Καταιγιστικός ήταν σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα NavalNews.com ο Αρχιπλοίαρχος ΠΝ Θεοχάρης Χατζόπουλος διοικητής του Ναυτικού Κλιμακίου της Λοριάν. Ο διοικητής του Ναυτικού κλιμακίου Λοριάν μιλά με τα καλύτερα λόγια για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών FDI που θα κάνουν το ΠΝ με επιχειρεί με αξιώσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αρχιπλοίαρχος ΠΝ Θεοχάρης Χατζόπουλος τονίζει τον καταλυτικό ρόλο των γαλλικών φρεγατών FDI με ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής επισημαίνοντας πως: «Οι ισχυροί αυτοί μαχητές θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κρατώντας περήφανα την Ελληνική Σημαία». Η φράση δικαιώνει την ηγεσία του ΠΝ που εξ αρχής πρόκρινε την επιλογή των γαλλικών φρεγατών FDI. Χαρακτηρίζει επίσης ως «ομαλή και παραγωγική» τη συνεργασία μεταξύ της Naval Group και του ΠΝ.

Και οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στην ηγεσία του ΠΝ που τίμησε τις παραδόσεις και την ένδοξη ιστορία του ΠΝ απέναντι σε κάποιους που προωθούσαν λύσεις για το ΠΝ οι οποίες υπονόμευαν και υπέσκαπταν το μέλλον της εθνικής μας ναυτικής ισχύος. Και αυτή η ηγεσία που σήμερα κάποιοι λοιδορούν και χλευάζουν είναι άξια συγχαρητηρίων γιατί επιτέλεσε εθνικό έργο για το αξιόμαχο του ΠΝ. Σήμερα τα ίδια τα στελέχη του ΠΝ επιβραβεύουν και αναγνωρίζουν την επιλογή των γαλλικών φρεγατών FDI.

Πολεμικό Ναυτικό: «Οι FDI Θα Κυριαρχήσουν Στο Αιγαίο» –

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο ναυπηγείο του Ναυτικού Ομίλου στο Lorient, το Naval News είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από έναν Αρχιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού σχετικά με το πρόγραμμα FDI HN.

Το πρόγραμμα για τρεις φρεγάτες (συν μία ως επιλογή) για το Πολεμικό Ναυτικό υπογράφηκε στις 24 Μαρτίου 2022. Σύμφωνα με το Naval Group, οι FDI HΝ θα ενισχύσουν γρήγορα και βιώσιμα τις δυνατότητες του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς θα παραδοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από το 2025 για τις δύο πρώτες μονάδες και το 2026 για την τρίτη.

Τo Naval News είχε την ευκαιρία να κάνει μερικές ερωτήσεις στον Αρχιπλοίαρχο Θεοχάρη Χατζόπουλο ΠΝ, Διοικητή του Αποσπάσματος του Πολεμικού Ναυτικού στη Λοριάν.

Ποιος είναι ο ρόλος σας και ο ρόλος του πληρώματός σας εδώ στο ναυπηγείο;

Αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος: Αποστολή και καθήκοντα του Αποσπάσματος Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient είναι ο συντονισμός όλων των απαιτούμενων ενεργειών σε σχέση με την ορθή εφαρμογή της σχετικής Σύμβασης και η παρακολούθηση της ναυπηγικής διαδικασίας και προόδου.

Πόσο σημαντικές θα είναι οι FDI για το Πολεμικό Ναυτικό;

Αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος: Η ένταξη των FDI στον Ελληνικό Στόλο θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την ανανέωση των απαιτούμενων ικανοτήτων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας των επόμενων δεκαετιών στην Περιοχή Ενδιαφέροντός μας.

Οι ισχυροί αυτοί μαχητές θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κρατώντας περήφανα την Ελληνική Σημαία.

Πόσο ικανοποιητικό είναι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και της βιομηχανίας

Αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος: Η συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού και της Βιομηχανίας στο πλαίσιο του προγράμματος FDI μόλις αρχίζει να λαμβάνει χώρα, οπότε το μόνο που μπορώ να πω σε αυτό το σημείο είναι ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια μιας ομαλής και παραγωγικής συνεργασίας. Ανυπομονώ να διατηρήσω και μάλιστα να βελτιώσω το σημερινό επίπεδο συνεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μέχρι την παράδοση όλων των πλοίων εντός των συμβατικών ημερομηνιών και εντός των συμβατικών προδιαγραφών τους.

Η συνεργασία Του Πολεμικού Ναυτικού και της Γαλλίας έχει αποκτήσει νέα δυναμική στο πλαίσιο thw στρατηγικής συνεργασίας που θεσπίστηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολυδιάστατο, που επεκτείνεται πέρα από το πρόγραμμα FDI σε διάφορα επίπεδα και πεδία: στρατηγική τακτική, επιχειρήσεις και ασκήσεις, εκπαίδευση και εκπαίδευση, logistics για να αναφέρουμε μόνο μερικά.