Στην αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων βρίσκονται οι συμβάσεις για τη ναυπήγηση των τριών γαλλικών φρεγατών FDI HN, των έξι νέων Rafale F3R καθώς και των 44 νέων τορπιλών Sea Hake Mod 4 (συνολικό κόστος 112 εκατομμύρια ευρώ). Η συζήτηση αρχικά στην επιτροπή θα διεξαχθεί τη Παρασκευή και την ερχόμενη Τρίτη η ολομέλεια του κοινοβουλίου θα δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή των συμβάσεων.
Κόστος τριών γαλλικών φρεγατών FDI HN
Το συνολικό κόστος όπως προκύπτει από την εισήγηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους ανέρχεται σε 3.237 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα η δαπάνη για τις 3 φρεγάτες FDI HN είναι 3.049 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων του συνόλου όλων των όπλων και επιλογών στην ελληνική διαμόρφωση (32 ASTER 30 και RAM) καθώς και τριετούς διάρκειας σύμβασης τεχνικής υποστήριξης. Η διαφορά μεταξύ των 3.237 δισ. ευρώ και των 3.049 δισ. ευρώ είναι τα 188 εκατ. ευρώ για την απόδοση εισφοράς υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
Επίσης, από τη παρακάτω φωτογραφία προκύπτει η χρονική περίοδος αποπληρωμών.
Αναλυτικά τα εξής:
Το κόστος ναυπήγησης των τριών φρεγατών ανέρχεται στα 2.161 δισ. ευρώ, 138 εκατ. ευρώ για την τεχνική υποστήριξη τριών ετών και 650 εκατ. ευρώ για τον οπλισμό των τριών φρεγατών. Το κόστος σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης της τέταρτης φρεγ΄άτας ανέρχεται στα 719.600 εκατ. ευρώ.
Χρόνοι παραδόσεως
Οι χρόνοι παραδόσεως των πλοίων στο ΠΝ είναι οι εξης:
1η Φρεγάτα ΠΝ την 31η Μαρτίου 2025
2η Φρεγάτα ΠΝ την 31η Οκτωβρίου 2025
3η Φρεγάτα ΠΝ την 31η Οκτωβρίου 2026
Τελική διαμόρφωση
Η τελική διαμόρφωση όλων των πλοίων με χρονικό ορόσημο την 31/12/2027 θα είναι με πλήρες φόρτο πυραύλων (32 ASTER 30) και εγκατάσταση του RAM. Όπως προκύπτει η εγκατάσταση και ολοκλήρωση του οπλισμού θα λάβει χώρα σε δυο διαφορετικές φάσεις και ως εκ τούτων μέχρι τα τέλη του 2027 τα πλοία πρέπει να είναι στην ελληνική διαμόρφωση όπως επιθυμεί το ΠΝ.
Ανακεφαλαιώνοντας θέλουμε να σταθούμε και να σχολιάσουμε τη γενική εικόνα του προγράμματος:
Άμεσα το ΠΝ παραλαμβάνει υπερσύγχρονα πλοία. Σε τρία χρόνια από σήμερα.
Διασφαλίζεται έστω με μια καθυστέρηση πως ο τελικός φόρτος θα περιλαμβάνει 32 βλήματα ASTER 30 και RAM καλύπτοντας τη πάγια επιχειρησιακή απαίτηση για εγκατάσταση ενός ικανού αντιπυραυλικού συστήματος.
Το ΠΝ αποκτά πλοία με πρωτόγνωρες επιχειρησιακές ικανότητες Αεράμυνας Περιοχής ικανά να επιχειρούν με αξιώσεις στην ανοικτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτοχρόνως, αναβαθμίζονται δραματικά οι δυνατότητες του ΠΝ σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και συνάμα το ΠΝ εισάγει νέες τεχνολογίες αιχμής όπως τα ραντάρ σταθερής διάταξης.