Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας κλάσης FDI HN Κίμων, ο υπουργός μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών ανακοινώσεων, ανακοίνωσε την προμήθεια άλλης μίας φρεγάτας FDI HN και τον εξοπλισμό των τριών φρεγατών με τον γαλλικό πύραυλο κρουζ MDCN Scalp Naval. Η κίνηση αυτή θα βάλει την Ελλάδα στο κλειστό κλαμπ των χωρών με δυνατότητα να προσβάλουν με χειρουργική ακρίβεια στόχους σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις. Η υιοθέτηση αυτού του πυραύλου από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αυτόματα σημαίνει την εγκατάσταση ενός κάθετου εκτοξευτή Sylver A70 στη θέση του Α50. Επομένως οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες θα διαθέτουν τρεις εκτοξευτές Sylver A50 και έναν Sylver A70. Ενώ η πρώτη φρεγάτα F601 Κίμων θα φέρει τέσσερις Sylver A50, το οποίο σημαίνει ότι η εγκατάσταση των εκτοξευτών έχει γίνει στο πρώτο πλοίο. Ο κάθετος εκτοξευτής Sylver A70 έχει τη είναι πιο μακρής κατά δύο μέτρα σε σύγκριση με τον Α50 και μπορεί να βάλει όλα τα βλήματα Aster 15/30 και Scalp Naval.
Τι σημαίνει όμως η απόκτηση του πυραύλου αυτού από το πολεμικό ναυτικό; Όπως έχουν δείξει πραγματικά δεδομένα από τη χρήση του πυραύλου στην Ουκρανία από την ουκρανική αεροπορία και στη Συρία παλαιότερα από το γαλλικό ναυτικό σε συνάρτηση με την πολύ μεγάλη εμβέλεια που ανοικτές πηγές την δίνουν στα 1400 χλμ, το πολεμικό ναυτικό θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια ένα πολύ δύσκολα ανασχέσιμο όπλο με ικανότητα να καλύψει ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, τα βαλκάνια, την Τουρκία έως μέχρι και την Κριμαία. Είναι ένα όπλο ψυχολογίας θα λέγαμε γιατί μπορεί να χτυπίσει οπουδήποτε με χειρουργική ακρίβεια. Η χρήση τέτοιων όπλων είναι κυρίως εναντίων στόχων μεγάλης αξίας ή στόχων ψυχολογίας. Δηλαδή, κέντρα επιχειρήσεων, κέντρα τηλεπικοινωνιών, αποθήκες όπλων, εργοστάσια αμυντικού υλικού, διυληστήρια, γέφυρες κλπ. Ο μικρός αριθμός των όπλων μαζί με τα αντίτοιχα της πολεμικής αεροπορίας προδικάζουν την επιλεκτική χρήση των όπλων αυτών.
Ο πύραυλος MDCN Scalp Naval προέρχεται από τον γνωστό αγγλο-γαλλικό αεροεκτοξευόμενο πύρουλο κρουζ Scalp EG/Storm Shadow. Ήταν η απαίτηση του γαλλικού ναυτικού για έναν πύραυλο κρουζ με δυνατότητα deep strike αντίστοιχο με τον αμερικάνικο BGM-109 Tomahawk. Η ανάπτυξη διήρκησε από το 2006 έως το 2010 και ο νέος πύραυλος έγινε επιχειρησιακός με τις γαλλικές φρεγάτες FREMM κλάσης Aquitaine το 2017 και τα επιθετικά υποβρύχια πυρηνικής πρόωσης κλάσης Suffren το 2022. Το 2017 υπήρξε η πρώτη επιχειρησιακή χρήση από φρεγάτα όπου πύραυλοι εβλήθησαν κατά στόχων βαθιά μέσα στην ενδοχώρα της Συρίας από τον συμμαχικό στόλο που έπλεε στην ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την αποδυνάμωση του καθεστώτος Άσαντ.
Σε αντίθεση με το αεροεκτοξευόμενο έκδοχο όπου ο κορμός του όπλου είναι τετράγωνης διατομής, η ναυτική έκδοση έχει κυλινδρική διατομή. Έχει μήκος 6,5 μέτρα και βάρος 1400 κιλά από τα οποία τα 300 κιλά είναι το βάρος της κεφαλής υψηλής εκρηκτικότητας πολλαπλών χρήσεων. Αντίστοιχα η αεροεκτοξευόμενη έκδοση έχει μήκος 5,1 μέτρα και βάρος 1300 κιλά από τα οποία τα 450 κιλά είναι το βάρος της κεφαλής τύπου BROACH. Η αεροεκτοξευόμενη έκδοση επιτυγχάνει μεγαλύτερη ταχύτητα πλεύσης 0,95 μαχ όμως έχει μικρότερη εμβέλεια 550 χλμ. Αντίστοιχα ο Scalp Naval έχει μικρότερη ταχύτητα πλεύσης 0,85 μαχ όμως επιτυγχάνει διπλάσια έως τριπλάσια εμβέλεια ανάλογα με την πλατφόρμα εκτόξευσης. Ρόλο σ’ αυτό παίζει ο διαφορετικός κυνητήρας μεταξύ των δύο βλημάτων. Ο Scalp Naval φοράει τον κινητήρα TR50 turbojet απλής ροής που προσδίδει υψηλή αντοχή ένα στοιχείο απαραίτητο για την επίτευξη πολύ μέγάλου βεληνεκούς. Ένας πύραυλος που εκτοξεύεται από μια μονάδα επιφανείας όπως η φρεγάτες FREMM και στο άμεσο μέλλον και οι φρεγάτες FDI HN επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια 1400 χιλιομέτρων ενώ αντίστοιχα ένας πύραυλος που εκτοξεύτεται από υποβρύχιο όπως τα Barracuda ή τα Scorpene επιτυγχάνει 1000 χιλιόμετρα εμβέλεια. Στην υποβρυχίως εκτοξευόμενη έκδοση ο πύραυλος εσωκλείεται σε ειδική κάψουλα για να μπορεί να βληθεί απο τους τορπιλοσωλήνες του υποβρυχίου και στη συνέχεια να φτάσει μέχρι την επιφάνεια χωρίς ο κύριος πύραυλος να έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί αδρανειακή καθοδήγηση (INS) και GPS μαζί με TERCOM/TERPROM ενώ κατά την τελική φάση προσέγγισης χρησιμοποιεί σύστημα υπερύθρων. Το CEP αναφέρεται ότι είναι της τάξης του ενός μέτρου. Τέλος, η στοχοποίηση σε τέτοιες αποστάσεις, γίνεται αξιοποιώντας τα δορυφορικά δεδομένα από τον Δορυφορικό Σταθμό Τανάγρας και τον HELIOS 2B ένα ακόμη κυρίαρχο εργαλείο στην ελληνική αποτροπή επίσης με γαλλική προέλευση. Η απόκτηση των Scalp Naval τόσο από μονάδες επιφάνειας (σε αριθμούς που δεν θα αναιρούν τη βασική ικανότητα του πλοίου η οποία είναι η Αεράμυνα Περιοχής) όσο και από υποβρύχια (ο κατ’ εξοχήν ιδανικος φορέας λόγω αφάνειας και αιφνιδιασμού) θα αναβαθμίσει κατακόρυφα την ελληνική αποτροπή σε τακτικό, επιχειρησιακό και κυρίως στρατηγικό επίπεδο. Άλλωστε πρόκειται για ένα καθαρά επιθετικό όπλο ικανό να βάλει πλειάδα στόχων με απόλυτη ακρίβεια και από πολύ μεγάλες αποστάσεις. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα μπορεί άλλωστε να προσβάλει όλα τα κέντρα βάρους του αντιπάλου σε ολόκληρη τη τουρκική επικράτεια. Από ελλιμενισμένα τουρκικά πλοία και εγκαταστάσεις διοικητικής μέριμνας (αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων, μονάδες ραντάρ) μέχρι υψηλής αξίας στόχους (δορυφορικά συστήματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων) και πολλά ακόμη.