Στη δυνητική προοπτική απόκτησης των φρεγατών MEKO της κλάσης ANZAC του Ναυτικού της Αυστραλίας προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες το Πολεμικό Ναυτικό. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι θετικά διακείμενη δεδομένου πως πρόκειται για εκσυγχρονισμένες φρεγάτες, οι οποίες αποσύρονται πρόωρα από το Ναυτικό της Αυστραλίας. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός πως υπηρετούν συνολικά οκτώ φρεγάτες της κλάσης ANZAC στο Ναυτικό της Αυστραλίας άρα σε βάθος χρόνου μπορεί να προκύψει ένας πυρήνας οκτώ μεταχειρισμένων πλοίων. Ειδικότερα, οι δύο πρώτες φρεγάτες να αποσύρονται εντός του τρέχοντος έτους, άρα είναι άμεσα διαθέσιμες.

Όπως αναφέρει και ο τίτλος του παρόντος άρθρου πρόκειται για μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το προσεχές χρονικό διάστημα μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι εάν θα σταλεί επίσημο αίτημα ενδιαφέροντος με σκοπό τη λήψη πληροφοριών για τη τιμή των πλοίων και τη διαθεσιμότητα. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει εντελώς αρνητική στη προοπτική απόκτησης των μεταχειρισμένων LCS της κλάσης FREEDOM του Αμερικανικού Ναυτικού έχοντας θέσει στη πολιτική ηγεσία δύο βασικούς όρους εάν τελικώς προχωρήσει η συμφωνία. Ο πρώτος σχετίζεται με πλοία LCS που βρίσκονται εν ενεργεία και ο δεύτερος με πλοία τα οποία έχουν επισκευαστεί στο προωστήριο σκεύος όντας λειτουργικά και αξιόπλοα.

Αδιαμφισβήτητα, η προοπτική παραχώρησης των φρεγατών της κλάσης ANZAC (σε πρώτη φάση δυο φρεγατών) είναι ιδιαίτερα θετική για το Πολεμικό Ναυτικό συγκεντρώνοντας αντικειμενικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τη προοπτική των LCS.

Αναλυτικά είχαμε τοποθετηθεί: