Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του ΠΝ με επίκεντρο την ενεργοποίηση του προγράμματος πρόσκτησης κορβετών για 3+1 μονάδες.

Η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Λοριάν αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τις γαλλικές κορβέτες ενώ παράλληλα διαμηνύθηκε στη γαλλική πλευρά πως καλείται να φέρει νέα ανταγωνιστική πρόταση για το ΠΝ η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει πρόγραμμα για δυο κορβέτες Gowind καθώς και την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για τη 4η FDI. Υπενθυμίζεται πως η 4η FDI διατηρεί βάση της αρχικής σύμβασης κλειδωμένη τιμή στα 975 εκατομμύρια ευρώ με πλήρες κόστος φόρτου όπλων και πακέτου τεχνικής υποστήριξης.

Ο ΥΕΘΑ διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη πρόοδο στο πρόγραμμα και την ικανοποίηση του ΠΝ για τις FDI παρά τη διαρκή υπονόμευση που δέχθηκαν και δέχονται οι γαλλικές φρεγάτες από εξωγενείς παράγοντες εκτός ΠΝ που προωθούσαν την ακατάλληλη για το ΠΝ αμερικανική πρόταση.

Τόσο ο ΥΕΘΑ όσο και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης διατηρούν άριστους διαύλους επικοινωνίας με τη γαλλική πλευρά με γνώμονα το όφελος του ΠΝ και των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικότερα.

Τα τελευταία δεδομένα στο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κορβετών με κύριους διεκδικητές την ιταλική Doha και τη γαλλική Gowind περιλαμβάνουν τη πρόσκτηση 3+1 κορβετών εκ των οποίων είτε ενός πλοίου με ναυπήγηση στο εξωτερικό και τριών στη χώρα μας είτε ενός στο εξωτερικό, δυο στην Ελλάδα με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη ένα. H τελική απόφαση θα ληφθεί με γνώμονα τα οικονομικά δεδομένα.