Θέμα χρόνου είναι το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) και η Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΕΞ/ ΓΕΝ) να έχουν στα χέρια τους την επίσημη πρόταση των εταιρειών της Naval Group και της Thales για το νέο υπερσύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (ECM) των φρεγατών FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview.gr και του γράφοντος, τα στελέχη της Thales σε συνεργασία με τη Naval Group ολοκληρώνουν τη τεχνική πρόταση για το σύστημα παρεμβολών το οποίο θα αντιπροσωπεύει την αιχμή της τεχνολογίας των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Το σύστημα παρεμβολών έχει ήδη αναπτυχθεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δοκιμαστεί από το Γαλλικό Ναυτικό σε ασκήσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του. Ήδη οι δυο γαλλικές εταιρείες ολοκληρώνουν το νέο ECM στο τακτικό σύστημα SETIS καθώς και στα λοιπά ηλεκτρονικά συστήματα (σύστημα ESM τύπου SENTINEL) και αισθητήρες των φρεγατών FDI.

Ήδη η κατασκευάστρια εταιρεία Thales του νέου ECM έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες επαφές της με τα στελέχη του ΠΝ ενημερώνοντας τους αξιωματικούς του ΠΝ πως το νέο σύστημα παρεμβολών θα διαθέτει τεχνολογίες αιχμής βάση των υφιστάμενων απειλών. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη Λοριάν από ανώτατο αξιωματικό του ΠΝ στον γράφοντα: «το νέο ECM θα είναι ένα βήμα μπροστά από τις απειλές που αντιμετωπίζουμε και αποτελεί ότι καλύτερο έχει να επιδειχθεί σε συστήματα ECM σε διεθνές επίπεδο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νέο ECM έχει δείξει και η γαλλική διεύθυνση εξοπλισμών (Direction générale de l’armement –  DGA) η οποία ενημερώνεται για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις καθότι το εν λόγω σύστημα παρεμβολών θα εγκατασταθεί τόσα στα γαλλικά πλοία όσο και στις μελλοντικές σχεδιάσεις της Naval Group όπως το νέο αεροπλανοφόρο το οποίο θα αντικαταστήσει το “Charles de Gaulle”.

Στελέχη των γαλλικών εταιρειών (Thales και Naval Group) με τα οποία συνομιλήσαμε μας διευκρίνισαν πως εντός του 2024 το σύστημα θα αξιολογηθεί σε πραγματικές συνθήκες ενώ από το 2025 το σύστημα θα είναι πλήρως έτοιμο για επιχειρησιακή ένταξη στις νέες φρεγάτες του ΠΝ.

Υπενθυμίζεται, πως το ίδιο σύστημα παρεμβολών (με μικρότερο αριθμό modules όπως μας επισήμαναν) θα διαθέτουν και οι κορβέτες GOWIND 2800 HN εφόσον επιλεγούν από το ΠΝ.

Αναφορικά με το κόστος αυτό διαμορφώνεται σε ένα ποσό της τάξης των 15 – 20 εκατομμυρίων περίπου ανά πλοίο.

Περιττό να γράψουμε πως η ποιότητα και η τεχνολογική υπεροχή των γαλλικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Και αυτό αποδεικνύεται τόσο από το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (Spectra) των Rafale F3R της ΠΑ όσο και το ICMS Mk3 των Mirage 2000-5 Mk2 τα οποία έχουν δοκιμαστεί και αξιολογηθεί σκληρά από τους Ιπτάμενους της ΠΑ στη πράξη και όχι στη θεωρία. Αμφότερα της γαλλικής Thales.