Ήταν ένα βροχερό πρωινό πριν από μερικά χρόνια που είχε τύχει να συναντηθώ με φίλους αξιωματικούς του ΠΝ στο ΓΕΝ με σκοπό να συζητήσουμε για τα νέα πλοία με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Τότε στο επίκεντρο ήταν η FREMM και μάλιστα η FREMM ελληνικής διαμόρφωσης ένα πλοίο με βαριά φορτωμένο με 24 βλήματα MICA στο πλάι του ελικοδρόμιου του πλοίου. Συζητώντας με τους αξιωματικούς του ΠΝ που μετείχαν στην επιτροπή μου είχαν εκμυστηρευτεί πως είχανε καταλήξει σε τρία πλοία ως τις κυρίαρχες υποψηφιότητες.

 1. Τα Ισπανικά Alvaro De Bazan
 2. Τις Ολλανδικές LCF
 3. Τις Γερμανικές F-124.

Για τις [email protected] λίγο πολύ το έχουμε αναλύσει. Ο φίλος και συνάδελφος Γιάννης Νικήτας με πλειάδα άρθρων του έχει αναφέρει όλα τα θετικά ή τα αρνητικά και μάλιστα για το θέμα πραγματοποιήσαμε και οδοιπορικά στη Γαλλία συνομιλώντας με τους Γάλλους ναυπηγούς μηχανικούς. Όπως έχουμε επισημάνει μια φρεγάτα και ειδικά μια φρεγάτα αεράμυνας περιοχής πρέπει να φέρει: πλειάδα Α/Α όπλων ώστε να εμπλέκει στόχους σε μεγάλο βεληνεκές, ικανό απόθεμα και φόρτο πυρομαχικών και τέλος σύγχρονους αισθητήρες/ ραντάρ καθώς και ηλεκτροπτικά. Όλα αυτά υπό την σκέπη ενός σύγχρονου τακτικού συστήματος με συνεργατικό χαρακτήρα, διασύνδεση και διαλειτουργικότητα.

Γράψαμε ως εκ τούτων πως η [email protected] με 32 βλήματα είναι ένα εξαιρετικό πλοίο με ένα πανίσχυρο ραντάρ αλλά η [email protected] με 16 βλήματα είναι πολύ οριακό πλοίο. Και αυτή είναι και η άποψη μας. Όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των [email protected] και των Γάλλων γενικότερα είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο που προσφέρουν που καμία άλλη χώρα ως τώρα δεν το κάνει.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την Ισπανική πρόταση που παλαιότερα είχε παρουσιάσει υψηλό ενδιαφέρον για το ΠΝ.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης της φρεγάτας τύπου F-100 ξεκίνησε ουσιαστικά το 1983, παράλληλα με το διεθνές πρόγραμμα NFR-90. Ωστόσο, μετά την ακύρωση του προγράμματος NFR-90, το 1990, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα το 1993, συμφώνησαν να προχωρήσουν στην από κοινού ανάπτυξη μιας φρεγάτας αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

Από το πρόγραμμα αυτό προέκυψαν οι φρεγάτες LCF (Luchtverdedigings-en CommandoFregat), F-124 και F-100, οι οποίες διαθέτουν παρόμοια υπερκατασκευή, αλλά ο ηλεκτρονικός τους εξοπλισμός και ο εξοπλισμός μάχης που διαθέτουν παρέμεινε εθνική υπόθεση και διαμορφώθηκε ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της κάθε χώρας.

Τον Νοέμβριο του 1997, η Ισπανία αποφάσισε τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών του τύπου (κλάση “Alvaro de Bazán”). Η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας (F-101 “Alvaro de Bazán”) πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2000 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2002. Η δεύτερη φρεγάτα (F-102 “Almirante Juan de Borbon”) καθελκύστηκε τον Φεβρουάριο του 2002 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2003.

Η τρίτη φρεγάτα (F-103 “Blas de Lezo”) καθελκύστηκε τον Μάιο του 2003 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2004, ενώ η τέταρτη φρεγάτα (F-104 “Mendez Nunez”) καθελκύστηκε τον Νοέμβριο του 2004 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Μάρτιο του 2006. Τον Ιούνιο του 2005, η Ισπανία αποφάσισε τη ναυπήγηση δύο ακόμη πλοίων του τύπου.

Το σύστημα διαχείρισης μάχης που έχει επιλεγεί είναι το κορυφαίων επιδόσεων σύστημα AEGIS, καρδιά του οποίου είναι το ραντάρ πολλαπλού ρόλου διάταξης φάσης AN/SPY-1D. Το ραντάρ εκτελεί λειτουργίες αυτόματης ανίχνευσης και αναγνώρισης στόχων αέρος και επιφανείας, καθώς και λειτουργίες ελέγχου των βλημάτων SM-2MR Block IIIA

Η καθέλκυση της πέμπτης φρεγάτας (F-105 “Roger de Lauria”) πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2006 και μπήκε σε υπηρεσία το 2012, ενώ το έκτο πλοίο, εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2013 (F-106 “Juan de Austria”). Μια διαμόρφωση των φρεγατών τύπου F-100 έχει επιλεγεί και από τη Νορβηγία (κλάση Fridtjof Nansen). Το νορβηγικό πρόγραμμα αφορούσε στη ναυπήγηση πέντε πλοίων, την περίοδο 2006-2010, συνολικού κόστους $ 3 δις.

Οι διαστάσεις της φρεγάτας F-100 είναι (μήκος x πλάτος x βύθισμα) 147 μέτρα x 18,7 μέτρα x 4,9 μέτρα και το εκτόπισμά της είναι 6.250 τόνοι με πλήρη φόρτο. Οι απαιτήσεις επάνδρωσής της είναι της τάξεως των 234 ατόμων, αν και το πλοίο παραμένει πλήρως επιχειρησιακό ακόμα και με πλήρωμα 197 ατόμων. Το σύστημα πρόωσης είναι διαμόρφωσης CODOG (Combined Diesel Or Gas) με τους πετρελαιοκινητήρες (diesel) να χρησιμοποιούνται για πλεύση στο όριο από 0 έως 18 κόμβους/ώρα (33 km/h ταχύτητα πλεύσης) και τους αεροστρόβιλους κινητήρες να χρησιμοποιούνται για πλεύση στο όριο από 0 έως 29 κόμβους/ώρα (54 km/h, μέγιστη ταχύτητα). Στην ταχύτητα πλεύσης, η εμβέλεια της φρεγάτας είναι της τάξεως των 4.500 ναυτικών μιλίων (8.334 km).

Η σχεδίαση της F-100 στηρίζεται στην αρχή των “τεσσάρων καταστρωμάτων” και στον κάθετο διαχωρισμό του πλοίου σε πέντε ζώνες πυρασφάλειας. Επιπλέον, ενσωματώνει σύστημα προστασίας από ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές ουσίες. Η υπερκατασκευή του σκάφους έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον περιορισμό του ίχνους ραντάρ, ενώ για τον περιορισμό του υπέρυθρου ίχνους, οι οπές εξαγωγής καυσαερίων αλλά και η υπερκατασκευή έχουν εφοδιαστεί με συστήματα ψύξης. Ανάλογη πρόβλεψη έχει γίνει και για τον περιορισμό του ακουστικού ίχνους. Τέλος, το μαγνητικό ίχνος του πλοίου έχει περιοριστεί με τη χρήση σύνθετων τεχνικών απομαγνητισμού. Η γραμμή της υπερκατασκευής είναι διαμήκης και όχι κάθετη και κατασκευασμένη από χάλυβα τύπου Α-36 ισχυρής αντίστασης, ενώ ορισμένα ευαίσθητα σημεία του πλοίου έχουν κατασκευαστεί από χάλυβα τύπου DH-55 πολύ ισχυρής αντίστασης.

Το πλοίο φέρει 32 SM-2 και 64 ESSM. Διακρίενται για την πολύ μεγάλη ισχύ πυρός.

Όπως προαναφέραμε, το σύστημα πρόωσης των φρεγατών τύπου F-100 είναι διαμόρφωσης CODOG και αποτελείται από δύο πετρελαιοκινητήρες τύπου Bravo-12 συνολικής ισχύος 2 x 6.032 ίππων και από δύο αεροστρόβιλους κινητήρες τύπου LM-2500 συνολικής ισχύος 2 x 23.325 ίππων στις 3.600 στροφές το λεπτό. Το σύστημα πρόωσης καταλήγει σε δύο προπέλες διαμέτρου 4,5 μέτρων με πέντε έλικες έκαστη. Οι προπέλες κινούνται με μέγιστο ρυθμό 180 στροφών το λεπτό.

Το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου των επιμέρους συστημάτων του πλοίου IPMS (Integrated Platform Monitoring System) αποτελείται από υποσταθμούς, οθόνες, σταθμούς ελέγχου, το σύστημα μετάδοσης δεδομένων συνολικής χωρητικότητας 620 Mb και το λογισμικό Windows NT της Microsoft. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται από τους υποσταθμούς διαβιβάζονται στις οθόνες και, από εκεί, στους σταθμούς ελέγχου.

Το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από τέσσερις γεννήτριες πετρελαίου ισχύος 1.200 kW έκαστη και χρησιμοποιεί τις εξής τάσεις και συχνότητες: 440V στα 60 Hz, 115V στα 60 Hz, 220V στα 50 Hz, 440V στα 400 Hz, 115V στα 400 Hz και 24V DC. Άλλα βοηθητικά συστήματα του πλοίου είναι το κλιματιστικό σύστημα, το σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς, το οποίο βασίζεται στην άντληση θαλασσινού νερού, το σύστημα παραγωγής αντιπυρικού αφρού, το σύστημα παραγωγής πόσιμου νερού με δυνατότητα παραγωγής 150 λίτρων νερού ανά άτομο την ημέρα, το σύστημα ανεφοδιασμού εν πλω, το οποίο είναι ικανό να υποστηρίξει τον ανεφοδιασμό του πλοίου με 681 κυβικά μέτρα αναλώσιμων την ώρα και/ή με 227 κυβικά μέτρα καυσίμου τύπου JP-5 την ώρα και/ή 41 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ώρα, το σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου και το σύστημα ψυχαγωγίας του πληρώματος, το οποίο αποτελείται από 15 σταθμούς τηλεοράσεως και ραδιοφωνική εγκατάσταση. Επίσης, το πλοίο διατηρεί μόνιμα στο δυναμολόγιό του δύο σκάφη πολλαπλής χρήσης τύπου RIB μήκους 7,3 μέτρων, 14 σωστικές λέμβους χωρητικότητας 25 ατόμων έκαστη και 275 σωσίβια.

Το υπόστεγο του ελικοπτέρου έχει διαστάσεις (μήκος x ύψος x πλάτος) 15 μέτρα x 5,8 μέτρα x 5,6 μέτρα, ενώ το ελικοδρόμιο μπορεί να υποδεχθεί ελικόπτερο βάρους δέκα τόνων (επιπέδου ΝΗ-90). Το μήκος του ελικοδρομίου είναι 25,2 μέτρα και είναι εφοδιασμένο με σύστημα ασφάλισης του ελικοπτέρου τύπου RAST (Helicopter Recovery Assistance Securing and Traversing).

Το σύστημα διαχείρισης μάχης που έχει επιλεγεί είναι το κορυφαίων επιδόσεων σύστημα AEGIS, καρδιά του οποίου είναι το ραντάρ πολλαπλού ρόλου διάταξης φάσης AN/SPY-1D. Το ραντάρ εκτελεί λειτουργίες αυτόματης ανίχνευσης και αναγνώρισης στόχων αέρος και επιφανείας, καθώς και λειτουργίες ελέγχου των βλημάτων SM-2MR Block IIIA (στην τερματική φάση της πτήσης ο έλεγχος του βλήματος περνά από το ραντάρ AN/SPY-1D στο σύστημα καθοδήγησης Mk.99 Mod.7). Το AN/SPY-1D αποτελείται από τέσσερις κεραίες, κάθε μια από τις οποίες καλύπτει τόξο εύρους 90ο. Το σύστημα AEGIS συνεργάζεται με τον εκτοξευτή βλημάτων Mk.41 VLS (Vertical Launch System), με δύο συστήματα τερματικής καθοδήγησης βλημάτων τύπου Mk.99 Mod.7, με το σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού 100FR και με ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Ο εκτοξευτής Mk.41 VLS είναι 48 θέσεων και μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα τύπου RIM-162A/B ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) ή βλήματα τύπου RIM-66M SM-2MR Block.3A.

Το βλήμα RIM-162A/B ESSM έχει μήκος 3,66 μέτρα και βάρος 280 κιλά. Ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου τύπου Mk.143 Mod.0 και πολεμική κεφαλή θραυσμάτων βάρους 39 κιλών. Επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 50 km. Το βλήμα RIM-66M SM-2MR Block.3A έχει μήκος 4,72 μέτρα και βάρος 707 κιλά. Φέρει κινητήρα στερεού καυσίμου και πολεμική κεφαλή θραυσμάτων. Επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 167 km. Η εγγύς αντιαεροπορική-αντιπυραυλική άμυνα του πλοίου βασίζεται στο σύστημα CIWS (Close-In Weapon System) τύπου Mepoka, το οποίο ενσωματώνει δώδεκα κάννες των 20mm. Έχει βάρος 4.500 κιλά και μπορεί να περιστραφεί σε όλο το τόξο των 360ο και να ανυψωθεί έως και 85ο. Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι τα 120 φυσίγγια το λεπτό ανά κάννη, αν και η αναχορηγία δεν ξεπερνά τα 60 φυσίγγια ανά κάννη. Το μέγιστο βεληνεκές του είναι της τάξεως των 2.000 μέτρων.

Τα πλοία Álvaro de Bazán καλύπτουν όλα τα απαιτούμενα χαρακτηρηστικά που πρέπει να διαθέτουν τα πλοία κατηγορίας αεράμυνας περιοχής

Τα όπλα και τα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου επιφανείας και ηλεκτρονικού πολέμου ελέγχονται από το σύστημα DSW (Domestic Sensors & Weapons), το οποίο συγκροτείται από τα εξής υποσυστήματα:

 • Σονάρ τύπου DE-1160 LF χαμηλής συχνότητας, το οποίο εκτελεί ενεργητική και παθητική έρευνα και σονάρ τύπου AN/UYQ-25 SIMAS (Sonar In Mode Assessment System) επεξεργασίας δεδομένων.
 • Σύστημα διαχείρισης σημάτων από τα σονάρ των ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας τύπου AN/SQQ-28 LAMPS (Light Airborne Multipurpose Sub-system). Το σύστημα ενσωματώνει σύστημα ζεύξης δεδομένων τύπου AN/SRQ-4 και δέκτη τύπου AN/ARR-75.
 • Δύο διπλούς εκτοξευτές τορπιλών τύπου Mk.32 Mod.9 για τορπίλες τύπου Mk.46 Mod.5 διαμετρήματος 324mm. Οι εκτοξευτές είναι ενσωματωμένοι στην υπερκατασκευή έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το ίχνος ραντάρ του σκάφους και ενεργοποιούνται υδραυλικά. Οι τορπίλες Mk.46 Mod.5 έχουν μήκος 2,59 μέτρα και βάρος 235 κιλά. Ενσωματώνουν πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 44,5 κιλών και χρησιμοποιούνται σε βάθος έως 365 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνουν είναι τα 52 km/h, ενώ το μέγιστο βεληνεκές τους είναι της τάξεως των 7,3 km.
 • Ραντάρ επιφανείας τύπου AN/SPS-67 και ραντάρ πλοήγησης τύπου AN/SPS-73.
 • Σύστημα ελέγχου πυρός του πυροβόλου τύπου Mk.45 Mod.2 τύπου Dorna, το οποίο μπορεί να λάβει πληροφορίες από το ραντάρ AN/SPY-1D. Το πυροβόλο Mk.45 Mod.2 έχει βάρος 21,7 τόνους και ανήκει στο διαμέτρημα των 127mm. Η αναχορηγία του είναι της τάξεως των 475-500 βλημάτων, ενώ ο μέγιστος ρυθμός βολής του είναι της τάξεως των 16-20 βλημάτων. Το μέγιστο βεληνεκές του όπλου είναι άνω των 24 km.
 • Δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων επιφανείας-επιφανείας τύπου RGM-84 Harpoon μεγίστου βεληνεκούς 140 km.
 • Συστήματα Aldebaran και Regulus αναγνώρισης, ανάλυσης, ταξινόμησης και διαβίβασης σημάτων από ραντάρ, εκτός αυτών του μητρικού πλοίου.
 • Σύστημα παραπλάνησης τορπιλών τύπου AN/SLQ-25 Nixie και τετραπλό σύστημα εκτόξευσης αναλώσιμων τύπου LanzaChaff, το οποίο ελέγχεται χειρωνακτικά ή μέσω του συστήματος Aldebaran.

Το σύστημα διοίκησης και ελέγχου του πλοίου αποτελείται από τέσσερις επεξεργαστές τύπου AN/UYK-43, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι στο ραντάρ AN/SPY-1D, από το σύστημα διοίκησης και λήψης αποφάσεων, από το σύστημα εκπαίδευσης του πληρώματος και από το σύστημα ελέγχου όπλων. Τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό μάχης συμπληρώνει ένα σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσεως, ένα σύστημα καταμέτρησης βυθού τύπου AN/UQN-4 (καταγράφει το βάθος της θάλασσας μέχρι και τα 9 km), το σύστημα καταγραφής πορείας τύπου AGI Electromagneti, το αδρανειακό σύστημα πλοήγησης με δύο γυροσκόπια τύπου AN/WSN-7A και το σύστημα NASSI (Navigation Sensor System Interface), το οποίο ολοκληρώνει τους επιμέρους αισθητήρες πλοήγησης και το σύστημα διαβίβασης δεδομένων πλοήγησης τύπου DIANA.Η φρεγάτα F-100 ενσωματώνει ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών, το οποίο αποτελείται από τρία δίκτυα: το δίκτυο εσωτερικών επικοινωνιών, το δίκτυο εξωτερικών επικοινωνιών και το δίκτυο διαχείρισης μηνυμάτων MHS (Message Handling System).

Το δίκτυο εσωτερικών επικοινωνιών αποτελείται από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας για τον καλύτερο συντονισμό του πληρώματος, από ένα σύστημα ασύρματης επικοινωνίας, από σύστημα μετάδοσης εντολών του διοικητή του πλοίου σε όλο το πλήρωμα και από σύστημα διαβίβασης εικόνας σε τρεις τηλεοπτικούς δέκτες για την επιτήρηση τομέων του πλοίου, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους (συνολικά πάνω στο σκάφος λειτουργούν 36 κάμερες).

Πλοία όπως τα Ισπανικά θα έδιναν μεγάλη ποιοτική διαφοροποίηση στο ΠΝ και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το δίκτυο εξωτερικών επικοινωνιών επιτρέπει την επικοινωνία του πλοίου με εξωτερικές πηγές. Όλα τα υποσυστήματα του δικτύου εξωτερικών επικοινωνιών λειτουργούν στις ζώνες συχνοτήτων VLF, MF, HF, VHF, UHF και SHF και η ασφάλεια των επικοινωνιών εξασφαλίζεται μέσω του συστήματος ασφαλείας τύπου GMDSS. Το δίκτυο αποτελείται από 16 δέκτες, οι οποίοι λειτουργούν στις ζώνες συχνοτήτων VLF, MF και HF και συνδέονται με τέσσερις κεραίες. Ολόκληρο το φάσμα της ζώνης συχνοτήτων VHF καλύπτεται από πέντε κεραίες.

Η ζώνη συχνοτήτων UHF χρησιμεύει κυρίως για την κάλυψη των τακτικών επικοινωνιών μεταξύ του πλοίου και άλλων πλοίων και μεταξύ του πλοίου και των μαχητικών αεροσκαφών. Κάθε φρεγάτα τύπου F-100 διαθέτει 14 αναμεταδότες, ορισμένοι εκ των οποίων ενσωματώνουν δυνατότητες ηλεκτρονικών αντί-αντιμέτρων (ECCM = Electronic Counter-Counter Measures). Το πλοίο διαθέτει και σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16 για την επικοινωνία του πλοίου με άλλα πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και σταθμούς εδάφους. Οι δορυφορικές επικοινωνίες εξασφαλίζονται από τη ζώνη συχνοτήτων SHF μέσω των δορυφόρων INMARSAT (πρόκειται για δορυφόρο εμπορικής χρήσης), HISPSAT και NATO IV, οι οποίοι είναι δορυφόροι στρατιωτικής χρήσης. Τέλος, η φρεγάτα F-100 διαθέτει υποθαλάσσιο σύστημα επικοινωνίας για την επικοινωνία του πλοίου με υποβρύχια.

Φυσικά γνωρίζουμε πως η περίπτωση να επιλεγεί ένα πλοίο όπως τα Ισπανικά είναι σπάνιο παρά το γεγονός πως είναι μια εξαιρετική σχεδίαση. Και αυτό γιατί δυστυχώς δεν γίνεται διεθνής διαγωνισμός ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός και αξιολόγηση προσφορών και υποψηφιοτήτων. Πράγματι η χώρα μας αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία. Όμως για ένα κράτος που θέλει να έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο όλα είναι ζήτημα ιεράρχησης αναγκών και προτεραιοτήτων ως προς την εύρεση και διαχείριση των οικονομικών πόρων για τα εξοπλιστικά του προγράμματα.

Comments

 1. Ωραίο άρθρο και η Alvaro de Bazan είναι όντως ενα πολυ καλο πλοίο που επιλέχθηκε και από την Αυστραλία, ενώ μαζί με την Fremm έχει πολλές πιθανότητες να επιλέγει και για το FFG (X) .

  Το πρόβλημα για μας είναι βέβαια πέρα από το μεγάλο κόστος (που ισχύει και για την F124/LCF) η στενή συνεργασία των Ισπανών στις ναυπηγήσεις με τους Τούρκους (πέρα από το αποβατικό λέγεται ότι οι Ισπανοί βοηθούν στην σχεδίαση της TF2000).

  Το καλύτερο αυτή την στιγμή για την Ελλάδα είναι να αποφασίσει το ναυτικό τι όπλα επιθυμεί (SM2/ASTER) και αναλόγως να προχωρήσει σε ένα χρηματοδοτουμενο μακροπροθεσμο πρόγραμμα ναυπήγησης είτε Belharra είτε των αναμενόμενων FFG(X), περιλαμβανοντας μεταχειρισμενες φρεγάτες στην συμφωνία, La fayette ή Adelaide αντίστοιχα για την αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμενων Standard. Παράλληλα με αυτά θα πρέπει να τρέξει ενα σοβαρό πρόγραμμα εκσυγχρονισμου των MEKO.

  Τα υποβρύχια θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προμηθευτουμε τα Type 209 των βραζιλιάνων και να συνεχίσουμε την ναυπήγηση των δυο Type 214. Το ίδιο και για τις Ρουσσεν για την αντικατάσταση των Combattante, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε το αποσυρόμενο ιταλικό Etna.

  Στο μέλλον η Ελλάδα θα πρέπει να κοιτάξει να ενταχθεί σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση των MEKO και των τυχών μεταχειρισμενων μονάδων της, όπως αυτό της μελλοντικής κορβετας των Ficantieri/Naval Group.

  Τα παραπάνω χρειάζονται πολλά χρήματα και προγραμματισμό αλλά είναι θεωρώ τα απολύτως απαραίτητα για να διατηρήσουμε ενα αξιόμαχο ναυτικό.

 2. Μιλάτε για γαλλικό «χρηματοδοτικό πλαίσιο» χωρίς να έχει ανακοινωθεί τίποτα επισήμως και με το όλο θέμα να βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπό διερεύνηση.
  Θυμίζω ότι η συζήτηση για τις [email protected] ξεκίνησε πριν 1.5-2 χρόνια όταν το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν πάνω από 4%, ενώ τώρα είναι κάτω από 1.5%. Ισως τότε οι Γάλλοι να μας δάνειζαν με μικρότερο επιτόκιο και να είχαμε κάποιο όφελος. Γιατί τώρα δεν βγαίνουμε στις αγορές να δανειστούμε 1.5-2 δις για αρχή για να αγοράσουμε πλοία από όπου διάολο θέλουμε με διαγωνισμό και συνεχίζεται αυτό το ηλίθιο γαλλικό σίριαλ με πλοία που όσο περνάει ο καιρός γίνονται ακριβότερα και πιο άοπλα;

  1. Κατι πρεπει να παρουν και οι Γαλλοι σε κυριο οπλικο συστημα μιας και τα «τυροπιτακια» τους, απλα και ντασ5, σιγα-σιγα και σιωπηλα θα παρουν ποδι…
   Ανεκαθεν η εξοπλιστικη μας πολιτικη ηταν αυτη, να μην μεινει παραπονεμενος κανεις μεγαλος «συμμαχος»

   1. Δυστυχώς μάλλον την αλήθεια λέτε.
    Επιμένω να ελπίζω πως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική,αλλά πολύ φοβάμαι πως βαίνουμε προς την αγορά «παλτού» του αιώνα και συνεπακόλουθη δαπάνη και χρέος δισεκατομμυρίων ευρώ,για να «βγάλουμε» στο Αιγαίο 2(δύο)πλοία με λιγότερο οπλισμό από τις προς αναβάθμιση ΜΕΚΟ.

 3. Τι το ζαλίζουμε τώρα

  Έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική απόφαση να αγοραστούν τα γαλλικά πλοία

  Οι γάλλοι μας θεωρούν δεδομένους οποτε ουδεμία αλλαγή δεν θα κάνουν στο πλοίο σε σχέση με το δικό τους

  Κατά το σημερινό ΒΉΜΑ μέχρι και για τους ASTER 30 μας κάνουν τους δύσκολους

  Τα ισπανικά είναι εξαιρετικά πλοία δεν είναι τυχαίο ότι επιλεκτικαν από τους αυστραλούς
  Το AEGIS έχει μεγάλο αριθμό χρηστών μαζί με τους αμερικανους με ότι σημαίνει αυτό σε θέματα υποστήριξης κόστους και εκσυχρονισμού

  Μειονεκτεί σε σχέση με τα τελευταία τύπου RADARότι απαιτεί illuminators για την καθοδήγηση των πυραυλων στο τελικό στάδιο

   1. Στην εφημερίδα

    Το κύριο άρθρο έχει ανεβεί εδώ

    https://www.in.gr/2019/09/15/politics/diplomatia/isorropia-sto-aigaio-kai-paraskinio-tis-promitheias-gallikon-fregaton/

    Στο πλάι της σελίδας είχε μια στήλη που Ακόμα δεν την έχουν ανεβάσει

    Βασικά έγραφε πως παίρνουμε ίδιο με το γαλλικό χωρίς scalp και πως μας κάνουν τους δύσκολους με τους a30 αφού το δικό τους θα φέρει μονο aster 15!

 4. Το αντίστοιχο Νορβηγικό παράγωγο πάντως θυμιζω πως βυθίστηκε από σύγκρουση σε μερικά λεπτά! Φαντάστηκε να είχε δεχτεί κάποιο πλήγμα……

  1. Οι ASTER είναι δύο εκδόσεων πύραυλοι οι aster15 με εμβέλεια 30χλμ και οι aster30 με εμβέλεια 120χλμ και υψηλότερη ταχύτητα. Ουσιαστικά είναι ο ίδιος πύραυλος ως σώμα με διαφορετικό σύστημα προώθησης(περισσότερο καύσιμο) και έτσι ουσιαστικά εναλλάξιμοι για το κέντρο πληροφοριών μάχης. Οι MICA σε έκδοση επιφανείας αέρος παρουσιάστηκε αργότερα στα πλαίσια ενός μικρότερου και οικονομικότερου πυραύλου που ουσιαστικά καλύπτει την ίδια περιοχή με τον aster15, απλά ο τελευταίος είναι πιο δυναμικός σε επίπεδο ελιγμών.

 5. Είναι λάθος και παρελκυστικό το αφήγημα περί Γαλλικού χρηματοδοτικού πακέτου.
  Πρόκειται καθαρά για διακυβερνητική συμφωνία και όχι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αν και εφ’ όσον ακολουθείτο η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού.
  Πρδ, η DAMEN προσφέρει το Damen Customer Finance και ένα από τα τραπεζικά ιδρύματα που συμμετέχουν στα χρηματοδοτικά set-up είναι η ING Group ΝV, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση €45Δισ, χρηματοδοτήσεις €597Δισ και συνολικά στοιχεία ενεργητικού €887Δισ.
  Δεν πιστεύω να πιστεύει κανείς ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μια προμήθεια πλοίων αξίας €4-5Δισ?
  Για να μη προσθέσω και την ABN-AMRO…
  Τα υπόλοιπα είναι για τους ιθαγενείς…

 6. Ο εκσυχρονισμός της MEKO να ξεκινήσει και να γίνει όπως πρέπει και όχι ένα πρόχειρο πασάλημα! Αφού έχουν αναλυθεί λεπτομερώς όλες οι κλάσεις φρεγάτων ανά τον κόσμο από κάμποσα αμυντικά site, προτεραιότητα o εκσυχρονισμός των Meko 200 με 300-400 εκ Ευρώ και τα άλλα έπονται.

  1. Το ΒΉΜΑ σήμερα έγραφε για 100 mill τις 4 MEKO!!

   Εάν προχωρήσουν οι BELAHARA στα 2 BILL δεν θα μείνει σάλιο για τίποτα άλλο για καμια δεκαετία και βάλε!

   1. Και τους φοβάμαι ότι δεν θα μιλήσουν καθόλου για ΑΩ και μεταβιβάσεις υλικών ώστε να καλυφθούν άλλες χρόνιες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. τα ελάχιστα θα ήταν οι 2 lafayette(με εκσυγχρονσιμό ανάλογο των γαλλικών εκτός από sandral-θέλουμε RAM και πυροβόλο 76mm), μια μοίρα mirage, FOS για τα μαχητικά και τορπιλες F21/migal συν επαναπιστοποιήσεις. Και όπως έχω ξαναγράψει αυτά είναι τα ελάχιστα αν συγκρίνουμε για το τι κέρδισε η Ρουμανία για 4 κορβέτες gowind2500 ύψους 1,2 δισ.

    1. Οι Ρουμάνοι νομίζω πως κάναν διαγωνισμό!

     Εμείς πάμε ως επαίτες στους γάλλους λες και θα μας τα χαρίσουν τα πλοία

     δίκιο έχεις σε αυτά που γραφεις αλλα άλλοι υπογραφουν

     Το FOS για τα MIRAGE και τα όπλα είναι στα 400 mill

  2. Έπρεπε να έχει ξεκινήσει χθες ο εκσυγχρονισμός και εννοείται να αγγίξει όλες τις ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν να χρειαζόμαστε πλοία και να αφήνουμε 4 κύριες μονάδες να απαξιώνονται για 300-400 εκατ. ευρώ όταν με αυτά τα λεφτά μπορεί να αγοραστεί μόνο μια νέα φρεγάτα.

 7. Πολύ καλά πλοία και να σκεφτούμε και το τι επιπλέον κέρδισε η Ισπανία όταν επέλεξε spy/aegis στην θέση των apar/smart-l που ήταν η άδεια αυτόνομης εξαγωγής ως συνεργατικό σχήμα και πήρε τα συμβόλαια με Νορβηγία και Αυστραλία και την υποχρέωση για επιλογή του σκάφους από ΗΠΑ αν απαιτηθεί να ναυπηγηθούν σκάφη με το συγκεκριμένο ραντάρ. Οι FFX θα φέρουν το spy3 για να μην δεσμευτούν οι αμερικανοί. Και τέλος την κατασκευή πλήρους βάσης υποστήριξης των συστημάτων και των πυραύλων με αμερικανικά έξοδα στην Ρότα ύψους 400εκατ.ευρώ καθώς σταθμεύουν εκεί μόνιμα τα 4 ΑΒ των ΗΠΑ για την Μεσόγειο.

 8. Δε νομίζω ότι είναι και η καλύτερη επιλογή ισπανικά συστήματα, δεδομένης και της παραδοσιακής καλής σχέσης που έχουν με τους απέναντι σε διάφορους τομείς άμυνας και διπλωματίας.

 9. Αξιολογα AAW πλοια με ορισμενα δυνατα μειονεκτηματα ομως :
  1.Ξεπερασμενο τεχνολογικα -αλλα πανισχυρο- ρανταρ non-aesa σε συνδυασμο με την αναγκη τερματικης καθοδηγησης απο 2 μονο καταυγαστηρες(για 96 πυραυλους που χρειαζονται τερματικη καθοδηγηση).Δεν νομιζω πως θα υπογραψει καποιος το 2020 ναυπηγηση που θα περιλαμβανει SPY-1D PESA , οχι οτι δεν ειναι ικανοτατο.
  2.Μεγαλος αριθμος πληρωματος
  3.Τιμη
  4.Κακη εμπειρια μετα την ολικη απωλεια της Νορβηγικης Helge Ingstad οπου κατηγορηθηκε η NAvantia για κατασκευαστικα λαθη μετα απο Νορβηγικη ερευνα , οπως επισης κατηγορηθηκε η Νavantia και κατα την ναυπηγηση των Hobart απο την BAE για κατασκευαστικα λαθη
  5.CWIS ?

 10. Ωχ περάσαν και στα ελικοπτεροφόρα τώρα! Επιτέλους να ξεκινήσει κάτι γιατί στο τέλος θα πάνε και για αξιολόγηση στα αεροπλανοφόρα!

 11. Προτεραιότητα για το πολεμικό ναυτικό δεν είναι οι φρεγάτες αλλά να διοριστεί ο Πρετεντέρης διευθυντής στο Μέγαρο Μουσικής.
  Προτεραιότητα της πολεμικής αεροπορίας δεν είναι τα αντανακλαστικά το νέο μαχητικό αεροσκάφος κτλ. αλλά να διοριστεί η Παναγιωταρέα και όλα τα φερέφωνα δημοσιογράφοι που έδωσαν μεγάλο αγώνα για τους κυβερνώντες.
  Προτεραιότητα των κυβερνώντων δεν είναι ένας σοβαρός προγραμματισμός και ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό για την ασφάλεια της χώρας αλλά το πως θα ξεπουλήσουν τα ασημικά της χώρας σε επιχειρηματικά συμφέροντα ντόπια και ξένα και το πως θα φάνε το δημόσιο χρήμα.
  Το φιλέτο του Ελληνικού στο Λάτση τη ΔΕΗ στους γερμανούς και οτιδήποτε έχει αξία να πουληθεί τζάμπα.
  Γελοίο και πλήρως διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό και ένας λαός υποκριτής παρτάκιας και μπουνταλάς.

 12. Φάτε μάτια ψάρια.
  Οι φρεγάτες της Ισπανίας της Ολλανδίας και τι ωραίες είναι τι ωραία που θα κάλυπταν τις ανάγκες μας και τι ωραία μαχητικά άλλων χωρών και τι ωραία που θα ήταν αν και εφόσον και όταν και μπορεί να είχαμε και εμείς.
  Τι νόημα έχουν όλα αυτά άραγε.
  Εμείς δεν κινδυνεύουμε άλλωστε δεν έχουμε σύνορα με την Τουρκία δεν απειλούμαστε από κανένα έχουμε άριστες και φιλικές σχέσεις με την Τουρκία δεν μας απειλεί ποτέ δεν έκανε ποτέ εισβολή και κατοχή της Κύπρου δεν απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όλα καλά δηλαδή.
  Και ως εκ τούτου μπορούμε να ασχολούμαστε με πιο ουσιώδη ζητήματα όπως το διορισμό του Πρετεντέρη ως διευθυντή στο Μέγαρο μουσικής το διορισμό της Παναγιωταρέας τον διορισμό της Χούκλη.
  Έχει φαί για όλους………..
  Η πατρίδα μπορεί να περιμένει.

 13. Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Υπουργός είπε ότι:

  «Το κομμάτι των εξοπλιστικών δεν έχει εξαφανιστεί από την ατζέντα, αυτή τη στιγμή με όλα τα προβλήματα βρίσκονται σε εξέλιξη προς υλοποίηση πάνω από 100 διαφορετικά προγράμματα που αναβαθμίζουν το αμυντικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτή την περίοδο αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά ώστε να πάμε σε μια συνολική αναβάθμιση του συστήματος και εκεί βέβαια το χρηματοδοτικό είναι το μείζον πρόβλημα. Θεωρώ ότι θα δοθούν λύσεις γιατί πρέπει να πάμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ο οποίος εφόσον εξελιχθεί και πετύχει θα αναβαθμίσει εξαιρετικά τη δυναμική των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα 20 χρόνια. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις, θα πρέπει να πάμε σε έξυπνες και μεθοδευμένες λύσεις άλλωστε ο τελικός στόχος όλων είναι η αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων».

  Το κομμάτι των εξοπλιστικών δεν έχει εξαφανιστεί.
  Εξαφανιστεί?
  Θεωρώ ότι θα δοθούν λύσεις γιατί πρέπει.
  Θεωρώ?
  Ο οποίος εφόσον εξελιχθεί.
  Εφόσον?
  Εφόσον και πρέπει και θεωρώ και πρέπει και θα δούμε.
  Κύριε έχετε συνειδητοποιήσει ότι είστε υπουργός άμυνας?
  Ευχολόγια και ξύλινη γλώσσα.

 14. Mε αφορμή ένα Βίντεο στο Militaire.gr όπου καλεσμένος ο Καθηγητής κύριος Υφαντής, θέλω να επισημάνω έναν κίνδυνο στο άμεσο μέλλον.
  Μέσα από τα λόγια του κύριου Καθηγητή, και μάλιστα κάμποσες φορές δεν ολοκλήρωνε τις σκέψεις του και πεταγόταν σε άλλο θέμα διέκρινα το εξής.

  Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα που μεγάλωσαν με το τρίπτυχο μαμ, κακά και νάνι. Μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας ότι η μοίρα και το πως θα είναι η ζωή σου εξαρτάται καθαρά από τις αποφάσεις άλλων, αποδέχεσαι ότι έτσι είναι τα πράγματα και τι να κάνουμε. Ο κύριος καθηγητής μίλησε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι δύναμη αποτροπής. Αυτός καλά περνάει, κάνει το μάθημα του χωρίς νεύρα και άγχος. Ολα στρωμένα και καλά. Προφανώς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που τρέχουν κάθε τρεις και λίγο σε κάθε παραβίαση των συνόρων και είναι σε επιφυλακή για πολλές ώρες και ημέρες πρέπει να είναι πάντα ψύχραιμοι και με το χαμόγελο και να γυρνάνε και το άλλο μάγουλο σε κάθε πρόκληση που δέχονται.
  Το πότε όμως τα νεύρα δεν θα συγκρατηθούν πια γιατί η κούραση δεν είναι ποτέ καλός σύμμαχος της νηφαλιότητας και ψχραιμίας , δεν μπορώ να το προσδιορίσω αλλά δεν θα αργήσει η στιγμή έαν τα αδέρφια μας δεν αλλάξουν πολιτική απέναντι μας.
  Είναι γνωστό πια το ποιοι δροσίζονται και ποιοι ζορίζονται στην ελληνική κοινωνία. Μαθηματικά και με βεβαιότητα οδηγούμαστε σε ένθερμες αγκαλιές με τα αδέρφια μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *