Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «USNI News» η παράδοση της πρώτης φρεγάτας κλάσης «Constellation» μπορεί να καθυστερήσει έως και 3 χρόνια. Η φρεγάτα FFG-62 «Constellation» βρίσκεται υπό ναυπήγηση και πρέπει να παραδοθεί το 2026, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η παράδοση της μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το 2029. Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από επιθεώρηση 45 ημερών που διατάχθηκε από τον Υπουργός του Αμερικανικού Ναυτικού, Carlos Del Toro, στις αρχές του 2024. Εκτός από την καθυστέρηση στις φρεγάτες «Constellation», καθυστέρηση θα υπάρξει και στην παράδοση του αεροπλανοφόρου «Enterprise», αλλά και στην παράδοση των υποβρυχίων κλάσης «Columbia» και «Virginia». Σύμφωνα με την έκθεση η καθυστέρηση στο πρόγραμμα των φρεγατών «Constellation» οφείλεται σε προβλήματα ωρίμανσης της σχεδίασης, σε προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και σε ζητήματα εύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ειδικά για τις «Constellation», την περασμένη Τρίτη, ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων του Αμερικανικού Ναυτικού, αντιναύαρχος James Downey, είπε σε δημοσιογράφους ότι η λεπτομερής σχεδίαση των «Constellation», οι οποίες βασίζονται στις φρεγάτες FREMM, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα (βρίσκεται στο 80%) και ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί εντός του 2024. Να σημειωθεί ότι η πρώτη φρεγάτα άρχισε να ναυπηγείται τον Αύγουστο του 2022. Ενώ η «Constellation» βασίζεται σε αποδεδειγμένα καλή πλατφόρμα (FREMM), εντούτοις το σχεδιαστικό γραφείο Gibbs & Cox τροποποίησε ευρέως τα πλοία, προκειμένου να ικανοποιούν τις αμερικανικές απαιτήσεις. Αρχικά οι δύο σχεδιάσεις είχαν 85% κοινά χαρακτηριστικά, αλλά οι αλλαγές στις «Constellation» είναι τόσες πολλές που οι δύο σχεδιάσεις έχουν μόλις 15% κοινά χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το «USNI News».

Το κόστος του αρχικού πλοίου της κλάσης ανέρχεται στα 1,28 δις δολάρια από τα οποία τα 795 εκατομμύρια δολάρια ήταν το κόστος κατασκευής και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Το μέσο κόστος ναυπήγησης όπως αρχικά είχε υπολογιστεί για τα πρώτα δέκα πλοία των κλειστού συμβολαίου ναυπήγησης ήταν στα 1,0-1,1 δις δολάρια, και με μέσο κόστος για το σύνολο των 20 πλοίων στα 1,07 δις δολάρια ανά πλοίο. Σήμερα και ύστερα από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν από το γραφείο οικονομικών του Κογκρέσου, γνωστό και ως Congressional Budget Office (CBO) και το USN υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια αύξηση του κόστους ναυπήγησης από το τρίτο πλοίο και μετά που θα κυμαίνεται μεταξύ 17-56% σε πραγματικές τιμές σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση του ναυτικού που θα προκαλέσει μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 40% για το κόστος ναυπήγησης για τα πρώτα δέκα πλοία και 10-20% για το σύνολο των 20 πλοίων σε βάθος 30ετίας. Ήδη οι αρχικές προβλέψεις για ένα κόστος ναυπήγησης κάτω των 800 εκατ. δολαρίων έχουν βγει κατά πολύ εκτός με το μέσο κόστος σήμερα στα 1,2 δις δολάρια που αναμένεται λόγω και της αύξησης των πρώτων υλών να αυξηθεί στα 1,4 δις δολάρια στο άμεσο μέλλον. Η τιμή αυτή προφανώς αφορά μόνον το κόστος ναυπήγησης δίχως φόρτους οπλικών συστημάτων. Συνεπώς, η τιμή για μια ολοκληρωμένη μονάδα αυξάνεται περαιτέρω δεδομένου πως συμπεριλαμβάνονται φόρτοι όπλων και πακέτο τεχνικής υποστήριξης.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεδομένα έχουν ιδιαίτερη σημασία για το Πολεμικό Ναυτικό απόρροια των δηλώσεων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Δένδια, ο οποίος διαφημίζει την απόκτηση των «Constellation» σε κάθε του δημόσια δήλωση και συνέντευξη και όπως αναφέρει με ναυπήγηση στη χώρα μας. Πρόκειται βεβαίως για ένα επικοινωνιακό αφήγημα από τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια προκειμένου να χρησιμοποιείται ως προπέτασμα καπνού δεδομένων των κυβερνητικών προθέσεων για την απόκτηση των LCS και τις δραματικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κορβετών. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η στάση της στρατιωτικής ηγεσίας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και Αρχηγού ΓΕΝ, οι οποίοι δεν μπορούν να περιμένουν ως το 2030 για νέα πλοία. Το ερώτημα φυσικά είναι κατά πόσον οι Constellation αποτελούν μια οικονομικά ρεαλιστική επιλογή για το Πολεμικό Ναυτικό. Ακολούθως, ποια συστήματα με τα οποία εξοπλίζονται (ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα) αποδεσμεύονται για τη χώρα μας. Επιπροσθέτως, το κόστος αποτελεί καίριο ανασταλτικό παράγοντα ενώ ενδεχόμενη ναυπήγηση τέτοιου εκτοπίσματος πλοίων στη χώρα μας είναι βέβαιο πως θα επέφερε και νέα αύξηση του κόστους. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον επίσης να ερωτηθεί ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας που τόσο διαφημίζει την ομοιοτυπία στη Πολεμική Αεροπορία γιατί το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιλέγει τη ναυπήγηση πλοίων με κοινά συστήματα με τις FDI HN ώστε να επιτύχει ομοιοτυπία όπως επιθυμεί ο ΥΕΘΑ αλλά στρέφεται σε μια σχεδίαση με άλλα συστήματα και όπλα.