Παρά το γεγονός πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ΓΔΑΕΕ κατόπιν εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) βρίσκονταν στο τελικό στάδιο για τη σύναψη σύμβασης και τη τελική υπογραφή του προγράμματος απόκτησης νέων τορπιλών, το πρόγραμμα βαίνει με καθυστερήσεις.

Η αιτία είναι πως η γερμανική πλευρά ζητά επιπλέον χρήματα λόγω αύξησης των τιμών των πρώτων υλών που σχετίζονται με την κατασκευή των τορπιλών απόρροια της πανδημίας. Συνολικά όπως προκύπτει ζητώνται περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ενώ αρχικά είχαν υπολογιστεί περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη για το ΠΝ αναμένεται να επιφέρει νέα χρονική μετατόπιση για την υπογραφή της τελικής σύμβασης. Σημειώνεται, ότι το ΠΝ πρόκρινε τη γερμανική λύση η οποία περιλαμβάνει τη προμήθεια νέων τορπιλών (Seahake Mod4) καθώς και την αναβάθμιση παλαιότερων καθιστώντας τις αξιόμαχες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΝ και κατόπιν ενημέρωσης από την εταιρεία εάν η σύμβαση υπογράφονταν εντός του 2020 ή στις αρχές του 2021, τότε η Διοίκηση Υποβρυχίων θα παρελάμβανε τις νέες τορπίλες εντός του 2022.