Την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 το Defencereview.gr και ο γράφων μαζί με άλλους τρεις διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) είχε την ευκαιρία να επιβιβαστεί στη νέα υπερσύγχρονη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ΚΙΜΩΝ κατά τη διάρκεια των δοκιμών αποδοχής (sea trials). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας η Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ βρισκόταν στην αρχή της δεύτερης εβδομάδας της δεύτερης φάσης των θαλάσσιων δοκιμών. Σύμφωνα με την Naval Group οι δοκιμές αποδοχής χωρίζονται σε τέσσερις φάσεις. Στην πρώτη φάση διάρκειας 24 ωρών δοκιμάστηκαν το σύστημα πρόωσης και τα συστήματα ναυτιλίας ώστε να πιστοποιηθεί ότι το πλοίο μπορεί να πλεύσει αυτοδύναμο. Η πρώτη αυτή φάση πέρασε χωρίς να υπάρχουν παρατηρήσεις με αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των θαλάσσιων δοκιμών.
Η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη φάση θα είναι διάρκειας περίπου τριών εβδομάδων η κάθε μία όπου θα δοκιμαστούν ενδελεχώς όλα τα συστήματα και υποσυστήματα της φρεγάτας. Από τα μηχανικά και ηλεκτρολογικά συστήματα μέχρι τα ηλεκτρονικά και τα οπλικά συστήματα. Αν δεν υπάρξουν παρατηρήσεις από την πλευρά του πολεμικού ναυτικού, που θα χρειαστεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις από τη Naval Group, το σύνολο των τριών φάσεων θα διαρκέσει γύρω στους τρεις μήνες. Σύμφωνα με τον Εβρέ Μπουά, στέλεχος επιχειρησιακής αξιολόγησης των μονάδων επιφανείας της Naval Group, οι δοκιμές της ελληνικής φρεγάτας θα είναι πιο σύντομες από αυτές που εκτέλεσε το πρώτο πλοίο της κλάσης AMIRAL RONARC’H, ενώ η δεύτερη, τρίτη και ευελπιστούμε τέταρτη ελληνική φρεγάτα θα έχουν ακόμη πιο σύντομες δοκιμές μιας και τα δεδομένα από τις δύο πρώτες φρεγάτες θα χρησιμοποιηθούν ως βάση χωρίς να χρειάζεται κάποιες δοκιμές να επαναληφθούν. Η ΚΙΜΩΝ δεν πρόκειται να εκτελέσει κάποια βολή αποδοχής των όπλων αυτό το διάστημα και μετά το πέρας των θαλάσσιων δοκιμών της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ το πλοίο θα παραλάβει τα όπλα της.
Η αποστολή των Ελλήνων στρατιωτικών συντακτών έφτασε στις εγκαταστάσεις της Naval Group τις πρώτες πρωινές ώρες και αφού πέρασε όλες τις διαδικασίες ασφαλείας οδηγήθηκε στον προβλήτα όπου ετοιμαζόταν η πρώτη ελληνική φρεγάτα για τον απόπλου. Σε παρακείμενους προβλήτες μπορούσε κανείς να δει τα άλλα δύο ελληνικά πλοία F602 ΝΕΑΡΧΟΣ και F603 ΦΟΡΜΙΩΝ τα οποία βρίσκονταν σε διάφορα στάδια εξοπλισμού και ετοιμάζονταν για να πάρουν διαδοχικά τη σκυτάλη από την F601 ΚΙΜΩΝ και να ξεκινήσουν τις δικές τους θαλάσσιες δοκιμές. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα η πρώτη φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό μέσα στα Χριστούγεννα πριν την έλευση του έτους με τις επόμενες δύο να προγραμματίζονται για τα μέσα και τέλη του 2026 αντίστοιχα. Επιβιβαστήκαμε στη φρεγάτα περί τις 6.00 η ώρα το πρωί και ο απόπλους έγινε μιάμιση ώρα αργότερα. Η φρεγάτα με συνοδεία ρυμουλκών έφτασε μέχρι τις εκβολές του ποταμού Μπλαβέ όπου το πλοίο με ιδία πρόωση βγήκε στα ανοιχτά του Βισκαϊκού κόλπου για την έναρξη του δεύτερου κύκλου δοκιμών.

Σε αυτές τις δοκιμές ξεκίνησε η δοκιμή του ραντάρ AESA Sea Fire του πλοίου με τη συνδρομή ενός αεροσκάφους του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Παράλληλα πλήθος άλλων συστημάτων όπως το IPMS του πλοίου, σύστημα πρόωσης και επι μέρους συστήματα συνεχίστηκε η δοκιμή τους από έμπειρο τεχνικό προσωπικό που επέβαινε στην φρεγάτα και υπό το άγρυπνο βλέμα των στελεχών του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις δοκιμές των συστημάτων. Αν και δεν είχαμε επαφή μαζί τους για να μην τους αποσπάσουμε από το δύσκολο έργο τους, ήταν εμφανής στο πρόσωπό τους η ικανοποίηση τόσο από την πρόοδο των δοκιμών όσο και από το ίδιο το πλοίο το οποίο σε λίγους μήνες θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της διοίκησης φρεγατών.

Στη σχετικά σύντομη αλλά πολύ περιεκτική επαφή μας με τη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η γαλλική σχεδίαση μας εξέπληξε ευχάριστα. Πρώτον πρέπει να αναφέρουμε ότι το πλοίο είναι πολύ ευρύχωρο με μεγάλους και ευρύχωρους χώρους όπως είναι οι διάδρομοι και οι καμπίνες για το προσωπικό, με ένα υπερσύγχρονο μαγειρείο και τρεις τραπεζαρίες για την εξυπηρέτηση των αξιωματικών, υπαξωματικών και των ναυτών. Οι καμπίνες είναι των ενός, δύο, τεσσάρων και έξι ατόμων και θα μπορούσε να τις συγκρίνει κανείς με εκείνες που υπάρχουν στα επιβατηγά πλοία. Οι Γάλλοι έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο πλοίο έτσι ώστε το προσωπικό να απολαμβάνει υψηλά στάνταρντ και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αποστολές μεγάλης διάρκειας. Ο Εβρέ Μπουά μας εξήγησε ότι στη σχεδίαση των FDI έχει δωθεί πολύ μεγάλη προσοχή στη βελτιστοποίηση της εργονομίας από τα διδάγματα κατά τη διάρκεια χρήσης των φρεγατών FREMM. Και αυτό βοηθάει πάρα πολύ ειδικά όταν μιλάμε για ένα πλοίο των 4500 τόνων με μόλις 125 άτομα πλήρωμα. Παραδείγματος χάριν, οι αποθήκες τροφίμων και το μαγειρείο μαζί με τις τραπεζαρίες βρίσκονται όλα στο κατάστρωμα 01 ή αλλιώς Helicopter Deck έτσι ώστε όλες οι προμήθειες να μεταφέρονται στις αποθήκες γρήγορα και με τη λιγότερη προσπάθεια διευκολύνοντας το πλήρωμα.
Δεύτερη ευχάριστη έκπληξη ήταν η ευστάθεια της σχεδίασης. Να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια παραμονής μας στο πλοίο το σύστημα ενεργής ευστάθειας (Active Fin Stabilizers) δεν ήταν σε λειτουργία γιατί δεν είχε δοκιμαστεί ακόμη. Και όμως το πλοίο σε κατάσταση θάλασσας τρία και τέσσερα έδειχνε αξιοσημείωτη ευστάθεια ακόμη και όταν ξεπέρασε τους 27 κόμβους. Είναι αξιοσημείωτη η αίσθηση που είχαμε όταν το πλοίο έπλεε με 15 κόμβους όπου νόμιζε κάποιος ότι είναι σταθερό χωρίς να κινείται ενώ τα όργανα έδειχναν ξεκάθαρα την ταχύτητα του πλοίου. Τρίτον να αναφέρουμε ότι το πλοίο διαθέτει πραγματικά περίσσια ισχύος και ότι όταν η φρεγάτα έπιασε 27+ κόμβους ταχύτητα η αύξηση από τους 10-12 κόμβους στην τελική ταχύτητα έγινε μέσα σε μισό λεπτό περίπου. Ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες ο εκπεμπόμενος θόρυβος ήταν μηδαμηνός.
Το πλοίο είναι χωρισμένο κατά μήκος σε 12 υδατοστεγή διαμερίσματα και καθ’ ύψος σε έξι κύρια καταστρώματα από τα οποία τρία είναι μέχρι και το κυρίως κατάστρωμα και τρία στην υπερκατασκευή μέχρι τη γέφυρα του πλοίου. Όσον αφορά το Damage Control, το πλοίο είναι χωρισμένο εγκάρσια σε δύο μεγάλα διακριτά μέρη μπρος και πίσω τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από διάφραγμα διπλού τοιχώματος. Το διάφραγμα αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μηχανοστάσια έτσι ώστε εάν βληθεί το ένα, το δεύτερο να μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα χωρίς το πλοίο να χάσει την προωθητική και ηλεκτρική ισχύ του. Η κάθε μία από τις δύο Damage Control Areas χωρίζεται περεταίρω στα δύο ώστε να μην γίνεται εύκολα η διάδοση του καπνού και της πυρκαγιάς. Για τον έλεγχο των δύο περιοχών υπάρχουν δύο δωμάτια του IPMS (Integrated Platform Management System) ενώ υπάρχουν και άλλα 30 σημεία με σύνδεση ethernet όπου μπορεί το πλήρωμα να συνδεθεί στο σύστημα με ένα λαπτοπ τοπικά από το σημείο του συμβάντος και να λειτουργήσει πιο άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η πρόωση του πλοίου είναι τύπου CODAD και αποτελείται από τέσσερις ντιζελομηχανές MTU 16V 8000 M91L ισχύος 8000kW στις 1150 στροφές. Με μέγιστη ισχύ το πλοίο επιτυγχάνει 27+ κόμβους και έχει μέγιστη αυτονομία 5000 ν.μ. Οι τέσσερις ντιζελομηχανές φιλοξενούνται από δύο στα δύο μηχανοστάσια του πλοίου και συνδεδεμένες με μειωτήρα σε έναν από τους δύο άξονες που κινούν μία προπέλα μεταβλητού βήματος. Τα δύο μηχανοστάσια χωρίζονται μεταξύ τους με θωρακισμένο διάφραγμα για να χωρίσει φυσικά τις δύο ζώνες ελέγχου ζημιών του πλοίου και των πακέτων πρόωσης, εξασφαλίζοντας την επιβίωση σε περίπτωση ζημιάς ή πρόσκρουσης σε μία από τις ζώνες καθώς και τη δυνατότητα πρόωσης του πλοίου μετά από πλήγμα. Όσον αφορά τις ηλεκτρικές ανάγκες του πλοίου αυτές ικανοποιούνται από έξι ηλεκτρογεννήτριες Scania Truck Engines των 500 kW έκαστη. Η επιλογή αυτή έγινε πρώτον γιατί είναι εύκολο να βρεθούν ανταλλακτικά για τις μηχανές αυτές και δεύτερον σε ερώτηση μας γιατί έχουμε έξι μικρές ηλεκτρομηχανές και όχι τέσσερις μεγάλες, η απάντηση ήταν για να μπορούν οι μηχανές να δουλεύουν στη βέλτιστη περιοχή λειτουργίας τους πετυχαίνοντας έτσι μικρότερη κατανάλωση και καλύτερη χρήση και επομένως λιγότερες βλάβες. Όσον αφορά το σύστημα διεύθυνσης του πλοίου (Steering Gear) το πλοίο διαθέτει δύο ξεχωριστά Steering Gear Room έτσι ώστε εάν το βληθεί το ένα από τα δύο το άλλο να μπορεί να λειτουργήσει.
Στο μεσόστεγο δεξιά και αριστερά υπάρχουν τα καπόνια για τις πνευστά ταχύπλοα με σταθερή γάστρα (RHIB) που θα φέρουν οι φρεγάτες. Αυτά είναι της McGreggor και έχουν δυνατότητα να σηκώσουν ένα ταχύπλοο μέχρι 9,5 μέτρα ή βάρους 6,3 τόνων. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών στην θέση τους υπήρχαν δύο ναυαγοσωστικές λέμβοι της Viking Norsafe.
Πίσω από τη γέφυρα σε ένα ξεχωριστό χώρο βρίσκεται το δωμάτιο αντιμετώπισης ασσύμετρων απειλών. Στο δωμάτιο αυτό βρίσκονται οι τέσσερις μεγάλες οθόνες του συστήματος 360ο 4Κ Video Day/Low Light Awareness το οποίο επιτρέπει την ολομέτωπη παρατήρηση του περιβάλλοντος χώρου μετατρέποντας κυριολεκτικά τη νύχτα σε μέρα. Επίσης εκεί βρίσκεται η κονσόλα χειρισμού των δύο Lionfish 20 καθώς και των Non-lethal συστημάτων της φρεγάτας. Το σύστημα είναι πληρως συνδεδεμένο με το SETIS και η εικόνα του μπορεί να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε από τις 14 πολυλειτουργικές κονσόλες που βρίσκονται στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης του πλοίου.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα συστήματα του πλοίου, στο πλοίο ήταν εγκατεστημένοι και οι τέσσερις κάθετοι εκτοξευτές Sylver A50, το RAM, οι βάσεις των πυραύλων Exocet και οι δύο σταθμοί πυροβόλων Lionfish 20 χωρίς όμως την κάνη. Η ολιγόμηνη καθυστέρηση στην παραλαβή των φρεγατών λειτούργησε ως πλεονέκτημα και πολλά από τα συστήματα τα οποία ήταν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων τελικά τοποθετήθηκαν εξ αρχής και το πλοίο θα καταπλεύσει στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας σε πλήρη διαμόρφωση. Επίσης ήταν ήδη εγκατεστημένος και ο αισθητήρας του συστήματος προειδοποίησης δέσμης λέιζερ L-ESM όπως και το σύστημα Α/Υ πολέμου CAPTAS 4 στην πρύμνη κάτω από το ελικοδρόμιο του πλοίου. Όσον αφορά το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το πλοίο διαθέτει τη συνδεσμολογία για την εγκατάσταση ένος συστήματος R-ECM και των παρεμβολέων του.
Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ θα φέρει πραγματικά επανάσταση με την ένταξή της στο στόλο στα τέλη του 2025 τόσο επιχειρησιακά όσο και στα στάνταρντς σε θέματα διαβίωσης μέσα σε ένα πολεμικό πλοίο εν έτει 2025. Είναι χαρακτηριστική η αίσθηση ικανοποίησης που έδειχναν τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού και γι αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην υπογραφή κατασκευής της τέταρτης φρεγάτας όπως και της προμήθειας του R-ECM για την ολοκλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου των νέων φρεγατών. Ήδη για το θέμα υπάρχουν εξελίξεις και έχει παρουσιαστεί το Πολεμικό Ναυτικό η ολοκληρωμένη λύση των Γάλλων προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στο σύστημα παρεμβολών (ΕCM).



