απο το κογκρέσο των ΗΠΑ,πως γίνεται να είναι «γνωστό ότι αποδεσμεύεται ο SM-2 απο το 2001» χωρίς να έχει αποσταλεί επίσημη LOR η οποία είναι προυπόθεση για να απαντηθεί το ερώτημα εάν ο συγκεκριμένος πύραυλος αποδεσμεύεται;

 11. Μου φαίνεται ότι το άρθρο αδικεί λίγο και το APAR και το Smart-L.

  Γράφει αρκετές φορές ότι το block 2 δεν υφίσταται επιχειρησιακά ακόμη (και έτσι μιλάει κυρίως για το σκέτο APAR) αλλά για το Seafire δεν βλέπω να έλεγε τόσες πολλές φορές ότι ούτε αυτό υφίσταται επιχειρησιακά.

  Επίσης όσον αφορά το Smart-L και μάλιστα το ER αναφέρει εμβέλειες που τουλάχιστον η Thales δίνει σχεδόν 3-4 φορές πάνω, και μάλιστα έφτασαν από την έδρα τους στην Ολλανδία να εντοπίσουν και να ιχνηλατήσουν εκτόξευση πυραύλου που έγινε σε δοκιμή στην βόρεια Αγγλία (βασικά νομίζω στην Σκωτία), ενώ εδώ λέει ότι πιάνει αεροσκάφος επιπέδου P3 στα 480 χλμ, ενώ αυτοί έπιασαν πύραυλο (που είναι σαν διατομή πιο μικρός και από F-16) από τα 2.000 χλμ.

  Θεωρητικά ο συνδυασμός (σαν επιδόσεις) Smart-L και APAR2 είναι άπαιχτος, αλλά έχει αρκετά ντεζαβαντάζ ότι έχει μεγάλο όγκο και βάρος (κυρίως λόγω του Smart-L που είναι πολύ μεγάλο). Λόγω των ντεζαβαντάζ μπορώ να δεχτώ να μην κάνει για εμάς, αλλά μην το ισοπεδώνουμε κιόλας.

  Από τα 480 χλμ στα 2.000 χλμ με ένα απλό software update (και γιατί λατρεύω τις Zeven Provincien…)

  «A software upgrade, Extended Long Range (ELR) Mode, extends the maximum range for the detection of ballistic missiles to over 2000 km, since 2018 all 4 Zeven Provincien class Frigates of the Royal Netherlands Navy have been equipped with the update»
  https://en.wikipedia.org/wiki/SMART-L

  1. Πάντως για να πω και την αμαρτία μου, με το Smart-L και εκεί που τοποθετείται στις LCF, μου φαίνεται ότι έχει μια τεράστια τυφλή γωνία και μάλιστα κοιτώντας μπροστά από το πλοίο, καθώς υπάρχει μπροστά του ολόκληρος ο όγκος του κεντρικού ιστού.

   Δεν ξέρω πρακτικά πως το αντιμετωπίζουν, αλλά πάντα μου φαινόταν περίεργο, είναι σαν να έχεις εμβέλεια 2.000 χλμ προς όλες τις κατευθύνσεις εκτός από μπροστά όπου μάλλον έχεις μόνο την εμβέλεια του APAR (πχ 150 χλμ). Λίγο κουλό φαίνεται

   1. Δεν είναι γιατί η εμβέλεια έχει σχέση με την καμπυλότητα της γης.
    Τα 2000 χιλιόμετρα και να εντόπιζε αεροσκάφος δεν πετάει κανένα τόσο ψηλά.

    Όλα τα ραντάρ έχουν τυφλές γωνίες δεν γίνετε αλλιώς.
    Δεν με διαβάζεις που λέω επάνω από τα πάνελ έξτρα μικρό ραντάρ και
    έχω εξηγήσει το γιατί.
    Αν γράψω και άλλα θα τρελαθείτε με το τι χρειάζεται ένα πλοίο.
    Βάση μελετών που έχω κάνει φυσικά.

    1. Αυτό με την καμπυλότητα το καταλαβαίνω, απλά ήθελα να δείξω ότι έστω σε μεγάλο ύψος, πιάνει κάτι μεγέθος πυραύλου στα 2.000 χλμ και όχι κάτι μεγέθους P3 στα 480 χλμ vs το Sea fire δεν βλέπει τον πύραυλο στα 400 χλμ δεν πάει να έχει πάει σε ότι ύψος θέλει,

     Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο, αλλά ότι σε κάτι πολύ ειδικό είναι πολύ καλύτερο και σε άλλα χειρότερο, ενώ όταν διαβάζεις τις εμβέλειες του άρθρου νομίζεις ότι είναι σε όλα χειρότερο.

  2. Πάλι διαβάζετε λανθασμένα και δεν καταλαβαίνετε τι γράφουν.
   Λες για την διατομή του πυραύλου και ξεχνάς της διαστάσεις του μήκους
   που είναι μεγαλύτερο από ένα F-16.
   Ξεχνάς το πως βλέπει ένα αεροσκάφος από εμπρός υπό γωνία
   και έναν πύραυλο κάθετα υπό γωνία.
   Τα τετραγωνικά μέτρα του εμβαδού του πυραύλου που βλέπει το
   ραντάρ είναι μεγαλύτερα.

   1. Το καταλαβαίνω ότι το μήκος είναι μεγαλύτερο αλλά το αεροσκάφος λόγω φτερών είναι πολύ πιο πιο πλατύ, αλλά δεν είναι πολύ πιο κοντό, οπότε από την γωνία λήψης θα περίμενα ότι το αεροπλάνο έχει περισσότερα τετραγωνικά

 12. Ας κανουμε ενα τεστ για να δουμε ποσο αμερικανοπουλημενη ειναι η πτωση.
  Στηριζει την σιγμα γιατι?
  Ως εναλλακτικη στις αλουμινοτρατες (γιατι ξερουν οτι πολυ πιθανον να μην τις παρουμε) για να παρουν τα λεφτα του αμερικανικου εξοπλισμου και των αμερικανικων οπλων!
  Mark41, SM2-MR (AN) essm κτλ, ισως και κοντα στο 1 δις για τα 4 πλοια.
  Αν πουμε στους ολλανδους οτι θελουμε βαλουν sylver (naval groub) Aster30 mica ng (mbda) και να μην παει φραγκο στους αμερικανους θα συνεχιζουν να την διαφημίζουν?
  ΟΧΙ φυσικά, και το ιδιο ισχυει και για ισπανικη, γερμανικη, αγγλικη προταση (αμερικανικοι εκτοξευτες, οπλα, υποσυστηματα).
  Τους γαλλους τους πολεμανε λυσσασμενα και για τα λεφτα που θα χασουν αν παρουμε τις γαλλικες και γιατι τα αφεντικα τους οι ουσαιοι εκτος απο τα λεφτα δεν θελουν και να ισχυροποιηθουμε (και χαλασει η ισορροπια με τους επιχης συμμαχους τους μεμμετηδεςΟ με Aster30, mdcn, και ολη την ανωτερη γαλλικη τεχνολογια που οι γαλλοι (σε αντιθεση με αυτους) μας την δινουν απλοχερα.

  1. @ Romeo60

   + 1000

   Ακομα και η BELHARRA ειναι δικια τους τριπλα για να μεινουν στην απεξω οι mdcn.
   FREMM HN απο την αρχη ηταν η λυση για τα προβληματα μας.
   Μακρια απο αυτη χανουμε χρονο για να χασουμε και τα υπολοιπα.

  2. Εάν θες ντε και καλά να αγοράσεις από Γαλλία όπλα , αγωρασαι αυτό που θέλει το επιτελείο να είναι γαλλικό, αγωρασει τα Κροατικά rafale…άλλο ένα συμβολαιο των 3,5 δις για άλλα 18-22 rafale με αγορά καινούργιων γαλλικών όπλων για αυτά!!!!Εάν θες ντε και καλά να αγωρασεις αμερικανικά αγωρασει f35 ,f16 καινούρια όπλα για τα Viper,μεταχειρισμένα Abrams, Bradley, αναβαθμηση patriot
   Εάν θες να αγωρασεις γερμανικά αγωραζεις αλλά 4 Παπανικωλης!!!!
   Είναι πολύ απλά τα πράγματα….
   Το θέμα είναι τι κάνουν οι χαζοί οι Πολιτικοί μας….Οι στρατιοτικοι μας είναι το θέμα τι κάνουν

 13. Χαρμοσυνα νέα κύριοι!

  https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/nautilia/giati-i-fregates-den-tha-feroun-lefta-sta-nafpigia-skaramagka/

  https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/nautilia/ton-mito-tis-ariadnis-psachni-i-amerikaniki-lockheed-martin-gia-ta-nafpigia-skaramagka/

  -Μονο ο Σκαραμαγκάς μπορει μα ναυπηγησει φρεγατες και κανενας αλλος
  -Ολοι οι ξενοι κατασκευαστες φοβούνται μα μπλεξουν με τα ελληνικα ναυπηγεια.
  – Το 2021 ειναι χαμενο για τον Σκαραμαγκά.
  -Χρειαζονται μεγαλες επενδυσεις για να ξαναδουλεψει και να ναυπηγησει φρεγατες.

  1. Δεν θελω να στεναχωρησω κανεναν, αλλα φοβουμαι οτι ο Μονόχειρ κατα το συνηθειό του θα επιβαλλει «άνωθεν» στο ΠΝ ισραηλινα ραντάρ, οχι απαραιτητως εφαμιλλα των δυτικοευρωπαϊκών (για να το πούμε κομψά). Ιδιως αν παρει τα ΜΜSC. Αλλωστε ειναι γνωστο οτι δεν πολυσκοτίζεται με τεχνικες λεπτομερειες.

  2. «Σε βιομηχανικό επίπεδο, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας δεν μπορεί να εξαρτηθεί μονοσήμαντα από ένα μόνο πρόγραμμα ή έναν μόνο πελάτη. Ενδεχομένως και κατασκευαστή.»

   Απο DP σημερινο, ακομα πλεον και της LM το λενε, μονο τα δικα μας γιδια επειμενουν σε φαντασιοπληκτα σχεδια για τα ναυπηγεια, μιλαμε γιδια οχι αστεια με Γ κεφαλαιο.

 14. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.

  Όλα τα παραπάνω ραντάρ, όσο καλά και να ακούγονται, έχουν δυνατότητες να ανταπεξελθουν σε ένα περιβάλλον, με παρα πολλά IAI Harpy που διαθέτουν οι Τούρκοι ή εναντίον ή εναντίον των AGM-88 Harm ( από ότι γνωρίζω το βεληνεκές των συγκεκριμένων πυραύλων σε ένα F16Vξεπερνάει το μέγιστο βεληνεκές των Aster30 ή SM2).

  Ευχαριστώ εκ το προτέρων για όποιον μπορεί να μου λύσει αυτήν την απορία!!

  1. Όλα τα ραντάρ έχουν πρόβλημα με τα μέσα για SEAD, σε αντίθεση με τον HARM νομίζω όμως ότι το Harpy είναι σήμερα υπερεκτιμημένο σύστημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με συστήματα που δεν εκπέμπουν(ενώ στοχοποιούν) όπως τα ραντάρ ώστε να μην γίνονται αντιληπτά απο τους αισθητήρες του συγκεκριμένου που ψάχνουν για εκπομπές ραντάρ.

   Όσον αφορά τις εμβέλειες, αν ισχύει ότι ο HARM έχει εμβέλεια 150 km δεν ξεπερνάει την εμβέλεια των SM-2 και Aster 30, αλλά είναι αντιθέτως και μικρότερη.

