Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες από τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) για την επιλογή της νέας κορβέτας. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την επίσκεψη του στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν η γαλλική Gowind αποτελεί μια ισχυρή και συνάμα μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή. Η δήλωσε δεν έγινε τυχαία και επί της ουσίας αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά θετική εικόνα των επιτελών του ΠΝ για τη γαλλική κορβέτα.

Πρωτοπορία σε επιχειρησιακό επίπεδο

Κυρίως λόγω της επιλογής των τριών κορυφαίων φρεγατών FDI HN το ΠΝ οραματίζεται μεικτές ομάδες μάχης πλοίων με έναν θανατηφόρο και αποτελεσματικό συνδυασμό οπλικών συστημάτων τόσο σε επίπεδο αεράμυνας όσο και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων. Στις εισηγήσεις του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) προς τη πολιτική ηγεσία ξεχωρίζει η δυνατότητα συνεργατικών εμπλοκών σε επιχειρήσεις αεράμυνας περιοχής αξιοποιώντας τη τεχνολογική υποδομή με την ονομασία VCN : Veille Coopérative Navale.

Η προοπτική συνεργατικών εμπλοκών μεταξύ των FDI HN και ενδεχομένως των Gowind προσδίδει στο ΠΝ πρωτόγνωρες κυριολεκτικά επιχειρησιακές δυνατότητες. Ικανότητες που δεν διαθέτουν πολλά ναυτικά αλλά ελάχιστα. Τα ραντάρ σταθερής διάταξης Sea Fire τεχνολογίας αιχμής των φρεγατών FDI HN σε συνδυασμό με την υποδομή συνεργατικών εμπλοκών VCN καθώς και τα βλήματα ενεργού κατεύθυνσης ASTER 30 και των VL MICA NG των κορβετών Gowind εξασφαλίζουν πρωτοποριακές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής σε μεγάλες και μεσαίες αποστάσεις.

Την ίδια στιγμή εκτός των επιχειρήσεων αεράμυνας η Gowind διατηρεί άριστες επιδόσεις στους τομείς των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων απόρροια του συστήματος πρόωσης και των σόναρ που φέρει (σόναρ τρόπιδας και σόναρ μεταβλητού βάθους), των επιχειρήσεων κατά στόχων επιφανείας και ασύμμετρων απειλών. Ο οπλισμός των Gowind είναι ισορροπημένος και τηρουμένων του εκτοπίσματος πολύ ικανοποιητικός.

Παράλληλα προσφέρεται διευρυμένη ευελιξία στην επιλογή συστημάτων επί των κορβετών στοιχείο που προσφέρει στον εκάστοτε χρήστη τη προοπτική να επιλέξει τα συστήματα που επιθυμεί είτε αυτό αφορά ραντάρ/ αισθητήρες είτε όπλα. Άλλωστε είναι χαρακτηρηστικό το παράδειγμα του Ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με Gowind να φέρουν βλήματα μέσης ακτίνας ESSM.

Το ΠΝ σήμερα λόγω της τεχνολογικής υπεροχής των VL MICA NG επιθυμεί το γαλλικό βλήμα μέσης ακτίνας καθότι του προσδίδει καίριες επιδόσεις στην αεράμυνα μέσης εμβέλειας.

Κοινή τεχνική υποστήριξη

Δεδομένης της επιλογής των φρεγατών FDI HN η γαλλική Gowind αποτελεί μια μεστή επιλογή που προσφέρει στο ΠΝ μια σειρά επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων καθώς και προτερημάτων σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας αφού εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ομοιοτυπία. Ειδικότερα, τα δύο πλοία αξιοποιούν κοινό τακτικό σύστημα μάχης (το state of the art «Setis») καθώς και κοινά οπλικά συστήματα: βλήματα κατά στόχων επιφανείας Exocet Block IIIC, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90 κτλ.

Επίσης σε ιδιαίτερα ευπαθή ζητήματα όπως της εκπαίδευσης του προσωπικού του ΠΝ υπάρχει κοινή φιλοσοφία. Ενδεικτικώς αναφέρονται τα θέματα πυρασφάλειας ή αντιμετώπισης άλλων βλαβών και τεχνικών διαδικασιών. Σε επίπεδο προωστήριου σκεύους τα πλοία διατηρούν κοινά στοιχεία στον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό τους εξοπλισμό ούτως ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και κοινή εφοδιαστική αλυσίδα στη τεχνική υποστήριξη.

Εκτός φυσικά των παραπάνω αναφορών σε κοινά στοιχεία και ομοιοτυπία, η Gowind έχει το προβάδισμα λόγω χρόνου παράδοσης (μόλις 32 μήνες) και φυσικά δυνατότητας ναυπήγησης στην Ελλάδα με σχεδιασμό για μεταφορά τεχνογνωσίας. Ταυτοχρόνως, η Naval Group προσφέρει επιπλέον ένα μεγάλο πακέτο συνεργασιών με εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας εξασφαλίζοντας εγχώρια προστιθέμενη αξία στη χώρα μας.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν ευσεβείς πόθους αλλά έχουν αποδειχθεί στη πράξη αφού η Gowind έχει καταγράψει καίριες εμπορικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα έχει επιλεγεί από τρία ναυτικά.  

Δίκαια λοιπόν η επιλογή των Gowind προβάλει ως ένα αδιαμφισβήτητο φαβορί απόρροια και της ανταγωνιστικής τιμής των πλοίων εκτός όλων των άλλων πλεονεκτημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Προτερημάτων που συνοψίζονται σε επιχειρησιακό και τεχνολογικό, σε θέματα τεχνικής υποστήριξης, σε ζητήματα ναυπήγησης στην Ελλάδα και κομβικής συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των νέων κορβετών για το ΠΝ.