Κλιμάκιο των στελεχών της Naval Group βρίσκεται αυτή την ώρα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) συζητώντας για τη γαλλική πρόταση πρόσκτησης νέων κορβετών.

Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει ναυπήγηση κορβετών Gowind στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία του Ομίλου Σπανόπουλου είτε με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένα προτείνεται η περίπτωση των 3+1 κορβετών ή 4 κορβετών. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου θα λάβει χώρα στη Γαλλία και των υπολοίπων δύο ή τριών στην Ελλάδα.

Η Naval Group έχει καταλήξει ταυτοχρόνως εκτός της ναυπήγησης των πλοίων στην Ελλάδα στη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό που ανέρχεται στο 30%.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα προτείνεται για το ΠΝ η ναυπήγηση της πρώτης κορβέτας στη Γαλλία σε διάστημα κάτω των 28 μηνών ενώ για τις ναυπηγήσεις στην Ελλάδα το διάστημα κυμαίνεται στους 30 μήνες.

Αύριο και μεθαύριο οι Γάλλοι της της Naval Group επισκέπτονται τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ. Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει πάντα και η επιλογή για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης της τέταρτης FDI με κλειδωμένη τιμή στα 975 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων των όπλων και πακέτου τεχνικής υποστήριξης. Από πλευράς ΠΝ και ηγεσίας του ΠΝ έχει εκφραστεί πολλάκις προς τη πολιτική ηγεσία η πρόθεση να αποκτηθεί και η τέταρτη FDI.

Από το ΥΠΕΘΑ έχει τονιστεί προς τις δύο πλευρές (Γάλλους και Ιταλούς) ότι καταλυτικό κριτήριο για τη τελική απόφαση θα είναι η μακροσκελής τμηματική αποπληρωμή σε βάθος και με μεγάλη χρονική διάρκεια. Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες επι της οικονομικής διάστασης της γαλλικής πρότασης.