Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ καθώς και του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχου (Ι) ε.α Θεόδωρου Λάγιου με αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της γαλλικής Naval Group με επίκεντρο την απόκτηση τεσσάρων φρεγατών Belharra. Πρόκειται για μια άτυπη αναθέρμανση του προγράμματος των γαλλικών φρεγατών και μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών αφού όπως διευκρίνισε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει.

Η αντιπροσωπεία της Naval Group πραγματοποίησε τη παραπάνω συνάντηση ως μια πρώτη ενέργεια επανέναρξης των συζητήσεων για τις φρεγάτες Belharra δεδομένου ότι οι σχέσεις είχαν ψυχρανθεί μετά την ακύρωση υπογραφής της σύμβασης στα τέλη Ιουλίου με βάση τα όσα διέδιδαν τότε κυβερνητικοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ περί επίτευξης συμφωνίας για την απόκτηση δύο φρεγατών Belharra ελληνικής διαμόρφωσης ικανοποιώντας πλήρως τις ανάγκες και απαιτήσεις του ΠΝ.

Η κυβέρνηση με πρόσχημα τα αναδρομικά των συνταξιούχων έβαλε στον πάγο τη συμφωνία για δύο φρεγάτες Belharra τις οποίες το ΠΝ διαπραγματεύονταν τα τελευταία τρία χρόνια και τις είχε διαμορφώσει με γνώμονα τις επιχειρησιακές του ανάγκες.

Το ίδιο έγινε και στη συνέχεια με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία η οποία παρά τα όσα ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη περί άμεσης σύναψης, εξακολουθεί να μην έχει υπογραφεί μετά την συνδιάσκεψη της Κορσικής τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση κινήθηκε στον άξονα εξαργύρωσης του πολιτικού γραμματίου της γαλλικής στήριξης στη χώρα μας κατά τη πολύμηνη κρίση του Oruc Reis παίρνοντας την απόφαση για την προμήθεια 18 Rafale, απόφαση που μολονότι είναι πολιτική εντούτοις συμβαδίζει με τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΠΑ για ένα δοκιμασμένο και υπερσύγχρονο μαχητικό με πλειάδα ρόλων και στρατηγικών όπλων.

Ακολούθησε η φημολογούμενη αποστολή της LoR (Letter Of Request) στις αρχές Νοεμβρίου, για την άκρως αμφιλεγόμενη επιλογή των MMSC η οποία τελικώς δεν εστάλη δεδομένης της κατακραυγής που υπήρξε καθώς και του εντόνου σκεπτικισμού και προβληματισμού με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα των MMSC στο ΠΝ. Προβληματισμός ο οποίος απορρέει όχι μόνον για την επιλογή των MMSC και των αναντίρρητων μειονεκτημάτων των πλοίων αλλά και για το υψηλό κόστος της λύσης «πακέτο» καθώς και την άρνηση των Αμερικανών να απαντήσουν ευθέως και με σαφήνεια για την αποδέσμευση των Arleigh Burke ως πλοίου ενδιάμεσης λύσης.

Ταυτοχρόνως, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την εξυγίανση των ναυπηγείων αφού η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά. Άλλωστε όπως επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ στον γράφοντα το ΠΝ δεν δύναται να δεχθεί την επιλογή των MMSC άνευ σοβαρής ενδιάμεσης λύσης όπως αυτή που πρεσβεύουν αδιαμφισβήτητα τα Arleigh Burke.

Στη συνάντηση μεταξύ του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και της γαλλικής αντιπροσωπείας ειπώθηκε πως η γαλλική πλευρά προετοιμάζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το ζήτημα της απόκτησης τεσσάρων πλοίων για το ΠΝ, του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, της ναυπήγησης των πλοίων στην Ελλάδα καθώς και της επιλογής πλοίου ή πλοίων ενδιάμεσης λύσης. Επισημάνθηκε ευθέως το γεγονός πως η γαλλική πρόταση θα είναι οικονομικότερη των προηγούμενων οι οποίες είχαν κατατεθεί ως εξής: η πρώτη για δύο φρεγάτες Belharra ελληνικής διαμόρφωσης κόστους 2,82 δισεκατομμυρίων ευρώ και η δεύτερη για δύο φρεγάτες γαλλικής διαμόρφωσης κόστους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αμφότερες προτάσεις περιλαμβάνεται πλήρες πακέτο τεχνικής υποστήριξης και κόστος όπλων.

Οι απόψεις της Naval Group έτυχαν καλής υποδοχής από τον ΥΕΘΑ που τόνισε για πολλοστή φορά πως ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει και πως εξετάζονται όλες οι επιλογές. Από σκοπιάς Naval Group επισημάνθηκε πως υπάρχει γόνιμο έδαφος ως προς την ενδιάμεση λύση με μια αξιόλογη επιλογή που θα συνοδεύει το πακέτο των Βelharra αν και τη τελική απάντηση θα τη δώσει το Γαλλικό Ναυτικό.

 Η σκυτάλη πλέον περνά στους Γάλλους που οφείλουν να φερθούν έξυπνα και ανταγωνιστικά. Ορόσημο θα αποτελέσει και η επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού Φλορένς Παρλί στις 23 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Εκεί εκτίμηση μας είναι πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρέπει να θέσει ευθέως το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης ως βασική προϋπόθεση για την απόκτηση των Belharra. Επομένως, είμαστε εν αναμονής της νέας ανταγωνιστικής γαλλικής πρότασης για τέσσερα πλοία η οποία όπως όλα δείχνουν θα έρθει στις αρχές του νέου έτους.

Πάγια θέση του γράφοντος και της ιστοσελίδας είναι πως η κυβέρνηση δεν κινήθηκε έγκαιρα για την ανανέωση του ελληνικού στόλου μολονότι από τη πρώτη στιγμή γνώριζε τις ανάγκες και τις ελλείψεις. Δυστυχώς, εγκαταλείφθηκε η λογική της ολιστικής προσέγγισης μέσα από έναν ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για έξι φρεγάτες που θα εξασφάλιζε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού, οικονομίες κλίμακας, διευρυμένη εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, προσέλκυση σοβαρών επενδυτών για τα ναυπηγεία και φυσικά ανταλλάγματα σε με αξιολόγηση επιλογών άμεσης ενίσχυσης, τη γνωστή ενδιάμεση λύση.

Ακόμη, και εάν δεχθούμε πως επιλέχθηκε η Γαλλία ως της χώρας που θα μας παρείχε πολιτική στήριξη η διαπραγμάτευση για τις Belharra έγινε με τρόπο λανθασμένο αφού η αναζήτηση για τη ναυπήγηση μόνον δύο πλοίων ήταν δεδομένο πως θα εμπεριείχε υψηλό οικονομικό τίμημα. Αντιθέτως, εάν είχαν τεθεί ευθύς εξ αρχής τα θεμέλια για την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών ή ακόμη καλύτερα έξι οι τιμές θα ήταν εντελώς διαφορετικές.

Comments

  1. Ποιο θαυμα να γινει με τις Belhara? Θα σε χαλαγε για παραδειγμα να παρουμε Ολανδικα καραβια εγγυηση δικιμασμενη λυση απο τις S αθανατα πλοια. Θα σε χαλαγε να παιρναμε τεσσερις Omega η πεντε Sigma 1054 και οι δυο τυποι αυτοι ειναι καραβαρες με αποκορυφωση την Omega.
   Υ.Γ. Εχετε κολλησει και δεν ξεκολλατε μερικοι με τις Belhara. Θα μου πεις βεβαια αυτες μαθατε τοσα χρονια που ακουγεται συνεχεια αυτες λετε και θελετε.

   1. Αν είναι οι sigma στην διαμόρφωση μεγάλης κορβέτας των 12 α/α πυραύλων, ναι θα με χάλαγαν γιατί είναι πανάκριβες.

    LCF, Type 31 σε διαμόρφωση IH θα ήταν μια χαρά επιλογές αλλά δεν τις βλέπω στο τραπέζι. Απ αυτά που έχουν ακουστεί μόνο οι [email protected] μπορούν να καλύψουν αυτό που χρειαζόμαστε, αλλά δεν είναι η φθηνή – value for money λύση. Επίσης θέλω [email protected] με 64 α/α πυραύλους μέσης εμβέλειας, 12 aster ή (32-24) & υποδομή για Perseus, δεν καίγομαι για MdCN.

    Αν δεν πάμε σε τέτοιες [email protected] θεωρώ ότι η άλλη επιλογή πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 δις φθηνότερη για να αξίζει η διαφορά.

   2. @MAX
    Αγαπητέ φίλε,οι γάλλοι είναι οι μόνοι που μας δίνουν όπλα στην αιχμή της τεχνολογίας χωρίς μεν η`Αλλά, όπως οι αμερικανοί.θυμισου ποσες φορές οι η.π.α.δεν μας αποδευσμευσαν όπλα που χρειαζόμασταν.στην παρούσα φάση θέλουμε πλοία με ικανοτητα(την οποία ικανοτητα)αεραμυνας περιοχής.ολες οι άλλες προτάσεις δεν περιέχουν τέτοια όπλα (καλοί οι ESSM1/2,αλλά δεν αρκούν πλεον)η`περιέχουν όπλα υποδεέστερη αξίας από τα γαλλικά αστερ30(sm2)για τα οποία,αν δεχτουμε οτι τα αποδεσμευουν οι η.π.α.,κάποτε,επειδή ο σουλτάνος δεν θα ζήσει 1000χρονια θα τα έχουν και οι Τούρκοι στα χέρια τους.γιαυτο το λόγο κολλάμε στις [email protected]

   3. sigma 1054 που εχει για αμυνα περιοχης manpads? παμε καλα?

    τα omega φερουν 16vls λιγοτερα απο τις de zeven που θα αντικαταστησουν πραγμα τουλαχιστον ηλιθιο αλλα το κανουν κυριως για τα νεα Multirole

    οι γαλλικες μπορουν να φερουν και scalp naval πραγμα που καμια αλλη φρεγατα και χωρα δεν θα μας δωσει

    1. Η Sigma 10514 είναι κορυφή για την κατηγορίας της. Δοκιμασμένο σκαρί. Σπονδυλωτή κατασκευή για πιο γρήγορη παράδοση. Οπλισμός: 1-2 πυροβόλα 76mm, 1-2 RAM ή άλλο CIWS, 8 αντιπλοϊκοί πύραυλοι, 1 εκτοξευτής Mk41 με 32 ESSM bl2, Τορπίλες, 2 σόναρ και πολλά άλλα… Και σε πολύ καλή τιμή…

    2. Είπαμε η ναυπηγη των συγκεκριμένων sigma hn θα κωστιζει 500 εκατ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΚΟΡΒΕΤΑ ΑΥΤΗΝ …ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΓΑΤΑΣ…ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΌΣΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΦΡΕΓΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ ΠΟΥ ΒΑΣΊΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ SIGMA ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΡΒΕΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΎΕΤΕ

     1. Συμφωνω απολυτα.
      Αν ειναι η σιγμα των 125 μετρων και των 4200 τονων μαλλον θα εχει 2χ8 Α50
      η 2πλο Μκ41 (οπως περιπου και το κροσοβερ).
      Και τα 2 μιλλενιουμ στη πλωρη και στη πρυμνη. (οπως κροσοβερ και παλι)
      Με 2πλο Μκ41 θα μπορουμε 12 SM-2 (αν ρισκαρουμε αν θα μας τον αποδεσμευσουν οι αμερικανοι)και 16 essm ii, η καλυτερα 2χΑ50 συλβερ με 12 Aster30 και 16 camm απλους.
      Και ρανταρ sea master 400 παλι της thales οπως και το Seafire αλλα δοκιμασμενο.

     2. Εφόσον δεεεν έχουμε τα κάκαλα να φτιάξουμε κάτι δικό μας. Και οι Αμερικάνοι μας έχουν ( φτύσει)… Θα περίμενα και θα ευχόμουν να πάρουμε 10 η και περισσότερες γαλλικές φρεγάτες…. Σε ένα τριαντακονταετής πρόγραμμα πληρωμής… Με σκαλπ..Νάβι..αστερ15/30.γκαμμ.. μισή μισή γραμμή παραγωγής… Ραντάρ . Πύραυλοι.. άδειες για γραμμή παραγωγής και εδώ… Και πούλημα όλες στις άλλες φρεγάτες σιγά-σιγά….

   4. μας έκανε η Ντάμεν πρόταση για 4 Ωμέγα και 5 Σίγμα και δεν τη συζητήσαμε;;; Εδώ μας κάνει πρόταση για κορβέτες μόνο, ενώ ξέρει ότι το πρόβλημά μας είναι πώς θα αντικαταστήσουμε τις παλιές μας φρεγάτες – 10 Σ (9+1) – που είναι 40 ετών. Πρώτα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τις κύριες μονάδες του στόλου που πρέπει να αντικατασταθούν και μετά να ψαχτούμε για κορβέτες

    1. Που είδε ότι σου πρωσφερ;ν κορβέτες!!!! ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ SIGMA που προσφέρουν με επιμήκυνση στην πρύμνη ή στο ενδιάμεσο για περισσότερες vls….ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΜΑ ΚΟΡΒΕΤΑ ΠΟΥ Η ΝΑΥΠΉΓΗΣΗ ΚΩΣΤΙΖΕΙ 500 εκατομ…..ούτε οι ίδιοι οι Γάλλοι που είναι οι ποιο ακριβοί …..οι gowind των HAE θα κωστισει κάπου στα 450 εκατομ όλο το πλοίο μαζί με όπλα… εκπαίδευση… υποδομές…ΔΩΣΤΕ ΛΙΓΟ ΧΡΌΝΟ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΈΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΎΝ

 1. Συγχαρητηρια για το αρθρο .

  1.»LoR (Letter Of Request) η οποία τελικώς δεν εστάλη» & «άρνηση των Αμερικανών να απαντήσουν ευθέως και με σαφήνεια για την αποδέσμευση των Arleigh Burke ως πλοίου ενδιάμεσης λύσης»

  Σε τι να απαντησουν ευθεως και γραπτως απο την στιγμη που εμεις εχουμε την ερωτηση γραπτως ακομα στο γραφειο του Υπουργου? Οι ξενοι φταινε μετα.

  2.»η γαλλική πλευρά προετοιμάζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το ζήτημα της απόκτησης τεσσάρων πλοίων για το ΠΝ, του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, της ναυπήγησης των πλοίων στην Ελλάδα καθώς και της επιλογής πλοίου ή πλοίων ενδιάμεσης λύσης. »

  Πρεπει να μας κανουν πλακα οι ανθρωποι για να ετοιμαζουν ΤΩΡΑ τετοιου ειδους προταση μετα απο τοσο καιρο

  3.»η διαπραγμάτευση για τις Belharra έγινε με τρόπο λανθασμένο αφού η αναζήτηση για τη ναυπήγηση μόνον δύο πλοίων ήταν δεδομένο πως θα εμπεριείχε υψηλό οικονομικό τίμημα.»
  Τα Ελληνικα κουκια/λεφτα μαλλον εφταναν για 2 μονο πλοια ενισχυμενης ΑΑW δυνατοτητας (BEL HN) με αναχορηγιες , FOS συν αναβαθμιση MEKO . Μετα το γυρισαμε στις 4 GP ξεχνωντας το AAW

 2. Εδώ και καιρό διάφορα κέντρα διοχετεύουν πληροφορίες και «πληροφορίες». Μέχρι και ότι εστάλει LoR για τις αμερικάνικες λύσεις είχε διοχετευτεί, χωρίς τελικά να είναι αλήθεια.
  Η Ελληνική πλευρά περιμένει άλλη μια προσφορά (εκτός της Γαλλικής) και μετά θα αποφασίσει.

 3. Σωστότατες οι θέσεις του άρθρου
  Έπρεπε να γίνει διαγωνισμός για τις φρεγάτες
  Η σύνδεση με τα Ναυπηγεία και τον εκσυχρονισμό μονο προβλήματα και καθυστερήσεις προκαλεί σε όλα τα επιμέρους προγράμματα
  Τώρα εάν βγαίνει ο υπουργός ανάπτυξης και ευνοεί συγκεκριμένη λύση τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη κυβέρνηση!

   1. Πολύ σωστά dk! Ποιος τελικά θα αποφασίσει για τις φρεγάτες, το ΠΝ ή κάποιος άσχετος?
    Επίσης η πολύ δημοσιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις(διαμόρφωση,κόστοςκλπ)
    μάλλον βλάπτει , εκτός και αν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.

    1. Προφανέστατα γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους. Απλά με τις MMCS θεωρώ ότι την πάτησαν χοντρά γιατί βγήκαν στην φόρα όλα τα προβλήματα και προφανώς δεν υπάρχουν Arleigh Burke στον ορίζοντα.

     1. συμφωνώ, αν μας δίναν Α/Β θα καταπίναμε την προμήθεια των παράκτιων πλοίων, έλα όμως που όλοι ξέρουμε ότι δεν θα μας δώσουν Α/Β γιατί θα αναβαθμίσουμε πολύ την αμυντική μας ισχύ…..και θα χαλάσει η όποια ισορροπία δυνάμεων με τους απέναντι….

   2. Μπορει να ειναι βιβλιοπωλης, ο τσιριχτουλης Αδωνις, αλλα φαινεται οτι οι διαμαρτυριες μας στο ιντερνετ εισακουστηκαν. Και ανεκρουσαν πρυμναν. Αν μη τι αλλο εχει κοινη λογικη.

