Επίκεντρο της ελληνικής εξοπλιστικής ατζέντας αποτελεί το πρόγραμμα απόκτησης νέων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης. Στο παρόν άρθρο θα σας παραθέσουμε τα πραγματικά δεδομένα τόσο για τα κόστη όσο και τις επιλογές όπως πραγματικά ισχύουν. Ειλημμένη απόφαση επισήμως δεν υπάρχει όμως η αμερικανική πρόταση κερδίζει έδαφος κατόπιν πολιτικών πιέσεων και παρεμβάσεων εις βάρος των επιχειρησιακών αναγκών του ΠΝ.

Όπως είναι γνωστό το ΠΝ έχει ζητήσει πλοία ενδιάμεσης λύσης. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη γνωστοποιήσει στο ΠΝ πως μπορούν να δοθούν άμεσα από το Ναυτικό των ΗΠΑ δύο πλοία LCS έναντι κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αμερικανοί αναμένεται μετά την αποτυχία του προγράμματος να αποσύρουν πλοία και ως εκ τούτων η Ελλάδα εμφανίζεται ως δυνητικός αγοραστής πλοίων που παρουσιάζουν εξαιρετικά μικρές επιχειρησιακές δυνατότητες αφού από το Αμερικανικό Ναυτικό αξιοποιούνται ως περιπολικά ανοικτής θάλασσας ενώ η μηχανική τους αξιοπιστία είναι εξαιρετικά αμφίβολη και προβληματική. Επίσης, το κόστος των 500 εκατομμυρίων δολαρίων είναι μια πολύ δαπανηρή πρόταση.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν πολλές φορές το ΠΝ επί ημερών Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου είχε ζητήσει την αποδέσμευση Arleigh Burke αλλά το Ναυτικό των ΗΠΑ απαντούσε πως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα πλοίων λόγω ιδίων υψηλών αναγκών. Από την άλλη μεριά το ΠΝ έχει απορρίψει την λύση των Ticonderoga ως παρωχημένα πλοία που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις με μεγάλο κόστος κύκλου ζωής. Υψηλόβαθμη πηγή του ΠΝ σχολιάζει στον γράφοντα πως η απόκτηση Arleigh Burke για την Ελλάδα αποτελεί «ευσεβείς πόθους».

Το σύνολο της Αμερικανικής πρότασης ξεπερνά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΓΕΝ και της ΓΔΑΕΕ που βασίζεται στη Price and Availability (P&A) του προηγούμενου Νοεμβρίου 2019 τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια με ανώτατο προϋπολογισμό τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που περιλαμβάνει την ναυπήγηση τεσσάρων πλοίων MMSC (τρία στα ναυπηγεία Ελευσίνας και ένα στις ΗΠΑ), την απόκτηση δύο πλοίων ενδιάμεσης λύσης καθώς και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200ΗΝ.

Υπάρχει άλλη εναλλακτική άμεσης ενίσχυσης;

Εναλλακτική επιλογή είναι αυτή του Ναυτικού της Ολλανδίας όπου προσφέρονται ετοιμοπαράδοτες δύο φρεγάτες τύπου “Μ” στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα πλοία έχουν αξιόλογες δυνατότητες συγκριτικά με την επιλογή των LCS του Αμερικανικού Ναυτικού και των ελληνικών φρεγατών τύπου “S”.

Το ΠΝ σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθεί να διαμορφώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις MMSC. Στη προηγούμενη Price and Availability (P&A) των Αμερικανών το κόστος για τα τέσσερα πλοία ανέρχονταν στο ακριβές ποσό των 4,322 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως προς τη διαμόρφωση το ΠΝ προσανατολίζεται στην εγκατάσταση συνολικώς 32 ESSM σε κελιά των εκτοξευτών του ΜΚ41. Εμφανής είναι η απουσία όπλου αεράμυνας περιοχής όπως τα βλήματα SM-2 καθώς και σόναρ τρόπιδας αφού η εγκατάσταση του δεν είναι καθόλου απλή όπως μας επισημαίνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί και αλλάζει όλη την υδροδυναμική και ναυπηγική σχεδίαση των πλοίων.

Μεγάλη είναι η δυσκινησία των Αμερικανών ως προς την ευελιξία διαμόρφωσης των πλοίων πλην αμερικανικών συστημάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της SAAB που πρότεινε στο ΓΕΝ την εγκατάσταση ενός σύγχρονου ραντάρ στις MMSC (του Sea Giraffe 4A έναντι του TRS-4D, ραντάρ που δύναται να τοποθετηθεί και στις ΜΕΚΟ) αλλά απορρίφθηκε λόγω επιλογής των Αμερικανών να εμμένουν στο TRS-4D και στο τακτικό σύστημα COMBATSS-21.

Συγκριτικά οι γαλλικές προσφορές που επισήμως έχουν κατατεθεί αφορούν δύο φρεγάτες Βelharra ελληνικής διαμόρφωσης στα 2.82 δισεκατομμύρια ευρώ και δύο φρεγάτες γαλλικής διαμόρφωσης στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα επιμέρους κόστη σας τα έχουμε αναλύσει σε προγενέστερα άρθρα μας. Οι διαμορφώσεις των πλοίων είναι γνωστές, συνεπώς για οικονομία χώρου και χρόνου δεν θα τις ξανά αναφέρουμε. Επίσημη ολοκληρωμένη προσφορά για τέσσερα πλοία γαλλικής διαμόρφωσης δεν ισχύει και ως σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε.

Ασφαλώς όμως και το ΠΝ θα μπορούσε να επιδιώξει μια νέα γαλλική προσφορά για τέσσερα πλοία ελληνικής και γαλλικής διαμόρφωσης παράλληλα με την εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον επιχειρηματία Θεόφιλο Πριόβολος με ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα ώστε να υπάρχει μια σύγκριση μεταξύ των δύο οικονομικών προσφορών. Το κύριο κώλυμα με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι η κακή κατάσταση που βρίσκονται από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και έλλειψης προσωπικού. Επομένως, απαιτείται μια χρονική διάρκεια έως το ναυπηγείο να είναι σε θέση να ναυπηγήσει πλοία. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με την παράλληλη ναυπήγηση ενός πλοίου σε ξένο ναυπηγείο ταυτοχρόνως με τις εργασίες εξυγίανσης στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Είναι δεδομένο και ευρέως γνωστό στον χώρο των εξοπλιστικών πως η διαπραγμάτευση για περισσότερες μονάδες μειώνει σημαντικός το κόστος και διασφαλίζει για τον αγοραστή περισσότερα οφέλη όπως ουσιαστική εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να λάβει μια απόφαση που θα καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ και παράλληλα θα διασφαλίζει πολιτικά οφέλη σε στρατηγικό επίπεδο καθώς και εμπλοκή της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας.

Θεωρούμε πως το δίλημμά δεν είναι μεταξύ MMSC ή Belharra αλλά μεταξύ αυτού του πλοίου που καλύπτει τις ανάγκες μας και αυτού του πλοίου που δεν τις καλύπτει, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια όπως το πολιτικό ή το χρηματοδοτικό αλλά όχι ως τα βασικά και καταλυτικά κριτήρια επιλογής ενός συστήματος είτε αυτό είναι πλοίο είτε αεροσκάφος είτε χερσαίο οπλικό σύστημα.

Κλείνοντας, ένα σύντομο σχόλιο για τα ναυπηγεία. Τα ναυπηγεία δεν πρέπει να αποτελούν τον αυτοσκοπό για το επιχειρησιακό μέλλον του ΠΝ. Δεν θα πολεμήσουμε με τα ναυπηγεία. Θα πολεμήσουμε με τις δυνατότητες που προσφέρει η κάθε σχεδίαση στο ΠΝ. Το Ναυτικό θα καθορίζει τι θέλει και τα ναυπηγεία θα το εκτελούν. Όχι το αντίθετο.

Σίγουρα τα ναυπηγεία πρέπει να στηριχθούν από το ΠΝ, κυρίως όμως από ιδιωτικές εργασίες της ναυτιλίας και όχι εξ ολοκλήρου από το ΠΝ. Γιατί τα ναυπηγικά προγράμματα του ΠΝ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ολοκληρώνονται. Μετά ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Το επιχειρηματικό πλάνο που θέλει το ΠΝ να τροφοδοτεί με εργασίες τα ναυπηγεία, δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Comments

 1. Θα πρέπει επιτέλους να τονιστεί και να δημοσιευθεί ευρέως πως η «υποψηφιότητα» των MMSC/LCS είναι αποτυχημένη σχεδίαση στην πράξη και σε διαγωνισμό του ΠΝ των ΗΠΑ. Δεν γίνεται να έχουμε «οπαδούς»
  των ΗΠΑ να μας λένε για το πόσο καταπληκτική είναι η MMSC όταν έχει ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ από το ΠΝ της χώρας που υποστηρίζουν ως cheerleaders. Για του λόγου το αληθές: https://en.wikipedia.org/wiki/Constellation-class_frigate – στο σκέλος που μιλάει για τον διαγωνισμό FFG(X) και ποιες σχεδιάσεις συμμετείχαν – και οι δύο made in USA σχεδιάσεις LCS απερρίφθησαν.

  1. Το σχέδιο της Lockheed Martin δεν απορρίφθηκε γιατί απλούστατα δεν έφτασε ποτέ στην τελική φάση. Η εταιρεία αποσύρθηκε (withdrew) από το διαγωνισμό αντιλαμβανόμενη ότι δεν έχει ελπίδα να επιλεγεί λόγω των εγγενών αδυναμιών της σχεδίασης, ή και του υπερβολικού κόστους στο να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Το θέμα είναι ότι εμείς, κατά τα φαινόμενα θα προβούμε στην αγορά ενός πλοίου που δε θα καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ και ούτε θα μπορεί να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές όπως η TF2000, για την οποία εάν επαληθευθούν και υλοποιηθούν οι προδιαγραφές των «γειτόνων» μας μάλλον θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα.

    1. ΜΗΠΩΣ Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ
     ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΩΝ ΣΤΗΝ
     ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
     ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ
     ΜΕ ΕΠΑΚΤΙΕΣ ΣΥΣΤΟΙΧΙΕΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ
     EXOCET H RBS-15 ?? ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ?

     1. προφανώς και χρειάζονται επακτιες και ΤΠΚ αλλά οι φρεγάτες κάνουν άλλες δουλειές. Φαίνεται δεν υπάρχουν εναλλακτικές και θα μας έρθουν πακετακι τα αμερικανικά καικια

    2. Δυο μπελαραHN δε φτανουν
     4 μπελαρα γαλλικης διαμορφωςης δεν κανουν
     MMSC ειναι αχρηστα
     4 Type 31 στην δανεζικη διαμορφωση ΑΑW
     4 Type 23 ASW
     Aναβαθμιση 4 μεκο
     Κ 3 type 214
     Κ ειμαστε περιπου στα 5δις

   1. Μάλλον οι Αμερικάνοι ζήλεψαν την τύχη των Γάλλων, θεωρούν δεδομένη την υπογραφή του συμβολαίου και είναι άκαμπτοι, μάλλον βλέπω αντί για φρεγάτες να παίρνουν τα F35 και συμβόλαιο των πλοίων να πηγαίνει σε τίποτα Γερμανούς για τους βουλώσουμε το στόμα μη τυχόν και μας κάνουν καμιά «λαδιά» με προσφυγή στην Ε.Ε. για μη σύννομες ενέργειες στην πώληση των ναυπηγείων.

   2. Ευελπιστώ πως το όλο θέμα θα χρησιμοποιηθεί ως φωτοβολίδα για να έχουμε Ευρωπαϊκή λύση με χαμηλό κόστος και σκάφη ενδιάμεσης λύσης.
    Οι Γάλλοι δεν μπορούν να αναλάβουν αναβάθμιση ΜΕΚΟ και δεν έχουν σκάφη ενδιάμεσης
    Οι Γερμανοί δεν μπορούν να αναλάβουν τις νέες Φ/Γ εάν πάρουν τα υ/β αλλά έχουν πακέτο αναβάθμισης που μπορεί να κουμπώσει και με SAAB
    Οι Ολλανδοί έχουν ενδιάμεση αλλά όχι αναβάθμιση
    Γενικώς ελπίζω σε ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή λύση με σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας. Όχι μόνο στην κατασκευή λαμαρίνων εδώ. Θέλουμε τεχνογνωσία σε όπλα, ηλεκτρονικά, ηλεκτρονικό πόλεμο και μη επανδρωμένα σκάφη με λύσεις-πακέτο.

    1. Η ενδιάμεση λύση στην Ευρώπη υπάρχη και είναι η Αγωρα είτε των 2 Μ είτε των type23!!!!! επιπλέον στην τιμή των 4,5 δις που οι μαλακές οι Αμερικάνοι σου προσφέρουν 4+2 ΨΑΡΩΤΡΑΤΡΕΣ,οι 4 οι καινούριες μάλλον θα μπορούν να φέρουν μόνο 2 vls!!!! ,οι Βρετανοί μας έχουν προσφέρει 5*8=4 δις για 5 καλά οπλισμένες type31 και οσες type 23 θες να πάρεις κάνοντας και καμία μετατροπή στο σειρομενο σόναρ και ήσος αλλαγή των camm με 32ssm2!!!!!!…ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΩΡΑΣΕΙΣ 6*7=4,2 δις για 7 πλοία!!!!Η ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΚΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΑΚΕΤΟ Γ*Μ*Τ*….ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΏΡΑ

   3. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΙΣΩΣ ΘΑ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ
    ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ
    ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ
    ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΚΑREL
    DOORMAN ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ
    ΜΕΚΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΔΙΣ.
    ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ
    ΑΜΕΣΑ !!!

 2. 500mil για δυο μεταχειρισμένα LCS ως ενδιάμεση ???

  ΤΟ DIKANOOOOOOOOOOOOOO!!!

  Τελικά οι ADELAIDE χάλαγαν τις business πολλών για αυτό τις σνόμπαραν oi XXXXXXS

  Πολεμικό πλοίο με ένα και μοναδικό περιστρeφομενο radaraki το 2030 θα παραλάβουμε??

  Ποιο XXXXxxxi θα υπογράψει???

  1. Είχαν και αμίαντο, αυτό που το πας, ηθελα να βγει εκείνος που φοράει γαλόνια που ανέβηκε και πανω στις perry και τις βρήκε ελλαττωματικές να μας πει με τι θα πήγαινε στον πόλεμο, αλλά να πάει (γιατί τον κόβω ή να μπήκε από κανένα παράθυρο στην σχολή ή να είναι μπροστάρης στα… επιτελικά γραφεία) όμως γιατί τα παιδιά του ΠΝ είναι μήνες έξω και ευτυχώς είναι πάνω σε χαλυβδινα, αξιόπλοα σκαριά με πλήρως αξιόπιστο σύστημα πρόωσης.

   1. Πολλοί πούλαγαν σανό περί AB για να περάσουν το πακέτο !

    Αλλα εάν αληθεύουν αυτά περί για μεταχειρισμένα τότε μιλάμε για μεγάλο ΣΚA’ΝΔΑΛΟ

    Αλλα όταν διαβάζουμε πως η πρώτη προτεραιότητα του ΑNΣ είναι η.. διάσωση των ελληνικών ναυπηγείων τι να πούμε!!

    Είναι πολύ χαρούμενοι φαίνεται από τη ποιότητα το κόστος και ιδιαιτερα τους χρόνους παράδοσης σε ότι τους έχουν αναθέσει

    ΤΟ DIKANOOOOOOOOO!!

  2. Θα δώσουν 500 εκ. για δυο μεταχειρισμένα LCS και όχι 250 εκ. για δύο «Μ» ;;; Θέλω πολύ να δω την αιτιολογία από αυτόν που θα υπογράψει !!

   1. Ευκολάκι! Θα σου πει κάτι ή όλα από αυτα:

    (1) 2 πλοία με μεγάλο βαθβό ομοιότητας με τις νέες φρεγάτες του ΠΝ που παραχωρούνται άμεσα σε φιλική τιμή σε σχέση με νέες ναυπηγήσεις. Στο μέλλον θα παραχωρηθούν και άλλες
    (2) Με 5 δις το ΠΝ αποκτά 6 νέες φρεγάτες και αναβαθμίζει άλλες 4 με κοινά συστήματα μειώνοντας έτσι δραστικά το λειτουργικό κόστος ενώ πληρώματα μπορούν να τοποθετηθούν στα πλοία ανάλογα με τις ανάγκες χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση
    (3) Η χρηματοδότηση γίνεται μέσα από FMS

   2. Αν επαληθευτούν όλα αυτά και αντί για κάποια από τις εξαιρετικές επιλογές που έχουμε τόσο για τα νέα πλοία όσο και για την ενδιάμεση λύση καταλήξουμε στα αμερικανικά που και άχρηστα όπως φαίνεται είναι και παρόλα αυτά θα μας αναγκάσουν να τα πληρώσουμε και πανάκριβα αντί να μας τα χαρίσουν και να μας πουν κι ευχαριστώ που τους απαλλαξαμε από αυτά τότε το μόνο που έχω να πω είναι το εξής. Κάποτε ειμασταν ραγιάδες με αφέντη τους Τούρκους. Μετά νόμισαμε ότι ελευθερώθηκαμε αλλά στην πραγματικότητα παραμειναμε ραγιάδες απλώς με άλλο αφέντη τους Αμερικανούς η αν προτιμάτε την λοκχηντ Μάρτιν. Καλά το είχε πει ο γέρος του μόρια. Χρειάστηκαμε 400 χρόνια να διώξουμε τους Τούρκους. Να δούμε πόσα χρόνια θα χρειαστούμε για να διώξουμε τον ραγια…

  3. Ασε τα δικανα, γιατι πολλοι θυμομαστε το προμοταρισμα που εκανες τοσους μηνες στα αλουμινοχαρτα κ τις χιονοστοιβαδες σχολιων για να τα υποστηριξεις… Παρε τωρα κ δυο περιπολικα για ενδιαμεση κ ασε εμας που τα κατηγορουσαμε απ την αρχη να ειμαστε οι εκνευρισμενοι

   1. Εγώ έκανα προμοταρισμα?
    Απλά δεν μου αρέσει το θάψιμο που πέφτει στα mmsc!!
    Ας περιμένουμε την απάντηση των αμερικανων πριν πιάσουμε τα δίκαννα
    Αλλα άμα είναι 2 lcs στα 500mil ως ενδιάμεση καλύτερα να μην την στείλουν !!

     1. Κάθε λύση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!

      Οι LCS έχουν βγάλει προβλήματα ξέρουμε με τι θα μπλέξουμε σε αντίθεση με αλλα πλοία που δεν έχουν ακόμα ναυπηγηθεί!

      Επιπλέον είναι και θέμα κόστους:
      Εάν το πλοίο ερχόταν στη διαμόρφωση του D-Mitch με όπλα+ FOS στα 750-800mil άσχημα θα μας έπεφτε?
      Ιδιαιτερα εάν ερχόταν με 2 ABως ενδιάμεση!!

      Εάν τώρα το πληρώσουμε1 bill με σαουδική διαμόρφωση και με 2 lcs ως ενδιάμεση στα 500MIL δεν αξίζει

    1. Τα προβληματα είναι συγκεκριμένα. Χωρίς ΑΒ είναι ότι χειρότερο να πληρώσουμε για αυτά τα σκάφη. Τα προβλήματα που έχουν είναι αναγνωρισμένα από τους Αμερικανούς(βέβαια για εμας προβλήματα αυτοί ήξεραν τι ήθελαν-απλά δεν τους βγήκε τόσο καλά). Αν μας έλεγαν παίρνεται στην διαμόρφωση «φρεγάτας» με 500 το ένα με τα όπλα και 250 για δυο lcs και 250 για τις ΜΕΚΟ να λεγα ενταξει αυτά έχουμε αυτά θα παρουμε. Αλλά να μιλάνε ότι μπορεί το κράτος να δώσει 5 δις και να πάρουμε αυτά είναι ότι πιο τραγικό.

  4. Οι δύο Ολλανδικές M κοστίζουν 250 εκατ. που είναι απείρως καλύτερες από της LCS!

   Τι διαπραγματεύονται τόσο καιρό;

   Ενδιάμεση λύση δύο LCS;;

   Η ανικανότητα των κυβερνώντων δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος.

 3. Η Ελλάδα πάσχει σε μια σειρά θεμάτων.Ένα από αυτά είναι και ο εξοπλισμός των ΕΔ.Εάν όμως δεν λυθούν άλλα ό,τι εξοπλισμοί και να γίνουν τζάμπα θα γίνουν.
  Α. Αλλαγή του νόμου περί προμηθειών. Δεν απαιτούνται δικαιολογίες, όλοι ξέρουν ότι μπλοκάρει τα πάντα.
  Β. Αλλαγή του νόμου για τη θητεία. Όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχει θητεία…..
  Γ. Αλλαγή των νόμων περί εξελίξεως και προαγωγών των στελεχών των ΕΔ. όλοι ξέρουν ότι δεν «περπατάει» η υφιστάμενη κατάσταση.
  κλπ,κλπ
  Αφού τα ανωτέρω δεν γίνονται (και δεν θέλουν και μεγάλες δαπάνες) ό,τι όπλα και να αγοράσει το ήδη χρεοκοπημένο δημόσιο ουδέν θα προσφέρουν.Η πτώση είναι σίγουρη.

 4. Δεδομενης της δεινης οικονομικης καταστασης της χωρας, το ΠΝ θα πρεπει να επιδιωξει το καλυτερο αποτελεσμα για τα λιγοτερα χρηματα. Ισως θα επρεπε να εξεταστει και η περιπτωση να βασιστει εξ ολοκληρου σε μεταχειρισμενα πλοια (π.χ. απο την Ολλανδια, Ηνωμενο Βασιλειο, κτλ). Ενδιαφερον θα ειχε επισης να γνωριζαμε σε ποια τιμη οι ΗΠΑ θα πουλουσαν μεταχειρισμενα ΑΒ.

 5. Διστιχος ΤΑ ΜΑΝΤΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΑ…Η ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡ’ ΤΗΝ ΜΙΑ ΧΤΗΠΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ….ΟΧΙ ΔΑ ΟΜΩΣ ΜΜCS 1,1 δις με 32 ssm2,χωρίς σόναρ γάστρας,ΟΙ ΜΜCS Είναι χειρότερες και από τις μέκο του 1990🤣🤣🤣Και LCS …. 500 εκατομμύρια 🤣🤣🤣🤣ΔΟΞΑΣΗ Ο ΘΕΟΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΊ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΆΛΛΟΥΣ…..!!!!ΜΟΥ ΦΈΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΆΛΛΟΙ ΘΑ ΚΕΡΔΊΣΟΥΝ!!!!!!!ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΑΣ…. ΠΟΛΎ ΛΙΓΕΣ….ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΓΙΑ Type 31,όπως ακουστικέ και από το άλλο μεγάλο sait του αμυντικού τύπου που υποστηρίζει την Lockheed Martin!!!Θα ήθελα πάρα πολύ το sait σας να επιβιώσει την πληροφορία για type 31 το συντομότερο ΔΥΝΑΤΩΝ …..ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ,οι οποίοι θα κάνουν διάβημα στην Commission για να ελέγξει και να μπλοκάρει την πώληση των ναυπηγείων και την αγορά των καινούργιων φρεγατών!!!!!!ΠΟΝΤΑΡΩ ΣΕ ΆΓΓΛΟΥΣ ,ΜΕΤΑ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ , και από ότι φένεται μια belharra γενικών καθηκόντων είναι πολύ πιο ανώτερη από τις ΨΑΡΩΤΡΑΤΡΕΣ…. συγγνώμη MMCS των Αμερικανών !!!!ΔΟΞΑΣΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΕΡΑΝ ΜΙΑ ΑΧΡΙΣΤΗ ΠΡΩΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΠΑΖΕΙ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΩΤΙΜΗΘΕΙ από το πολεμικό ναυτικό να μηνει με τις S μέχρι να δύσει ο ήλιος από την ανατολή παρά να συνυπογράψει ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΏΝΑ που θα αφοπλίσει το πολεμικό ναυτικό μια για πάντα…ΔΥΟ S είναι 1 εκατομμύρια φορές καλύτερες από αυτές τις αχριστες τις MMCS!!!!!!!!!!!

  1. Με τα δικά μας λεφτά θα κάνουν απλά την δουλειά τους???

   Να κόψουν τον κώλο τους να βρουν την πραγματικά καλύτερη λύση και να μην βαφτίσουν ως τέτοια ό,τι τους υποδειχθεί.

 6. Αφού θέλουν σονι και ντε τα τραγικά αυτά πλοία χωρίς όπως διαφαίνεται να είναι το χρύσωμα για ΑΒ (μόνο έτσι δεχόμουν τα mmsc) και αφού έχουμε και τον παράγοντα ναυπηγεία, τουλάχιστον ας κάνουμε κάτι κάλο, ας πάρουμε 4 lcs (1 δις) και να πάρουν και αναβάθμιση των ΜΕΚΟ (450 εκατομμύρια). Άραγε πως κοιμούνται αυτοί που προτείνουν τις λύσεις για 5 δις των τραγικών πλοίων χωρίς τα ΑΒ; Και τα υπόλοιπα ας πάνε σε ενίσχυση του ΠΝ με γνωστές σχεδιάσεις για να δουλέψουν τα ναυπηγεία, μιλάμε για ακόμα 5 SV, 2ή4- Τ-214 (πραγματικά τι θα μας χαλούσε να πάρουμε 6 καινούργια Τ-109/1400 χωρίς ΑΙΡ που έχουν μισό κόστος από τα 214 αλλά οκ), ακόμα 4 Κ/Φ και αναβάθμιση συνολικά και των παλαιών, ακόμα ένα ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, επάκτιες πυροβολαρχίες NSM, ενίσχυση των 6 αναβαθμισμένων S με διπλό πυροβόλο, διπλο phalanx και ένα RAM στην θεση του Μκ29. τουλάχιστον να μην διαλυθεί ο στόλος με τα playmobil που θέλουν και 5 δις. Σιγά σιγά χάνεται και η ντροπή μου φαίνεται που έχουν θράσος να το λενε και φρεγάτα μερικοί που τους φαίνεται και λογικό το 1 δις ανά πλοίο (βέβαια απο την τσέπη τους θα τα βάλουν;), ενώ στο ΠΝ τα είχαν βρει παλιά και ακριβά τις perry που ήθελαν 180 με τα όπλα και μιλάμε για πανισχυρες φρεγάτες με ενισχυμένη την αεράμυνα.

 7. Αγαπητέ Κ. Νικήτα,
  Ως καθ’ όλα έγκριτος δημοσιογράφος και αναλυτής είναι επείγον και απαραίτητο να τοποθετηθείτε για την διαρροή ψεύτικων ειδήσεων για LoR οι οποίες ξαφνικά έχουν γεμίσει τα ΜΜΕ κι το διαδίκτυο, μέσω των γνωστών φερέφωνων και παπαγάλων που ακόμη και τούτες τις δύσκολες στιγμές διψάνε για click bytes και κάποιοι άλλοι για τα ενδεχόμενα διαφημιστικά οφέλη της κυβέρνησης!
  Kαι τι δεν έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες… από LoR για MMSC, πρόσφατα για επιστροφή των Γάλλων με….αίφνης πιο ακριβή προσφορά (για 4 FDI) – αν έχουν το θεό τους οι παπαγάλοι/υπάλληλοι του συστήματος- και εσχάτως για επαναπροσέγγιση των Άγγλων για 4 Type-31 προς 2 δις!!
  Εγώ το μόνο που γνωρίζω και διαψεύστε με παρακαλώ είναι ότι στα μέσα Σεπτέμβρη το ΓΕΕΘΑ πιέστηκε (sic) ….διατάχθηκε καλύτερα να προχωρήσει με το πακέτο των Αμερικανών εν μέσω πολύ μεγάλης αντίδρασης από μικρού είναι αλήθεια μέρους των ανώτερων στρατιωτικών (κυρίως ναυταίων) εκ των οποίων κάποιοι επιθυμούσαν την απεμπλοκή τους από οποιαδήποτε συμμετοχή στην διαδικασία προμήθειας ενώ το φοβερό είναι ότι κάποιος από αυτούς τα βρόντηξέ και έφυγε (-έχοντας προηγουμένως βέβαια αποδεχθεί μια πολύ υψηλή θέση σε εταιρεία του εξωτερικού) άμεσα εμπλεκόμενη τόσο με τη συγκεκριμένη προμήθεια όσο και με άλλες συναφούς αντικειμένου προμήθειες.
  Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία για λόγους μετέπειτα καριέρας των στελεχών της και επιβίωσής τους στον αφρό όσο και επιχειρηματικών συμφερόντων δεν έχουν κανένα μα κανένα δικαίωμα να υπονομεύουν το μέλλον των ΕΔ και του ίδιου του έθνους.
  Τα έχει δει και βιώσει καλά στο παρελθόν τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών το ελληνικό κράτος με τον χειρότερο τρόπο. Ήμαρτον πια!

 8. «Ειλημμένη απόφαση επισήμως δεν υπάρχει όμως η αμερικανική πρόταση κερδίζει έδαφος κατόπιν πολιτικών πιέσεων και παρεμβάσεων εις βάρος των επιχειρησιακών αναγκών του ΠΝ.

  Όπως είναι γνωστό το ΠΝ έχει ζητήσει πλοία ενδιάμεσης λύσης. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη γνωστοποιήσει στο ΠΝ πως μπορούν να δοθούν άμεσα από το Ναυτικό των ΗΠΑ δύο πλοία LCS έναντι κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αμερικανοί αναμένεται μετά την αποτυχία του προγράμματος να αποσύρουν πλοία και ως εκ τούτων η Ελλάδα εμφανίζεται ως δυνητικός αγοραστής πλοίων που παρουσιάζουν εξαιρετικά μικρές επιχειρησιακές δυνατότητες αφού από το Αμερικανικό Ναυτικό αξιοποιούνται ως περιπολικά ανοικτής θάλασσας ενώ η μηχανική τους αξιοπιστία είναι εξαιρετικά αμφίβολη και προβληματική. Επίσης, το κόστος των 500 εκατομμυρίων δολαρίων είναι μια πολύ δαπανηρή πρόταση.»

  ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΝΙΚΩΣ ΚΟΛΑΣΙΜΑ…

  1. Στην Ελλάδα αν βρεις μια επιτροπή «αρμοδίων» να βαφτίσει το ψάρι κρέας δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσεις ποινικές ευθύνες. Τα δικαστήρια είναι αναρμόδια για να υπεισέλθουν σε τεχνικά ζητήματα και η γνώμη οποιασδήποτε επιτροπής θεωρείται αδιαμφισβήτητη. Αυτό ισχύει για οτιδήποτε, όχι μόνο το ΑΝΣ και την επιλογή φρεγατών. Κοινώς αν δεν μπορείς να αποδείξεις ότι το ΑΝΣ τα «πήρε» ή υπέκυψε σε εξωγενείς πιέσεις ο,τι και να έχει αποφασίσει είναι καθόλα νόμιμο.

   1. Έτσι ακριβώς είναι!
    Άπαξ και εγκριθεί η καταλληλότητα (προμήθειας ή σχεδιασμού) από τους ειδικούς πχ ΑΝΣ (ή σε αλλο πεδίο Πολεοδόμους κλπ) τα δικαστήρια δεν υπεισέρχονται στην κρίση τις αυθεντίας των ειδικών, υπεισέρχονται μόνο σε διαδικαστικά, τυπικά και οικονομικά θέματα και και σε θέματα συμβάσεων, όχι σε θέματα καταλληλότητας.

    Σε θέματα καταλληλότητας υπεισέρχονται μόνο σε αποδεδειγμένη και προφανή εκ των ύστερων αποτυχία ή ακαταλληλότητα (και ο νοών νοητό τι σημαίνει αυτό, όταν πρόκειται για οπλικά συστήματα).

    1. @PANOS
     Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις (υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις) τα δικαστήρια μένουν στη λεγόμενη «εξωτερική» νομιμότητα της πράξης (βλ. και Κωδ.Πολ.Δικ. και νομολογία ΣτΕ)…

  2. @Giannis
   «ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΝΙΚΩΣ ΚΟΛΑΣΙΜΑ»
   αγαπητέ φίλε Γιάννη, με όλο το σεβασμό κανείς ένα μεγάλο λαθος:ξεχνάς το νόμο περί ευθύνης υπουργών…

  3. Δείτε άρθρο στο Defence Point για τη συμπερίληψη στην LOA των Romeo ποσού ύψους 2,5 εκατ. για… πυρομαχικά πυροβόλων OTO Melara. Άσχετο ή μήπως προορίζονται για τα πυροβόλα που θα αφαιρεθούν από υπάρχουσες S για να μπουν στα νέα… LCS (έχουν το Mk110 των 57 χιλ.); Μια σκέψη κάνω….

   1. Το διάβασα
    Η σκέψη που κάνω είναι ότι όλοι εμείς εδώ μέσα ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΟΎΜΕ!!!

    Το Ναυτικό έχει ΔΡΑΜΑΤΙΚΈΣ ανάγκες σε αν11
    αλώσιμα όπως και πυρομαχικά και συντήρηση και προσπαθούνε να τα καλύψουν με …πατεντιες
    Τα ελικόπτερα αυτά εσπρωχτικαv στη κορυφή tvον προτεραιτοτήτων και η σύμβαση τους υπογράφηκε σε χρόνο μηδέν για τα ελληνικά δεδομένα

    Προφανώς ότι έχει σχέση με αυτά εγκρίνεται και χρηματοδοτείται!

    Για αυτό οι Nautaioi σκέφτηκαν να περάσουν τα πυρομαχικά στη σύμβαση!

    1. Καλά έκαναν λοιπόν, αλλά τις LCS δεν τις γλιτώνουμε απ’ ότι φαίνεται. Αν το μόνο ζήτημα είναι τα όμοια συστήματα και τα ναυπηγεία, τότε να πάμε στην Type 31 (ή Type 32 πλέον;) με TACTICOS. Πάντως στα MMSC δεν πρόκειται να μπουν SM2 αν το πίστευε κάποιος ούτε ASROC μάλλον. Κάθε σύστημα που μπαίνει αυξάνει το κόστος. Η αρχική πρόταση ήταν 4 δισ. για την ΣΑ έκδοση πάντως.

   1. Το πλοίο αυτό δεν υπάρχει. Είναι ακόμη στο σχεδιαστήριο και μέχρι να μπει μέταλλο στο ναυπηγείο για να βγει φρεγάτα, θα περάσουν χρόνια.
    Η Ολλανδική λύση (ΑΝ οι «Μ» είναι ετοιμοπαράδοτες) και η Αγγλική (με τις type 26), φαίνεται να είναι η μόνη υπαρκτή απέναντι στην Αμερικάνικη.
    Η Γαλλική XL θα ήταν πολύ καλή (για πολύ μελλοντική), ακόμη και απέναντι στα αντιτορπιλικά που θέλουν να φτιάξουν μετά από μια δεκαετία οι Τούρκοι.

  1. Αμα έχει Strales και VL Mica NG το RAM δεν το θεωρώ απαραίτητο. Είναι και βαρύ και ογκώδες.
   Σίγουρα όμως χρειάζεται και κάτι παραπάνω απ τα δύο Nexter Narwhal 20 mm. Πχ το RAPIDFire naval 40. Έχουν κι οι ιταλοί κάτι ωραίες λύσεις, χωρίς πολύ βάρος, μικρού ίχνους και χωρίς να χρειάζονται σοβαρές μετατροπές στο πλοίο, πχ το OTO MARLIN 40. Προσωπικά θα προτιμούσα και αλλαγή των 2 Nexter απο δύο LIONFISH 20.

   Ούτε Ελληνικές διαμορφώσεις, ούτε XL, ούτε scalp naval ούτε τίποτα.

 9. Προκειμένου να ζήσουν τα Ναυπηγεία θα ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΟΥΜΕ την Εθνική Άμυνα και το Π.Ν με την πλέον ΑΧΡΗΣΤΗ value for money αλλά και επιχειρησιακών δυνατοτήτων επιλογή.
  ΜΗ σώσουν και ΖΗΣΟΥΝ αν αυτη ειναι η προϋπόθεση.

 10. Με τις μεκοΑ200 τι γίνεται;
  Τις Μπελχ@ρρα τις εχω διαγράψει δυστυχώς με αποκλειστική ευθύνη του κουλη. Ο Μακρον κ με το δίκιο του ούτε να τον βλεπει δεν θελει, επειδη τον κρέμασε αρκετές φορές.

  Μονη ελπιδα γερμανικές φρεγάτες κ Κ130 φ123 ενδιάμεση λύση.

 11. Αποστολή γεωτρύπανου εντός δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ νοτίως του Καστελορίζου μόλις υπάρχει συνδυασμός επαύξησης στρατιωτικών δυνατοτήτων και απόκτηση επιχειρησιακής ετοιμότητας των παρακάτω:

  όταν γίνουν επιχειρησιακοί οι S400..έγιναν..
  https://www.defensenews.com/training-sim/2020/10/16/turkey-reportedly-test-fires-s-400-air-defense-system/

  μόλις έχουν έτοιμο κρισιμο αριθμό AKINCI φορτωμένα με SOM
  https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/08/turkey-defense-pins-high-hope-on-new-drone-in-syria-libya.html

  «Ankara plans to have six Akincis operational by early 2021»

  the Akinci project promises to make Turkey a global drone power, with Ankara looking to use the new drone mainly to strike the PKK in Iraq and Syria but also for power projection and perhaps precision strikes in Libya, the eastern Mediterranean and the Aegean.
  «Imagine, for instance, a Turkish drone base in Qatar or Somalia. An Akinci taking off from such a base can fly as far as 600 kilometers (373 miles) to fire a SOM missile. And with the missile’s own range more than 250 kilometers (155 miles), Turkey would become capable of unmanned strikes on targets at a distance of up to 850 kilometers (528 miles).»

  Επίσης επιχειρησιακό το Anadolu, προβλεπεται εντός του 2021
  https://www.dailysabah.com/business/defense/turkey-to-strengthen-its-navy-with-new-vessels
  στο πιο κάτω δημοσίευμα αναφερεται η αξιοποίησή του με UAV
  https://www.raillynews.com/2020/08/tcg-anatolia-will-be-delivered-to-turkish-naval-forces-in-2021/

  Παράδοση του πρώτου υποβρυχίου T214 έως το 2022
  https://www.defenceturkey.com/en/content/type-214tn-reis-class-tcg-piri-reis-submarine-3827

  Επιχειρησιακοί επάκτιοι πύραυλοι ATMACA από τέλος 2020.
  Ήδη εξοπλίζονται κορβέτες φρεγάτες πυραυλάκατοι με το νέο σύστημα που έχει εμβέλεια μεγαλύτερη του Exoset blk 3 που διαθέτουμε εμείς στα 180+ χλμ.
  https://navalnews.net/atmaca-turkeys-first-indigenous-anti-ship-missile/

  Μετά από τα παραπάνω,

  θα στείλουν γεωτρύπανο νοτίως του Καστελορίζου με συνοδεία πολεμικών,

  οι S400 θα έχουν μεταφερθεί στον ορεινό όγκο απέναντι από το Καστελόριζο
  Επίσης Μεταφορά επάκτιων πυρ/χιών ATMACA κατά πλοίων με εμβέλεια 250+ χλμ. βορείως Καστελορίζου.
  Το Anadolu θα είναι φορτωμένο με AKINCI και Bayractar
  Στην ασφάλεια του Anadolu θα υπάρχει ένα Τ214 με συστημα IDAS.
  Στόχος να δημιουργηθεί μια φυσαλίδα denial access μέσω των S400 και των ATMACA, απειλές μέσω των UAV που θα χρησιμοποιούν ως πλατφόρμα απογείωσης την ναυαρχίδα Anadolu και για ψυχολογικους κα λόγους θα πρέπει να έχουν για προστασία του τουλάχιστον 1 Τ214. Τα πλοία τους πέρα από τις επάκτιες θα έχουν και εκείνα παραλάβει σε κάποιους αριθμους τους ATMACA έχοντας πλεονέκτημα έναντι στα δικά μας που θα χουν exoset blk 3 στην εμβέλεια, κατά 40 τουλάχιστον χιλιόμετρα. Επίσης η απειλή από αέρος στο στόλο θα μεγεθύνεται από τα Akinci με SOM anti-ship και από τα F16 με τον Slam ER εμβέλειας επίσης στα 250+ χλμ.

  Μετά από τα παραπάνω θα ήταν αυτοκτονικό να αντιδράσει δυναμικά το πολεμικό ναυτικό και ο σχεδιασμός τους είναι όταν είναι απολύτως σίγουροι να προχωρήσουν σε τέτοιο τετελεσμένο.
  Οι πλείστες παραπάνω παραλαβές και αξιοποίηση προβλέπονται να έχουν ολοκληρωθεί μεταξύ β εξάμηνου του 2021 ως αρχές 22′.
  Αυτό είναι και το παράθυρο τρωτότητας της Ελλάδας που τρέχει κατοστάρι να βουλώσει τρύπες.

  1. Ειδικότερα για το Anadolu, θα είναι απίστευτα τυχεροί οι Τούρκοι αν επιπλέει την δεύτερη μέρα εχθροπραξιών.

   1. «Επίσημη ολοκληρωμένη προσφορά για τέσσερα πλοία γαλλικής διαμόρφωσης δεν ισχύει και ως σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε.

    Ασφαλώς όμως και το ΠΝ θα μπορούσε να επιδιώξει μια νέα γαλλική προσφορά για τέσσερα πλοία ελληνικής και γαλλικής διαμόρφωσης παράλληλα με την εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον επιχειρηματία Θεόφιλο Πριόβολος με ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα ώστε να υπάρχει μια σύγκριση μεταξύ των δύο οικονομικών προσφορών»

    Ούτε αυτά που διαβάζεις δεν καταλαβαίνεις και έχεις το θράσος να συκοφαντείς και από πάνω.

    Ασχολήσου με πράγματα που κατανοείς όπως πόσο Μωυσής είναι ο Μωυσής.

  2. Τι είναι αυτά που λες ρε φιλαράκο;
   Αν το σχέδιο τους είναι να τρυπήσουν υπό την κάλυψη S400 που θα τους φέρουν κοντά!!!
   Drones και ενός υποβρυχίου θα κάνουμε πάρτυ!

  3. Το τετελεσμένο που φοβάσαι σκεπτόμενος αδυναμία αντίδρασης του ΠΝ, αναιρείται εύκολα από μια ΤΑΥΝΕ της ΠΑ. Τα υπόλοιπα είναι για να παίζουμε «ναυμαχία» στο PC

 12. Κατά την γνώμη μου γίνεται πολύ έντονη κριτική σε αποφάσεις του ΠΝ που θυμίζει έντονα την περίπτωση των υποβρύχιων που έγερναν. και αυτό πρέπει να σταματήσει, διότι προκαλεί ζημιά… Έχουμε εμπιστοσύνη στο ΠΝ….
  Βρισκόμαστε εν όψη στρατηγικών αποφάσεων όχι για το μέλλον του ΠΝ αλλά για την ύπαρξη μας. Υπάρχει εντονότατη πολεμική προπαραρσκευη και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει κλιμακωτά περίοδο από 6 μήνες έως 3 χρονιά… Πχ τα Τικο μας χαλάει να τα είχαμε? Αφήστε τι λέγαμε πριν 1-2 χρονιά… τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει… Οι απέναντι δεν έχουν ετοιμοπόλεμο στρατό για ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις.. Έχουν λειψανδρία αξιωματικών και λειτουργική αδυναμία αεροπορίας και στόλου… Υπάρχει ένα παράθυρο χρόνου (άγνωστου) που προσπαθούμε να το εκμεταλλευτούμε… Ας μείνουμε ενωμένοι…

  1. Τα ticonderoga μας χαλάνε γιατί 2 τέτοια πλοία με οπλισμό και εγκαταστάσεις θα μας κοστίσουν 1 δις, θα έχουν χρόνο ζωής το πολύ μια δεκαετία και θα έχουν τεράστιο κόστος επάνδρωσης και συντήρησης. Αυτά τα πλοία δεν είναι για εμάς. .Ειδικά όταν έρχονται μαζί με 4 τράτες το πρόβλημα χειροτερεύει.

   Όλος ο κόσμος κάνει προγραμματισμό και πάει σε ναυπηγήσεις μεγάλου αριθμού πλοίων ώστε να έχει οικονομίες κλίμακας και ομοιοτυπία. Αν πηγαίναμε σε 6+3 πλοία που χρειάζονται για τις S, ή σε 4 φρεγάτες αεράμυνας περιοχής και αντικαθιστούσαμε τις S με ευρωκορβέτες θα είχαμε έναν πολύ πιο λογικό σχεδιασμό. 5 δις σε έναν τέτοιο σχεδιασμό θα έπιαναν πολύ περισσότερο τόπο. Πόσο μάλλον που αν ευσταθεί η συζήτηση και για F35 το ποσό θα ανέβαινε στα 8 δις και το πρόγραμμα θα είχε εξασφαλίσει σχεδόν όλη την χρηματοδότησή του. Στην τελική με 8 δις ας παίρναμε 4 Arleigh Burke του κουτιού.

   Μελλοντικά θα έχουμε απέναντί μας 6 υποβρύχια 214 και 7 φρεγάτες TF2000 με 64 κελία VLS. Όσο μάπα και να είναι οι τελευταίες λόγο του τουρκικού εξοπλισμού, δεν παύουν να είναι μια σεβαστή δύναμη την οποία δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με περιπολικά ανοικτής θαλάσσης.

   1. Αν δοθούν και αν δεχτούμε, τικο θα δοθούν δωρεάν με σχετικό απόθεμα δωρεάν σμ2 (παλαιών κλπ) Για τα υπόλοιπα θα γελάσω αλλά και θα συμφωνήσω με τον όρο να υπάρχουμε πρώτα…

    1. Το τσάμπα πέθανε. H LOR αναφέρει 500εκ για ενδιάμεση λύση. Προφανώς αυτή η περιγραφή δεν προσδιορίζει ούτε το πλοίο αλλά ούτε και τον οπλισμό. Το site που μας φιλοξενεί (αλλά και η κοινή λογική) προσδιορίζουν την ενδιάμεση λύση σε LCS. Ακόμα και ticonderoga να είναι, αυτό το ποσό δεν ανταποκρίνεται στο προγραμματικό κόστος γιατί δεν περιλαμβάνει το κόστος υποδομών και υποστήριξης ενός τέτοιου πλοίου. Το USN τα αποσύρει γιατί κρίνει ασύμφορη την περαιτέρω υποστήριξη τους. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για εμάς, οι οποίοι έχουμε και το κόστος «εισαγωγής» του συγκεκριμένου πλοίου στον στόλο μας. Από κει και πέρα το ερώτημα που έχει να απαντηθεί είναι κατά πόσον μακροπρόθεσμα αυτή είναι η καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων μας και η ξεκάθαρη απάντηση είναι όχι.

     1. πήγαινε πιάσε εσύ την μπάλα εκεί που την έριξες, εγώ βαριέμαι να την ξαναμαζέψω..😜 Εντάξει σοβαρά τώρα σου είπα έχεις τα δικια σου, αλλά……

  2. Τα Tico που σήμερα βρισκονται σε υπηρεσία με το USN ΔΕΝ μας χαλάνε.
   Στην κατάσταση -υλικού και χρονικου προγραμματισμού- που έφτασε το ΠΝ, θα πρέπει να τα αρπάξει ΧΩΡΙΣ δεύτερη σκέψη και να ξοδέψει με χαρά τουλάχιστον 500(+)εκ για πυραύλους και σουλούπωμα/αναβάθμιση για 2 από αυτά.

   Το θέμα είναι ότι αυτα δεν ειναι διαθέσιμα και η γερουσία εχει επανειλημμένα αρνηθεί στο USN την απόσυρση τους. Λεγανε για 2 το 2021 και αλλα 2 το 2022 και αλλα για αργοτερα αλλα φαγαν πορτα απο την Γερουσια.

   Και ΚΑΝΟΝΙΚΑ αν τα απέσυραν θα έπρεπε να μπορούμε να τα πάρουμε ανεξάρτητα απο οποιοδήποτε «πακέτο» προμήθειας απο USA στα πλαίσια της «στρατηγικής» μας αμυντικής συνεργασίας.

   Σοβαρολογούμε τώρα! θα μας έδιναν τα ισχυρότερα πλοία στον κόσμο, καταδρομικά που από μόνα τους ΣΗΜΕΡΑ προστατεύουν τις ομάδες μάχης των αεροπλανοφόρων, και αποτελούν και πλωτά ΕΚΑΕ, και θα λέγαμε όχι??

   Όχι ένα όχι δυο, άλλα και 4 θα θέλαμε!

   Αυτά περί παλαιότητας ή λειτουργικών εξόδων ήταν για άλλες εποχές, τώρα είμαστε σε ημιεμπόλεμη κατάσταση με σοβαρές πιθανότητες εμπόλεμης κατάστασης εντος των επομένων 12 μηνών, τα λάδια και τα πετρέλαια θα κοιτάμε ή την βολη των ανώτερων και ανωτάτων?

   Οποιοδήποτε νεο σκάφος αποκτήσει το ΠΝ οσο σύγχρονο και να είναι, αποκλείεται να έχει την αποτελεσματικότητα και ισχύ πυρός αυτών των πλοίων.

  3. @Θοδωρης
   Αυτο που λες δεν εχει καμια σχεση. Ο παπανικολης οντως παρουσιασε πολυ σοβαρο προβλμα κλισης διατοιχισμου, αλλα και αλλα προβληματα, καα τις δοκιμες το 2006, και ορθως αρνηθκαμε αρχικως την παραλαβη του. Μεχρι το 2008, τα προβληματα ειχαν λιγο πολυ λυθει, και το πλοιο ειχε παρει και πσιτοποιηση απο το Γερμανικο Ομοσπονδιακο Γραφειο Στρατιωτικης Τεχνολογιας, το οποιο πιστοποιησε σε νεες δοκιμες οτι ολα ηταν ενταξει.
   Απο εκειε και περα, η Κυβερνηση Καραμανλή απλως εβαζε το Ναυτικο να αρνειται την παραλαβη με διαφορες προφασεις, για να μην πληρωσει. Αυτα ηταν γνωστα σε ολους εμας τους παροικουντας την Ιερουσαλήμ, και τα λεγαμε στο Διαδικτυο.

   Εδω εχουμε ενα εξαρχης αποτυχημενο σχεδιο, που δεν το θελει ουτε το USN, και το Ναυτικο πιεζεται να το παρει απο τον Μονόχειρα, ο οποιος βλεπει την ολη ιστορια κυριως ως μια λαμπρη ευκαιρια ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, και δευτερευοντας ως μια ευκαιρια εξαγορας αμερικανικης «προστασιας» μεσω της Lockheed.

   Και προφανως αυτα δεν ειναι «αποφασεις του Ναυτικου», αλλα το Μονόχειρος

   1. @NF
    Για την ιστορία και μόνο, με αφορμή τη συζήτηση: Η διατοίχιση είχε φτάσει της 45 μοίρες! Η συνδρομή Ελλήνων ναυπηγών έσωσε την παρτίδα και τελικώς δημιουργήθηκε ένα αξιολογότατο σκάφος.

   2. @NF Είναι γνωστά αυτά…. Το ΠΝ δεν βρήκε τις λύσεις τελικά? Δεν αναφερόμουν σε αυτά που γράφεις, αλλά στην κριτική που ασκήθηκε στο ΠΝ απ την αρθρογραφία της εποχής….

  4. Ώστε οι απέναντι έχουν ανέτοιμο στρατό, λειψανδρία αξιωματικών και λειτουργική αδυναμία αεροπορίας και στόλου, ε; Απλά να ξέρεις ότι η υποτίμηση του αντιπάλου είναι το πιο ηλίθιο και ολέθριο λάθος που μπορείς να κάνεις σε καιρό «πολεμικής προπαρασκευής».

   Τα Τiconderoga (μαζί με τις MMSC) θα είναι η ταφόπλακα του ΠΝ για λόγους που προφανώς δεν ενδιαφέρεσαι να αντιληφθείς.

   1. @Παναγιωτης Πάταξον μέν, ἄκουσον δέ… Ναι έτσι .είναι … δεν βρίσκονται στην κατάσταση του 2016 και πριν… Κρατα στην μνήμη σου δυο λογία για το εγγύς η λίγο μακρύτερο μέλλον… ο σουλτάνος έχει διαλύσει το αξιόμαχο των ΕΔ και έχει ενοχλήσει σφόδρα εντός και εκτός… δεν έχει πολλά ψωμιά ακόμη… Αυτοί που θα έρθουν (κεμαλικοι) θα τους φέρουν όλους τους διωγμένους πίσω. Αυτοί θα ανορθώσουν το αξιόμαχό, Αυτοί θα μας δημηουργήσουν το πρόβλημα. Αυτός είναι ο χρόνος που έχουμε. Υπάρχουν βέβαια και οι opinion makers, που μιλούν για πρόβλημα μέχρι τον Ιανουάριο…..Οι Τούρκοι μπλοφάρουν …. θα δεις και θα κρίνεις μόνος, σου…

 13. Πραγματικά έχω αηδιάσει από το πόσο πάτο πιάσαμε και με τη σαπίλα που υπάρχει στα μυαλά αυτής της χώρας.

  Εμείς εδώ 20 χρόνια μιλάμε για ενίσχυση του ΠΝ. Διαπραγματευόμαστε σκληρά, πάμε να κλείσουμε τη συμφωνία και ξαφνικά πάλι βαπόρια τηνία αρχή. Έχουν εμφανιστεί ΑΒ

 14. Πραγματικά έχω αηδιάσει από το πόσο πάτο πιάσαμε και με τη σαπίλα που υπάρχει στα μυαλά αυτής της χώρας.

  Εμείς εδώ 20 χρόνια μιλάμε για ενίσχυση του ΠΝ. Διαπραγματευόμαστε σκληρά, πάμε να κλείσουμε τη συμφωνία και ξαφνικά πάλι από την αρχή.

  Για να καταλάβουμε το πάτο που φτάσαμε πλέον, στην Ιαπωνία τους πείρες 1 χρόνο να σχεδιάσουν πλοίο, το 2018 ολοκλήρωσαν τη σχεδίαση και υπέγραψαν συμβόλαια, 2019 ξεκίνησαν τη ναυπήγηση και σήμερα ρίξανε στο νερό το πρώτο πλοίο. Αλλά ξέχασα αυτοί δε ξέρουν

 15. Η ομαδοποίηση των 3 απαιτήσεων – νέα πλοία, ενδιάμεση λύση, ναυπηγεία – είναι απλά μια μεθόδευση για να δώσουμε τη δουλειά στους Αμερικάνους.

  Ο Σκαραμαγκάς χρειάζεται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων για να ξαναγίνει λειτουργικός. Δεν μπορεί να περιμένουν να πληρώσει το ΠΝ την αναβίωση του ναυπηγείου. Από την άλλη, η Ελευσίνα είναι σε καλύτερη κατάσταση και θα μπορούσε να κατασκευάσει τα όποια πλοία επιλέξει το ΠΝ. Δηλαδή αν το ΠΝ επιλέξει τις type 31, o Ξενοκώστας θα πει δεν τις φτιάχνω;

  Οι κυβερνώντες ζουν σε μία εικονική πραγματικότητα αν νομίζουν ότι αγοράζουν πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους σύμμαχο Τουρκία, απλά κάνουν υπομονή μέχρι να φύγει ο Ερτογάν.
  Με τις MMSC και LCS συντελείται ένα τεράστιο έγκλημα που θα επηρεάσει την χώρα τα επόμενα 30+ χρόνια.

  Η πρόταση για τις type 31 είναι μια τρομακτική ευκαιρία να περάσει το ναυτικό σε νέα εποχή. Οι δυνατότητες/συνδυασμοί τοποθέτησης συστημάτων είναι πάρα πολλές. Πραγματικά, ο μόνος περιορισμός είναι τα χρήματα που θα διατεθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση με 1 δις ανά πλοίο παίρνουμε μία λύση τούμπανο. Θα μπορούσα άνετα να γράψω άρθρο 2000+ λέξεων με τα πλεονεκτήματα του πλοίου!

  1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
   Δεν ειναι τοσο θεμα αγορας αμερικανικης προστασιας, μπoρουσαμε να αγορασουμε και αλλα πραγματα απο τις ΗΠΑ.
   Προκειται για αποπειρα ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ του Μονόχειρος σε βαρος της χώρας. Να το πουμε ευθεως.
   Ειναι αδυνατον να εξηγηθει ολος αυτος ο παραλογισμος διαφορετικα.

 16. Αυτο που γραφει ο φιλος Paradox ειναι αληθες.

  Υπαρχει μεγαλη ας το πουμε «αναταραχη» γενικα με τις κυβερνητικες εντολες-διαταγες για την προωθηση συγκεκριμενων οπλικων συστηματων.Στην περιπτωση των MMSC η πιεση αυτη εχει ξεπερασει τις αντοχες αρκετων.Με τις τελευταιες αρκετες «αποκαλυψεις» για την ακαταλληλοτητα των πλοιων,τις διαφωνιες ολων σχεδον των εξειδικευμενων στον χωρο μεσων και την μεγαλη διαρροη της υποθεσης στο κοινο τα πραγματα δυσκολευουν για την κυβερνηση.Ηδη υπαρχει μεγαλη αντιδραση και απο το εσωτερικο της.Οποτε η παρουσιαση νεων «προτασεων» απο ανταγωνιστες ειναι μια τελευταια προσπαθεια να δημιουργησουν «ψευδοστοχους» οι οποιοι θα τραβηξουν την προσοχη ενω την ιδια στιγμη οι αμεσα εμπλκομενοι θα προωθουν τα ηδη αποφασισμενα.

  Η αποκαλυψη του κ.Νικητα και του DR για «δύο πλοία LCS έναντι κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων» ως αντισταθμιστικα ειναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ εκτος απο ακρως προσβλητικη.Η δε αρνηση τους για «διαμορφωση» των πλοιων με συστηματα που θελει το Π.Ν ειναι υποπτη.

  Ισως τελικα η λυση θα προελθει απο την Ευρωπαικη ερευνα την οποια ολοι πρεπει να στηριξουμε.Τα MMSC και η προσφορα που τα συνοδευει πρεπει να ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ.

  @CK

  Πιασε το δικανο φιλε CK γιατι θα βγουν και αλλα.Και ισως το δικανο δεν θα σου φτασει.Μπροστα σε αυτην την Αμερικανικη προταση οι Γαλλικη φανταζει ιδανικη και ας μην γουσταρω και εγω την διαμορφωση που μας πουλανε.

  Υ.Γ.

  Στην κυβερνηση εχουν αρχισει τα πισωπλατα μαχαιρωματα.Ενδεικτικη η φωτογραφια που αποδεσμευσε το υπουργειο εξωτερικων με τον φτωχομπινε τουριστα μπουμπουκο να φωτογραφιζει εκστασιασμενος το παλατι του εμιρη και τον Δενδια να τον κοιταζει με μια μιξη τρομου,απεχθειας και απολυτης απαξιωσης.

  Εχουν ηδη βγει αρκετα κυβερνητικα «σκανδαλα» με απευθειας αναθεσεις καθως και εχει γινει πια ορατο πως οι αριστοι ειναι μαλλον αχρηστοι μετα απο τι πολλες αποτυχιες αλλα και αχαριστοι με την προωθηση των δικων τους συμφεροντων.Τα «ποδια» της κυβερνησης εχουν αρχισει να ραγιζουν επικινδυνα.

  1. Από την αρχή το λέγαμε ότι 4-5 δις σε χρεοκοπημένη χώρα , χωρίς διαγωνισμό με απευθείας ανάθεση και τους πάντες κόντρα δεν περπατάει πολιτικά ενώ δεν βγαίνει οικονομικά
   Με μεθόδευση για τα ναυπηγεία έχεις έρευνα από ΕΕ και αυτό θα χρησιμοποιηθεί από την αντιπολίτευση

 17. Εξαιρετικό άρθρο και περιεκτικό με λίγα λόγια που βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

  Μπράβο κ. Γιάννη Νικήτα.

  Η άποψη μου

  Ορθώς το Πολεμικό Ναυτικό απέρριψε την ενδεχόμενη προσφορά των Ticonderoga και το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την ενδιάμεση λύση και με τα LCS χωρίς δεύτερη κουβέντα.

  Αν για κάποιο λόγο πρέπει το πρόγραμμα των νέων φρεγατών να δοθεί στους Αμερικάνους τότε η ενδιάμεση λύση να αφορά άμεσα (αρχές του 2021) δύο Arleigh Burke και οι τέσσερις νέες φρεγάτες να αφορούν της FFGX και σε καμία περίπτωση της MMSC.

  Σε μια τέτοια περίπτωση και αν η ενδιάμεση λύση των δύο Arleigh Burke δεν μπορεί να καλύψει τα όποια κενά μέχρι την έλευση των FFGX τότε να αγοραστούν και οι δύο Ολλανδικές M και ταυτόχρονα να περιοριστεί το κονδύλι για τον εκσυγχρονισμό των Meko με ταβάνι τα 200-250 εκατ. ευρώ.

  Οπότε Αμερικάνικη λύση μόνο στην περίπτωση που η ενδιάμεση λύση είναι δύο Arleigh Burke άμεσα και οι τέσσερις νέες φρεγάτες οι FFGX.

  Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι απαράδεκτη με LCS και Tico.

  Στην περίπτωση που οι Αμερικάνοι δεν δεχθούν τότε σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους.

  όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο νέα πρόταση των Γάλλων για τέσσερις φρεγάτες δεν υπάρχει παρά την όποια παραπληροφόρηση από συγκεκριμένο χώρο.

  Αυτό όμως έχει και μια δεύτερη ανάγνωση!

  Ότι δεν υπήρξε νέα πρόταση από τους Γάλλους γιατί απλούστατα δεν ζητήθηκε!

  Και αυτό είναι τραγικό για τον τρόπο που «διαπραγματεύεται» η κυβέρνηση ένα τόσο σοβαρό πρόγραμμα που αφορά των μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

  Οι ουσιαστικές επιλογές δεν είναι πολλές.

  Αν για παράδειγμα μαζί με την αγορά των νέων φρεγατών θέλουμε να αγοράσουμε και ένα είδος «ασφάλειας» οι επιλογές ξεκαθαρίζουν κατά πολύ.

  Πολύ ενδιαφέρον η πρόταση των Άγγλων για την Type-31 (αν ισχύει φυσικά) αλλά η Αγγλία είναι μια χώρα ουσιαστικά εκτός Ευρώπης και με μια διαχρονικά φιλοτουρκική στάση και με το Κυπριακό αλλά και με τα Ελληνικά θέματα με τους απέναντι.

  Άρα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα ούτε σε επίπεδο Ευρώπης ούτε σε περίπτωση υποστήριξης στα εθνικά μας θέματα.

  Η Ολλανδία κατασκευάζει καλά πλοία αλλά ούτε και αυτοί μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά γεωπολιτικά ανταλλάγματα και υποστήριξη.

  Τα ίδια ακριβώς με την Ισπανία και την Ιταλία όπου διατηρούν επίσης μια φιλοτουρκική στάση.

  Πάμε στη Γερμανία, τώρα όσοι πιστεύουν πως πρέπει να τους δοθεί το πρόγραμμα των νέων φρεγατών μάλλον έχουν το σύνδρομο της Στοκχόλμης!

  Εδώ και μήνες παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών (Ελλάδα και Κύπρος) από την Τουρκία και η Γερμανία μαζί με τους δορυφόρους της βάζουν ξεκάθαρα πλάτη στην Τουρκία ώστε να μην μπούνε οικονομικές κυρώσεις.

  Αυτό και μόνο τα λέει όλα.

  Τώρα αν κάποιοι θέλουν να τους ανταμείψουμε κιόλας δίνοντας τους το πρόγραμμα των νέων φρεγατών προσωπικά διαφωνώ κάθετα με μια τέτοια προοπτική.

  Και πάμε στη Γαλλία

  Είναι η μόνη χώρα που μας έχει στηρίξει έμπρακτα διαχρονικά και όχι στα λόγια χωρίς ουσία (όπως μερικοί) είναι η μόνη χώρα που μας αποδεσμεύει τεχνολογίες και όπλα χωρίς περιορισμούς.

  Τα αντίστοιχα των scalp-eg, scalp-naval, Aster-30 και στο άμεσο μέλλον Aster-30B1 NTδεν πρόκειται να μας αποδεσμεύσουν οι Αμερικάνοι.

  Ο λόγος που αρχικά έβλεπα με θετικό μάτι την Αμερικάνικη πρόταση ήταν η περίπτωση της άμεσης διάθεσης ως ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Burke σύμφωνα με την βεβαιότητα των φιλοκυβερνητικών Μέσων με μόνη προσθήκη φυσικά της FFGX στη θέση των MMSC.

  Από τη στιγμή που η ενδιάμεση λύση τους δεν είναι σε καμία περίπτωση AB αλλά LCS τότε δεν υπάρχει λόγος συζήτησης.

  Συμφωνώ με το γράφοντα, το Πολεμικό Ναυτικό θέλει πλοία ικανά και στην κρίση δεν πολεμάνε τα ναυπηγεία αλλά τα ικανά πλοία.

  Όπως έχω ξαναπεί το πρόβλημα ξεκινάει από το πρόγραμμα αχταρμά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ουσιαστικά «φωτογραφικό» για να ευνοήσει την Αμερικάνικη κάκιστη πρόταση.

  Αρχικά οι φιλοκυβερνητικές διαρροές έλεγαν πως με τη νέα στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση για Σούδα και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια θα μας έδιναν οι Αμερικάνοι μεταξύ των άλλων και δύο Arleigh Burke.

  Και αμέσως μετά παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο (από τα ίδια φιλοκυβερνητικά Μέσα) πως για να μας δοθούν δύο AB θα πρέπει να πάρουν και το πρόγραμμα των νέων φρεγατών!

  Και τώρα μας προτείνουν ενδιάμεση λύση δύο LCS και η κυβέρνηση κάθεται ακόμα και μιλάει μαζί τους;;

  Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού τι κάνει;

  Σε μια ενδεχόμενη κρίση δεν θα πολεμήσουν ούτε οι Αδώνηδες ούτε οι Μητσοτάκηδες.

  Θα πολεμήσουν αυτοί (ηγεσία του ΠΝ) και τα πληρώματα τους με ότι θα έχουν προμηθευτεί.

  Άρα εδώ τους όποιους «συμβιβασμούς» θα τους πληρώσουν οι ίδιοι την κρίσιμη στιγμή.

  Η πρόταση μου όπως έχω ξαναπεί

  Σοβαρές και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για μια βελτιωμένη FREMM είτε τη Belharra ΗΝ.

  Ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα σε βάθος χρόνου που θα περιλαμβάνει 4+4 νέες φρεγάτες σε βάθος χρόνου με τις τέσσερις να είναι γενικών καθηκόντων (είτε βελτιωμένη FREMM είτε Belharra HN) και μελλοντικά ή και ταυτόχρονα δύο με προαίρεση άλλες δύο φρεγάτες AAW (με 48 κελιά) είτε την Belharra XL είτε μια βελτιωμένη FREMM.

  Με ένα τέτοιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δεν νομίζω οι Γάλλοι να είχαν πρόβλημα να μπούνε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να προσφέρουν ένα ευνοικό χρηματοδοτικό σε βάθος χρόνου αλλά και να προσφέρουν δύο FREMM ως ενδιάμεση λύση με προοπτική να αγοραστούν με συμφωνημένο και λογικό τίμημα.

  Με πρόσχημα τα ναυπηγεία δεν μπορεί να χαντακωθεί το πολεμικό Ναυτικό αγοράζοντας ακατάλληλα πλοία.

  Στη χειρότερη περίπτωση αν το δίλλημα είναι ακατάλληλα πλοία και ανοιχτά ναυπηγεία προτιμώ τα κατάλληλα πλοία και τα ναυπηγεία όποιος τα θέλει να τα πάρει χωρίς κρατικοδίαιτη ενίσχυση.

  Στους Αμερικάνους και τη LM να δοθεί μια παραγγελία για το F-35 και σε καμία περίπτωση οι τέσσερις MMSC με ενδιάμεση λύση δύο LCS.

  Θα πρόκειται για τραγική επιλογή με δόλο.

  Όποιος υπογράψει αυτό το αίσχος το κόμμα που θα τους στείλει στο ειδικό δικαστήριο αυτούς θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν για να είμαστε ξεκάθαροι.

  Δεν μπορεί και ούτε είναι δυνατόν η κυβέρνηση για να έχει την «εύνοια» των Αμερικανών και τη δική τους αποκλειστικά πολιτική επιβίωση να χαντακώσουν το Πολεμικό Ναυτικό με δόλο.

  Μια τέτοια πράξη ισοδυναμεί με πράξη εσχάτης προδοσίας με δόλο.

  Για να είμαστε ξεκάθαροι.

 18. Κ. Νικητα το αρθρο της Πτησης εχει βαση ειναι της πλακας? Γιατι αν αληθευει και παμε παλι για LCS με αυτα τα οικονομικα δεδωμενα τοτε θα πρεπει να μηλαμε για προδωσια και ασυστολη διαφθορα.

  https://www.ptisidiastima.com/type-31-proposal-for-hellenic-navy/

  Aσ σταματησουμε να μηλαμε για το φρονημα, με το υψηλό επίπεδο επαγκελματισμου των στελεχών του, την μεγαλη ιστορια του Π.Ν. και αλλες φουσκες με μεταξωτες κορδελες. Η ασπονδυλη διακομματικη πολιτικη ελιτ παει χερι χερι με την κομματοποιημενη βυζματικη στρατιωτικη ηγεσια των ενοπλων δυναμεων. Η Ελλαδα διαλεγει δουλοπρεπια και το μυνημα περναει τωρα οπως και τοτε στα Ιμια. Αν στο Π.Ν. υπαρχει πραγματικος επαγκελματισμος ας βαλουν τελος στις «πιεσεις» και ας ξεκαθαρησουνε με δημοσια δηλωση οτι το Π.Ν. θα προτιμησει να πεσει στο σπαθι του παρα να ξεπουληθει για ψευτοδιπλωματικες μπαρουφες και γεοστρατηγικες συμμαχιες τις πλακας. Σε εναν επερχομενο πολεμο πιεσεις δεν θα εχουν? Ας κρατησουμε μικρο καλαθι και γιατι οχι και μια Τουρκικη σημαια θα μας χρειαστει.

 19. Οι 2 Μ κανουν 250εκ φθηνοτερα απο τις αλουμινοτρατες LCS ΚΑΙ ειναι αναβαθμισμενες προσφατα. Τι να συγκρινεις; Αρα το μισο δις ανετα μπορει να παει στους Ολλανδους για 2 Μ και αναβαθμιση των ΜΕΚΟ με ιδια συστηματα.

  1. Επειδή γραφουν πολλοί για τις M:
   Τα πλοία είναι τελείως ξένα για το ελληνικό Ναυτικό
   Κινητήρες: Spey Gasturbines +Stork Diesel ξενους για το ναυτικο
   Τα ίδια και στα περισσότερα ηλεκτρονικά
   Είναι ακόμα με τους rim7 ενώ στις meko έχουμε essm
   Για 2 μονο πλοία δεν αξίζει η εισαγωγή νέου τύπου

   1. Έχει γράφει πάντως σε περιοδικό του χώρου, σύμφωνα με απόψεις του ΠΝ, ότι η φιλοσοφία των Μ είναι τόσο κοντά σε αυτή των S, που μπορει το πλήρωμα μιας S να κατέβει από αυτήν, να ανεβει στην Μ και να τη λειτουργήσει αμέσως, παρά τις διαφορές στα συστηματα τους.

   2. Οι «Μ» είναι πολύ κοντά σε ότι γνωρίζει το ΠΝ, σε αντίθεση πχ με τις Type 23. Οι αναβαθμισμένες μηχανές και ηλεκτρονικά δεν είναι πρόβλημα.
    Μια μικρή αναβάθμιση σε σωλήνες, Stir και λογισμικό (έχει ξαναγίνει στις ΜΕΚΟ) θα επιτρέψει την χρήση ESSM με φόρτο από τις αναβαθμιζόμενες ΜΕΚΟ. Εννοείται ότι πρέπει να παραγείλουμε κι άλλους, χθές.

    1. Έχουν μεγάλες διαφορες !
     Κάποια ηλεκτρονικά είναι γνωστά αλλα τα περισσότερα είναι ξένα
     Και οι μηχανές ξένες για μας οποτε απαιτείται δημιουργία καινούργιας γραμμής υποδομής υποστήριξης εκπαίδευσης και δεν συμμαζεύεται
     Σίγουρα θέλουν upgrade για ESSM
     Το CMS είναι το SEWACO οποτε μάλλον πίσω από ότι έχουν οι εKSυχρονισμενες S και θα αποκτήσουν οι MEKO via End life upgrade
     Πιθανότατα να θέλουν να περάσουν ανάλογο πρόγραμμα εκσυχρονισμού με τις MEKOγια ομογενοποίηση
     Και όλα τα παραπάνω για 2 μονο πλοία δεν αξίζει!

     1. Μην υπερβάλεις! Τα πλοία είναι απολύτως αξιόπλοα (εξέλιξη των S αν σου λέει κάτι) και νεώτερα από τη Φ/Γ ΥΔΡΑ!
      Και ασφαλώς αξίζει τον κόπο να αναβαθμίσουν το CMS τους (σε ΤACTICOS όμως, αν υποτεθεί ότι αυτό θα μπει και στις ΜΕΚΟ). Άλλες αναβαθμίσεις δεν χρειάζονται. Το μόνο πρόβλημα μπορεί να είναι το Goalkeeper, το οποίο είναι πράγματι άγνωστο και δεν ξέρω αν αναβαθμίστηκε ή υποστηρίζεται.
      Κατά τα άλλα, τι τους πέρασες στο ΠΝ να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν / συντηρήσουν παρόμοια συστήματα; Οι εφοδιαστικές γραμμές είναι οι ίδιες.

     2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Έχει το Ναυτικό αεριοστροβίλους spey?
      Η μήπως ntizelo μηχανές…stork-werkspoor???
      Radar Smart?
      ESM Vigile??

      Νομίζεις πως μπορεί να παίρνουν ανταλλακτικά από τις OLYMPUS/TYNE των S και να τα βάζουν στους SPEY?
      Η από τις MTU ντιζελομιναχες»

      Τα πλοία έχουν πολλά διαφορετικά συστήματα και κινητήρες από ότι υπάρχει στο Ναυτικό

      Νεότερες μπορεί να είναι από τη Hydra αλλα θέλουν άμεσα εκσυχρονισμό όπως οι MEKO

      Ακόμα τους RIM7 χρησιμοποιούν!!

      Επιμένω πως για 2 μονο μονάδες δεν έχει νόημα η εισαγωγή τους

 20. Πραγματικα αφού τα εμαιλ ΔΕΝ πιάνουν τόπο ουτε απάντηση ερχεται απο το ΥΠΕΘΑ, προτείνω να στειλουμε όσοι πραγματικά θέλουμε εμαιλ στην Κομισιόν για το σκάνδαλο με τα ναυπηγεια κ τις αμερικανικές φρεγάτες, μηπως κ χαλάσει το ντεαλ.
  100-200 τετοια εμαιλ με το ιδιο περιεχόμενο δεν νομίζω να περάσουν εντελώς απαρατήρητα.
  Χίλιες φορές να πάρει η Γερμανία το πρόγραμμα με την ΜεκοΑ200 παρα η αμερικανικη με τα σαπακια mmsc.

  1. Δε γνωριζω εαν προσπαθεια μπορει να γινει και με εισαγγελεα, να υπαρξει καποιος (τυπου Πεπονης) και να τους πει » κοιταξτε εγω ειμαι εδω και παρακολουθω και γνωριζω τι γινεται και τι πατε κα κανετε «.

 21. Κατά τα άλλα κάποιοι θέλουν Γερμανικές φρεγάτες.

  https://www.defence-point.gr/news/o-ompama-eipe-megales-kai-dysarestes-gia-toys-daneistes-mas-alitheies

  Ναι μεν περιλαμβάνει και τη Γαλλία αλλά όλοι γνωρίζουμε ποιοι κινούν τα νήματα στην Ευρώπη.

  Αν τότε οι Γερμανοί είχαν δεχθεί ένα λογικό κούρεμα αναλαμβάνοντας και αυτοί το ρίσκο ως δανειστές που έχει κάθε επένδυση οι Γάλλοι θα το δεχόταν.

  Σύμφωνα με το άρθρο δεν μπορώ να μην σχολιάσω και τις τότε εντολοδόχους πολιτικούς και κυβερνήσεις που έδεσαν την Ελλάδα χειροπόδαρα με τα πρώτα μνημόνια.

  Η χρεοκοπία (άποψη μου) θα ήταν η πιο λογική λύση.

  Σε λιγότερο από δέκα χρόνια η Ελληνική οικονομία (χωρίς το βάρος του δημοσίου χρέους) θα είχε ανασάνει τώρα με δέκα χρόνια μνημόνια και λιτότητα και ακόμα η Ελληνική οικονομία σέρνεται και θα συνεχίσει να σέρνεται.

  Τώρα δε και με την πανδημία η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει κατά πολύ.

  1. Κατανοείς Μιχάλη ότι η Ελλάδα δεν έχει πληρώσει ούτε ένα (1) Ευρώ από τα φορολογικά της έσοδα για το χρέος και ούτε προβλέπεται μέχρι το 2060?
   Οτι αντίθετα μέχρι το 2016 της κάλυπταν μισθούς κα συντάξεις με νέα δάνεια όταν κανείς δεν της δάνειζε? (είχε πρωτογενές έλλειμμα)
   Οτι διαγράφηκαν 120 δις από το χρέος?
   Οτι θα σήμαινε ότι θα είμαστε εκτός Ευρώ Με δραχμές μέσα στη κρίση του κορονα? Οπου έχουμε γράψει -10%?
   Η Τουρκία γράφει μεγάλη πτώση της Λίρας αν και το ΑΕΠ της φέτος θα είναι -0% κι όχι -10% όπως το δικό μας

  2. Γιατι νομιζεις οτι μπορουσαν να διαχειστουν μια κριση τετοιου μεγεθους; (λογικο). Απο κει που ειχανε μαθει στα δανεια και στη καλοζωια, ξαφνικα (υποτιθεται) επρεπε να διαχειριστουν αυτο το κομματι. Ειδες εσυ να εχουν τις προυποθεσεις;

 22. Πλάκα πλάκα….Α200 Γερμανικές φρεγάτες θα λέμε και θα….κλαίμε.
  Ακούγεται μεν ότι και καλά η υπόθεση με τις MMSC ήταν για να «καούν» και να πάμε στη γερμανική λύση που ουδείς εκ των ελλήνων λόγω πρότερης συμπεριφορά ήθελε να δώσουμε τσακιστό έργο…άσχετο που πήρε τις τορπίλες εν τέλει.

 23. Στο σημείο που φτάσαμε η βέλτιστη επιλογή είναι είτε οι type 23 or M για ενδιάμεση λύση και αμέσως μετά προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού ύψους 4δισ για την απόκτηση 5 κατ’ ελάχιστο πλοίων με παράδοση 5 χρόνια το μέγιστο.
  Είμαι συγκεκριμένος και δεν λέω 4 γιατί έτσι δεν ασκείς πίεση σε κανένα.
  Ο διαγωνισμός θα ορίζει ρητά¨
  5 φρεγάτες: 2 πλήρους ανθυποβρυχιακού τύπου , 1 γενικού ρόλου και 2 άμυνα περιοχής με FOS 10 years & πλήρες φορτίο όπλων.
  Βασική απαίτηση η παροχή υπο κατασκευαστικού έργου σε ελληνικά ναυπηγία (όχι ολική παραγωγή εδώ γιατί τα 5 χρόνια θα γίνουν 10) και η απαγκίστρωση του όρου μόνο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (όπως θέλουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ώστε να κονομήσουν με λεφτά του ΠΝ και συγκεκριμένα τα δικά μας)
  Με αυτόν το τρόπο τους έχει περάσει όλες τις απαιτήσεις σου με δεσμευτικό και νόμιμο τρόπο και τους αγφήνεις να σφάζονται….
  Τα πράγματα είναι απλά όταν υπερέχει όλων το καθήκον και ο επαγγελματισμός…..

  1. Απλα το μεγα ΠΝ μας εχει ζαλισει με τις ενδιαμεσες παραδοσεις, αν πηγαιναν σε κορβετες 2-3, εντος 2 ετων θα ειχαμε καινουργιες, αλλα κανουν ναζακια γενικα και ακομα επιθυμουν ΑΒ.

 24. Δυστυχώς, καλή πρόταση δεν υπάρχει. Όποια απόφαση και να παρθεί θα έχει σημαντικά κενά.
  Για να μην λέμε ψέματα, στις ανάγκες και τους χρόνους που έχουμε θέσει, συν την οικονομική παράμετρο, μόνο οι Αμερικάνοι μπορούν να απαντήσουν.
  Η μόνη περίπτωση να αποφύγουμε τις φρεγάτες της LM είναι να σπάσουμε το «πακέτο» (4 νέες φρεγάτες+εκσυγχρονιμό των S+ενδιάμεση λύση+χρηματοδότηση+έργο σε Ελληνικά ναυπηγία κλπ).
  Και σε αυτή την περίπτωση όμως, η οικονομική διαφορά των Αμερικανών με τους άλλους για 4 ναυπηγήσεις, παραμένει μεγάλη.
  Για τις 4 φρεγάτες της LM το κόστος είναι λίγο πάνω από 3,4 δισ. ευρώ. Το σχέδιο για 4 [email protected] (2 Γαλλικής και 2 Ελληνικής διαμόφωσης) είναι λίγο πάνω από 4,8 δισ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για διαφορά που κοντεύει το ενάμιση δισ. ευρώ!
  Δεν έχω ξαναπαραγείλει φρεγάτες για να ξέρω (γι αυτό αν κάνω λάθος διορθώστεμε) αλλά αν πάμε σε 3 [email protected] Ελληνική διαμόρφωσης (περίπου 4,1 δισ. ευρώ) + 4 φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης (Αγγλικές ή Ολλανδικές με λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ) νομίζω ότι θα μας έδειναν κατ’ αρχήν την ισχύ που θέλουμε για τα επόμενα 1-3 χρόνια και στη συνέχεια θα αποκτούσαμε 3 φρεγάτες ΤΟΥΜΠΑΝΟ. Και θα είχαμε και τον χρόνο για να δούμε τί θα κάνουμε με τις ευρωκορβέτες.

  1. Η οικονομικη ναι η πρακτικη ομως; Αντι να ξεχασουν αυτα που θελανε και να πανε σε εναν υγιυ διαγωνισμο με τον σωστο χρηματισμο και ορους που θα εθεταν για το τι πλοιο θελουν νομιζω θα ηταν πολυ καλυτερα τα πραγματα, αλλα ετοιμαζονται καποιοι για την μεγαλη μπιζνα.

 25. Νομίζω ότι με αυτά που ακούω και οι 2 προσφορές είναι κακές έως πολύ κακές ……

  Ο σκαραμαγκας θελει κρατική επιδότηση για να ξανά γίνει ναυπηγείο .Απαγορεύετε !!! Του τεστιν πρέπει ο επιχειρηματίας να τα εξυγιάνει(λεφτα απο την τσεπη του) που δεν πρόκειται …

  Μονο η αμερικάνικη κρατική εταιρία κάνει επενδύσεις ,οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να κάνουν επένδυση ,επιδότηση δεν επιτρέπεται να τους δώσουμε …

  Ή κανουν υπερκοστολογηση 100εκ το καθε πλοιο και μετα ψάχνουν να κρυφτούν οι πολιτικοί .

  1. Το θέμα είναι τι ορίζεις ως υπερτιμολόγηση. Δεδομένου ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα και όχι για προϊόντα ευρείας, δεν μπορείς να πιστοποιηθεί υπερτιμολόγηση. Πχ Οι MMCS στο 1 δις το πλοίο δεν είναι υπερτιμολογημένες για αυτά που προσφέρουν? Τα έξοδα 200εκ για R&D στις [email protected] δεν είναι υπερτιμολόγηση?

   Αν θες να δώσεις ένα πόσο (200-300 εκ) μπορείς κάλλιστα να το περάσεις στο κόστος των φρεγατών. Αν αυτό το ποσό πάει και σ αυτόν που σε ελέγχει (πχ Γερμανία) ούτε γάτα ούτε ζημιά.

 26. Σύμφωνα με το άρθρο νέα πρόταση των Γάλλων για τέσσερις νέες φρεγάτες δεν υπήρξε!

  Που σημαίνει

  Πρώτον δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση αφού η έγνοια τους είναι να κλείσουν με τους Αμερικανούς.

  Και δεύτερον οι γκεμπελικές διαρροές από συγκεκριμένο φιλοκυβερνητικό φερέφωνο περί δήθεν νέας Γαλλικής πρότασης όπου το «άρθρο» είχε σκοπό με δόλο να παρουσιάσει την Γαλλική πρόταση ακριβή και άρα να βάλει πλάτη στην κυβερνητική επιλογή της απευθείας ανάθεσης ουσιαστικά της κυβέρνησης σε μια κάκιστη λύση.

  Γέμισε η χώρα γενίτσαρους και εντολοδόχους ντόπιων και ξένων συμφερόντων.

  Και μια τέτοια χώρα είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια πως δεν θα έχει καλά αποτελέσματα και το γράφω κάπως διακριτικά!

  Πολιτικοί γενίτσαροι πετάνε στα σκουπίδια χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων χωρίς κριτήρια επιχειρησιακά και με δόλο απαξιώνουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας με μόνο στόχο να εξαγοράσουν από τους Αμερικάνους τη δική τους αποκλειστικά πολιτική επιβίωση.

  Κρίμα και για την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού αν δεχθεί να παίξει το ρόλο του κομπάρσου λόγω των πολιτικών πιέσεων.

  Αυτά δεν γίνονται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες.

  1. Πάλι ψέματα; Τί είναι πάλι αυτά τα νόστιμα που γράφεις ότι «Σύμφωνα με το άρθρο νέα πρόταση των Γάλλων για τέσσερις νέες φρεγάτες δεν υπήρξε!».

   Αφού το ίδιο το άρθρο το γράφει πεντακάθαρα:
   «Συγκριτικά οι ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ (σ.σ. δικά μου τα κεφαλαία) που επισήμως έχουν κατατεθεί αφορούν δύο φρεγάτες Βelharra ελληνικής διαμόρφωσης στα 2.82 δισεκατομμύρια ευρώ και δύο φρεγάτες γαλλικής διαμόρφωσης στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ».
   Βουαλά, που λένε και οι κατασκευαστές [email protected]!
   Αλλά βέβαια, αν η… πραγματική πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τα φανταστικά σενάρια που σας βολεύουν, τότε τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

   * Το΄χεις παρακάνει όμως με την διαστρεύλωση και την προπαγάνδα. Ούτε επάγγελμα να ήταν!

   1. Το θράσος σου και η αγένεια σου δεν έχει όριο τρολ των υπογείων του Μαξίμου.

    Βασικά δεν καταλαβαίνεις ούτε αυτά που διαβάζεις!

    Οι προτάσεις αφορούν στο αρχικό πρόγραμμα για δύο νέες φρεγάτες και όχι στο νέο πρόγραμμα που αφορά τέσσερα νέα πλοία.

    Ούτε αυτό το κατάλαβες;

    1. Κατανοητό.
     Το ζητούμενο όμως εδώ νομίζω πως ήταν το αν υπάρχει Γαλλική προσφορά και προφανώς όχι η αρχική που συζητούσαμε (και ναυάγησε) για 4 [email protected], αλλά νεότερη. Και όπως αναφέρατε υπάρχει (2 Γαλλικής και 2 Ελληνικής διαμόρφωσης).
     Μια τέτοια προσφορά (για 2+2 δηλαδή) πιστεύετε ότι μας καλύπτει;
     Και επειδή πολλά ακούγονται για τιμές, πόσο νομίζετε θα ήταν το κόστος για 3 «Ελληνικές»;

   2. «Επίσημη ολοκληρωμένη προσφορά για τέσσερα πλοία γαλλικής διαμόρφωσης δεν ισχύει και ως σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε.

    Ασφαλώς όμως και το ΠΝ θα μπορούσε να επιδιώξει μια νέα γαλλική προσφορά για τέσσερα πλοία ελληνικής και γαλλικής διαμόρφωσης παράλληλα με την εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον επιχειρηματία Θεόφιλο Πριόβολος με ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα ώστε να υπάρχει μια σύγκριση μεταξύ των δύο οικονομικών προσφορών»

    Ούτε αυτά που διαβάζεις δεν καταλαβαίνεις και έχεις το θράσος να συκοφαντείς και από πάνω.

    Σου διευκρινίζει το προφανές και ο κ. Γιάννης Νικήτας.

    1. Υπήρχε μια προσφορά για 4 ναυπηγήσεις την οποία βαϊλίζαμε για πολύ καιρό και μας άφησε χρόνους. Αυτή ήταν η παλιά προσφορά.
     Μετά το τέλος της, μπήκαν στο χωρό Ολλανδοί, Άγγλοι, Αμερικάνοι κλπ. ΜΕΤΑ από αυτά, υπήρξε και μια ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ από τους Γάλλους (για 2 Γαλλικής και μετά για 2 Ελληνικής διαμόρφωσης). Αυτή είναι η ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.
     Εσύ πόσο πιό νέα θες για να παραδεχτείς ότι οι Γάλλοι επανήλθαν μετά το πρώτο ναυάγιο; «Προσφορά ημέρας» δεν έχουμε σήμερα.

 27. Η πηγή του κακού αυτής της υπόθεσης είναι η ομαδοποίηση 3+1 θεμάτων, που πράγματι υπάρχουν. Νέα φρεγάτα, αναβάθμιση ΜΕΚΟ και ναυπηγία. Λόγω της αναβάθμισης των καλύτερων μονάδων μας βγαίνει και το τέταρτο θέμα της ενδιάμεσης λύσης

  Καλώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λύση που να καλύπτει τα πάντα αλλά δεν δείχνει να υπάρχει τέτοια λύση, οπότε καλύτερα είναι να σπάσει σε λύσεις μεμονωμένες

  Για τη νέα φρεγάτα μας, ας βρει τη καλύτερη δυνατή λύση από άποψη απόδοσης, χρημάτων, χρόνων και ΑΩ (τα οποία μπορεί να επιλέξει να μην τα πάρει με χαμηλότερη τιμή μονάδος). Να βρει αυτή που θα γίνει ο μελλοντικός κορμός του ΠΝ όπως ήταν κάποτε η S. Κατά τη γνώμη μου έχοντας και το πρόγραμμα PESCO στο μυαλό η λύση πρέπει να είναι Γαλλική με 4 Belhara HN. Είμαστε μέλος της ΕΕ, μας έχει βοηθήσει άπειρες φορές ας πάνε οι φόροι μας και τα δάνεια μας προς την κατεύθυνση των χωρών που ανήκουμε. Ίσως να άξιζε η Αγγλική πρόταση για οικονομία αν ισχύει αυτό που γράφει η Π&Δ με γαλλικούς αισθητήρες και όπλα. Φυσικά όχι MMSC (FFGx δεν υπάρχει ως πρόταση οπότε δεν μετράει). Η Α200 αν και αξιόλογο σκάφος δεν μας πάει μπροστά και στη καλύτερη να δώσει ομοιοτυπία με το παρελθόν και όχι το μέλλον.

  Για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ θα ήταν προτιμότερο να είναι μια μεσαίου μεγέθους που να την φέρει στη τωρινή εποχή (σε όπλα και αισθητήρες) είτε ταιριάζει με τη νέα φρεγάτα είτε όχι. Κατά τη γνώμη μου εδώ θα προτιμούσα τη Γερμανία που γνωρίζει το πλοίο και που μπορεί να μας δώσει και τις κορβέτες Κ130 σαν ενδιάμεση λύση. Αν υπάρχουν καλά στοιχεία στην Α200 που μπορούν να μπουν στις ΜΕΚΟ γιατί όχι.

  Για τα ναυπηγεία τώρα, ας δοθούν δωρεάν στην ΟΝΕΧ να γλιτώσουμε τις μισθοδοσίες και τα χρέη της και ας τα αναπτύξουν όπως εκείνοι νομίζουν. Σε περίπτωση που φτιαχτεί κάτι στην Ελλάδα σίγουρα θα πάρουν μερίδιο. Με τόσο σαπιοκάραβα κανονιοφόρους που έχουμε εύκολα θα υπάρξει δουλειά αμυντικού τύπου σαν έξτρα στην δουλειά εμπορικού τύπου που ήδη έχει αναπτυχθεί στο Νεώριο. Προσωπικά θεωρώ τους Αμερικάνους καλύτερους επιχειρηματίες από στρατιώτες.

 28. Όσοι καλοβλέπουν τα καταδρομικά Ticonderoga για ενδιάμεση λύση μπορούν να μας απαντήσουν που θα ελλιμενιστούν;
  Για πλοια με μήκος 172 μέτρα η Σαλαμίνα φαντάζει ολιγον μικρή…

   1. Οι ανάγκες συντήρησης του δεν είναι τόσο μεγάλες οσο λενε ότι το λειτουργικό τους κοστος.
    Δεν εχει καμία σχέση η χρήση που κανει το USN και οι προετοιμασίες για αυτήν και το κόστος για το προσωπικό του, με την χρήση το περιβάλλον επιχειρήσεων και το κόστος που θα εχει το δικό μας ΠΝ.

    Αυτά δε, που ελεγαν παλιά οι ανώτατοι του πολύ καλομαθημενου USN για τα πλοία, ήταν παραφουσκωμένα γιατι προσπαθούσαν να πείσουν την γερουσία και το κογκρεσο να τα αποσύρουν και να τα αντικαταστήσουν με νέα σχεδίαση (μιλάμε για εξωπραγματικά κόστη επίπεδου SSBN).
    Παλιότερα ενέκριναν πρόγραμμα γενικής συντήρησης και αναβάθμισης και το USN σκοπίμως άφησε ορισμένα πλοία να σαπίζουν και να αχρηστευτούν στον ντοκο με διάφορες δικαιολογίες αποφεύγοντας το πρόγραμμα για πολλά χρόνια.

    Μέτα όμως από τις ναυπηγικές αποτυχίες βατερλό τρισεκατομμυρίων, το sequestration και την αναθεωρημένη δομή μελλοντικής δύναμης στόλου, τους κόπηκε ο βήχας και άρχισαν κελαηδούν σε άλλο σκοπό.

    Θεωρώ πολύ δύσκολο να αποσύρουν τέτοια πλοία και μην ακούτε τίποτα για AB Flight III ως αντικαταστάτες τους, τα ΑΒ δεν έχουν του χώρους που απαιτούνται για τις λειτουργίες που ικανοποιούν τα Ticonderoga.

    1. Οι Αμερικάνοι κανιβαλίζουν τα εν όρμω Ticonderoga για να υποστηρίξουν όσα φεύγουν αποστολές. Εμείς απλώς δεν θα μπορούμε να τα υποστηρίξουμε, ανεξαρτήτως κόστους.
     Επίσης, γιατί όλοι θεωρείτε ότι πέρνοντας τα Tico θα πάρουμε και SM-2;
     Το πλήρωμα των 600 ατόμων πού θα το βρούμε; Δεν παροπλίζεται κανένα πλοίο.

     1. Δεν κανιβαλιζουν τα εν όρμο πλοία, αυτό που πιθανόν διάβασες είναι για παλιές «ιστορίες» συνταξιούχων ναυτών που λέγαν ότι έκλεβαν εξαρτήματα από τα αποσυρμένα προς scrap πλοία, μέχρι που τους πήρε πρέφα ο ιδιώτης (και το USN) που τα αγόρασε σαν scrap και τους το έκοψε.

      Αυτά δεν ισχύουν για τα εν ενεργεία πλοία του USN.
      Οι SM-2 είναι αποδεσμευμένοι για την Ελλάδα από χρόνια, τα πλοία δεν είναι αποδεσμεύσημα.

      Δεν χρειάζονται 600 άτομα για τις αποστολές, τις θάλασσες και την διάρκεια επιχειρήσεων που έχει το ΠΝ.
      Αλλά και να χρειαζόταν να τους βρουν… τους έχουν αλλά σε «ημιμαχημες» θέσεις.

      Τα πλοία μπορούν να φέρουν το σύνολο του οπλοστασίου του USN!

      Ως αστείο έχω ξαναγράψει και εδώ και αλλού:
      Αν παραχωρούν κάποια εν ενεργεία σήμερα Tico και δεν τα θέλει το ΠΝ να τα πάρει η ΠΑ να τα προσαράξει εκεί που ξέρει, να τα βάλει στην πρίζα της ΔΕΗ και να τα λειτουργεί ως καλύτερο από AEGIS ashore και να τελειώσει την ιστορία περί αντιαεροπορική /αντιβαλλιστική άμυνα στο Αιγαίο.

      Νομίζω ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό για το μέγεθος της ενίσχυσης που θα μας φέρουν, ούτε το είδος των πλοίων με τα οποία επιχειρεί σήμερα το ΠΝ.

     2. Αυτά που γράφω για τα Ticonderoga είναι τελείως ανεξάρτητα από την ιστορία των MMSC. Αφορούν την άμεση ενίσχυση του ΠΝ με παραχώρηση των πλοίων προς αντικατάσταση των S και εχουν σχέσει με την αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε με τους Αμερικανούς και δεν πήραμε ακόμα τπτ ουσιαστικό.

      Για να μην παρεξηγηθώ…οποιαδήποτε αγορά MMSC με ή χωρίς Tico είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

 29. 4,322 δισεκατομμύρια δολάρια=3,655 δις euro για 4 Πλοια με τα παντα απο οπλα και εκπαιδευση υποστηριξη?
  Αρα γνωριζουμε και την ακριβη διαμορφωση?
  Ειναι αυτη που εγραψε το DP δηλαδη οτι και οι Σαουντ με Ram21 αντι SeaRam11
  Και 76αρι με strales αντι για 57αρι?
  Μονο ενας 8απλος ΜΚ41?
  Γιατι κυκλοφορησαν γραφηματα στο ιντερνετ με 2πλους και 3πλους ΜΚ41.
  +500 εκρια$ οι 2 Lcs ενδιαμεση λυση +450 εκρια$ οι Μεκο =950εκρια$ =805 euro
  3.655+805=4.460 εκρια ευρω για ολα.
  Πανακριβα ιδιως αν δεν εχουν εστω 2πλο Mk41 οι mmsc για επιπλεον essm, ισως asroc ισως Lrasm.
  Οι 2 Lcs λογικα θα παρουν τσαμπα τους Harpoon απο τις αποσυρομενες S και το 76αρι?
  Σε μελλοντικη αναβαθμιση ανετα παιρνουν και τα πιο κοντα και φτηνοτερα (του ΜΚ41) Vls MK56 για λιγους essm (εστω 16).
  4 mmsc+2 Lcs+4 Meko= 10 πλοια το 2028?
  Και να μεινουν και οι 2 απο τις 6 εκσυχρονισμενες S η ελλη και η (θρυλικη πλεον) λημνος με τα 2πλα phalanx και τα 2πλα 76αρια που με τοσα ανταλλακτικα που θα εχουν απο τις υπολοιπες 7 αποσυρμενες S φτανουν και το 2032-33 σχεδον, που τοτε θα εχουν ερθει σιγουρα οι ευρωκορβετες.

   1. Ολες οι τιμες ειναι σε $
    4.322 mmsc+ 500 lcs + 450 Meko =5.272$ αρα μεσα στο ευρος τιμης 5 εως 5,5 δις$ το ανωτατο

    Το σύνολο της Αμερικανικής πρότασης ξεπερνά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΓΕΝ και της ΓΔΑΕΕ που βασίζεται στη Price and Availability (P&A) του προηγούμενου Νοεμβρίου 2019 τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια με ανώτατο προϋπολογισμό τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που περιλαμβάνει την ναυπήγηση τεσσάρων πλοίων MMSC (τρία στα ναυπηγεία Ελευσίνας και ένα στις ΗΠΑ), την απόκτηση δύο πλοίων ενδιάμεσης λύσης καθώς και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200ΗΝ.

    5.272$ =4.460 euro (xe.com)

     1. Οχι με εναν μονο ΜΚ41 δεν αξιζει, μαλλον δεν εχει 2πλο Μκ41 που τοτε το πλοιο θα αλλαζε επιπεδο.
      Λογικα για να απαντησουν στη τιμη με ακριβεια εκατομμυριου εχει βγει και η διαμορφωση
      και δυστηχως ειναι αυτη που ανεφερε το DP
      οτι και οι Σαουντ με Ram21 αντι SeaRam11
      Και 76αρι με strales αντι για 57αρι
      Μονο ενας 8απλος ΜΚ41
      Πολυ ακριβες για αυτα που προσφερουν.

     2. 1. Σου εχω προταση με 4δις για 14 πλοια: 5 Type31 (2.5 δις), 5 Type23 (1.3 δις ΜΕ εκσυγχρονισμο), 4 ΜΕΚΟ UP ( 0.2 δις οσο ηταν το αρχικο κονδυλι).
      2. Σκαραμαγκας να περασει στο ΠΝ και να πιστοποιηθει ως ΝΑΤΟ’Ι’ΚΟ επισκευαστικο κεντρο.

     3. 53 αντιαεροπορικά έχει πάνω μικρής και μέσης 60χλμ… Τι παραπάνω μπορούμε να βάλουμε σε αυτή την τιμή με κατασκευή εδώ fos και πυραύλους ? 0,9 δις ευρο ανά πλοίο ειναι … και τα ελαφρός μεταχειρισμένα 250 το καθένα μιλάμε για πλοία 1-2 ετών . Δεν ξερω αν μπορεί κάποιος άλλος αλλά οι γαλλοι αποκλείετε να μπορούν να κάνουν καλύτερη προσφορά με καλύτερες προδιαγραφές και όλα μέσα .

     4. Ασβός

      Ενδιαφέρον η πρόταση σου.

      Θα πρότεινα επίσης το πρόγραμμα νέων φρεγατών να αφορά 4+2 όπου οι τέσσερις θα ήταν γενικών καθηκόντων με π.χ 64 camm- er είτε 64 ESSM2 και δύο με έμφαση στη AAW με camm-er και Aster-30 ή εναλλακτικά ESSM2+SM2.

      https://www.youtube.com/watch?v=N9BdA2hUzzM

      Είναι φρεγατάρα και με προσιτό κόστος.

      Και όλα αυτά στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους Γάλλους.

      Μακράν καλύτερη επιλογή από την A200 και με παραπλήσιο αν όχι μικρότερο κόστος.

     5. @digenis
      Με μπέρδεψες!!

      Σε ποια 53 αντιαεροπορικά αναφέρεσαι?
      Εάν πάμε για σαουδική διαμόρφψση MMSC κοιτάμε 8plo MK41= 4*8=32 ESSM
      και RAM =21
      32+21= 53?/!!

      Τα LCS στα 250 το ένα τι να τα κάνουμε?
      Εξοπλισμό περιπολικού έχουνε!
      Αντιαεροπορικά άμυνα ανύπαρκτη
      Μονο πλατφόρμα για τα SEA HAWK

      Και νομίζεις πως θα μας δώσουν από τα νεότερα?
      Η από τα πρώτα 17? χωρίς τις διορθώσεις?

     6. Η lcs καν δεν πιάνεται για ενδιάμεση λυση, ειναι απλά ενα κακόγουστο, τραγικο αστειο που θα μας στοιχίσει ζωες κ νησίδες. Τερμα!

      Δεν τους παω ιδιαιτερα κ ας ειμαι κάτοικος Γερμανιας, αλλα ολα φωνάζουν οτι πρεπει να παμε για μεκοΑ200 απο την στιγμή που ο κουλης εκανε την πουστια στους γαλλους με την Μπελχ@ρρα.
      Παιρνεις 4 μεκοΑ200
      4 αναβαθμισμένες Μεκο
      2 φ123 η κ130
      Κ κρατας τις 6 εκσυγχρονισμένες Σ.

      Ετσι εχεις στολο με 16 φρεγάτες. Τις 6 Σ θα τις αντικαταστήσεις με 6 Πεσκο.

      Οσο για τους Γαλλους; προτιμώ την Μπελ απο καθε άλλο πλοιο κ ας ειναι στην γαλλική διαμόρφωση.
      Για ενδιάμεση λύση αν δν παίζουν αλλο οι 2 φρεμμ με leasing, ας μας δώσουν τα υποβρύχια Rubis που θέλουν να αντικαταστήσουν.
      Αλλα ολα δείχνουν οτι μας τελείωσε οριστικά δυστυχώς.

    1. @ασβος
     Η πρόταση που εχει ακουστει απο τους αγγλους ειναι ανταγωνιστική με το θεμιστοκλης 900τ . Ναι ,τοσα οπλα,ηλεκτρονικα φερει η αγγλικη Type οσο τα ισραηλινα θεμιστοκλης μη σου πω και με χειρότερο ρανταρ …ECM, δολώματα κτλπ δεν υπαρχουν .Ενα ΕSM εχει γραφτει .

     @Ck
     Με τον αριθμο 53 καλα καταλαβες ..αυτο ακριβως εννοώ .
     Επισης 250 το καθενα δεν ειναι λιγα λεφτα οποτε θεωρω οτι ειναι απο τα πολυ νεα LCS ισως και αυτα που έπεσαν στο νερο φέτος 2020 .
     Οσο για τον ελλειπή εξοπλισμό να πουμε απλα οτι πρεπει να προστεθουν ολα .Μκ ,VDS,το συρομενο 61 , πυροβολο και οτι αλλο επιλεξει το ΠΝ .
     Απο AN/SLQ-32 passive electronic countermeasures system(ECM) εχει διαβασει τιποτα αν θα εχουν ?

     https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2018/3/12/lockheed-martin-shrinks-electronic-warfare-system

     Απο τα υπολοιπα ξερουμε

     Link 16 equipment; Fire Control System/Ceros 200 Sensor and Illuminator; 20mm Narwhal Gun; Nixie AN/SLQ-25A Surface Ship Torpedo Defense System; MK-32 Surface Vessel Torpedo Tubes; WBR-2000 Electronic Support Measure and Threat Warning System; Automatic Launch of Expendables (ALEX) Chaff and Decoy-Launching System; ARC-210 Radios; Combined Enterprise Regional Information Exchange System (CENTRIXS)

     https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/kingdom-saudi-arabia-multi-mission-surface-combatant-mmsc-ships

     1. digenis ή δεν καταλαβαινεις ή το κανεις επιτηδες. Δεν εξηγειται αλλιως…
      Τα φιλια μου.

  1. Εγω προτιμω 4 typet,31 στην δανεζικη διαμορφωση AAW με αλλα οπλα κ
   4 type 23 ASW κ αναβαθμιση τις 4 μεκο κ τρια type 214 η καποιο γαλλικο υποβρυχιο παμε ςτα 5 δις κ ειμαστε κομπλε
   Παρε κ f35 αν θες αν κ δεν επειγει
   Ο στολος τα υπόβρυχια επειγουν
   Με δυο πλοια AAW δεν κανεις δουλεια
   Οι απεναντι χτιζουν 2 LPD Κ 7 ΤF-2000
   Θελεις πολλα πλοια αεραμυνας χτες
   Χτιζουν Aksungur oi αλλοι
   Κ τα 4 AAW λιγα ειναι.
   Αλλα για αρχη κατι γινεται
   Αμα αποσυρει ολες τις S να τις αλλαξει με type 31 AAW
   Κ antidrone οπλα θες κ drone σε ολα τα νησια πλεγμα
   Κ LORA σε ολα τα νησια
   Αντιπροσβαση κ αρνηση περιοχης με δικτυοκεντρικο κ βληματοκεντρικο περιβαλλον

   Αλλα τα επιτελεια κ η γδαεε κ τα υπουργεια κοιταν μονο τη μιζα κ οχι την αμυνα οποτε δε θα μου κανει εντυπωση αν παρουν τα ακυρα mmsc

 30. LoR για τις MMSC έχει σταλεί;; Είναι σίγουρο; Αν όχι, ΠΏΣ και έτσι;
  LoR έχουν σταλεί σε οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις ΠΛΗΝ της παλιάς γαλλικής;;

  Επίσης, πόσο σίγουρο είναι ότι έχει σταλεί LoR για τα F35 όταν η ιστοσελίδα ..»όχι άλλο κάρβουνο» πολέμια του εκσυγχρονισμού αρχικά των F16 τώρα λέει ότι ΔΕΝ έχει αποσταλεί ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμία LoR.

  Επιτρέψτε μου σε όλες αυτές τις ιστορίες με τις περισπούδαστες αναλύσεις των δημοσιογράφων στις τηλεοράσεις και με τα βαρύγδουπα σχολια τυπου υπερσυγχρονες τρατες κλπ..τις παίρνω βερεσέ. Όπως επίσης τις διαφορες αναφορές για αντι-προτάσεις εταιρειών για τα πλοία κλπ. Click baiting και άγιος ο Θεος.

 31. Αν τελικα το ΠΝ επιμεινει στις MMSC θα πρεπει να τοποθετηθει σε αυτα ενα καλυτερο ρανταρ(με μεγαλυτερη εμβελεια)και οι SM-2..

 32. ΄Εχει ειπωθεί αλλά το επαναλαμβάνω;

  Eίτε Multiple Monkey Sanitas Ship (MMSC), είτε Limited Class Ship (LCS),

  ελπίζω να μην τις πάρουμε ούτε σαν πιόνια σε επιτραπέζια Ναυμαχία

 33. Καλησπερα σας
  Μιλησα με γαλλια χτες
  Τα φ35 κ τα μπελαρα θα παρουμε οχι τα mmsc.
  Ετσι μου ειπανε…
  Προσωπικα θελω τα type 31 στη διαμορφωση της δανικης iver huit. Κ ενδιαμεση type 23 κ με τα ρεστα κανα υποβρυχιο κ κανα drone

 34. Οι Γάλλοι δεν έχουν ενδιάμεση λύση και αυτό είναι πρόβλημα. Όμως θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε διακρατική συμφωνία με τη Γαλλία με πρόταση για 1) ναυπήγηση 9 Μπελχαρα, όσες δηλαδή και οι Σ που πρέπει να αντικαταστήσουμε, με μίξη σε κάθε 3 πλοία το ένα θα είναι ελληνικής έκδοσης και τα 2 γαλλικής (έτσι φτιάχνουμε νέο ναυτικό!!!), 2) ναυπήγηση στην Ελλάδα, πλην 1ου πλοίου, όπερ σημαίνει εξαγορά ναυπηγείου στην Ελλάδα από τη DCNS, 3) προσφορά για αναβάθμιση των ΜΕΚΟ (αν και αυτό μοιάζει δύσκολο έως αδύνατο γιατί μιλάμε για διαφορετικά συστήματα εντελώς) και 4) ενδιάμεση λύση αναγκαστικά από Αγγλία μεριά, μακράν η πιο συμφέρουσα λύση λόγου χαμηλού τιμήματος, εκτός αν 2 μόνο Μ μας φτάνουν από Ολλανδία, αλλά πολλά λεφτά ζητούν.

 35. Η σύγκριση των φρεγατών S με νεότερα πλοία.

  Να συγκρίνουμε ένα παλιό πολεμικό πλοίο με τον υποψήφιο αντικαταστάτη του. Μετά θα αναφέρουμε διάφορα πράγματα για τους υδροπροωθητές, για υψηλές ταχύτητες πλοίων και τι πρέπει να έχει ένα πολεμικό πλοίο για να επιβιώσει από ένα χτύπημα.

  Η φρεγάτα S έχει ένα πυροβόλο των 76 χιλιοστών στην πλώρη και μπορεί να πάρει την βελτιωμένη έκδοση. Πίσω από το πυροβόλο αν αφαιρέσουμε τον οκταπλό εκτοξευτή πυραύλων και την υπέρ ύψωση στο πρόστεγο, για να είναι πιο ψηλά από το πυροβόλο ο οκταπλός εκτοξευτής. Μπορούν να μπουν δυο εκτοξευτές ADL με 32 ESSM II!

  Τώρα μην πάρετε το υποδεκάμετρο και μετράτε για να δείτε αν μπορούν να μπουν; Εφτά μέτρα έχουν μήκος γίνετε αλλά μην αρχίζετε της αντιρρήσεις. Πως αν μπουν υπό γωνία θα βρουν άμα εκτοξευτούν επάνω στο πυροβόλο, στην κάνη αν έχει μεγάλη γωνία και ανύψωση. Γίνετε αλλά δεν θα σας το αποκαλύψω το πως! Άμα θέλει το ναυτικό να με καλέσει και τους βάζω και υπό γωνία και αλλιώς!

  Η φρεγάτα S μεταφέρει 8 πυραύλους εναντίων πλοίων, δυο αντιπυραυλικά συστήματα και δυο ελαφρά πυροβόλα στο μέσον ή στο μεσόστεγο για να ακριβολογούμε. Στην θέση του πίσω πυροβόλου των 76 χιλιοστών μπορούμε να βάλουμε ένα RAM. Δηλαδή εν σχέση με μια νέα φρεγάτα πολλαπλού ρόλου μεταφέρει τον ίδιο οπλισμό και ένα ελικόπτερο μεσαίου μεγέθους. Που κάποιες νέες σχεδιάσεις μεταφέρουν δυο και έχουν μεγαλύτερο ελικοδρόμιο, με μεγαλύτερες όμως διαστάσεις εκτόπισμα και κόστος.

  Το μηχανοστάσιο των φρεγατών S είναι εξαιρετικό, με μικρές διαστάσεις, χαμηλό θόρυβο, ελάχιστους κραδασμούς και καθαρό. Η ταχύτητα του πλοίου είναι μεγάλη και θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν οι μηχανές δούλευαν στο 110%! Μπορούν να πάνε όμως στιγμιαία, έτσι οι επιταχύνσεις του πλοίου είναι μεγαλύτερες από κάθε μια φρεγάτα. Όπως είναι ελάχιστος ο χρόνος της μετάβασης από της δυο μηχανές στης τέσσερεις. Η συνεχόμενη μέγιστη διατηρούμενη ταχύτητα των παλιών φρεγατών S, έχει την μεγαλύτερη διάρκεια σε χρόνο – ώρες από όλα τα πλοία που υπάρχουν σε υπηρεσία εκτός από ένα!
  Μόνο το μικρό Ιταλικό αεροπλανοφόρο μπορεί να το κάνει αυτό και τα πλοία με πυρηνικούς αντιδραστήρες! Ο χαμηλός θόρυβος του μηχανοστασίου βοηθάει ασύγκριτα να δουλέψει το SONAR καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

  Το ραντάρ τους είναι εξαιρετικό παρά την ηλικία του, στης εκσυγχρονισμένες S έχει συντηρηθεί και βελτιωθεί. Έχει την μεγαλύτερη εμβέλεια αποκάλυψης μαχητικού, ακόμα και από της νεώτερες ΜΕΚΟ αλλά και δυνατότητες αντί στελθ! Δηλαδή θα μπορούσαμε να βάλουμε ESSM II στης φρεγάτες, για να αντιμετωπίσουμε τα F-35 αν τα έπαιρναν οι Τούρκοι!! Αυτό δεν γίνετε με ραντάρ των 250 χιλιομέτρων εμβέλειας αλλά με ραντάρ εμβέλειας των 500 χιλιομέτρων! Ακόμα και τα ραντάρ των 350 χιλιομέτρων εμβέλειας είναι σχεδόν ίδια, ή και κατώτερα σε εμβέλεια αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS με το ραντάρ των S! Δηλαδή ίσα σε χαμηλά ύψη και κατώτερα σε μεγάλα και μεσαία!

  Ερωτήσεις;
  Α) Είναι απαραίτητοι οι υδροπροωθητές για την επίτευξη μεγάλων ταχυτήτων;
  Β) Γιατί τα ταχέα επιβατικά χρησιμοποιούν υδροπροωθητές;
  Γ) Έχουν χαμηλό θόρυβο οι υδροπροωθητές;
  Δ) Τα αντίμετρα τορπίλης συμπεριλαμβάνουν τους υδροπροωθητές ναι ή όχι;
  Ε) Γιατί να βάλουμε υδροπροωθητές σε πολεμικά πλοία;
  ΣΤ) Σχεδίαση μηχανοστασίου.
  Ζ) Η σχεδίαση μέσο υπολογιστή.
  Η) Πόσα πυροβόλα πρέπει να έχει ένα πλοίο;

  Απαντήσεις: Α) Φυσικά και όχι! Υπήρχαν δεκάδες κλάσεις πλοίων στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κυρίως αντιτορπιλικά αλλά και καταδρομικά με 35+ κόμβους. Με αξιοσημείωτο τα Γαλλικά πλοία του μεσοπολέμου που κατασκευάστηκαν πριν ξεκινήσει η κούρσα εξοπλισμών του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αντιτορπιλικά που έπιαναν τους 43 κόμβους!

  Β) Στα μεγάλα πλοία δεν μπορείς να βάλεις της στρεφόμενες προπέλες που πρώτη δοκίμασε η Βόλβο και μειώνουν κατά πολύ τον κύκλο της στροφής του πλοίου. Οι υδροπροωθητές έχουν αυτην την δυνατότητα να κινηθούν. Έτσι χρησιμοποιούνται για τους ελιγμούς μέσα στα λιμάνια που παλιά τους έκαναν τα επιβατικά οχηματαγωγά χρησιμοποιώντας της άγκυρες για επιτόπου στροφή του πλοίου και βάζοντας της έλικες μια πρόσω, μια ανάποδα.

  Υπάρχει φορτηγό οχηματαγωγό στην γραμμή Πειραιάς- Κρήτη με εκτόπισμα τους 20,500 τόνους. Με δυο μηχανές ντίζελ των 35.000 ίππων έκαστη πάνε με συνεχόμενη ταχύτητα, δηλαδή ταξιδεύουν τους 30,5 κόμβους με κανονικές έλικες-προπέλες!

  Γ) Έχουν χαμηλότερο θόρυβο οι υδροπροωθητές από το κλασικό σύστημα πρόωσης με έλικες; Όχι έχουν μεγαλύτερο σε χαμηλές συχνότητες και παρεμβάλουν το SONAR!

  Δ) Τα αντίμετρα τορπίλης είναι σχεδιασμένα για πλοία με έλικες και όχι για τους υδροπροωθητές!

  Ε) Όχι δεν είναι απαραίτητοι οι υδροπροωθητές στα πολεμικά πλοία. Εξάλλου τα πολεμικά πλοία των μεγαλύτερο χρόνο της ζωής του κινούνται με οικονομικές ταχύτητες και λίγες στο φουλ-μάξιμουν της ισχύος τους!

  ΣΤ) Τα σημερινά πλοία είναι αθωράκιστα, η σχεδίαση του μηχανοστασίου πρέπει να περιλαμβάνει της απειλές από βόμβες, πύραυλους και τορπίλες. Δυστυχώς όμως σε καμια νέα σχεδίαση δεν το βλέπουμε αυτό. Δεν αρκεί να βάλουμε της μηχανές με ένα χώρισμα ανάμεσα τους που είναι σε κιβώτια οι μηχανές ντίζελ για περεταίρω μειώσει του θορύβου. Αν χτυπήσει μια τορπίλη ή ένας πύραυλος περίπου στο χώρισμα, έχασες της μηχανές και την δυνατότητα κίνησης. Η σωστή σχεδίαση είναι να βάλεις μηχανές ποιο πίσω προς την πρύμνη και να χρησιμοποιήσεις δυο έλικες και δυο υδροπροωθητές. Μια παραλλαγή του μηχανοστασίου του μικρού ιταλικού αεροπλανοφόρου, με 4 αεριοστρόβιλους και 4 μηχανές ντίζελ των 500 ίππων με 4 δικές τους έλικες. Μόνο που εδώ χρησιμοποιούμε δυο WATER JET και δυο ντίζελ με ισχύ 3000+ ίππων έκαστη που αναβαίνει η ισχύς ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου και τον διαθέσιμο χώρο. Πάντως 2Χ5.000 SHP είναι υπέρ αρκετές για μια μεγάλη φρεγάτα. Εκτός και βγάλουμε τελείως της μηχανές ντίζελ από το κύριο μηχανοστάσιο και αφήσουμε μόνο τους δυο αεριοστρόβιλους. Με αυτόν τον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερες μηχανές ντίζελ στην πρύμνη και θα κερδίσουμε απλούστερο μηχανοστάσιο με λιγότερο κόστος. Προσοχή κινούνται και οι δυο υδροπροωθητές και οι δυο έλικες ταυτόχρονα και το πλοίο στρίβει γρήγορα, πιάνει ταχύτητες των 35+ κόμβων και ξεφεύγει εύκολα από τορπίλες!

  Ζ) Δεν μπορείς να σχεδιάζεις πλοία λέγοντας έχω στον υπολογιστή μου ένα πρόγραμμα, του βάζω της παραμέτρους και μου βγάζει αυτό που θέλω! Πρέπει να ξέρεις τι θα βάλεις μέσα για να μην βγει μια λάθος σχεδίαση. Αυτό που έκανε η LM και έβγαλε το F-35, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος γίνετε όταν το βλέπει ένα ραντάρ! Ο υπολογιστής ένα κουτό πράγμα είναι ότι του βάζεις μέσα κάνει. Αν εσύ έχεις βάλει μέσα λάθος παραμέτρους ο υπολογιστής φταίει μετά;

  Μελέτησες σχεδόν όλους τους τύπους των πλοίων από το 1900 και μετά για να δεις και να κατανοήσεις της βελτιώσεις που έκαναν οι σχεδιαστές, τα λάθη αλλά και να πάρεις μαθήματα; Πχ οι ιταλοί κατασκεύαζαν κάθε δέκα χρόνια δυο αντιτορπιλικά με μεγάλο αριθμό πυροβόλων. Αρχικά με δυο των 127 χιλιοστών και 4 των 76 χιλιοστών, παρά το μικρό μέγεθός των πλοίων. 8 πυροβόλα των 76 χιλιοστών έβαλαν στο μοναδικό καταδρομικό –ελικοπτεροφόρο και πολλά πυροβόλα έβαλαν στα αεροπλανοφόρα. Επειδή έχω συζητήσει με Ιταλούς που επέμεναν πως τα πυροβόλα μπορούν να αντιμετωπίσουν πύραυλους, ακόμα και τα δίδυμα των 40 χιλιοστών! Αυτά τα έλεγαν το 1995 όχι σήμερα. Έβαλαν δυο πυροβόλα των 76 χιλιοστών στης φρεγάτες Φρεμ, αυτά τα βλέπουμε και τα κατανοούμε;

  Όλα τα ραντάρ έχουν σοβαρά μειονεκτήματα ακόμα και τα AESΑ. Είναι λάθος να βασιζόμαστε σε ένα μόνο κύριο ραντάρ για να τα κάνει όλα. Εδώ οι αμερικάνοι διαπίστωσαν τεράστια κενά στα ραντάρ των πλοίων από απειλές αεροσκαφών, UAV, USV, ελικοπτέρων και ταχέων σκαφών. Έτσι αναγκάστηκαν να βάλουν σε όλα τους τα πλοία, δυο μικρά ξεχωριστά ραντάρ στα πλευρά κάθε πλοίου για να κατευθύνουν τα ελαφρά πυροβόλα προς τους στόχους.

  Η) Όταν βγουν οι χαμηλού ίχνους πύραυλοι να δω πως θα τους αντιμετωπίσουμε και με τι; Αν βάλεις την καινούργια επίστρωση που έχει βγει για τα μαχητικά αεροσκάφη, μειώνεις το Η/Μ ίχνος στο 1/3 αν βάλεις την φτηνή και μειώνετε περισσότερο, αν σου πουλήσουν της καλύτερες στο 1/5 κλπ. Αν υπολογίσεις αντίστοιχα την μείωση στο RCS του πυραύλου, αντίστοιχα μειώνετε και η εμβέλεια ανίχνευσης των ραντάρ. Αν βάλεις και μια νέα σχεδίαση που να μειώνει το σχήμα το RCS, έχεις φτάσει στο 1/10 του αρχικού ίχνους. Προσοχή δεν αναφερόμαστε σε εξεζητημένα προϊόντα με πανάκριβες τεχνικές, πχ F-35 για μείωση στο RCS στο 1/100 και παραπάνω. Να δω τότε τι θα κάνει ένα πλοίο και πως θα αντιμετωπίσει τους πυραύλους που κατευθύνονται εναντίον του; Πυροβόλα και πάλι πυροβόλα λοιπόν και μεγαλύτερο εκτόπισμα.

  Όσο για της εταιρίες έχουν βγάλει και βελτιώσει τους πυραύλους για να έχουν χαμηλότερο RCS! Έχουν έτοιμους την βελτιωμένη γενιά με ακόμα χαμηλότερο RCS που θα την βγάλουν στο τέλος της δεκαετίας. Όχι δεν πειραματίζονται σε υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά σε πύραυλους που θα είναι υποηχητικοί και στα τελευταία χιλιόμετρα πριν χτυπήσουν επάνω στο πλοίο θα γίνονται υπερηχητικοί. Με επιπλέον αυλωθητές μικρού μεγέθους για αύξηση της ισχύος. Να δω πως θα τα αντιμετωπίσεις όλα αυτά και να μην διαβάζω μπούρδες για 14 πυραύλους που θα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πλοίο! Ο άνθρωπος που τα έγραψε αυτά αποκλείεται να ξέρει περισσότερα από μένα για τα προβλήματα των αντιπυραυλικών συστημάτων, θεωρητικά λέω και εγώ ότι θέλω! Αν ξέρει λοιπόν τόσα πολλά, γιατί δεν εισηγήθηκε να βάλουν σε όλες της φρεγάτες S μεταχειρισμένα πυροβόλα των 76 χιλιοστών στο υπόστεγο και δεύτερο μεταχειρισμένο φαλάνξ; Γιατί δεν εισηγήθηκε να πάρουμε της δυο φρεγάτες L από την Χιλή που της αποσύρει; Με 150 εκατομμύρια ευρώ θα είχαμε βάλει πυραύλους SM-2 στης φρεγάτες L και θα βάζαμε διπλά πυροβόλα των 76 χιλιοστών και διπλά αντιπυραυλικά συστήματα σε 8 φρεγάτες S και 2 L!

  Δικαίος Γεώργιος Μικρός Ήρωας!

  1. Βασικα και μενα στο μυαλο μου ειναι να κρατησουμε τουλαχιστον 4 S με σωστη αναβαθμιση, μια 20ετια μπορουν να μεινουν απ τη στιγμη που εχουν βγει παρα πολυ καλο σκαρι. Εαν το ρανταρ ειναι οκ, μπορει να μπει ενα captas 4, 8 – 16 mica (λογω βαρους κυριως) και εφοσον οι μηχανες ειναι σε καλη κατασταση δε μπορω να βρω καποιο λογο για αποσυρση τους αλλα θα μπουν σε δευτερευοντα ρολο.

 36. Να ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις και σοβαρές με τους Γάλλους για 4+2+2 νέες φρεγάτες είτε βελτιωμένες FREMM είτε Belharra.

  Από τις οποίες οι τέσσερις να είναι γενικών καθηκόντων (είτε βελτιωμένη FREMM είτε Belharra HN) και οι υπόλοιπες 2+2 φρεγάτες με έμφαση AAW είτε Belharra XL είτε βελτιωμένη FREMM.

  Το πρόγραμμα θα είναι σε βάθος χρόνου με βασικούς όρους την ευνοική χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου την ενδιάμεση λύση δύο FREMM με ρήτρα αγοράς σε συμφωνημένο τίμημα εξ αρχής και την αγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να κατασκευαστούν εδώ.

  Σε διαφορετική περίπτωση και αν δεν υπάρχει συμφωνία με τους Γάλλους τότε καλή λύση είναι και η Type-31.

  Το πρόγραμμα θα μπορούσε να αφορά 4+2 νέες φρεγάτες με τις τέσσερις γενικών καθηκόντων και τις άλλες δύο AAW με προαίρεση για άλλες δύο στο μέλλον.

  https://www.youtube.com/watch?v=N9BdA2hUzzM

 37. Κάτι μου λέει πως η επιλογή που θα κάνουν μετά από λίγα χρόνια θα φέρει στην φυλακή κάποιον υπουργό… Τι είχε γίνει με τα υποβρύχια που εγερναν? Βάλανε τον Τσοχατζόπουλο μέσα…. Κάπως έτσι θα γίνει και με την ΝΔ …

 38. @CK

  Όπως είπε και ο PANOS η Pyletech Shipyards που εκδήλωσε ενδιαφέρον, είναι εταιρία του
  Ομίλου North Star Group, συμφερόντων Θεόφιλου Πριόβολου.

  Η είδηση έπαιξε σε όλα τα οικονομικά sites και αναφέρεται σε συνολική πρόταση αγοράς και
  αξιοποίησης των Ναυπηγείων με συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο
  Θα φανεί εάν είναι σοβαρή η πρόταση ή φωτοβολίδα και ποιος άλλος συμπαίκτης υπάρχει
  από πίσω.
  Αναλυτικότερα:
  https://banks.com.gr/ependysi-700-ekat-evro-kai-1-600-ameses-ergasies-yposchetai-pyletech-shipyards-gia-ton-skaramagka/

  1. Οποιαδήποτε πρόταση που γίνετε με καθαρά ιδιωτικά χρήματο οικονομικά είναι καλο δεχούμενη
   Όχι σε προτάσεις που βασίζονται σε ναυπηγήσεις και δουλειές του Ναυτικού απομύζηση δηλαδή του έλληνα φορολογουμενου όπως έχει γίνει επανειλημμένως

 39. Ξάφνου σκάνε από παντού προτάσεις! Γάλλοι με την δίκη τους διαμόρφωση σε τιμή-ευκαιρία, F35 που θα παραδοθούν το 2021, Type-31 σχεδόν τσάμπα με Type-23 για ενδιάμεση να αντικαταστήσουν 1:1 τις S, επιπλέον Romeo ελικόπτερα.
  Αναμένω τα «εθνικά» φορτηγά, τζιπ και όπλα μέχρι την Δευτέρα, και μετά να ξεκινήσουν οι δράκοι, οι μάγισσες και οι νεράιδες.
  Μας δουλεύουν ψιλό γαζί, αλλά τουλάχιστον μας κρατούν συντροφιά στο lockdown.
  Δεν αναφέρομαι εναντίον του site, εκτιμώ τις προσπάθειες των συντελεστών του, αλλά τελικά είναι δύσκολο να διακρίνεις το μύθευμα από την πραγματικότητα.
  Κι όπως λέει ο CK, αν δεν πέσουν υπογραφές δεν ισχύει τίποτα!

 40. @CK

  Συγκεκριμενα

  The PYLETECH Technologies mark is filed in the category of Vehicles; Locomotion Product by Land, Air or Water , Non-Metallic Building Material Products , Advertising, Business & Retail Services , Insurance & Financial Services , Construction and Repair Services , Transportation & Storage Services , Computer & Software Services & Scientific Services , Metal Products , Machinery Products , Computer Product, Electrical & Scientific Products .

  Δηλαδη η «εταιρια» δραστηριοποιειται στα παντα.Εδρα Κυπρος.Κλασσικη Ελληνικη επιχιρηματικοτητα-εφοπλισμος.Πιθανοτατα νεα περιπτωση Ταβουλαρη.Στο ιδιο εργο θεατες.

  Tο πρωτο σχολιο με τα link δεν περασε.

 41. @ασβος
  Η πρόταση που εχει ακουστει απο τους αγγλους ειναι ανταγωνιστική με το θεμιστοκλης 900τ . Ναι ,τοσα οπλα,ηλεκτρονικα φερει η αγγλικη Type οσο τα ισραηλινα θεμιστοκλης μη σου πω και με χειρότερο ρανταρ …ECM, δολώματα κτλπ δεν υπαρχουν .Ενα ΕSM εχει γραφτει .

  @Ck
  Με τον αριθμο 53 καλα καταλαβες ..αυτο ακριβως εννοώ .
  Επισης 250 το καθενα δεν ειναι λιγα λεφτα οποτε θεωρω οτι ειναι απο τα πολυ νεα LCS ισως και αυτα που έπεσαν στο νερο φέτος 2020 .
  Οσο για τον ελλειπή εξοπλισμό να πουμε απλα οτι πρεπει να προστεθουν ολα .Μκ ,VDS,το συρομενο 61 , πυροβολο και οτι αλλο επιλεξει το ΠΝ .
  Απο AN/SLQ-32 passive electronic countermeasures system(ECM) εχει διαβασει τιποτα αν θα εχουν ?

  https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2018/3/12/lockheed-martin-shrinks-electronic-warfare-system

  Απο τα υπολοιπα ξερουμε

  Link 16 equipment; Fire Control System/Ceros 200 Sensor and Illuminator; 20mm Narwhal Gun; Nixie AN/SLQ-25A Surface Ship Torpedo Defense System; MK-32 Surface Vessel Torpedo Tubes; WBR-2000 Electronic Support Measure and Threat Warning System; Automatic Launch of Expendables (ALEX) Chaff and Decoy-Launching System; ARC-210 Radios; Combined Enterprise Regional Information Exchange System (CENTRIXS)

  https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/kingdom-saudi-arabia-multi-mission-surface-combatant-mmsc-ships

 42. Λιγο χιουμορ με νοημα να ελαφρυνω την ατμοσφαιρα, μηπως να βαζαμε το ΓΕΑ να θεσει προδιαγραφες οικονομικα κλπ και να κανει την τελικη επιλογη νεας φρεγατας και ενδιαμεση λυση;

  1. Το ΓΕΑ, μόλις μυριζόταν πρόθεση και διαθέσιμα λεφτά, θα το είχε λήξει το θέμα μέσα σε 12-18 μήνες, αντί για 20+ που το παλεύει το ΓΕΝ!

 43. Ο κ. Γρίβας πάντως είπε ότι αν ισχύουν αυτά που γράφονται για τις MMSC πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό σκάνδαλο της ιστορίας του ελληικού κράτους. Δε νομίζω ότι υπάρχει πιό ευσύνοπτη και καλοδιατυπωμένη περιγραφή του προγράμματος MMSC. Ούτε αποικίες δε θα δεχόταν τέτοια πρόταση από τη μητρόπολη τους.

  Εν τω μεταξύ προτείνω να μπει το σόναρ γάστρας, με την ταχύτητα που πιάνει το ρυμουλκό δε θα υπάρχει πρόβλημα με την υδροδυναμική σχεδίαση του πλοίου.

  Κατά τα άλλα με 500 μύρια πόσες Τ23 μπορύμε να πάρουμε ως ενδιάμεση λύση; ή αν συνοδευτούν με την κατασκευή Τ31;

 44. Ίσως μας σώσει η υπερβολική αλαζονεία και σιγουριά των Αμερικλάνων οτι θα μας
  πασάρουν τα ακατάλληλα για τις αποστολές που θέλουμε πλοιάρια, έναντι υψηλού τιμήματος.

  Όσο και αν προβάλουν το γυαλιστερό περιτύλιγμα (Ναυπηγεία ,FMS) ,δεν καταπίνεται με τίποτα
  η πρότασή τους.

  Η σκόνη που σηκώνεται για το θέμα, πιστεύω οτι δρα ανασταλτικά για την επιλογή τους.

  Απλά φοβάμαι οτι θα πέσουμε στην αγκαλιά του έτερου Νταβά (Γερμανία),που περιμένει
  υπομονετικά στη γωνία χωρίς να ακούγεται

  ΥΓ: Θα ακούσατε σήμερα τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας (μετά από 5 μήνες οργώματος στο Αιγαίο)
  οτι η ΕΕ θα συζητήσει ‘πιθανές’ κυρώσεις στην Τουρκία τον Δεκέμβριο.
  Οι άλλοι τους γράφουν κανονικά και ξύνονται εκεί στα χαμηλά από τις ανακοινώσεις των Ευρωπαίων
  και οι Γερμανοί΄,σαν σωστοί αβανταδόροι , μιλάνε για ‘πιθανές κυρώσεις,κάποια στιγμή,αφού…μήπως….

  Άσε που τους έχουμε στην πείνα με τέτοια βροχή δις και τους δώσαμε μόνο τις τορπίλες…

 45. Το πρόβλημα είναι στο ΓΕΝ!
  Τα χρήματα είναι των ΕΛΛΗΝΩΝ και δεν είναι το προσωπικό πορτοφόλι ούτε του πρωθυπουργού ουτε των ναυάρχων.
  Μήπως θα έπρεπε ή μάλλον οφείλουν όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατία, να εκδώσουν δημόσια πρόσκληση για το ΠΟΣΑ και ΤΙ πλοία θέλουν!
  Τίποτα από αυτά δεν είναι απόρρητο.

  Δεν το κάνουν για λογούς σκοπιμότητας κακός ευνοούμενης απέναντι στους πολίτες για να μην ελεγχθούν κυρίως οι πολιτικοί προϊστάμενοι και να τανύζουν τις προδιαγραφές κατά το δοκούν.

  Και δεν εννοώ μπούρδες για το πόπολο που ονομάζουν φρεγάτα ότι πλέει, εννοώ να μας πουν, χρειαζόμαστε πλοίο με:
  μεγίστη τιμή (με βλήματα) τοσο
  κόστος προγράμματος με FOS 10ετίας τόσο
  τόσα ciws,
  τόσα πυροβόλα ελάχιστου/μέγιστου διαμετρήματος ταδε
  τόσα αντιαεροπορικά βλήματα μέσης εμβέλειας,
  τοσα με εμβελεια άνω των 100χλμ,
  τόσα αντιπλοϊκα,
  τοσους τορπιλοσωλήνες,
  σόναρ γάστρας, vds ή κανένα?
  τεχνολογία και εμβέλεια ραντάρ,
  CMS?
  ESM ?
  ECM?
  μέγιστη ταχύτητα,
  μεγίστη αυτονομία
  Μέγιστο βύθισμα?
  κλπ

  Τι ακριβώς θέλουν τα παλικάρια μας???

  Οφείλουν να μας το πουν δημόσια, να έρθουν προσφορές και να τα δώσουμε τα χρήματα ΜΑΣ στην καλύτερη.
  Και αν κάποιοι άλλοι παν να τους πιέσουν να υποβαθμίσουν τις προδιαγραφές προφανώς και θα ερωτηθεί η αυθεντία για το τι άλλαξε και υποβαθμίστηκαν οι προδιαγραφές άλλαξε η απειλή άλλαξε το πεδίο επιχειρήσεων?

  Θέλουμε να ξέρουμε και έχουν υποχρέωση να μας ενημερώσουν.

  Το «έχουν γνώση οι φύλακες» δεν πιάνει πια στον τόπο αυτό.

 46. Όποιος βάλει υπογραφή ισοδυναμεί με πράξη εσχάτης προδοσίας.
  Δεν θα πληρώσουμε τις μίζες του λάδωνη και του κουλη.
  Αρκετά φάγανε.

 47. Εχουν γραφει αρκετα αλλα απουσιαζει η προβλεψη της τασης των επομενων δημοσιευματων .

  Σε λιγα χρονια απο σημερα θα αφορα στη δημιουργια νεων πτερυγων κρατησης σε φυλακες υψιστης ασφαλειας.

  Θα ειναι αρκετοι οι κρατουμενοι , το μισο ΓΕΕΘΑ , υπουργοι , υφυπουργοι και αλλοι αξιωματουχοι .

  Χρειαζομαστε λοιπον απο σημερα να σχεδιαζουμε τις λυσεις για τις αναγκες του μελλοντος.

  Προτεινεται η απευθειας αναθεση στην LM της μετατροπης της Σπιναλογκα σε κεντρο φιλοξενιας Γραικυλων Μειοδοτων .

  Τον χωρο θα κοσμει Αδριαντας του Υπατου Αρμοστη κ.κ Παιατ.

  Εορτασμοι θα εκτελουνται την 4η Ιουλιου ημερα ανεξαρτησιας των ουσαιων .

  Θα μοιραζεται γαλοπουλα γεμιστη και ως συμπληρωμα φυστικοβουτυρο.

  Προαυλισμος συμφωνα με τα προβλεπομενα απο το νομο , το δε ψαρεμα επιτρεπεται μονον τις Κυριακες.

  Μην βιαστειτε να μειδιασετε , απλα παραθετω την ιδανικη εικονα του μελλοντος.

  1. +1
   Τη μεγαλύτερη ευθύνη όλων φέρει ο πρωθυπουργός.
   Του αξίζει ένα κελί με 10 πακιστανούς μιας και είναι υπέρ του μπολιάσματος και χαίρεται το να μετατρέπονται μια κοινωνία σε πολυπολιτισμική.
   Εδώ υπάρχει κάτι σάπιο στην προκειμένη περίπτωση.
   Βλέπω τη Μαρεβα να αγοράζει πολλά ακίνητα στο Παρίσι μετά από αυτή την αγορά τον mmsc.

  1. Η αίσθηση μου είναι πως είναι παπαγαλάκια της LM και όχι της πρεσβείας ή της κυβέρνησης. Στο τελευταίο άρθρο τους για το θέμα παραδέχτηκαν πως ΔΕΝ υπάρχει LoR παρά το γεγονός πως στο προηγούμενο ακριβώς άρθρο τους πριν 15 μέρες μιλούσαν πως υπάρχει.

   Γράφω στο φόρουμ αυτό καιρό τώρα και είμαι παλιός αναγνώστης της Π&Δ. πάντα με σοβαρότητα και επιχειρήματα σχολίαζα. Έγραψα σχόλιο πως δεν γίνεται να μας κοροϊδεύουν με τη LoR και μου το έκοψαν. Δεν μου είχαν κόψει ποτέ σχόλιο μου στο παρελθόν

 48. PANOS

  Ειχαν βγαλει προδιαγραφες στο ΓΕΝ απο το 2008.
  Ομως αυτα που ζητουσαν να εχουν τα πλοια, σε σημερινες τιμες οδηγουν σε τιμες μοναδος πολυ πανω απο 1 δισ. ευρω. Με αλλα λογια θελανε μη ρεαλιστικα πραγματα. Θελανε άρον άρον φρεγατες αεραμυνας περιοχης, τίγκα στα βληματα καθε ειδους, με κορυφαιους αισθητηρες, διαστημικα ηλεκτρονικα και αντιπυραυλικη αμυνα, πληρη ανθυποβρυχιακη σουίτα, και ενα σωρο οπλα.
  Αντι να βγαλουν «συμμαζεμενες» και ρεαλιστικες προδιαγραφες, ωστε να παρουν καλα πλοια γενικης χρησεως αναλογης σχεδιαστικης φιλοσοφιας με αυτα που ηδη εχουμε, σε λογικες τιμες, και αρα σε μεγαλους αριθμους, ζητουσαν τον ουρανο με τα αστρα. Αποτελεσμα; Δεν πηραν τιποτα, και ιδου, ο Μονόχειρ τους απορριπτει αυτα που ζητανε επειδη ειναι λεει ακριβα, και τους φορτωνει ακαταλληλα πλοια, που ειναι δηθεν «οικονομικα». Αν ειχαν ρεαλιστικες και λογικες προδιαγραφγες, και επεμεναν μεχρι τελους σε αυτες, δεν θα την πατουσαν ετσι. Μονοι τους εδωσαν στον Μονόχειρα σχοινί να τους κρεμάσει.

  1. Άλλαξαν οι προδιαγρσφές του 2008 φσίνεται.
   Τώρα μετράνε οι μίζες μόνο όπως και κάτι στοιχεία του FBI για Novardis να μείνουν στα συρτσρια για να σωθούν κάποιοι γόνοι και κλέφτες.

  2. @NF
   Το γνωρίζω για το 2008 αλλά ήταν αυτό ανεπίσημο διαρροή προς το κοινό.
   Και πριν από το 2008, επί Σημίτη, βγάλαν ανεπίσημα προδιαγραφές που ήταν καρμπόν οι φρέσκες πρωτοεμφανιζόμενες LCF (οπού ούτε οι Ολλανδοι δεν ξέραν το κόστος με ακρίβεια) και τότε που έβρεχε δις μέχρι και ο Άκης τους είπε στο ΓΕΝ άντε και…

   Έχω ξαναγράψει στο blog ότι γενικά δεν ξέρουν τι θέλουν και γιατί συμβαίνει αυτό.

 49. Στη χώρα μας έχουμε 10 εκατομμύρια πολίτες, πολιτικούς, αναλυτές, expert σε μπάλα, στρατιωτικά, εξοπλισμούς, οικομικά, σχέσεις κτλ.
  Περιμέναμε fremm που δεν ήρθαν, μετά πήγαμε σε αδελαΐδες που έφυγαν, μπελάρες που ονειρευόμαστε, mmsc που δεν θέλουμε και τώρα ακούστηκαν και οι Τype-31.
  Περάσαμε και άλλα πολλά που έμειναν μόνο στα λόγια και μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Που και πως να βγάλουμε άκρη;
  Είναι ώρα για υπογραφές και δε βαστάει άλλο αβάλυση και συζήτηση.
  Πιστεύω το ΠΝ ξέρει καλύτερα απ’όλλους τι χρειάζετε για να κάνει καλά τη δουλιά του. Εδώ στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει πάση θυσίας και με όποιο κόστος να εξοπλίσουμε το ΠΝ όσο το δυνατόν καλύτερα.
  Ομολογώ ότι και μένα δε μου γεμίζει το μάτι με τις mmsc. Για να ανεβούν οι αριθμοί και για προβολή σημαίας οκ, αλλά εδώ χρειαζόμαστε πλοία που να αντέχουν σε ένα κορεσμένο τοπίο και σε μελλοντικές τεχνολογίες. (ηλεκτρονικό πόλεμο, μη επανδρωμένα, κατευθυνόμενα όπλα κτλ.). Και αν πάμε mmsc, τότε μόνο και με ΑΒ.

 50. Τα μαθατε;

  Τα MMSC μπορουν να «παρουν» και Exocet και CAMM-ER και NSM και SM2 και ESSM και οτι θελουμε στον ενα και μοναδικο Mk41 αλλα ΚΑΙ Γερμανικους κινητηρες.

  Αυτα τουλαχιστον γραφει η μπροσουρα που λεει οτι εγινε παρουσιαση και εμφανιζεται ΚΑΙ ενοχλημενη γιατι «η πρόταση δεν έχει κλειδώσει, κι όσο η Ελλάδα δεν στέλνει το Letter of Request στις ΗΠΑ, τόσο αργεί και η οριστικοποίηση της πρότασης.»

  Στο τελος με τοσο «καψιμο» που εχουν εκει στην διαφημιστικη να αγορασουμε τα σκανδαλοπλοια θα μας πουν οτι μεχρι και SeaFire παιρνει το αλουμιναδικο.

  Και φυσικα το πλοιο «έχει κριθεί σαν fully certified για self defence».Τι νομιζετε.Αφου το λεει η εταιρια.

  Βεβαια και τα S εινα fully certified για self defence αλλα με τον οπλισμο που εχουν σημερα το self defence τους θα ειναι μαλλον αποτυχημενο.Και τα MMSC εχουν χειροτερο.

  Κουβεντα βεβαια για τα 2 LCS ενδιαμεσης λυσης των 500 εκ.Εκκωφαντικη σιωπη.

  1. Ξέχασες να πεις ότι ένα από τα πλοία ολοκλήρωσε την αποστολή του!!!
   Είχε «Forward deployment» 23 μηνών – μάλλον μιλάει για το USS Fort Worth που είχε ως βάση την Σιγκαπούρη και έκανε περιπολίες/ασκήσεις στην περιοχή (δεν ξέρουμε τι διάρκειας, μπορεί οι μέρες εν πλω να ήταν ελάχιστες).

   Διαβάστε κι αυτό για να γελάσετε ( ή να κλάψετε αν τελικά τα πάρουμε)
   https://www.defensenews.com/naval/2020/07/31/the-us-navy-is-preparing-a-major-surge-of-lcs-deployments/

  2. Τι είδα, Παναγία μου, και μου ‘φυγαν τα μάτια; (στο ίδιο άρθρο)

   Σχολιαστής: «Ολα τα αρθρα του εξωτερικου λενε ποσο αποτυχημενο ειναι το πρόγραμμα…» εννοώντας τις LCS.
   Editor: «Θα μπορούσατε να μας παραπέμψετε σε κάποιο άρθρο που αναπτύσσει σχετική επιχειρηματολογια και να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία ως προς το γιατί το πρόγραμμα των MMSC είναι αποτυχημένο;» !!!!!!!!

   Δεν θα κάνω σχόλιο, γιατί θα φάω μήνυση!

   1. Εμένα μου φυγαν τα ματια μετά με τα κατεβατά με τα σχετικά άρθρα και δεν δώθηκε ο ΠΑΡΑΜΙΚΡΟΣ αντίλογος. Καταπιαν τη γλώσσα τους,..τα ευρω/δολ τα αγαπησαν πολλοί…

 51. Μόλις κλείσει η δουλειά με τη mmsc η Μαρεβα πάει Παρίσι να αγοράσει κι άλλα ακίνητα.
  Θα πάρει και ο λάδωνης βιβλιοπώλης φωτογράφος πολυελαίων.
  Τα μεσιτικά γραφεία σε Παρίσι και Νέα Υόρκη θα πάρουν φωτιά.
  Και από ένα σαλέ Ελβετία.
  Άριστοι μόνο στην κλεψιά.

 52. Θα αφηναν οι γνωστες πρεσβειες το Πρωτεκτορατο να χρησιμοποιησει οπως πρεπει τα δις€ που εχει και να δημιουργησει στοιχειωδη αμυντικη επαρκεια εναντι των Τουρκομογγολων; Θα αφηναν ποτε τους υποτελεις να συγκροτησουν Συμβουλιο Εθνικης Ασφαλειας οπως οι χωρες που εχουν Αξιοπρεπεια και δεν παιρνουν εντολες απο τους Νταβατζηδες;
  Απο τα δανεια της Επαναστασης μεχρι σημερα αφου καλιεργησαν το αφηγημα της Ψωροκωσταινας, μεχρι σημερα την ξεζουμιζουν και για το λογου το Αληθες :»τολμησε ποτε κανεις μεχρι σημερα να ζητησει εστω και το Κατοχικο Δανειο που το πληρωνε ακομη και ο Xιτλερ;»(ειναι απο 60-150 δις€).
  Το μυστικο πισω απο ολα ειναι η εξαφανιση των καταστασεων των δοσιλογων που καποιοι επιβαλουν στην εξουσια τους επιγονους τους.

 53. Δύο άρθρα ανέβασε σήμερα η πτώση για mmsc.
  Ετοιμάζετε το μασάζ για το έγκλημα από τα λευκά κολάρα με τις μεγάλες τσέπες.

 54. Αυτοί οι τύποι είναι ανίκανοι να προσφέρουν μια ικανή φρεγάτα στο πν και θα διαπραγματευτούν με τους τούρκους εθνική κυριαρχία;
  Είμαστε χαμένη από χέρι με αυτούς τους καριερίστες γόνους.
  Μην σας κάνει εντύπωση λοιπόν πως ο ερντογάν κάνει πικ νικ στα βαρώσια μετατρέπει την αγιασοφιά σε τζαμί και στέλνει ερευνητικά και γεωτρύπανα στη δική μας αοζ.
  Και η μόνη αντίδραση του γόνου κούλη είναι διαβήματα και πως κάποια στιγμή η ευρώπη θα τους τιμωρήσει λες και είναι θέμα της ευρώπης η δική μας κυριαρχία.

  1. Δεν μας γραφεις όμως ποιος είναι η εναλλακτική λύση για τον Κουλh!

   Ο θίασος του Alexis του δεν υπάρχουνε σύνορα θα το ρισκάρουμε και του ότι οι λαθρομετανάστες έρχονται να φάνε τα γεμιστά της Τασίας και να λιαστούνε??

   Τα ξεχάσαμε αυτά τα σούργελα νομίζεις???

   1. Μια από τα ίδια είναι μπλέ και κόκκινος θίασος.
    Αυτή εδώ όμως ακόμα χειρότερη γιατί θα μας χρεώσουν επιπλέον για mmsc.

 55. Πλοιο με κοστος 1 δις και το οποιο δεν μπορει να εκτελεσει ικανοποιητικα καμια αποστολη. Δεν επρεπε να ειχαμε ασχοληθει, ψαχνουν για κοροιδα οι Αμερικανοι.

  1) Δεν μπορει να εκτελεσει ανθυποβρυχιακες αποστολες καθως δεν διαθετει σοναρ τροπιδας. Μονο το συρομενο σοναρ δεν γινεται δουλεια καθως περιοριζεται η ταχυτητα του πλοιου, ενω ο θορυβος απο τα water jet / προπελες ουσιαστικα εμποδιζει την ανιχνευση απειλων προερχομενες απο τον προσθιο τομεα του πλοιου.

  2) Εχει μειωμενη επιβιωσιμοτητα λογω της αλουμινιας υπερκατασκευης αλλα και του μειωμενου αριθμου υδατοστεγων στεγανων. Συμφωνα με το Αμερικανικο ΠΝ το πλοιο εχει επιπεδο Level 1, δηλαδη χαμηλοτερο απο αυτο που απαιτειται για μια φρεγατα, που ειναι επιπεδου Level 2 τουλαχιστον, ενω οι μοναδες πρωτης γραμμης οπως τα Ticonderoga και τα Arleigh Burke εχουν επιπεδο Level 3.

  3) Επειδη ειναι κατασκευασμενο για δραση σε παρακτια περιβαλλοντα, εχει μειωμενο βυθισμα (σαν ποταμοπλοιο) και η γαστρα ημι-εκτοπισματος εχει κακιστη συμπεριφορα σε κακο καιρο η οταν υπαρχουν ισχυροι ανεμοι. Ειναι δηλαδη πλοιο “καλου καιρου”. Οι Σαουδαραβες το αγορασαν για τον ζεστο και αβαθη Περσικο κολπο.

  4)Εχει εμφανισει ενα τεραστιο αριθμο προβληματων μεχρι σημερα κυριως στο συστημα προωσης. Υπαρχει εκτενης εκθεση προς το Αμερικανικο Κογκρεσο και τη Γερουσια. Πλεον, δεν πρεπει να λεμε οτι το πλοιο εχει προβληματα, αλλα οτι ολοκληρο το πλοιο ειναι ενα προβλημα.

  https://fas.org/sgp/crs/weapons/RL33741.pdf

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/20088/little-crappy-ship-none-of-the-navys-littoral-combat-ships-may-deploy-in-2018

 56. Αυτά τα πλοία γιατί δεν μας κάνουν; Thaon di Revel ή πρόγραμμα ΡΡΑ που το 2015 για 6 6000 τόνων πλοία συν ένα ανεφοδιστικό tvn 27000 τόνων είχαν παραγγελθεί για 3,5 δισ ευρώ! Δεν ξέρουν οι ιταλοί από πλοία ή δεν έχουν καλά ηλεκτρονικά; Αμα ενδιαφέρονται για την άμυνα βρισκουν λύσεις. Και τώρα να τους ελεγες τους ιταλους φερτε τα σε εμας θα πεταγαν την σκούφια τους.

 57. @CK (δεν μπορώ να απαντήσω πιο πάνω)

  Υποτιμάς υπερβολικά το προσωπικό του ΠΝ όταν λες ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει / υποστηρίξει τις «Μ» επειδή έχουν διαφορετικά συστήματα (κάποια).
  ΔΕΝ απαιτούνται ιδιαίτερες υποδομές, η φιλοσοφία και οι εφοδιαστικές γραμμές είναι οι ίδιες, Rolls Royce, Thales, κλπ. Το ΠΝ θα τις λειτουργήσει σε ελάχιστο χρόνο.
  Οι μικρές μηχανές (Stork-Werkspoor, κλπ) δεν είναι πρόβλημα. Δηλαδή τα ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ & ΗΡΑΚΛΗΣ δεν λειτουργούν / υποστηρίζονται από το ΠΝ; Οι Η/Μ της Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ;
  Από αναβαθμίσεις, εγώ είπα πρώτος ότι πρέπει να πάρει ESSM. Είναι απλό και φθηνό και έχει ξαναγίνει. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο άμεσα.
  Οι «Μ» είναι αξιόπιστα πλοία και ίδιας ηλικίας με τις ΜΕΚΟ. Όποια επένδυση γίνει πάνω τους αξίζει – δεν πειράζει που είναι μόνο δύο (υπάρχουν και οι βελγικές αν θέλουμε αργότερα). Εδώ παραλίγο να πάρουμε δύο γαλλικές, με ολοκληρωτικά διαφορετική φιλοσοφία και συστήματα.
  Βασικά, οι «Μ» είναι η απολύτως καλύτερη ενδιάμεση λύση, έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο;

  1. Νομίζω είναι καλύτερα να έχεις περισσότερα πλοία με λιγότερους έσω πυραύλους παρά λιγότερα τουμπανιασμένα.
   Άλλωστε είμαστε πλέον στην εποχή της συνεργατικής άμυνας, οι αισθητήρες του ενός μπορούν να περνάνε δεδομένα στόχων στα όπλα του άλλου.

   Κι εμένα μ’αρέσαν οι XL αλλά δεν αξίζει το έξτρα κόστος – αν μπορείς έτσι να έχεις περισσότερα πλοία.

   Προσωπικά θα πήγαινα για γαλλική διαμόρφωση με την προσθήκη Strales, VL MICA κι ένα πολυβόλο τύπου RAPIDFire Naval 40 ή το ιταλικό OTO Marlin 40 στο υπόστεγο του ελικοπτέρου.

 58. Μετα απο στοιχειωδη ερευνα , αναγνωσεις σχολιων ειδικων και μη , αρθρογραφια διαφορων ιστοσελιδων θεωρω οτι η ιδανικοτερη λυση για την επομενη μερα του ΠΝ ακουει στο ονομα IVER.

  Σκαρι δοκιμασμενο στα ορια των 6000 τονων με δυνατοτητα προσαρμογης ολων των συνδυασμων αισθητηρων και οπλων.

  Ενα πλοιο το οποιο θα μπορει να υποστηριξει μελλοντικες αναβαθμησεις.

  Προυποθεση η τροποποιηση και ο σχεδιασμος να γινει απο το ΠΝ , και η κατασκευη τους να γινει στη Σουηδια.

  Σε ενα σοβαρο κρατος και οχι στη σημερινη μπανανια , θα ειχε αγοραστει το σχεδιο , θα ετρεχαν ολες οι απαραιτητες μελετες για επανασχεδιασμο μερους του σκαφους.

  Οι Σουηδοι ειναι προθυμοι , εργατικοι , και αποτελεσματικοι.

  Κυριως δε ειναι και οι οικονομικοτεροι ολων των υπολοιπων.

  Μια συνεργασια πακετο , οπως η τελευταια με τους Αμερικανους…. θα εδινε ποιοτικη και μαχητικη ισχυ στο συνολο των ΕΔ.

  Απο Global Eye . Carl Gustav , επιγεια Radars , αναβαθμιση MEKO , πυραυλοι RBS , κτλ.

  Ως εναλλακτικη λυση θα ηταν η Γαλλικη υπο αρκετες και δυσκολα υλοποιησιμες προυποθεσεις .

  Δυστυχως ομως στην αποικια , η λογικη και το Εθνικο συμφερον δεν συμβαδιζουν με τις επιθυμιες των κυβερνητικων μειοδοτων , παρασιτων και τρωκτικων.

  Λογικες επιλογης προστασιας εχουν ιστορικα διαψευστει με το χειροτερο τροπο ,

  Το ονειδος βαραινει εξ ισου , ισως σε μεγαλυτερο βαθμο τους Αξιωματικους οι οποιοι φεροντες Εθνοσημο επρεπε να το τιμησουν.

   1. Σε ενα σοβαρο κρατος και οχι στη σημερινη μπανανια , θα ειχε αγοραστει το σχεδιο , θα ετρεχαν ολες οι απαραιτητες μελετες για επανασχεδιασμο μερους του σκαφους.

    Σαφης η αναφορα για αγορα του σχεδιου οπως εκαναν οι Αγγλοι και την ονομασαν type 31 .

    Χρηζει αρκετων βελτιωσεων για να ταιριαζει στις Ελληνικες απαιτησεις.

    Σε διαφορετικη περιπτωση θα αναφερα να τις αγορασουμε απο τη Δανια….

  1. Αμφικτυων
   20 Νοεμβρίου 2020 στις 11:03

   Συμφωνώ με την πρόταση σου.

   Και έτσι δεν χρειάζεται να μπλέξουμε με την Type-31 και τους Άγγλους που αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουν ασκήσεις με τους Τούρκους, συνεκπαίδευση Τουρκικών F-16 με Βρετανικά Eurofigjhter όπου προφανώς να τους μαθαίνουν της δυνατότητες των Meteor που θα προμηθευτούμε προσεχώς!

   Τα σχέδια της I.H μπορούν να αγοραστούν απευθείας από τη Δανία και σε συνεργασία με αυτούς και με τις ανάλογες τροποποιήσεις του θα θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να φέρει το πλοίο στα μέτρα του.

   Εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνει και σε συνεργασία με τους Σουηδούς όπως περιγράφεις.

   Αν μια I.H κοστίζει 500 εκατ. σε βασική έκδοση πόσο θα κοστίζει αν την εξοπλίσουμε σωστά όπως ακριβώς με τη Δανέζικη AAW αλλά με νέα συστήματα ραντάρ κτλ.;

   Παράδειγμα στη θέση του Δανέζικου παλιού APAR να μπει το νέο APAR 2 είτε αν το κόστος ξεφεύγει είτε δεν είναι έτοιμο ακόμα να ζητήσουμε μια βελτιωμένη έκδοση του παλιού APAR π.χ εξάλλου το ίδιο ραντάρ υπηρετεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί με επιμέρους εκσυγχρονισμούς στις Ολλανδικές LCF στις Γερμανικές F-124 στη Δανέζικη I.H κτλ.

   Μια τέτοια φρεγάτα με νέο και βελτιωμένο εξοπλισμό και με τις ανάλογες τροποποιήσεις που θα ήθελε το Πολεμικό Ναυτικό πόσο θα στοίχιζε παραπάνω από τη βασική έκδοση όπως αυτή προσφέρθηκε στον πρόσφατο ανοιχτό διαγωνισμό στην Ινδονησία;

   Στη δική μας περίπτωση και με τις ανάλογες βελτιώσεις και τροποποιήσεις (με βάση τα θέλω του ΠΝ) θα κοστίσει 650-700-750 εκατ ευρώ η κάθε μια;;

   Μας περισσεύουν και άλλα 250-300 εκατ. ανά πλοίο για όπλα, υποδομές και υποστήριξη.

   Η I.H είναι ένα δοκιμασμένο πλοίο και οι όποιες αλλαγές και τροποποιήσεις θα ήθελε το Πολεμικό Ναυτικό είναι εφικτό να γίνουν και με μικρό σχετικά κόστος.

   Αρχικά μπορούμε να πάμε σε τέσσερις I.H AAW μιας και αυτή ήταν πάντα η διαχρονική επιχειρησιακή απαίτηση του ΠΝ και σε δεύτερο χρόνο άλλες τέσσερις γενικών καθηκόντων με άλλο εξοπλισμό και χαμηλότερου κόστους.

   Ενδιάμεση λύση θα μπορούσε να ζητηθεί μια Δανέζικη I.H AAW είτε η αγορά των δύο Ολλανδικών M είτε συνδυαστικά δύο Μ και μια Δανέζικη I.H.

   Λύσεις υπάρχουν αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση να εξοπλιστεί το ΠΝ με αυτό που πραγματικά χρειάζεται.

   https://www.youtube.com/watch?v=N9BdA2hUzzM

   Αυτή εδώ η φρεγατάρα γιατί δεν μπορεί να μας καλύψει με επιμέρους αλλαγές και τροποποιήσεις που θα θέλει το Πολεμικό Ναυτικό;

   Ρητορικά τα ερωτήματα.

   Αγοράζουν τα σχέδια από του Δανούς των I.H και σε συνεργασία μαζί τους είτε και με τους Σουηδούς όπως περιγράφεις και με τις ανάλογες τροποποιήσεις και αλλαγές που θέλει το ΠΝ φτιάχνει τη φρεγάτα που θέλει.

   Αρχικά τέσσερις φρεγάτες AAW (με βάση το σχέδιο των Δανών) συν μερικές τροποποιήσεις και αλλαγές και μελλοντικά άλλες τέσσερις φρεγάτες γενικών καθηκόντων με μικρότερο κόστος και φυσικά χαμηλότερων επιδόσεων ραντάρ και π.χ ESSM2 μόνο.

   Τώρα πως αυτή η φρεγατάρα (I.H) μπορεί να συγκριθεί με το αποτυχημένο σχέδιο τη MMSC που δεν την έχει αγοράσει κανείς (εκτός από τη ΣΑ) ένα σχέδιο που απορρίφθηκε από το USN και προσπαθούν να φορτώσουν σε εμάς χάρη στους εδώ φωστήρες που η μόνη τους έγνοια είναι να δώσουν το πρόγραμμα στους Αμερικανούς αποκλειστικά για τη δική τους πολιτική επιβίωση παραβλέποντας τα επιχειρησιακά κριτήρια του ΠΝ.

 59. όλα τα site που κράζουν τις LCS τα παίρνουν απο την Austal?
  και το DOT&E και το κογκρέσο τα παίρνει απο την Austal?

  Γιατί εδώ διαβάζουμε έγγραφα ότι πέρα απο τα συνεχείς μηχανικές βλάβες δεν είναι ευχαριστημένοι
  1) από κάθε είδος ραντάρ που έχει εγκατασταθεί και στις 2 εκδόσεις και ότι απέτυχε να εντοπίσει antiship cuise missles και για αυτό θα αντικαταστήσουν το RAM με SEA RAM άρα και μισούς διαθέσιμους πυραύλους …

  2)Δεν είναι ευχαριστημένοι διότι δεν μπορούν πάντα να πιάσουν τις μέγιστες ταχύττες
  Αποτυγχάνουν να πιάσουν ταχύτητα 40 κόμβων και πέτυχαν 37,9 σε CALM waters

  3)Δεν είναι ευχαριστημένοι με τον εντοπισμό UAV και slow flying aircrafts

  4)Δεν μπορεί να ψύξει σωστά τους servers με το σύστημα μάχης. Μultiple air conditioning equipment failures and was unable to supply enough cooling to support the ship’s electronics on several occasions. One or more of the ship’s three chilled water units was either inoperative or operating at reduced capacity for 159 days (90 percent of the period).
  και ακόμα και όταν σε κάποια πλοία κατάφεραν να λειτουργήσουν και τα 4 στοιχεία ψύξης δεν ηταν ικανα να ψυξουν τον εξοπλισμό…

  5)Δεν είναι ευχαριστημένοι παρόλα τα έξτρα πακέτα σε MCM, SUW, or ASW αποστολές

  6)Απέτυχε να αμυνθεί εναντίων 2 μικρών σκαφών (πάπαλα σε ασύμετρες απειλές) που θες και κορεσμο αεραμυνας

  7)Υπάρχουν προβλήματα με τον γερανο ρυμούλκησης να ανακτήσει φουσκωτά ειδικών δυνάμεων και πλέον δεν εκτελείτε αυτή η ενέργεια σε sea state πάνω απο 2

  8)Εχει προβλήματα με frequent clogging of the gas turbine engine fuel oil conditioning module pre‑filters and coalescers, and found it difficult to maintain high speed for prolonged periods.

  9)Navy Operational Test Agency’s threat emulation used for this test was lacking and did not meet the standards necessary for a robust cybersecurity

  Κορεσμός αεράμυνας μονάδας επιφανείας από 50χλμ απόσταση????? με τους antiship πλέον να έχουν 100+ εμβέλεια θα πας στα 50χλμ για να κάνεις κορεσμό?
  Με τα τουρκικά νέα πλοία που θα έχουν 16 antiship? και παραπάνω υποβρύχια?
  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΡΕΣΜΌ ΣΕ ΠΟΙΟΝ???? με 2 καθοδηγήσεις ESSM ?

  1. Ηδη μιλαμε για τετελεσμενα.

   Εμεις απλα γραφουμε απο ενδιαφερον και αγαπη για τη χωρα.

   Αλλοι φαινεται αποφασιζουν με διαφορετικα κριτηρια.

   Πτηση , Παραπολιτικα κτλ εχουν στρωσει το δρομο…με την κλασσικη συνταγη της παραπληροφορησης.

   Ναυτικη Υπεροπλια μεσω USA…..!!!

   Εχει πεσει πολυ λαδι….λογω των αντιδρασεων…

 60. 1) Ποιος θα υπογράψει για αγορά πλοίου 1 δις το κομμάτι χωρίς διαγωνισμό και όταν υπάρχουν πολύ καλύτερα πλοία που είναι σε κάτω της μισής τιμής?

  2) Ποιός θα υπογράψει παραλαβή πλοίων ενδιάμεσης λύσης με κόστος
  -250 εκατ το ένα (LCS) , που οι επιδόσεις τους είναι περίπου το 1/3 των επιδόσεων των Αδελαίδων που δινόταν με 40-50 εκατ???
  -125 εκατ το ένα (Μ), που οι επιδόσεις τους είναι περίπου στο 65% των Αδελαίδων που δινόταν με 40-50 εκατ
  -Όσο είναι για τις Type 23, που οι επιδόσεις τους μοιάζει να είναι παραπλήσιες με των S?

  3) Σε άλλο site (ξέρετε εσείς) λέει ότι το καινούργιο (σούπερ λέω εγώ) ραντάρ των LCS εντοπίζει πύραυλο από τα 14 χλμ και αεροσκάφος ΑΦΝΣ (δηλαδή έναν ελέφαντα σαν το P3) στα 100 χλμ. Στα 100 χλμ τον ελέφαντα!!!! Τα υφιστάμενα ραντάρ μας που είναι πάνω σε πλοία 30 ως 40 ετών έχουν μεγαλύτερη ικανότητα.

  Δηλαδή ποιος θα υπογράψει ότι αξίζει ο κόπος να δώσουμε 4-5 δις για να πάρουμε υποδεέστερα πλοία από τα υφιστάμενα των 30-40 ετών? Δηλαδή αυτό θα ήταν στα όρια του γελοίου, φαντάζεστε να ήταν πρόγραμμα αναβάθμισης και να λέμε ότι αντικαθίσταται το ραντάρ Smart S με εμβέλεια πχ 200 χλμ, με το ραντάρ TRS με εμβέλεια 100 χλμ. Φοβερή αναβάθμιση, η επόμενη αναβάθμιση να είναι πλοία που θα αυτοβυθίζονται για να μην δώσουν την χαρά στους αντίπαλους να τα βυθίσουν. Έτσι κανείς δεν θα τα νικήσει γιατί θα νικηθούν μόνα τους.

  Αν η εμβέλεια είναι 100 χλμ για να πιάσει P3, τότε ένα F-16 θα το πιάνει στα 50-60 χλμ. Τότε η συζήτηση για το αν θα πάρει και SM2 είναι αστεία, τι να τους κάνει τους SM2? (ξέρω τι θα απαντήσουν, με ιστορίες για αγρίους και για δικτυοκεντρικές μπούρδες, ότι θα το βλέπει το Erieye και θα το κατευθύνει ή θα το βλέπουν τα S).

  Η αναφορά σε εκείνο το άρθρο ότι βλέπει ΑΦΝΣ στα 100 χλμ με αποτελείωσε…

  Επίσης το άρθρο λέει ότι θα έρθει με άλλους κινητήρες άρα η τελική τους θα είναι λίγο πάνω από 30 κόμβους, ΟΚ, ούτε κόντρες στα φανάρια θα μπορούμε να κάνουμε, οπότε ούτε για αυτό δεν θα είναι.

  Επίσης όσο το σκέφτομαι, μου φαίνεται ότι το σόναρ τροπίδας δεν μπορεί να μπει γιατί και η καρίνα του είναι ρηχή, αλλά και γιατί είναι ακριβώς ρηχή και έχει συγκεκριμένα υδροδυναμικά χαρακτηριστικά που θα αλλάξουν. Αν μπει σόναρ τροπίδας και είναι αρκετά πιο κοντά εκεί που σκίζει την θάλασσα θα έχει ακόμη μεγαλύτερο θόρυβο και θα είναι άχρηστο

  1. @agnostosependytis

   Τα πραγματα ειναι χειροτερα απο οτι τα περιγραφεις. Οι επιδοσεις της «ενδιαμεσης λυσης» των LCS ειναι επιπεδου σκαφων του λιμενικου. Δεν εχουν ουτε πυραυλους κατα πλοιων ουτε VLS, εχουν μονο Hellfire. Και κοστιζουν 500 εκ.

   Σε αλλη χωρα οποιος υπεγραφε τετοια συμφωνια θα εκανε ΧΑΡΑΚΙΡΙ στην πλατεια.

   Προκειται για το χειροτερο πλοιο ισως του πλανητη. Εαν αποκτηθει πρεπει να το αποκαλουμε ΚΟΥΛΟ-ΠΛΟΙΟ

   1. Αν έχουν μόνο hellfire και συρόμενο σόναρ, τότε τους βγάζω το καπέλο γιατί αντιγράψανε μια ιδέα μου. Είχα πει (αστειευόμενος) ότι σε καιρό πολέμου μπορούσαμε να επιτάξουμε αυτά τα σούπερ γρήγορα καταμαράν που πάνε στα νησιά μας, να βάλουμε μερικούς με hellfire πάνω, να κοτσάρουμε και ένα ποντιζόμενο σόναρ πίσω και έτοιμοι είμαστε.

    Η μόνη διαφορά που βλέπω είναι το ραντάρ και το Combatss, το ραντάρ δεν το χρειαζόμαστε αν έχουν Hellfire, άρα ας πάρουμε το Combats και το σόναρ και είμαστε έτοιμοι. Άντε με λίγα εκατομυριάκια και ποιο γρήγορα θα είναι και πιο αξιόπιστα, μας έφτιαξα πάλι

   2. Jason, o Mονόχειρ ειναι Πρωθυπουργος στην Ελλάδα, οχι Σογκούν στην Ιαπωνία. Δεν ειναι Ιάπων Σαμουράι, ειναι ξετσίπωτος πολιτικάντης, διεφθαρμένος μέχρι μυελού οστέων. Δεν προκειται να κανει χαρακίρι, ειναι πολυ σκληρος για να πεθανει. Εστω απο ντροπή.

 61. Πάντως για να ξεφύγουμε από την αχρηστοκορβετοσυζήτηση, μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ένα σημείο συνέντευξης ενός τύπου που είχε σχέση με την άμυνα της Αρμενίας (κεβρνητικός που παραιτήθηκε αλλά δεν θυμάμαι τι πόστο είχε).

  Μεταξύ άλλων είχε πει ότι αντιτιθόταν στις προπαγάνδες εσωτερικά που έλεγαν ότι έχουν Su 35 (ή 30?) που θα τους βοηθούσαν να νικήσουν, αλλά και στην αγορά τους, γιατί οι Ρώσοι ΔΕΝ θα πουλούσαν και ΔΕΝ πούλησαν τους πυραύλους που θα τα εξόπλιζαν. Έτσι ναι με τα είχαν αλλά ήταν άχρηστα, μόνο να τα βλέπουν. Αυτό έδωσε απάντηση στην τεράστια απορία που είχα ότι πως και δεν τα χρησιμοποίησαν καθόλου να πάρουν εναέρια κυριαρχία ή υπεροχή και έτσι να τελειώνουν μια και έξω με τα drones.

  Και ναι με συντάραξε, γιατί μου θύμισε έντονα κάποια άλλη περίπτωση, που αφορούσε και αεροπλάνα αλλά και άλλα κορυφαία συστήματα μιας άλλης χώρας…

 62. @Q
  Δες εδω . Φαινετε καθαρά οτι χωράει 2 οχταδες tactical πισω μια σε καθε πλευρα .Περισσεύει και χώρος για περισσότερα καλούδια .πχ 16NSM , και εκτοξευτές αντιμέτρων και Phalanx … Οτι τραβάει η όρεξη σου …

  https://ibb.co/0KKCSzX

  Γιατι γκρινιάζει ? Τελικά που κολησες ? … απαρίθμησε τα και ανέλυσε τα παρακαλώ και σταματα να παραληρείς .Αν δεν αιτιολογήσεις 1 προς 1 αλλιως καταντάει τζανκ.

  1. Το VL-ASROC και το SM2 μπαίνουν σε tactical MK41>?
   Για το πρώτο είμαι σχεδόν σίγουρος πως ΔΕΝ χωράει σε tactical

   Τα πλοία κατά πασα πιθανότητα θα είναι τα ίδια με των Σαουδαράβων με OTI76 και πιθανόν RAM

   Αυτά που γράφονται περί επιπλέον VLS και νέων μηχανών οδηγούν σε αύξηση του κόστους σε επίπεδα ΕΚΤΟΣ ΠΡΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑΣ
   Έτσι πήγε και η ιστορία με τις [email protected]
   Να μην σχολιάσω περί ensvmatisis CAMM και EXOSET σε Αμερικανικο πλοίο+CMS!!

  2. @Digenis
   Αυτό που βλέπεις είναι ένας mk41 στην μία πλευρά ο οποίος περνά μέσα στο υπόστεγο του ελικοπτέρου, αν τοποθετηθεί και δεύτερος στην αλλη πλευρά πιθανόν να μην υπάρχει χώρος στο υπόστεγο για το ελικόπτερο.

   Το σημαντικό είναι ότι η μακέτα που βλέπεις δεν εχει υιοθετηθεί απο κανέναν ακόμα και δεν είναι βέβαιο ότι είναι εφικτή τέτοια διαμόρφωση με 2 MK41 λόγω της ανόδου το κέντρου βάρους και τον προβλημάτων ευστάθειας που μπορεί να δημιουργήσει.
   Οι νεότερες απεικονίσεις / μακέτες των LCS έχουν custom εκτοξευτές της LM με λιγότερα βλήματα.

   Δεν είναι τυχαίο ότι οι Σαουδάραβες επέλεξαν να πληρώσουν επανασχεδιασμό των ΗΜ του εσωτερικού της πλώρης MMSC ώστε να μετακινηθεί το πυροβόλο πιο μπροστά και να τοποθετηθεί ενας MK41 πίσω από αυτό.

  3. @ Digenis

   Φιλε εχω μια απορια. Γιατι γινεσαι φανατικος οπαδος οποιασδηποτε λυσης προωθει η Πτηση?

   Γραφει η Πτηση για Belhara, στηριζεις 100%. Γραφει η Πτηση για MMSC, στηριζεις 100%.

   Εσυ δεν βλεπεις κανενα προβλημα σε ενα πλοιο που κοστιζει 1 δις ευρω και δεν εχει σοναρ, ουτε τορπιλοσωληνες, εχει περιστρεφομενο μετριο ρανταρ, μολις 1 οκταπλο καθετο εκτοξευτη, και συμφωνα με το Αμερικανικο Ναυτικο εχει επιβιωσιμοτητα Level 1 οπως τα ναρκαλιευτικα που ειναι κατασκευασμενα απο πλαστικο?

   Η ενδιαμεση λυση ειναι 2 μεταχειρισμενα LCS που εχουν για πεταμα οι Αμερικανοι καθως εκριναν το κοστος βελτιωσης τους ως ασυμφορο, και θελουν να τα φορτωσουν σε εμας με κοστος 500 εκ. Ειναι οπλισμενα με αντιαρματικου ς Hellfire των 8 χιλιομετρων. Με αυτο το πλοιο τι ακριβως θα κανουμε, να κυνηγαμε ψαροκαικα?

   Εχουμε απεναντι μας μια μεγαλη εξοπλισμενη χωρα που διαπραττει ωμοτητες, ληστειες και γενοκτονιες διαχρονικα. Δεν εχουμε απεναντι μας ξυπολητους ανταρτες, ουτε καρτελ ναρκωτικων για να στειλουμε τα LCS/MMSC οπως εκαναν οι Αμερικανοι, και στο τελος εστειλαν ρυμουλκο για να φερουν αυτα τα παρακτια περιπολικα πισω στις βασεις τους. Το προγραμμα των LCS/MMSC εχει περικοπει κατα 50% και βαδιζει για ακυρωση.

   1. Για να σου πω στηριζω οποια τιμια λυση υπαρχει για να φτειαξουμε ΠΝ και να φυγουν οι S οσο ποιο αμεσα γινετε .Παρτε τα τα γμν που λενε . Ειτε λέγονται Bel ΗΝ , ειτε MMSC HN ειτε κατι αλλο σε HN …. To πρόβλημα μας δεν θεωρω οτι δεν ειναι μεταξυ καποια ΗΝ εκδοσης αλλα μεταξυ των ΗΝ των S και του τιποτα .

    Γιατι θεωρεις οτι δεν εχει σοναρ ? Εξηγήσαμε πολλες φορες οτι εχει σοναρ βυθιζομενο και εχτρα αισθητηρηες για αντιτορπιλικα και αντιναρκικες καταστάσεις… Ειναι τουμπανο απο ανθυποβρυχιακές ικανότητες .

    Εγω παλι θεωρω οτι αν παρουμε 2 μεταχειρισμενες Lcs 500εκ θα ειναι απο τις πολυ τελευταιες 2018,2019,2020 και σε αυτες θα προστεθουν καποια βασικα πραματα οπως τα σοναρα ,NSM ,ΜΚ .

 63. Η MMSC ειναι το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ πλοιο που θα μπορουσε ποτε να προταθει στο ΠΝ εχει αναλυθει εκτενως.

  Στην Ελλαδα πλεον εχουμε φτασει στο σημειο αντι να βαζουμε μπροστα το αλογο (ΠΝ) και απο πισω το καρο (ναυπηγεια) , να κανουμε το ακριβως αντιθετο.

  Στο τελος θα καταληξουμε να σωσουμε τα ναυπηγεια και να καταστρεψουμε το Πολεμικο Ναυτικο και την αμυνα της χωρας.

  Πρεπει να διαλεξουμε, θελουμε ναυπηγεια, η νησια???

 64. Πάντως μπορώ να πω ότι γέλασα πολύ με σχόλιο αρθρογράφου που ρωτάει αναγνώστες του μα είδατε πουθενά άρθρο που να γράφει κάτι αρνητικό για το πρόγραμμα MMSC?

  Είτε υποτιμά την νοημοσύνη αναγνωστών, είτε είναι επικό τρολάρισμα που στο τυπικό του σκέλος είναι σωστό, καθώς φυσικά για MMSC δεν υπάρχουν αρνητικά σχόλια/άρθρα γιατί φυσικά κανένα τέτοιο πλοίο δεν έχει παραδοθεί, για να αξιολογήσει κάποιος τι συμβαίνει, όχι ότι θα παραπονεθεί ο αγοραστής αφού δεν τα παίρνει να πολεμήσει (δεν έχει κάποιον αντίπαλο ΄που να έχει ναυτικό που να τον απειλεί). Και φυσικά η απάντηση ήταν μια καταιγίδα άρθρων και εκθέσεων (για το LCS βέβαια, αφού το MMSC δεν υπάρχει ακόμη, αφού η χώρα καταγωγής του το απέρριψε και η μόνη χώρα που είπε ας τους κάνω το χατήρι και δεν το παρέλαβε αλλά και δεν νομίζω να τους ενδιαφέρει και ιδιαίτερα τι θα πάρουν)

 65. Το Ενικός δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Αυτή είναι η αμερικάνικη φρεγάτα, που θα ναυπηγήσει η Ελλάδα» (https://www.enikos.gr/politics/750585/afti-einai-i-amerikaniki-fregata-pou-tha-nafpigisei-i-ellada-phot)

  Το γραφείο ενημέρωσης της Αμερικανικής Πρεσβείας (Πtiση), είχε χθες δύο άρθρα για τις ΜΜΣΨ.

  Στον αντίποδα… το Defence Point, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Μεταξύ ‘συγγενών και φίλων’ η LM ‘ενημέρωσε’ επιλεκτικά για τις φρεγάτες MMSC» (https://www.defence-point.gr/news/metaxy-quot-syggenon-kai-filon-quot-i-lm-quot-enimerose-quot-epilektika-gia-tis-mmsc)

  Αντί να ανοίγουμε σαμπάνιες, ας φτιάξουμε πικρό καφέ και παξιμάδι.

 66. @CK

  Ομολογω οτι μπερδευτηκα.Βλεπω τον Digenis να μου απανταει σε κατι που δεν ειπα και να με προτρεπει να μην παραληρω και απο κατω απαντας εσυ.

  Φιλε CK ελαττωσε τις Kaizer γιατι εκτρεφεις τις συνομοσιολογικες θεωριες οτι ειμαστε ενα και το αυτο.Η επαθες κριση ταυτοτητας οποτε πιες μια παραπανω να επανελθεις.

  Κατα τα αλλα θυμασαι τι σου ειπα εχθες οτι θα βγουν και αλλα; Διαβασες φανταζομαι για την οικογενειακη παρουσιαση.Και που να δεις τι σου εχω για μετα.

  1. Σε ποιο σχόλιο αναφέρεσαι??
   Που σου απάντησα?
   Από μια γρηγορη ανάγνωση των σχολίων δεν το βρίσκω
   Μπας και ήπιες εσύ καμια βότκα παραπάνω?

   1. ΤΟ βρήκα!
    Στον Διγενή έγραψα περί tactical mk41 και vl-asroc
    Τελικά μάλλον χωράει και στο tactical
    https://fas.org/man/dod-101/sys/ship/weaps/mk41-tactical.pdf
    The Mk 41 Tactical Length (Mk 41 TL) is a shortened version of Mk 41 VLS to accommodate missiles with up to 18.5 feet (5.64 meters) in length.
    rum 139vl asroc – wikipedia
    It is 4.5 meters (15 ft) in length, with a firing range of about 11.8 nm or 22 kilometers (24,000 yd).[1]

 67. @Digenis (ετεροχρονισμένο)

  Η μακέτα που δείχνεις είναι ακριβώς αυτό: μακέτα. Είναι μια πρόταση που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη. Όσοι ονειρεύονται ότι μπορεί το πλοίο αυτό να πάρει 2 ΜΚ-41 καθώς και 8 αντιπλοϊκούς (ή 16, 32, 84) σε αυτό το κατάστρωμα, θα πρέπει να υπολογίσουν και το κέντρο βάρους. Θυμίζω τα προβλήματα των τουρκικών ΜΕΚΟ (ένα πολύ πιο σταθερό πλοίο) όταν έβαλαν 2 ΜΚ-41 στο ίδιο σημείο.

  Πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το ποιους / πόσους πυραύλους μπορεί να πάρει το πλοίο. Και πυρηνικά όπλα να πάρει πρέπει να απορριφθεί ως ακατάλληλο!
  Δεν συζητάμε για ηλεκτρονικό παιχνίδι εδώ αλλά για ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ. Το πρόβλημα είναι η ίδια η πλατφόρμα και όχι τα όπλα.

  Τι να πρωτοαναφέρει κανείς:
  – Ελλειπή στεγανά > θυμήσου την Helge Ingstad
  – Αμέτρητες βλάβες, κυρίως στο σύστημα πρόωσης και το Η/Λ
  – Επιβιωσιμότητα επιπέδου 1 – όσο έχουν και τα ποστάλια
  – Γάστρα πλαναρίσματος σε συνδυασμό με υψηλή υπερκατασκευή > άσχημη συμπεριφορά στον καιρό
  – 10 κόμβους με τις ντίζελ
  – Σόναρ τρόπιδος > αδυναμία εντοπισμού Υ/Β απειλής όταν δεν εκτελεί πλεύση ASW με 15 knots
  κλπ,κλπ – υπάρχουν δεκάδες link με όλα αυτά

  Επιπλέον: Δέσμευση μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού, αλλά και χώρου, από αυτόν που αναφέρουν γιατί εμείς χρειαζόμαστε συνεργεία πάνω στο πλοίο (για προληπτική, και όχι μόνο, συντήρηση) που οι Αμερικάνοι δεν έχουν

  1. Για τα ακόλουθα έχω: ενστάσεις:

   – Γάστρα πλαναρίσματος σε συνδυασμό με υψηλή υπερκατασκευή > άσχημη συμπεριφορά στον καιρό

   Aλλοι γραφουν πως τα FREEDOM έχουν πολύ καλo seakeaping λόγω του σχεδιασμού τους:

   https://www.researchgate.net/publication/235068481_Evaluation_of_the_Littoral_Combat_Ship_LCS_Potential_for_the_Turkish_Navy/link/580ee6d908ae7525273d2d83/download

   The Lockheed Martin (LM) team design (Figure 15), a proven semi-planing steelmonohull, provides outstanding agility and high-speed maneuverability with known seakeeping characteristics to support launch and recovery operations, mission execution,
   and optimum crew comfort.

   https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2010/2/28/2010march-builders-of-the-navys-littoral-combat-ship-pull-out-all-the-stops

   Compared to the Oliver Hazard Perry-class frigate (FFG-7), Freedom is about 20 meters, or 60 feet, shorter. But it has a wider beam that provides more stability at higher sea states, said Lemmo. Unlike the frigate’s keel, which narrows in the back and draws a deeper draft, Freedom’s keel widens and its bottom flattens out as it progresses toward the stern. “That’s what gives it the semi-planing shallow draft,” and high speed, said Lemmo. Moreover a steel hull gives the ship more survivability and the ability to transit the crew safely from the fight, he said.

   Sonar Τρόπιδας

   Τα έχω γράψει πολλές φορες
   Μετά από κάποια ταχύτητα το hull mounted sonar έχει μειωμένη απόδοση ως αχρηστία λόγο του υδροδυναμικού θορύβου του ιδιου του πλοίου
   +
   Για ASW operations το MMSC έχει πολύ καλο κοστούμι με 2 συρόμενα sonar ταυτόχρονα (CAPTAS 4+AN/SQR-20 Multi-Function Towed Array )
   REF
   https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/1027600.pdf

   Για προειδοποίση και αντιμετώπση τορπιλών έχει το AN/SLQ-61 Lightweight Tow Torpedo Defense Mission Module (TDMM)

   https://nationalinterest.org/blog/buzz/navy%E2%80%99s-littoral-combat-ship-armed-new-torpedo-defenses-25881

  2. Παναγιώτης υποψιάζομαι οτι σε αυτη την εκδοση το υπόστεγο εχει μεγαλώσει σε μήκος , το ελικοδρόμιο εχει μειωθεί , το 1 απο τα 2 ελικόπτερα φεύγει . Επίσης υπάρχει εκδοση που τα κελια μπενουν χαμηλότερα παλι πίσω .κατι σαν σκαλοπάτια δεξιά και αριστερά απο το ραμ . Επισης θεωρουμε ΔΕΔΟΜΕΝΟ οτι μπει δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στα χαρακτηριστικά του πλοίου .

   – Ελλειπή στεγανά .Εχει καποι συγκεκριμένη πληροφορία ? Πχ επρεπε να ειναι 5 ειναι 3 και αν χτυπηθει εκει ή εκει θα γεμίσουν όλα ?Επισης να πω οτι η επιβιοσημοτητα ειναι κατι πολυ παραπανω σε παραμετρους απο οτι τα στεγανά .

   — Αμέτρητες βλάβες, κυρίως στο σύστημα πρόωσης και το Η/Λ
   Αμετρητες βλαβες βγηκαν στα πρωτα πλοια LCS .Στα επομενα πλοια τα προβληματα λυνονταν 1 προς 1 .
   Επισης η MMSC εχει διαφορετικο συστημα πρωσης απο την LCS .
   —Η υπερκατασκευη δεν θεωρείτε μεγάλη σε ύψος .. Αντίθετα το πλοιο ειναι σχετικά χαμηλό με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε Stealth .
   —-10 κομβους, περιμενε γιατι μιλαμε για ενα κανονικό δοκιμασμένο σύστημα πρόωσης ..Δεν παιζει να μην εχει ανταγωνιστική ταχύτητα πλεύσης .
   —- Απο σοναρ εισαι τελειως λαθος …
   Τελος η ενδιαίτηση υπαρχει .
   50 core crew, 98 or more with mission package and air detachment crew

   1. Η mmsc θα έχει το ίδιο προωστικό σύστημα με τα FREEDOM

    Μην πιστεύεις τις LM(ARKETING) λακiές που γράφονται περί αλλαγής των diesel σε MTU!!

    https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/multi-mission-surface-combatant.html

    It will be based on the Freedom-variant Littoral Combat Ship’s 118 meter hull and it will utilize the same combined diesel and gas propulsion system.

    Ποιος θα πληρώσει για τH μελέτη τις δοκιμες και τις αλλαγές που απαιτούνται στο πλοίο??
    Οι Σαουδάραβες?? Δεν νομίζω!!
    Ποσο καιρό θα πάρει και ποσο μπορούμε εμείς να περιμένουμε?
    Τα freedom μπορεί να κρατήσουν 40 knots ως crusing speed
    Η εμβέλεια εξαρτάται από τη ταχύτητα πλεύσης
    Διαφορες τιμές δίνονται σε διαφορες πηγες

    wikipedia : freedom class
    Range: 3,500 nmi (6,500 km; 4,000 mi) at 14 knots (26 km/h; 16 mph)
    MEKO HYDRA class
    Range: 4,100 nmi (7,600 km; 4,700 mi) at 18 knots (33 km/h; 21 mph)

    Το πλοίο σχεδιάστηκε με πρώτο κριτήριο τη ταχύτητα όχι τη κατανάλωση

 68. «à la guerre comme à la guerre»

  Λονδίνον – Ερντογάν προς Κυριάκο: » Μαζεύτε τα χεράκια σας μην τα χτυπάτε (στο τραπέζι;)» . Στιχομυθία πλησίον της πραγματικότητος.

  Ντρριιιινννν » Κυριάκο εδώ Μπένζαμιν ο Ερντυ είναι σίγουρο ότι θα σας την κάνει, θα σας φάει εδάφη και ας μην είναι και Κοσέρ «.

  Ντρριιινννν » Κυριάκο εδώ Αμπντούλ Φατάχ, ο Ερντυ έχει ειλημμένη απόφαση να σας διασπαθίσει εδάφη και αοζ ως σος κεμπάπ «.

  Αποτέλεσμα τρεχάτε ποδαράκια μου….φέρτε… Και μέσα στο παράθυρο του ’21 το τελευταίο που έχει χαλαρό δημοσιονομικό έλεγχο από την EC.

 69. EKOYRASTIKA NA DIABAZO TA SXOLEIA SAS AGAPHTOI FILOI, FENETAI POS OLOI EKTOS EMOY HSASTE ENHMEROMENOI KALOS GIA THN AMYNA THS XORAS!! KAI EROTO GIATI DEN STELENETAI TIS PARATHRHSOIS SAS STON PROTHPOYRGO , YPOYRGO AMYNHS , EPITELARXES KLP???
  STRIMOXTE TOYS PRIN EINAI POLLY ARGA!!!! ALOSTE ESEIS PLHRONETAI.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *