Την περασμένη Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, στη Γαλλική Πρεσβεία, τα γαλλικά ναυπηγεία Naval Group παρουσίασαν το μακροπρόθεσμο όραμα συνεργασίας με την Ελλάδα με επίκεντρο την προμήθεια των δύο φρεγατών Belh@rra, πρόγραμμα το οποίο είναι ψηλά στην εξοπλιστική λίστα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Να σημειωθεί ότι η Naval Group διατηρεί σταθερή παρουσία στην Αθήνα, εδώ και 12 χρόνια, από το 2008.

Το όραμα της Naval Group είναι αυτό της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, κάτι που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και θα εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην υψηλή τεχνολογία.

Όπως δήλωσε ο Alain Guillou, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης της Naval Group, «η συνεργασία αυτή θα υποστηρίξει το Πολεμικό Ναυτικό στο να αποκτήσει περιφερειακή ναυτική υπεροχή, αλλά και την ικανότητα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να προετοιμάζει ενεργά το μέλλον του ναυτικού πολέμου». Με την επιλογή των Belh@rra, η Naval Group θα μοιραστεί γνώσεις και τεχνογνωσία με το ΠΝ και την ελληνική αμυντική βιομηχανία έτσι ώστε να πλοία να υποστηριχτούν αποτελεσματικά για τα επόμενα 30 χρόνια.

Όπως εξήγησε ο Alain Guillou: «Θέλουμε να κτίσουμε μια μακροπρόθεσμη σχέση με την ελληνική αμυντική βιομηχανία και να εγγυηθούμε την επιτυχία του προγράμματος των Belh@rra, αλλά και την ελληνική κυριαρχία, μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταφοράς τεχνολογίας. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα αποκτήσει την τεχνογνωσία υποστήριξης του κύκλου ζωής των φρεγατών».

Το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης θα βασίζεται στη δημιουργία ενός Ψηφιακού Κέντρου Υποστήριξης, ικανού να διασφαλίσει και να εξασφαλίσει την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων των πλοίων. Οι ικανότητες της Naval Group στον τομέα της «έξυπνης» υποστήριξης, της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας και διαχείρισης τεράστιου όγκου δεδομένων εξασφαλίζει βελτιωμένη διαθεσιμότητα και μειωμένο κόστος υποστήριξης. Η Naval Group και η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα εξασφαλίσουν την εκπαίδευση των πληρωμάτων και των τεχνικών με τη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας εξομοιωτών.

Η Γαλλία ήδη βρίσκεται σε φάση ναυπήγησης πέντε φρεγατών FDI (Belh@rra). Το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί το 2023 και να χαρακτηριστεί επιχειρησιακό το 2025. Η Naval Group σχεδιάσει να δημιουργήσει ένα Μηχανολογικό Κέντρο υπεύθυνο για την μελέτη και τη σύνταξη εκθέσεων με αντικείμενο τη σχεδίαση των πλοίων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και ικανοτήτων. Στην προσπάθεια αυτή καλείται να συμμετάσχει και η Ελλάδα, μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας.

Εκτός της Naval Group, το πρόγραμμα Belh@rra αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την παρουσία-επένδυση και άλλων γαλλικών εταιριών και αμυντικών βιομηχανιών στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν μακροχρόνιες συμμαχίες και θέσεις εργασίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας για πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου ο GICAN (Groupement des Industries de Construction et Activités Navales) και ο ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού) υπέγραψαν σχετικό Πρωτόκολλο Συμφωνία (ο GICAN είναι ένας όμιλος βιομηχανιών, κατασκευών και ναυτικών συστημάτων, που ενώνει περισσότερες από 190 βιομηχανίες).

Σχετικά με τη μακροπρόθεσμη φύση του οράματος της Naval Group, ο Alain Guillou δήλωσε: «Οι φρεγάτες Belh@rra θα ολοκληρώσουν μια σειρά συστημάτων για 30 χρόνια. Θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ναυτικής καινοτομίας. Ήδη έχουμε υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τρία Πανεπιστήμια, αλλά θέλουμε να πάμε παραπέρα με τους βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς μας εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές ανάγκες των φρεγατών, αλλά και ευρύτερα το μέλλον του ναυτικού τομέα».

Η Naval Group ενδιαφέρεται έντονα για την ανάπτυξη συνεργατικών προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας με ελληνικές εταιρίες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε τομείς κορυφαίας τεχνολογίας όπως στην κατασκευή UAV. Στόχος της Naval Group είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου τεχνολογικών και ερευνητικών προγραμμάτων με γνώμονα τη θεμελίωση και διατήρηση των ναυτικών ικανοτήτων του ΠΝ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης η Naval Group υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα Πανεπιστήμια της Πάτρας και της Κρήτης.

Επίσης, η Naval Group σκοπεύει να υποστηρίξει την ανάπτυξη νεοφυών εταιριών (Start-Up), αλλά και μεσαίων. Ήδη η Naval Group συνεργάζεται με ελληνικές εταιρίας, υπό την αιγίδα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στον τομέα των ναυτικών συστημάτων κεβερνοάμυνας, όπως είναι τα προγράμματα CYBERMAR, Pandora και Horizon 2020. Επίσης, Γαλλία και Ελλάδα μοιράζονται κοινές ανάγκες στον τομέα της επιτήρησης θαλάσσης. Η Naval Group προτείνει τη δημιουργία, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, μιας βιομηχανικής και εμπορικής δράσης, με βάση την Ελλάδα και στόχο την ευρωπαϊκή αγορά. Οι σχετικές συζητήσεις με ελληνικές εταιρίες έχουν ήδη ξεκινήσει.