    Φαινεται ομως οτι εσυ dk και πολλοι αλλοι εδω, προτιματε τον αλεξη, τον μπαλαφα τον αρβυλοφορεμενο καμμενο με τα με τα P3 και τα αλλα καλα παιδια ……. που δεν ψηφιζουν αμα λαχει καις αμυντικες δαπανε. Ε λεβεντιες μου καμαρωτες;;;; αντε γεια σας

    Απο χθες ηθελα να σου απαντησω αλλα συγκρατηθηκα. Μεχρι που ειδα την σταση τους στην βουλη.

    1. Ναι το βρήκες. Αν κάποιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της νδ είναι συρίζα. Αν κάποιος ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση συριζα ήταν νδ. Ότι κάποιοι είναι τσίρκο, δεν σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι δεν είναι. Αν οι κυβερνήσεις δεν ήταν αυτές που ήταν και αν ο ελληνικός λαός ήξερε τι του γινόταν δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει. Οπότε μάλλον δεν είναι μεμονωμένο πρόβλημα.

    2. Θα σε ρωτήσω κάτι καλέ μου άνθρωπε…ακόμα και ας μην μου αρέσει η πολιτική….ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΜΑΖΕΨΕ 30 ΔΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΜΠΑΡΑ για να τα βρίσκει έτοιμα η τωρινή κυβέρνηση και να τα διαχειρίζεται το υπουργείο Άμυνας …..???ΔΕΝ ΝΟΜΊΖΩ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΣ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΟΣΑ ΛΕΥΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΌΜΕΝΗ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ!!!!

     1. Και που τα βρηκε ρε Ζηκο ο χαζοβιολης ο Αχαστος τα 30 δις και τα αφησε στα ταμεία, τα πηρε προίκα απο την Περιστέρα, ποιους κοροϊδεύετε ρε ζουδια ζαιοι;

      Απάτριδες, αμόρφωτοι, αστοιχειωτοι, ψεκασμενοι ριψασπιδες, βασικά επικίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας κ για την ευημερία των Ελλήνων.

     2. Αλλα ξεχασες οτι η μεσαια ταξη εξαφανιστηκε οικονομικα, να μαζεψεις καποια χ χρηματα δεν αντιλεγω αλλα πρεπει να μαθεις να βαζεις και μια ανω τελεια. Αναπτυξη 1% και 2% δεν ειναι αναπτυξη πανω απο 6%β θεωρειται αναπτυξη για να ερθουμε προ μνημονιου στη χωρα αλλα δε σας ενδιεφερε τοτε εσας και τα αλλα κομματα, παρα μονο να υπερασπιζεστε την ιδεολογια σας και το εγω να μην καταπατηθει.

    3. @CT
     Το θέμα είναι το ΠΝ να μην καταλήξει Ακτοφυλακή. Επίσης, να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου χειρανθρώπων να γίνονται κρατικοδίαιτοι μάγκες.

  1. Για να κανεις διαγωνισμο , πρεπει να εισαι σε θεση να υποστηριξεις μια τετοια διαδικασια . Η προσωπικη σου εντυπωση ειναι πως μπορουμε σαν χωρα να κανουμε τετοιου ειδους διαγωνισμο ΣΩΣΤΑ? Ποσος χρονος χρειαζεται προκειμενου να τεθουν σωστα οι βασεις για κατι τετοιο και μετα να προχωρησει? Διαδικασιες,πλαισιο,αρμοδιοτητες,νομοι,οροι ? Ποτε εγινε τελευταια φορα ?

   https://www.defence-point.gr/news/exoplistika-15etias-elliniki-geloiotita-kai-quot-techni-quot-na-min-agorazeis-tipota-voyleytes-xypnate

  2. Πολυ σωστο, απο το αποτελεσμα αποδεικνυεται οτι ενας κανονικος διαγωνισμος σε χρονικα ορια με πληρεις προδιαγραφες του τι ακριβως πλοιο θελουμε χωρις το βαριδι του σε αθλια κατασταση σκαραμαγκα συντομα θα ειχαμε πληρη οικονομοτεχνικα αποτελεσματα.

  3. Το βλεπω σα να παιζει τα χαρτια του ο αδωνις (μ αρεσει που το παιζει και πατριωτης και θηχτικε με την συμφωνεια των πρεσπων) και εχει μπει σε κοντρα με το Παναγιωτιπουλο, γιατι μαλλον καταλαβαινει οτι οι τηλεπωλησεις δε θα του προσφερουν τη ζωη που εχει.

   1. Π.Α και λοιποι,
    Να χαιρεστε τον Αλεξη, τον Καμμενο, τον Μπαλαφα και τα υπολοικα καλα παιδια.
    Και εισαι πασοκακιας, τον Τσοχατζοπουλο και τον Παπαντωνιου.

    1. Ο Άδωνις που όταν ήταν στο ΛΑΟΣ τι έλεγε για τη ΝΔ και τις πολιτικές οικογένειες; Κοντή η μνήμη έτσι;
     Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Μέχρι και αντιπρόεδρο τον κάνανε στη ΝΔ. Ε ας τον λουστούν τώρα.

 4. Πάντως ο Γεωργιάδης ήδη έβγαλε νικητές τους Αμερικάνους, προσέξτε τι λέει από το 40 δευτερόλεπτο και μετά.
  https://www.youtube.com/watch?v=NLRG6ohkT-c&feature=emb_title
  Με ποιο θράσος βγαίνει και προεξοφλεί ως νικητή την MMSC; Μήπως άθελα του τελικά λέει αυτό που πραγματικά έχει αποφασίσει το Μαξίμου; Και αυτά που μας έλεγε ο Παναγιωτόπουλος προχτές στην Βουλή ήταν στάχτη στα μάτια; Λέει μάλιστα το βίντεο για εξαγορά από την ONEX, μια ONEX που κατέθεσε μόλις 1 εκ προσφορά και έχασε το πλειοδοτικό παιχνίδι(θεωρητικά), το κόβω να τον πάνε για άγονο το διαγωνισμό.

  1. Μονος σου απαντας στο ερωτημα σου. Καλα τους τα λεει (διπλωματικα) και πεταει την μπηχτη ο Υπουργος Αναπτυξης(οχι Αμυνας)
   Λεει στους Αμερικανους οτι γενικα παιζουμε μπαλα δεξια αριστερα:
   1. υπογραφουμε Γαλλικα μαχητικα , παει και τελος
   2. Συνεχιζεται ο διαγωνισμος φρεγατων (δεν εχει κλεισει) και «Πιθανοτατα» θα υπογραψουμε για Αμερικανικες φρεγατες κατι το οποιο ομως εχει να κανει και με την ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ δηλαδη μην το παιρνετε δεδομενο πως με 1 μυριο προσφορα θα κλεισει η δουλεια , κανουμε business και υπαρχει ζητηση δεξια αριστερα , ηδη
   3,Οι Ισραηλινοι την εκλεισαν την δουλεια στην ΕΛΒΟ και προχωρανε αλλα και
   4, Many many αλλοι λεει αν και ξερουμε πως αυτα ειναι «μουφες» για να αποδειξει πως τρεχουμε πολλα project κλπ κλπ

   1. Τι τους λέει μια χαρά?

    Μα πως θα λήξει η δουλειά όταν υπάρχει άλλος πλειοδότης?

    Αν δούμε διάφορα δημοσιεύματα έχουν υπαναχωρήσει και πιθανότατα να αρκούνται στην συμμετοχή των αμερικάνικων στην Ελευσίνα για να τους δώσουν τις φρεγάτες.

    Οι ισραηλινοί έκλεισαν την δουλειά και πάνε να μας φορτώσουν με εθνικό τζιπ για να βγάλουν την επένδυση. Πόσες φορές πρέπει να γίνει το ίδιο για να βάλουν μυαλό? Επενδύσεις με δικά μας λεφτά δεν είναι επενδύσεις αλλά αρπαχτές.

    Μιλάμε για απίστευτο αίσχος. Ραγιαδισμός σε όλο του το μεγαλείο.

    1. Οι Ισραηλινοι φυσικα και θα προωρουν το sandcat και οποιοδηποτε αλλο δικο τους προιον , οτι θα εκανες και εσυ στην θεση τους. Γιατι ακριβως γκρινιαζεις , δεν το περιμενες? Περα απο το οτι δεν αγορασαμε κανενα sandcat ακομα , αν και το βλεπω πιθανο και -λογικο-

     http://www.elvo.gr/el/content/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82.25/

     Την πηραν οσο η FC Koln για να πάρει τον Λημνιο απο τον ΠΑΟΚ.

     1. Γκρινιάζω γιατί αναγκάζομαι σαν κράτος να επιλέξω ένα συγκεκριμένο προϊόν άσχετα αν είναι η καλύτερη επιλογή προκειμένου να κάνω βιώσιμη την επένδυση κάποιου. Αυτό οδηγεί σε ένα συνονθύλευμα ακατάλληλων χρυσοπληρωμένων εξοπλισμών και σε επενδυτές που την κοπανάνε μετά την λήξη του προγράμματος. Κράζουν τις επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ στην πραγματικότητα τις απαξιώνουν οι ίδιοι κάνοντάς τες εναποθετήρια κομματικώς διορισμένων με την δουλειά να βγαίνει από συμβασιούχους, και αντιπροτείνουν τι? Την ιδιωτική επένδυση με μηδέν επιχειρηματικό ρίσκο, τα κέρδη του επενδυτή και τις ζημιές στο ελληνικό κράτος. Αυτά η κατσαπλιάδικη λογική δεν ταιριάζει σε πολιτισμένο κράτος.

   1. Ο Μπουμπούκος το αναφέρει στο 32ο δευτερόλεπτο:
    https://youtu.be/NLRG6ohkT-c?t=32

    Απλά τα αγγλικά του είναι επιπέδου Lowest.

    Ενεργοποιήστε τους υπότιτλους για να γελάσετε και λίγο.
    «The big decision about our FREE GUTS and navy ships is ongoing. Most probably the choice would be from the United States of America.»*

    Αντί για φρεγάτες, αναφέρει «ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΟΣΘΙΑ».

    1. Το θαύμα του καπιταλισμού είναι. Πώς φτάνεις να έχεις τόσα πολλά ακίνητα στο Ε9 πουλώντας βιβλία! Σκληρή δουλειά πάνω απ` όλα!

 5. Σε δεύτερο διαγωνισμό προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την πώλησή τους

  «Η εταιρεία «Pyletech Shipyards», του ομίλου «North Star» του εφοπλιστή Πριόβολου, με έδρα την Ελβετία, ήταν ο «νικητής» του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι προσφορές του οποίου άνοιξαν την περασμένη Παρασκευή. Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος ήταν, ως γνωστόν, ο όμιλος αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, ο οποίος κατέβαλε μια «“μη ανταγωνιστική” και συμβολικού χαρακτήρα» προσφορά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

  Σύμφωνα με τα όσα διατείνεται η ΟΝΕΧ «Οι διευκρινίσεις που μας δόθηκαν στα πλαίσια της κλειστής και απόρρητης διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι 48 ώρες, προ της εκπνοής του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κρίναμε πως δεν μπόρεσαν να καλύψουν στο ελάχιστο τις απαιτήσεις μας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου μας, με μοναδικό σκοπό μας τη διατήρηση της λειτουργίας των υπό πώληση υποδομών «Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» ως ναυπηγείο», με αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σύρου να καταθέσει τη συγκεκριμένη προσφορά προκειμένου όπως λέει «να διατηρήσουμε το έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στη διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί».

  Πάντως, αυτό που διαρρεόταν από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν ότι ο διαγωνισμός όπως φαίνεται θα κηρυχθεί άγονος, λόγω των πολύ χαμηλών προσφορών που κατέθεσαν και οι δύο εταιρείες.

  Η «Pyletech», η οποία κατέθεσε προσφορά ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, από το Σεπτέμβρη του 2019 είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από κοινού με τα γερμανικά ναυπηγεία «Blohm+Voss» (B+V) και την MSC, ιταλικών συμφερόντων, που είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο μετά τη δανέζικη «Maersk». Μάλιστα, ο ναυτιλιακός Τύπος έκανε λόγο για «mega deal», το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον για το ναυπηγείο.»

  1. Τα οριζόμενα στο άρθρο 73 παρ. 7 του Ν. 4307/2014 είναι:

   «Μετά τη, σύμφωνα με την πρόσκληση, λήξη της διαδικασίας υποβολής ο ειδικός
   διαχειριστής αποσφραγίζει τις προσφορές και συντάσσει έκθεση, η οποία αναφέρει τον πλειοδότη. Η έκθεση αυτή κοινοποιείται σε όσους νόμιμα κατέθεσαν προσφορές και υποβάλλεται στο αρμόδιο δικαστήριο της παραγράφου 1 του άρθρου 69 του παρόντος κεφαλαίου με σχετική αίτηση αποδοχής της.»

   Κατά συνέπεια, τόσο η Πρόσκληση Διενέργειας του Διαγωνισμού, όσο και ο Νόμος περί ειδικής διαχείρισης προβλέπουν ότι ο ειδικός διαχειριστής οφείλει απλώς να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο έκθεση περί αναφοράς του πλειοδότη, όπως αυτός προέκυψε από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, αιτούμενος την αποδοχή αυτής.

   Στον ειδικό διαχειριστή, ο οποίος λειτουργεί ως υπάλληλος επί του πλειστηριασμού (βλ. ενδεικτικά τις διατάξεις των άρθρων 74 παρ. 3 και 75 παρ. 2) δεν επιτρέπονται κρίσεις περί του ευλόγου ή μη του προσφερθέντος τιμήματος, αλλά μόνο έκθεση περί του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

   Επίσης, δεν προβλέπεται, ούτε στην Πρόσκληση, αλλά ούτε και στο Ν. 4307/2014, η
   δυνατότητα στους πιστωτές της ΕΝΑΕ ή σε άλλα πρόσωπα, να εκφράσουν άποψη σε σχέση με το προσφερθέν τίμημα ή τη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης της μεταβίβασης. Οτιδήποτε άλλο παραβιάζει το νόμο.

   Η παραβίαση του νόμου ή η αλλαγή του είναι προφανές ότι αποτελεί πολύ αρνητικό μήνυμα προς άλλους ξένους επενδυτές, που παρακολουθούν τι γίνεται.».

   https://www.capital.gr/epixeiriseis/3502329/nees-dieukriniseis-apo-tin-pyletech-gia-ta-naupigeia-skaramagka

   Αν συνεχίσουν αυτό το γαιτανάκι στο τέλος βλέπω να αποζημιώνουν και τον πριόβολο πέρα από τον σαφα….

 6. Αυτός ο αστείος τύπος πραγματικά διάγει τις τελευταίες του μέρες στην κυβέρνηση προσπαθώντας να εισπράξει όσα περισσότερα πολιτικά γραμμάτια μπορεί πριν εξαφανιστεί οριστικά από προσώπου γης…
  Οι κυβερνητικοί τον έχουν αφήσει να αλωνίζει τα κανάλια με σκοπό να φθαρεί πολιτικά ώστε σε περίπτωση μετατόπισης του σε άλλο πολιτικό μόρφωμα (το οποίο είναι στα σκαριά) να μην έχει καμία δυναμική και δυνατότητα να δημιουργήσει προβλήματα.
  Δυστυχώς για αυτόν, τα αφεντικά του από την γνωστή πρεσβεία μαζί με τα φερέφωνα βλ. Π&Δ δεν μπόρεσαν να υπερνικήσουν την αλήθεια που ξεκάθαρα βγήκε από το ίδιο το Αμερικανικό Ναυτικό για την ακαταλληλότητα των MMSC και πλέον όλο και περισσότεροι ναυτέοι ξέρουν ότι οποιαδήποτε υπογραφή από μέρους τους ισοδυναμεί με στρατιωτική και νομική καταδίκη τους γιατί είναι δεδομένο πως εκεί θα καταλήξει στο άμεσο μέλλον.

  Ευτυχώς ο Παναγιωτόπουλος είναι ρασιοναλιστής πολιτικός /στρατιωτικός κι έχει καταλάβει περισσότερο απο τον καθένα ότι οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες και εγκυμονούν κινδύνους για τους ίδιους και για το έθνος….οπότε ι τυχοδιωκτισμοί δεν χωράνε γιατί η ιστορία θα γράψει ονόματα και δεν θέλει να είναι το δικό του μέσα με αρνητικό τρόπο.
  Αντίθετα ο τηλε-πωλητής είναι στυγνός και δεν μασάει από συναισθηματισμούς και από αίσθηση καθήκοντος …οπότε τον παίρνει να ρισκάρει όπως έχει δείξει και το παρελθόν του.
  Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι περισσότεροι κυβερνητικοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση γιατί ενώ θέλουν να κυρήξουν το διαγωνισμό άγονο όπως προστάξει ο Υπουργός ωστόσο φοβούνται την τεράστια αρνητική δυναμική που θα έχει για την εκλογική μάζα….και οι ψήφοι είναι πάντα σημαντικότερες από μια απόφαση όσο και αν στοχεύει στην ικανοποίηση των πατρόνων τους Αμερικανών.
  Θα έχει σημασία πάντως η απόφαση του εκκαθαριστή γιατί θα αποδείξει πόσο αυτή η χώρα συνεχίζει να ξευτυλίζεται και να χαρακτηρίζεται ως η μπανανία και Κολομβία της Ευρώπης

  1. Αυτος εχει σκοπο να κανει αυτο που φωναζει η μαζα εδω και χρονια : Να σε σωσει απο ΕΛΒΟ,Σκαραμαγκα,ΛΑΡΚΟ κλπ
   Τα MMSC , SIGMA , BELHARRA ουτε που ξερει τι ειναι και ουτε που τον νοιαζει . Σαν υπουργος Υποδομων καλα κανει , το Υπουργειο Αμυνας δεν μπορει ομως να φορτωθει ακαταλληλο πλοιο προκειμενου να προχωρησει η επενδυση και πρεπει να εχει την δικη του ατζεντα .

 7. @ΙΤΑΛΟΣ
  Αγαπητέ φίλε όσο και αν σου φαίνεται δύσκολο η σύνταξη ενός τέτοιου διαγωνισμού είναι σχετικά εύκολη γιατί υπάρχει αφενός η τεχνογνωσία κι αφετέρου τα τεχνικά δεδομένα μπαίνουν με τις ελάχιστες προδιαγραφές του πελάτη ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση και η πληρότητα του τελικού προϊόντος, ακόμη και στη περίπτωση δραματικά φθηνότερης προσφοράς.

  Αυτό που δεν μπορεί να γίνει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό λόγω Ευρωπαϊκής νομολογίας αλλά και φύσης του cluster είναι η συγχώνευση στο ίδιο Τεύχος της περίπτωσης των ναυπηγείων αφενός γιατί αφορά σε εντελώς διαφορετικό αντικείμενο (παροχή αποκλειστικά υπηρεσιών ) κι αφετέρου γιατί περιέχει κομμάτι έργου/υπηρεσίας που αφορά στο Αστικό Εμπορικό Δίκαιο καθόσον η κυβέρνηση επιθυμεί και την Πολιτική & όχι μόνο τη Στρατιωτική Χρήση των Ναυπηγείων

  Πέραν δε αυτού πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα έπρεπε να είναι ούτως ή άλλως διαφορετική για τα Ναυπηγεία γιατί ενδεχόμενη ανακήρυξη αναδόχου της ΟΝΕΧ θα ακύρωνε αυτόματα το σύνολο του διαγωνισμού λόγω σοβαρής παρατυπίας αναφορικά με την αυστηρή Ευρωπαϊκή Νομολογία περί Ανταγωνισμού λόγω της πρωτέρας ιδιοκτησίας από την ίδια εταιρεία των άλλων δυο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας.

  Μιλάμε δηλαδή ότι όλα έγιναν λάθος με τα ναυπηγεία γιατί ο κύριος Υπουργός αισθάνεται Φαράω που μπορεί να κάνει ότι γουστάρει με όποιον γουστάρει.
  Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα για την ΕΕ κι ευτυχώς για μας τελικά..

  1. @PARADOX

   Μιλας για συνταξη διαγωνισμου γενικα. Εγω μιλησα για συνταξη και ΕΚΤΕΛΕΣΗ απο το Α ως το Ω οχι ενος διαγωνισμου γενικα , αλλα διαγωνισμο για φρεγατες υψους πχ 4δις απο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Για αυτο ειμαι απαισιοδοξος.Η τεχνογνωσία κι αφετέρου τα τεχνικά δεδομένα & ελάχιστες προδιαγραφές του πελάτη που αναφερεις ειναι μονο ενα μικρο κερασακι της τουρτας.
   Τελευταια φορα που θυμαμαι να γινεται σωστα? ειναι τα Leopard 2hel το 1999? (διορθωστε με αν κανω λαθος)

   Μακαρι να γινοταν διαγωνισμος.
   Εν τω μεταξυ σχετικα με Σκαραμαγκα https://sites.google.com/site/somateiotriaina/

   1. «Διότι, δεν είναι δυνατόν σε μια λειτουργούσα ναυπηγική βιομηχανία, η αξία της οποίας σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ»

    Ποια λειτουργούσα βιομηχανία? Χρειάζονται δεκάδες εκατομμύρια για να λειτουργήσει ξανά, έχει χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεν έχει καν άδεια λειτουργίας. Τι ασυναρτησίες είναι αυτές που λένε?

   2. @Italos
    Η δε κατάλαβες τίποτα από όσα γράφω η θες να πεις τα δικά σου,
    Σου επαναλαμβάνω ότι εδώ είχαμε να κάνουμε με σχέδιο ώστε οι Ουσαιοι να πάρουν τα πάντα ώστε να βγάλουν και τη χάσουρα των άλλων ναυπηγεία για αυτό και δεν πήγαν σε διαγωνισμό λόγω των περιορισμένο που σου παρέθεσα.
    Το κράτος έχει κάνει από το Α έως το Ω άλλες κι άλλες διαγωνιστικες διαδικασίες που είναι πιο δύσκολες από τον συγκεκριμένο όπως ας πούμε τα οικόπεδα φυσικού αερίου στους οποίους οι περιβαλλοντολογικοι όροι μόνο γεμίζουν μια βιβλιοθήκη.
    Όσο για τον τηλεπωλητη το σχέδιο του είναι το κλασσικό.
    Δίνουμε τα ναυπηγεία όλα σε ένα ώστε να κλείσουμε τις διόδια του ανταγωνισμού και μετά του εξασφαλίζουμε ναυπηγικα συμβόλαια με λεφτά του ελληνικού λαού ώστε να βγάλει εύκολα τη χάσουρα και να οικονομησει.
    Μόλις το καταφέρει γίνεται Λούης όπως και όλοι οι υπόλοιποι και ο ελληνικός λαός μένει με το…..στο χέρι όπως πάντα.

 8. Η ιδεα τις δημοπρασιας των 6 φρεγατων ειναι σωστη,ερωτημα?Εαν η Ελλας σε συνεργασια π.χ με την Γαλλικη κυβερνηση υπογραψει για 6 [email protected] και μεταπουληση τις 2 κατοπιν συνενοησης εκ των προτερων με τους Γαλλους σε Κυπρο η UAE παιζει,αφου εχουμε αμυντικη συνεργασια με τα UAE αλλα και την Κυπρο?

 9. Οι Γάλλοι κατόρθωσαν να παίζουν μπάλα ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ εδώ και δυο χρόνια και να μην έχουν κλείσει ακόμα τη δουλειά……και μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρείτο τελειωμένη υπόθεση η επιλογή τελικά της MMSC….
  Αν αποφασίσουν να σοβαρευτούν και να μας δώσουν την ενδιάμεση λύση που θέλουμε κι ένα καλό χρηματοδοτικό πρόγραμμα……θα πάρουν αυτοί το συμβόλαιο……είναι φανερό ότι το ΠΝ Belhara θέλει……αλλά με τους σωστούς όρους και προυποθέσεις…..

  Αν προσέξατε ο φιλοκυβερνητικός τύπος «βομβαρδίζει» με άρθρα για τις Belhara εδώ κι ένα μήνα……που σημαίνει ότι έχει δοθεί το σήμα στη Γαλλία να έρθει αρχές του χρόνου με μια δελεαστική και ικανοποιητική πρόταση…….για να τελειώνουμε επιτέλους….

  1. μακάρι, αλλά θέλουμε το λιγότερο 6 Μπελ και με προσθήκη κατάλληλου CIWS στα πλοία γιατί οι Γάλλοι δεν προβλέπουν στα δικά τους. Το ραντάρ των Μπελ είναι κορυφαίο και οι ΑΣΤΕΡ 30 επίσης, και ας είναι λίγοι.

 10. Παιδιά το είδατε αυτό; Γαλλική ιστοσελίδα αναφέρει ότι πολλά ελληνικά αμυντικά ΜΜΕ τα «παίρνουν» τον τελευταίο χρόνο από την Lockheed για να προωθούν τις mmsc και τα F-35.

  Ποιο «μεγάλο ιστορικό περιοδικό» το κάνει αυτό;

  https://www.meta-defense.fr/2020/12/16/le-qatar-se-retourne-vers-le-boxer-allemand-de-kmw-et-abandonne-le-vbci-de-nexter/?fbclid=IwAR2UXCMp2CXI5WyeY7OQFJlbur7RWaYsg_wSHrXY8oaNWvDnTVUb6fI743c

   1. TJOLOLO, ναι βέβαια συμπλέει με το κυβερνητικό αφήγημα. Βέβαια μέχρι πρόσφατα έλεγε «πολύ καλά τα Rafale αν μας τα δώσουν τζάμπα οι Γάλλοι».

   2. Ενταξει τωρα και συ.
    Αφου η αγορα του F-35 το πολυ το 2030 ειναι σιγουρη, το κανουν για ξεκαρφωμα οτι δεν θελουν το F-35 αμεσα για να παρουν ολα τα λεφτα του Ναυτικου με τις mmsc τωρα, αφου τα λεφτα της αεροποριας τα εχουν σιγουρα αργοτερα.
    Σκεψου λιγο πιο πολυπλοκα για το ποσο καλες προθεσεις εχουν οταν υποστηριζουν λυσσαλεα (ουτε ο κατασκευαστης τους να ηταν) τις mmsc.

  1. Αυτό γίνεται κατά κόρον. Επίσης αν δεν κάνω λάθος, στο εξωτερικό η εν λόγω εταιρία έχει πιαστεί και επίσημα με την «γίδα στην πλάτη».

 11. Συγχαρητήρια για το άρθρο και την άμεση και έγκυρη ενημέρωση.

  Μακάρι να προχωρήσουν όλα ομαλά και η πρόσφατη «δήλωση» Άδωνι (περί βεβαιότητας της αγοράς των MMSC) να έχει να κάνει με δικές του αποκλειστικά «φιλοδοξίες» να «γλείψει» τους Αμερικανούς.

  Από γυμνοσάλιαγκες πολιτικούς έχει μπόλικους δυστυχώς η Ελλάδα.

  Επί της ουσίας

  Αναμένουμε με αγωνία τη συνολική πρόταση των Γάλλων για τέσσερις Belharra (εύχομαι να είναι όλες Ελληνικής διαμόρφωσης) και με μια λογική τιμή.

  Ενδιάμεση λύση ιδανικά οι δύο FREDA (δύσκολο) οπότε δύο FREMM από τις παλιότερες του Γαλλικού ναυτικού.

  Οι Lafa είναι υποεξοπλισμένες με φτωχό εξοπλισμό και όπλα για να είναι αξιόπιστη ενδιάμεση λύση.

  Σε άλλο άρθρο (πρόταση των Ολλανδών) είπα για την Ιταλική FREMM όπου είναι ένα πλοίο 6,700 τόνων εκτόπισμα με πολλούς χώρους για να βάλεις πάνω ότι θέλεις είτε τώρα είτε μελλοντικά το μόνο που χρειάζεται είναι ένα RAM και άλλα 16 κελιά σύνολο 32.

  Οι Ιταλοί δεν θα είχαν πρόβλημα φαντάζομαι να πιστοποιήσουν και τους CAMM-ER χωρίς να ζητάνε τον ουρανό με τα άστρα.

  Οπότε μια Ιταλική FREMM με ένα RAM και 32 κελιά (24 Aster-30 και 32 CAMM-ER) θα ήταν επίσης μια πολύ καλή λύση.

  Δοκιμασμένο καράβι με όλα τα κόστη ανάπτυξης πληρωμένα και χωρίς να ζητάνε τον ουρανό με τα άστρα θα ήταν επίσης μια καλή επιλογή και θα έπρεπε να εξεταστεί σοβαρά.

  Το πόσο ευέλικτοι είναι οι Ιταλοί και με λογικές τιμές το είδαμε πρόσφατα και με το συμβόλαιο των δύο FREMM στην Αίγυπτο και με την προσφορά τους στο πρόγραμμα των νέων τορπιλών όπου πρόσφεραν 45 νέες τορπίλες με τα ίδια χρήματα που οι άλλοι πρόσφεραν 36 νέες τορπίλες!

  Υποθετικό σενάριο

  Το μπάτζετ του Πολεμικού Ναυτικού είναι 5,5 δις

  Μια Ιταλική FREMM βελτιωμένη με βάση τα θέλω του Πολεμικού Ναυτικού με ένα RAM και 32 κελιά, θα μπορούσε να έχει ένα κόστος κοντά στα 600 εκατ. αν αφορά τέσσερις νέες φρεγάτες και έχοντας υπόψιν τις πρόσφατες προσφορές των Ιταλών (νέες τορπίλες και συμβόλαιο Αιγύπτου δύο φρεγατών).

  Για ένα τέτοιο πρόγραμμα γη και ύδωρ θα μας έδιναν οι Ιταλοί.

  Άρα 4 νέες φρεγάτες (Ιταλικές FREMM) επί 600 εκατ. ίσων 2,4 δις.

  Και επιπλέον άλλες δύο φρεγάτες AAW με βάση την Ιταλική FREMM αλλά βελτιωμένη σε ραντάρ ηλεκτρονικά, περισσότερα κελιά (48;) κτλ. με ένα κόστος κοντά στα 800 εκατ. ανά πλοίο μας κάνει συνολικά 2,4+1,6 = 4 δις.

  Και 1+ δις για όπλα και αρχική υποστήριξη.

  Για ένα τέτοιο πρόγραμμα οι Ιταλοί πιστεύω θα έκαναν τα πάντα για να το κερδίσουν και η συνολική τους προσφορά θα ήταν πολύ καλή.

  Δεν παραβλέπω το γεωπολιτικό βάρος της Γαλλίας και εύχομαι ειλικρινά να έρθουν με μια λογική πρόταση που θα αφορά 4 Belharra HN και ενδιάμεση λύση δύο FREMM από τις παλαιότερες που έχουν.

  Σε μια τέτοια περίπτωση ναι από μένα.

  Σε διαφορετική περίπτωση (που απεύχομαι) αν δεν βρεθεί λύση με τους Γάλλους στο θέμα των νέων φρεγατών θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση των Ιταλικών FREMM με τις ανάλογες τροποποιήσεις γιατί είναι μια πάρα πολύ καλή λύση επίσης και σε λογική τιμή.

  Σε καμία περίπτωση η λύση δεν είναι οι MMSC οι Α200 κτλ.

  Επίσης

  Αν οι Αμερικανοί θέλουν να μας ενισχύσουν με AB μπορούν να το κάνουν μιας και έχουμε υπογράψει υποτίθεται μια νέα στρατηγική συμφωνία για Σούδα και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια και θα μπορούσε να γίνει αυτό στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας χωρίς να είναι προαπαιτούμενο οι MMSC.

  Αναμένουμε λοιπόν όλοι την νέα πρόταση των Γάλλων και ευχόμαστε η πρόταση τους να είναι λογική και να γίνει δεκτή.

 12. Η υπαλληλοι της πρεσβειας και της ΛΜ επιμενουν οτι οι 2 μπελαρες ελληνικης διαμορφωσης με ολα μεσα ειχαν 3,6 δις ευρω.
  Εσεις μας λετε 2,82 δις ευρω.
  Φυσικα και πιστευουμε εσας.
  Μηπως οι υπαλληλοι της πρεσβειας εσκεμμενα προσπαθουν να δειξουν το πλοιο ακριβοτερο για να ευνοηθουν οι αλουμινοτρατες?

  1. Γιατι οι Φρεγατες θα αγοραστουν με poll απο το κοινο ? Αυτοι που θα αποφασισουν ξερουν τις πραγματικες τιμες ο,τι και να γραφει ο καθενας δεξια αριστερα

   1. Ως επι το πλειστον βγαινουν τιμες κοντα σε αυτα που ειναι να πουληθουν το ειδαμε με τα rafale, συμφερει την οποιαδηποτε εταιρια για υπερ της απο το κοινο, και οχι κανει 1 αλλα στην τελικη υπογραφη κανει χ2. Εχει καποια καλα η δημοσιοποιηση των τιμων, το παραδειγμα αναφερεται παραπανω.

 13. Να κανω μια ερωτηση εγω προς το site. Ολα αυτα που ακουγονται για arrowhead 140/type 31 ξερετε αν ισχυουν η οχι, υπαρχει περιπτωση να γραψετε αρθρο σχετικα με το θεμα?

 14. Eιναι Λ-Α-Θ-Ο-Σ οι Μπελχαρες. Σε καμια περιπτωση η χωρα δεν εχει την πολυτελεια να αγοραζει πλοια του 1 δισ. ευρω.

  H σωστη επιλογη:
  -22 επιπλεον Rafale για να συμπληρωθουν 2 μοιρες με 40 αεροσκαφη, συν αρκετα οπλα για τον εξοπλισμο τους.
  -4 κορβετες Gowind-2500 ωστε να αντιμετωπιστουν οι κατεπειγουσες αναγκες ανθυποβρυχιακης αμυνας στο Αιγαιο
  -Εργοστασιακη συντηρηση και ελαφρα αναβαθμιση των ΜΕΚΟ
  -2 Mεταχειρισμενες ολλανδικες φρεγατες «Μ»

  Κοστος:
  22 Rafale …………………………………………………….2.2 δισ. ευρω
  οπλα για τα προσθετα Rafale…………………. 0.8 δισ.
  Gowind-2500…………………………………………….1.3 δισ. ευρω
  2 Ολανδικες φρεγατες «Μ»……………………….0.25 δισ . ευρω
  ελαφρα αναβαθμιση ΜΕΚΟ…………………..0,15 δισ.
  ΣΥΝΟΛΟ:……………………………………………………4.7 δισ.

  Αποτελεσμα:
  Γρηγορο και οικονομικο συμμαζεμα του στολου επιφανειας, καλυψη των επειγουσών ανθυποβρυχιακων αναγκων , πληρης αεροπορικη καλυψη του ΠΝ, δυνατοτητα καταστροφης του τουρκικου στολου επιφανειας με τον συνδυασμο Rafale-Exocet και μονον, ενταξη 6 νεων μοναδων και αποσυρση ισαριθμων Φ/Γ Standard. Mε αυτα η Αεροπορια ειναι ενταξει για παρα πολλα χρονια, ενω το Ναυτικο συμμαζευεται στο αμεσο μελλον. Επισης με ενα τοσο μεγαλο πακετο, μπορουμε να την πεισουμε τη Γαλλια να μας δωσει μερικες La Fayette σε χαμηλη τιμη.

  Σε οτι αφορα αποκτηση νεων φρεγατων στο μελλον, αυτες ππρεπει να ειναι αντιστοιχης φιλοσοφιας με τις γερμανικες Α200, δηλαδη πλοια πολλαπλων ρολων, με πληρεις δυνατοτητες ASW, και κοστος της ταξης των 500 εκατομμυριων ευρω.

  1. Από πού προκύπτει το κόστος των 2.2 δις ευρώ για 22 καινούργια Rafale??? (Οι Γάλλοι δεν θα ξαναδώσουν μεταχειρισμένα…..δεν έχουν άλλα).

   Αν για 18 Ralale δίνουμε τώρα 2 δις……κι από αυτά τα 18…. μόνο τα 6 είναι καινούργια…….τότε να υπολογίζεις ότι για 22 καινούργια το κόστος θα προσεγγίζει τα 3 δις……όπως σκριβώς συνέβη στις παραγγελίες της Ινδίας και της Αιγύπτου…..

   1. TJOLOLO

    Mην ξεχνας οτι στην τιμη των 18 Rafale περιλαμβανεται και η υποδομη υποστηριξης εδαφους, που ειναι ενα μεγαλο ποσο. Επισης τα 12 μεταχειρισμενα Rafale ειναι σχεδον καινουρια (<5 ετων) και ανηκουν στην πιο προσφατη εκδοση.
    ΓΙα την παραγγελια της Αιγυπτου δεν γνωριζουμε ακριβως τα κοστη, διοτι το παεκτο ειχε και αλλα οπλα, οπως Gowind 2500.
    Για την ινδικη παραγγελια ομως ξερουμε ακριβως. Ειδικοτερα:

    36 Rafale…………………………………………..3.6 δισ.
    Ειδικες μετατροπες………………………….1.8 δισ.
    Οπλα…………………………………………………1.8 δισ.
    FOS……………………………………………………0.6 δισ.
    ΣΥΝΟΛΟ:……………………………………. 7.8 δισ. ευρω.

    Οι ειδικες μετατροπες ζητηθηκαν απο την Ινδία, ωστε το αεροπλανο να ειναι ικανο για επιχειρησεις στα Ιμαλάια. Η τιμη των 36 Ραφαλ περιελμβανε και την υποδομη εδαφους. Οι τιμες ειναι του 2015 αν δεν κανω λαθος.
    Εμεις δεν κανουμε μετατροπες, και χρειαζομαστε λιγοτερα οπλα, αφου μπορουν να παρουν τα οπλα των Μ2000 .
    Tο μαχητικο οντως ειναι ακριβο, για αυτο δεν προτεινω να παρουμε πανω απο 40.

  2. Λογικότατη η προσέγγιση
   Οι GOWIND μια χαρά μπορούν να αντικαταστήσουν τις S σε ASW
   αλλα κάποιοι ονειρεύονται φαραωνικά πλοία του 1bill#\$!!

   Ξεκινήσαμε το 08 να μιλάμε για τιςFREMM και 12 χρονια αργότερα είμαστε στα ΊΔΙΑ

   Η ένσταση μου είναι για τις M: Ξένοι κινητήρες-CMS- ηλεκτρονικά από τον υπόλοιπο στόλο
   Για μονο πλοία δεν αξίζει η εισαγωγή νέου τύπου
   ADELAIDE λέμε και κλαίμε

    1. Μέχρι το2030 το αργότερο πρέπει να φύγουν 9S+6 209/1200/1100+8 Combatand

     Με τι θα αντικατασταθούν όλα αυτά??

     Με 2-3-4? πλοία του 1bill έκαστο??

     Η gowinf βγαίνει και στους 3000tn σχεδόν όσο μια 1 meko!!

     1. Ναι με την διαφορά βέβαια ότι τα πλοία τα θέλουμε μέχρι το 50. Αν πάρουμε τώρα κάτι που ίσα ίσα μας καλύπτει σε 15 χρόνια θα ξαναθέλουμε πλοία γιατί θα είναι εντελώς παρωχημένα και δεν θα μπορούμε να τα αναβαθμίσουμε. Όταν οι απέναντι βγάλουν τα 7 TF2000 εμείς τι θα κάνουμε θα τους κυνηγάμε με τις κορβέτες?

      Οι type31 είναι καλή επιλογή value for money επιλογή, οτιδήποτε κάτω από αυτό είναι πεταμένα λεφτά.

      Αυτό που θέλουμε κάνει ένα συγκεκριμένο ποσό. Αν θέλουμε να τα αντικαταστήσουμε να πληρώσουμε το ποσό που πρέπει. Για να αντικατασταθούν αυτά τα πλοία αξιοπρεπώς θέλουμε γύρω στα 10 δις, αντί να διορίζουν αργόσχολους συμβασιούχους σε κάθε πιθανή υπηρεσία να κόψουν τον λαιμό τους να τα βρουν.

     2. Δεν εβαλλα την Gowind-3100,διοτι ειναι σχεδιαση custom της Μαλαισίας με τη βοηθεια της Naval, και δεν ξερω ποσο αξιοπιστη ειναι. Εμεις ας μεινουμε στην τυποποιηση του κατασκευαστη, να αποφυγουμε κινδυνους. Δες τι κουβαλαει η Gowind-2500. Δεν βλεπω να της λειπει τιποτα απο αποψεως εξοπλισμου.

      Βεβαια για να ειμαστε απολυτα ειλικρινεις, η καλυτερη λυση θα ηταν η γερμανικη φρεγατα Α200, αλλα αυτη μαλλον δεν παιζει για προφανεις πολιτικους λογους.

     3. @ dk

      Γιατί και οι φρεγάτες δεν θα θέλουν εκσυχρονισμό μέσης ζωής μετά από 20 χρονια???

      Οι κορβέτες μια χαρά μας καλύπτουν αλλα ονειροβατούμε με AAW πλοία του 1bill!!

      Για τις TYPE 31 συμφωνούμε αλλα είναι πολύ ορθολογική επιλογή για να προχωρήσει

      @ng

      Τα διάβασα και εγώ αλλα θέλει διερεύνηση
      Οι Μαλαισιανοί τη πατήσανε διότι θέλαν να τις ναυπηγήσουν στα δικά τους Ναυπηγεία σαν μερικούς μερικούς!!

      Το πλοίο μια χαρά εκτόπισμα @3100tn είναι για τις ελληνικές ανάγκες!

     4. @CK Το μικρό εκτόπισμα έχει περιορισμούς σε χώρους, οπότε και στο τι αναβάθμιση μπορείς να κάνεις. Πχ δεν μπορείς να προσθέσεις επιπλέον εκτοξευτές, το μέγεθος του ρανταρ είναι περιορισμένο κτλ

     5. αν ειναι να αλλαζεις πλοια απλα για να λες οτι τα αλλαξες υπαρχουν ναι. Για καποιο λογο οι φρεγατες ειναι φρεγατες και οι κορβετες κορβετες, δεν συγκρινουμε τις s με τις κορβετες του τωρα σιγκρινουμε τις s με τις φρεγατες του τωρα.!!!!!!!!

      Θες πλοια που να εχουν την δυνατοτητα πλευσης δυνατοτητα παραμονης στην αποστολη χωρο για αναβαθμιση επιπεδου φρεγατας, αν ειναι να φορτωσεις ενα πλοιο με οπλα και να μην μπορει να βγει απο το λιμανι επειδη θα τουμπαρει ειναι δωρον αδωρον

    2. @ddd

     Γιατι δεν στεκει;
     – Το Αιγαιο ειναι κλειστη θαλασσα, οι Gowind-2500 εχουν εκτοπισμα 2500 τονων, οταν οι φρεγατες Standard ειναι 3500 τόνων.
     -Αντεχουν το λιγοτερο sea state 6,
     -Παιρνουν ελικοτερο 10 τονων (κατι που ΔΕΝ παιρνουν οι φρεγατες Standard, και οι 3 που παιρνουν χρειαστηκαν μετατροπη)
     -Οπλισμος: 8 Εxocet, 8-16 MICA VL, ανθυποβρυχιακες τορπιλες, πυροβολο Oto Melara 57 ή 76 mm,
     Αισθητηρες: σοναρ τροπιδος kingklip, συρομενο σοναρ CAPTAS-2, ρανταρ Smart-S Mk2 3D, ολα της Thales.
     Tι τους λειπει δηλαδη;

     Και απο τιμη; 1.2 δισ. οι 4 Gowind-2500 της Ρουμανιας.

     αρχικα οι φρεγατες Standard, και χρειαστηκε να

     1. το λαθος που κανεις ειναι οτι συγκρινεις φρεγατες του 80 με κορβετες του 2010+
      εννοειται πως οι κορβετες σαν ποιο συγχρονες θα ειναι και ποιο καλα οπλισμενες,

      οι κορβετες εχουν μικροτερη δυνατοτητα παραμονης στην θαλασσα αναβαθμιζονται ποιο δυσκολα κλπ

   1. Μας χαλούσαν οι Adelaide, τις πήρε το ναυτικό της Χιλής, το οποίο μάλιστα πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης όσον αφορά τις κινήσεις που κάνει για την προσθήκη και αναβάθμιση των πλοίων του. Δεν θέλουμε τις κορβέτες γιατί είμαστε Grande και τις κοιτάζουμε με περιφρόνηση. Οι υπόλοιποι προφανώς δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Μια χαρά είναι οι Gowind , αλλά χάσαμε πολύτιμο χρόνο με τις FREMM και τις Bel. Ας μείνουν τώρα με τις εμβολίστριες S…

   2. @CK

    Kαποιος να πει στους ναυταίους να κατεβουν απο το δέντρο. Ποσες φρεγατες νομιζουν οτι μπορουν να αντικαταστησουν αν κυνηγανε πλοια του 1δισ. και βαλλε ; Ποσα χρηματα αντεχει να διαθεσει το Κρατος ; Τι θα μεινει για τα υποβρυχια, των οποιων η αντικατασταση επειγει ακομα περισσοτερο; Αν φανε αυτοι τοσα δισ. , τι θα μεινει για τους αλλους Κλαδους; Μπορουν αυτοι να απαιτουν πλοια του 1 δισ. , οταν ο κακομοίρης ο Στρατός ειναι ακομα με Στάγιερ, παπάκια, και ατομικα υλικα του 1970;

    1. Ο παναγιωτόπουλος έχει στα χέρια του εκθέσεις από όλα τα σώματα με άμεσες ανάγκες 30δις. Με το 1/3 αυτού του ποσού καλύπτεις το 1/3 των αναγκών. Όταν επί 15 χρόνια δεν έχει αγοραστεί το παραμικρό, προτεραιότητα έχουν τα όπλα αποτροπής. Δεν θα φοβηθούν οι Τούρκοι τα φορτηγά και τα τσιπάκια. Αναγκαστικά αυτά πάνε σε δεύτερη μοίρα.

     Βέβαια επειδή εδώ είμαστε μπανανιά για το χατίρι των επενδυτών ό,τι μας προσφέρουν γίνεται αυτόματα επιτακτικό.

  3. είναι μια λύση, αλλά τα ραφάλ θα στοιχίσουν πιο πολύ και η πρόταση αυτή δημιουργεί πολυτυπία με τα γνωστά προβλήματα. Με τις Μπελ αντικαθιστώντας σταδιακά όλες τις Σ θα έχουμε μόνο Μπελ και ΜΕΚΟ.

 15. Εγώ βαρέθηκα με όλη αυτή την ιστορία. Ναι οι Μπελάρα αν γίνουν 3-4 προσθήκες γίνεται ένα πολύ καλό πολεμικό καράβι, αλλά η τιμή του εξακολουθεί να είναι αντιτορπιλικού.

  Αν δεν μας τις δώσουν και τις 4 για 2,8 δις, και να δώσουμε και άλλο 1 δις για 3 Λαφαγιέτ που να έχουν υποστεί σοβαρή οπλοποίηση (να φτάσουν σχεδόν τις Formidable), πάμε παραπάκω, και το παρακάτω δεν σημαίνει πια ζητιανιά από τον έναν και τον άλλον να ρίξουν λίγο την αστρονομική τιμή τους, αλλά να ανακοινώσουν ότι αν δεν πάρουν τιμή και πλοίο που να είναι σε όσα θέλουμε αλλά και αντέχουμε κανονικά, προκυρήσσεται διαγωνισμός.

  Βαρέθηκα πια.

  Και να ξεκινήσει άμεσα το ΜΕΚΟ up. Αυτή η τεράστια καθυστέρηση όπου πριν θα γινόταν ένα light MEKO up με 130 εκατ, ας το κάνουν 200-250 να γίνει ένα καλό ΜΕΚΟ Up, και να ανεξαρτητοποιηθεί από το υπολοιπο σύνολο για να μην περιμένει πότε θα τελειώσει. Εκεί θεωρώ ότι από τώρα το παιχνίδι θα το πάρει η Type 31 και τελειώσαμε. Οι MMSC έχουν καεί, οι Μπελ είναι καλές αλλά στην διπλή τιμή από όσο αξίζουν, Fremm από Ιταλία θα ήταν ενδιαφέρον, άλλες χώρες έχουν και αυτές καλά καράβια, να πουν στους Γάλλους ότι δεν θέλουμε ούτε να ξοδεύουμε τον χρόνο σας, ούτε εσείς τον δικό μας. Αντέχουμε έως 4 δις για 4+3 καράβια, εκ των οποίων 2 τουλάχιστον σε Ελληνική διαμόρφωση, Αν δεν μπορείτε θα χαρούμε να συμμετέχετε στον διαγωνισμό, και για να σας δείξουμε και την φιλία μας θα πούμε στους όρους ότι προσφορά που έρχεται από χώρα που αρχίζει από Γαλ και τελειώνει σε λία, θα πάρει έξτρα μόρια10%, αν οι άλλοι δίνουν 600 εκατ και εσείς 660 πχ, το πήρατε, Αλλιώς γειά.

  Κούρασε όλο αυτό, αν έρθουν με λάθος τιμή ή οπλισμό, απλά θα μιλάμε άλλους 6 μήνες και όπως γελοιοποιήθηκαν οι MMSC, θα γελοιοποιηθούν και αυτές σε σημείο που να μην είναι πολιτικά υποφερτο για κάποιον να δεχτεί την προσφορά (και να την πάρουν στο τέλος οι Γερμανοί)

  Όσοι προμοτάρουν αυτές, και έχουν πρόσβαση στους Γάλλους, να τους πουν get a grip με την πραγματικότητα, αλλιώς είναι η τεευταία και φαρμακερή και θα χάσετε τα δις

  1. Ποια νέα αντιτορπιλικά παίζουν στην πιάτσα? Arleigh Burke, Type 26, τι άλλο? Είναι πλοία που πάνε στα 2 δις και οι τιμές αυτές είναι για μεάλες παραγγελίες.

   Με τα specs που θέλουμε πάμε στο 1δις+. Το λάθος που κάνουμε είναι η σαλαμοποίηση. Πόσα θέλουμε να ξοδέψουμε την επόμενη δεκαετία για πλοία? 5 δις? 10δις? Όσα είναι, πιάνουμε κάποιον και του λέμε έχουμε αυτά τα λεφτά και θέλουμε αυτά τα πλοία. 2 πλοία φέτος, 3 σε πέντε χρόνια, βρες μου μεταχειρισμένα κτλ είναι γελοιότητες που απλά ανεβάζουν το κόστος. Όλες οι χώρες διαλέγουν έναν τύπο πλοίο και φτιάχνουν πολλά ίδια πλοία και έχουν σχεδιάσει χρόνια το πλοίο. Μόνο εμείς άντρα θέλουμε τώρα τον θέλουμε.

   1. Συμφωνώ φίλε πως θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό σε βάθος χρόνου με την ναυπήγηση 4+4 νέων φρεγατών.

    Η σαλαμοποίηση των αγορών ούτε τις ανάγκες μας καλύπτει ούτε και δίνει κίνητρο στην εταιρία να σου κάνει καλύτερες τιμές ούτε και τα ανταλλάγματα είναι σοβαρά.

    Υποθετικά τώρα

    Αν προχωρούσαμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για 4+4 νέες φρεγάτες όπου οι τέσσερις θα ήταν οι Belharra HN και οι επόμενες 2+2 AAW Belharra XL (με τα 48 κελιά) τόσο η πρόταση των Γάλλων θα ήταν πολύ καλύτερη συνολικά και τα ανταλλάγματα πολύ μεγάλα τόσο για την αμυντική βιομηχανία μας όσο και διπλωματικά.

    Η κυβέρνηση ξεκίνησε εντελώς λάθος με την αγορά αρχικά μόνο δύο φρεγατών.

    Για μια τέτοια αγορά η εταιρία δεν έχει κίνητρο να σου δώσει καλή τιμή ενώ και το κόστος των υποδομών για δύο μόνο πλοία σου βγαίνει ακριβά.

    Αργότερα το μπέρδεψε ακόμα περισσότερο μιλώντας για «ανταγωνιστικό διαγωνισμό» και φρεγάτες πολλαπλού ρόλου!

    Στην πραγματικότητα δεν ήξεραν τι τους γίνεται.

    Το Πολεμικό Ναυτικό εδώ και τρία χρόνια ενδιαφέρεται για τη Belharra (από την εποχή του υπουργού άμυνας Αποστολάκη) και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να διαμορφώσει τη Belharra στα μέτρα του.

    Αυτό το πίσω μπρος της πολιτικής ηγεσίας τη μια να εκδηλώνει ενδιαφέρον μόνο για δύο πλοία (από τη στιγμή που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες) και από την άλλη με πρόφαση τα αναδρομικά των συνταξιούχων δείχνει πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία σοβαρότητα και πως με αυτό το τρόπο κανείς δεν μπορεί αν την πάρει στα σοβαρά και να ασχοληθεί μαζί της.

    Και μιλάμε για μια χώρα όπως η Γαλλία που μας έχει στηρίξει και μας στηρίζει σε όλα τα μέτωπα.

    Όταν λοιπόν κάνει το πισωγύρισμα με το να ακυρώνει τη συμφωνία με πρόφαση τα αναδρομικά των συνταξιούχων και την ίδια στιγμή διαρρέει πως θα προμηθευτεί Αμερικάνικες MMSC αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δείχνουν το λιγότερο ανικανότητα με τόσο σοβαρά θέματα.

    Ας ελπίσουμε έστω και τώρα οι Γάλλοι να έρθουν με μια καλή πρόταση συνολική όπως επίσης και η κυβέρνηση να φερθεί ανάλογα και με σοβαρότητα.

  2. Αγαπητέ φίλε agnostosependytis

   Τέσσερις νέες φρεγάτες Belharra HN με όλα μέσα πακέτο (όπλα, υποδομές, υποστήριξη κτλ.) με κόστος 2,8 δις ευρώ είναι εκτός πραγματικότητας.

   Δεν χαρίζει κανείς πλοία ούτε οι Γάλλοι ούτε κανένας.

   Βεβαίως και θα πρέπει τώρα οι Γάλλοι μιας και το πρόγραμμα αφορά πλέον τέσσερα πλοία να κατεβάσουν τιμές και προβούν στις κατάλληλες εκπτώσεις και να προσφέρουν μια λογική συνολικά τιμή.

   Προσωπική εκτίμηση 4 Belharra HN θα μπορούσαν να προσφερθούν με ένα κόστος κοντά στα 4,5 δις ευρώ είτε στη χειρότερη περίπτωση λίγο παραπάνω με όλα όμως μέσα όπως όπλα, υποδομές υποστήριξη κτλ.

   Από εκεί και πέρα και προσπαθώντας να κάνω μια «κρυπτογράφηση» του άρθρου θεωρώ πως οι Γάλλοι θα προσφέρουν ενδιάμεση λύση FREMM από τις παλιότερες που διαθέτει το Γαλλικό ναυτικό.

   Αν πρόκειται για μια FREMM προσωπική εκτίμηση την κοστολογώ κοντά στα 400-500 εκατ. μαζί με τα όπλα υποδομές και υποστήριξη.

   Αν πρόκειται για δύο FREMM τότε ένα κόστος κοντά στο ένα δις ευρώ είτε λίγο λιγότερο.

   Αν πάλι και τώρα οι Γάλλοι δεν προσφέρουν μια λογική πρόταση συνολικά τότε μια πολύ καλή περίπτωση θα ήταν και οι Ιταλικές FREMM και συμφωνώ μαζί σου, όπως περιέγραψα και σε άλλο μου σχόλιο.

   Για ένα τόσο σοβαρό πρόγραμμα και μια επένδυση του Πολεμικού Ναυτικού οι υπολογισμοί δεν μπορεί να είναι τρεις το λάδι τρεις το ξύδι από τη μεριά της κυβέρνησης.

   Από αυτήν την αγορά θα εξαρτηθεί τόσο το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού όσο και η δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει να υπάρχει στη μορφή που ξέρουμε και να μπορεί και να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της χώρας.

   Με μια λογική πρόταση των Γάλλων για 4 Belharra HN +2 FREMM ενδιάμεση λύση και εκσυγχρονισμό των Meko σε μια λογική τιμή θα ήταν ευχής έργο να προχωρήσει.

   Ακόμα και αν στους παραπάνω υπολογισμούς μου αν χρειαστεί ένα επιπλέον κονδύλι 200-300 εκατ. να τα δώσουμε αρκεί τα πλοία να είναι Ελληνικής διαμόρφωσης.

   Από εκεί και πέρα αν η πρόταση των Γάλλων «ξεφεύγει» κατά πολύ τότε θα πρέπει να δούμε σοβαρά και την περίπτωση των Ιταλικών FREMM με τις ανάλογες τροποποιήσεις και βελτιώσεις με βάση τα θέλω του Πολεμικού Ναυτικού.

   1. 1. Υπάρχει το κόστος, και υπάρχει η τιμή πώλησης. Το κόστος για να κάνει ένα πλοίο 4.500 τν (για το σκαρί) διαφέρει λίγο από πλοίο σε πλοίο, είναι περίπου στανταράκι, και είναι από 40χ οι φτηνές (type 31/IH) έως 120χ ότι πιο ακριβό υπάρχει (μαζί με R&D το 120χ). Αν πάρω ένα πάνω από το μέσο όρο πχ 90χ, τότε το σκαρί της Μπελάρα θα έπρεπε να βγει γύρω στα 400 εκατ. Πάνω σε αυτό προσθέτεις συστηματα και όπλα 300 εκατ και είσαι μια χαρά.

    2. Το να δώσουν τιμή 700 εκατ να είναι υπεραισιόδοξο, θα έλεγα ότι δεν είμαι αισιόδοξος ή όχι, αυτό που θέλω να πω, είναι ότι εμείς μέχρι εκεί μπορούμε να δώσουμε. Το έχω πει και άλλες φορές σαν παρομοίωση, έστω είμαι οικογενειάρχης και θέλω ένα αυτοκίνητο σβέλτο, ασφαλές αλλά μέχρι 20.000. Αν έρθει ένας πωλητής και μου πει πάρε το digital αυτοκίνητο της νέας εποχής, ονόματι Mesla με 50.000 πλήρως ψηφιακό και μπλα μπλα, έχω τρία προβλήματα, ότι μάλλον έχει μεγάλο κέρδος, ότι είναι έξω από το budget μου και ότι υπάρχουν άλλα στο budget μου που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες μου. Οπότε, αν και θεωρώ κλοπή την τιμή του Mesla στις 50 χιλιάδες, δεν θα κάνω debate με τον πωλητή αν είναι δίκαιη η τιμή ή όχι. Μπορεί και να είναι, αλλά εγώ ψάχνω κάτι άλλο, δεν είναι στο budget μου. Αν θέλει να πουλησει, έχω πει ότι έχω 20.000, μην έρχεται και μου ξοδεύει τον χρόνο μου.

    3. Η Fremm σαν σίδερο/σκαρί φτιάχνεται από τους Ιταλούς με 400 εκατ. Τι παραπάνω κοστοβόρο έχει η κατασκευή της Μπελάρα που είναι 50% μικρότερη? Το σίδερο, οι ώρες εργασίας για να την συναρμολογήσουν, τι? Και το R&D που πιπιλάνε πολύ το έχει ήδη πληρώσει το Γαλλικό Δημόσιο, εμείς γιατί να δεχτούμε να το πληρώσουμε?

    Για αυτό λέω, ή Μπελάα κομπλέ 700 εκατ, ή πάμε παρακάτω. Μπορεί να αξίζει και ένα δις και παραπάνω, αλλά εμείς θέλουμε συγκεκριμένα πράγματα. Φρεγάτα με Χ συστήματα πάνω της, Χ δυνατότητες ραντάρ, Χ κελιά και Χ πυραύλους. Και ας είναι ο φορέας των συστημάτων ότι ναναι (που οι ανταγωνιστές δεν είναι ότι ναναι).

    Για τις τιμές αντιτορπιλικών έχει πέσει πολύ παραμύθι διεθνώς και οι αστρονομικές τιμές που ακούγονται είναι life cycle cost, ενώ παράλληλα γελάει και το παρδαλό κατσίκι καθ΄΄ως το ίδιο πλοίο (Type 26) έχει τερατώδεις αποκλίσεις μεταξύ Αγγλίας, Καναδά και Αυστραλίας.

 16. Μία χαρά αν κατάλαβαν οι Γάλλοι ότι τελείωσαν τα κορόιδα εδώ στην Ελλάδα.
  Εφόσον δώσουν μία λογική τιμή για τα πλοια σίγουρα όλοι θα είμαστε ευχαριστημένοι. Παντως απαιτείται πιστοποιηση camm ή essm ακόμη καλύτερα …στους Α50 εκτοξευτές γιατί οι Aster δεν αρκούν από μόνοι τους.
  Τέλος, οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση που μπορούν να δώσουν.

 17. Στη τιμή θα τα βρούμε με τους Γάλλους, φοβάμαι μην τα χαλάσουμε στην ενδιάμεση/αμεση/μόνιμη λύση.
  Ζητάμε 2 φρεμμ απο τις 8 που θα έχουν μαζί με τις φρεμντα σύνολο.
  Λογικό δεν είναι να αρνούνται να σου δώσουν το 25% του τύπου?
  Εδώ οι χουβαρνταδες Αμερικανοί και δεν δίνουν 2 ABurke από τα 65!
  Ας μπούμε και στη θέση των Γάλλων, πως θα από μειώσουν έτσι το στόλο τους?
  Δεν είναι κυρίως οικονομικό το θέμα.
  Μόνη λύση να ζητήσουμε 1 φρεμμ.
  Από τις πρώτες των 5-7 χρονων σε ηλικία.
  Θα αποσύρουμε 2 από τις 3 τυφλες S και μόλις ολοκληρωθεί και το upgrade και των 4 μεκο αποσύρουμε και την τρίτη.
  Θα έχουμε φτάσει έτσι και στο 2025 που θα έρχετε η πρώτη μπελαρα σίγουρα.
  Η μία φρεμμ τώρα με 16 mdcn μας λύνει τα χέρια να μην βάλουμε καθόλου mdcn και στις 4 μπελάρες, αφού 2 μπελάρες θα είχαν από 8 mdcn η κάθε μία σύνολο 16,. Με την μια φρεμμ καλυπτομαστε πλήρως από στρατηγική κρουσξ και μπορούμε να βάλουμε και στις 4 μπελάρες 4χ8 Α50. Και να γλυτώσουμε τον Α70 και κυρίως τις τροποποιήσεις και το κόστος ενσωμάτωσης των mdcn που εινια ένας από τους κυρίους παράγοντες που εκτόξευσαν το κόστος στην ελληνική λεγόμενη διαμόρφωση.
  Ούτε Ram δεν χρειάζετε να βάλουμε.
  4 ίδια πλοία με 20aster30 και 12 camm-er (dual packed στον Α50 γίνονται σίγουρα το έχουν τσεκάρει οι ιταλοι) και 24 απλοί camm (quad packed γίνονται σίγουρα καθώς είναι και πιο λεπτοί και πιο κοντοί από τους er.
  20 aster30, 12 camm-er, 24 απλοί camm απείρως καλύτεροι από Ram21 block2 για αυτό προστασία και strales στο 76αρι και ένα φτηνό μιλλενιουμ στο άδειο χώρο πάνω από το υπόστεγο και decoys και τα πλοία είναι τούμπανο.
  Η μία μπελαρα ελληνικής διαμορφωσης κάνει 1.41 δις (2.82/2) αν αφαιρέσουμε το κόστος των mdcn και του Α70 και όλων των μετατροπέων που χρειάζονται καθώς και τη Ram και το κόστος ενσωμάτωσης, εύκολα πέφτουμε θεωρώ στα 1, 25 δις μπορεί και 1.2.
  4.9δις (1.225) λοιπόν για 4 πλοία στη διαμόρφωση που λέω και ένα 10% έκπτωση λόγω του ότι είναι 4 και όχι 2 πλοία πάμε στα 4.5 δις για τη διαμόρφωση που λέω.
  Η φρεμμ περίπου 600 εκρια (αν είναι η 7ετιας)κακ 200 εκρια οι mdcn και οι aster15 σύνολο 800 εκρια και η φτηνή αναβάθμιση των μεκο με 200εκρια και με 5μιση δις (ευρώ).
  Έχουμε 5 κορυφαία καινούργια πλοια
  Με 80 Aster30, 48camm-er, 96 απλούς camm, και 16 mdcn και 16 aster15.
  Θαρος χρειάζετε και τόλμη να δεχτούμε μόνο 1 φρεμμ, και το κενό μερικά χρόνια καλύπτουν και η 6η και 7η σούπερ βήτα αναγκαστικά που αντιπλοικα δεν υστερούν σε τίποτα.
  Άλλωστε οι 3 τυφλες S δεν προσφέρουν και τίποτα ουσιαστικό πέρα από το να κουβαλάν το ελικοπτερο.

 18. Λύσεις πακέτο δεν υπάρχουν παρά μόνο φωτογραφικοί διαγωνισμοί, Τι σχέση έχει η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών των meko που κάνουν εταιρίες όπως η Thales netherlands και η Saab με την κατασκευή νέων φρεγατών ούτε η thales ούτε η Saab κατασκευάζουν φρεγάτες .Και σα να μην έφταναν αυτά προστέθηκαν και η αγορά ναυπηγείων και η ενδιάμεση λύση. Έχει η saab ενδιάμεση λύση. Πρόκειται για ένα τερατούργημα όπως και να το δεί κανείς και εάν είναι κανείς σοβαρός μένει μακριά από τέτοιες διαδικασίες που μυρίζουν από μακριά. Οι Ολλανδοί έκαναν μια προσπάθεια δέ νομίζω ότι οι Γάλλοι θα συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο, θυμίζει το διαγωνισμό του Καναδά πού κάνουν για να πάρουν τα F35 το rafale και το eurofighter αποχώρησαν και έμεινε το gripen που συμμετέχει σε όλους τους διαγωνισμούς για να δηλώσει τη παρουσία του στη διεθνή αγορά. Θα πάρουν οι καναδοί gripen ,όχι βέβαια.

 19. Ο συριζα ζητά διάφορες διευκρινήσεις, άντε μπας και μάθουμε και επισήμως τίποτα:

  διευκρινίσεις για τις συμβάσεις, καθώς τίθεται σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι ελλιπέστατες. Απαιτείται πλήρης ενημέρωση για κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί. Επιφυλαχθήκαμε στην Επιτροπή, τονίζοντας ότι η τελική μας θέση θα καθοριστεί μετά την κατάθεση των συμβάσεων από την Κυβέρνηση.
  Να γίνει σαφές ποια είναι η στρατηγική για την αγορά και αξιοποίηση φρεγατών, που έχει προτεραιότητα, δεδομένου ότι υπήρξαν μείζονες και πολύμηνες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα τον τελευταίο χρόνο από την Τουρκία.
  να έχουμε σαφή ενημέρωση για την προοπτική αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, (ενδεχομένως και με τις ΗΠΑ) όπως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει. Η έλλειψη μια τέτοιας συμφωνίας τους τελευταίους μήνες ήταν εμφανής σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο.

  https://www.ethnos.gr/politiki/137953_panagiotopoylos-dromologeitai-i-agora-ton-rafale-ti-zitise-o-syriza

  1. Η καλυτερη λυση κατα την ταπεινη μου αποψη ειναι η εξης.

   1) Αγορα -4-5 μεταχειρισμενων βρετανικων φρεγατων ανθυποβρυχιακου πολεμου Type-23 για κυνηγι υποβρυχιων. Εχουν 13 πλοια συνολικα, οποτε μπορουμε να αποκτησουμε περισσοτερα στο μελλον.

   2) Αγορα του σχεδιου των Type-31 και κατασκευη τους στα Ελληνικα ναυπηγεια σε τμηματα, ωστε να δουλεψουν ΟΛΑ τα ναυπηγεια και να μειωθει το ρισκο καθυστερησεων. Η εταιρια Babcock International μπορει να παρασχει τεχνικη βοηθεια και σε οτιδηποτε χρειαστουμε και να κανει οτι αλλαγες επιθυμουμε στο σχεδιο. (Κατι παρομοιο ειχαμε κανει και με την ΒΑΕ με τις Σουπερ Βιτα) που ναυπηγησαμε στην Ελευσινα)

   Ναυπηγουνται ηδη 5 πλοια της κλασης Type-31 για το Βρετανικο ναυτικο, οποτε μπορουν να επιτευχθουν επιπλεον οικονομιες κλιμακας. Η Type-31 ειναι παραγωγο της Δανεζικης Iver Huitfeldt επομενως μπορει να δεχθει εξοπλισμο ΑντιΑεροπορικης φρεγατας. Πολυ απλα τοποθετουμε πανω Γερμανικους κινητηρες ντιζελ της MTU και Γερμανικο συστημα μεταδοσης, Γαλλικα οπλα οπως Aster / MICA-NG / Exocet, Γαλλικα ρανταρ Sea Fire η Herakles , και ειμαστε ολοι ευχαριστημενοι, ειναι μια win-win λυση με λογικο κοστος, κατασκευη στην Ελλαδα, ενδιαμεση λυση, και βληματα μεγαλου βεληνεκους Aster και ενος αξιοπιστου ρανταρ.

 20. Ειναι ιδέα μου ή έχει γίνει λίγο σαν το γεφύρι της Άρτας αυτό το σήριαλ με τις φρεγάτες;…
  Ολημερής το χτίζανε(με τους Γάλλους), το βράδυ γκριμεζόταν (με τους Αμερικάνους)….

  Πάντως, κακά τα ψέματα οι Γάλλοι τόσα χρόνια παίζανε μόνοι τους και δεν μπορούσαν να βάλουν γκολ… Ήμαρτον! που λέει και μία ψύχη… Anyway, μακάρι να πάρουμε την καλύτερη λύση για τις ανάγκες μας και ας την προμηθευτούμε από τους Αρειανούς

  Πάντως παρότι ο Άδωνις, λέει τα δικά του… που πολύ φοβάμαι ότι ξέρει κάτι παραπάνω από όλους εμάς…(μακάρι όχι!), ο εν αποστρατεία κύριος Ταξίαρχος και πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ, αναφέρει πώς όσον αφορά τα Ραφάλ και… «σε συνδιασμό με αντίστοιχα πλοία επιφανείας, των οπών επικειται αγορα….»

  https://www.youtube.com/watch?v=q3NCe1J9uFA, –>55»

  Ποιά αντίστοιχα πλοία επιφανείας; αφού οι MMSC ΔΕΝ έχουν αεράμυνα περιοχής…. ή μήπως δεν μιλάει για τις MMSC…;

     1. Μπορεις να παραθεσεις λινκ με τα 80 χιλρα?
      Το μονο που αλλαζει στο πυραυλο ειναι ο ανιχνευτης, ο κινητηρας παραμενει
      ο ιδιος. Πως λοιπον θα αυξηθει η εμβελεια απο τα 45-50 χιλρα του Block1
      στα 80?

 21. Τόσο καιρό που υποτίθεται πολλοί θεωρούσαν τα Sanitas σίγουρα και η LOR είχε αποσταλεί,

  κάποιοι λιγότεροι λέγαμε οτι χρειάζεται υπομονή και η σκόνη που σηκώνεται από την

  αντίδραση, ίσως φέρει ανατροπή στο σχέδιο.

  Ας ελπίσουμε αυτήν τη φορά να είμαστε αποφασισμένοι εμείς και ουσιαστικοί οι Γάλλοι,

  ώστε να καταλήξουμε ,αν και όταν, σε συμβάσεις τύπου Raffale (οπλισμός,πολυετής τεχνική
  υποστήριξη, πρόβλεψη μελλοντικών αναβαθμίσεων)

  ΥΓ: Μην ακούμε για 2 πλοία επιφανείας που θα λήψουν από τον Γαλλικό στόλο, όταν πριν
  από μερικά χρόνια ο Αριστερός υπουργός ,φέρων μύστακα ρεμπέτη και ιδιοκτήτης 80 ακινήτων
  ήταν έτοιμος να υπογράψει την μακροενοικίαση (Leasing) 2 Fremm

  Τότε κυκλοφορούσαν με….. Cabrio μάλλον και δεν είχαν πρόβλημα με τις οροφές του στόλου …..

 22. Τό Ελληνικό ναυτικό πρέπει να αποκτίσει δυνατότητες αεραμύνης περιοχής σύν πλήγματος βαθια στήν ενδοχώρα τού αντιπαλου σύν αύξηση υποβρυχιακού και ανθυποβρυχιακού πολέμου σύν δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου σέ ολόκληρες περιοχές

 23. Οι πολιτικές φωτογραφίσεις μας παγίδευσαν.
  Τώρα που η επιλογή της mmsc σήκωσε αντιδράσεις ,επανέρχονται μνηστήρες με πλοία που δεν ικανοποιούν το ΠΝ.
  Το ΠΝ δεν ΦΓ πολλαπλών ρόλων.
  Το ΠΝ θέλει μεγάλα πλοία , με έμφαση στον ΑΑ πόλεμο και στον ΑΥ.
  Radar στρέψης είναι μη αποδεκτό.
  Όπως και τα 24 ή 32 μόλις κελιά.
  Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια χώρα επιθετική,μεγαλύτερη,με τακτικό στρατό,πολλά uav,μεγάλη αεροπορία και πολλα καράβια.
  Το ΠΝ θέλει 3 ή 4 καράβια αντρικά.
  Αστακούς.
  Μεγάλα.

   1. Το μονο πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι είναι Γαλλικό πλοίο με γαλλικά όπλα οποτε ξεφεύγεις από τους στρατηγικούς μας συμμαχους

    Από άποψη εξοπλισμού οι type 31 με Δανέζικη διαμόρφωση δεν συγκρίνονται: 24 SM2 +36 ESSM+16 HARPOUN!!!+ MILLENIUM

    Το APAR2 μπορεί να κατευθύνει ταυτόχρονα όσους πυραυλους μπορεί να εκτοξεύσει το πλοίο!!

    1. Βασικα το Apar για να μπορει να εχει την διαμορφωση illuminaitor και να κατευθυνει 32 ημιενεργους πυραυλους ταυχρονα και 16 σε τελικη πρεπει καποιο αλλο ρανταρ οπως το Sea Master να κανει την και ερευνα ογκου … Αλλιως υπάρχει το SF που συνδυάζει με κάποιους συμβιβασμούς και τις 2 λειτουργίες .

     1. Να θυμίσω ότι:
      Οι IVH έχουν δυο RADAR (VOLUME SEARCH + TRACKING/GUIDANCE) όπως ακριβώς ζητούσε το Ναυτικό στις απαιτήσεις του για πλοίο χρωματίζοντας βασικά τις F124 η τις LCF
      Οι IVH έχουν τα ίδια
      Μετά αρχίσαμε τις εκπτώσεις από αριθμό Rdar,cells διάμετρο πυροβόλου και ταχύτητα για να δικαιολογήσουμε τις FREMM!

      Το θέμα είναι ότι οι [email protected] έτσι όπως τις θέλουμε πάνε στα ύψη
      Εάν πάρουμε από τους άγγλους το πλοίο και του βάλουμε και τα radar/vls όπως τα ivh
      το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο!

      και το πλοίο είναι ανώτερο και ως πλατφόρμα και ως μεταφερόμενο εξοπλισμό και οπλισμό

     2. @Ck πιστευω να διαβασες το ημι-ενεργος .Πλεον ολοι οι πυραυλοι βγαινουν ενεργοι !!! Οποτε τα πολλα ταυτοχρονα καναλια illumination σε τελικη φαση δεν εχουν νοημα ,ποσο μαλλον για μικρες ακτινες !!!

     3. @dIGENIS
      Ναι αλλα όπως έχω γράψει επανειλημμένως σε μεγάλες αποστάσεις απαιτείται target data update μέσω datalink(uplink) αλλιώς οι πύραυλοι πάνε στο γάμο του καραγκιόζη
      αυτό κάνουν πλέον τα radar τύπου SF & APAR

     4. @CK πιες ειναι οι Μεγαλες αποστασεις που θα χρεαιζετε ενδιαμεσο uplink ? Πανω απο 40? 100 ? Μα εδω μας εκαναν προταση για CAMM σκετο οι αγγλοι των 25χλμ … Να βαλουμε NS-200,SF,APAR -Sea Master για του CAMM που δεν θα χρειαζετε ουτε στο ενδιαμεσο uplink ? Ο Μόνος »μεσαίος» που εχει μεγαλύτερη εμβελια » ειναι ο ESSMbl2 αλλα και αυτος ειναι ενεργος οποτε τα καναλια illumination δεν χρειαζετε να ειναι 32 και σε τελικη φαση 16 ,γινετε η δουλεια και με λιγοτερα πιστευω …Οχι βεβαια 1-2 οπως ακουγετε !!! Το ιδιο ισχυει και για τους SM-2 BlII και με τους Aster .
      Για τον CAMM δεν χρειαζεσε ενδιαμεσο uplink
      Για το ESSMbl2 χρειασετε 1 καπου αν παει σε Max αποσταση
      Αντε και στα Aster 30 και στα SM να χρειαστεις 2 Uplink αν παει στα 100χλμ να βρει στοχο ..

     5. @ Digenis
      Ο camm έχει μονο 20-25?km εμβέλεια!Ποιος ασχολείται με δαύτον!!
      Ο essm b5 έχει active και SARH modes
      και 50+km εμβέλεια
      Ο ενεργός ανιχνευτής του είναι αυτός του AMRAAM και από ότι έχει δημοσιευτεί ενεργοποιείται στα 15-20km από τον στόχο
      Οποτε εάν θέλεις να πετύχεις στόχο στα 50km σαφώς και απαιτείται update
      Γενικός όσο πιο πολύ τtarget update όσο μεγαλύτερη η πιθανότητα επιτυχίας της βολής
      TYPE 31:
      Για ξαναδιάβασε τι έχω γράψει
      Κρατάμε μονο τη πλατφόρμα και μηχανές του και του κοτσάρουμε ότι έχουν οι Δανοί στις IVH στις τελευταίες εκδόσεις
      Το πλοίο και το CMS έχουν ήδη τις υποδομές για αυτά
      Τα ίδια και τα όπλα
      Ίδια με τους Δανούς

     6. CK

      Όσον αφορά τα Type 31 η τα δανέζικα αντίστοιχα φιλοσοφίας Stanflex, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι οι Δανοί έπρεπε να πάρουν πρώτα έγκριση και στην συνέχεια να αγοράσουν πρώτα πυραύλους SM-2 για να εξοπλίσουν αυτά τα πλοία.
      Ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό δεν είναι αυτονόητο ότι θα μπορούσε να γίνει, για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους.
      Οπότε αν δεν θέλουν να μείνουν ξαφνιασμένοι με το Apar και το Smart-L στο χέρι, θα έπρεπε να μελετήσουν και μια εναλλακτική περίπτωση για πλοία που δεν εξαρτούνται απο αμερικανικούς πυραύλους.

      Σχετικές αναφορές:

      US Approves Sale of 46 SM-2 Missiles to Denmark for $152 Million

      https://www.defenseworld.net/news/23110/US_Approves_Sale_of_46_SM_2_Missiles_to_Denmark_for__152_Million#.X9vREcq1KhA

      DENMARK – SM-2 BLOCK IIIA STANDARD MISSILES

      Httphttps://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/denmark-sm-2-block-iiia-standard-missiles

     7. @Ndgi

      Σαφώς η λύση αυτή έχει νόημα ΕΦΌΣΟΝ οι #στρατηγικοί μας σύμμαχοι# μας αποδεσμεύσουν το SM2
      Δεν θα πάρουμε πλοίο 6500TN για να έχουμε μονο ESSM!!
      Βεβαια οι ’γγλοι θα έχουν μονο ..12?CAMM!!

      Δεν βλέπω λόγο να μας αρνηθούν αφού οι σχέσεις των δυο χωρων είναι #στo καλύτερο επίπεδο #~~

      εάν το κάνουν πάμε προς άλλες παραλιες γαλλικές
      Μερικές GOWIND και τα λεφτά στην αεροπορία για επιπλέον RAFALE+METEOR να ξεμπερδεύουμε

     8. CK

      Ασφαλώς έχουν λόγους να απορρίψουν αυτό το αίτημα, οι οποίοι έχουν επισημανθεί αρκετές φορές σε προηγούμενες συζητήσεις.

      Επομένως είναι σημαντικό αυτό το σημείο να ξεκαθαριστεί οριστικά, πρίν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ναυπήγησης για αυτά τα πλοία. Μιλοντας εντελώς θεωρητικά, όσον αφορά τα συγκεκριμένα πλοία.
      Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο και ένα περιττό ρίσκο, αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να αποκτήσεις και αρκετό απόθεμα, αφού οι συνθήκες στους αμερικανούς αλλάζουν εύκολα όταν κάτι δεν τους αρέσει η δεν τους συμφέρει πολιτικά, όπως είδαμε πολλές φορές σαν συμπεριφορά απέναντι σε μακρόχρονους πελάτες και συμμάχους.

     9. @CK
      μην αναπαράγεις σε παρακαλώ την λάσπη της ΠΤΩΣΗΣ.

      Πιστεύεις δλδ στα σοβαρά οτι οι μηχανικοί νόμιζαν πως θα πιάσουν 500 km (με πόσα πομποστοιχεία? σε τι ύψος?) αλλά «μετα λόγου γνώσεως – πιστέψτε μας» όταν κάναν τις δοκιμές πάνω σε πύργο ανακάλυψαν πως πιάνουν μόνο 300? Δεν είναι μπακάληδες, μηχανικοί είναι.

      Το 500 ήταν ένα αρχικό μαρκετίστικο όνομα πριν οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για τις FTI. Αν θέλουν να το βάλουν σε μεγαλύτερο σκάφος και δεν τους φτάνουν τα 300km, αυξάνουν τα πομποστοιχεία και τα πιάνουν τα 500.

      «..Developed with the support of the French DGA, the software-controlled 3D multifunction radar liquid-cooled antenna provides a full 360° coverage in azimuth and 90° in elevation, which can be scaled according to the platform type and mission requirements…»

     10. @npo
      https://defencereview.gr/euronaval-2020-to-sea-fire-500-i-aichmi-tis-tenologias-ra/
      #Το μέγιστο βεληνεκές του Sea Fire 500, σε λειτουργία έρευνας αέρος, είναι της τάξεως των 500 χιλιομέτρων για στόχους επιπέδου βαλλιστικού πυραύλου, αεροσκάφους μεγέθους F-16 και UAV#
      https://www.thalesgroup.com/en/markets/defence-and-security/naval-forces/above-water-warfare/sea-fire
      #It’s 300km air coverage can detect & track more than 800 objects simultaneously without saturation up to 90° elevation and it provides surface coverage up to the horizon. #

     11. @CK

      Πάρε τρία seaFire και πες μου ποιό είναι ποιό.

      https://imgur.com/2TRftPj

      Όπως βλέπεις υπάρχει λόγος που κάποιοι την λένε ΦΤΗΣΗ, άλλοι ΠΤΗΣΗ κ’ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ κλπ. Μηδενική αξιοπιστία, εσκεμμένη παραπληροφόρηση, κιτρινισμός, να μας ζήσει ο πρόξενος κι όλοι οι πολιτευτάδες τους κwλους των οποίων γλύφουμε μπας και γλύψουμε και κανα κόκαλο..

    2. @CK Προφανώς αυτό είναι ένα βασικό πλεονέκτημα, όπως και το ζέσταμα της σχέσης μας με την Γαλλία. Παρόλα αυτά εφόσον ο κάθε aster 30 μπορεί να βγάλει off έναν στόχο, ενώ θες 2 sm2 λόγο μικρότερου no escape zone, δεν είναι εντελώς ακριβής η σύγκριση των κελιών.

     Οι Iver Huitfeldt έχουν 24 ESSM & 32 SM2, από την άλλη μπορείς να έχεις 32 CAMM/MICANG & 24 Aster που είναι ίδιο σύνολο και οι α/α μεγάλης εμβέλειας είναι σχεδόν 1-1.

     Δεν ξέρω τι βαθμό εξέλιξης μπορείς να έχεις στην Iver Huitfeldt μιας και είναι σχεδίαση 20ετίας ενώ η [email protected] τώρα ξεκινά. Στην τιμή παίζεται.

     1. @ dk

      Που έχει δοκιμαστεί επιχειρησιακά ο ASTER για να είμαστε σίγουροι για τους γαλλικούς ISXYRIsmous??

      Έχει ναυπηγηθεί η [email protected]>? Πλέει ??
      δουλεύουν όλα καλά στο μηχανοστάσιο??
      δουλεύει το CMS με το νέο RADAR??

      Υπενθυμίζω πως αρχικά το SF διαφημιζόταν πως μπορεί να ανιχνεύει στόχους στα 500KM
      Όταν το δοκίμασαν οι επιδόσεις έπεισαν στα 300KM!!

      Το TYPE31/IVH είναι δοκιμασμένο σκαρί και σχεδίαση και στους 6500TN ως πλατφόρμα έχει σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης από τις [email protected]!

      Το κύριο πλεονέκτημα των [email protected] είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ

     2. Αν είναι να αμφισβητήσουμε τα πάντα, να μην πάρουμε τίποτα να τελειώνει η υπόθεση.

      Ένα πλοίο με συμβατική πρόωση είναι, τι μπορεί να πάει τόσο στραβά δηλαδή? Με την ίδια λογική που έχουν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά οι ESSM2 / SM2? Οι εταιρίες κάνουν δοκιμές και ανακοινώνουν επιδόσεις. Με το seafire είναι βέβαιο ότι δεν ισχύει το σενάριο της πτήσης. Το τι μπορεί να ανιχνεύσει ένα radar είναι μετρημένα κουκιά. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι, ξέρουμε πως δουλεύουν εδώ και 150+ χρόνια. Συζητάμε για στρατιωτικό εξοπλισμό, με αρκετές επιδόσεις διαβαθμισμένες κτλ δεν είναι όλες οι πληροφορίες σε μπροσούρες και στο wiki.

     3. dk

      Οι SM-2 θυμάμαι να έχουν καταρρίψει «με επιτυχία» γεμάτο επιβατικό αεροσκάφος, που αφήνει μια πολύ παράξενη επίγευση όσον αφορά τουλάχιστον το σημείο αναγνώρισης του σωστού στόχου ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν γίνεται μπάχαλο στον ουρανό.

   2. Για μια χώρα σαν τη δική μας που αγοράζει πλοία κάθε 30 χρόνια η επιλογή ανώτερης τεχνολογίας όπλων θεωρείται επιβεβλημενη γιατί αντικαθιστά τις ποσότητες του αντιπάλου και εξασφαλίζει αποτροπή μέσω τεχνολογικής υπέροχες.
    Οι Ισρηλινοι έχουν πετύχει αυτον ακριβως.
    Μικρός επαγγελματικός στρατός και αεροπορία με την κορυφαία τεχνολογία προς χρήση.
    Και το σημαντικότερο από δικά τους χέρια για να μην γίνονται γιουσουφακια κανενός πριν και όταν έρθει το κακό.
    Προέχει όμως ο καταμερισμος των αναγκών κι όχι η κόντρα μεταξύ των επιτελείων για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα.
    Και οι πολιτικοί στόχοι ωφειλουν τούτες τις κρίσιμες στιγμές να παραμερισουν και να δώσουν το χώρο και το έδρα ο στους στρατιωτικους ώστε να σταλούν ως οφείλουν στο ύψος των περιστάσεων

 24. Διαβάζω μερικούς να λένε για ανοιχτό διαγωνισμό …
  Διαγωνισμός για νέες μαζί με διαγωνισμό για ενδιάμεσες κρατους σε κρατος μαζι με διαγωνισμο για με τις ΜΕΚΟ μετα από διαγωνισμό για ναυπηγία ? Και ολα αυτα να έχουν ομοιοτυπία ? δεν υπαρχει αυτο που λετε … Οι ανοιχτή διαγωνισμοί γίνονται σε εταιριες οχι σε κρατοι και δεν περιλαμβάνουν και ναυπηγία και ενδιάμεσες απο κρατοι κτλπ κτλπ …
  Θεωρώ οτι με τοσα που ακούγονται ναι ο ανταγωνιστικός διάλογος ειναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε με τους πολιτικούς να παίρνουν μέρος για να βοηθησουν το ΠΝ και την Ελληνικη βιομηχανια .

  Για σκεφτείτε μια περίπτωση να παρουν μερος οι ρωσοι και οι κινεζοι για να κανουν Upgrade τις ΜΕΚΟ , να παρουν τα στρατιωτικα ναυπηγεια , να μας δωσουν 2 κινεζιες παλαιότερες και 4 νεότερες … Αυτα δεν γινονται !!! Οι ανταγωνιστικές προσφορές ειναι μεταξυ δυτικων εταιριών σε συνεργασία με τους υπουργούς τους πρωθυπουργούς και τους Ναυάρχους των κρατων .

  1. Φιλε Digeni,

   Αυτα που γραφεις ειναι εκτος πραγματικοτητας. Δεν προκειται για διαγωνισμο δημοσιου για την προμηθεια μολυβιων και χαρτιου για εκτυπωτη οπου νικητης ειναι αυτος που ζηταει τα λιγοτερα. Εκει υπαρχει συγκεκριμενη νομοθεσια για τις προμηθειες.

   Ο διαγωνισμος γινεται για να μεγιστοποιησουμε τα κερδη μας ως αγοραστες. Το ΠΝ θα μπορει να επιλεξει οποια προσφορα θελει με βαση τα δικα του (μυστικα) κριτηρια, οχι με βαση την χαμηλοτερη τιμη που προσφερει ο καθε κατασκευαστης. Δεν ειναι αναγκη να επαναφευρουμε τον τροχο, διαγωνισμους κανουν οι περισσοτερες χωρες και στο τελος επιλεγουν οτι συστημα θελουν και τελειωνει εκει η διαδικασια, δεν υπαρχει δυνατοτητα δικαστικης αμφισβητησης της επιλογης.

   1. Δεν υπαρχει περιπτωση ουτε μια στο εκατομμυριο να κατεβουν οι Ρωσοι και οι Κινεζοι με προσφορες για φρεγατες καθως γνωριζουν οτι δεν αξιζει ουτε καν τον κοπο να ξοδεψουν 1 λεπτο για το συγκεκριμενο θεμα.

   2. Στις απαιτησεις του διαγωνισμου μπορει να τεθουν οροι οπως ικανοτητα διασυνδεσης με στανταρ ΝΑΤΟικο δικτυοκεντρικο εξοπλισμο οπως Link-11, Link-22, IFF , κτλ, επομενως αυτοματα μια τετοια προσφορα θα ειναι εκτος επειδη δεν ικανοποιει τα βασικα κριτηρια.

   1. Ο διαγωνισμός ειναι μεταξύ εταιριών , πέφτει χρήμα και οχι μέσο FMS κρατων . Τα ενδιάμεσα πλοια επισης δεν μπαίνουν σε διαγωνισμό , ειναι διακρατικές συμφωνίες .
    Λες εσυ να εμπεναν οι ιδιοκτήτες Γαλλικο Αμερικανικο ,το Αγγλικο και το Ολλανδικο ναυτικο σε διαγωνισμο να μας πουλήσουμε τα μεταχειρισμένα πλοία τους ?
    Εν ολιγης δεν ειναι η γεφυρα ριο-αντηριο για να εχεις κλειστούς φακέλους απο κατασκευαστικές ευρωπαικες και αμερικάνικες . Διαγωνισμός μπορούσε να γινει αν ειχαμε μονο τα νεα πλοια και το upgrade αν και εφόσον κάναμε σύμβαση απευθειας με τις εταιρίες ….

 25. @Digenis
  Φίλε πιο πάνω εξήγησα στον Ιταλό το θέμα και τα κολπάκια/προβληματα που σχετίζονται με αυτό το θέμα.
  Για την καθαρή διαγωνιστικη διαδικασία πάντως να ξέρεις ότι το ποιο εύκολο πράγμα είναι το πως θα πετάξεις κάποιον έξω από αυτήν από την ανακοίνωση του ακόμη.
  Το πιο δύσκολο είναι πως να φτιάξεις το διαγωνισμό ώστε να τους εντάξει όλους.
  Στη περίπτωση μας λόγω και συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ τα επιτελεια έχουν πολύ ξεκάθαρες κατευθυντηριες γραμμές για αυτά ώστε να μην γίνονται αστοχιες
  Μιλάμε πάντα για ευαίσθητα οπλικά συστήματα και όχι για τυφεκια και σύναψη εξοπλισμό.

 26. Το ΠΝ χρειάζεται μονάδες επιφανείας χτες και εμείς ακόμα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Κάθε φορά είναι σα να συζητάμε από το μηδέν και κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας σχεδιασμός. Εφόσον χρειαζόμαστε 9 μονάδες γιατί ζητάμε προσφορές για 4? Κάτι δε πάει καλά? Αν δε θέλουμε 9 ίδια πλοία (όπως οι S) εφόσον αλλάζει ο σχεδιασμός του ΠΝ τότε γιατί δε ζητάμε προσφορά για 4+5 ή 3+6 ή 4+3+2 κτλ?

  1. Δεν θέλουμε άμεσα για 9. Αυτή την στιγμή θέλουμε άμεσα 3 πλοία για τις παλιές S, οι άλλες 6 που έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό δεν είναι του πεταματού, μια χαρά είναι για 5-8 χρονάκια ακόμη. Και αν δεις, δεν ζητάμε στην τιμή μόνο 4, στην ουσία ζητάμε 6-7, εκ των οποίων 4 νέες και 2-3 μεταχειρισμένες (την ενδιάμεση λύση)

   Οπότε:
   1) Πρώτη φάση φεύγουν σε 1-2 χρόνια οι παλιές 3 S και μπαίνουν 2-3 ενδιάμεσες. Οι αποσυρόμενες χρησιμοποιούνται για ανταλλακτικά για να είναι οι άλλες 6 τζιτζί. Οι 4 ΜΕΚΟ αναβαθμίζονται και αντέχουν άλλα 15 χρόνια (ως το 2035)
   2) Δεύτερη φάση, έρχονται σταδιακά 4 καινούργια πλοία και φεύγουν 4 εκσυγχρονισμένες S, έστω έτη 2025, 2026, 2027, 2028.
   3) Τρίτη φάση, έρχονται ΜΕΚΟ ANZAC 2029 και 2030 και φεύγουν και οι δύο τελευταίες S, έτσι έχουμε στον στόλο κατ ουσία 6 ΜΕΚΟ περίπου ANZAC Που αντέχουν ως το 2035.
   4) Τέταρτη φάση 2035 περίπου, παίρνουμε τις LCF της Ολλανδίας κτλ, και αντικαθιστούμε τις ΜΕΚΟ.

   Μια χαρά τα έφερα, βέβαια οι δικοί μας κάτι άλλο θα σκαρφιστούν για να πουν ότι είναι κάτι υπερεπείγον και να ζητήσουν άλλα 10 δις

 27. Oυτε η ακαταλληλη MMSC μας κανει, ουτε η πανακριβη, μη επαρκως εξοπλισμενη και ανυπερασπιστη Belharra που δεν εχει καν συστηματα CIWS, δεν μας κανουν.

  Παλι θα ξανασυζητησουμε τα ιδια που συζηταγαμε πριν απο ενα χρονο περιπου? Που εχετε δει πλοιο με κοστος 1+ δις οπως η Belharra που να μην μπορει να δεχθει πανω CIWS οπως το RAM , Phallanx, Millenium κτλ και να χρειαζεται επιπλεον κοστος πιστοποιησης. Που να εχει πανω μονο 16 κελια και χωρις δυνατοητα quad pack, δηλαδη λιγοτερα οπλα σε σχεση ακομη και με την MMSC. Δουλευομαστε μεταξυ μας?

  Στο ΠΝ πρεπει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να στειλουν τα στελεχη τους για σεμιναρια διαπραγματευσεων. Αυτο που γινεται ειναι εντελως απαραδεκτο και sub-optimal. Ολες οι σοβαρες χωρες κανουν διαγωνισμους ωστε να μεγιστοποιησουν τα κερδη τους απο τους κατασκευαστες, εμεις εδω τα κανουμε ολα υπογεια δημιουργωντας τεραστια κριση αξιοπιστιας και εγειροντας υποψιες διαφθορας και χρηματισμου, οπως γινοταν στο παρελθον δηλαδη. Ας γινει διαγωνισμος με συγκεκριμενα κριτηρια και απαιτησεις για 4+4, η 5+3 πλοια με option δηλαδη ωστε να υπαρχει κινητρο στους κατασκευαστες να προσφερουν μεταφορα τεχνογνωσιας, τεχνικη βοηθεια κτλ.

  1. Η μανταμ παρλι θα ερθει για τις υπογραφες ραφαλ πρωτη βδομαδα του ’21 θα της στησουμε μια ωραια εκδηλωσουλα με γαλλικες αβροτητες χειροφιληματα και κει θα πεσει το ψηστηρι να ριξουν τις τιμουλες για τις μπελ. Παντως μαθημενη ειναι απο τετοια, στην ινδια με την αφιξη των ραφαλ ειχαν πολυχρωμο πανηγυρι στο γιουτουμπ εχει τα σχετικα βιντεο.

 28. ΠΕΡΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ:

  Ταπεινή μου γνώμη ειναι πως η ενδιάμεση λύση ΔΕΝ ειναι ανάγκη να πάει πακέτο με την αγορά φρεγατών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές. Η οποια ενδιαμεση λυση στο τσακιρ κέφι θα μας πάει 20 χρόνια, τις νεες φρεγάτες ομως θα τις φορτωθουμε για 40. Οποτε μπορεί και να είναι κακός σύμβουλος.

  Το ΠΝ θα μπορουσε να συνδέσει αντι την αγορά, των εκσυγχρονισμό των MEKO μαζι με την απόκτηση μεταχειρισμένων μονάδων. Θα ήταν κακή ιδέα πχ να αναλάμβαναν οι Αγγλοι των εκσυγχρονισμό των Meko και παραλληλα να αποκτουσαμε 4χ Type 23 με κοινά συστήματα των εκσυγχρονισμένων Meko? Ετσι θα μπορούσε πχ το ΠΝ να προχωρησει στην αγορά των Belhara.

 29. Καλος φαινεται ο οιωνος εκει πανω που πετα !!

  » τη συνάντηση μεταξύ του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και της γαλλικής αντιπροσωπείας ειπώθηκε πως η γαλλική πλευρά προετοιμάζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το ζήτημα της απόκτησης τεσσάρων πλοίων για το ΠΝ, του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, της ναυπήγησης των πλοίων στην Ελλάδα καθώς και της επιλογής πλοίου ή πλοίων ενδιάμεσης λύσης. Επισημάνθηκε ευθέως το γεγονός πως η γαλλική πρόταση θα είναι οικονομικότερη των προηγούμενων οι οποίες είχαν κατατεθεί ως εξής: η πρώτη για δύο φρεγάτες Belharra ελληνικής διαμόρφωσης κόστους 2,82 δισεκατομμυρίων ευρώ και η δεύτερη για δύο φρεγάτες γαλλικής διαμόρφωσης κόστους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αμφότερες προτάσεις περιλαμβάνεται πλήρες πακέτο τεχνικής υποστήριξης και κόστος όπλων. «
  (αυτα ειναι τα προεορτια σε μια ολοκληρωμενη διαπραγματευση με του Γαλλους.) – μεχρι στιγμης ολα δειχνουν δεξια.

  και …….

  Ευστοχοτατο το σχολιο, μαλιστα ειιναι χωρις καμια αμφιβολια, δυνατο χαρτι διαπραγματευσης με τους Γαλλους!
  » Ακόμη, και εάν δεχθούμε πως επιλέχθηκε η Γαλλία ως της χώρας που θα μας παρείχε πολιτική στήριξη η διαπραγμάτευση για τις Belharra έγινε με τρόπο λανθασμένο αφού η αναζήτηση για τη ναυπήγηση μόνον δύο πλοίων ήταν δεδομένο πως θα εμπεριείχε υψηλό οικονομικό τίμημα. Αντιθέτως, εάν είχαν τεθεί ευθύς εξ αρχής τα θεμέλια για την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών ή ακόμη καλύτερα έξι οι τιμές θα ήταν εντελώς διαφορετικές. «

 30. Καμία απόφαση δεν πιστεύω θα παρθεί πριν το Μάρτιο όταν και η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ζυγησει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης μπαιντεν σε σχέση με την Τουρκία.
  Αποσύρονται 2 ticonderoga που μπήκαν σε υπηρεσία τελευταία και είναι 26-27 χρόνων αντίστοιχα και εκεί πρέπει να επικεντρωθουμε.
  Χωρίς φυσικά να συζητάμε για mmsc αλλά μόνο για μελλοντικές ffgx.
  Θα μας δώσουν tico, χωρίς να υπογράψουμε για mmsc άμεσα απλά με μια δέσμευση αγοράς ffgx στο μέλλον?
  Δυσκολο καθώς η Lockheed δεν θα πιέσει υπέρ μας στο κογκρεσο αν χάσει το συμβόλαιο των mmsc.
  Εδώ θα φανεί και τι σύμμαχοι είναι οι Αμερικανοί και κατά πόσο μας επιφυλάσσουν αναβαθμισμενο ρόλο στη περιοχή μετά τις κακές? σχέσεις που έχουν πλέον με τη Τουρκία.
  Πάντως στη naval group που την ταλαιπωρούμε πάνω από μια 10ετια με διαπραγματεύσεις από το 2008 με τις φρεμμ.
  σίγουρα χρωστάμε συμβόλαιο, και αν δεν προχωρήσουν οι belharra, η κάτι σε gowind σαν των UAE η υποβρύχια AIP scorpene, κάτι σε μικρούς έστω αριθμούς μάλλον θα πάρουμε.

 31. Το θέμα με τους χειρισμούς αυτούς έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο , κανείς δεν πρόκειται να δείξει ενδιαφέρον οι ολλανδοί είναι ίσως η μοναδική περίπτωση γιατί η Thales Netherland κάνει αναβαθμίσεις και όλα τα ηλεκτρονικά του ΠΝ προέρχονται από αυτή, το ΠΝ έχει δείξει μια εμπιστοσύνη στους Ολλανδούς αγοράζοντας μόνο από αυτούς, επιπλέον έχουν πλοία πολύ κοντά σε αυτά που έχουμε και έχουν και πλοία προσιτά οικονομικά. Οι Γάλλοι δεν έχουν ενδιάμεση λύση εκτός της laffayette που δεν κάνει και έχουν ήδη κάνει προσφορά τι άλλη προσφορά να κάνουν. Τέσσερα πλοία δεν μπορούν να είναι φθηνότερα ανά μονάδα τα 4 πλοία θα κάνουν 4 δισ .

 32. Από χρήστη στο twitter μεταφέρθηκε δημοσίευμα του metadefence.fr το οποίο ανέφερε πως τα κόστη ενσωμάτωσης του Scalp Naval δεν θα μας επιβαρύνει σε ενδεχόμενη συμφωνία καθώς ηδη έχουν μετακυλιστεί στο Γαλλικό ναυτικό.
  Η γαλλική πρόταση χωλαίνει στην ενδιάμεση λύση. Με τα δικά μου λίγα…η πλέον συμφέρουσες προτάσεις είναι η Ολλανδική……και οι φουστο-εγγλέζοι. Επίσης δεν έχει ακουστεί τίποτα για τους φρίτσηδες.

  1. Απ ο,τι λέει το άρθρο, οι Γάλλοι βάζουν στο παιγνίδι ως ενδιάμεση λύση το να φέρουν μια δική τους φρεγάτα στην περιοχή μέχρι να παραδώσουν. Είναι το απλούστερο σενάριο. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου. Είναι αδιανόητο να επιλέξουμε νέα πλοία, που θα τα έχουμε για 40 με βάση το τι μεταχειρισμένο μπορούν να μας παρέχουν.

   Εμείς θέλουμε νέα πλοία που να έχουν παρόμοια συστήματα με αυτά που έχουμε και ο προμηθευτής να έχει και μεταχειρισμένα με παρόμοια συστήματα. Αν θες πολλά πλοία με ίδια συστήματα υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τα αποκτήσεις και αυτός είναι να παραγγείλεις εξ αρχής πολλά πλοία με τα ίδια συστήματα. Δεν χρειάζεται να ξανανακαλύπτουμε τον τροχό.

   https://www.meta-defense.fr/en/2020/12/17/naval-group-et-la-belharra-reviennent-dans-la-course-en-grece/

 33. Ενδιάμεση λύση; ας νας δωσουν υποβρύχια που αποσύρουν κ αυτά ανάγκη τα έχουμε..επισης τωρα θα έχουμε κ 2 επιολεον SV στο οπλοστάσιο που δν είχαμε πριν.

  Η σιγμα δεν ειναι μάχιμη φρεγατα , μακαρι να κλείσει η Μπελ. Η μοναδική φρεγατα που μας δινει μεγαλο τεχνολογικό πλεονέκτημα

 34. Η λογική λέει ότι η επιλογή των πλοίων πρέπει να εξυπηρετεί τις στρατηγικές μας επιδιώξεις, οι οποίες – ρεαλιστικά – είναι :
  α) κυριαρχία και εκμετάλλευση πηγών δυτικά του 28ου (Αιγαίο – νότια της Κρήτης)
  β) άρνηση εκμετάλλευσης (δεν τρυπάει κανένας) ανατολικά του 28ου και μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου

  Για το πρώτο έχουν δίκιο όσοι στο ΠΝ λεν ότι χρειαζόμαστε μικρά, ευέλικτα και γρήγορα σκάφη, αφού το παιχνίδι παίζεται στο «κρυφτούλι» των στόλων γύρω από τα νησιά. Αν προσπαθείς να δεις με το ραντάρ ένα πλοίο που βρίσκεται π.χ. 70μ από την ακτή τη μία στιγμή το βλέπεις καθαρά και την άλλη (αν αλλάξει η γωνία 1-2 μοίρες) το χάνεις γιατί ανεβαίνει απότομα ο θόρυβος υποβάθρου. Είναι καθαρά παιχνίδι απόκρυψης/εξαπάτησης και όχι δύναμης. Exocet για να επιτεθείς έχουν και οι S/V. Αιφνιδιασμός/παγίδα δεν στήνεται με ένα μεγάλο πλοίο, θες πολλά μικρά. Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι μια φτηνή απάντηση στην EO/IR έρευνα και στόχευση των Bayractar τα οποία σύντομα θα αποκτήσουν και satcom.

  Για κυριαρχία στην ανοιχτή Α. Μεσόγειο, 100χλμ από τις τουρκικές βάσεις, δε θες μεγάλο πλοίο, θες μεγάλο στόλο, αλλιώς μιλάς για αποστολές αυτοκτονίας. Θα είχε μία λογική αν οι Αμερικανοί μας έδιναν 2 ΑΒ αλλά το πουλάκι πέταξε. Μετά τους DF21 των Κινέζων (πολυηχητικοί, με κρούση από τις 90ο και στόχευση με IR) η άποψη των Αμερικάνων ότι θα κάναν το χωροφύλακα στη Σινική θάλασσα με LCS άλλαξε, γυρνάν στην ασφάλεια του αχανούς Ειρηνικού και χρειάζονται όλα τα ΑΒ που έχουν. Μας μένει η άρνηση (όχι άσχημα αφού κόβουμε την προοπτική της ενεργειακής απεξάρτησης της Τουρκίας) την οποία επιτυγχάνουμε με τα Rafale, τα Τ214 και το Long Horizon στην Κρήτη.

 35. Πολύ ενδιαφέρουσα λύση για υποβρύχια είναι και το scorpene 1000 aip, με τιμή πολύ φτηνότερη για χώρες που δεν αντέχουν το κανονικό scorpene όπως έγραφε μια αναφορά (άρα μάλλον σίγουρα στα 2/3 και κάτω της τιμής του κανονικού scorpene).
  6 τορπιλοσωληνες όπως και το κανονικό αλλά δεν βρήκα αναφορά για συνολική αποθήκευση όπλων που με δεδομένο το μέγεθος του και ότι το κανονικό scorpene έχει 18 σίγουρα δεν μιλάμε για πάνω από 12 όπλα σύνολο.
  Άρα αποκλείουμε τους mdcn λογικά? Αλλά μπορούμε 6 f21 τορπίλες και 6 sub exocet που σύντομα θα είναι των 200km εμβέλειας (όπως και στα πλοία το block3) και θα μπορούν να χτυπάν και πλοία και στόχους ξηρας.
  Αν με 2 δις βγαίνουν 6-7 τετοια θα πρέπει νά το εξετάσουμε με τη naval group.
  Tα υποβρύχια των 1000 τόνων δεν επηρεάζονται από τον καιρό, όπως τα αντίστοιχα πλοία του ίδιου εκτοπίσματος.
  Άνετα σουλατσαρουν στη NA μεσόγειο.

  1. Σωστοτατος !!!!!

   Η εκδοχη αποκτησης – ή ακομα κι μελλοντικο κατασκευαστικο εργο στα ναυπηγεια μας – των Γαλλικων scorpene 1000 aip, θα θεση την Ελλαδα στην ανατολικη Μεσογγειο ως Ναυτικη υπερδυναμη του βυθου.

 36. ΑΣΧΕΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΙΔΙΑΤΕΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!
  Μεγάλη παπάτζα οι κυρώσεις καθώς αυτές αφορούν τα μελλοντικά συμβόλαια και όχι τα εν ισχύ!!
  Το επιβεβαίωσε το State Department με νέα του διευκρινιστική ανακοίνωση.
  Όλα τα εν ισχύ συμβόλαια όπως τα ελικόπτερα Τ-70i, κινητήρες για τις νέες φρεγάτες/κορβέτες, απάρτια για τον εκσυγχρονισμό των F-16, συμβόλαια όπλων και πυραύλων κλπ. θα εκτελεστούν κανονικά
  Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι αφού ετοιμάσουν τα εν εξελίξει project τους σε βάθος χρόνου θα μπορούν να κάνουν παζάρια με Ρωσία, Πακιστάν και Κίνα για ότι θέλουν να αποκτήσουν !!
  Οπότε ας αφήσουμε τις ομορφιές και τις τυμπανοκρουσίες για αγαπημένους συμμάχους που σκέφτονται το καλό μας γιατί τα όμορφα κράτη……όμορφα καίγονται!

 37. OI GOWIND ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ,ΠΟΙΟΣ ΤΟΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΕΣ?3100 ΤΟΝΟΥΣ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΜΕΤΡΑ ΜΗΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ?ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ 10 GOWIND ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΚΑΙ 4 ΜΠΕΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ,ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΟΥΝ,Η 4 TYPE 31 KAI TYPE23,H 4 AB KAI 10 MMSC-HEL[ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ]ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΟΥΝ,ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΜΠΙΖΝΕΣ Η ΚΡΙΒΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ…………

 38. Ξέρει κανείς αν το Sea Fire ή παράγωγό του θα υπάρχει στο νέο αεροπλανοφόρο της Γαλλίας;

  Γιατί εδώ στην Ελλάδα κάποιο πάνε να το βγάλουν σκάρτο αλλά παρακολουθώντας το Μακρόν και τη Παρλί στις δηλώσεις που κάνανε για το νέο αεροπλανοφόρο πίσω υπήρχε πρόπλασμα του νέου αεροπλανοφόρου του οποίου το ραντάρ μοιάζει με το Sea Fire

  1. Σκάρτο δεν νομίζω να είναι το Seafire αλλά οι απαιτήσεις μερικών στην Ελλάδα είναι προφανώς μαξιμαλιστικές.
   Όσον αφορά το ραντάρ στο νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο πρόκειται προφανώς για ένα σύστημα που θα πατάει στην τεχνολογία του Seafire εάν δεν είναι το συγκεκριμένο με αυξημένη ισχύς και εμβέλεια.

    1. Ενδιαφέρον…

     Έτσι εξηγείτε και η τιμή του ραντάρ.

     Θα έχει πολύ μεγάλη φάση αν το δούμε και σε κανένα μελλοντικό εκσυγχρονισμό των Horizon ή FREMM.

     Για να δούμε πως θα εξελιχτεί το πρόγραμμα των FTI. Καθώς μάλλον αυτή η κλάση με τα χαρακτηριστικά που έχουν σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό θα χρησιμοποιηθεί κάτι σαν ενδιάμεσο σκαλί πριν τη σχεδίαση μας κλάσης πλήρως δικτυοκεντρομένης που θα κάνει εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων

     1. το fire είναι η καινούρια οικογένεια ραντάρ που χρησιμοποιεί τον Aster στην ξηρά και στη θάλασσα, στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ,το ground fire και το sea fire αντίστοιχα περιστρεφόμενο και με 4 πάνελ αντίστοιχα σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί στις αναβαθμίσεις μέσης ζωής αρχίζοντας από τις horizon και μελλοντικά στο αεροπλανοφόρο, δεν πρόλαβε να μπει στις αντιαεροπορικές FREMM.

 39. Μια απορία από απλή περιέργεια, κοιτώντας την Μπελάρα στην φωτό και κοιτώντας την Α-200, αν θυμάμαι καλά η δεύτερη έχει την εξαγωγή των καυσαερίων στο πίσω μέρος και σαν να βγαίνουν περίπου στο νερό για να έχει χαμηλή θερμική υπογραφή, ενώ η Μπελάρα που προσπαθεί να περάσει εαυτόν ως κορυφή της τεχνολογίας αλλά και στελθ έχει τα φουγάρα στην μέση.

  Πως και δεν ακολούθησε την άλλη λύση? Έτσι που έχει τα φουγάρα, θα έχει μεγάλη θερμική υπογραφή.

 40. MONO ΣΟΥ ΧΟΡΕΥΕ ΚΙ’ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΠΗΔΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗNΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ (ΓΙΑΤΙ?) ALS 100 / 125 Ο οπλισμός του πλοίου αποτελείται από:

  το κύριο πυροβόλο Super Rapid των 76 mm/62 cal (ταχυβολίας 120 β.α.λ.) με περίβλημα χαμηλής διατομής ραντάρ (RCS) ή της έκδοσης STRALES
  δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων ναυτικής κρούσης (με εναλλακτικές επιλογές τα MBDA Exocet MM40, Saab RBS15 Mk3, Boeing Harpoon Block 2 και Kongsberg NSM)
  σύστημα κάθετης εκτόξευσης VLS (Mk41 ή SYLVER A43/50 με 16 θύλακες για 64 συνολικά βλήματα ESSM ή 16 Aster 15/30 & MICA αντίστοιχα
  σύστημα εγγύς άμυνας (CIWS) RAM, SeaRAM ή Millennium
  δύο τηλεχειριζόμενα αυτόματα πυροβόλα γενικής χρήσης των 27 mm ή των 30 mm (Rheinmetall MLG ή OTO Melara Marlin αντίστοιχα)
  δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 12,7 mm Hitrole της OTO Melara
  δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 των 324 mm
  σύστημα αντιμέτρων τορπιλών της WASS/Leonardo
  σύστημα αναλώσιμων αντιμέτρων MASS της Rheinmetall με δύο μονάδες εξαπόλυσης αερόφυλλων/φωτοβολίδων
  κατάστρωμα πτήσης με υπόστεγο για υποδοχή και μεταφορά ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου βάρους έως και 10 τόνους ή VTOL UAV και δύο πνευστές λέμβους άκαμπτης γάστρας (RHIB).
  Έχουμε λοιπόν ένα πλοίο ελληνικής σχεδίασης και προσαρμοσμένο στις αντίστοιχες επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες που θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση για το ΠΝ,
  Ο τύπος Als Class 100 έχει εκτόπισμα 2.655 τόνων, ολικό μήκος 105,67 m και πλάτος 15,46 m, με ενδιαιτήσεις για 105 μέλη πληρώματος και 32 επιπλέον εφεδρικές, ενώ το σύστημα πρόωσης αποτελεί συνδυασμό πετρελαιοκινητήρων και αεριοστρόβιλου (CODAG/Combined Diesel and Gas), συνολικής ισχύος 37 ΜW με δύο προπέλες μεταβλητού βήματος, επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 30 κόμβων, ακτίνα ενεργείας 4.000 ναυτικών μιλίων (με ταχύτητα 15 κόμβων) και αυτονομία εν πλω 21 ημερών.
  Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σε μεγάλο βαθμό παρέχεται από την Thales NL και περιλαμβάνει σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS με 14 κονσόλες χειριστή πολλαπλής λειτουργίας MOC Mk3, ραντάρ επιτήρησης SMART-S Μk2 σε συνδυασμό με δύο ραντάρ ελέγχου πυρός STIR 1.2 ή εναλλακτικά τον ιστό I-Mast 400 με ενσωματωμένο ραντάρ επιτήρησης Sea Master (ζώνης συχνοτήτων «S»/2-4 GHz), ραντάρ επιφανείας Sea Star (ζώνης συχνοτήτων «Χ»/8-12 GHz) και ραντάρ καταύγασης διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (Phased Array Illuminators), σύστημα ESM Vigile 100/200 σε συνδυασμό με ECM Scorpion 2L, ναυτικό σύστημα προειδοποίησης λέιζερ (NLWS) της Saab, σύστημα EO-IR Artemis, σόναρ τρόπιδας UMS 4132 Kinglip, σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS Nano και δύο ραντάρ ναυτιλίας.

  1. MONO ΣΟΥ ΧΟΡΕΥΕ ΚΙ’ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΠΗΔΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗNΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ (ΓΙΑΤΙ?) ALS 100 / 125 Ο οπλισμός του πλοίου αποτελείται από:

   το κύριο πυροβόλο Super Rapid των 76 mm/62 cal (ταχυβολίας 120 β.α.λ.) με περίβλημα χαμηλής διατομής ραντάρ (RCS) ή της έκδοσης STRALES
   δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων ναυτικής κρούσης (με εναλλακτικές επιλογές τα MBDA Exocet MM40, Saab RBS15 Mk3, Boeing Harpoon Block 2 και Kongsberg NSM)
   σύστημα κάθετης εκτόξευσης VLS (Mk41 ή SYLVER A43/50 με 16 θύλακες για 64 συνολικά βλήματα ESSM ή 16 Aster 15/30 & MICA αντίστοιχα
   σύστημα εγγύς άμυνας (CIWS) RAM, SeaRAM ή Millennium
   δύο τηλεχειριζόμενα αυτόματα πυροβόλα γενικής χρήσης των 27 mm ή των 30 mm (Rheinmetall MLG ή OTO Melara Marlin αντίστοιχα)
   δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 12,7 mm Hitrole της OTO Melara
   δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 των 324 mm
   σύστημα αντιμέτρων τορπιλών της WASS/Leonardo
   σύστημα αναλώσιμων αντιμέτρων MASS της Rheinmetall με δύο μονάδες εξαπόλυσης αερόφυλλων/φωτοβολίδων
   κατάστρωμα πτήσης με υπόστεγο για υποδοχή και μεταφορά ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου βάρους έως και 10 τόνους ή VTOL UAV και δύο πνευστές λέμβους άκαμπτης γάστρας (RHIB).
   Έχουμε λοιπόν ένα πλοίο ελληνικής σχεδίασης και προσαρμοσμένο στις αντίστοιχες επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες που θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση για το ΠΝ,
   Ο τύπος Als Class 100 έχει εκτόπισμα 2.655 τόνων, ολικό μήκος 105,67 m και πλάτος 15,46 m, με ενδιαιτήσεις για 105 μέλη πληρώματος και 32 επιπλέον εφεδρικές, ενώ το σύστημα πρόωσης αποτελεί συνδυασμό πετρελαιοκινητήρων και αεριοστρόβιλου (CODAG/Combined Diesel and Gas), συνολικής ισχύος 37 ΜW με δύο προπέλες μεταβλητού βήματος, επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 30 κόμβων, ακτίνα ενεργείας 4.000 ναυτικών μιλίων (με ταχύτητα 15 κόμβων) και αυτονομία εν πλω 21 ημερών.
   Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σε μεγάλο βαθμό παρέχεται από την Thales NL και περιλαμβάνει σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS με 14 κονσόλες χειριστή πολλαπλής λειτουργίας MOC Mk3, ραντάρ επιτήρησης SMART-S Μk2 σε συνδυασμό με δύο ραντάρ ελέγχου πυρός STIR 1.2 ή εναλλακτικά τον ιστό I-Mast 400 με ενσωματωμένο ραντάρ επιτήρησης Sea Master (ζώνης συχνοτήτων «S»/2-4 GHz), ραντάρ επιφανείας Sea Star (ζώνης συχνοτήτων «Χ»/8-12 GHz) και ραντάρ καταύγασης διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (Phased Array Illuminators), σύστημα ESM Vigile 100/200 σε συνδυασμό με ECM Scorpion 2L, ναυτικό σύστημα προειδοποίησης λέιζερ (NLWS) της Saab, σύστημα EO-IR Artemis, σόναρ τρόπιδας UMS 4132 Kinglip, σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS Nano και δύο ραντάρ ναυτιλίας.

  2. Ας έχουμε επαφή με την πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να δοθεί σε εταιρία που δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα έργο ολόκληρο πρόγραμμα φρεγατών επειδή έκανε κάποια σχέδια σε ένα pc. Ούτε οι Τούρκοι δεν τα κάνουν αυτά. Ας ξεκινήσουν από κάτι πιο μικρό χαμηλότερου ρίσκου. Να αποδείξουν την ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας απλούστερα προγράμματα και μετά χαράς να πάνε σε μεγαλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *