Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι βέβαιο πως το πρόγραμμα κορβετών οδηγείται σε «πάγωμα» τουλάχιστον για το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα και πλέον η πορεία του συνόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων συνδέεται άμεσα με τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως έχουμε τονίσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει τη πλήρη επανεξέταση και επαναξιολόγηση του συνόλου των ενεργών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παρά το γεγονός πως το πρόγραμμα των νέων κορβετών είναι ένα απολύτως αναγκαίο πρόγραμμα για το αξιόμαχο του ΠΝ, εντούτοις οι γενικότερες εξελίξεις το συμπαρασύρουν και αυτό.

Ήδη ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας έχει ρίξει «άκυρο» στα προγράμματα που προωθούσε προς υλοποίηση το ΓΕΕΘΑ. «Εξετάζουμε ξανά τα πάντα από μηδενική βάση» σημειώνει ανώτατος κυβερνητικός στον γράφοντα, σχολιάζοντας τα εξοπλιστικά δρώμενα.

Είναι σαφές πως το κυρίαρχο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας κατά το προσεχές διάστημα είναι η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.  

Ως εκ τούτων, η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων συνδέεται με τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως αυτή θα προκύψει από τις κρίσεις που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα και όχι κατ’ ανάγκη από τη πορεία των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας.

Ακόμη είναι πασιφανές πως ο ΥΕΘΑ επιδιώκει να έχει μια ηγεσία με την οποία να μπορεί να συνεργάζεται αρμονικά με βάση τις πραγματικές εξοπλιστικές ανάγκες όπως αυτές προτεραιοποιούνται και δίχως να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα.