Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η ομιλία του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής Αρχηγού ΓΕΝ, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΝ σημείωσε στην ομιλία του πως η απερχόμενη ηγεσία του ΠΝ έχει παρουσιάσει στη πολιτική ηγεσία και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο (προφανώς εννοεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) πρόταση η οποία περιλαμβάνει τη ναυπήγηση νέων φρεγατών με έμφαση στην αεράμυνα περιοχής και παράλληλα ως «ενδιάμεση λύση» τη πρόσκτηση μεταχειρισμένων πλοίων.

Ειδικότερα ο πρώην Α/ΓΕΝ ανέφερε τα εξής δεδομένα:

«Οι τρεις νέες Φ/Γ Belhara και οι 4 αναβαθμισμένες MEKO με την ένταξή τους στο Στόλο μας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν την απειλή, και συνεπώς συντάχθηκε πρόταση βραχυπρόθεσμης ανανέωσης του Στόλου, η οποία παρουσιάσθηκε στο υψηλότατο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας έχοντας ως κέντρο βάρους αφενός την αντικατάσταση των Φ/Γ τ. S με νέας κατασκευής Φ/Γ πολλαπλού ρόλου αεράμυνας, με μεγάλη ισχύ πυρός σε όλες τις μορφές πολέμου, οι οποίες απαιτείται να κατασκευασθούν στην Ελλάδα, ώστε η εν συνεχεία υποστήριξή τους να είναι δυνατή και οικονομοτεχνικά συμφέρουσα καθώς αφετέρου την πρόσκτηση μετά επιθεώρηση από το ΠΝ κατάλληλων μικρότερων μεταχειρισμένων ναυτικών μονάδων».

Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά του πρώην Αρχηγού ΓΕΝ στις αμερικανικές φρεγάτες της κλάσης Constellation FFG-62 και φυσικά στη δυνητική προμήθεια των LCS της κλάσης Freedom που αποσύρει το Ναυτικό των ΗΠΑ λόγω υψηλού κόστους συντήρησης και τεχνικών προβλημάτων. Φυσικά, ο πρώην Α/ΓΕΝ δεν ανέφερε άμεσα τις παραπάνω επιλογές αλλά τις φωτογράφισε έμμεσα, δεδομένου πως άλλα μεταχειρισμένα πλοία άμεσα διαθέσιμα δεν υπάρχουν. Ουδεμία αναφορά υπήρξε επίσης από τον πρώην Α/ΓΕΝ για το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών, το οποίο όπως φαίνεται έχει «παγώσει» και οδηγείται προς ακύρωση. Σε γενικές γραμμές, διαφαίνεται μια στροφή από το πρόγραμμα κορβετών σε αυτό της απόκτησης μεταχειρισμένων μονάδων LCS και ακολούθως αμερικανικών φρεγατών της κλάσης Constellation.

Πρόκειται για κάτι καινούργιο δεδομένου πως το ΠΝ μετά την απόκτηση των FDI είχε αποφασίσει σε αγαστή συνεννόηση με τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων κορβετών. Το σύνολο των κυβερνητικών αξιωματούχων τόνιζε στους στρατιωτικούς συντάκτες πως το πρόγραμμα κορβετών παραμένει «ζωντανό» και βασική προτεραιότητα για το ΠΝ. Το ίδιο και η απερχόμενη στρατιωτική ηγεσία στο σύνολο της.

Μένει να δούμε εάν καλλιεργείται ένα νέο επικοινωνιακό αφήγημα για τη προοπτική των φρεγατών Constellation με τη φάκα να είναι οι LCS όπως προ μερικών ετών τότε που γράφονταν άρθρα για τις MMSC/ LCS και τα Arleigh Burke. Τα δεδομένα των αμερικανικών φρεγατών της κλάσης Constellation θα τα παρουσιάσουμε σήμερα σε ξεχωριστό μας άρθρο.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΝ:

Ευχαριστώ το ΚΥΣΕΑ του Ιανουαρίου 2023 που με επέλεξε να ηγηθώ του ενδόξου Πολεμικού μας Ναυτικού. Ενός Ναυτικού με μεγάλη ιστορία και βαριά παράδοση που ΠΟΤΕ δεν υπέστειλε την Σημαία του και συμμετείχε σε όλους τους αγώνες τους Έθνους αποτελώντας πάντα τον παράγοντα ισχύος των Ελλήνων στο διάβα της τρισχιλιετούς ιστορίας μας. Ενός Ναυτικού που καλείται να υπερασπίσει, διαφυλάξει και εξασφαλίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας σε θαλάσσιο χώρο που είναι τριπλάσιος σχεδόν του ηπειρωτικού, έχοντας παγκοσμίως την δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Νορβηγία ακτογραμμή, διαθέτοντας πάνω από τριάντα χιλιάδες νησιά, καλύπτοντας τα πελάγη του Ιονίου, Κρητικού, Αιγαίου και την θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός ο θαλάσσιος χώρος απαιτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού όπως πηγάζει αφενός από το θεσμικό κείμενο της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων, αφετέρου από την ανάγκη αντιμετώπισης της αναθεωρητικής απειλής καθώς και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας σε συμμαχίες και οργανισμούς.

Ισχυρό ΠΝ απαιτεί ποσοτικά μεγάλο αριθμό ναυτικών μονάδων, δικτυοκεντρικό σύστημα διοικήσεως και ελέγχου καθώς και σύγχρονα μέσα, οπλικά συστήματα και δυνατότητες όπως απαιτούν οι σύγχρονες ναυτικές επιχειρήσεις καθώς και ποιοτική υπεροχή προκειμένου να αντιμετωπίσει την -2- απειλή που συνεχώς αναβαθμίζεται, εξοπλίζεται ποσοτικά και ποιοτικά με νεότευκτες μονάδες, οπλικά συστήματα ειδικά και επιπλέον αυτονομείται από εξωτερικούς κατασκευαστές όσον αφορά την ανάπτυξη, κατασκευή και υποστήριξη των μονάδων και συστημάτων της. Έτερες φωνές που προκρίνουν λύσεις για συρρίκνωση ή μικρό και ευέλικτο Ναυτικό αφενός δεν γνώση των επιχειρησιακών και επιστημονικών μέσων και εργαλείων κατάρτισης της Δομής Δυνάμεων αφετέρου αγνοούν ότι ιστορικά η επιβίωση των Ελλήνων στηρίχθηκε στη θάλασσα και στο ισχυρό Ναυτικό του. Ιστορικά όσες φορές η Ελλάδα δεν είχε ισχυρό ναυτικό μπήκε σε περιπέτειες.

Η σημαντική καθυστέρηση υλοποίησης της ανανέωσης και εξοπλισμού του Στόλου μας την προηγούμενη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρξε καθοριστική διότι με την αύξηση της ήδη μεγάλης ηλικία των κύριων μονάδων κρούσεως και ιδιαίτερα των Φ/Γ τ. S, των Υ/Β τ. 209, των μη εκσυγχρονισμένων ΤΠΚ τ. COMBATANT III, των Παράκτιων Περιπολικών αυξήθηκαν οι απαιτήσεις συντήρησης ενώ δεν υποστηρίζονταν από τις κατασκευάστριες εταιρείες. Η αντικατάσταση των εν λόγω μονάδων απαιτεί διάθεση τεράστιων οικονομικών πόρων που είναι δύσκολο να διατεθούν στο άμεσο μέλλον. Οι τρεις νέες Φ/Γ Belhara και οι 4 αναβαθμισμένες MEKO με την ένταξή τους στο Στόλο μας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν την απειλή, και συνεπώς συντάχθηκε πρόταση βραχυπρόθεσμης ανανέωσης του Στόλου, η οποία παρουσιάσθηκε στο υψηλότατο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας έχοντας ως κέντρο βάρους αφενός την αντικατάσταση των Φ/Γ τ. S με νέας κατασκευής Φ/Γ πολλαπλού ρόλου αεράμυνας, με μεγάλη ισχύ πυρός σε όλες τις μορφές πολέμου, οι οποίες απαιτείται να κατασκευασθούν στην Ελλάδα, ώστε η εν συνεχεία υποστήριξή τους να είναι δυνατή και οικονομοτεχνικά συμφέρουσα καθώς αφετέρου την πρόσκτηση μετά επιθεώρηση από το ΠΝ κατάλληλων μικρότερων μεταχειρισμένων ναυτικών μονάδων.

Για το εν λόγω πρόγραμμα δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις από την πολιτική ηγεσία και αναλήφθηκαν άμεσα ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί η εφικτότητα, να τεθούν χρονοδιαγράμματα και να υπολογισθούν τα απαιτούμενα κόστη πρόσκτησης των εν λόγω ναυτικών μονάδων προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις για την υλοποίηση εν λόγω προγραμμάτων σύμφωνα πάντα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. 7. Όσον αφορά την υποστήριξη των υπαρχόντων πλοίων και των συστημάτων τους απετέλεσε την κύρια καθημερινή ενασχόληση ενώ καταβλήθηκε προσπάθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων του υπάρχοντος λειτουργικού προϋπολογισμού να συντηρηθούν, εξευρεθούν αμοιβά και επιπλέον να προσκτηθούν και νέα ηλεκτρονικά συστήματα και μονάδες προκειμένου να αποκατασταθούν χρονίζουσες βλάβες λόγω παλαιότητάς τους και μη υποστήριξης από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα κατασκευής των Φ/Γ Belhara, το οποίο εκτελείται σύμφωνα με τον καταρτησθέντα προγραμματισμό αναλήφθηκαν ενέργειες για την παρακολούθηση, επίλυση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΠΝ καθώς και ανάλογες προετοιμασίες έναρξης των εκπαιδεύσεων. Επιπλέον υποβλήθηκε στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου πλήρης ενημέρωση με σχετικές κοστολογημένες προτάσεις προκειμένου να επιλυθούν εγκαίρως οι λοιπές μη συμβατικές υποχρεώσεις που αφορούν το πρόγραμμα παραλαβής των νέων Φ/Γ.