 15. Εγώ που θεωρώ πως το επιτελείο θέλει ολλανδικά πλοία λόγω ομοιοτυπιας ,καλής εμπειρίας, γνώσης των συστημάτων ,εύκολη μετάβαση ,συνέχεια στα οπλικά συστήματα ,κάνω λάθος;
  Τώρα που είδα και τούτο το ντουντουκι (Zeven Provincien) !!!
  Πολύ ορεγομαι 4 fremm και 6 belharra αλλά μάλλον δεν είναι για τα δόντια μας και θέλουν ένα σκασμό λεφτά για νέα όπλα και αλλά πολλά.
  Θα αρκεστώ στα πολύ καλα ολλανδικά σκάφη σε ένα συνδυασμό που θα επέτρεπε να εκσυγχρονίσουμε το σύνολο του στόλου
  Ξέρει κανείς τα crossover fast combatant τι ρόλο Βαράνε και ποσό μπορεί να στοιχίζουν;
  Φαίνονται πολύ καλή λύση για άμεση μεταφορά χωρίς συνοδεία σε Αιγαίο

  1. Όχι δεν κάνεις λάθος!

   Το Crossover είναι ένα πολύ καλό σχέδιο αλλά δεν έχει ναυπηγηθεί ποτέ και το ΠΝ δεν θα πάρει πλοία τελείως άγνωστα που δεν τα λειτουργεί κανείς άλλος. Άλλωστε δεν μας προσφέρονται. Προς χάρην της συζήτησης, αντίστοιχα πλοία είναι τα δανέζικα Absalon.

  2. @ Wolverine

   Τα πλοια αυτα ειναι μακετα. Δεν εχουμε ουτε χρηματα ουτε χρονο για τετοια ρισκα, γι αυτο ολοι προτιμουν σχεδιασεις που εχουν ηδη ναυπηγηθει.

   Οπως ειπε και ο Παναγιωτης, παρομοιας φιλοσοφιας ειναι τα Αbsalon και τα Iver Huitfeldt

   Εκει ακριβως ειναι το μεγαλο πλεονεκτημα των Arrowhead 140, οτι με ενα μονο σχεδιο πλοιου μπορεις να εχεις διαφορετικες διαμορφωσεις για διαφορους ρολους οπως ΑντιΑεροπορικης Αμυνας (Iver Huitfeldt) , Γενικης Χρησης (Type-31), μεταφορας δυναμεων και υποστηριξης (Absalon) κτλ.

   1. Βλέπω πολλούς να μιλάνε για APAR και NS100, NS200, SM400.

    Το μεγάλο αρνητικό αυτών των διατάξεων είναι το αυξημένο βάρος των ραντάρ.
    Εμείς από την άλλη θέλουμε να γεμίσουμε πλοία των 4000 τόνων με όπλα, από πολλαπλούς εκτοξευτές, ciws και κανόνια .

    Κανείς δεν βλέπει το άτοπο;
    Πως βάζοντας συνδυασμό APAR αντί για SF αυξάνεις το βάρος οπότε λογικά μειώνεις τις επιλογές σου σε φόρτο Α/Α?

    Για εμένα το SFire πρέπει να είναι το ραντάρ για να κρατηθεί χώρος για πολλά VLS.

    Πάμε τώρα και σε ένα άλλο θέμα.
    Διαβάζω για MK41 και ESSM σε τετράδες.
    Κύριοι δεν είναι μόνο το εμβαδό επιφάνειας που καταλαμβάνει κάθε πολλαπλός εκτοξευτής.
    Είναι και το συνολικό βάρος που προσθέτει στην πλατφόρμα.

    Νομίζω πως οι Sylver είναι πολλαπλά ελαφρύτεροι και ίσως το σωστό να ήταν η απαίτηση Sylver A35 ή A43 στο υπόστεγο του όποιου πλοίου επιλέγει.

    Εγώ θα ζητούσα είτε τροποποίηση της Fremm της Ιταλικής στα πρότυπα των Fremm HN του 2008 αλλά με Γαλλικά συστήματα (SF500) ή απαίτηση Bella HN με Sylver A35 πίσω στο υπόστεγο και 2 x A50 & 2 x A70 εμπρός.

    Καθαρά 32 Aster μπροστά και 8 – 16-24 Mica NG πίσω, ανάλογα με το σκαρί που θα επιλεγεί

    Νομίζω πως η καινοτομία του SF έγκειται στο γεγονός πως εργάζεται μόνο του χωρίς απαίτηση δεύτερου που φέρνει δέσμευση επιφάνειας, βάρους στο σκαρί.

    1. Δεν αναφερόμαστε για τις [email protected]
     Μιλάμε για τις ARROWHEAD που είναι 6000tn+
     και για τις SIGMA 115XXX που είναι(?) 4000TN
     Οι SIGMA115XXX είναι στα χαρτιά βεβαια και μπορεί να έχουν τα προβλήματα που αναφέρεις

     1. η Damen ειναι η ποιο δυνατη ναυπιγικη αιτερια σε ολη την Ευρωπη…
      Οι ιδιοι οι Γερμανοι της προσφεραν το συμβολαιο και να κατασκευαστουν τα καταδρομικα 10000 τονων με οπλισμο κορβετας…
      ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΠΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ…με εξερεση τις super vita που ειναι Βρετανικο το σχεδιο!!!!!!!!
      ΤΟ ΠΝ ΕΙΝΑΙ 1000% ευχαρηστημενο απο τα ολλανδικα και τα γερμανικα σκαρια των S, των MEKO, TYPE 214, TYPE 209

    2. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΟΙΣ…
     ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ…
     ΙΔΙ ΜΙΑ Belharra με τα βασικα …sylver,rantar,sonar,σκαρι θα κοστισουνκοντα στα 900 εκατ, βαλε και τα οπλα,FOS!!!!!!!!!!!!!
     ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ 1,2 ΔΙΣ Η ΚΑΘΕ BELHARRA
     DEN EXOYME TETIA ΛΕΦΤΙΑΣ

    3. @ Adpanos

     Δηλαδή, αν βάλουμε παραπάνω ραντάρ (+2 τόνους max) και αυξηθεί το εκτόπισμα από 4000 σε 4002 τόνους θα μειωθεί ο φόρτος των πυραύλων;;

     Επίσης, τι είναι πιο ελαφρύ, 1 ΜΚ-41 με 32 ESSM ή 4 «πολλαπλά ελαφρύτεροι Sylver» με 32 Αster 15;; Για να μην τρελαθούμε κιόλας!

     Οι Mica NG δεν συμφέρει να μπουν σε Sylver, έχουν δικά τους κάνιστρα, μικρότερα, ελαφρύτερα, φθηνότερα.

   2. ΔΕΝ ΔΙΑΦΟΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΕΝΕΤΑΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΟΝΤΑΡΟΧΤΥΠΙΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΒΑΛΑΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΕΣ ΠΡΩΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ(πχ αναβαθμηση των meko, ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)…
    ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΟΥ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΤΙΚΟ ΧΤΥΠΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΙΡΔΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

   3. Αυτά που λέτε δεν ισχύουν τα CROSSOVER μπορούν να κάνουν
    τα πάντα με ένα πλοίο.
    Και αποβάσεις και να είναι μάχιμα.
    Αποβατική φρεγάτα με μεταφορά πολλών ντρονς κάθε είδους,

 16. Στην δική μου μελέτη 20 CROSSOVER κάνουν 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
  Με πλήρη ανάλυση κόστους και με βελτιώσεις.
  Είναι η καλύτερη επιλογή για να επενδύσουμε σαν χώρα.
  Γιατί όμως;
  Γιατί θα έχουμε 6 διαφορετικά σχέδια πλοίων σε παραγωγή και όχι ένα ή δύο.
  Γιατί στοιχίζουν τόσο λίγο;
  Γιατί δεν σχεδιάζεις έξη πλοία άλλα ένα συν της διαφορές των εκδόσεων κλπ.

  1. Καταλαβαίνω πως το crossover είναι πλοίο στο χαρτί. Αλλά δεν το σχεδίασα εγώ! Η DAMEN νομίζω πως έχει τα εχέγγυα να παραδώσει μια ολοκληρωμένη ναυτική πλατφόρμα. Δε πιστεύω πως θα έπρεπε να τίθεται τέτοιο ζήτημα. Θεωρω πως οι πρώτοι που επιλέγουν να εισαγάγουν καινοτομίες και νέες πλατφόρμες που επιχειρησιακά καλύπτουν περισσότερους ρόλους πάντα βγαίνουν κερδισμένοι. Το ερώτημα μου είναι αν 2 fast combatand crossover με όλα τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν ως αμφίβια αποβατικά και οπλισμό μεγάλης κορβέτας αποτελούν επιχειρησιακά μια λύση. Το κόστος τους σύμφωνα με έναν φίλο που έκανε μια έρευνα είναι περίπου 400 εκ το πλοίο.
   Θα ταίριαζε πιστεύετε παράλληλα με μια ενδιάμεση λύση εφόσον τα χρήματα που απαιτούνται για τη βασική ανάγκη είναι λιγότερα από αυτά που διαθέτουμε;
   Δλδ
   4 x sigma 11515 (εφόσον είναι υπαρκτή η πρόταση)
   Με δυο ραντάρ συν έναν mk41 επιπλέον 4×630
   Περίπου 2.5 δις με όπλα και fos
   +400 εκ για MEKO + 1.200 για 2 φορτους πυραύλων
   Σύνολο κάτω από 4,2 δις.
   1,2 δις θα μπορούσε να είναι δυο επιπλέον sigma με μικρότερο φόρτο ένα ραντάρ και οπλισμό από τις κοντανιερ ή 4 φρεγατοκορβέτες 10514-3 αντίστοιχα(φαλανξ,χαρπουν ,76mm και ότι άλλο).
   Οι crossover θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση πιθανόν με δυο μεταχειρισμένες που μπορεί δυνητικά να αποδεσμεύσει η Ολλανδία ;
   Τα παραπάνω νούμερα είναι υπολογισμένα σύμφωνα με άρθρα έγκυρων πηγών 🙄

   1. Αναλόγως σε ποιο πλοίο CROSSOVER αναφέρεσαι;
    Δεν συμφέρει να αποκτήσεις δυο ή τέσσερα ή έξη αλλά το
    λιγότερο 16 -20 πλοία CROSSOVER,

    Οσο στην ερώτηση τι μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από
    ότι νομίζεις κανείς γιατί είναι το μέλλον.

    Θα γράψεις αναλυτικά για της τιμές των CROSSOVER για να της συγκρίνω
    εν σχέση με την δική μου μελέτη.

 17. Είναι μονόδρομος τα σκάφη με δυνατότητες AAW περιοχής,και δεν είναι καπρίτσιο κανενός ΓΕΝ,όπως πολλοί σχολιάζουν.Το ΓΕΕΘΑ όταν έχει τον χάρτη στο τραπέζι ,
  τον ελληνικό χώρο των βλέπει ενιαίο,το Αιγαίο σαν λίμνη και τέτοια είναι.Στο δεξιό τμήμα της λίμνης έχει μικρό χερσαίο βάθος με ότι σημαίνει αυτό.
  1)Δεν μπορεί και δεν ρισκάρει κανένας λόγω της εγγύτητας των νησιών να βάλει βαρύ αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα τύπου patriot.
  2)Τις πρώτες ώρες η αεροπορία έχει να προστατεύσει τον πολύτιμο εαυτό της και κυρίως να εξουδετέρωση την τουρκική και τις δυνατότητες τις να βρίσκεται στον αέρα.
  3)Όσο ο αέρας θα είναι δικός μας καμία επιτυχία δεν θα έχει το ΤΝ σε αποκλεισμό νήσων και αποβίβασης βαρέων όπλων και σημαντικού αριθμού στρατευμάτων.Ναι θα ρίχνει ασταμάτητα με το πυροβολικό του πάντα με τον φόβο όμως της ελληνικής αεροπορίας.
  4)Τα 4 αυτά πλοία AAW όσο λίγα κιαν φαίνονται σε μερικούς δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσους σχέδια τους αλλάζουν και σε τι διαδικασία τους βάζουν.Εχουν ήδη το ζόρι με τα 214 που τα ψάχνουν μέρα νύχτα,γιαυτο και δουλεύουν σαν τρελοί να βγάλουν τα 6δικα τους σαν λύση γιατί έχουν αγανάκτησει.
  5)Θα προστατεύσουν την γραμμή όλη από Έβρο (μιας και οι μπούφοι ήθελαν με τα drone τους να περνάνε χαμηλά από την θάλασσα και να χτυπάνε με κυκλωτική κίνηση από την δυτική μεριά του Έβρου από πίσω τους δικούς μας αποκόπτοντας την γραμμή υποστήριξης.
  6)Η ομπρέλα που θα δημιουργήσουν θάναι τέτοια που θα δώσει στην αεροπορία τον χρόνο να μην αφήσει ούτε φτερό στους Τούρκους ,συν την προστασία της εφεδρείας που θα πηγαίνει προς βοήθεια νήσου που πιέζεται.
  7)Ένα από αυτά θα ανοίγει δρόμο για Μέγιστη ,Κύπρο.
  8)Δείτε μόνο τον Ακαρ που συνεχώς ορυεται ότι δεν φτάνουν κτλ.Επειδη ακριβωσ ξέρει τι φτάνει και δεν φτάνει.Τις τελευταίες μέρες πρεπει να του παν να σκάσει γιατί το πήραν χαμπάρι και οι δικοί του.
  9)Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι γνώσεις και η μελέτη πολλών σχολιαστών,όπως και το πάθος και η αγωνία για το καλύτερο.Και παίζεται τον ρόλο σας ως κοινή γνώμη.Το πιστεύω.
  10)Ευχομαι μόνο το καλύτερο. Συγνωμη όσους κούρασα.Με εκτίμηση για την φιλοξενεια.

   1. Γιατι τα οικονομικα της χωρας ειναι μετρημενα και αν θελουν πραγματικα ΑΑW ας πανε σε fremm, ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ να στουμπωσεις μια φρεγατα, αφενος χανει το ρολο της αφετερου κανενα ναυτικο δε το εχει κανει στη μεσογειο. ΟΤΑΝ προσγειωθουν εκει στο ναυτικο και καταλαβουν σε ποια χωρα ζουν και τι δυνατοτητες εχει ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΤΟΤΕ θα καταλαβουν οτι υπαρχουν ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ και οχι ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ.

 18. Καθομαστε και συζηταμε διαμορφωσεις και χαρακτηριστικα για την ολλανδικη και τη γερμανικη την αγγλικη νομιζω χωρις κανενα λογο.
  Μονο γαλλια και αμερικη εχουν ελπιδες.
  Το καλοκαιρι η κυβερνηση εκανε την κωλοτουμπα ακυρωσε τις γαλλικες, πηρε τα Rafale για να μην εκτεθει στους γαλλους, και ειχε κλειδωσει τις αμερικανικες προβληματικες κορβετες.
  Στη πορεια οι mmsc εβγαλαν πολλαπλασια προβληματα (οχι πως δεν ειχαν) αλλα ακομα και το ιδιο το ΠΝ τρομαξε με το ποσο επικινδυνο για την επιχειρησιακη του ικανοτητα ειναι τελικα να τις αγορασουμε.
  Η κυβερνηση ειναι σε αδιεξοδο.
  Θελει να παρει ενα πλοιο που το ΠΝ δε το θελει.
  Πολυ φοβαμαι οτι η κυβερνηση θα επιβαλλει το πλοιο στο ΠΝ.
  Καπως θα το βελτιωσουν στη διαμορφωση και μαλλον θα δωσουν και υποσχετικη για επιπλεον αγορες απο τους γαλλους σε περισσοτερα ραφαλ και ισως και ενα μικρο συμβολαιο στη naval group σε υποβρυχια, καθως εχουν εκτεθει απεναντι τους να διαπραγματευονται πανω απο 10 χρονια απο τις πρωτες fremm.
  Σιγουρα ενδεχομενη επιλογη των mmsc σημαινει οτι τελος οριστικα στο F-35 αφου ειναι προκλητικο να δωθουν τοσα χρηματα μονο στη Lockheed και αρα μονο επιπλεον Rafale για τα επομενα 20 χρονια.

  1. Ο σχεδιασμός τους να δώσουν Ναυπηγεία και Φρεγάτες έχει πάει στο Βρόντο οποτε δεν πρέπει να εκπλαγούμε εάν τραβήξει πολύ η υπόθεση

   Αλίμονο άμα επιβάλουν τις MMSC στο Ναυτικό

   1. @CK
    Θα ειναι εξαιρετικο αν «τραβηξει πολυ η υποθεση». Οσο τραβαει, τοσο μειωνονται οι πιθανοτητες πραγματοποιησης αυτου του εξωφρενικου προγραμματος.

    1. Εάν επιμείνουν στη σύνδεση με τα Ναυπηγεία θα τραβήξει πολύ η ιστορία
     Τολμώ να πω πως θα φάνε και το 21
     Καμια εταιρία δεν θέλει να μπλέξει με τα ναυπηγεία Ελευσίνας Σκαραμαγκά
     Αλίμονο και στο Ναυτικό!!

     1. Θα φανεί που πάει το πράγμα με τον νέο διαγωνισμό για Σκαραμαγκά
      Η απόφαση για νέες φρεγάτες δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ μια και κάποια στιγμή θα πάψει η ρήτρα διαφυγής λόγω πανδημίας
      Αυτό που λογικά θα καθυστερήσει είναι η ναυπήγησή τους που θα πάρει δεκαετία/ες μια και δεν θα γίνεται με δανεικά και αγύριστα όπως θα είναι η προκαταβολή για να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

     2. @ CK + @ George

      Οι άνθρωποι της Lockheed που επισκέυτηκαν μέσα στη βδομάδα τα ναυπηγεία ειπώθηκε πως είχαν συνάντηση και με την πλευρά πριόβολου,

      Απο ότι φαίνετε δεν έχουν σκοπό να πάρουν και τον σκαραμαγκά οι αμερικανοί (ονεξ)
      Θα τον αφήσουν στον πριόβολο που έχει τα δικά του πρότζεκτ.
      Αυτό θα λύσει και τα χέρια της κυβέρνησης που δεν θα δωσει και τα 3 ναυπηγεια σε μια εταιρεια πραγμα που η ευρωπαικη επιτροπη ανταγωνισμου δεν θα δεχοταν.

      Αν καταλαβαίνω σωστά οι αμερικάνοι θέλουν το συμβόλαιο των mmsc για να μπουν οριστικα στην ελευσίνα.
      Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον πριόβολο να πάρει το σκαραμαγκα και μάλλον του πρότειναν να χτίσουν απο κοινού τις MMSC (ελευσινα και σκαραμαγκας) οπως λεει και το αρθρο του Hellasjournal το πλοιο χτιζετε σε κομματια σε 3 διαφορετικα ναυπηγεια και στο τελος το ενώνουν.
      Μαλλον και η κυβερνηση και οι ιδιοι οι αμερικανοι καταλαβαίνουν τελικα ότι το να παίρναν ολα τα ναυπηγεια δεν θα λειτουργουσε.
      Εκτος απο τις φρεγατες θα εχουμε και ευρωκορβετες και υποβρυχια μεσα στα επομενα 10-20 χρονια. Υπαρχει ψωμι και για την ελευσινα (ονεξ) και για τον σκαραμαγκα (πριοβολος) και μπορουν να μοιράσουν τις δουλειες και να συνεργαζονται (με την εποπτεια της κυβερνησης) σε ολες τις ναυπηγησεις, ωστε να επιταχυνουν και την παράδοση των πλοίων

 19. @Fylax1970
  1. Δεν ειναι ολα τα νησια του Ανατολικου Αιγαιου τοσο κοντα στη μικρασιατικη ακτη, ωστε να ειναι εντος βεληνεκους του Πυροβολικου. Οι φρεγατες ΑΑW σε καθε περιπτωση ειναι πολυ πιο ευαλωτες και πολυ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ απο τα επιγεια αντιαεροπορικά για μια σειρα απο λογους.
  2. Αν η τουρκικη αεροπορια εχει απεναντι της μθα πανισχυρη ελληνικη, δεν θα εχει χρονο να ασχοληθει με το ΠΝ. Ατυχως, αν κυνηγαμε φρεγατες του 1 δισ., τα λεφτα δε φτανουν για τους αλλους δυο Κλαδους.
  3. Ο αερας θα γινει δικος μσς με αεροπορικη υπεροχη, οχι με φρεγατες ΑΑW
  4. Aπο το ιδιο σου το επιχειρημα προκυπτει οτι το κλειδι της ναυτικης υπεροχης ειναι τα ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ και οχι οι φρεγατες ΑΑW.
  5. H Θρακη εχει Patriot και πληθωρα αλλων ΑΑ. Σιγα μημ εχει ο Στρατός αναγκη την αντιαεροπορικη προστασια του…….Ναυτικου.
  6. Ομοιως η Αεροπορια δεν εχει αναγκη τη συνδρομη των ναυταίων. Μαλλον το αντιστροφο ισχυει.
  7. Φρεγατα ΑΑW που θα δοκιμασει να παει Κυπρο χωρις αεροπορικη καλυψη θα εχει την τυχη των βρεττανικων αντιτορπιλλικων αεραμυνας περιοχης κλασεως Sheffield στα Φώλκλαντς.

  1. @ NF

   Συμφωνω 100%

   Δεν ειναι δυνατον να συζηταμε για φρεγατες του 1 δις οταν πρεπει να αντικαταστησουμε τον μισο στολο σε 10 χρονια. Τι μαχητικη ισχουν φρεγατες, πυραυλακατοι και κανονιοφοροι 50-60 ετων?

   Επισης, ναυπηγεια με ναυπηγηση μονο 4 φρεγατων ειναι σιγουρο οτι θα ξαναχρεοκοπησουν με μαθηματικη ακριβεια. Ας κανουν προγραμμα ναυπηγησης 8-10 φτηνων φρεγατων οπως Type-31, Gowind 3100/2500 , Sigma σε βαθος 10ετιας. Ειναι μηπως χαζοι οι Αγγλοι που ναυπηγουν 5 φρεγατες Type-31 με κοστος 1,5 δις ευρω, δηλαδη 300 εκατομμυρια το πλοιο? Ειναι χαζοι οι Ρουμανοι που ναυπηγουν 4 Gowind 2500 με κοστος 1,2 δις, δηλαδη επισης 300 εκατομμυρια το πλοιο?

   Η πιο λογικη λυση κατα την αποψη μου ειναι να αγορασουμε το σχεδιο των Type-31 / Arrowhead και να το ναυπηγησουμε εδω σε 10 κομματια σε βαθος 10-15 ετων. 10 πλοια κοστιζουν 3 δισεκατομμυρια ευρω με βαση της τιμες που πληρωνει η Αγγλια. Και το πλοιο ειναι φρεγατα 6000 τονων, δεν ειναι καρυδοτσουφλο, ειναι δηλαδη διπλασια σε εκτοπισμα απο τις φρεγατες S. Θα την στειλουμε επισκεψη στο Καστελοριζο και θα τα κανουν πανω τους οι Τουρκοι απεναντι. Και αν θελουμε καλυτερο οπλισμο, ανετα μπορει να φερει 32αρι ΜΚ41 (κοστος 70 εκατομμυρια) και να εχει φορτιο εως και 128 ESSM. Μπορουμε να βαλουμε πανω οτι αντεχει η τσεπη μας και εχει πανω γνωστα οπλα, ηλεκτρονικα και ΣΔΜ Tacticos που το εχουμε ΗΔΗ στις φρεγατες και τις πυραυλακατους Ρουσεν, θα μειωθει το κοστος υποστηριξης και ο χρονος εκπαιδευσης, καθως ολοι θα γνωριζουν το συστημα. Ουτε πιστοποιησεις οπλων και ρανταρ, ουτε τιποτα.

   Νομιζουν μερικοι οτι τα συστηματα ειναι plug & play, παιρνεις το RAM η τον ΜΚ41 με ESSM, το βαζεις πανω στην Belharra η ενα πλοιο με SETIS και θα λειτουργει σωστα κιολας. Αυτοι που τα γραφουν αυτα αμφιβαλω σοβαρα εαν ξερουν καν τι ειναι το Ηello world

   1. Συμφωνω απολυτως οτι δεν προκειται ποτε να εχουμε τις επιθυμητες αριθμητικες οροφες στο Ναυτικο αν κυνηγαμε πλοια του 1 δισ.
    Αν και γενικως ειμαι κατα των ναυπηγησεων στην Ελλαδα, συμφωνω οτι αυτο θα μπορουσε να γινει μονο με με ενα μακροπροθεσμο ναυπηγικο προγραμμα αρκετων οικονομικων μοναδων και οχι μερικων πανακριβων φρεγατων.

    Για πολιτικους λογους διαφωνω με την αγορα οπλων απο την παραδοσιακα φιλότουρκη Βρεττανία. Ολλανδοί καο Γάλλοι μπορουν να προμηθευσουν ο,τι χρειαζομαστε.

    Το Καστελλόριζο το πατανε οποτε θελουν οι Τούρκοι, και οι φρεγατες δεν μπορουν να κανουν τιποτα για να τον εμποδισουν. Τι μπορει να τον αποτρεψει; Τα ελληνικα αντιποινα. Τι ειδους αντιποινα;
    1. Πυραυλικα και αεροπορικα πληγματα στην Τουρκια.
    2. Καταληψη εδαφους στην Ανατολικη Θρακη. Αυτο ενεχει σοβαρο ρισκο, και θα κοστισει παρα πολυ αίμα, αρα μιλαμε κυριως για το (1)

  2. Μήπως σου διαφεύγει μια κρίσιμη λεπτομέρεια ότι τα αεροδρόμια της πανίσχυρης αεροπορίας βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των τούρκικων βαλλιστικών πυραύλων όπως επίσης και οι συστοιχίες πάτριοτ και ότι η πανίσχυρη αεροπορία με εξαίρεση τα mirage δεν έχει πυραύλους για να καταστρέψει τις συστοιχίες αυτές.

   1. @Mitch

    Δεν πειραζει, θα τις καταστρεψει με αλλα πυρομαχικα, δεν χρειαζεται να γινουν ολα με Scalp.
    Mαλλον και εσενα σου διαφευγουν βασικες λεπτομερειες για τους αριθμους και τις πραγματικες δυνατοτητες των τουρκικων βαλλιστικων πυραυλων. Για λεπτομερειες παραπεμπω στο κατωθι link.

    https://amynagr.blogspot.com/search/label/Kasirga

    Oι επιγειες αντιαεροπορικες συστοιχιες εχουν πολυ υψηλοτερη επιβιωσιμοτητα απο τις πλωτες. Αυτο προκυπτει απο τη μελετη των συγκρουσεων στο Γιομ Κιπούρ (1973) και στα Φώλκλαντς(1982).
    Μπορω να το αναλυσω σε οποιον θελει, αν και θελει χωρο και χρονο.

   2. Oντως, με τους βαλλιστικους της τουρκιας υπαρχει ενα θεμα, θα εχουν στοχοποιησει Αθηνα και θα σκανε Ταναγρα και τουμπαλιν, ποιο αλληθωροι δε γινονται, ασε που ειναι καμια 200 αν θυμαμαι, τουτεστιν τσαμπα την ερευνα και αναπτυξη που εριξαν, γιατι οσο να ναι, θες και πρωτες υλες για να τους φτιαξεις.

  3. Φίλε NF
   1)Το πυροβολικό έχει 2 σκέλη το συμβατικό(M109,firtina,howitzer κτλ) και στο πυραυλικο(mlrs ,kasigra,RM70 κτλ).Οι καλοί και ενημερωμένοι εδώ φίλοι μπορούν να σε ενημερώσουν ,είμαι σίγουρος για βεληνεκές και δυνατότητες.Συνεπως ελαφρύτερα πληρησ εποχούμενα συστήματά που θα βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες άμυνας ,διαρκείας και επιβίωσης από κάτι βαρύ και στατικό.
   2)Η τουρκική αεροπορία ήδη έχει μια από τις καλύτερες του κόσμου να ασχοληθεί.Η οποία γίνεται ισχυρότερη όσονουπο.Το κόστος τέτοιων σκαφών δυστυχως είναι υψηλο,γιαυτο και προσπαθούν να φορμαρουν AAW δυνατότητες σε μικρότερα πλοία ,αλλιώς θα λέγαν θέλω horizon πχ.
   3)Εννοείται ότι ο αέρας γίνεται δικός σου μέσω της ΠΑ.Αυτο τόνισα.Αλλο η επικράτηση της ΠΑ και άλλο ομπρέλα προστασίας νησιών και στόλου το οποίο είναι κατά βάση αμυντική προσέγγιση.Ολα αυτά εκτελούνται ταυτόχρονα και σαν καλοκουρδισμένο ρολόι αλλιώς αρχίζουν τα κενά άμυνας.
   4)Η άμυνα είναι πολυδιάστατη και στους 3κλαδους και πρεπει ναχει ισορροπία.Πχ δεν μπορεις ναχεις 20 υποβρύχια και έλλειψεις στην επιφάνεια.Ουτε 1000αρματα χωρίς καθολου η κατάλληλα ΤΟΜΑ.
   5)Ξέρω τι έχει η Θράκη.Εννοουσα χαμηλή διείσδυση από την νότια από την θάλασσα,κάτι αντίστοιχο της βαριοπουλας από την στεριά.
   6)Όλοι οι τομείς λειτουργούν ταυτόχρονα και αλληλένδετα.Χωρις να θέλω να σε θίξω δεν γνωρίζω την εμπειρία σου σε ασκήσεις και προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας
   7)Κανένας στόλος η ομάδα πλοίων δεν κινείται μόνος του ,ούτε καν οι πιο ισχυροί,και ούτε είπα κάτι τέτοιο,απλα συντόμευση σχολίων γίνεται για πολλούς λόγους.
   Με εκτίμηση

   1. @ Fylax1970

    Συμφωνω οτι χρειαζεται ισορροπια, γι αυτο αλλωστε και ΔΕΝ χρειαζομαστε φρεγατες του 1 δις η μια οταν τα υπολοιπα πλοια του στολου αλλα και τα υποβρυχια ειναι σε κακη κατασταση.

    Αυτο που χρειαζομαστε περισσοτερο δεν ειναι φρεγατες Αεραμυνας, αλλα πυραυλικα συστηματα που να μπορουν να πληξουν τον αντιπαλο γρηγορα και απο αποσταση με μεγαλο ογκο πυρος. Με αλλα λογια θα πρεπει να αποκτησουμε μεγαλο αριθμο ΠΕΠ που να μπορουν να προσφερουν μεγαλο ογκο πυρος σε μεγαλο βεληνεκες (π.χ. MLRS, Iσραηλινα Lynx, Σερβικα Sumadija, Βραζιλιανικα Astros 2), αλλα και βαλλιστικους πυραυλους οπως οι Ισραηλινοι LORA. Χρειαζομαστε επισης loitering munitions οπως τα Harop και τα Harpy, αλλα και μεγαλο αριθμο βληματων πλαυσης (κρουζ).

    Δεν μπορουμε να εχουμε μονο αμυντικο δογμα, πρεπει να εχουμε τη δυνατοτητα να χτυπησουμε τον αντιπαλο και να προκαλεσουμε τεραστια ζημια, μονο ετσι θα μαθει να σεβεται και να μην προκαλει. Το καθαρα αμυντικο δογμα ειναι εφαμιλο με το δογμα του «σακου του μποξ», θα προσπαθουμε δηλαδη μονο να αντεξουμε τα χτυπηματα του αντιπαλου χωρις δυνατοτητα ανταποδοσης.
    Ποιον φοβασαι περισσοτερο, τον Σακο του μποξ, η μηπως εναν καλα εκπαιδευμενο και σε αρτια φυσικη κατασταση μποξερ???

    1. Φίλε G-P
     Δεν ήμουν εγώ που βγήκα για ψώνια και ψάχνω πλοία με AAW αλλά το ΠΝ.Αυτο που προσπάθησα ανεπιτυχώς να εξηγήσω είναι πιο σκεπτικό ισως κρύβεται πίσω από την επιθυμία του ΠΝ να πάρει πλοία με τέτοιες δυνατότητες.
     Όσων αφορά τις οικονομικές δυνατότητες μας και για το ότι πρεπει να διατεθούν οι πόροι ισόποσα και ισορροπημένα,από τους πρώτους θαμαι καιγω διότι το νιώθω στο πετσί και την τσέπη μου μιας και χρειάζεται να ξοδευω από αυτά που δεν μου περισσεύουν,χρόνια τώρα!
     Όσων αφορά το δόγμα ,επιθετικό η αμυντικό,αν το άφηνες σεμενα δεν θα άφηνα ούτε δείγμα του dna τους στον πλανήτη!Ειναι τέτοιο το μίσος που έχω από μικρό παιδι και θα έχω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου.
     Για τα βαλλιστικά κτλ ο καθηγητής Γριβας τάχει ανάλυση επακριβώς όλα και συμφωνώ.

   2. Φίλε Fylax1970, διαφωνουμε. Δεν πειραζει, αν συμφωνουσαμε σε ολα δεν θα υπηρχε και λογος να συζηταμε.

    1. Το συμβατικο Πυροβολικο εχει βεληνεκες μεχρι 40 km. Mε μια ματια στο χαρτη θα διαπιστωσεις οτι πχ η Ικαρία και τα 2/3 της Ρόδου ειναι στο απυροβλητο. Στο απυροβλητο ειναι ουτως ή αλλως καθε θεση που μπορει να καλυφθει πχ πισω απο ενα μεγαλο υψωμα, ωστε να μην τη φθανει η παραβολικη τροχια των οβίδων Πυροβολικου.
    Για το πυραυλικο Πυροβολικο της Τουρκίας παραπεμπω στον συνδεσμο που εδωσα πριν στον Μitch.

    2. Οπως και εσυ λες, το κοστος των πλοιων ΑΑW ειναι υψηλο, και στην πραγματικοτητα μιλαμε για πλοια μεγεθους αντιτορπιλλικου. Κρατω την ευστοχη παρατηρηση σου, και επισημαινω οτι προσπαθουν να στριμωξουν υποδομη αεραμυνας περιοχης σε φρεγατα 4200 τονων, με τα κωμικα αποτελεσματα που βλεπουμε. (λιγοι ΑΑ πυραυλοι, ελλιπης αντιπυραυλικη προστασια, αποκλιση απο την τυποποιημενη γαλλικη διαμορφωση και αρα εκρηκτικη αυξηση του κοστους)

    3. Συμφωνω οτι χρειαζομαστε επιθετικη προσεγγιση. Τι ειναι πιο επιθετικη προσεγγιση λοιπον, να παρουμε 4 Μπελχαρες των 5 δισ, ή να κλεισουμε τις τρυπες με 4 Gowind 2500 του 1.5 δισ, και με τα υπολοιπα λεφτα να παρουμε 2η μοιρα Rafal ;

    4. Λες πως τα εποχουμενα συστηματα επιβιωνουν καλυτερα, και συμφωνω, με την επισημανση οτι ολα τα συγχρονα επιγεια ΑΑ ειναι αυτοκινουμενα. Προσθετω ομως οτι υπαρχει αλλη μια παραμετρος επιβιωσης, η δυνατοτητα καλυψης-αποκρυψης-διασπορας. Τι ειναι πιο ευκολο να βρεθει και να βληθει, μια επιγεια ΑΑ συστοιχια τα στοιχεια της οποιας ειναι διεσπαρμενα σε ενα δασος της Ρόδου, ή μια φρεγατα ΑΑW, οπου τα παντα ειναι στριμωγμενα στο στενο χωρο ενος σκαφους,και που θα εντοπιστει αμεσως απο τα ιπταμενα ρανταρ του αντιπαλου; Και τι ειναι φθηνοτερο;

    5. Συμφωνω οτι πρεπει να υπαρχει ισορροπια,και ερωτω: Αμα φαει το Ναυτικο μονο του 5 δισ. για 4 πλοια, τι θα μεινει πχ για τον Στρατό Ξηράς ; Πώς θα αντικρυσουν οι Ναυταίοι τους συναδελφους τους του Στρατού, οι οποιοι στερουνται και τα στοιχειωδη ακομα, απο συγχρονα κράνη μέχρι φορτηγα και χειρουργεία εκστρατείας;

    5. Ο Στρατός εχει Shorads για να αμυνθει σε «χαμηλη διεισδυση απο τα νοτια». Δεν νομιζω πως περιμενει να του στειλουν οι ναυταιοι φρεγατα ΑΑW στα ανοικτα της Αλεξανδρουπολης για να τον καλυψουν, και παντως θα προτιμουσε μαλλον να εχει περισσοτερη εγγυς αεροπορικη υποστηριξη απο την ΠΑ.

    6. Δεν ειμαι στρατιωτικος, αλλα ξερω πολυ καλα οτι ουδεποτε επεζησε πλοιο επιφανειας στην ανοικτη θαλασσα ανευ αεροπορικης καλυψης. Ουδεποτε. Ξερω επισης οτι το Αιγαιο ειναι το τελειο περιβαλλον για υποβρυχια, συνεπως θα επρεπε μαλλον να εστιαζουμε στα υποβρυχια και το ASW.

    1. Φίλε NF
     Η διαφωνία στον διάλογο μια χαρά είναι ,η διχόνοια μας έχει φάει.
     Όσων με αφορά θαταν τιμή μου να βρεθώ στο ίδιο όρυγμα με κάθε έναν από εσάς.
     Το φυλαξ και το 1970 δεν μπήκαν στην τύχη.
     Το 1970 υποδεικνύει ότι δεν έχει σημασία η ηλικία αλλά η καρδιά και η αγάπη για την Ελλάδα.
     Το φυλαξ υποδεικνύει ότι αφού ενημερώνεσαι,εκπαιδεύεσαι,αγαπάς και έχεις αγωνία για αυτήν την πατρίδα,εσυ που διαβάζεις αυτό το σχόλιο
     Εσυ είσαι ο φύλακας.
     Με εκτίμηση .

 20. Ξεχαστε οριστικα την αγγλικη πρόταση.
  Ο γελοίος τζονσον μολις δηλώσε ότι τα αγαλματα δεν προκειτε ποτε να επιστραφούν στην ελλάδα, και ειπε οτι τα κατεχουν νομιμα. Ελεος.
  Γερμανικη και ιταλικη επισης τις θεωρω καμμενες για πολλους λογους η καθε μια.
  1) δυστηχως αμερικανικη
  2) Γαλλικη
  Και μετα πολυ αουτσαιντερ
  3) Ολλανδικη
  4) Ισπανικη μονο αν την σπρωξουν οι ιδιοι οι αμερικανοι αν τους ξεκαθαρισουμε οτι δεν προκειτε να παρουμε τις mmsc καθως η onex δηλωσε οτι μπορει να τη ναυπηγησει.

  1. @ Sapionderonga

   Εαν λαμβαναμε αποφασεις εξοπλισμων με τετοια κριτηρια, τοτε παμε θα πηγαιναμε κατα κρημνων ως χωρα.

   Τα μαρμαρα αφαιρεθηκαν απο την Ελλαδα πριν απο 210 χρονια, οχι εχθες. Αν σκεφτοταν με τον ιδιο τροπο ο Γερμανοτραφης Μεταξας το 1940, θα ειχαμε συμμαχησει με τον αξονα, και οχι με τους συμμαχους.

   Με την ιδια λογικη πρεπει να απαιτησουμε και απο την Γαλλια να μας επιστρεψει το αγαλμα της Αφροδιτης της Μηλου απο το Λουβρο, διαφορετικα να αρνηθουμε να παραλαβουμε τα Rafale και να θεσουμε εκτος τα Γαλλικα πλοια απο την αξιολογηση.

   1. Κάνεις Έλληνας δεν πιστεύει ότι θα επιστραφούν αρχαία από οποιοδήποτε μουσείο του εξωτερικού.
    Το θέμα δεν είναι αυτό το θέμα είναι η προκλητικό τη τα των δηλώσεων του ότι τα κατέχουν νόμιμα.
    Θα μπορούσε να μην πει κουβέντα.
    Αν δεν μπορεις να καταλάβεις τη σημασία τέτοιων προκλητικων δηλώσεων,στη διεθνή διπλωματική σκηνή, που σηκώνουν μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο δε μπορώ να σε βοηθήσω.

 21. @ Fylax1970

  Συμφωνω οτι χρειαζεται ισορροπια, γι αυτο αλλωστε και ΔΕΝ χρειαζομαστε φρεγατες του 1 δις η μια οταν τα υπολοιπα πλοια του στολου αλλα και τα υποβρυχια ειναι σε κακη κατασταση.

  Αυτο που χρειαζομαστε περισσοτερο δεν ειναι φρεγατες Αεραμυνας, αλλα πυραυλικα συστηματα που να μπορουν να πληξουν τον αντιπαλο γρηγορα και απο αποσταση με μεγαλο ογκο πυρος. Με αλλα λογια θα πρεπει να αποκτησουμε μεγαλο αριθμο ΠΕΠ που να μπορουν να προσφερουν μεγαλο ογκο πυρος σε μεγαλο βεληνεκες (π.χ. MLRS, Iσραηλινα Lynx, Σερβικα Sumadija, Βραζιλιανικα Astros 2), αλλα και βαλλιστικους πυραυλους οπως οι Ισραηλινοι LORA. Χρειαζομαστε επισης loitering munitions οπως τα Harop και τα Harpy, αλλα και μεγαλο αριθμο βληματων πλαυσης (κρουζ).

  Δεν μπορουμε να εχουμε μονο αμυντικο δογμα, πρεπει να εχουμε τη δυνατοτητα να χτυπησουμε τον αντιπαλο και να προκαλεσουμε τεραστια ζημια, μονο ετσι θα μαθει να σεβεται και να μην προκαλει. Το καθαρα αμυντικο δογμα ειναι εφαμιλο με το δογμα του «σακου του μποξ», θα προσπαθουμε δηλαδη μονο να αντεξουμε τα χτυπηματα του αντιπαλου χωρις δυνατοτητα ανταποδοσης.
  Ποιον φοβασαι περισσοτερο, τον Σακο του μποξ, η μηπως εναν καλα εκπαιδευμενο και σε αρτια φυσικη κατασταση μποξερ???

  1. Δίκιο έχεις.
   Πρέπει να φοβούνται ότι έχουν να χάσουν πολύ περισσότερα από αυτά που ρισκάρουν αρχικά.
   Πρέπει με κάποιο τρόπο να αποκτηθεί δύναμη κρούσης υπολογίσιμη. Δε ξέρω αν αυτό πρέπει να το δώσει το ναυτικό η αεροπορία ή το πεζικό, αλλά για να σε σέβονται πρέπει και να σε φοβούνται.

 22. Το υπολογιζόμενο κόστος κάθε ενός πλοίου.
  Προσοχή εδώ αναφερόμαστε στο καθ αυτό κόστος βάση υπολογισμών και όχι στο τελικό που είναι μικρότερο. Δηλαδή σε αυτό που αθροιζόμενο και στα 20 πλοία, έχει φτάσει στο αρχικό συνολικό κόστος των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  Κάθε ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης ΧΟ 115 S θα κοστίσει 200 εκατομμύρια ευρώ! Τα τέσσερα στοιχίζουν 800 εκατομμύρια ευρώ.
  Κάθε μια κορβέτα XO 123 SF θα κοστίσει 250 εκατομμύρια ευρώ! Τα τέσσερα στοιχίζουν 1.000 εκατομμύρια ευρώ.!
  Κάθε μια φρεγάτα γενικής χρήσης XO 131 C θα κοστίσει 350 εκατομμύρια ευρώ! Οι τέσσερεις στοιχίζουν 1.400 εκατομμύρια ευρώ!
  Κάθε ένα πλοίο με ικανότητα απόβασης XO 131 A θα κοστίσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ! Τα δυο θα στοιχίσουν 500 εκατομμύρια ευρώ.
  Κάθε ένα πλοίο λογιστικής υποστήριξης και μεταφοράς ενισχύσεων XO 131 L θα κοστίσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ! Τα δυο θα στοιχίσουν 400 εκατομμύρια ευρώ!
  Κάθε μια φρεγάτα αεράμυνας XO 139 CF θα κοστίσει 400 εκατομμύρια ευρώ! Οι τέσσερες θα στοιχίσουν 1.600 εκατομμύρια ευρώ!
  Φυσικά έχουν γίνει οι απαραίτητες στρογγυλοποιήσεις στης τιμές. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι στα πλοία XΟ 131 A τιμή 235 εκατομμύρια ευρώ και στα πλοία XO 131 L τιμή 215 εκατομμύρια ευρώ! Το αρχικό ποσό κόστους των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι χωρίς της στρογγυλοποιήσεις αυξημένο κατά μερικά εκατομμύρια.
  Προσοχή χωρίς όπλα.

 23. Η άποψη, διευκρινήσεις τι μας συμφέρει ακόμα περισσότερο:
  Γιατί να επιλέξουμε να κατασκευάσουμε όλη την σειρά των πλοίων CROSSOVER; Τι κερδίζουμε και γιατί; Αμφιταλαντεύτηκα πολύ αν θα έπρεπε να πω την γνώμη μου και να κάνω τους απαραίτητους υπολογισμούς. Πρέπει με κάποιο τρόπο όμως να δείξουμε στους αναγνώστες του κειμένου, τι σημαίνει επιτυχημένη σχεδίαση και γιατί; Τι πραγματικά κερδίζουμε αν επιλέξουμε να κατασκευάσουμε όλα τα πλοία που στην πράξη είναι, πόσα χρήματα γλυτώνουμε.

  Για να σχεδιάσεις 6 διαφορετικού μεγέθους πλοία, χρειάζεσαι να σχεδιάσεις ολοκληρωμένα και τα έξη. Να κατασκευάσεις έξη πρωτότυπα υπό κλίμακα για να δοκιμαστούν στην δεξαμενή προσομοίωσης υπό ακραίες συνθήκες. Στην σειρά CROSSOVER δεν έχουμε να κάνουμε με έξη διαφορετικά μεγέθη πλοίων αλλά με ένα! Τα πλοία αποτελούνται από 5 βασικά κομμάτια του κύτους, αν σχεδιάσεις την φρεγάτα ΧΟ 139 CF είναι σαν να τα έχεις σχεδιάσεις όλα. Αν και στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι αληθές γιατί είσαι υποχρεωμένος να σχεδιάσεις της εσωτερικές διαμορφώσεις –διαφορές και της ενώσεις των κομματιών μεταξύ τους.

  Δηλαδή στην μια περίπτωση πρέπει να σχεδιάσουμε 6 διαφορετικά πλοία και στη άλλη με τα πλοία τη σειράς CROSSOVER είναι σαν να σχεδιάζουμε 1,3! Προσοχή το 1,3 αφορά το κόστος σχεδίασης της φρεγάτας XO 139 CF. Προσοχή τα πλοία δεν έχουν το ίδιο εκτόπισμα δεν στοιχίζει η σχεδίαση τους το ίδιο. Αλλά άλλο να είσαι υποχρεωμένος να σχεδιάσεις 6 πλοία και άλλο 1 με της διαφορές στην υπέρ κατασκευές, στης ενώσεις των κομματιών, την σχεδίαση των μηχανών και της εσωτερικές διαμορφώσεις του σκάφους.

  Γλυτώνεις χρόνο και χρήμα που είναι σημαντική παράμετρος για να την αγνοήσεις.
  Το κέρδος το ποσό που τελικά γλυτώνεις είναι σημαντικό περισσότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ. Όχι για 6 κλάσεις πλοίων όμως αλλά για 4 κλάσεις πλοίων που είναι 4 τα βασικά μεγέθη της σειράς CROSSOVER, αφού η σειρά XO 131 περιλαμβάνει πλοία ίδιου μεγέθους με διαφορές. Όπως καταλαβαίνουμε αν υπολογίζαμε για 6 διαφορετικές σχεδιάσεις πλοίων το ποσό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Αν υπολόγιζα με αντίστοιχου μεγέθους εκτοπίσματος πλοίου για 6 διαφορετικές κλάσεις – σχεδιάσεις πλοίων, θα είχαμε κέρδος πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ σημαντικό αλλά δεν υφίσταται στην πράξη. Κερδίζεις από παντού και θα συνεχίσουμε να το εξηγήσουμε αυτό.

  (Τα πλοία της σειράς για να καταλάβουμε την διαφορά μήκους και τι τοποθετείτε στο καθένα φωτογραφία 18)
  Θα πρέπει να κατασκευάσεις 6 πλοία διαφορετικά κάθε πρωτότυπο πλοίο κάθε κλάσης στοιχίζει περισσότερο από τα υπόλοιπα που κατασκευάζονται. Στοιχίζει περισσότερο και λόγο κατασκευής και λόγο διόρθωσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται. Με την σειρά των πλοίων CROSSOVER όμως μειώνεις κατά πολύ αυτό το κόστος στο 1,7-1,8 του κόστους της ΧΟ 139 CF. Με τους υπολογισμούς που έκανα το ποσό που γλυτώνεις, ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ για 4 κλάσης πλοίων και όχι 6

  Μετά έρχονται οι θαλάσσιες δοκιμές κάθε πρωτότυπου πλοίου που διαρκούν περισσότερο από έναν χρόνο μέχρι να λυθούν οριστικά τα προβλήματα και να γίνει αποδοχή του πλοίου. Το έχω υπολογίσει το κόστος των δοκιμών στο 1,5 του κόστους της φρεγάτας αεράμυνας XO 139 CF! Εδώ υπάρχουν δυο διαφορετικά μεγέθη που έχουν να κάνουν αν πήγαν όλα καλά ή όχι; Τελικά πόσες δοκιμές χρειάζονται για να γίνει η αποδοχή, ο χρόνος και το κόστος των δοκιμών, τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά κλπ. Εδώ θα δώσουμε δυο τιμές θα γλυτώσεις από 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ για 4 κλάσεις πλοίων και θα πάρουμε την μεγάλη τιμή τα 400 εκατομμύρια.
  (
  Κερδίζεις πολλά όμως και στην κατασκευή των πλοίων και στης υποδομές στο ναυπηγείο, στης εργαλειομηχανές κλπ. Η σειρά απαιτεί μόνο 5 κομμάτια του κύτους που στην πράξη είναι περισσότερα και μπορεί η κατασκευή τους να γίνει σε ένα ναυπηγείο με χαμηλό κόστος. Βασικά το εμπρός και το πίσω μέρος είναι ίδιο σε όλη την σειρά των πλοίων. Γλυτώνεις πολλά όμως από όλα τα υπόλοιπα που θα παραγγείλεις στους ιδίους προμηθευτές και θα είναι όλα ίδια. Από της ηλεκτρομηχανές, της καλωδιώσεις, της σωληνώσεις, τους αεραγωγούς, της λαμαρίνες κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ηλεκτρονικά και με τα όπλα. Η παραγγελία 16 πυροβόλων των 76 χιλιοστών, των μιλένιουμ, των κελίων για τους πυραύλους Αέρα, των σονάρ των ραντάρ κλπ. Άλλο να ζητάς να αγοράσεις τα πάντα για 4 πλοία και άλλο για 20 πλοία. Κερδίζεις από παντού από τον κατασκευαστεί μηχανών ντίζελ, τον κατασκευαστή επίπλων, τον κατασκευαστή ειδών τουαλέτας, μέχρι και τα καλώδια. Όλα αυτά έχουν υπολογιστεί στα 700 εκατομμύρια ευρώ για της υποδομές στο ναυπηγείο και το κέρδος από των μεγάλο αριθμό πλοίων που θα κατασκευάσεις.

  Έχουμε φτάσει σε ένα μεγάλο αριθμό χρημάτων με τους υπολογισμούς που κάναμε που είναι τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Ναι θα γλυτώσεις 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ αν επιλέξεις την σειρά των πλοίων CROSSOVER από το να κατασκευάσεις 4 διαφορετικές κλάσεις πλοίων!
  Εν κατακλείδι:
  Το κόστος των πλοίων με τους δικούς μου υπολογισμούς χωρίς πυραύλους και των 20 πλοίων ανέρχεται σε 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ! Εδώ έχω υπολογίσει παραπάνω ένα 25% στην τιμή που αναλύεται ένα 12% για τυχόν λάθη στους υπολογισμούς. Έχω υπολογίσει ένα 13% που είναι το μέσο σταθμικό επιπλέον κόστος των πλοίων σε 10 χρόνια από τώρα. Η αύξηση δηλαδή των υλικών κατασκευής των πλοίων των εργατών κλπ.
  Αν αφαιρέσουμε τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ που γλυτώνουμε θα μας στοιχίσουν μόνο 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 20 χρόνια! Αν συνυπολογίσουμε το κόστος των πυραύλων και των όπλων είναι περίπου το ίδιο 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Με 7 δισεκατομμύρια ευρώ θα έχουμε 20 πλοία στην θάλασσα ετοιμοπόλεμα και καινούργια! Είναι από 350 εκατομμύρια ευρώ για 20 χρόνια αν κάνουμε την διαίρεση. Στην πραγματικότητα όμως είναι 500 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώτα 10 χρόνια και 250 εκατομμύρια για τα υπόλοιπα 10 χρόνια, για να αγοράσεις σε καλές τιμές ότι χρειάζεσαι για να πετύχεις χαμηλό κόστος. Οι ναυπηγήσεις και οι δοκιμές αποδοχής κάθε πλοίου θα ολοκληρωθούν σε 20 χρόνια. χρειάζεται χρόνος μέχρι να ξεκινήσει να κατασκευάζετε το πρώτο πλοίο, μετά θα κατασκευάζονται περισσότερα του ενός πλοία στο ναυπηγείο.
  Είναι η μοναδική μας ευκαιρία να φτιάξουμε πλοία στην Ελλάδα, σε καλή τιμή σε βάθος 20 ετών. Όχι μόνο 20 πλοία αλλά περισσότερα, αφού θα πάρουμε την αποκλειστικότητα παραγωγής μόνο για την Ελλάδα. Θα κερδίσουμε και από της εξαγωγές ένα ποσοστό για την κάθε μια κλάση πλοίου που θα παράγετε που θα πηγαίνει στο κράτος. Είναι τα έξοδα σχεδίασης, δοκιμών, λύσεως των προβλημάτων των πλοίων κλπ. Δεν είναι πολλά τα χρήματα, μας συμφέρει να ξανά επενδύονται στο ναυπηγείο με την κατασκευή ενός ή δυο πλοίων ακόμα.

 24. Το 1% της ανησυχίας των φίλων σχολιαστών να είχαν οι εκάστοτε κυβερνώντες,αυτή η Πατρίδα θα ήταν απείρως καλύτερη.
  Παρηγοριά η ιστοσελίδα και όλοι οι συμμετέχοντες.

 25. Καλησπέρα σε όλους.

  Καταρχήν θα ήθελα να συμμετάσχω στην κουβέντα και να πω από αρχής ότι ούτε στρατιωτικός είμαι ούτε κάποιος με high tech γνώσεις πάνω σε κάποια συστήματα οπότε αν κάνω κάτι λάθος, εκ το προτέρων συγχωρέστε με.

  Διαβάζω εδώ και αρκετό καιρό σχόλια από πολλούς εδώ σχετικά με το ποσό λογικό είναι η όχι το ΠΝ να αποκτήσει δυνατότητα AAW αγοράζοντας 4 φρεγάτες συν οτιδήποτε δοθεί σαν αντάλλαγμα μαζί με αυτήν την αγορά. Είτε είναι 2 επιπλέον φρεγάτες, είτε είναι δυο υποβρύχια.

  Από αυτά που έχω διαβάσει κατά καιρούς, το μοναδικό Ναυτικό στον κόσμο, που μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να δημιουργήσει μια πραγματική Αντιεροπορικη Άμυνα περιοχής είναι το USN. Και θα εξηγήσω γιατί. Μια ομάδα μάχης (Carrier Strike Group) αποτελείται ως συνήθως από ένα Αεροπλανοφόρο ( συνήθως μοίρες F18, ελικόπτερα ανθυποβρηχιακού ρόλου, ελικοφόρα E-2C AEW κ.α.).
  Επίσης αποτελείται από 1 ή 2 Καταδρομικά κατευθυνομενων βλημάτων και επίσης 3 ως 4 Αντιτορπιλικά .
  Η συνοδεία που έχει είναι ικανή με την πληθώρα των βλημάτων που έχει να δημιουργήσει οποιαδήποτε ομπρέλα ενάντια σε κάθε επίθεση, αλλά αυτό που πιστεύω ότι κάνει την διαφορά σε αυτήν την ομάδα μάχης, είναι τα Ε-2C .
  Έχοντας συνεχώς 2 E-2C στον αέρα ( διαφορά ενός ραντάρ στον αέρα από ένα ραντάρ σε πλοίο) μπορεί να δει και να μεταφέρει στην ομάδα δεδομένα πολύ πιο γρήγορα από ότι θα έκαναν τα πλοία από μόνα τους.

  Στην προκειμένη δικιά μας περίπτωση, άμα το ΠΝ επιχειρεί στο Αιγαίο μπορεί να υπολογίσει στα Ελληνικά Erieye για να έχουν μια καλύτερη εικόνα, ανώτερη κατά πολύ από τα δικά της μέσα.
  Όμως στην Ανατολική Μεσόγειο αμφιβάλλω κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει.
  Επίσης για αεροπορική υποστήριξη θα πρέπει να βασίζεται μόνο στην βοήθεια των F16V που θα επιχειρούν από την Κρήτη, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν και να προστατέψουν μια τεράστια περιοχή. Οπότε όσο επιπλέον προστασία μπορεί να περιμένει μια ομάδα φρεγατών από την Αεροπορία στην περιοχή του Αιγαίου ( περισσότερες μοίρες, επίγεια Α/Α, Erieye, συστοιχίες excoset), τόσο πιο δύσκολο γίνεται το περιβάλλον για την Ανατολική Μεσόγειο!!!
  Και πραγματικά πιστεύω ότι τα 16 ή 24 Αντιεροπορικα όπλα που δίνονται να κουβαλάει κάθε νέα φρεγάτα είναι τραγικά λίγα!!!
  Πιστεύω ( χωρίς πάλι να είμαι απολύτως) ότι η ΤΑ και το TN έχουν όπλα που μπορούν να βάλουν σε απόσταση ασφαλείας χωρίς να χρειαστούν να μπουν στο βεληνεκές των Aster30 ή των SM2.
  Επίσης από τα λίγα που γνωρίζω, όσο καλό και να είναι ένα ραντάρ ενός πλοίου, δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα ραντάρ ενός AEW ( καμπυλότητα γης κ.α). Επίσης κατά πόσο είναι εφικτό ή καλύτερα είναι ασφαλές ένα ραντάρ ενός πλοίου να λειτουργεί συνεχώς, χωρίς να έχει τον φόβο να γίνει στόχος για τα AGM-88 ή τα Τουρκικά Harpy??
  Οπότε για μία αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο, Πιστεύω ότι μια ομάδα μάχης φρεγατών από μόνες τους χωρίς την προστασία της Π.Α. , Θα είναι καταδικασμενη από την αρχή να αποτύχει. Δεν Πιστεύω ότι κανένα σοβαρό στέλεχος του ΠΝ ότι θα στείλει φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υπολογίζει από αρχής ότι η Π.Α. θα είναι συνεχώς από επάνω για να μπορεί να καλύψει την ομάδα μάχης.
  Κανένα πλοίο/α δεν κατάφερε να επιβιώσει ποτέ από μόνο του χωρίς την υποστήριξη της αεροπορίας όσο καλά και να ήταν εξοπλισμένο.
  Οπότε κατά την γνώμη μου άμα το ΠΝ θέλει να πάρει αυτά τα πλοία για να μπορέσει να επιχείριση στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει πρώτα από όλα να ρωτήσει την Π.Α. κατά πόσο είναι εφικτό οι μοίρες των F16V στην Κρήτη να υποστήριξη αυτήν την επιχείριση ή όχι!!
  Για το Αιγαίο και μόνο, αυτά τα πλοία θα μπορουσαν να προσφέρουν πραγματικά τεράστιες υπηρεσίες και διευκολύνει το έργο της Π.Α. δίνοντας μια επιπλέον ομπρέλα στα ήδη υπάρχοντα μέσα (Patriot) όπως και με τα βλήματα Scalp Naval.

  Και πάλι συγχωρέστε για οτιδήποτε λάθος.

  1. @Γιωργος
   Σε γενικες γραμμες ειναι οπως τα λες.
   Στο Αιγαιο τα πανακριβα αυτα πλοια απλως δεν χρειαζονται, διοτι αεραμυνα περιοχης παρεχεται απο την Αεροπορία και το επιγειο δικτυο αεραμυνας της χωρας.
   Kαι ειναι πολυ φθηνοτερο να γεμισουμε τα νησια με συγχρονα ΑΑ οπλα παρα να αγοραζουμε τετοια πλοια.

  2. Συμφωνώ γενικά με όσα λες. Πλέον, όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι διακλαδικές και κεντρικά συντονισμένες. Τώρα, πως θα γίνει αυτό, με τη νοοτροπία που έχουν οι κλάδοι, δεν ξέρω…

   Όμως, παρά την υποστήριξη της ΠΑ, το ΠΝ πρέπει να μπορεί να δρα και αυτόνομα, να έχει δηλαδή επάρκεια στα όπλα του. 16 όπλα μακράς ακτίνας δεν αρκούν – συμβάλουν όμως στην έννοια της αποτροπής. Δηλαδή, αν έχουμε εξασφαλήσει ικανό αριθμό όπλων μικρής – μεσαίας ακτίνας, για αυτοπροστασία της ομάδας πλοίων, το να έχουμε κι έναν αριθμό μακράς ακτίνας δίνει πρόσθετη αξία (με προϋπόθεση το λογικό κόστος).

   Συγνώμες δεν χρειάζονται σε κανέναν. Οι περισσότεροι εδώ εκφράζουν το ενδιαφέρον και την ανησυχία τους για τις ΕΔ, κάποιοι ψάχνουν για επιπλέον στοιχεία, κάποιοι μπορεί να προβάλουν απόψεις για ίδιον όφελος και κάποιοι απλά είναι ψεκασμένοι. Με λίγα λόγια, ο καθένας λέει ότι θέλει!

 26. Το ΠΝ ειναι υποχρεωμενο να εχει ισχυρη παρουσια στην Ανατολικη Μεσογειο,
  με οποιο κοστος, αλλιως δινει το ελευθερο στον απεναντι να παρει τα παντα,
  κομματι κομματι.
  Το ΠΝ μπορει να θελει να το πραγματοποιησει, αλλα σιγουρα η πολιτικη ηγεσια
  δεν προκειται να βοηθησει πραγματικα και στο σωστο χρονο, γιατι εχει
  τις δικιες της εξαρτησεις στον ξενο παραγοντα, που εχει προαποφασισει
  το ποσο θα επεκταθει στα δικα μας ο απεναντι.
  Το κακο ειναι οτι ολοι ανεξαιρετως επεκτεινονται στα δικα μας,
  ανυπαρκτοι, μικροι, μεσαιοι, μεγαλοι, την ωρα που η πολιτικη ελιτ πουλαει
  φουμαρα για πολιεπιπεδες διπλωματικες επιτυχιες, αλλα ταυτοχρονα και
  την παγιωση του να μην ειμαστε μοναχοφαηδες,
  δεν θελουμε πολεμο, προτιμοτερες οι παραχωρησεις απο μερους μας.
  Σε μια διαρκη ναρκοληψια της μαζας, με τον πολεμο κατα του κορονοϊού,
  τρομοκρατων του σαλονιου, αναπαντητων προκλησεων απο συμμαχοεχθρους,
  οαση ελπιδας, οι αγορες στρατιωτικου εξοπλισμου, υπαρκτες και μουσαντενιες,
  που δινουν ομως χρονο στην πολιτικη ελιτ, να δωσει και αυτη με τη σειρα της
  χρονο στον απεναντι, να κλεισει ολες τις εκκρεμοτητες πριν περασει
  απο τα λογια στην πραξη.

  1. @kanenas1
   Η χώρα βρίσκεται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στον αναπνευστήρα. Μεγάλες οι ευθύνες των πολιτικών, ακαδημαικών, νομικών αλλά και πολιτών.

  1. Ασχολούνται ακόμα με αυτά τα αστεία πλοία;
   Σε λίγο θα υποσχεθούν ότι θα προσθέσουν και LRASM η και ΗΜ πυροβόλο για να πάρουν το συμβόλαιο και μετά θα αρχίσουν τα προβλήματα συμβατότητας, όπως συνέβει με τις πτέρυγες για τα Ορίον.

   1. @WTF
    +1
    Υ.Γ. Αναρτήθηκε πρόσφατα μια φωτογραφία από τη συμμετοχή του Ρ3 (ενδιάμεσης λύσης) στην άσκηση Noble DINA 21 – Μουσείο…

    1. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
     Η ίδια φωτογραφία εμφανίζεται σχεδόν παντού με λίγες εξαιρέσεις.
     Οι Γερμανοί ακούγεται πάντως ότι παράτησαν τις σαχλαμάρες με τα P-3 και μελετούν την απόκτηση Poseidon(παρόλο δεν έχει πολύ νόημα, αφού δεν έχουν τις θαλάσσιες εκτάσεις που θα δικαιολογούσαν την αγορά του συγκεκριμένου αεροσκάφους,και έπειδη υπονομεύει τις προσπάθειες της Ευρώπης να αναπτύξει ένα ανάλογο αεροσκάφος (χρησημοποιόντας το μοντέλο A320 της Airbus).

  2. Κάτι σαν και αυτό εδώ:

   https://www.navalnews.com/naval-news/2019/03/how-lockheed-martin-plans-to-make-the-freedom-class-lcs-more-lethal-and-survivable/

   Οι HARPOUN/NSM ? μπροστά από τη γέφυρα και οι MK41 VLS πίσω
   Ο 2os 8cell MK41 μπορεί να μπει στη θέση του πυροβόλου Bushmaster που έχει to model στη φωτογραφία

   Πολύ βάρος πάνω apo το deck —->top heavy+ και μικρό βύθισμα—> roll stability??

   Ο οπλισμός /εξοπλισμός δεν είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλοίου

   Και για να μπει SM2 πρέπει να αλλάξει και το TRS4D με άλλο πιο ικανό RADAR

   Παράδοση σε 48 μήνες από αμέρικα —->Καλά κρασιά

   Δεν παίρνουμε μερικές GOWIND να ξεμπερδεύουμε ??
   Οι Αιγύπτιοι πήραν τη πρώτη σε 29 μήνες
   Ούτε ενδιάμεσες MPIMP ούτε τίποτα

   το έχουμε ζαλίσει το θέμα !!
   Τα υπόλοιπα υποβρύχια +αεροπορία και στρατός!!

   1. @ CK

    Σωστος.

    Σκεψου οτι ακομη και αν αγορασουμε MMSC και τη ναυπηγησουν, αποκλειται να φτασει μεχρι την Ελλαδα απο τις ΗΠΑ, θα μεινει καπου μεσοπελαγα και θα γινουμε ρεζιλι των σκυλιων.

   2. Θα το γράψω πάλι η LCS είναι υπέρβαρη κατά 6% αν μπει ένας ΜΚ-41
    με 32 ESSM II θα ανέβει στο 8+% ,αν βάλεις και τα 3 ορφανά κελιά
    συν τα υπόλοιπα θα φτάσουμε στο 9,5+%
    Δηλαδή θα έχουμε ένα υπέρβαρο πλοίο με χαμηλό βύθισμα
    ότι πρέπει για να τουμπάρει και να βυθιστεί με το πρώτο χτύπημα.

    1. Φέυγουν οι Harpoon/nsm απο το μέσο του πλοίου και πάνε πίσω απο το πυροβόλο κάτω απο τη γέφυρα ομως. Το βάρος που γλυτώνει σε εκείνο το μέρος το πλοίο δεν είναι το ίδιο περίπου, με το να μπούν ΜΚ-41? Αυτο που προβληματίζει εμένα τον αδαή είναι ότι οι ΜΚ-41 εχουν πολύ μεγάλο ύψος και η υπερκατασκευή που θα φτιαχτεί γι αυτούς θα ανεβάζει πολύ ψηλά το κέντρο βάρους του πλοίου?
     Δεν θα ειναι οπως τον αράβων τελικά αν καταλαβαίνω σωστά.

     1. Το βάρος 8 Harpoon μαζί με τους εκτοξευτές φτάνει τους 17,3 τόνους (οι NSM είναι ελαφρύτεροι).
      Το βάρος 2 ΜΚ-41 είναι 27 τόνους + 32 ESSM 9 τόνους + 8 SM-2 5,5 τόνους, σύνολο 41,5 τόνους! Δυόμιση φορές βαρύτερο σύνολο.

      Το χειρότερο όμως είναι το ύψος. Δείτε το link της lockheed martin που γράφει ο CK πιο κάτω: στην τομή της LCS, κάτω από το bushmaster βρίσκεται ο χώρος στερέωσης του ελικοπτέρου. Αν στη θέση του μπει ΜΚ-41, το ύψος μέσα στο Hangar δεν φτάνει – πρέπει οι εκτοξευτές να μπουν ΠΙΟ ΨΗΛΑ.

      Κοιτάξτε το παράδειγμα στην φωτογραφία και κλάψτε
      https://i.redd.it/4s833mousyl41.jpg

     2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
      Aμα δείτε το link που δίνω από τη LM δίνουν τους MK41 VLS στη θέση αυτή σε τομή
      Δηλώνουν πως την έχουν μελετήσει τη θέση αυτή για τέτοια διμαόρφωση ακόμα και με το full strike length του mk41 που επιτρέπει την εκτόξευση και tomahwak
      Πέρα από την ευσταηθεiα η θέση αυτή δεν μου αρέσει katholou διότι οι εκτοξευτές είναι εκτεθιμενενοι πάνω από το κατάστρωμα και εξairetiικα ευάλωτοι
      Από θραύσματα οπλων μέχρι βολών ελευθερου σκοπευτή

    2. Αν με τις προσθήκες γίνεται υπέρβαρη, θα έχει την λύση η κατασκευάστρια.

     Θα κάνει την υπερκατασκευή από πεπιεσμένο χαρτί για να είναι ελαφρύτερη και θα βγουν και 10 μελέτες που θα εξηγούν γιατί είναι άριστη λύση χωρίς να μειώνεται η μαχητικότητα του πλοίου, καθώς και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που η κατάταξη του πλοίου στο Survivability θα πάει στο μείον 1.

   3. @CK
    Ωχ, θα εχουμε και κλίσεις διατοιχισμου και τα παρομοια;
    Αλλα να δουμε αν θα καταφερει ο Εl Manco να ολοκληρώσει την κομπίνα που εστησε με τα σαπάκια της Λόκχηντ.
    Τα εκανε τελικα θαλασσα με την επιδημια απο το καλοκαίρι και έπειτα, η Οικονομια ειναι πλίνθοι τε και κεραμοι ατάκτως εριμμένοι, η μεθόδευση που μηχανεύτηκε με τα Ναυπηγεια για να στήσει την απάτη δεν περπατάει μεχρι στιγμης, η Κομισιόν καραδοκει, οι ενδιαφερομενοι «επενδυτές» πηραν μια γεύση τι εστι ζημιογονος ΔΕΚΟ και τι σκελετούς κρυβει στη ντουλάπα της.

    Εσυ λες για Gowind εγω ομως βλεπω στον οριζοντα Θεμιστοκλήδες. Και τιποτε τζιποφορτηγάκια και Ταβόρ. Θελω να πω, απο καπου πρεπει να ρεφάρει και ο El Manco ετσι δεν ειναι; Και θελει υπογραφες το ταχυτερο δυνατον, πριν τις εκλογες, να αρχισουν να τρεχουν και οι χρονοι παραγραφής.

   4. Γι αυτο το ΠΝ φταιει και ο μητσοτακης που βρηκε ευκαιρια να φαει χρηματα μεσω των mmsc, ειχε το προηγουμενο με το tdp stop (ή dtp ειχε ονομαστει, καπως ετσι, η Κανελλη θα το θυμαται σιγουρα)

 27. Yπαρχει μια πραγματικα τρομακτικη ειδηση που διαβασα σημερα.

  Συμφωνα με το Αποστολο Δοξιαδη, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Τσιπρα, συζει εδω και παρα πολλα χρονια με ανώτατο στέλεχος της Tουρκικής πρεσβείας, δηλαδη με Τουρκαλα ΚΑΤΑΣΚΟΠΟ με αποδεδειγμενη δραση.

  Οπως πολυ καλα γραφει ο Δοξιαδης «Σκεφτείτε για παράδειγμα, τον σύμβουλο επί των εξωτερικών υποθέσεων του Αμερικάνου Προέδρου επί Ψυχρού Πολέμου, να συζεί με την υπεύθυνη μυστικών υποθέσεων της Σοβιετικής Πρεσβείας»!!!

  https://www.lawandorder.gr/Article/118796/politiki/doxiadis-i-sumbia-tou-diplomatikou-sumboulou-tou-tsipra-einai-tourkos-kataskopos

  1. Την ειδηση την εχει και το e-amyna και γραφουν το εξης:


   Aπό το 2016 γράφαμε ότι η Τουρκάλα συμβία του διπλωματικού συμβούλου του Τσίπρα είναι:
   • κόρη του Συνταγματάρχη ε.α. Fevzi Barutçu και αδελφή τον θανόντα Υπολοχαγού Tahsin Barutçu, συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου S-70 Blackhawk που συνετρίβη στις 16/03/2012 στην Καμπούλ.

   Εμεις καθομαστε και συζηταμε για SM-2 και Aster, ενω οι Τουρκοι γνωριζουν χαρτι και καλαμαρι οτιδηποτε γνωριζε ο πρωην πρωθυπουργος της χωρας.

   Εαν δεν ειναι αυτο σκανδαλο μεγατονων, τοτε τι ειναι?

   Βρε μηπως κοιμαμαι ακομη και βλεπω καποιον εφιαλτη????

   1. @ G_P

    Πως κανεις ετσι, εδω μεχρι και ο θειος Γιαννης δικος τους ηταν.
    Οι Εφιαλτες ειναι ο κανονας, εμεις ψαχνουμε να βρουμε την εξαιρεση του κανονα.

   2. @G_P

    Mπαγιατικα νεα απο κουλικές ιστοσελίδες. Δηλαδη τι μας λενε; «Κορη και αδερφη Τουρκων αξιωματικών πηδιέται με τους Ελληνες για να τους αποσπασει στρατιωτικα και διπλωματικα μυστικα».
    Δεν πειθεται ενας σοβαρος ανθρωπος. Για τετοιες «αποστολες» οι Τούρκοι στελνουν γυναικες «του σχοινιού και του παλουκιου», οχι αδελφες και θυγατερες αξιωματικων.

    Φαιδρος και κατακριτεος ο ΣΥΡΙΖΑίος που εμπλεξε με την Τουρκάλα, αλλα μεχρι εκει.

    Ειδικα σε οτι αφορα αυτους του e-amyna, εγραφα εκει ενα φεγγαρι και μου εκανε εντυπωση ο μετα βιας κρυπτόμενος κομματικός τους ζήλος, μεχρι που ο @Μιχαλης που τους ξερει μου ειπε οτι μετα τις εκλογες του 2019 προσεληφθησαν ως «ειδικοι συμβουλοι» σε Υπουργεια.

    1. @ ΝF

     Που ειδες τους Ελληνες και τη Τουρκαλα ;
     Το τι δηλωνεις δεν σημαινει και οτι εισαι.
     Ιδια ρατσα, ιδια παστα, στη δουλεια μαζι στη πιατσα.

    2. @NF
     Προσωπικά δεν θα δεχόμουν την θέση του υπευθύνου διπλ.Γραφείου αν είχα μέσα στο σπίτι Τουρκάλα υπάλληλο του Τουρκικού κράτους.. Συγνώμη δλδ.. Αυτά δεν υπάρχουν.

     Για το e-amyna έχεις ένα δίκιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οποιδήποτε κριτική κάνουν είναι άστοχη. Απλά κάνουν κριτική μόνο στην αντιπολίτευση : )

 28. @NF

  Βρε φιλε ειναι σοβαρα πραγματα αυτα που γραφεις? Τι θα πει Κουλικες ιστοσελιδες? Δηλαδη γυρισαμε πισω στη δεκαετια του 1980 με τα πρασινα, μπλε και κοκκινα καφενεια??? Θα κανουμε μηπως αναλυση πολιτικων φρονηματων στον καθε ενα για να δουμε εαν ειμαστε στο ιδιο κομμα η οχι?

  Δεν με ενδιαφερει καθολου τι ειναι το e-amyna και τι ειναι ο Δοξιαδης, η ο Κωστας Γριβας. Ο καθενας κρινεται με βαση ΑΥΤΑ που λεει, οχι με βαση ποιες ειναι οι πολιτικες του προτιμησεις.

  Η ειδηση καθαυτη εχει τεραστια σημασια, ειναι απολυτως εξωφρενικη και απορω που δεν εγινε σαλος με το ζητημα. Φαινεται οτι πολυς κοσμος και οι δημοσιογραφοι δεν εχουν καν την απαιτουμενη νοημοσυνη για να κρινουν ορθολογικα ορισμενα ζητηματα.

  Η Τουρκαλα ειναι 100% πρακτορας της Τουρκιας, και μαλλον ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Τσιπρα ειναι επισης πρακτορας της Τουρκιας, επηρεαζει την πολιτικη του Τσιπρα και πιθανοτατα παρεχει στους Τουρκους οτι απορρητη και εμπιστευτικη πληροφορια κατειχε και κατεχει ο πρωην πρωθυπουργος της χωρας. Πρεπει να διερρευνηθει εαν λαμβανουν, χρηματοδοτηση και καθοδηγηση απο την Τουρκια.

  Ειναι σχεδον σαν να ζουμε στο μυθιστορημα «Tinker Tailor Soldier Spy» του πρωην κατασκοπου John Le Carre.

  Ολα δενουν. Ετσι εξηγουνται τα εξης:

  – η πρωτοφανης απαξιωση της αμυνας της χωρας και η μη προμηθεια ανταλλακτικων για τις Ενοπλες Δυναμεις,

  – οι δηλωσεις περι «Δικαιωματων της Τουρκιας στο Αιγαιο»,

  – η πολιτικη ανοικτων συνορων που εφαρμοσε το ΣΥΡΙΖΑ, απο την πρωτη μερα που ηρθε στην κυβερνηση. Αμεσως εγινε σινιαλο προς απεναντι και αρχισαν να καταφθανουν κατα δεκαδες χιλιαδες οι λαθρο, εφτασαν τα 2 εκατομμυρια λαθρομεταναστες συνολικα που ηρθαν στην Ελλαδα.

  – οι ανοιχτοι καταυλισμοι λαθρομεταναστων στα νησια, το κλεισιμο της Αμυγδαλεζας, τα επιδοματα προς λαθρομεταναστες και η δραση παραξενων ΜΚΟ που ειχαν μελη ακομη και αλλοδαπους τζιχαντιστες.

  – οι μαζικες πολιτογραφησεις λαθρομεταναστων ως Ελληνες πολιτες με στοχο την πληθυσμιακη αλλοιωση

  – η συμφωνια του Τσιπρα να δοθουν 6 δισεκατομμυρια ευρω στην Τουρκια ωστε να φροντισει τους λαθρομεταναστες που ο ιδιος ο Ερντογαν εφερε στη χωρα αεροπορικως με τις Τουρκικες Αερογραμμες και χωρις βιζα.

  – η χρηση αλλοδαπων χουλιγκανων ως Ταγματων Eφοδου με παραπλησια δραση οπως οι Sturmabteilung του Χιτλερ στις προσφατες ταραχες στη Νεα Σμυρνη που οργανωσε το ΣΥΡΙΖΑ. Τους εστειλαν εκει για να καταστρεψουν περιουσιες και για να σκοτωσουν αστυνομικους, να προκαλεσουν πυροβολισμους απο αστυνομικους ωστε να εχουμε νεκρους, και νεο κυμα ταραχων ωστε να γονατισουν και να καταστρεψουν την χωρα απο μεσα, να την καταλαβουν πιο ευκολα οι Τουρκοι χωρις να πεσει ουτε πυροβολισμος.

  Οπως τo KKE συνεργαζοταν, στηριζοταν και λαμβανε χρηματοδοτηση απο την ΕΣΣΔ ωστε να κοψει τη χωρα στα δυο σε στυλ Κορεας, ετσι και το ΣΥΡΙΖΑ σημερα συνεργαζεται και πιθανοτατα χρηματοδοτειται απο την Τουρκια. Ισως να τους εχουν υποσχεθει πως θα τους κανουν Πασαδες στην νεα Τουρκοκρατουμενη Ελλαδα.

 29. Η ολλανδική πρόταση είναι μακράν η καλύτερη. Προσφέρει ότι ζητάμε σε ένα μια πολύ λογική τιμή και μας μένουν χρήματα να κλείσουμε καποιες από τις πολλές τρύπες που έχουμε και στα 3 σώματα. π.χ θα μπορούσαμε να πάρουμε 2 γαλλικά υποβρύχια ή να πάρουμε μεταχειρισμένα σκάφη από την Ολλανδία( π.χ περιπολικά κτλ).

 30. Εγώ ακόμα ελπίζω.
  Ελπίζω πως οι Ιταλοί θα έρθουν με μια διαμόρφωση Fremm με αυτά που ζητάμε και θα λύσουν το αδιέξοδο.
  Πως θα έρθουν με σκαρί που αξίζει
  Και με Γαλλικά όπλα επάνω.

  Θέλω Freem με
  32 Aster 30
  24 Mica NG
  Ραντάρ της επιλογής μας , ακόμα και SF -500
  127αρι Vuclano μπροστά
  76 Άρι Strales πίσω.
  8 Exoset με προοπτική για παραπάνω.

  Θα έπαιρναν οι Ιταλοί την δουλειά αλλά μέρος της και οι Γάλλοι.

  Έτσι θα έκλεινε το κεφάλαιο φρεγάτες για το ΠΝ με ίσως την καλύτερη λύση της αγοράς.
  Δοκιμασμένο πλοίο με upgrade σε αισθητήρες και όπλα.

  Διαφορετικά ημίμετρα…..
  Από την μία δεν έχουμε μεγάλους φόρτους
  Από την άλλη έχουμε πιο παλαιά όπλα
  Και στην τρίτη περιπολικά θαλάσσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *