Ολοκληρώθηκε άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς για τη προοπτική απόκτησης των τεσσάρων νέων φρεγατών τύπου Belharra, του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ καθώς και της ενδιάμεσης λύσης. Η γαλλική αποστολή παρουσίασε στο ΠΝ τα τελικά κόστη και τις δυνητικές επιλογές διαμόρφωσης και εξοπλισμού των πλοίων ώστε να υπάρχει μια σχετική ευελιξία.

Αδιαμφισβήτητα, το ασθενές και αδύναμο σημείο της γαλλικής πρότασης είναι η ενδιάμεση λύση, η οποία δεν είναι αξιόλογη σε καμία περίπτωση αφού πρόκειται για πλοία με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα επιχειρησιακής ζωής και οπλικά συστήματα που σε μεγάλο βαθμό δεν υποστηρίζονται. Οι Γάλλοι προσφέρουν στο ΠΝ το πλοίο «Jean Bart» της κλάσης Cassard καθώς και το «Latouche-Tréville» της κλάσης Georges Leygues. Τα πλοία επισήμαναν οι Γάλλοι προ να παραδοθούν στο ΠΝ θα υποστούν γενική συντήρηση και επισκευή από τη Naval Group. 

Τα δεδομένα 

Η γαλλική πλευρά ανέφερε αναλυτικά τα κόστη για το ΠΝ τα οποία είναι τα ακόλουθα. Το κόστος ναυπήγησης των τεσσάρων φρεγατών τύπου Belharra άνευ όπλων και σύμβασης τεχνικής υποστήριξης ανέρχεται στο ποσό των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τις FDI όπως τις ζητά το γαλλικό ναυτικό με την ακριβή γαλλική διαμόρφωση. Το τελικό κόστος διαμορφώνεται στα 4,080 δισεκατομμύρια ευρώ όπου συμπεριλαμβάνονται το πακέτο των όπλων (βασικός φόρτος) και της τεχνικής υποστήριξης πενταετούς διάρκειας.

Επίσης, στη παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται και ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ. Η διαμόρφωση των πλοίων περιλαμβάνει δύο εκτοξευτές Α50 για συνολικά 16 βλήματα Aster 30. Η παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνει επιπρόσθετους εκτοξευτές (συνεπώς παραπάνω βλήματα αεράμυνας περιοχής ή μέσης ακτίνας) καθώς και όπλο εγγύς άμυνας (Close In Weapon System). 

Οι Γάλλοι δέχονται τις προσθήκες που ζητά το ΠΝ με το τελικό κόστος να ανέρχεται στα 4,750 δισεκατομμύρια ευρώ όπου συμπεριλαμβάνονται το πακέτο των όλων των όπλων (βασικός φόρτος βλημάτων αεράμυνας Aster 30, τορπιλών, αντιμέτρων, πυρομαχικών του πυροβόλου) και της τεχνικής υποστήριξης πενταετούς διάρκειας. Στη τιμή των 4,750 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνεται και ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ.

Σε αυτή τη περίπτωση το ΠΝ θα διαθέτει δυνητικά μια Belharra με τέσσερις εκτοξευτές Sylver A50 για συνολικά 32 βλήματα Aster 30 καθώς και εγκατάσταση και ολοκλήρωση του RAM στα πλοία καλύπτοντας τη διαρκή και πάγια απαίτηση του ΠΝ για Close In Weapon System. Δυνητικά το ΠΝ μπορεί να στραφεί σε μια Belharra με 16 βλήματα Aster 30 καθώς και 16 MICA NG.

Παρατηρείται όμως μια δυσκινησία των Γάλλων ως προς το τελευταίο, γεγονός που οφείλεται συγκεκριμένα στην Naval Group και στη καθυστέρηση να απαντήσει ως προς την ολοκλήρωση των όπλων στο τακτικό σύστημα των πλοίων σε συνεργασία με την MBDA παρά τη θέληση της τελευταίας να βρεθεί άμεσα λύση και να διασφαλιστεί μια ανταγωνιστική πρόταση για το ΠΝ με συνδυασμό βλημάτων αεράμυνας περιοχής και μέσης ακτίνας.

Από πλευράς MBDA υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία πολλών ετών με το ΠΝ και αυτό έχει αποδώσει καρπούς στις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους της MBDA να κατανοούν και να συμμερίζονται τι ζητά και τι θέλει το ΠΝ. Εφόσον αφαιρέσουμε το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά τις ΜΕΚΟ 200 ΗΝ τότε το κόστος των νέων πλοίων με τις αλλαγές που ζητά το ΠΝ είναι στα 4,350 δισεκατομμυρίων ευρώ με πακέτο όπλων (32 βλήματα Aster 30, RAM, τορπίλες MU90 και βλήματα πυροβόλου) και σύμβασης ανταλλακτικών.

Εκτός εξίσωσης παραμένουν οι MdCN (Scalp Naval). Ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ προτείνεται να υλοποιηθεί από την Thales Hellas και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αναλυτικά τις αλλαγές που περιλαμβάνει.

Οι Γάλλοι επισημαίνουν επίσης πως τα πλοία δύναται να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα εφόσον βρεθεί βιώσιμη λύση και τα ναυπηγεία είναι σε θέση να ναυπηγήσουν πλοία αφού πρώτα έχουν λύσει τα προβλήματα όπως έμπειρο τεχνικό προσωπικό και τα κατάλληλη τεχνική υποδομή. Από πλευράς πολιτικής ηγεσίας αυτό που απαιτείται είναι η άσκηση πίεσης στη γαλλική κυβέρνηση για την παροχή μιας αξιόλογης ενδιάμεσης λύσης.

Σε γενικές γραμμές το πλέον αδύναμο σημείο της γαλλικής πρότασης είναι η ενδιάμεση λύση η οποία δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση το ΠΝ. Δεδομένης της αποστολής του LoR (Letter Of Request) στις ΗΠΑ η όποια απόφαση παρθεί μετατίθεται χρονικά αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των ΗΠΑ είναι σύνθετες και χρονοβόρες. 

Comments

 1. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να συζητάνε για 2+ χρόνια και ακόμα να μην μπορούν να συνεννοηθούν. Από οικονομικής άποψης υπάρχει το περιθώριο για τις απαραίτητες προσθήκες. Πότε περιμένουν να τις κάνουν?

  Μαζί με τους 2 Sylver είναι απαραίτητοι Mica NG στο ελικοδρόμιο (για να μην φάνε χώρο για πιθανή μελλοντική αναβάθμιση).

  1. Aืืν υποθέτω σωστά οι δικοί μας δεν θέλουν μόνο 16 aster30, θέλουν 32! και καλά κάνουν (τους άνοιξε η όρεξη) οπότε τέρμα ο χώρος στη πλώρη, και οι γαλλοι δεν μπορούν να βάλουν και Mica επιπλέον σε υπερκατασκευές (μάλλον έχουν τεχνικό πρόβλημα)
   Η βάζουμε τη 2η Ram (αν γίνετε?) και περιμένουμε τους ιταλούς να πιστοποιησουν τους Camm-er σε 2αδες στο Α50.

   1. Το πλοίο θα μπορούσε να φτάσει την διαμόρφωση των FREMM που συζητούσαν επί καραμανλή, 32 Aster +24 mica-ng και να ήταν άπαιχτο. Αν αφαιρεθούν οι mica το «κόστος κατάρριψης» αναβαίνει στον θεό. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε 4 gowind (εν ειδει ενδιάμεσης λύσης) και να στέλνεις μοιράσεις τα βλήματα.

  2. Μονο στην Ελλδα συμβαινουν αυτα .Μιλαμε για τελικες προτασεις ..Δεν μας κανουν παμε παρακατω δεν περιμενουμε εναν χρονο μηπως υπαναχωρησουν οι Γαλλοι χαντακωνονταςτο ΠΝ.

 2. Ελα νταξει τερμα δυσκοιλιοι οι τυποι, οι γαλλοι θα μπορουσαν πολυ ανετα να «ψησουν» την πρωην αποικια τους το Μαροκο για την μια Φρεμ (Γκοβιντ/Λαφαγιετ) και την Αιγυπτο για την αλλη μια (Ραφαλ/Γκοβιντ). ωστε να μας ρις δωσουν ως εδιαμεση. Πλεον μια λυση διαβλεπω: πρεσινγκ στις ποδιτσες για 2 Τ-45 ως ενδιαμεση. Και 2 καθαροαιμα πλοια ΑΑΠ και 4 τουμπανες Αροου 140 και με ευρωπαικα οπλα με ΟΤΙ αυτο συνεπαγεται…

  1. Τι είναι αυτά που λες άνθρωπε μου, ποιος θα πειστεί να σου δώσει υπέρ-πολύτιμες μονάδες από το ναυτικό του. Ποιοι νομίζεις ότι είμαστε που θα πέσουν όλοι στα γόνατα να μας τα δώσουν όλα. Σιγά μην δεχτεί ποτέ κάτι τέτοιο η Αίγυπτος και το Μαρόκο. Σιγά μην μας δώσουν οι Βρετανοί Type 45.

   Για τις ενδιάμεσες λύσεις πολλοί εδώ μέσα έχουμε γίνει παράλογοι(βάζω και τον εαυτό μου) με αυτά που λέμε και απαιτούμε.

   Δεν φταίει ο Γάλλος, ο Αμερικάνος, ο Ολλανδός, ο Βρετανός, ο Γερμανός κλπ που εμείς 15 χρόνια αδιαφορήσαμε για την άμυνα και ειδικά για το ΠΝ και ενώ έβλεπε και η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία αυτό που ερχόταν δεν έκαναν τίποτα.

   Δεν θα διαλύσει ο άλλος το σχεδιασμό και το προγραμματισμό χρόνων που έχει καταρτίσει για το ναυτικό του για μας.

   Απαιτούμε FREMM, A.Burk, Karel Doorman, Type 23, Τype 45 κλπ εδώ και τώρα, αφού ξυπνήσαμε από τον λήθαργο τόσων ετών και άμα δεν τα δώσουν είναι γιατί δεν μας σέβονται, γιατί δεν μας γουστάρουν, γιατί δεν θέλουν πραγματικά να πάρουν το πρόγραμμα…και όλα τα άλλα που έχω ακούσει.
   Δεν είναι έτσι όμως, δεν είναι εύκολο το κάθε ναυτικό να αποδεχτεί να αφαιρεθούν πολύτιμα πλοία από το στόλο του, πόσο μάλλον στα ευρωπαϊκά ναυτικά που έχουν ιδιαίτερα συρρικνωθεί μετά το τέλος του ψυχρού
   πολέμου.

   Έχουμε αναγάγει την ενδιάμεση λύση ως το κύριο κριτήριο επιλογής, ενώ θα έπρεπε να ήταν αποσυνδεμένο από το πρόγραμμα των νέων φρεγατών. Το κύριο κριτήριο για την επιλογή του νέου σκάφους πρέπει να είναι οι επιχειρησιακές ικανότητες των νέων φρεγατών που θα υπηρετήσουν για σχεδόν 40 χρόνια και όχι η ενδιάμεση λύση που θα είναι για ένα μικρό διάστημα μέχρι να αρχίσουν οι παραδόσεις των νέων σκαφών.

   1. Oi 2 ADELAIDE δεν μας κάνανε
    Θα είχαμε από πέρσι το καλοκαίρι δυο πλοία ανωτερα από ότι έχουμε και εμείς και οι απέναντι σε πολύ καλή τιμή!!
    Τώρα είμαστε Beggars!!

    Πρέπει επιτέλους κάποιοι να λογοδοτήσουν γιατί δεν ενδιαφερθήκαμε σοβαρά για αυτές
    Περίμεναν να μας διαθέσουν AB,TICOs οι Αμερικανοι η FREMM/FREDA οι Γάλλοι?>
    Αγαθοί άσχετοι ηλίθιοι η αλλα συμφέροντα από πίσω??

    1. @CK
     Σε αυτό συμφωνώ 100% για τις Αδελαΐδες, για να μην αναφέρω επίσης την αδιαφορία που έδειξαν για άλλη μια φορά και που οι Αιγύπτιοι γρήγορα έτρεξαν για βούτηξαν 2 FREMM του κουτιού με μηδενικά χιλιόμετρα.

     1. Ο Vas τα είπε όλα μια χαρά. Συμφωνώ απόλυτα. Ωραία δομημένη και σωστή σκέψη. Ειδικά, αυτό με τον διαχωρισμό νέων φρεγατών και ενδιάμεσης λύσης, γιατί δεν μπορεί να γίνει, μου λέτε?

    2. Επίσης η διερεύνηση για την αγορά των Αδελαιδων θα είχε δώσει απάντηση στο ερώτημα αν αποδεσμεύεται ο SM2 και αν ναι σε ποια έκδοση του. Αυτό από μόνο του θα ξεκαθάριζε πολλά πραγματα στο τοπίο για την κατασκευή των νέων φρεγατών.

    1. Και ποιος μας φταίει για αυτό; Οι Αμερικάνοι, Γάλλοι, Βρετανοί, Γερμανοί, Ολλανδοί κλπ ή εμείς που αδιαφορήσαμε 15 χρόνια για την ενίσχυση του ΠΝ;
     Θα πρέπει ο άλλος να ανοίξει τρύπες στο ναυτικό του επειδή εμείς θυμηθήκαμε ΤΩΡΑ μετά από χρόνια που κοιμόμασταν να φτιάξουμε νέο ναυτικό; Και αν δεν μας δώσουν την ενδιάμεση που θέλουμε είναι γιατί είναι ανθέλληνες, γιατί δεν μας πάνε, γιατί δεν θέλουν πραγματικά να πάρουν την δουλειά, γιατί μας βλέπουν ως σκλάβους και ότι άλλο έχω ακούσει;

     Φυσικά δεν χάνουμε σε τίποτα να τα ζητήσουμε, αλλά καλό είναι να μην έχουμε παράλογες απαιτήσεις.

     1. Αγαπητέ φίλε,εμείς για 15+χρονια το ρισκαραμε. Εμείς για 15+χρονια εξοπλιζομασταν με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημενο.εμεις για 15++Χρόνια θέλαμε να εντάξουμε την Τουρκία στην Ε.ε. και η πολιτική ελίτ,της χώρας έκανε κουμπαριές με τον Ερντογάν. Εμείς από το 1974 έχουμε αγιοποιήσει τα επιδόματα,τα αναδρομικά, την θρυλική α.τ.α.,το δημοσιοϋπαλληλικο κράτος.ολα αυτά κατέστρεψαν την εθνική άμυνα και την οποία παραγωγή πολεμικού υλικού, αλλά και τη βιομηχανία μας.οπως στρωσαμε λοιπόν θα κοιμηθούμε. Αυτό όμως που με εξοργίζει είναι ότι ακόμη και σήμερα,αν κάποιος πολιτικάντης πει δίνω επιδόματα και αυξήσεις,σε βάρος της αμυντικής θωράκισης και ασφάλειας θα εκλεγεί με 50+%,οπότε μερικές φορές αναρωτιέμαι, υπάρχει σωτηρία?

   2. Vas θα την πληρώσουμε την καλή ενδιάμεση δεν θα την δώσουν τζάμπα, όπως επίσης θα έχουν προίκα και το πρόγραμμα φρεγατών ..Όλα αυτά »ανοίγουν» τις όποιες επιφυλάξεις να μας παραχωρήσουν καλες μεταχειρισμένες μονάδες τους . Για αυτο βγαλαμε μεγαλο Buget αλλιως θα βγάζαμε 2 δις για 4 μεγάλες Gowind και η janBart θα ηταν οκ .

    1. Το ήμαστε διατεθειμένοι να την πληρώσουμε δεν σημαίνει ότι ο άλλος είναι διατεθειμένος να στην προσφέρει, δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να ανοίξει τρύπες στο ναυτικό του.
     Και όταν λες καλή ενδιάμεση λύση, πόσο καλή ενδιάμεση λύση εννοείς; FREMM από Γαλλία; Γιατί αν πραγματικά πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα έτσι όπως έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια το γαλλικό ΠΝ…εξαιρετικά δύσκολο. Ακόμα και αν τις έδιναν όμως, θα έπρεπε να δώσουμε τουλάχιστον 1 δις ευρώ μαζί με τα όπλα τους και το γενικό service κλπ. Το έχουμε; Ή έχουμε την εντύπωση ότι θα τις πάρουμε σχεδόν τσάμπα ή με 200-300 εκ; Δεν παίζει κάτι τέτοιο.
     Για Arleigh Burke ή ακόμα και για Tico η επένδυση που πρέπει να κάνουμε σε όπλα, ανταλλακτικά και συντήρηση των πλοίων θα ξεπεράσει το 1 δις. Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε το ποσό ή και εκεί τις περιμένουμε σχεδόν τσάμπα;
     Να μιλήσουμε για τις Type 23; Και εκεί θα δαπανηθεί ένα σεβαστό ποσό γιατί από ότι φαίνεται οι Βρετανοί θα ξηλώσουν τα περισσότερα, ίσως και όλα τα όπλα και μιας και είναι τελείως διαφορετικά τα συστήματα(αμιγώς βρετανικά) θα χρειαστεί μια σοβαρή επένδυση για ενσωματωθούν στο ΠΝ μας.
     Πόσο εν τέλη είναι το ποσό που είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε για ενδιάμεση λύση, γιατί οι καλές-δυνατές λύσεις ακόμα ΚΑΙ ΑΝ τις αποδεσμεύσουν(πολύ χλωμό) θα κοστίσει αρκετά.
     Τι ακριβώς ενδιάμεση λύση ζητάμε και μέχρι πόσο ήμαστε πρόθυμοι να την πληρώσουμε.

     1. Τότε θα πάρουμε από αυτόν που μπορεί να δώσει …. Απλά και καθαρά …
      Όσο για την Γαλλία όταν τους πήραμε τα 12 αεροσκαφοι κατευθείαν έβαλαν νεα παραγ για τον εαυτό τους .. τώρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό με τις Fremm ? Κρίμα …Σε καθε περίπτωση η τιμή των Bel ΗΝ σε σχέση με τον ανταγωνισμό ειναι ακόμα αγκάθι ακόμα και 2 φρεμμ να μας έδιναν . Οι Γάλλοι έχουν 2 ήττες και μια ισοπαλία από τις 3 ανάγκες που θέσαμε στην νέα προμήθεια .

     2. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής FREMM, ενώ υπάρχει για RAFALE μήπως παίζει κάποιο ρόλο?

     3. Ακομα υπαρχει … Απλα θελει νεα παρ .Οπως επισης μπορουν να παραγγειλουν παραπανω bel με αυξηση παραγωγης .

     4. Πες μου οτι δεν μπορεί να δωσει νεα παραγγελεια Fremm οι Γαλλοι στον εαυτο τους!!! η τελευταια ακομα ναυπηγητε !!!! … Οι ιταλοι αμέσως εβαλαν για τον εαυτο τους νεα παραγγελία Fremm οταν έδωσαν 2 στους αιγυπτιου …απλά δεν θέλουν … Ουτε παραπανω Bel ουτε παραπανω Fremm .H Naval εχει δυνατοτητα να ναυπηγει 8 πλοια μαζι .. Μη χρησιμοποιείς φτηνές δικαιολογίες .

     5. Τι ακριβώς είναι δικαιολογία? Είναι σαν να λες στην mercedes που μόλις έβγαλε νέο μοντέλο SL, να σου φτιάξει το παλιό. Υπάρχει εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία έχει προμηθεύσει υλικά με συγκεκριμένες τιμές για τις FREMM /FREDA. Για να φτιαχτεί νέα παρτίδα πλοίων πρέπει να επικαιροποιηθεί το κόστος όλων των «υλικών» και να ενταχθεί η κατασκευή στο πλάνο του ναυπηγείου. Πχ μπορεί δύο γραμμές παραγωγής του ναυπηγείου να διατίθενται για το γαλλικό ναυτικό και αυτές η μία να είναι ήδη προσαρμοσμένη στην [email protected] και η άλλη να προσαρμοστεί μόλις πέσει η τελευταία FREDA στο νερό. Πέρα από αυτό, που δεν είναι καθόλου τετριμμένο, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως η FREMM σήμερα κοστίζει παραπάνω από μια [email protected]

     6. Άρα μου λες ότι δεν μπορούν να φτιάξουν Fremm ουτε μπορούν να φτιάξουν παραπάνω bel …και το μονο που μπορούν ειναι οι 5 Bel αυτο και ΤΙΠΟΤΑ άλλο . Δεν γίνετε ..Μιλαμε η Naval ειναι απο τα μεγαλύτερα ναυπηγεία του πλανήτη και το Γαλλικό κράτος ειναι από τα ισχυρότερα …Απλά δεν θέλουν ,έχουν αποσυρθεί από τον διαγωνισμό σιωπηρά όσο και να μην μπορείς να το δεις .

 3. Οι γάλλοι δείχνουν μια ασυνήθιστη έλλειψη ευελιξίας. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει δεκτη η γαλλική διαμόρφωση των πλοίων,δεν θα δώσουμε τόσα λεφτά για να πάρουμε πλοίο υποεξοπλισμενο. Ενδιάμεση λύση δεν δίνουν.τα πλοια που προτείνουν έχουν μόνο μουσειακή αξία.αν μπορούσαμε να βάλουμε στο πακετον18ραφαλ(μεταχειρισμένα) με άμεση παράδοση, ίσως τότε να αξίζει τον κόπο. Ανατρεπουμε τα πάντα.
  Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να στραφούμε προς την Ολλανδία. Τέσσερα νέα εξαιρετικά πλοία συν 2 τύπου 10513,χρησιμοτατα. Αν δε βάλουν στο πακέτο και τις δύο Μ,τότε πετυχαμε τζακποτ.σε αυτη την περίπτωση μόνο αδιευκρίνιστο στοιχείο, είναι οι πύραυλοι SM2,αν τους αποδεσμευουν και ποια έκδοση.
  Η κυβέρνηση πρέπει να τελειώνει,καθυστερησαμε παρά πολύ.ας βρει τη λύση μεταξύ Γαλλίας και Ολλανδίας,ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

   1. @Δαίδαλος

    Κοιτάξτε, ας έχουμε και μια συναίσθηση τι ζητάμε. Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο ή πιο σύγχρονο ή πλοία για πολλά χρόνια, αλλά μέχρι και τώρα που μιλάμε είναι πλοία σε υπηρεσία με το Γαλλικό ΠΝ, αρκετά νεότερα και πιο εκσυγχρονισμένα των φρεγατών S που έχουμε ή σχεδόν συνομήλικα των ΜΕΚΟ. Ή δείτε και την άλλη πλευρά, πόσο «υποτιμητικό» είναι και για το Γαλλικό Ναυτικό (ή οποιαδήποτε άλλο) να έρχεται μια χώρα που ξύπνησε μετά από λήθαργο και εφησυχασμό δεκαετιών να τους ζητάει να ξηλωθούν από νέες μονάδες που έχουν πληρώσει και προγραμματίσει εδώ και χρόνια, μονάδες τύπου FREMM DA και άλλα που ακούγονταν κατά καιρούς. Εδώ για τα 12 μεταχειρισμένα Rafale χρειάστηκε να δοθούν εξηγήσεις για την παραχώρησή τους στο εσωτερικό της Γαλλίας, πόσο μάλλον για κύριες μονάδες του στόλου. Αυτό που ζητάμε με την «ενδιάμεση λύση» είναι κάτι παράδοξο και μη σύνηθες στις ναυτικές αμυντικές προμήθειες.

    1. Μεταχειρισμένα RAFALE σπρώχνουν στην Ουκρανία
     Δεν θεωρώ πως μας κάναν κάποια μεγάλη χάρη
     Απελπισμένοι να πουλήσουν είναι ώστε να κρατήσουν τη γραμμή παραγωγής όσο παίρνει!!

     1. Πιο απελπισμένοι απο τις ΗΠΑ που παλεύουν για να μείνουν ανοιχτές οι γραμμές για Super Hornet,Eagle και Falcon/Viper δεν μπορεί να είναι,για να μην μιλήσουμε για το υπερόπλο F-35 που δεν πουλάει πλέον ούτε στους Level 1 συνεταίρους στο πρόγραμμα.

      Οι Γάλλοι προσφέρουν μια ντουζίνα Rafale στους Κροάτες, οι αμερικάνοι χαίρονται που ξεφορτώνονται μόλις 8 Viper στην Βουλγαρία,στοχεύοντας και σε μια συμφωνία για F-16 με την Ουκρανία.

 4. Δυστυχώς, οι Γάλλοι δεν μπορούν! Ζητάμε 10 ετή fos, δίνουν 5. Τι να πεις;
  Δεν θέλουν να δώσουν πλοία! Πάμε αλλού!

  1. Γνωρίζετε αν το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα επιτρέπει 10ετή σύμβαση FOS; Σύμφωνα με τον Σμήναρχο κύριο Κωσταντίνο Ζηκίδη, και αν δεν τον έχω παρερμηνεύσει, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό από την Ελληνική νομοθεσία. Οι Γάλλοι θέλουν να πουλήσουν πλοία όσο οι υπόλοιποι, εμείς έχουμε «ιδιαίτερες» απαιτήσεις γιατί πάμε να κλείσουμε τρύπες δεκαετιών με μια σχεδόν πρωτοφανή συμφωνία 4 σε 1: νέα πλοία, αναβάθμιση ΜΕΚΟ, ναυπηγεία και πλοία ενδιάμεσης λύσης.

 5. Τωρα.κ οι λαφαγεττε δείχνουν φρεγαταρες εν σύγκριση με τις κασσαρντ.
  Κριμα…

  Κραταμε.πως ολες οι ευρωπαικες λύσεις ειναι εξαιρετικές, ειδικα η ολλανδική κ η αγγλικη απόλυτα vfm. Κ οι γερμανοι στο.πακετο 4μεκοα200 με 2 επιπλεον 214αρια…

  Η χειρότερη προσφορά ειναι της Αμερικής. Ειμαι περίεργος να δω αν οι γερμανοι δινιυν φ123 για ενδιάμεση λυση η απλα κ130.
  Αν οι γαλλοι δεν.προσφερουν εκσυγχρονισμένες λαφαγεττε ας κλείσουμε τις ολλανδικές..

 6. Η σκέψη και απόφαση να συνδέσουν την επιλογή νέου πλοίου με μια «ενδιάμεση λύση» είναι λάθος, και περιπλέκει απλά τα πράγματα.
  Η διστακτική θέση της NG (αν ισχύει όντως ότι πεοβλιμαυιζονται) για την ενσωμάτωση των MICA στο πλοίο είναι όμως αδιανόητη και παράξενη,αφού προσφέρουν ήδη τον MICA για της Gowind που παράγει επίσης το ναυπηγείο.

  1. Η μόνη εξήγηση σε αυτό είναι ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα ή δεν αντέχει το βάρος το υπόστεγο.
   Οι ίδιοι οι Γάλλοι, είχαν αποδεχθεί, αν όχι προτείνει Mica στο υπόστεγο των Fremm όταν συζητούσαμε γι’ αυτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι και τίποτα τρομερό να ολοκληρωθούν οι Mica στο SETIS ή αλλού.
   Η άρνησή τους λοιπόν έχει εξήγηση, απλά δεν βγαίνει προς τα έξω ή πάντως δεν φτάνει στα ΜΜΕ.
   Το θέμα πλέον με τις Bel είναι το εξής: Είναι πολύ ακριβό για αντικαταστήσει τις S και αρκετά αδύναμο σε πυραύλους (έστω σημείου) για α/α.
   Και κάπως έτσι, ενώ είναι ένα τρομερό πλοίο, » είναι ένας γρίφος, τυλιγμένος σε ένα μυστήριο μέσα σε ένα αίνιγμα» που έλεγε και ο Τσώρτσιλ. Με πολλά ναι μεν, αλλά και πολλά αλλά.

   1. Οι MICA είναι ήδη ενσωματωμένοι στο SETIS των GOWIND -Egyprt, Roumania,….

    Απλά οι Γάλλοι μας θεωρούσαν δεδομένους και δοσμένους από την αρχή και πάνε να μας πουλήσουν γουρούνα στο σακί

    Από τότε που ξεκίνησε η ιστορία όλα τα δημοσιεύματα εξωτερικού γράφαν ότι συζητάμε για πλοία ΊΔΙΑ με του Γαλλικού Ναυτικού

    Μην τύχει και σκίσουν κάνα καλτσoν vα κάνουν καμια αλλαγή δηλαδή

   2. Έχουν νόημα αυτά που παρατήρησες. Η ίσως να είναι και θέμα χώρου στην υπερκατασκευή του υπόστεγου.
    Ότι υπάρχει θέμα με το οικονομικό είναι επίσης ένα σημείο που έχει ιδιαίτερη σημασία.
    Ως αντικατάσταση των φράγκων Standard (η γενικά υπαρχόντων φρεγατών) δεν θα τα έβλεπα όμως αναγκάστηκα αυτά τα πλοία, επειδή με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Aster 30 και τα υπόλοιπα συστήματα που φέρουν για έλεγχο εναέριου χώρου μεγάλης έκτασης, είναι περισσότερο προσθήκη νέου όπλου στο ναυτικό, παρά μια απλή αντικαταστήσει, αλλά και πλωτά «Kill Boxe‘s»(In weaponry, a Kill Box is a three-dimensional target area, defined to facilitate the integration of coordinated joint weapons fire.) ανάλογα των αντίστοιχων συστημάτων ΑΑ μεγάλης εμβέλειας στην ξηρά, που θα προσφέρουν πρωτόγνωρες ικανότητες για διακλαδική συνεργασία μεταξύ ΠΝ και ΠΑ σε περιοχές που δεν φτάνουμε με τα πλοία που έχουμε σήμερα που αγοράστηκαν πρίν απο 30 χρόνια.
    Για αντικατάσταση των S υπάρχουν σαφώς πιο «οικονομίες» λύσεις, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι το μοναδικό ζήτημα, επειδή και οι γείτονες δεν περιορίζονται σε αυτό, αλλά μελετούν και το μελλοντικό πεδίο εφαρμογής για νέες μονάδες επιφάνειας.

     1. Απλά λέω ότι εάν η Bel είχε 8 Α30 για στοιχειώδη α/α άμυνα, 32 Camm + Ram (δηλαδή με 16 vls) και ραντάρ ας πούμε το NS100 (όχι κατ’ ανάγκη το SF) και κόστιζε περί τα 500 μύρια, θα ήταν σούπερ για ανθυποβρυχιακή φ/γ που θα πρέπει να έχουμε στο μέλλον λόγω των Τ-214TR που ετοιμάζουν οι δίπλα (σε μια δύναμη 4 α/α φρεγάτες, 7 α/υ και 4 γενικών καθηκόντων που θα μπορούσαν να είναι και 4 Gowind 3.100).
      Αλλά αν ζητήσεις έτσι το πλοίο από τους Γάλλους και σε αυτή την τιμή, μπορεί να φας και καρπαζιά ή να σκάσουν από τα γέλια και να σου λένε τα δικά τους για τον Τοτό.
      Δυστυχώς, όσο ευέλικτοι φάνηκαν στην Π.Α., τόσο άκαμπτοι φαίνονται στο Π.Ν.

    1. @ WTF

     Το θεμα ειναι πως οι Τουρκοι τωρα κατασκευαζουν ΜΕΑ σε μεγαλους αριθμους, επομενως το δογμα χρησης πυραυλων μεγαλου βεληνεκους ειναι πλεον παρωχημενο για τις δικες μας αναγκες.

     Δεν επαρκουν πλεον τα 16-32 βληματα Aster για την προσβολη μερικων δεκαδων φτηνων ΜΕΑ εξοπλισμενων με MAM-L, ATMACA, SOM,

     1. @G_P
      Αν ισχύει αυτό το πράγμα για τα πλοία έξω στην θάλασσα, ισχύει και για τους Patriot στην ξηρά που έχουν μόλις 4 πυραύλους ανά εκτοξευτή,σε αντίθεση με το σύστημα SAMP/Aster που έχει εκτοξευτή με 8 πυραύλους ready to Fire, και θα πρέπει να αντικατασταθούν απο ένα σύγχρονο σύστημα που να ανταποκρίνεται σε αυτή την νέα πρόκληση που περιγράφεις. Αλλιώς δεν θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στην πληθώρα απειλών που ανέφερες.

     2. Η λύση για τα μεα δεν δίνεται από πλοία. Ο, τι και να βάλεις στο πλοίο κάποια στιγμή θα τελειώσει. Σε ανοιχτή θάλασσα, πρέπει να τα κατεβάσει η αεροπορία. Στην στεριά έχεις άλλες δυνατότητες.

   3. Δεν θέλουν αλλαγές!
    Οι αλλαγές ακόμα και αν πληρώνονται έχουν κοστος σε χρόνο !
    Άνετα μπορεί να δεχτέι η πλώρη 2 Sylver A50 για 16 Aster30 , και άλλους 16 ή και 24 από τους απλούς και μικρότερους εκτοξευτές για Mica .!
    Το βάρος σε καμία περίπτωση δεν είναι μεγαλύτερο απο την Γαλλίκή FDI που θα έχει 16 Aster 30 + 8 κελιά Α70 με 8 Scalp!

    Το αξιοπερίεργο όμως είναι το ότι όλοι αποδέχονται ως ενδιάμεση λύση την Ολλανδικη και την Ισπανική και δέχονται να πληρώσουν επιπλέον λεφτά για ναυπήγηση δύο κορβετών !
    Αν είναι αποδεκτές οι νέες κορβέτες τότε γιατί δεν λέτε και στους Γάλλους να χτίσουν δύο Gowind 2500 που είναι ίδιες και ίσως καλύτερες από των ΙσπανοΟλλανδών ;;
    Δίκαια πράγματα ….
    Επίσης για την προσωρηνη λύση ώσπου να παραδοθούν οι ΜΕΚΟ οι Cassard που είναι και τζάμπα για δυο τρία χρόνια μπορούν να συνισφέρουν γιατί απλά είναι καλύτερες απο τις Cortenaer που έχουμε ..
    Οι Ισπανοί μας δίνουν κάτι τζάμπα και δεν το ξέραμε ;;;
    Μήπως οι Ολλανδοι μας δίνουν και αυτοί ΑΜΕΣΑ κάποιο πλοίο ;;
    Οι Άγγλοι έχουν αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα οπότε προσωρηνά είναι σα να μη γίνετε τίποτα ..
    Τα παράπονα να είναι επι ίσης και ΔΙΚΑΙΑ ,!

 7. Για καποιο λογο οι Βρετανοι και οι Ολλανδοι φαινονται καθε ημερα ολο και καλυτεροι. Οι Βρετανοι τουλαχιστον παρεδωσαν την προταση τους μεσα σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα και παρεδωδαν μια τιμια προταση. Οι Γαλλοι ή πηραν αναποδες ή δεν θελουν να το προσπαθησουν πλεον. Ο μονος λογος για να συνεχιστουν οι οποιες συζητησεις με Αμερικη ειναι να κατεβασουν προταση για 4 FFG(x) και 2 Arleigh Burke.

   1. Φυσικα και δεν πιστευω οτι θα αποδεσμευτουν τετοιου ειδους πλοια. Το ανεφερα υπο την αποψη οτι μονο μια τετοια προταση θα ηταν σωστο να συζητειται ειδικα για τα νεα πλοια του ΠΝ δεν μπορουμε να συζηταμε για MMSC, εκτος και αν πιστευετε κατι τετοιο. Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ειτε Βρετανικη ειναι ειτε Ολλανδικη και οι 2 προτασεις ειναι καλες και μετρημενες.

    1. Οι ΗΠΑ αυτή την στιγμή δεν έχουν να προσφέρουν αξιόλογο πλοίο που να ικανοποιεί της απαιτήσεις του ΠΝ. Αυτή είμαι η προσωπική μου άποψη στο θέμα.

    2. Ο μόνος λόγος να πάρουμε MMSC είναι να μας πληρώσουν και μετά με τα χρήματα να αγοράσουμε κάποια αξιόλογη φρεγάτα.

  1. Oλλανδοι Διονυση. Mηπως δεν εκαναν καλη δουλεια με τις Standard;
   Οι Αγγλοι απο την εποχη του αγωνα της ΕΟΚΑ ειναι μακραν η πιο φιλοτουρκη απο τις μεγαλες δυναμεις της Δυσης. Δεν ιεναι δυνατον να επιβραβευσουμε τετοια συμπεριφορα, δινουμε λαθος μηνυματα.

   1. @ NF

    Τις Σουπερ Βιτα ομως και τα ναρκαλλιευτικα Hunt δεν ειχαμε κανενα προβλημα να τα παρουμε. Το ιδιο και με τις Γερμανικες ΜΕΚΟ, τα 214, τα Λεοπαρντη, τα αυτοκινουμενα πυροβολα κτλ κτλ.

    Καποια στιγμη πρεπει να σκεφτειτε οτι το ΠΝ χρειαζεται το καλυτερο πλοιο που να εκπληρωνει τα κριτηρια του.

    Το προβλημα των Sigma, ειναι οτι δεν εχει ναυπηγηθει σε εκδοση πανω απο 2μιση χιλιαδες τονους, οποτε εχει ρισκο η ναυπηγηση στους 4 χιλιαδες τονους, δηλαδη σχεδον διπλασιο μεγεθος. Η Damen ειναι φυσικα κορυφαια εταιρια, αλλα το ρισκο ειναι ρισκο οταν εισαι ο πρωτος πελατης.

    1. Τα Hunt ηταν μεταχειρισμενα απο οτι ξερω.
     Κακως πηραμε τις Super Vita. Καλο πλοιο, αλλα οχι το καλυτερο απο αυτα που προταθηκαν. Η καλυτερη προταση ηταν η γαλλικη. Τις Super Vita τις επεβαλλε με το ετσι θελω το Σημίτι στο Ναυτικο.Αλλα εδω δεν μιλαμε για συμβολαιο πολλαπλασιας αξιας απο τις Super Vita.

     Tα Leopard-2 και οι ΜΕΚΟ ηταν οντως αριστες επιλογες απο τεχνικοοικονομικης και επιχειρησιακης αποψεως. Τις αγορες απο Γερμανια μπορω να τις κατανοησω και να τις δεχθω, τις αγορες απο Βρεττανια οχι. Οι Βρεττανοι ειναι οι καλυτεροι συμμαχοι των Τουρκων στο Κυπριακο. Αυτοι μας επεβαλλαν τη Ζυριχη, αυτοι μαγειρεψαν το σχεδιο Αναν, αυτοι, αυτοι, αυτοι………..

     Σε γενικες γραμμες παντως ειναι αρκετα επικινδυνο να ψωνιζεις απο τοσο κολλητους φιλους των αντιπαλων σου, και να εξαρτασαι απο αυτους για τεχνικη υποστηριξη.

     Μπαινω στον πειρασμο να θυμηθω οτι και στα U214 ημασταν ο πρωτος πελατης. Οι Standard ειχαν αψογη θητεια στο Ναυτικο. Και αν μπορουσε το Ναυτικο να παρει ο,τι ηθελε, ανεξαρτητως κοστους και πολιτικων υπολογισμων, ολοι ξερουμε οτι θα επαιρνε LCF κλασεως De Zeven Provincien.

     Αν δεν εχουμε πολιτικους ενδοιασμους, τοτε πρφανως η καλυτερη λυση ειναι αυτη των Γερμανων: 2 υποβρυχια U214 και 4 φρεγατες Α200, ολα κατασκευασμενα στο Κίελο.

   2. Ολλανδια επιλεγουν τα στελεχη του ΠΝ γιατι εχει Tacticos και ESSM block2. Επισης ειναι καλο πλοιο και το ΠΝ γενικα ειναι ευχαριστημενο με τους Ολλανδους και τις S. Την Βρετανικη την επιλεγεις γιατι ειναι φτηνα πλοια που σου δινουν καλες αντιαεροπορικες δυνατοτητες και μεγαλο εσωτερικο χωρο που μπορει να χρησιμοποιηθει για πολλες και διαφορετικες αποστολες. Ειναι αυτο που ειπε ο Μητσοτακης, πλοιο πολλαπλων ρολων. Επισης επειδη ειναι πλοιο που φτιαχτηκε με τεχνικες που χρησιμοποιουνται σε εμπορικου τυπου πλοια μπορει να χρησιμευσει στα ναυπηγεια εαν αποφασιστει τα ναυπηγεια να αρχισουν να ναυπηγουν πλοια εμπορικου τυπου. Η Ολλανδικη κολλαει στα υπαρχοντα συστηματα του ΠΝ κατι σαν φυσικη εξελιξη, η Βρετανικη αφηνει υπονοουμενα για το μελλον. Προσωπικα την θεωρω δυσκολη επιλογη και οτι και να διαλεξει στο τελος το ΠΝ ή οποιος αλλος παρει την τελικη αποφαση θα εχει πολλα επιχειρηματα να υποστηριξει την οποια επιλογη.

    1. Η Ολλανδική επιλογή είναι αέρας κοπανιστός paper project!!

     Παίρνουν μια κορβέτα 1700-2000tn που έχει πουλήσει σε τριτοκοσμικά ναυτικά και την μεγαλώνουν σε 4000tn!!

     Μεγάλο το ρίσκο

     Μεγάλο σφαλμα να είμαστε οι μοναδικοί χρηστες ενός πλοίου

     Η βρετανική είναι η καλύτερη επιλογή από επιχειρησιακά κριτήρια όπως έχω γράψει
     WTF:
     θα πολεμήσουμε μονοι μας και εκεί μετράει να έχουμε τα σωστά σιδηρικά

     Η συμετοχη των Βρετανή στο πλοίο θα είναι μικρή
     Μηχανές Γερμανία
     Ηλεκτρονικά Ολλανδία Γαλλία
     Όπλα Αμερική

     Τελική ολοκλήρωση μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και να πAρουσιαστει» ως εθνικό πλοίο!

     1. Σαν να μου περιγραφεις το Αβερωφ. Για την ιστορια το Αβερωφ ειχε Ιταλικη σχεδιαση και θωρακιση, Γαλλικους κινητηρες και μποιλερ, γερμανικες γεννητριες και Βρετανικα οπλα. Απλα αλλαζουμε τους Βρετανους με τους Αμερικανους.

   3. Χωρίς την Αγγλία δεν θα υπήρχε Ναυαρίνο και άρα Ελληνικό κράτος, οι Τούρκοι το 1897 θα κάνανε παρέλαση στο σύνταγμα και η Ελλάδα το 44 θα είχε γίνει Αλβανία
    Αλλά ακόμη και αν ίσχυε αυτό που λες δεν έχει σχέση με εξοπλισμούς. Από τους Ιταλούς που μας βάζανε τρικλοποδιές 10 χρόνια μετά και μας την πέσανε 30 χρόνια αργότερα αγοράσαμε το Αβέρωφ
    Δεν μας χάλασε…

 8. Να αγοράσουμε 2 Γαλλικές FDI γιατί πραγματικά αξίζουν. Είναι ότι καλύτερο υπάρχει και θα υπάρξει για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Τις υπόλοιπες 2-3 φρεγάτες όπως επίσης και το πρόγραμμα αναβάθμισης να το δώσουμε στην Ολλανδία η στην Αγγλία

 9. Αν βαζαν και κατά πλάτος του πλοίου στο πίσω μέρος 24 MICA θα πάει όλο 5 δις και έπαιζαν μπαλίτσα …Αλλά μάλλον τώρα το έχασαν …

   1. Πιθανών το πλοίο χωροταξικά να γέμισε και για λόγους πλευστότητας να μην παίρνει άλλο μεχρι το πόσο των 5 δις … Πιάσαμε ταβανι στα ~4,4 δις που λένε με τα 32 κελιά και τους 32 πυραύλους …Σε λιγο με την LOR απο το αμερικα θα δουμε και το ταβανι των MMSC . Το θεμα ειναι να δουμε το ταβανι των χρηματων και των σχεδιασεων απο τις αλλες προτάσεις .

 10. 4 δις για την γαλλικής διαμόρφωσης belhara με τους 16 μόνο aster-30 με FOS και όπλα και σας φαίνεται ότι το αδύναμο σημείο είναι η ενδιάμεση λύση;Το αδύναμο σημείο είναι ότι πρόκειται για μια υπό εξοπλισμένη φρεγάτα η οποία μάλιστα στοιχίζει και 1 δις με τα όπλα και την FOS. Απαράδεκτη πρόταση που δεν πρόκειται να γίνει δεκτή.

  1. Δεν είναι ακριβώς όπως λέτε έτσι τα πράγματα.
   Αν περιμένετε πλοία με μέγιστο δυνατό φόρτο όπλων σε εξευτελιστικές τιμές θα ήταν πιο ρεαλιστικό να απευθυνθείτε στην Κίνα η την Ινδία, αλλά όχι σε ευρωπαϊκή χώρα που πληρώνει και κους μισθούς σε εξειδικευμένο προσωπικό.

   «Οι Γάλλοι δέχονται τις προσθήκες που ζητά το ΠΝ με το τελικό κόστος να ανέρχεται στα 4,750 δισεκατομμύρια ευρώ όπου συμπεριλαμβάνονται το πακέτο των όλων των όπλων (βασικός φόρτος βλημάτων αεράμυνας Aster 30, τορπιλών, αντιμέτρων, πυρομαχικών του πυροβόλου) και της τεχνικής υποστήριξης πενταετούς διάρκειας. Στη τιμή των 4,750 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνεται και ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ.

   Σε αυτή τη περίπτωση το ΠΝ θα διαθέτει δυνητικά μια Belharra με τέσσερις εκτοξευτές Sylver A50 για συνολικά 32 βλήματα Aster 30 καθώς και εγκατάσταση και ολοκλήρωση του RAM στα πλοία καλύπτοντας τη διαρκή και πάγια απαίτηση του ΠΝ για Close In Weapon System. Δυνητικά το ΠΝ μπορεί να στραφεί σε μια Belharra με 16 βλήματα Aster 30 καθώς και 16 MICA NG.»

   Στο παραπάνω απόσπασμα απο το άρθρο δεν αντιλαμβάνομαι που είδατε υποεξοπλισμένο πλοίο.

   1. Εγώ μιλάω για την προσφορά όπως λέει το άρθρο όπου οι φρεγάτες όπως τις παραγγέλνει το γαλλικό ναυτικό στοιχίζουν 4 δις, αλλά ακόμα και με αυτά που θέλει το Π.Ν. το κόστος των 4.75 δις είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των άλλων οι οποίοι προσφέρουν κατεμε και καλύτερα πλοία και φθηνότερα (ολλανδοι, Βρετανοί ακόμα και οι Γερμανοί).

    1. Οι άλλοι ανταγωνιστές δεν προσφέρουν πλοία με ικανότητες αεράμυνας ομάδας μάχης με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας και ανάλογους αισθητήρες.
     Επομένως είναι λογικό να είναι πιο φθηνές οι προτάσεις που έχουν ακουστεί σε διάφορα φόρουμ(χωρίς να υπάρχει επίσημη πρώταση με αναλυτικές αναφορές για έξοδα, όπως στη περίπτωση των Γάλλων).
     Στο μεγαλύτερο ποσό που αναφέρεται στο άρθρο συμπεριλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των MEKO, όπως και πλήρες φορτίο πυραύλων μαζί με FOS για 5 χρόνια,δεν είναι η τιμή που αφορά μόνο τα έξοδα για την αγορά των Μπελχάρα με 32 VLS και RAM όπως ζητήθηκε απο το ναυτικό, αλλά τα έξοδα για όλο το πακέτο.

     1. Πως δεν προσφέρουν οι άλλοι αεράμυνα περιοχής; Όλοι δίνουν mk-41 με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων sm-2.Οι ολλανδοι για παράδειγμα δίνουν 4 mk-41 για 24 sm-2 και 32 essm blk2. η όποιον άλλο συνδυασμό σε φόρτο πυραύλων θέλεις και ταυτόχρονα 2 ciws κάτι που θεωρώ απαραίτητο όταν οι Τούρκοι τοποθετούν 16 atmaca πλέον στα πλοία τους συν τους από αέρος εκτοξευομενους συν τις επακτιες συστοιχίες. Όσον αφορά τους αισθητήρες όλοι διαθέτουν πολύ καλά συστήματα πχ apar, ns200 κλπ.

     2. Ο εκτοξευτής Mk41 που δίνουν όλοι,έχει δυνατότητα να εκτοξεύσει και πυραύλους της οικογένειας SM,αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι αποδεσμεύονται και για χρήση εναντίον της Τουρκίας απο τις ΗΠΑ.
      Οπότε δεν ισχύει ότι προσφέρουν όλοι αεράμυνα περιοχής,αφού την έγκριση για πυραύλους SM δίνουν μόνο οι ΗΠΑ, και ΜΟΝΟ όταν θεωρούν ότι τους συμφέρει πολιτικά,που δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

      Σωστό είναι λοιπόν, ότι μπορείς να έχεις πλοία με σύστημα VLS Mk41 απο Ολλανδία η Ισπανία και Γερμανία, αλλά χωρίς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας SM-2 για αεράμυνα περιοχής, επειδή αυτό το αποφασίζουν μόνο οι ΗΠΑ που φ
      παράγουν αυτούς τους πυραύλους.
      Συνεπώς είναι άχρηστο και το Apar όταν δεν μπορείς να έχεις τους ανάλογους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας.

    2. Ρε αδερφέ με αυτά που ζητάει το ΠΝ το κόστος πάει στα 4.75 δις,σου φαίνονται πολλά;
     Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει πολλά πράγματα που κάποιοι δεν υπολογίζεται.
     1)4 νέα πλοία σε επίπεδο που καλύπτουν τις ανάγκες του ΠΝ
     2) Βαριά αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200
     3) Πλήρες φόρτο βλημάτων
     4) FOS 5 ετών
     5) Εκπαίδευση.
     6) ΆΜΕΣΗ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ μπορείς να τα έχεις επιχειρησιακά στο ΠΝ σε 6-8 μήνες από την στιγμή που θα κλήσεις την συμφωνία, 2 πλοίων που μπορεί να μην είναι ποιός ξέρει τι αλλά είναι σίγουρα καλύτερα από τις 3 μη εκσυγχρονισμένες S.
     7) Συμμετοχή στο πρόγραμμα
     ΟΛΩΝ των Belharra-FDi ελληνικών εταιρειών με μεταφορά τεχνολογίας κ κατασκευαστικό έργο πάνω κ σε κρίσιμα σύστηματα.
     Πάμε τώρα στο οικονομικό κομμάτι.
     Στο κόστος αυτό είναι η αναβάθμιση των 4 ΜΕΚ200 που από όσο έχει ακουστεί θα πάει στα 400-450 εκατ για να γίνουν τα πλοία όπως τα θέλει το ΠΝ.
     Άρα το κόστος καθαρά για τα 4 νέα πλοία θα είναι 4,3 δις.
     4,3 δις για 4 πλοία με οπλισμό :
     1 OTO-76mm STRALES στην πλώρη.
     4 Sylver A50 με 32 Aster30
     8 exocet MM40 Block 3 C
     2 τριπλούς εκτοξευτές τορπίλων MU-90
     2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς για πυροβόλα των 25mm
     1 RAM Block 2
     στο υπόστεγοΠ
     Πλήρεςσύστημα αντιμετρων κατά τορπιλών CANTO
     Πλήρες σύστημα ECM ESM
     Ραντάρ AESA SeaFire
     Κ ανθυποβρυχιακο κοστούμι με συνδυασμό σόναρ Kingklip mk2-Captas-4.
     Επίσης στα 4,3 δις είναι μέσα όπως έγραψα επάνω κ ο πλήρης φόρτος βλημάτων , πυρομαχικών κ αντιμετρων k η 5 ετης FOS k αυτά είναι πολλά λεφτά .
     Γιατί μιλάμε για:
     128 Aster30
     84 RIM 116
     32 exocet MM40 Block 3 C
     24 MU-90
     Κοντά στα 2000 βλήματα για τα OTO-76mm στα οποία υπολόγισε ότι τα 600-800 θα είναι Dart.
     Αντίμετρα κ λοιπά.
     Κ το λέω αυτό γιατί οι 4 FDI 16 Aster30 κ χωρίς RAM k STRALES κόστιζαν 2,8 δις κ με όπλα κ FOS πήγαν στα 4,08 δις κ μιλάμε για πακέτο όπλων που είναι κατά 64 Aster30 k 84 RIM 116 μικρότερο από την πρόταση για BelharraHN 32 κελιων.
     Χωρίς να βάζω μέσα το έξτρα κόστος των 8 επιπλέον Sylver A50 (2 σε κάθε πλοίο) κ την ολοκλήρωση της RAM στο CMS αλλά κ το κόστος των 4 RAM (1 σε κάθε πλοίο).
     Οπότε αν τα βάλεις κάτω το κόστος των 4 BelharraHN 32 κελιων κατεβαίνει ακόμα περισσότερο.
     Πάνω κάτω το κόστος του πακέτου 1 πλήρης φόρτος βλημάτων για 4 πλοία , πιστοποίηση κ τοποθέτηση των RAM,8 έξτρα Sylver A50 κ 5 ετης FOS δεν μπορεί να είναι κάτω από 1,5 δις.
     Οπότε αν αφαιρέσουμε αυτά τα λεφτά από τα 4,3 δις πάμε στα 2,8 δις για 4 BelharraHN 32 κελιών δλδ κάπου κοντά στα 700 έκατ ανά πλοίο.
     Μας προτάθηκαν πολλά πλοία με τον εξοπλισμό αυτόν σε αυτά τα λεφτά κ δεν το ξέρω;;;

     1. Μερικοί προφανώς δεν έχουν υπόψην (η δεν θυμούνται) ότι οι ΗΠΑ για το πακέτο των MMSC μαζί με παρελκόμενα για την Σαουδική Αραβία ζήτησαν παραπάνω απο 10 billion‘s $ χωρίς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας SM-2 και ραντάρ SPY για αποκάλυψη στόχων σε μεγάλες αποστάσεις,και θεωρούν την πρόσφατη γαλλική πρώταση ακριβή.

      Οι άλλες προτάσεις(όπως και οι φανταστικές ενδιάμεσες λύσεις που συνδέονται δήθεν με αυτές) που αναφέρονται συνεχόμενα, δεν ξέρω απο που προκύπτουν,αφού δεν υπήρξαν επίσημες προτάσεις εκτός απο την γαλλική και την αμερικανική που προωθείται και μέσο της πρεσβείας.

    3. Οι Ολλανδοί προσφέρουν την δυνατότητα για 4 mk41 αλλά δεν έχουν δώσει κοστολόγηση για την συγκεκριμένη διαμόρφωση.
     Έχουν δώσει κοστολόγηση για την Sigma 11515 standard με 2 mk41 σε τιμή κάτω από τα 500εκατ έχουν δώσει κοστολόγηση για την Sigma 11515 extended με καλύτερο ραντάρ κ 2 mk41 κοντά στα 600 έκατ στην οποία υπάρχει η δυνατότητα να μπουν επιπλέον 2 mk41 αλλά κοστολόγηση για Sigma 11515 extended με 4 mk41 δεν έχουν δώσει.

   1. Δυστυχώς, χωρίς άμυνα σημείου, δεν υπάρχει πλοίο α/α.
    Το Ram είναι CIWS, δεν είναι άμυνα σημείου.
    Οι Γάλλοι γενικά τα έχουν κάνει σαλάτα.
    Έφτιαξαν τη Fremm 6.000 τ. για πλοίο α/υ και τη Bel 4.500 τ, για α/α.
    Και παρ’ ότι έκαναν αυτό, αντί να πάνε σε όσα είχαν συμφωνηθεί το 2009 για τις Fremm και να μας τις ξαναπροτείνουν (32 Α30 + 24 Mica στο υπόστεγο + Ram) και να βάλουν και το SF και σε τιμή το πλοίο το πολύ 800-850 εκ/μονάδα και να έχουμε υπογράψει ήδη και με τα δύο τα χέρια, δεν μιλούν παρά για την Bel και μόνο.

     1. Εντάξει, με SF και Αστερ 30 κ.λπ., δεν τις λες και Patrol.
      Το θέμα είναι ότι θέλουν να την πουλήσουν για α/α. Και αυτόν δεν είναι κακό. Αλλά το θέμα είναι ότι σου ζητούν πολλά λεφτά για τροποποιήσεις και ολοκληρώσεις κ.λπ. για ένα πλοίο α/α που αυτονόητα θα έπρεπε να τα είχε αυτά.
      Δηλαδή είναι κάπως παράδοξο να προτείνεις στον άλλον α/α πλοίο χωρίς ciws και άμυνα σημείου? Και όταν σου λέει ο άλλος ότι το θέλω minimum έτσι, αντί να κόψεις το λαιμό σου να φτιάξεις ένα σωστό πλοίο α/α σε ανταγωνιστική τιμή και να του το πουλήσεις, να του αρχίσεις το θέμα με τα κόστη και τα δεν …. και τα αλλά… κ.λπ.
      Εγώ εκτιμώ προσωπικά ότι Aster30 με SF, είναι συνδυασμός game changer για Αιγαίο και ΑΟΖ, αλλά για να κάνει το πλοίο τη διαφορά πρέπει να ….υπάρχει. Και έτσι όπως το φρόντισαν για κάτω από το νερό (Captas4, Kingklip κ.λπ. και Canto κ.λπ.), έτσι θα έπρεπε να το φροντίσουν και από ….πάνω.

     2. Τους βάζουν αυτό το radar διότι τις θέλουν σαν radar pickers
      όταν επιχειρούν με ένα battle grouo
      Για AAW έχουν τις 2 HORIZON+ 2 FREDA
      Με 16 μονο ASTER τι AAW να έχουν??
      Και νομίζω οι Γάλλοι θα τις έχουν με ASTER15 ΜΟΝΟ
      Οι τύποι είναι XXXXXXXs

     3. CK
      Έχω γράψει ότι κατά την όποια σοφία διαθέτω, αυτό που κάνουν οι Γάλλοι, είναι μεγάλη πατάτα, την οποία κάποια στιγμή, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να την πληρώσουν πάρα πολύ ακριβά.
      Είναι πολύ απλό. Έχουν ένα αεροπλανοφόρο.
      Αυτή σημαίνει ότι όταν ή εάν, ανοιχτούν δύο μέτωπα, ο σχηματισμός που δεν θα έχει το αεροπλανοφόρο, θα πάει ξυπόλυτος στ’ αγκάθια. Αμνός προς σφαγή.
      Νομίζω ότι η Γαλλία κάνει λάθος στη διαχείριση ρίσκου στην συγκεκριμένη περίπτωση. Εν ολίγοις δεν αξίζει να ρισκάρεις ολόκληρη Γαλλία τα πλοία σου για 2 παραπάνω vls το κάθε ένα και ένα Ram ξέρω γω ή η ολοκλήρωση μιας 4αδας ανά κελί πυραύλων άμυνας σημείου. Το θεωρώ προσωπικά αδιανόητο για να μην πω ανόητο. Στη μεγάλη εικόνα του (πυρηνικού μην ξεχνάμε) Γαλλικού ναυτικού, αυτά τα λίγα πράγματα είναι πραγματικά τόσο ….λίγα, ώστε να μην αξίζει να μην τα κάνεις. Τόσο απλά.

 11. Θα καταληξουμε να αγοράσουμε από Αμερική και χωρίς σοβαρή ενδιάμεση λύση ,έτσι όπως πάει το πράγμα…Με όσους έχω μιλήσει που υπηρετούν στο Ναυτικό προτιμούν τις ολλανδικές

 12. 2η Ram21 να τελειώνουμε.
  Τα έχουμε πεί 100 φορές αν είναι πρόβλημα οι υπερκατασκευές και οι mica, ο μόνος δρόμος είναι αυτός που χάραξε η Bremen class.
  https://www.seaforces.org/marint/German-Navy/Frigate/Type-122-Bremen-class.htm
  Στις 2 γωνίες του υποστέγου, θεωρώ πως είναι αρκετά εύκολο φέυγει το ένα 20αρι πυροβολο που θα εμπαινε εκει και πάει στο «μπαλκονακι» δίπλα στη γέφυρα απέναντι απο κει που είναι και το αδερφάκι του στις μακέτες.
  Μια αναδιάταξη σε κεραίες ρανταράκια που δεν είναι δύσκολη.
  Η Bremen class είναι μόλις 14 μέτρα σε πλάτος και μπορεί, η μπέλα είναι 18 μέτρα!
  Η 1η Ram21 πιστοποιήθηκε στο setis και όλο μαζί το πακέτο είχε γραφτεί οτι κοστισε 40εκρια
  Η 2η χωρίς επιπλέον πιστοποιηση μπορει και μόνο 25εκρια.
  Σε 4 πλοία είναι 100 εκρια συνολική επιβάρυνση.
  Παίζει να είναι και καλύτερα έτσι με 32 Aster30 (αντί για 16 που περιμέναμε μέχρι τώρα) χωρίς καθόλου mica, και
  με 2χ Ram21 block2=42.
  Strales, ecm. decoys, sentinel.
  Το πλοίο θα έχει τα πιο σύχρονα αντίμετρα και jammers έτσι κι αλλιώς.

  1. @Romeo60
   Πραγματι δεν αντιλαμβάνομαι που εντοπίζουν μερικοί το πρόβλημα σε αυτά που λέει στο παρακάτω απόσπασμα του άρθρου, και που είδαν υποεξοπλισμένο πανάκριβο πλοίο, όταν στην τιμή των 4,7 billions συμπεριλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ.

   «Οι Γάλλοι δέχονται τις προσθήκες που ζητά το ΠΝ με το τελικό κόστος να ανέρχεται στα 4,750 δισεκατομμύρια ευρώ όπου συμπεριλαμβάνονται το πακέτο των όλων των όπλων (βασικός φόρτος βλημάτων αεράμυνας Aster 30, τορπιλών, αντιμέτρων, πυρομαχικών του πυροβόλου) και της τεχνικής υποστήριξης πενταετούς διάρκειας. Στη τιμή των 4,750 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνεται και ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ.

   Σε αυτή τη περίπτωση το ΠΝ θα διαθέτει δυνητικά μια Belharra με τέσσερις εκτοξευτές Sylver A50 για συνολικά 32 βλήματα Aster 30 καθώς και εγκατάσταση και ολοκλήρωση του RAM στα πλοία καλύπτοντας τη διαρκή και πάγια απαίτηση του ΠΝ για Close In Weapon System. Δυνητικά το ΠΝ μπορεί να στραφεί σε μια Belharra με 16 βλήματα Aster 30 καθώς και 16 MICA NG.»

   1. Μερικοί περιμένουν στη γωνία να κράξουν τους γάλλους μην δίνεις σημασία. Ούτε που διαβάσαν το άρθρο. 2,8 δις η γαλλικη διαμόρφωση+1,28 οπλα+5ετης φος=4,08 δις
    0,27 δις οι αλλαγές απο τη γαλλικη διαμόρφωση (Ram+3oς και 4ος Α50 σε κάθε πλοίο) =4,35 δις
    +0,4 δις ο εκσυχρονισμος των μεκο= 4,75 δις.
    Κοστος μπελαρα, 2,8 δις γαλλικης διαμορφωσης+ 0,27 δις οι δικες μας μετατροπες=3.07 δις/4=751,75 δις κοστος της καθε μπέλας.
    Το άρθρο το λέει ξεκάθαρα 32 Aster30 σε καθε πλοιο. Οχι 16.

   2. @WTF
    Απλή,απλούστατη η απάντηση χωρίς να γράψω τίποτα τώρα.
    Πας στο άρθρο για τον όλμο,μετά πας στο άρθρο για τον Λασκαριδη και κανείς μια γυροβολιά στο άρθρο για τα drone.

    1. @Fylax1970
     Σωστή η παρατήρηση, αλλά εδώ προκύπτει νομίζω και ένα ερώτημα.
     Πιο το νόημα της ανακοίνωσης στην ΔΕΘ για αγορά νέων φρεγατών, όταν δεν υπάρχει φράγκο ούτε για όλμους;

     Αν όλος αυτό ο ντόρος γίνεται για να χρεωθεί ο φορολογούμενος 4 billion’s για πλοία της πλάκας με την αιτιολογία να αναστηθούν τα μη ανταγωνιστικά ναυπηγεία, θα προτιμούσα να μείνουν με αυτά που έχουν και να περιμένουν την επόμενη φιλότιμη συνδρομή εφοπλιστή.

   3. Κοίτα τώρα οι δικοί μας σου λενε θα εχουμε κοτζάμ Α50 και θα τους χαραμίσουμε να βάλουμε μικα?
    Δηλαδη αν θελουμε βαζουμε μονοι μας 16 Αστηρ30 και 16 μικα στους 4 Α50 αλλα οι δικοι μας θέλουν 32 Αστηρ 30! θελουν να τις κάνουν Horizon (απο μια αποψη καλά κάνουν)
    Αγοράζοντας 64 αστηρ 30 και 64 μικα αντι για 128 αστηρ 30 που γι αυτο ειναι υψηλο το κοστος των οπλων με την 5ετη φος (1,28 δις) μικραινουμε και το κοστος 100-150 εκρια τουλαχιστον (αστη30=3μιση δις, μικα 1μιση δις) αρα αντι για 4,35 δις παμε σε 4,2 περιπου.
    Φυσικα και μπορουμε να κανουμε απειρους συνδιασμους
    20 αστηρ 30+ 12 μικα. 16 αστηρ 30 + 16 μικα, 12 αστηρ 30+ 20 μικα.

    1. Φίλε Romeo60
     Και εγώ ήθελα να πάρουν την δουλειά οι Γάλλοι για πολλούς λόγους,ένας ήταν η τεχνολογια αιχμησ γενικώς που ποτε δεν μας αρνήθηκαν ,και ακόμα πιστεύω ότι η belhara με τα όπλα της είναι μέλλον αλλά βρε αδερφέ είχαν δυόμιση χρόνια αν δεν κάνω λάθος να τελειώνουν της απαιτήσεις για περισσότερους του ενός πυραύλους στον εκτοξευτη,και αν δεν πρόλαβαν αυτό τουλάχιστον να έβλεπαν που θα βάλουν mica στο υπόλοιπο πλοίο,για ενδιάμεση λύση της προκοπής
     και μου έρχεσαι με συνολακι Chanel να κανείς βόλτα στο υπουργείο να πάρεις την δουλειά γιατί είσαι designatos όταν έχει μαζευτεί όλη η Ευρώπη ,ο Ατλαντικός κ εσχάτως ο Ειρηνικός διαβάζω.
     Μας έσκασες Φρανςουα,πρηστεικαμε σαν κρουασάν.!

     1. @Fylax1970
      Δηλαδή αγαπητέ φίλε πιστεύεις πως οι δικοί μας πριν ή εδώ και 2μιση χρόνια (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε) ήταν καθόλα έτοιμοι, δηλαδή είχαν πάρει πραγματικά απόφαση να ενισχύσουν το ναυτικό με τις Belharra, ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν από προδιαγραφές/οπλισμό/υποσυστήματα, ήξεραν πόσα λεφτά δίνουν και που θα βρουν αυτά τα λεφτά, και η κωλυσιεργία οφείλεται σε κάποια παραξενιά ή ιδιοτροπία των Γάλλων; Δεν γνωρίζουν οι Γάλλοι ή δεν έχουν πείρα από εμπορικές πρακτικές και εξαγωγές (αμυντικών συστημάτων, πλοίων, αεροσκαφών, αυτοκινήτων κτλ.); Προσωπικά και λαμβάνοντας υπόψη την διαχρονική αναβλητικότητα, και μετάθεση στο μέλλον ευθυνών και καυτών θεμάτων όπως τα εξοπλιστικά των Ελλήνων κυβερνόντων, δεν το νομίζω.

    2. @Romeo60
     Ανάλογο φορτίο πυραύλων που μπορούν να φέρουν και οι FREMM δηλαδή, σε σημαντικά μικρότερο εκτόπισμα. Σε αυτό οι ανταγωνιστές έχουν να αντιπαραθέσουν το πολύ 32 θέσεις για πυραύλους μέσης εμβέλειας με υποδεέστερο(σε περίπτωση του γερμανικού της Hensoldt) η ακριβότερο ραντάρ αν επιλεχθεί η λύση με ξεχωριστά ραντάρ έρευνας(Smart?L) και διεύθυνση πυρός(Apar) σε δυο ξεχωριστούς ιστούς.

     @Fylax1970
     Απάντησα στο σχόλιο σου αλλά η απάντηση μου μπήκε σε έλεγχο για έγκριση παρόλο που είναι ευγενική και αντικειμενική.

   4. Eλα μου ντε πολυ καλη προσφορα θα ελεγα

    » Στη τιμή των 4,750 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνεται και ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. + fos»
    +
    «θα διαθέτει δυνητικά μια Belharra με τέσσερις εκτοξευτές Sylver A50 για συνολικά 32 βλήματα Aster 30»

 13. Οι άνθρωποι 2,5χρ εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι,νομίζουν ότι θελουμε σκάφος coco Chanel.Πανακριβα.
  Τα πλοία που μας κάνουν είναι 2
  Arrowhead και FREEM ΙΤ κιας βάλουμε συστήματά ,όπλα δικά τους όπως Aster30,scalp,ecsoset3 κτλ
  Δεν εμπιστεύομαι τους Αμερικανούς για όπλα και συστήματά ,θέλουν «ισορροπία» με Τουρκία.
  Ευθύνη έχουμε και εμείς που τα συνδέουμε όλα σένα προγραμμα 4πλοιων λες και φτιάχνουμε τον στόλο του Αγαμέμνων.

  1. Fylax 1970
   Αγαπητέ φίλε, ούτε και εγώ εμπιστεύομαι τους αμερικανούς. Παραπάνω έγραψα για τους sm2,με μισή καρδιά,αλλά η παρούσα πρόταση των γάλλων μου δίνει την εντύπωση ότι η` δεν πολυενδιαφερονται, η` έχουν λάβει διαβεβαιώσεις και έχουν δέσει το γάιδαρο τους.ολα πρέπει να παιχτούν μεταξύ γάλλων και Ολλανδών.παρα τους sm2,οι ολλανδοί με 5 δις μας δίνουν και 2(+2?)πλοία παραπάνω. Σκέψου 4 11515,2Μ,4ΜΕΚΟ ,210513,αλλάξαμε την όψη του στόλου.,μας μενουν 2-3 κορτενερ,για αντικατάσταση απο ευρωκορβετες η` κατι αλλο.

  2. Ρε αδερφέ μια χαρά είναι η πρόταση που έκαναν.
   4,75 δις για
   1)4 BelharraHN 32 κελιων, RAM, λογικά κ STRALES μιας κ αυτό έχει ζητηθεί πλήρες σύστημα αντιμετρων CANTO κ πλήρες σύστημα ECM/ESM.
   2) Βαριά αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 τα ζητούμενα του ΠΝ την έφερναν στα 400-450 εκατ.
   3)5ετης FOS
   4)1 πλήρης φόρτος βλημάτων, πυρομαχικών και αντιμετρων.
   5) 2 πλοία που είναι σίγουρα καλύτερα , τουλάχιστον σε αισθητήρες, από τις 3 μη εκσυγχρονισμένες S ΆΜΕΣΑ διαθέσιμα (σε 6 μήνες θα μπορούσαν να είναι επιχειρησιακά δλδ όσο θα χρειαστεί να τα μάθουν τα πληρώματα).
   6) Συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα των Belharra-FDI (έχει συμφωνηθεί αν αγοράσουμε τα πλοία).
   Αν κάνεις τους υπολογισμούς το πλοίο βγαίνει
   700-750 έκατ το κομμάτι.
   Αν δεν μπορούν να μπουν κάπου αλλού 6 Sylver A35 για 24 MICA VL NG ας βάλουμε μια επιπλέον RAM που θα βγει πιο οικονομικά.

 14. Διλαδι 1,080 δισ για μια FDI HN??Full τιμι;

  Γιατί δεν παμε για 2xFDI HN (2,160 δις €) και 4xGowind διαμόρφωσης UAE (1,5 δις €);;;

  Μια ερώτηση:Η πιο μεγαλες Gowind σικονουν 4xA-35;;

  Αμα η απάντηση ειναι θετική εχουμε βρι τιν «ενδιάμεση λύση» με άλλες 2xGowind 3500 με 32xMica NG..βαλε αλλά 0,8 δις.Μαζι με τα 0,4 δις για τις Meko φτάνουμε 4,8 δις.

  Πιο λαθος κανό;;

 15. Ακόμα ένα θετικό ότι το πλοίο θα έχει 4χΑ50, (και όχι 2χΑ50+2χΑ35 για του Mica) μπορεί τώρα να μην μπάινουν Camm-er, αλλά στο μέλλον (σε 10 χρόνια απο σήμερα) που οι ιταλοί έχουν πεί ότι θα βάλουν Camm-er σε sylverA50 σε 2αδες (μόνο ο απλός Camm που είναι μικρότερος σε 4αδες)
  Ξαφνικά απο 32 Aster30 μόνο μπορεί να βρεθούμε με 20 Aster30 + 24 Camm-er!

  Μεγάλο asset οι 4 sylverA50 που είναι μεγάλοι και μπορούν να πιστοποιησουν μελλοντικά όπλα.

  1. Μπα σε 10 χρονάκια δεν πρόκειται να γίνει συμπληρωματική επένδυση για τα πλοία και να αγοραστούν άλλοι νέοι πύραυλοι …
   Οτι γινει τώρα και οι ανταγωνιστές έχουν Full καλες προτάσεις και στα 3 επίπεδα (ενδιάμεση,MLU μεκο,Νεα πλοία) . !!! Μεχρι και υποβρύχια κατέβασαν …. Βλέπω στο τέλος οι Γαλλοι να πιάνουν πάτο στις προσφορές, χειρότερη και από τους αμερικανους με τις MMSC ως συνολική προσφορά .

   1. Αλλα λογια να αγαπιομαστε εισαι και εσυ.
    4,35 δις οι 4 μπελες εναντιον 4 δις των 4 αλουμινοτρατων.
    Ελεος δηλαδη.
    Τι προσφερει η μια και τι η αλλη?
    Οι μπελες με 4Α50 ειναι ιδιες με τις fremm-da και καλύτερες καθως οι fremm-da δεν εχουν Ραμ και στράλες.
    Οι αγγλοι και οι ιταλοι θα πιστοποιησουν camm/camm-er (2αδες-4αδες) στον Α50 τα επόμενα χρόνια.
    Το μόνο που μένει σε μας να πιστοποιησουμε στο setis.
    Δε μας βιάζει κανεις η πρωτη μπελα μας θα ειναι ετοιμη σε 5-6 χρονια και οι 4 θα ειναι ετοιμες σε 10 χρονια
    και οποιες αλλες φρεγατες θα παιρναμε, Οι sylver εξελισσονται.
    Πάμε με 32 Aster30 μονο ενα φορτο να αγορασουμε, και γιατι να μην παρουμε camm μετα και να βαζουμε
    20-24 Aster30 και οι υπολοιποι μας μενουν πλεονασμα.

    1. Που 4,35δις που 4δις + 2πλος φόρτος + υποστήριξη από USN …Μέρα με την νύχτα …Μεν οι BEL ειναι καλύτερα πλοία αλλά οχι τοσο πολυ καλύτερες για την διαφορά που προκύπτει και στην τιμή και στα όπλα και στην υποστήριξη πιθανόν και στην ενδιάμεση .. Στο τελος η διαφορα τους προκύπτει ειναι 1 δις € παραπάνω μονο για 4 Full πλοια . Και που εισαι τωρα σταληθηκε η LOR ,πρακτικά η τιμή των MMSC θα ειναι ακόμα μικρότερη .

     Καλά απο ενδιαμεση ειναι χαλι μαυρο οι Γαλλοι ακομα .Οι αμερικανοι και με LCS να ερθουν καλυτερες ειναι απο την Γαλλικη ενδιαμεση !!!χαχαχα

     Εκεί που φαίνεται να χάνουν πάρα πολυ απο τον ανταγωνισμό οι Γαλλοι ειναι με τους Αγγλους . Πολυ καλύτερο πλοίο με προσθήκες άπειρες με πολύ καλή ενδιάμεση λυση και ανάλογο MLU …Χαοτική η διαφορά . το ιδιο και για τους Ολλανδους …

     Οι Γερμανοί παίζουν πάντα στο τέλος ,θα μάθουμε ….

     1. Πόσα κελιά έχουν οι MMSC σε αυτό το 1 δις ανα πλοίο 8 max 16
      Θεωρείς ότι φτάνουν;
      Κ όταν λες υποστήριξη από USN τι εννοείς;
      Θα μας στείλουν κάνα 10 ρυμουλκά να τα έχουμε για να τις μαζεύουν όταν θα μένουν από μηχανικά προβλήματα;;

     2. @Eman ένα 8πλό ΜΚ41 παίρνουν οι LCS. Αν κατάλαβα καλά για επιπλέον λύση προτείνουν έναν EXLS σε κάποιο σημείο που έχει χώρο. Ας πούμε 11 κελιά . Για βλήματα μόνο μεσαίας εμβέλειας. και ASROC επειδή δεν έχει τορπιλοσωλήνες. Δηλαδή 4 ASROC+28 ESSM . Ή αν μπεί μόνο ένας 8πλος MK41, 4 ASROC +16 ESSM. Η 32 ESSM χωρίς ανθυποβρυχιακό όπλο και χωρίς σόναρ τροπίδας. Μιλάμε για το απόλυτο πλοίο μηδενικού ρόλου. Ανθυποβρυχιακό δεν είναι, αεράμυνας δεν είναι, αγώνα επιφανείας δεν είναι, γρήγορο δεν είναι, βαριά οπλισμένο δεν είναι, θωρακισμένο απέναντι σε πλήγματα δεν είναι, καλό ραντάρ δεν έχει, καλό VDS δεν έχει, προβληματικό σύστημα μετάδοσης έχει, μεγάλη αυτονομία δεν έχει, έχει μεγάλη κατανάλωση. Τώρα πως κάποιοι το προωθούν ακόμα ως φοβερό όπλο.

  2. Και η ολοκλήρωση στο SETIS?
   Θα σου ζητήσουν 1 δις μόνο και μόνο γιατί το σκέφτηκες ως πιθανότητα να βάλεις CAMM στις Bel!

   1. Αλλος CK με τα δισεκατομμυρια για τις πιστοποιησεις μας βρήκε.
    Η Ram ποσο κοστισε να μπεί στο Setis?
    20-30-40 εκρια?
    Αν κρινουμε απο τις γκοβιντ των Uae το πολύ τόσο.
    Οι camm γιατί να κάνουν παραπάνω αφου και τεχνικά δεν υπάρχει προβλημα να μπουν στους συλβερ 4αδες
    συμφωνα με την κατασκευάστρια

    1. Σχήμα καθ’υπερβολή
     Η απάντηση όμως είναι γιατί δεν το θέλουν!
     Και όταν οι Γάλλοι δεν θέλουν κατι δίνουν τιμή τέτοια ώστε να πεις άστο
     Βλέπε και M-2000 upgrade όταν αποφάσισαν ότι από εδώ και πέρα μόνο Rafale
     Οι τύποι καλώς ή κακώς έχουν νοοτροπία Apple, όχι Google
     Οπως ήσαν οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί στα 80ς και στα 90s
     Οι υπόλοιποι πήγανε σε ανοιχτές αρχιτεκτονικές οι Γάλλοι μείνανε στις κλειστές
     Κάθε επιλογή έχει τα υπερ και τα κατά της
     Αλλά CAMM σε ήδη πουλημένο Γαλλικό βαπόρι μπορείς να το ξεχάσεις από τώρα

     1. Οπου υπαρχει καπνος υπαρχει και φωτια.
      Ο ΓΕΝ το δήλωσε πριν 1 χρονο 2 φορες οτι μας ενδιαφέρουν οι
      camm στις belharra.
      Δηλαδή αν πουμε στους γάλλους θελουμε οπωσδήποτε τους camm
      αλλιως δεν παιρνουμε το πλοιο αλλα παιρνουμε τις τρατες, οι γαλλοι δεν θα το κανουν?
      Να χρεωσουν και 50 εκρια την πιστοποιηση? στα 4+ δις θα κωλυσουμε στα 50 εκρια?
      Τεχνικο θεμα δεν υπαρχει οι συλβερ δεχονται τους απλους camm σε 4αδες, το γραφει και η κατασκευαστρια στο σαιτ της, αρα το κοστος πιστοποιησης ειναι μονο software, και οχι ακριβες τεχνικες μετατροπες.
      Οπως πιστοποιηθηκε η Ram στο setis θα πιστοποιηθει και ο camm, αν το απαιτησουμε.
      Οπως εγραψε καποιος μπορει να ειναι το κρυφο χαρτι των γαλλων στο τελος ολων των προτασεων, και τωρα να διαρρεουν σε ολα τα σαιτ οτι δεν γινετε.

     2. @Romeo60 Ετσι παίζει. Πριν την υπογραφή αγοράς δηλαδή η συμφωνία για εγκατάσταση. Μετά ούτε με μέσο το θεό Πρόσεχε όμως βάζεις αγγλικούς και αμερικανικούς πυραύλους σε γαλλικό καράβι. Αν δεν έχεις τον έλεγχο εσύ με κάποιο generic interface και τις συγκεκριμένες βιβλιοθήκες δικές σου τότε σε κάθε αναβάθμιση της «ψηφιακής» φρεγάτας, του SETIS δλδ, θα πληρώνεις την ολοκλήρωση από την αρχή
      Και πιά δεν θα αφήνεις την ίδια version λογικισμού στα 40 χρόνια που θα το κρατήσεις. Πάνε αυτές οι εποχές

   1. @Δευκαλίων
    Ποιός το λεει αυτο; Η 2η Μπελχαρα που ηδη ναυπηγειται και την οποια θα παιρναμε εμεις αν ειχαμε υπογραψει το χειμωνα 2019-2020, θα μας παραδιδοταν το 2027.

 16. Οι Γάλλοι λοιπόν διαμόρφωσαν μία τελική (;) πρόταση που περιλαμβάνει ένα νέο τύπου πλοίου με εξαιρετικά ηλεκτρονικά και ραντάρ, υποεξοπλισμένο (χωρίς quad pack δεν πας πουθενά) και με είτε τεράστια κόστη είτε πλήρη απροθυμία πιστοποίησης επιπλέον όπλων / συστημάτων. Σε αυτό βάζουν ως ενδιάμεση πλοία 30+ ετών που ανάμεσα στην παλαιότητα και τις άλλες ελλείψεις τους φέρουν όπλα είτε μη πλέον υποστηριζόμενα και πιθανώς μη λειτουργικά (SM-1) είτε απλώς «λίγα» για το περιβάλλον που προορίζονται (Crotale). Και όλα αυτά στο όνομα των καλών αλλά πάντα ρευστών διπλωματικών σχέσεων. Για μένα πλέον είναι σαφές ότι οι Γάλλοι με την, ας την πούμε, πρότασή τους θέτουν εαυτόν εκτός.

  Την ίδια τύχη θα έπρεπε να είχε εδώ και καιρό και η αστεία Αμερικανική πρόταση για τις δήθεν φρεγάτες MMSC. Δυστυχώς ωστόσο και αυτή η πρόταση – έκτρωμα παραμένει ζωντανή λόγω του «γεωπολιτικού παράγοντα» που για μένα δεν είναι τίποτα άλλο από την φράση – κάλυψη νέων επιχειρούμενων ψηφοθηρικών και φυσικά ληστρικών σκανδάλων.

  Κλείνοντας απλά θα ήθελα να επισημάνω ότι μου φαίνεται εξαιρετικά περίεργο το ότι σε όλη την διάρκεια της….φρεγατιάδας οι δύο προτάσεις που έχουν τύχει της μεγαλύτερης προβολής από μεγάλη μερίδα του εξειδικευμένου τύπου είναι η γαλλική και η αμερικάνικη, δηλαδή οι δύο πλέον ακατάλληλες.

 17. Αν και είμαι υπέρ των Γάλλων, αυτοί τελικά δεν θέλουν να κερδίσουν τον διαγωνισμό με τίποτα….
  Τρέχουν μόνοι τους τόσα χρόνια και βγαίνουν δεύτεροι….
  Όπως το βλέπω το πράγμα αν όντως οι Αμερικάνοι αποδεσμεύουν SM2 ας πάμε Ολλανδία η Βρετανία, προτιμώ τις 2ες λόγω μεγέθους,αν είναι οι τιμή κοντά στις ολλανδικές ας πάρουμε τα μεγάλα σκαριά σε 6 τεμάχια με οψιόν για άλλες 2-4 μελλοντικά.
  Δεν θέλω να εμβαθύνω το θεωρώ άσκοπο μετά από τόσα σεντόνια που έχουν γραφτεί από όλους μας κατά καιρούς.
  Κούρασε η ιστορία με τα πλοία καιρός να τελειώσει.

 18. Ολλανδία, ΗΒ, Ιταλία οι καλύτερες επιλογές μακριά από Αμερική. Ας παλέψουμε τις ιταλικές Fremm όπως και η Αίγυπτος.

 19. Αrrowhead-140 η Sigma, ισως και καμια MEKO. Προς τα εκει πηγαινουν τα πραγματα.

  Ολες οι αλλες επιλογες δεν μας ταιριαζουν.

  Με 1,1 δις η Μπελ και μολις 16 πυραυλους Aster, αντε και 16 MICA VL, το πλοιο ειναι και υποξοπλισμενο.

  Αν δεν μπορουν να ενσωματωσουν MICA VL που ειναι Γαλλικος πυραυλος στο SETIS θα ενσωματωσουν το ΑμερικανοΓερμανικο RAM ??? Μακρυα απο τετοιες λυσεις, ας παμε στα σιγουρα.

  Και ενδιαμεση λυση τα μουσειακα Cassard που ειναι χειροτερα και απο τις S που εχουμε.

  1. 1,1 δις με 32xAster30,RAM,ECM/ESM.κλπ..

   Φανταστική τιμή.

   Μια GOWIND 3100 μαζι με MICA NG οτι καλύτερο..δεν θα βρούμε κάτι που τυριαζι πιο γάντι.

   Strike Group.

 20. Ωστε λοιπον 16 βληματα η γαλλικ ηδιαμορφωση και χωρις CIWS. Kai εκτοξευονται 2 βληματα εναντιον καθε αεροσκαφους. Συνεπως 10 αεροπλανα ειναι υπεραρκετα για να επιτυχουν τον κορεσμο της αεραμυνας των «αντιαεροπορικων φρεγατων» του 1 δισ. Ωραια! Πολυ ωραια!

  Θελουμε να δαπανησουμε 4-5 δισ. για γαλλικους ναυτικους εξοπλισμους; 4 Gowind 2500, (1.2 δισ.) και 4 υποβρυχια Scorpene (3 δισ.) με πληρες αποθεμα οπλων. Και ειμαστε μια χαρα. Εννοειται οτι η ναυπηγηση πρεπει να γινει στη Γαλλια. Σε 29 μηνες θα παραλαβουμε.

  Εναλλακτικα, αντι για υποβρυχια παιρνουμε 2η μοιρα Ραφαλ με αφθονα οπλα, και περισσσευουν και αρκετα χρηματα για τον κακομοιρη τον Στρατό.

  Φτανει πια με την παραφροσυνη των φρεγατων του 1 δισ.

  1. Δεν θα πάει μόνη της η Bella στο Αιγαίο.
   Μπορείς δίπλα της να έχεις μια MEKO για άμυνα σημείου και η Bella να αποτελεί τα μάτια με το Sea Fire και την άμυνα περιοχής.

   Αλλά δεν μας ενδιαφέρει τόσο το βασικό σενάριο.
   Το καλό είναι πως με 1,13 δις μπορείς πλέον να πάρεις μια Bella με

   -32 ASTER 30
   -RAM 21
   – STRALES .

   Δεν είναι πολλά τα χρήματα που ζητούν αν βάλεις μέσα και την ποιότητα όπλων και αισθητήρων.
   Αυτή η πρόταση μπορεί να σταθεί άνετα.

   1. Ποτε δεν ειδαμε μια μονο φρεγατα του ΠΝ περισι το καλοκαίρι στην ανατολική μεσογιο.

    Strike group.

    Τουλάχιστον 2-3 φρεγατες,2-3 ΤΠΚ και «απο κατο» περιμενουν και τα U214.

    1. Λάθος κάνεις δεν υπάρχουν κοντά υποβρύχια.
     Τα υποβρύχια πάνε σε προκαθορισμένα σημεία-τομείς.

   2. Δυστυχώς φίλε 32 aster, 1 ram και 1 strales για 1,13 δις όπως λες είναι υπερβολικά πολλά όταν συγκριθούν με τον ανταγωνισμό.Οσο έπαιζαν μόνοι τους οι Γάλλοι μπορεί να μην φαινοντουσαν πολλά όταν όμως ήρθαν και άλλες προσφορές τότε ναι είναι πάρα πολλά.

    1. Εξαρτάτε με πια πρώταση το συγκρίνεις.
     Αν την συγκρίνεις με την αμερικανική πρώταση των 4,4 billion‘s $ για 4 MMSC με 1 VLS mk41 ένα πυροβόλο αδιευκρίνιστου διαμετρήματος και 1 CIWS, όπως και το υποδεέστερο ραντάρ που φέρει, με προίκα και τα σοβαρά θέματα αξιοπιστίας που έχουν παρουσιαστεί, η γαλλική πρώταση με 32 θέσεις για πυραύλους ΑΑ και ένα CIWS + πυροβόλο 76mm και ολοκληρωμένο πακέτο ASW on board είναι σαφώς ανώτερη.

    2. Το 1,13 δις από που το έβγαλες;;
     4,75 δις το πλήρες πακέτο, βγάλε 400-450 εκατ για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 πάμε στα 4,3δις .
     4,3/4 περίπου 1,07 ανά πλοίο.
     1,07 που περιλαμβάνει FOS , 1 πλήρη φόρτο βλημάτων , πυρομαχικών και αντιμετρων.
     Μιλάμε για βλήματα μεγάλης εμβέλειας τα οποία είναι 100% αποδεσμευσιμα κ που είναι πολύ νεότερης τεχνολογίας από τα αντίστοιχα αμερικανικά που προσφέρει ο ανταγωνισμός κ δεν είναι κ.σιγουρο αν είναι αποδεσμευσιμα κ αν είναι ποια έκδοση τους θα μπορούμε να πάρουμε.
     Το πλοίο χωρίς κόστος φόρτου βλημάτων κ πυρομαχικών καθώς κ χωρίς κόστος της 5ετους FOS βγαίνει στα 700-750 έκατ.
     Έχεις κοστολόγηση για κάποιο ανταγωνιστικό πλοίο με
     4 Sylver με 32 κελιά για βληματα μεγάλης εμβέλειας,
     1 RAM ,
     1 OTO-76mm STRALES
     8 exocet MM40 Block 3 C
     2 τριπλούς εκτοξευτές τορπίλων MU-90 κ
     2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς για πυροβόλα των 25mm;

 21. Η δεύτερη πρόταση είναι σχετικά καλή.

  Με 32 ASTER 30 και 32 κελιά A50
  ένα RAM
  και Strales 76άρι
  ———————————
  με κόστος 1,1 περίπου δις €€

  μπορεί να σταθεί σαν πλοίο στο Αιγαίο.

  Το κακό για τους Γάλλους είναι πως υπάρχουν και άλλες σοβαρές προτάσεις.

  Για εμένα το πράγμα θα κριθεί στο αν οι άλλες σχεδιάσεις έρθουν με Α/Α περιοχής.

  Αν δηλαδή οι Άγγλοι & Ιταλοί φορτώσουν ASTER 30/SM2 στις Arrowhead με ταυτόχρονο φόρτο Camm-ER, ESSM , τότε δύσκολα θα πάρουν την δουλειά οι Γάλλοι.

  1. Αν τα φορτώσουν τα πλοία θα ανέβει κ το κόστος.
   Στην προσφορά των Γάλλων ουσιαστικά το πλοίο μόνο χωρίς πυρομαχικά κ FOS βγαίνει 700-750 έκατ.
   Οι ανταγωνιστές τι κοστολόγηση έχουν κάνει;;
   Οι Ολλανδοί πχ με την Sigma 11515 extended(η οποία παρεπιπτόντως είναι μακέτα μιας κ δεν έχει κατασκευαστεί) είναι στα 600 έκατ αλλά με
   1 OTO-76mm STRALES
   2 mk41
   8 Harpoon
   2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς για πυροβόλα των 20-30mm
   2 τριπλούς εκτοξευτές τορπίλων MU-90
   1 RAM.
   Αν μπουν 2 επιπλέον mk41 πόσο θα πάει το κόστος;;
   Οι Ιταλοί έδωσαν για 550εκατ την FREMM IT ASW στους Αιγύπτιους,ένα πλοίο με
   1 OTO-76mm STRALES στην πλώρη
   1 OTO-76mm STRALES στο υπόστεγο
   2 Sylver A50 με 16 Aster30
   8 exocet MM40 Block 3
   2 τριπλούς εκτοξευτές τορπίλων MU-90
   2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς για πυροβόλα των 25mm.
   Εδώ πόσο θα πάει η προσθήκη 2 επιπλέον Sylver A50 κ η αντικατάσταση του OTO-76mm STRALES με RAM αλλά κ.η πιστοποίηση της στο CMS;

 22. Έτσι όπως πάει το πράμα θα μείνουμε με τους essm.

  Δεν είναι κακή η πρόταση, δεν είμαι σίγουρος ότι οι άλλες είναι καλύτερες. Από που προκύπτει ότι αποδεσμεύεται ο SM2. Από πουθενά.

  Προσωπικά είμαι εναντίον της ενδιάμεσης λύσης. Όλα τα λεφτά πρέπει να πάνε στο βασικό πλοίο. Οι Cassard ως δωρεάν και για 2-3 χρόνια μια χαρά κάνει.

  Δεν έχουμε ακούσει τίποτε συγκεκριμένο για τις ΜΕΚΟ. Όλοι τις προσπερνάνε σαν να έχει λυθεί το θέμα.

  1. Πρέπει να δούμε τι έχουν φορέσει οι Άγγλοι στις Arrowhead 140

   Ίσως να έχει έρθει από εκεί κάποια σωστή διαμόρφωση. Οι Άγγλοι νομίζω πως μπορούν να δώσουν πακέτο και με ASTER 30 και με Camm/Camm-er , όπως και με ESSM και SM2.

   Αυτό κάποιος πρέπει να το μάθει

   1. Το πλοίο είναι με TACTICOS δηλαδή με αμερικανικα όπλα

    Ως πλατφόρμα μπορεί να πάρει ότι γουστάρουμε αλλα η τιμή θα πάει στα ύψη

    Θέλουμε πλοία χαμηλού κόστους και ρίσκου οποτε δεν μας παίρνει να κάνουμε τέτοια πειράματα

  2. Θα συμφωνήσω μαζί σου.
   Η τιμή για την συγκεκριμένη διαμόρφωση μαζί με όπλα και Fos είναι αρκετά καλή.
   Πιστεύω οτι τα Cassard τα βάλανε στο τραπέζι για να έχουν κάτι καλύτερο στην πορεία
   να δώσουν (Lafayete?) και να φανούν ευέλικτοι και αποφασιστικοί
   Σωστά επίσης τοποθετήθηκαν και για τα ναυπηγεία, εκείνα που οι Αμερικανοί θα αγόραζαν,
   αλλά την έκαναν με ίσης αποστάσεως πηδηματάκια

 23. Είπαμε πως το πλοίο είναι μια φρεγάτα περιπολίας συνοδείας αεροπλανοφόρου.
  Δεν κάνει επουδενή για εμάς γιατί;
  Είναι πανάκριβη.
  Είναι υπό εξοπλισμένη.
  Είναι αργή σε ταχύτητα.
  Είναι λανθασμένης σχεδίασης.
  Είναι πλοίο για της ανοικτές θάλασσες και όχι για το αιγαίο.

  Έχετε κολλήσει στους Άστερ και στο ραντάρ ξεκολλήστε επιτέλους.
  Τα γράφω συνεχώς δεν με διαβάζετε λυπάμαι.

  Θέλω και έξτρα ραντάρ AESA στον ιστό σε αυτό το πλοίο δεν μπαίνει τίποτα.
  Και έξτρα ραντάρ χαμηλά ιπτάμενων στόχων.
  Και πυροβόλο των 76 strales πίσω.
  Και δυο μικρά ραντάρ στα πλάγια.

  Όσο για το χαμηλά- χαμηλά τοποθετημένα πάνελ, αν ήξερες τι προβλήματα
  έχει η τοποθέτηση του πιο ψηλά και πόσο ευκολότερα
  μπορεί να χάσει τον στόχο θα το καταλλαβαίνατε..

  Προσωπικά για κοντινές αποστάσεις δεν εμπιστεύομαι
  ένα ραντάρ AESA fixed panel σε καμία περίπτωση.
  Και σχίζω το πτυχίο μου δημόσια ναι δημόσια!

  Αν μου αποδείξουν πως μπορούν με υψηλό κυματισμό
  να κρατήσουν την στοχοποίηση με 6 μποφόρ και πάνω.
  Και με 5 την χάνει αλλά ας κρατήσω μια πισινή.

  Δικαίος Γεώργιος ο γνωστός Μικρός Ήρωας.
  ΥΣ όποιος έχει τα κότσια να με κάνει ρεζίλι ας το κάνει!:
  Λέμε είμαι ηλεκτρονικός και ξέρω, τι ξέρουν οι άλλοι
  οι δήθεν ηλεκτρονικοί με τα ντοκτορά και τα διδακτορικά
  δεν με ενδιαφέρει.

  Ας γράψουν επώνυμα αν έχουν τα κότσια.

  Να το πάρετε και να δω τι θα στείλετε μετά να πολεμήσει ανάμεσα στα νησιά;
  Μήπως της γέρικες S;

  1. φτανει βρε εχει …εχει ..και παθητικα και ir εχει και αλλα πολλα …φτανει φτανει …και ξεκολα με τα πυροβολα πεθαναν …σαν ciws

   1. Εγώ σου γράφω για ραντάρ εσύ μου απαντάς για τα πυροβόλα.
    Για πια CIWS;
    Ξέρεις τι σημαίνει μάχη στο Αιγαίο;

    1. Δεν υπαρχει «Αιγαιο», αλλα Ανατολικη Μεσογειος οπου αναμεσα σε Κρητη-Κυπρο-Καστελοριζο δεν υπαρχει ουτε ξερα, κιθαρα ωκεανειο περιβαλλον οπου τα πλοια πρεπει να μοιαζουν με τα ΑΒ η τα ΤΙCΟ. Οσο το δυνατον μεγαλυτερες εμβελειες Pανταρ και πυραυλων, δηλαδη ακριβα, πολυ ακριβα πλοια.

    2. δεν προκειται να υπαρξει ποτε μαχη στο αιγαιο ……πως θα βγει ο τουρκικος στολος στο αιγαιο μπορεις να μας πεις?…..δεν χρειαζεσαι καν ναυτικο για το αιγαιο απλο πυροβολικο φτανει….οποια θεση ξενου πλοιου στο αιγαιο ειναι ορατη δια γυμνου οφθαλμου …δεν χρειαζεσαι καν ρανταρ για μας …ναυτικη αντιπαραθεση μπορουν να κανουν οι τουρκοι μονο μεταξυ ελλαδος κυπρου ..εκει θα σε τραβηξουν γιατι εκει εχουν ελπιδα για κατι τριγωνο κρητη ροδος κυπρος …….στα δε νησια κοντα στα παραλια θα χτυπηθουν απο πυροβολικο και αεροποροια δεν μπορει να βγει στολος εκει θα παει πατο πριν τον αποπλου ….

   2. Κανένα πυροβόλο δεν πέθανε.
    2 OTO-76mm STRALES με βληματα Dart είναι πιο σίγουρα σε ρόλο CIWS σε σχέση με 2 RAM.
    Η RAM έχει συγκεκριμένους περιορισμούς στην λειτουργία της ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

  2. Είπαμε πως το πλοίο είναι μια φρεγάτα περιπολίας συνοδείας αεροπλανοφόρου.

   Επιτελους και ενας ανθρωπος που βλεπει το προφανες. Τα πλοια αυτα δεν ειναι πλοια αεραμυνας περιοχης. Δουλεια τους ειναι να παρεχουν μια προσθετη περιμετρικη ζωνη αμυνας στο πραγματικο πλοιο αεραμυνας περιοχης, το ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ.

   Θέλω και έξτρα ραντάρ AESA στον ιστό σε αυτό το πλοίο δεν μπαίνει τίποτα.Και έξτρα ραντάρ χαμηλά ιπτάμενων στόχων. Και πυροβόλο των 76 strales πίσω.Και δυο μικρά ραντάρ στα πλάγια.
   ΥΣ όποιος έχει τα κότσια να με κάνει ρεζίλι ας το κάνει!:

   Θα σε κανω εγω ρεζιλι ρε Παπαφλεσσα. Οσα ρανταρ και να του κοτσαρεις, το πλοιο αυτο ΔΕΝ θα επιβιωσει σε αεροπορικη επιθεση κορεσμου, οπως και κανενα αλλο πλοιο επιφανειας, οπως εχει αποδειχθει περιτρανα σε ολους τους πολεμους απο τον Β Παγκοσμιο Πολεμο μεχρι τα Φωλκλαντς. Το γεγονος οτι εχει λιγους ΑΑ πυραυλους σημαινει απλως οτι ο κορεσμος της αμυνας του ειναι πιο ευκολος και μπορει να γινει με λιγοτερα αεροπλανα.

   Το τελευταιο που μας χρειαζεται ειναι πλοια του 1 δισ.

   1. Πότε συζητήσαμε για καθαρόαιμο πλοίο αεράμυνας περιοχής? Τα πλοία είναι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής.

   2. Με έκανες ρεζίλι τελικά φίλε μου,
    Αυτά γράφω αλλά δεν τα καταλαβαίνει κανείς!
    Τώρα τι θα γίνει στο Αιγαίο δεν το γράφει κανείς;
    Πως θα ενισχύσεις τα νησιά;
    Τι και πως; Με τι θα χτυπήσεις τα Πλοία των Τούρκων;
    Εξηγώ που πρέπει να τους την στήσεις την γραμμή άμυνας και μου λένε
    άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

    Κάποιοι νομίζουν πως θα πολεμήσουμε στα ανοιχτά για να χάσουμε όλα μας τα πλοία.

  3. Ωπα ρε γίγαντα της γνώσης…
   Δηλαδή οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί της ΣΜΑ και του ΕΜΠ, οι μηχανολόγοι μιχανικοί, οι ναυπηγοί είναι για τα μπάζα και εσύ από το ΤΕΙ τους έχεις όλους μα χαψιά….
   Και όταν μιλάς πρέπει να βαράνε προσοχή…
   Να ξεκαβαλάμε που και που το καλάμι…

   1. Που το είδες πως καβάλησα το καλάμι;
    Πότε είπα πως είμαι ο γίγαντας της γνώσης;
    Πότε έγραψα πως οι άλλοι είναι για τα μπάζα;
    Όσο για της προσοχές μόνο μια βαράω
    στον Σμήναρχο Ζηκίδη.
    Που τον χάσαμε γιατί πήγε στην Γαλλία
    για τα Ραφάλ.

    Αν έχεις γνώσεις ευχαρίστως να συνεισφέρεις στην κουβέντα!
    Μόνο εγώ βγαίνω επώνυμα και γράφω.
    Όχι ανώνυμα και κρυφά.

    Όσο για τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς του ΣΜΑ , ΕΜΠ και τους
    μηχανολόγους μηχανικούς και ναυπηγούς που είναι για να μας
    δείξουν την αξία τους;
    Και τους ηλεκτρονικούς που ξέχασες να αναφέρεις;

 24. Ο ΥΠΑΜ σε κόντρα με τον ΥΠΑΝ πιστεύει ότι οι Γάλλοι μπορούν κάνουν την ανατροπή αλλά η ουσία είναι ότι οι Ουσαιοι με αφόρητες πιέσεις και υποσχέσεις στους υποτακτικους οδηγούν αίφνης την κούρσα.

  Η αλήθεια είναι ότι οι Γάλλοι αν δεν βάλουν στα Cassard και τις 3 Lafayette εντός των επόμενων 3 χρονών δεν έχει σημασία να ασχολούμαστε άλλο.

  προσωπικά πιστεύω ότι η καλυτερη πρόταση είναι η Γερμανική γιατί ο συνδυασμός των Α300 με τα 2 UB214 /AIP είναι η πιο έξυπνα στο ευμενή και εξασφαλίζει πραγματική αποτροπή γιατί χωρίς τα συγκεκριμένα υποβρύχια το Αιγαίο δεν κλειδώνει ότι και φρεγάτα να πάρουμε.

     1. Με συγχωρείς αλλά που υπήρχαν οι belhara;Ένα σχέδιο είναι και αυτές όπως και οι sigma η οι Α300.Κατσε να δούμε πότε θα γίνουν επιχειρησιακες γιατί το ραντάρ είναι καινούργιο.Ειναι σίγουρο ότι δεν θα εχουν στην αρχή προβλήματα;

     2. Επειδή αυτή η παπάτζα της πτώσης έχει παραγίνει…

      Αυτή την στιγμή το πλοίο ναυπηγείται. Υπάρχει. Μπορεί κανείς να πάει στην Γαλλία να το δει να κατασκευάζεται. Επίσης, επειδή θα παραληφθεί από το γαλλικό ναυτικό ό,τι προβλήματα προκύψουν θα τα λύσουν για τον εαυτό τους.

      Από την άλλη, οι άλλε προτάσεις, δεν έχουν κατασκευαστεί και αν κατασκευαστούν θα κλιθούμε να λύσουμε εμείς τα όποια προβλήματα βγουν. Προφανώς η [email protected] δεν ενέχει το ίδιο ρίσκο.

     3. Ξεκινησαν ναυπηγηση οεο ! τι πιστευεις δηλ. οτι για να ναυπηγηθει ενα πλοιο ξεκιναει ο σχεδιασμος ενα εξαμηνο πριν;

    1. Οι FDI ότι πρόβλημα κ αν βγάλουν θα το λύσει ο πρώτος πελάτης που δεν είναι άλλος από το Γαλλικό ΠΝ.
     Έτσι γίνεται μιας κ αυτός παραλαμβάνει πρώτος κ αυτός καίγεται.
     Έτσι ακριβώς έγινε κ με τα 214ΗΝ πήραμε εμείς το σχέδιο κ όλα τα προβλήματα κ τις αστοχίες του αρχικού σχεδίου τις λύσαμε κ τις πληρώσαμε εμείς.

  1. ΜΕΚΟ Α300 δεν υπάρχει.
   Είναι σχέδιο.
   Κ από νέα σχέδια έχει καεί η γούνα μας.
   Τον ίδιο συμβαίνει κ με τις Sigma 11515.
   Κ τα δύο Είναι πλοία που δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα κ μπορεί να μην έχουν γίνει ούτε δοκιμές υπό κλίμακα σε δεξαμενή πως θα πας σε τέτοια επιλογή;;

 25. Η ελληνικη Μπελχ@ρρα ειναι φανταστικη.προταση κ σε πολυ καλη τιμη..επειση ομως θελουμε να κανουμε.μπιζνα κολλαει στην ενδιαμεση κ λαθος που τα θελουμε ολα απο τον ιδιο προμηθευτή!

  Προτιμώ ολλανδια απο αγγλια κ οχι μόνο λογο πολιτικούς λόγους. Ειναι πιο κοντα σαν σχεδίαση στην ευροκορβετα συν οικονομικό πλοίο στα εξοδα. Επίσης ξέρουμε οτι το κατέχουν κ φορτώνουμε 64 πυραύλους

  1. Αν θες να είσαι κοντά στην EPC τότε παίρνεις FREMM IT.
   Το ίδιο ναυπηγείο θα τις κατασκευάσει κ κατά 99% θα βασιστεί στην Doha class .

 26. 32 aster 30 να πλέουν δίπλα στο Καστελόριζο η δίπλα στη Κύπρο δεν είναι ένα καλό ή κακο πλοίο ένα ακριβό η φτηνό. Είναι αλλαγή δόγματος με δυνατότητες υπεράσπισης σημείων και περιοχών που κανένας άλλος δεν θα σου δώσει. Μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία για λόγους μικρότερης σημασίας. Να βρουν ενδιάμεση ξεχωριστά από αλλού. Στην περίπτωση που οι Αμερικανοί δίναν sm2 θα δώσουν και στους δίπλα και σε μεγαλύτερη ποσότητα. Ωραίοι οι ολλανδοι αξιοπρεπεις οι Βρετανοί αλλά 32 αστερ μόνο οι Γάλλοι. Όσο για της μέσης ακτίνας. Μόνες τους θα είναι οι μπελ σε κρίση η σε δύσκολες περιοχες?

  1. Πρέπει να βρουν τρόπο να βάλουν πυραύλους άμυνας σημείου. Δεν γίνεται αλλιώς.
   Εάν το κάνουν, πρέπει να το πάρουμε αυτό το πλοίο.

   1. Αν δεν μπαίνει τώρα μικα μήπως μπορεί διαμόρφωση 16 αστερ 30 και 16 αστερ 15 αν είναι αρκετά πιο φτηνό; οι Ιταλοί γιατί δεν εμφανίζονται με φρεμ και αστερ 30; γιατί κανείς δεν αντέχει την γκρίνια των Τούρκων και όλοι έχουν συμφέροντα μαζί τους. Μόνο οι Γάλλοι δίνουν όπλο που δίνει πλεονέκτημα όπως δωσαν και μετεορ. Η τιμή για 32 αστερ 30 ούτε ευκαιρία τη λες ούτε κλεψιά.

    1. Δυστυχώς με 15 Aster 30, είναι λίγος μετά ο φόρτος για α/α άμυνα.
     Αυτό το κόλλημα των Γάλλων, δεν μπορώ να το καταλάβω. Βάλε ρε φίλε 4αδες τους Camm για 24 Α30 και 32 Camm και τουλάχιστον α/α άμυνα και άμυνα σημείου, είσαι αρκετά καλά. Βάλε και ciws και άρχισε να πουλάς σαν τρελός σε τιμή …..999 μύρια (το 1 εκ σκόντο για το ξεκάρφωμα και για ….marketing).

   2. Θα έχει RAM
    21 πύραυλοι ακτίνας δράσης 8-12 ναυτικών μιλίων. Μια χαρά ποσότητα για άμυνα περιοχής, συν strales, συν decoys, συν state of art ECM, συν seafire που μαζί με της Ισπανικής πρότασης spy7 είναι ανώτερα ραντάρ.
    Είναι εξασφαλισμένο πως ότι πάρουμε εμείς δεν θα το πάρουν οι απέναντι, οπλικά συστήματα ανώτερα από τα Αμερικάνικα (Aster 30 vs Sm2, Mika ng vs Essm2, Exoset3c vs Harpoon)

 27. η προταση ειναι καλη αλλα το πλοιο οχι απολυτα ιδανικο …νομιζω οι γαλλοι δεν μπορουν να απαντησουν για μικα γιατι δεν ξερουν ποσο θα στοιχισει η ιστορια ολη γιατι προφανος θελει δοκιμες αρκετες ..και ειναι κατι που μπορει να γινει αλλα αγνωστο το τι απαιτει για την ωρα οποτε δεν μπορουν να δεσμευτουν ..δεν βρισκω αλλη νοημα …απο εκει και περα με αυτο δεδομενο εγω απλα θα εβαζα προς ωρας 2ο ραμ ..μεχρι να λυθει αυτο το ζητημα ..και α70 των ενα εκ 4 σιλβερ ..πραγματα που δεν ανεβαζουν το κοστος και το πλοιο θα ειναι οκ …

 28. Μην τρελαθουμε 32Αστερ με αντιβαλιστικες δυνατότητες μπορούν να προσφέρουν άνετα άρνηση περιοχής η να προστατεύσουν έναν ναύσταθμο. Ποιο άλλο πλοίο μπορεί να το κάνει αυτό;

  1. @ Antony

   Αυτο λεμε και εμεις, οτι οι φρεγατες αυτες ειναι μονο για τον ναυσταθμο.

   Στο Αιγαιο παντως δεν βγαινει με 16 Αster και χωρις CIWS, το οποιο αμφιβαλλω εαν μπορουν να το ενσωματωσουν στο Setis. Δεν θα εχει 32 Αστερ, διαβασε καλυτερα, μονο 16.

   Εδω δεν μπορουν να ενσωματωσουν τους Γαλλικους MICA VL θα ενσωματωσουν το ΓερμανικοΑμερικανικο RAM ??

   1. Άλλα ντ άλλων….

    το άρθρο αναφέρει δύο σενάρια με 16 aster και με 32. Το πρόβλημα των mica είναι δεν θέλουν να φάνε κελιά από τους sylver, οπότε είναι χωροταξικής φύσης το κόλλημα. Αν στο πλοίο έμπαιναν 24 mica-ng μαζί με τους aster θα είχαμε το ιδανικό πλοίο.

 29. Καλύτερη ενδιάμεση λύση είναι να πάρουμε την D 646 Latouche-Treville και την αδερφή τηςD 645 FS La Motte-Picquet, και οχι την Jean Bart.
  H D 645 αποσύρθηκε μόλις πριν 4 μήνες και ειναι μολις 2 χρονια παλιοτερη της D 646, αρα και αυτη 8-9 χρονια νεοτερη των κορτεναερ.
  Η Jean Bart εχει ελαχιστες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες και ο ΜΚ-13 ειναι αχρηστος πλεον.
  Ασε που μου φαινετε οτι εχει και κοντο ελικοδρομιο για aegeanhawk, ενω οι ανθυποβρυχιακες εχουν πολυ μεγαλύτερο.
  Με 2 Georges Leygues (F70 AS) class έχουμε κατακόρυφη άυξηση των ανθυποβρυχιακων μας δυνατοτητων τα σοναρ τους κάνουν παπάδες σε σχεση με το τι έχουμε στις Μεκο. και ρίχνουν και MU90 συχρονες τορπιλες.
  Εχουν και 5 πλοια της κλασης τους αποσυρμενα και τις 2 κασσαρντ, 7 πλοια να καννιβαλλισουν μηχανες κτλ.
  Φευγει το κροταλ, μπανει ενα φαλανξ η σκετο η αναβαθμισμενο σε Σι-ραμ.
  Εχουν και μερικους μιστραλ μπορουν να παρουν και επιπλεον απο τηνJean Bart, οπως και τα 2 ρανταρ των jean bart και cassart που ειναι Smart-s μολις 10ετιας.
  Ισάξιες τουλάχιστον ίσως και ελαφρά ανώτερες ανθυποβρυχιακα (μόνο) και απο ολλανδικες Karel Doorman (M) και τις αγγλικες type 23.

  1. Καταπληκτικο με τα Simbad και τα crotale χειροτερα ακομα και απο Ram , μηδεν αντιαεροπορικες ικανοτητες ..χαχαχα και 4 Exocet … Πιθανοτερο μηδεν επικοινωνια των ελληνικων ελικοπτερων με το πλοιο ..Πληρης ασυμβατοτητα. . Καλα για πυροβόλα Ciws 0 .Κλαση ανωτερες οι S για το ελληνικο ΠΝ .

   ΚΑΙ ΚΑΠΩ ΕΤΣΙ ΟΙ LCS ΤΩΝ ΜΟΙΚΑΝΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ

   1. Ο mistral εκδοσης 3 είναι εντελώς νέος τεχνολογικά πύραυλος είναι σχεδον εφάμμιλος του Ram block1.
    H mbda τον διαφημίζει ως ιδανικό για SeaSkimming missiles.
    και παρόμοιες εμβέλειες (8-10 χιλρα).
    Θα βαλουν και φαλανξ γραφω (τζαμπα απο τις S που θα φυγουν) για θα φυγει το κροταλ,
    Με 1 φαλανξ και 10-12 μιστραλ εκδοσης 3 μια χαρα ειναι σε σχεση με τις μη εσκυχρονισμενες κορτεναερ.
    Εχει και πολλα decoys/soft kills που ουτε οι εκσυχρονισμενες μας δεν εχουν.
    Επιμενεις να παραβλεπεις οτι ανθυποβρυχιακα το πλοιο κανει παπαδες.
    Link 11 δεν έχει? πως δεν θα επικοινωνει με το υπόλοιπο στόλο?

    1. Τώρα πιστεύεις τις μπούρδες των Γάλλων`??

     Το RAM έχει σχεδιαστεί από την αρχή για αντί πυραυλικό σύστημα

     το MISTRAL είναι VSHORADS

     Οι Γάλλοι αποσύρουν τα CROTAL

     Τι θα το κάνουμε το πλοίο μονο με MISTRAL?

     Θα κινδυνεύει και από συμβατικές βόμβες που μπορεί να το πλήξουν εκτος φακέλου εμπλοκής των [email protected]@6-7KM!!!

    2. Η διαφορα ειναι οτι το Link 11 δινει μονο την υπαρξη του στοχου στην φρεγατα και μετα η φρεγατα πρεπει να καθοδήγηση με τους δικους της αισθητητρες και οχι με του ελικοπτερου . Και το αντίστροφο !!! Τα Crotale ειναι χάλι και τα αποσύρουν .

  2. @Romeo60
   Καλή ιδέα. Α και αυτά το πλοία υποτίθεται δίνονται για το μεσοδιάστημα, δλδ θα αποσυρθούν με το που έρθουν οι δύο πρώτες Μπέλλες.

   Προσωπικά θα έλεγα να μας δώσουν και δύο Λαφαγιέτ, να τις έχουμε για φθηνή κι αξιόπιστη λύση για τίποτα υποχρεώσεις / αποστολές σε κόλπους κλπ. Ωραίες οι Μπέλλες, ειδικά στην διαμόρφωση που τις θέλουμε, αλλά τσουχτερές.

   1. Τι θα πρώτο αποσύρουμε με τις 2 πρώτες bel ? !!!! Btw ενδιάμεση λύση μπορεί να εχει πολλές διαφορετικές έννοιες . Σε καθε περιπτωση οσο καλυτερη τοσο μπορει να τραβηχτή ο ενδιάμεσος χρονος !!!! Πχ μεχρι ακομα να παραδοθουν και οι τελευταιαες pesco !!!! Αυτο μπορει να γινει μονο με Type23,M,Fremm κτλπ

 30. Παπαφλέσσα, εκτιμώ τις γνώσεις σου , ειδικά λόγω της ειδικότητάς σου.
  Πανεπιστημιακού επιπέδου γνώσεις στα ηλεκτρονικά δεν έχω, αλλά έχω κάποιες απορίες:

  Oι αντίστοιχοι συνάδελφοί σου που μάλιστα συγκροτούν ομάδες εργασίας, έχοντας στην
  διαθεσή τους τεχνολογίες αιχμής στον σχεδιασμό ,υλοποίηση, διαθέτοντας πεδία δοκιμών, κορυφαία
  εργαστήρια, απρόσκοπτη πρόσβαση σε υλικά και αναλώσιμα ποιότητας, προηγούμενη εμπειρία από
  συναφείς εφαρμογές, τεράστια χρηματοδότηση, πολυετή έρευνα και ανάπτυξη…..καταφέρνουν στο τέλος
  να παράγουν αμφιλεγόμενα για τις δυνατότητές τους λύσεις/προιόντα.
  Γιατί τα προβλήματα που αναφέρεις σε μία παράγραφο, αυτοί ή αποτυγχάνουν να τα εντοπίσουν οτι υπάρχουν
  ή κάνουν τον κινέζο και παραδίδου το τελικό προιον υποδεέστερο στον πελάτη, ξέροντας οτι όλες αυτές
  οι αστοχίες θα φανερωθούν στην πρώτη εν πλω δοκιμή.
  Επίσης, οι ομάδες αυτές είναι ένα σύνολο από τα πολλά που δουλεύουν στο συνολικό project και έχουν
  Supervisor τόσο του έργου και της προόδου τους όσο και την συμβατότητα και ομαλή συνλειτουργία με τις
  υπόλοιπες ομάδες του project.
  Είναι γνωστό επίσης οτι πλέον οι διεθνείς αυτές εταιρίες ηλεκτρονικών συστημάτων, υποβοηθούνται από
  πλείστα μοντέλα λογισμικού με αναίμακτες trial & error δοκιμές, μοντέλα προσομοίωσης, μικρής κλίμακας
  μοντέλα δοκιμής, ελέγχους και πιστοποιήσεις στην διαδικασία και έλεγχο της παραγωγής και πολλές άλλες
  διαδικασίες που ελέγχουν την τελική μορφή του προϊόντος.
  Οι δοκιμές δεν γίνονται μόνο σε θαλάμους και εργαστήρια, αλλά σε προχωρημένο στάδιο εν πλω για να είναι
  ρεαλιστικές οι συνθήκες (κυματισμός, υγρασία ,θερμοκρασία, παρεμβολές, συμβατότητα, κλπ,)
  Άρα αφού υποχρεωτικά περνούν από αυτές τις διαδικασίες και ο τελικός έλεγχος πριν την παραγωγή προϋποθέτει συγκεκριμένες επιδόσεις που το σύστημα σαν προδιαγραφές αναφέρει, πως γίνεται
  να κοροιδεύουν τόσο την εταιρία τους όσο και τον πελάτη?
  Στην διεθνή αγορά εξοπλισμών δεν μπορείς να επικαλεστείς εύκολα την απομάκρυνση από το ταμείο,
  για να ξεφορτωθείς τον πελάτη. Το όνομα λερώνεται και η βρώμα για τα προϊόντα ,απλώνεται
  Απορίες εκφράζω

  1. Εγώ σου λέω για όλα τα fixet panel radar όχι για ένα.
   Γιατί να μην πάρεις μια σχεδίαση που θα τα έχει όλα;
   Δεν τους ενδιαφέρει γιατί θα πολεμήσουν στην ανοιχτή θάλασσα.
   Θα βγουν οι Τούρκοι στην ανοικτή θάλασσα;
   Θα καταφέρουν να περάσουν από τους διαύλους των νησιών:
   Κρήτη-Κάσος-Κάρπαθος- Ρόδος;
   Με μόνο πυραύλους δεν θα τα καταφέρεις.
   Χρειάζεσαι πυροβόλα των 127 και 76 χιλιοστών.
   Χρειάζεσαι τορπίλες επιφανείας το γιατί το γράφω από το 1993!
   Χρειάζεσαι δυο διαφορετικούς πυραύλους και επιφανείας και αέρα.

   Υπάρχουν πλοία στην αγορά που μπορούν να τα κάνουν αυτά;
   Ναι της Νοτίου Κορέας και της Ιταλίας.

   Το έχω αναφέρει για τους Γάλλους έβαλαν την ανάστροφη πλώρη
   και μπράβο τους για να λύσουν το πρόβλημα του ραντάρ.
   Κερδίζουν 1-1,5 μποφόρ παραπάνω.
   Ναι για να χρησιμοποιήσουν το ραντάρ με πιο πολύ κυματισμό.

   Δεν θα βγει κανείς να πάει να πολεμήσει με 6+ μποφόρ αέρα.
   Εμείς όμως θα βγούμε και με 9 και με 10 όπως το κάνουμε συχνά.
   Οι γέρικες S μια χαρά τα πάνε και με 10 μποφόρ.
   Βρείτε ένα πλοίο που το κάνει;
   Οι ΜΕΚΟ δυσκολεύονται στα 9 μποφόρ,

   1. Και ξέχασα όλα τα ραντάρ το ίδιο πρόβλημα έχουν.
    Δεν λύνεται το πρόβλημα;
    Λύνεται αν θέλουν να βάλλουν τα fixet panel με μηχανισμό
    όπως τα περιστρεφόμενα σταθεροποίησης.
    Θα ανέβει το βάρος στον ιστό;
    Όχι αν βάλεις συνθετικά υλικά και μειώσεις το βάρος
    της κατασκευής.
    Γιατί δεν το κάνουν;
    Γιατί οι ηλεκτρονικοί τα ξέρουν όλα.
    Όπως οι μηχανικοί τα ξέρουν όλα.
    Όπως οι ναυπηγοί τα ξέρουν όλα.
    Δεν δέχονται υποδείξεις.

  2. Συζητάς με άνθρωπο ο οποίος πιστεύει ότι με κάποιους τύπους ένα πλοίο είναι «5% υπέρβαρο», λες και μπορείς να προβλέψεις την συμπεριφορά ενός πλοίου στην πλεύση από το βάρος και από τις διαστάσεις. Προφανώς οι ναυπηγοί που έχουν τα σχέδια, μπορούν να κάνουν προσομοιώσεις σε PC, να χρησιμοποιήσουν μοντέλα σε κλίμακα κτλ.

   Εν πάσει περιπτώσει, εκ πείρας, όταν ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι αυτός ξέρει και όλοι οι άλλοι είναι χαζοί, στο 99.9% των περιπτώσεων, αυτός είναι που κάπου έχει κάνει λάθος.

   1. Βρε άνθρωπε τι σου γράφω ότι το πλοίο είναι υπέρβαρο
    όπως οι LCS 6%;
    Τι δεν καταλαβαίνεις επιτέλους;
    Πως λόγο του μεγάλου ιστού το πλοίο συμπερηφέρεται
    σαν να είναι 5% υπέρβαρο για αυτό και άλλαξαν την
    σχεδίαση της πλώρης σε ανάστροφη για να μειώσουν
    το πρόβλημα σε κυματισμό.
    Έγραψα πως το πλοίο κερδίζει σε μεγαλύτερη δύναμη αέρα
    1-1,5 μποφόρ παραπάνω σταθερότητα
    για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ραντάρ.

    Δεν έγραψα πως είναι χαζοί, είπα πως με την ανάστροφη πλώρη έδωσαν
    λύσεις στο πρόβλημα που υπήρχε.
    Θα σε παρακαλέσω να μην το ξανά γράψεις εκτός αν δεν ξέρεις τι διαβάζεις
    σε αυτά που γράφω.
    Εγώ τους είπα μπράβο και εσύ μου λες πως γράφω μπούρδες;

    1. Ξαναλέω, η συμπεριφορά στην πλεύση δεν δουλεύει προβλέπεται από 2-3 νούμερα. Για αρχή δεν καταλαβαίνω καν πως ορίζεται το «υπέρβαρο» ενός πλοίου. Αν θες να δεις τι κάνει ένα πλοίο σε φουρτούνα, χρειάζεσαι το ακριβές σχέδιο του σκαριού, την κατανομή του βάρους (και εδώ είναι το τεράστιο πρόβλημα όταν ζητάς αλλαγές σε μια σχεδίαση) και κάνεις μια προσομοίωση. Η υπολογιστική ρευστοδυναμική είναι ολόκληρη επιστήμη, οπότε η οποιαδήποτε ανάλυση με το μάτι, μάλλον είναι εκτός τόπου και χρόνου.

     1. Σου έγραψα τι έκαναν οι Γάλλοι μου απαντάς
      για ανάλυση με το μάτι;!
      Είπα εγώ ότι αυτά είναι δικά μου και εγώ τα ανακάλυψα;
      Έγραψα πως θα είχαν πρόβλημα με την κλασική σχεδίαση
      της πλώρης και την άλλαξαν σε ανάστροφη!
      Γιατί; Λόγο του μεγάλου βάρους του ιστού
      που μπαίνουν τα 4 Fixte Panel.
      Εδώ λέμε και γράφουμε κατεβατά για την τοποθέτηση των ΜΚ-41
      και πως δεν θέλουμε να μπει ψηλά.
      Λες για εκτόπισμα και σου γράφω για δημιουργία λόγο βάρους
      υδροδυναμικών προβλημάτων.

     2. Πέρα από αυτά, έχεις γράψει και διάφορες ιστορίες για απώλειες στοχοποίησης, για τα AESA fixed panel που δεν κάνουν και χίλια δύο. Και ξαναλέω γιατί δεν πρόκειται να ασχοληθώ περισσότερο, ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Όλοι οι ναυπηγοί, μηχανικοί, κτλ είναι λάθος, μόνο εσύ τα ξέρεις. Με κάθε επιλογή κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Η «ανάλυση» που κάνεις είναι κατεβατά από προσωπικές εκτιμήσεις και μπλα μπλα. Αυτοί που έχουν σχεδιάσει το πλοίο έχουν την δυνατότητα να κάνουν πολύ ακριβείς υπολογισμούς (και αυτό είναι το R&D κόστος των τροποποιήσεων). Οι 10 τόνοι πχ του radar σε ένα πλοίο 4500 τόνων είναι 0.22% κάποιος πιστεύει ότι με το μάτι και «ποιοτικά» επιχειρήματα μπορεί να προβλέψει με τέτοια ακρίβεια την συμπεριφορά του πλοίου και το τι κλίσεις παίρνει τι να πω…

     3. Δεν είναι 10 τόνοι είναι και το βάρος του ιστού που τα
      τοποθετείς αυτό το ξεχνάς εσκεμμένα ίσως;

      Εδώ σου έγραψα τι πως και γιατί έβαλαν την ανάστροφη
      πλώρη οι Γάλλοι και επιμένεις στης προσωπικές αναλύσεις;

      Είσαι ηλεκτρονικός και ξέρεις από ραντάρ;
      Η απώλεια στοχοποίησης σε υψηλό κυματισμό υφίστατε.

      Τελικά για να επιμένεις τόσο πολύ είσαι αξιωματικός
      που σου έμαθαν αυτά και δεν πας παραπάνω.
      Και εγώ με την ίδια λογική θα έπρεπε να είχα μείνει
      στης λυχνίες και στα τρανζίστορ του 1980.

      Όταν κάνω μια μελέτη ξέρω τι και πως αγαπητέ.
      Τι θέλεις δηλαδή να σου γράψω ναι σε αυτό που σου
      πουλάει ο κάθε ένας απατεώνας;
      Όχι έχω της αντιρρήσεις μου και το έχω πει
      όποιος με βρει σκάρτο σκίζω το πτυχίο μου.

     4. Ναι ωραία και 90 τόνοι να είναι συζητάμε για το 2%. Δεν μπορείς να κάνεις ακριβείς εκτιμήσεις για την κίνηση ενός στερεού σώματος με ποιοτικά επιχειρήματα όταν συζητάς για κάτι τόσο μικρό. Με το πλήρες σχέδιο του πλοίου μπορείς να υπολογίσεις ακριβώς που είναι το κέντρο μάζας του πλοίου, τους κύριους άξονες κτλ Αυτά δεν γίνονται στο μπλα μπλα. Προφανώς ο κώνος που βλέπει το ραντάρ ακολουθεί την κίνηση του πλοίο, όποτε αν το πλοίο παίρνει μεγάλη κλίση θα υπάρχει θέμα. Το πότε όμως προκύπτει αυτό το πρόβλημα δεν υπολογίζεται με το μάτι.

      Επίσης επειδή είμαι φυσικός (και μάλιστα με διδακτορικό και ενώ έχω εργαστεί και σε ερευνητικά ινστιτούτα), δεν ξέρω «πρακτικά» από ραντάρ αλλά μπορώ να αναγνωρίσω πότε ένα πρόβλημα είναι αρκετά περίπλοκο ώστε να μην λύνεται με αερολογία και να θέλει ακριβείς υπολογισμούς.

     5. Έπειδή είσαι φυσικό θα καταλάβεις πως
      υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
      Το εκτόπισμα μεγαλώνει λίγο.
      Το πλοίο βυθίσετε μερικά εκατοστά παραπάνω.
      Άσημαντα όλα αυτά σε θάλασσα κάλμα.
      Αν έχει αέρα όμως και υψηλό κυματισμό εκεί
      έχεις πρόβλημα.
      Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορείς έτσι απλά
      να αλλάξεις ένα ραντάρ από περιστροφικό
      σε AESA panel fixet σε ένα πλοίο.

      Ξεκαθάρισα πως το διάβασα πως για αυτό
      έβαλαν την ανάστροφη πλώρη στην φρεγάτα
      οι Γάλλοι.

      Δεν λέω δικά μου βλέπεις πως όλοι συζητάνε
      για το πρόβλημα να βάλεις τους ΜΚ-41 ψηλά και
      όχι κάτω στο κατάστρωμα.
      Η διαφορά στο εκτόπισμα είναι ελάχιστη
      σχεδόν μηδενική.
      Υδροδυναμικά όμως όσο ανεβαίνει η ταχύτητα του αέρα
      τα μποφόρ έχεις πρόβλημα.

      Που είναι η διαφωνία μας; Στο εκτόπισμα.
      Ενώ είναι η αλλαγή του κέντρου βάρους του πλοίου.
      Το κέντρο βάρους του πλοίου αλλάζει με την τοποθέτηση
      του μεγάλου ιστού.

 31. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.

  Πραγματικά είναι να απορεί Κάνεις με την Group Naval.
  Όσο και αν προσπαθούν να διαφημίζουν το ραντάρ και το σύστημα μάχης, το πλοίο για την τιμή που το δίνουν,ακόμα και με τους 4 Sylver50 σε συνδυασμό 16 Aster30 16 Mica NG πάσχει τρομερά.
  Με ενα μόνο RAM , το πλοίο θα έχει τρομερό πρόβλημα σε επιθέσεις κορεσμού. Και μάλιστα χωρίς δυνατότητα να μπει κάποιο Phalanx από τις εν απόσυρση «S»!!!
  Όσο και καλά να θεωρούνται τα MICA NG , πιστεύω ότι ένα ή δύο Phalanx έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες εναντίον των Atamca που θα έχουν σύντομα τα Τουρκικά πλοία.
  Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη το μέγιστο βεληνεκές που έχει ο συνδυασμός F16/ AGM-84 , τότε τα Τουρκικά Αεροσκάφη μπορούν να βάλουν εναντίον των ελληνικών φρεγατών από απόσταση ασφαλείας ( ο AGM-84 έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τους Aster30) και μάλιστα μπορεί να γίνει ακόμα ποιο δύσκολο, αν έχουμε τον συνδυασμό F16 με κάποιο άλλο πτητικό μέσο ( αεροσκάφος Ναυτικής συνεργασίας) που μπορεί με data link να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στο μαχητικό χωρίς αυτό να χρειαστεί να εκτεθεί στο ραντάρ του πλοίου.
  Από τα λίγα που έχω διαβάσει, σε ένα θεωρητικό σενάριο, ένας αεροπορικώς φορέας (F16) μπορεί να εξαπολύσει δύο AGM-84 σε τέτοια απόσταση που λόγω της καμπυλότητας της γης ( αν συνδυαστεί μάλιστα όπως ανάφερα με κάποιο ΑΝΣ) χωρίς το πλοίο να έχει οποιαδήποτε επίγνωση τι έχει γίνει.
  Και πραγματικά απορώ μέχρι τώρα με την φιλοσοφία που έχουν μερικοί δυτικοί κατασκευαστές πλοίων, να φτιάχνουν πλοία, με μικρές δυνατότητες CIWS!!!
  Φυσικά αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο ότι όλοι οι δυτικοί κατασκεύασουν πλοία με την προϋπόθεση ότι ο μελλοντικος αντίπαλος θα είναι είτε η Ρωσία είτε η Κίνα. Ακόμα και τώρα η Ρωσία και έχει ένα τεράστιο αριθμό supersonic πυραύλων εναντίον πλοίων, τα οποία όσο τρομερά και αν ακούγονται, υστερούν στο θέμα ότι πρέπει να πετούν σε πολύ μεγάλο ύψος (αρκετά χιλιόμετρα) έτσι ώστε να μπορούν να έχουν αυτές τις ταχύτητες. Όσο και να έχει αυτή την ταχύτητα, λόγω του υψομέτρου που πετάνε μπορούν να γίνουν από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
  Ενα subsonic πύραυλος από την άλλη, σχεδόν για ολόκληρη την διαδρομή που θα κάνει μέχρι το πλοίο στόχο, θα πετάξει το πολύ 5 με 10 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
  Σε μια τέτοια περίπτωση, σε ένα θεωρητικό σενάριο ένα ραντάρ ενός πλοίου (εγκατεστημένο 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) θα μπορεί να δει τον πύραυλο μόνο όταν έχει φτάσει σε απόσταση 20 με το πολύ 30 χιλιόμετρα!!!
  Δηλαδή σε ένα χρονικό όριο ,στην καλύτερη των περιπτώσεων 30 με 40 δευτερόλεπτα. Αν μάλιστα δεχθούμε ότι εναντίον κάθε πλοίου θεωρητικά θα έχουμε επίθεση με πάνω από δύο AGM-84, μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει να έχεις μόνο ένα RAM σαν άμυνα!!!Και αυτό χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να πιστοποιηθεί πλήρως με το σύστημα μάχης των Γαλλικών πλοίων. Και χωρίς Phalanx!!!
  Αν μάλιστα καταφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο να πιστοποίησουν η Τούρκοι τον ATAMCA στα F16 αυτό το πρόβλημα θα γίνει ακόμα χειρότερο, λόγω του βεληνεκούς που έχουν αυτοί οι πύραυλοι. Τι να το κάνω άμα έχω 32 Aster30, όταν ο αντίπαλος μπορεί να μου ρίξει από πολύ μακρύτερα από το μέγιστο βεληνεκές των δικό μου βλημάτων, με ένα ή δύο πυραυλους οι οποίοι πετούν αθέατη από τα δικά μου μέσα για σχεδόν όλη την απόσταση σε τρομερά χαμηλό ύψος!!
  Έκατσα και έψαξα στο Internet να δω άμα υπάρχει έστω και μια επιτυχία κάποιου πλοίου ( όχι σε άσκηση που όλα είναι προκαθορισμενα) ενάντια σε κάποιο πύραυλο, και πραγματικά δεν μπόρεσα να βρω οτιδήποτε. Είτε αυτό είναι το INS Eliat, HMS Sheffield, είτε το USS Stark είτε το πιο πρόσφατα το INS Hanit. Μάλιστα στην περίπτωση του Sheffield και του Stark φάνηκε τρομερά η αδυναμία δυτικών πλοίων να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα Δυτικο πυραυλικό σύστημα (excoset).

  Προσωπική μου γνώμη, θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερο να πάρουμε ένα πλοίο που θα έχει το λιγότερο 3 CIWS εγκαταστημενα ( θεωρητικά ενα στην πλώρη και δύο επάνω από το ελικοδρόμιο).Είτε αυτά είναι RAM ,Sea RAM ή Phalanx!!
  Και πάλι δεν έχει να κάνει με το θέμα ότι οι Aster30 ή ΜΙCA NG δεν είναι καλοί ή όχι. Ακόμα και αν έχει SM2 ή ESSM . Δυστυχώς δεν έχουμε ένα αντίπαλο στυλ Αργεντινής ή Ιράκ να αντιμετωπίσουμε ( με 5 πυραύλους και χωρίς ΑΝΣ). Οι Τούρκοι έχουν και antiship πυραύλους για τα F16 και ΑΝΣ!!

  Τις θερμές μου ευχές σε όλους για ένα καλό μήνα.

  1. Phalanx σε stealth πλοίο τον 21ο αιώνα? Ram φυσικά.
   Θεωρητικά, ένα πλοίο a/a για ciws θα μπορούσε να φέρει Strales και Millenium μπροστά και Strales και Ram πίσω ή 2 Strales (αλλά Ιταλικά, μια λύση που μου αρέσει πάρα πολύ), 2 40αρια Fast Forty πλευρικά και 2 Ram.
   Στην περίπτωσή μας λόγω αναμενόμενου κορεσμού, κανονικά θα έπρεπε να έχει και 32 πυραύλους άμυνας σημείου και τουλάχιστον 24 α/α.
   Αυτό σημαίνει πλοίο α/α ικανό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε συνθήκη κορεσμού, οποιασδήποτε απειλής.
   Μάλιστα, όσο το σκέφτομαι, οι Ιταλοί, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα τέτοιο πλοίο-Fremm. Γιατί δεν έχουν κολλήματα με τους Camm (4αδες) και αναγνωρίζουν και την αξία των ciws, ενώ χρησιμοποιούν Aster και δεν το έχουν και σε πολύ να βάλουν το SF.

  2. Σε λίγο θα φτάσουμε να συζητάμε τι θα γίνει αν την πέσουν 30 αεροπλάνα σε ένα πλοίο. Δεν πρόκειται να βρεθεί ένα και μοναδικό πλοίο αντιμέτωπο με όλο τον τουρκικό στρατό.

   1. Για το Sheffield δυο Super Étendard με δύο excoset, και χωρίς να έχουν στοιχεία για τον στόχο, τρομερά καλή δουλειά κάνανε!!
    Όπως και τα δύο Mirage F1 με το USS Stark.
    Έχω μία απορία!!
    Μπορεί κάποιος να μου βρει, έστω και μια αναφορά, έστω μία, πλοίο που σε συνθήκες μάχης ( όχι άσκησης) που κατάφερε να αντιμετωπίσει επίθεση από anti ship missile?
    Θέλετε να μάθετε πόσα πλοία έχουν είτε χαθεί είτε έχουν χάσει την μαχητική τους αξία από μια δυάδα μαχητικών, είτε από ένα και μόνο πύραυλο!!!
    Και αν μου πείτε ότι η τεχνολογία για τα πλοία έχει εξελιχθεί, το ίδιο και ακόμα ποιο πολύ έχει γίνει και για τους πυραυλους.
    Τουλάχιστον αυτοί δεν αξίζουν 4 δις.
    Το ίδιο είναι να χάσεις ένα πλοίο και το ίδιο έναν πύραυλο που στοιχίσε κάποιες δεκάδες χιλιάδες δολάρια?

    1. H Stark χτυπήθηκε από τροποποιημένο Dassault falcon, όχι από Mirage F1.
     https://theaviationgeekclub.com/the-uss-stark-incident-that-time-a-modified-iraqi-falcon-50-business-jet-almost-sank-a-us-navy-frigate/amp/

     Επίσης την εποχή των Φώκλαντ δεν υπήρχαν ικανά ciws συστήματα και αντιβαλλιστικη άμυνα όπως σήμερα. Αν εκτοξεύσεις σήμερα δυο Exocet απέναντι σε σύγχρονη φρεγάτα χωρίς άλλη προεργασία απλά σπατάλησες δυο πυραύλους.

     1. @Βασίλης

      Κανεις πολυ μεγαλο λαθος.
      1. Το Sheffield διεθετε αερόφυλλα, και γενικως ολα τα πλοια εφεραν απο τοτε decoys κατα βληματων.
      2. To Stark βεβαιως και διεθετε Phalanx, το συστημα ειναι σε υπηρεσια απο το 1978.
      3. Ουτε οι ιδιοι οι κατασκευαστες του Phalanx ή του RAM δεν τολμουν να
      σχυριστουν οτι θα καταρριψουν μετα βεβαιοτητος καθε επερχομενο βλημα. Εχουν μια πιθανοτητα να το καταρριψουν, ισως το επιτυχουν, ισως οχι.
      4. Οι αντιπλοϊκοι πυραυλοι πετανε ξυστα στην επιφανεια της θαλασσας, και εντοπιζονται μονο στην τελικη φαση της διαδρομης τους, την οποια καλυπτουν παρα πολυ γρηγορα, αφου πετανε σχεδον με την ταχυτητα του ηχου, και επιπλεον εκτελουν και βιαιους ελιγμους διαφυγης για να μπερδεψουν την αντιπυραυλικη αμυνα. Κανενα μα κανενα πλοιο δεν αντεχει πχ μια ταυτοχρονη επιθεση απο 4 αεροεκτοξευομενους αντιπλοϊκους πυραυλους απο διαφορετικες κατευθυνσεις.
      Εδω η Αεροπορια της Αργεντινης βυθισε αλλα δυο αντιτορπιλλικα, (ιδιουωτυπου με το Sheffield) με βομβες ελευθερας πτωσεως, τι να λεμε τωρα.

    2. Πες τα ρε Γιωργη, ολοι εχουν παθει παρακρουση εδω μεσα με τα «πλοια αεραμυνας περιοχης» του 1 δισ. !
     Στο Αιγαιο πρεπει να βασιστουμε σε υποβρυχια, ΤΠΚ, και ενα πυκνο πλεγμα αρνησης προσβασης και απαγορευσης περιοχης, αποτελουμενο απο συστοιχιες αντιαεροπορικων και αντιπλοϊκων πυραυλων.
     Oλα μας τα πλοια επιφανειας με μεγεθος μεγαλυτερο απο ΤΠΚ πρεπει να εχουν κυρια αποστολη τον ανθυποβρυχιακο πολεμο. Και δε χρειαζονται πλοια του 1 δισ., χρειαζομαστε οικονομικες αγορες , οπως εκανε η Αίγυπτος.

     1. H Sheffield φίλτατε ΔΕΝ φόραγε phalanx τα οποία τοποθετήθηκαν στα type 42 μέρα το 1982. Καθιστή παπια ήταν. Υπάρχει δηλαδή καμία αμφιβολία ότι τα σημερινά ciws συστήματα είναι έτη φωτός ανώτερα από αυτά του 1985 ακόμα; Δεν αντέχει σε συζήτηση αυτό, είναι ντροπή να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε σήμερα ένα σκέτο F-16 να στείλει δυο slam εναντίον σύγχρονης ΑΑ φρεγάτας και να ξεμπερδέψει όπως τα Αργεντινικα SE. Ντροπή και να το λέμε.

   2. Εάν ένα τέτοιο πλοίο, βρεθεί να συνοδεία μιας ….S, κονόμησε.
    Και καλά οι συνοδείες κ.λπ., αλλά σε περιπτώσεις εμπλοκών και ιδίως σε ανοικτά νερά, δεν ξέρεις ποιός και τι θα χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε.
    Υπάρχει μια παροιμία: «Άμα δεν έχεις νύχια να ξυστείς»……
    Και βέβαια καταλαβαίνω το πνεύμα, αλλά εδώ συζητάμε να πάρουμε ένα πλοίο λειψό και να έχουμε και ένα δεύτερο για να το προστατεύει από τα αυτονόητα?
    Αυτό θα γινόταν εάν είχαμε 20+ πλοία. Γιατί κάποια από τη συνοδεία θα πρέπει να (ή μπορεί ταυτόχρονα) επιχειρούν σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και ένα σωρό άλλα απρόβλεπτα.
    ΥΓ. Και βέβαια δεν συζητάμε για αεροπλάνα, αλλά για ένα σωρό άλλες απειλές, οι οποίες εάν συμβούν και στην ΑΟΖ, θα είναι πιο κοντά στα Τουρκικά παράλια, με ότι καταλαβαίνουμε ότι σημαίνει αυτό.
    Οι Γάλλοι πρέπει να κάνουν τα αυτονόητα σε αποδεκτή τιμή γιατί το πλοίο αυτό πρέπει να το πάρουμε.

    1. Ναι ωραία, αλλά δεν έχει νόημα να συζητάμε για ομαδική επίθεση σε ένα πλοίο. Ό,τι και να έχει αυτό το πλοίο μπορείς να σκεφτείς ένα σενάρια στο οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Με 32 βλήματα Α/Α και 2 ram, τους exocet κτλ μόνο άοπλο δεν είναι το πλοίο. Ιδανικά θα ήθελε και 24 mica-ng. Αν δεν μας αρέσει η [email protected], τι το εξωπραγματικό έχουν οι τουρκικές φρεγάτες για να δούμε το αντίστοιχο σενάριο? Πως θα τα βγάλουν πέρα με τους exocet?

     Αν έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες και δεν μας βγαίνουν τα νούμερα, θέλουμε περισσότερα πλοία. Δεν γίνεται με τα ψέματα να θες να πάρει την ισχύ πυρός ενός AB. Η μάχη δίνεται συνδυαστικά.

     Αν μας ενδιαφέρει η ΑΟΖ θα έπρεπε να έχουμε χαρτογραφήσει τα τουρκικά παράλια και να είμαστε σε θέση να ισοπεδώσουμε οποιαδήποτε απειλή όταν χρειαστεί.

     1. Οι πύραυλοι σε ένα πλοίο είναι συγκεκριμένοι σε αριθμό.
      Έτσι για κάποιες απειλές, δεν θα πρέπει να σπαταλήσεις τους α/α πυραύλους, αλλά εκείνους της α/α σημείου. Τους οποίους εάν δεν έχεις, αυτό ακριβώς θα κάνουν οι άλλοι, δηλαδή να σου εξαντλήσουν τους α/α πυραύλους και μετά να μην έχεις τι να ρίξεις.
      Το MIllenium και το Ram, είναι ciws, δεν είναι α/α άμυνα. Δυστυχώς δηλαδή.
      Γι’ αυτό και όλες οι α/α φ/γ σε όλο τον πλανήτη, διαθέτουν 3 ζώνες άμυνας. Την α/α την σημείου και ciws. Είναι εξαιρετικά μεγάλο το ρίσκο να απαλείψεις ένα ολόκληρο επίπεδο άμυνας. Γι’ αυτό και το ΠΝ ζητά οπωσδήποτε και τέτοιους πυραύλους (πέραν βέβαια του Ram που θα μπει εν τέλει).
      Εγώ πιστεύω ότι ανεξαρτήτως κόστους, δεν έχουμε υπογράψει ακόμα εξ’ αιτίας της πεισματικής άρνησης των Γάλλων για άμυνα σημείου (ή για να λάβουν άμυνα σημείου και εκείνη κουτσουρεμένη , θα πρέπει να φέρουν μόλις 16 Α30).
      Εν τω μεταξύ ποια είναι η πλάκα? Ότι εάν οι Γάλλοι φτιάξουν την Bel, όπως την θέλουμε εμείς, θα τρελαθούν μετά και στις εξαγωγές γιατί το πλοίο θα είναι σούπερ.
      Όπως έγινε και στις Gowind. Πήγαν να πουλήσουν και τους ζήτησαν και Ram οι Άραβες και ESSM (και τους έβαλαν).
      Δηλαδή τους λες φτιάξε ένα πλοίο να κονομήσεις και εσύ και αυτοί λένε όχι, να το φτιάξουμε αλλά θα το χρυσοπληρώσεις εσύ και μετά εμείς με αυτή τη διαμόρφωση θα κονομήσουμε. Ε, κάτι δεν κάνουν καλά και αυτοί νομίζω.

   3. Ετσι ακριβώς. Έχουμε φτάσει στην περίπτωση που 2-3 μοίρες της Τ.Α θα
    ξεμοναχιάσουν, μόνη της και μεσοπέλαγα μία Belhara, για να βγει το
    σενάριο οτι δεν μας κάνει

  3. @Γιώργος

   Οι γείτονες δεν έχουν την aero εκτοξευμένη έκδοση του HARPOUN αλλα τον SLAM :
   48 AGM-84K SLAM-ER
   https://isozygio.wordpress.com/aeroporikh-isxys/

   Αυτός πράγματι μπορεί να κτυπήσει και πλοία από αποστάσεις εκτος βεληνεκούς των ASTER30

   Το προφίλ πτήσης του όμως δεν είναι όπως του sea skimming HARPOUN

   Οποτε θα εκτοξευθεί από ψιλά για να μεγιστοποιηθεί το βεληνεκές και θα σου έρθει αθόρυβα από ψιλά αφού δεν έχει Radar όπως ο HARPOUN

   Λόγω του μικρού του RCS θα εντοπιστεί σε μικρή απόσταση από το πλοίο
   Το RAM πρέπει να είναι σε θέση να το αναχαιτίσει
   Πάντως οι Aγγλοι κότσαραν στα stealth TYPE 45 από 2 PHALANX για να είναι σίγουροι
   Ίσως θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς το ίδιο!!
   Και μην ακούσω περί stealth?
   Έτσι και το πλοίο ανοίξει το SF/communications/data links θα εντοπίζεται από πολύ μεγάλες αποστάσεις από τα
   ESM/RWR/ELINT!!

   1. Φίλε @CK σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

    Απλώς μερικοί φίλοι εδώ θεωρούν πανάκεια πόσους ASTER30 ή SM2 πυραυλους θα έχει το κάθε πλοίο.
    Και 32 ASTER30 να βάλουν οι Γάλλοι στην [email protected] , άμα δεν καταφέρουν να ενσωματώσουν τουλάχιστον 2 RAM στο πλοίο, δεν αξίζει να μιλάμε παραπάνω.
    Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους Αργεντινους με τις Unguided bombs, οπότε πρέπει να έχεις ικανοποιητικό αριθμό Α/Α πυραύλων.
    Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους που δυστυχώς διαθέτουν τα μέσα και τα όπλα να χτυπήσουν τα δικά μας πλοία από ασφαλές αποστάσεις.
    Αλήθεια πιστεύει κανείς εδώ ότι ένας ASTER30 ή SM2 μπορεί να καταριψει ένα μαχητικό πέραν των 90 χιλιομέτρων??
    Και αυτό κάτω από τελείως ιδανικές συνθήκες πριν χάσουν την κινηματική τους ενέργεια!!
    Τώρα αυτά που άκουσα ότι θα τα βάλουμε δίπλα στο Καστελόριζο, καλύτερα να μην πω τίποτα .

    1. Την ίδια άποψη έχω και εγώ περί αεράμυνας περιοχής
     Το θεωρώ πολυτέλεια στη κατάσταση που είμαστε
     Πρέπει να κοιτάξουμε για οικονομικότερες λύσεις τύπου GOWIND/3-3500TN
     Υπάρχουν ένα σωρό ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν

    2. Οι Τούρκοι πρώτα θα δοκιμάσουν να εξουδετερώσουν ραντάρ κλπ με HARM προτού εκτοξεύσουν slam/atmaca εναντίον πλοίου. Όσο μεγαλύτερο βεληνεκές έχει ο ΑΑ πυραύλος του πλοίου τόσο δυσκολότερη κάνει την Tasmo αποστολή των Τούρκων, ενώ ούτε awacs θα μπορούν να πετάνε πολύ κοντά με ασφάλεια. Επιθέσεις κορεσμού με 8 F-16 και 10 ΤΒ2 να προσπαθούν να διαλύσουν ένα πλοίο είναι αστειότητες, δεν θα στείλει η ΤΗΚ τα πολύτιμα της σκάφη για να προπονηθεί στη σκοποβολή το πλήρωμα των ελληνικών Φ/Γ. Με σύνεση και σωστό timing γίνονται αυτές οι δουλειές και σε συνεργασία με υποβρύχια/σκάφη επιφανειας κλπ. Ασύγκριτα σημαντικότερη η ύπαρξη 32 SM2/Aster 30 από ESSM/mica.

 32. Όπως τα λέγαμε λοιπόν:
  Γαλλική και Αμερικάνικη πρόταση, οι χειρότερες.
  Με το κονδύλι που έχουμε, η Ολλανδική και η Αγγλική οι πιό κατάλληλες. Η Ολλανδική φρεγάτα είναι η πιό ισορροπημένη και η Αγγλική μπορεί να κουμπώσει οτιδήποτε θέλουμε και να έρθει πιό κοντά σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.

 33. Αμα σου προσφέρουν μια φρεγάτα full εξοπλισμένη/πίό ισχυρή/πιο εξελιγμένη απο την F-124 Sachsen Class..σε μισή τιμή..και εδώ κοιτάμε να βρούμε το foul..

  Για μια φρεγατα με 40 κελια με 32xLSAM και 32xMSAM η Γαλλοι/Άγγλοι/Ιταλοί/Γερμανοί πλήρωσαν 2 δις το καθε ενα τους Horizon/T45/F124 διό δεκαετίες πριν.

  Εμις μπορουμε να το παρουμε μισι τιμι με ολλα τα καλούδια 2021 και να βαλουμε και διπλα ενα Meko/Gowind..και θα φέρει αυτό το Strike Group και LSAM & MSAM& RAM & PHALLANX και 3-4 ROMEO.

  1. Μια χαρά μας πρόσφεραν και οι Γάλλοι τη Fremm πριν 12 χρόνια με 32 Α30, 24 Mica +RAM, κόστους τελικά λίγο πάνω από τα 3 δις για 6 πλοία (2,4 δις λέγανε για τις 6 και αυτή η τιμή είχε περάσει από το ΚΥΣΕΑ, αλλά με τις τροποποιήσεις που ζητήσαμε τα 6 βγήκαν στα περίπου 3,2 δις αν θυμάμαι καλά).

    1. 2,4 ήταν η τιμή για 6 . Μετά τις διαμορφώσεις ανέβαινε το κοστούμι και δεν περιλάμβανε και φόρτο όπλων. Είχαν υπολογίσει τότε ότι θα πήγαινε λίγο κάτω από 1 δις το κάθε πλοίο κομπλέ, με φόρτο όπλων και FOS.
     Βέβαια τότε ήταν οι αρχικές Fremm. Αργότερα το πλοίο έφτασε να πωλείται στα 500 μύρια περίπου και με τη διαμόρφωση όπως τη θέλαμε εμείς δεν θα πήγαινε πάνω από 800 με τίποτα. Άντε 850. Για κάποιο όμως λόγο, οι Γάλλοι δεν μας προτείνουν πάλι στις Fremm.
     Αυτό γίνεται (λέω εγώ τώρα) διότι αφ’ ενός μεν έχουν βγάλει το κόστος R&D από τις Fremm, ενώ αντίθετα τώρα προωθούν Bel, ακριβώς για να πωληθεί το πλοίο και να βγάλουν τα κόστη αυτά και από την Bel.

     1. @gdmast
      Ζήτησε η Ελλάδα πλοία FREMM απο την Γαλλία και πήρε αρνητική απάντηση;
      Ρωτάω επειδή έχω παρατηρήσει μερικούς εδώ μέσα να προτείνουν να συχνά να ζητήσουμε απο τις ΗΠΑ FFGX/FREMM, αλλά δεν προτείνουν να ζητήσουμε αυτό το σχέδιο πλοίου απο την Γαλλία.

      Υπάρχει περίπτωση να αρνηθούν οι Γάλλοι να πουλήσουν στην Ελλάδα FREMM αν τους το ζητήσει όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο;

      Εγώ δεν πιστεύω πάντως ότι θα έλεγαν όχι και ότι δεν γίνεται η δεν μπορούν να μας φτιάξουν FREMM.

     2. Αν η γραμμή παραγωγής των FREMM έχει διαλυθεί, το κόστος του πλοίου δεν θα έχει καμία σχέση με την παλιά τιμή.

     3. @dk
      Η παλιά τιμή ούτως η άλλως δεν παίζει για τις νεότερες παραγγελίες FREMM.

      «The unit price of an Italian FREMM is given as 765 million euros, that of a French one as 860 million euros.»

     4. Πραγματικά δεν ξέρω τι λόγος υπάρχει να μην τη ζητήσουμε εμείς και κατά δεύτερον να μην μας την προσφέρουν αυτοί. Κάτι παίζεται, αλλά ποιός ξέρει?

  2. @ Άγγελος

   Σταματα να γραφεις περι Strike Group, δεν ισχυει κατι τετοιο.

   Strike Group εχουν οι Αμερικανοι που εχουν ομαδες δρασης αεροπλανοφορου, δηλαδη ενα αεροπλανοφορο που συνοδευεται απο 2 υποβρυχια, 4 αντιτορπιλικα Αrleigh Burke / καταδρομικα Ticonderoga, πλοια ανεφοδιασμου κτλ.

   Εμεις δεν εχουμε strke group, και ουτε θα εχουμε ποτε, εκτος και αν ανακαλυψουμε οτι ο Ολυμπος ειναι απο χρυσο.

   Με ενα πραγμα θα συμφωνησω 1000%, με το οτι η προσφορα των Γαλλων ειναι foul οπως γραφεις !!!

   https://www.merriam-webster.com/dictionary/foul

   1. Και φυσικά έχουμε strike group.Δεν χριαζεσε να έχεις super carrier & nuclear sub για να λες οτι μια ντουζίνα φρεγατών,υποβρυχίων & ΤΠΚ αποτελούν strike group.

    Αλλιος πος το λες;απογευματινή εκδρομή;;

 34. Μετά την LOR στους Ουσαίους και την πρόταση των Φλεγματικών , επανήλθαν με
  σχετικά καλή τιμή και διαμόρφωση.

  Μόλις στείλουν οι Ουσαίοι την LOA θα βελτιωθεί επιπλέον τόσο η διαμόρφωση όσο και η τιμή

  Αφού γίνουν πιο συγκεκριμένοι οι Ολλανδοί ή φωτογραφηθεί ο Γερμανός Πρέσβης
  με τον ΥΠΑΜ, θα αποσύρουν τις Gasard και θα προτείνουν κανονική φρεγάτα

  Υπομονή, έχει πολύ ψωμί ακόμα

 35. Φρεγατιαδας συνέχεια…
  Αγαπητοί φίλοι,
  Είναι πασιφανές πως η καλύτερες προτάσεις που έχουμε στα χέρια είναι αυτές των Ολλανδών και των Άγγλων.Από τη μια οι arrownhead είναι μεγαλύτερες πλατφόρμες πράγμα το οποίο λόγω εγχώριων υποδομών δε γνωρίζω κατά ποσό είναι θετικό σε αυτή τη φάση,από την άλλη είναι εντελώς ξένα και ο χρόνος προσαρμογής σε αυτά και σε κάθε ενδιάμεση λύση από αγγλικής πλευράς είναι ένα θέμα που προβληματίζει. Επίσης θέμα υπάρχει και ως προς την ομοιοτυπια με το υπόλοιπο του στόλου.Δε θα επεκταθώ στην πρόταση των Ολλανδών που κατά γενική ομολογία είναι πληρέστατη με πολλές επιλογές και δυνατότητες ,ομοιοτυπια ,εξοικείωση κλπ κλπ.
  Αυτή η πρόταση που θα μπορούσε να ξεπεράσει όλες τις άλλες είναι δυστυχώς ή ευτυχώς δε ξέρω,η γερμανική και αυτό όχι για το τυράκι των υποβρυχίων που δε χαρίζονται αλλά πωλούνται.Μελετώντας τα προτεινόμενα πλοία παρατήρησα πως οι Α-200 είναι άριστη και vfm φρεγάτα GP. Με 16 κελιά (32 essm και 8 ανθυποβρυχιακούς πυραύλους), 16 ΝSM , 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες ,2 cws ,127αρι vulcano.Έχει το καλύτερο σύστημα πρωοσης άριστα stealth χαρακτηριστικά καλό πακέτο ραντάρ και συνετή τιμή.Δεν είναι όμως αυξημένων AAW δυνατοτήτων όπως οι 11515 που έχουν επιπλέον apar και 32 κελιά.
  Νομίζω πως η καλύτερη λύση θα ήταν ένας συνδυασμός των δυο προτάσεων που βασίζονται σε κοινά συστήματα ( tacticοs κλπ) και φιλοσοφία κατασκευής.
  4 και 2 ή 2και 4 ( μακάρι ίσως και 4+4 που θα άλλαζε όλο το στόλο) όπως οι ανάγκες του Π.Ν. κρίνονται από το επιτελείο.
  Για τους Αμερικανούς δεν αξίζει να σπαταλάμε χρόνο
  Κλείνοντας θα αναφερθώ στους γείτονες Ιταλούς και στους φίλτατος Γάλλους
  Οι Γάλλοι έχουν βάλει αυτογκόλ
  Θελουμε φρεμ μας προτείνουν μπελαρα. Θελουμε αντοχή σε επιθέσεις κορεσμού προτείνουν 16 κελιών FDI ??? Θελουμε ετοιμοπόλεμη ενδιάμεση μας δίνουν συλλεκτικά κομμάτια.
  Τέλος οι Ιταλοί εφόσον μπορούν να δώσουν ενδιάμεση 2 φρεμ έχουν ακόμη ελπίδες
  Το ερώτημα είναι αν η συμμετοχή μας στην ευρωκορβέτα δείχνει μια στρατηγική επιλογή προς ευρωπαϊκά όπλα.Αν κάτι τέτοιο ισχύει,τότε και το πλοίο πλατφόρμα όπλων που τώρα αγοράζουμε και θα είναι επιχειρησιακό για 30-35 χρόνια πρέπει να φέρει αντίστοιχα ευρωπαϊκά όπλα.
  Αν λοιπόν θελουμε ένα στόλο με aster cam scalp κλπ πρέπει ότι αγοράζουμε να φέρει αυτά τα όπλα από σήμερα κιόλας. Αν όχι, meko και sigma είναι ότι ακριβώς χρειαζόμαστε με το θείο Sam να πέρνει 1-1,5 δις σε όπλα.Όσο για τους Γάλλους ας περιμένουν το πρόγραμμα για τα υποβρύχια εκεί όπου τα smx θα κάνουν όντως ποιοτική διαφορά αρκεί να τα προτείνουν και να μπορούμε να τα πληρώσουμε.

 36. Μάλιστα!!

  Βιαστικά να χαρώ πως στα 700mil περιλαμβάνονται 16aster30+16mica+ram+ECM!!!

  Μονο η γαλλική έκδοση!!! Ούτε καν το φπα δεν μας χαρίζουν!!

  Με 32 ASTER + RAM μονο το πλοίο έχει κενό !!

  Καλύτερα και πιο οικονομικά είναι οι 16 ASTER 30 και όσο το δυνατό περισσοτερους MICAγίνετε

  Και μάλιστα στOUs δικούς τους εκτοξευτές ώστε να είναι δυνατή η σχεδόν ταυτόχρονη εκτόξευση τους προς αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού όπως οι αγαπημένοι πύραυλοι του ROMEO60

  Επαναλαμβάνω πως θα είναι ΚΑΘΑΡΉ ΤΡΕΛΑ να δεκτούμε πλοίο 16 με ΜΟΝΟ ASTER +RAM έστω και εάν θα μας γλυτώσει τα 700+mil

  Για τις προτεινόμενες ενδιάμεσες λύσεις: CASSARD + JL
  Νομίζω είναι δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτες από το Ναυτικό
  -Τεράστιες απαιτήσεις σε πλήρωμα (500 άτομα)
  Έλλειψη CIWS
  -ικανοτιtα ελικοπτερου max 8tn οποτε χωρίς τα SEA HAWK

  Και πολλά αλλα!

  Επίσης τα 400mil στις MEKO είναι παρα πολλά δεδομένου της ηλικίας τους

  Πρέπει να γίνει ένας πιο οικονομικός και γρήγορος εκσυχρονισμός και με ότι μείνει να καλυφθούν άλλες τρύπες!

  1. δεν ειναι 700 ειναι 750 …παντος δεν ειναι και τα 3.8 δις !!!!! που λεγανε καπιοι για 2 μπελαρα ΗΝ ..νταξ προοδος ενα θεμα εχει μεινει οι εξτρα μικα για την πληρης δικαιωση μου ….οι γαλλοι δεν μπορουν να το απαντησουν αυτη την στιγμη με βεβαιοτητα ..φοβουμενη την πιθανοτητα για διαφορους π.χ ασφαλειας .κλπ ..να βγει ντομινο ανασχεδιασμων για να μπορεσουν να μπουν οι εξτρα μικα και παει το κοστος στο θεο ….κατα πασα πιθανοτητα θα μπει ως οψιον ..θα το δουν και θα απαντησουν εν καιρο ..αν βγει απαγορευτικο το κοστος θα μπει εξτρα 2ο ραμ …
   καλως εχοντων θα βαλουν 32 μικα θα παρουν 5δις και τελειωσαμε …..

   1. https://www.seaforces.org/marint/French-Navy/Destroyer-Frigate/Georges-Leygues-class.htm

    2 υποστεγα έχουν οι Georges-Leygues για 8τονα ελικοπτερα.
    Αν εννοποιηθουν σιγουρα μπαινει aegeanhawk.
    Η jean bart (cassard) μάλλον όχι δεν περνει γιατι εχει και κοντο ελικοδρομιο.
    Ειναι και στενοτερη 14 μετρα εναντι 15 τωνGeorges-Leygues.

    Τρομερες ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες θα μας δωσουν οι 2Georges-Leygues, που τωρα δεν έχουμε.

    1. Δεν είναι θέμα χώρου !

     Είναι θέμα αντοχής του καταστρώματος του ελικοδρομίου!!

     Τα 500 άτομα πλήρωμα που θα τα βρούμε??
     Πρέπει να φύγουν και οι 3 non modernized S
     Το Ναυτικό θέλει ενδιάμεση λύση για να κρατήσει τις οροφές όχι για να τις μειώσει

     Τα πλοία έχουν επισos ι σοβαρότατα δομικά προβλήματα

     Για να γράφω εγώ πως καλύτερες οι Lapapommes καταλαβαίνεις για το τι πλοία μας δίνουν!!

     1. @Romeo 60

      Στο link που βάζεις από πάνω:
      https://www.seaforces.org/marint/French-Navy/Destroyer-Frigate/Georges-Leygues-class.htm

      Πάνω στοhull μήπως βλέπεις ένα διάμηκες δοκάρι??

      Για σκέψου λίγο τι είναι αυτό!!

      Πάντως δεν είναι side looking radar

      Ένας από τους λόγους που αποσύραν πρόωρα το CASSARD πριν έρθουν τα είναι τα δομικά προβλήματα!!
      navyrecognition:
      From 2002, both ships of the class were fitted with hull strengthening strakes at the upper deck level, adding 1 meter to the beam; the modifications added 120 tons of structural steel and required adding 210 tons of permanent ballast.

    2. @ Romeo60

     Aυτα που γραφεις ειναι ανοησιες.

     Τα σοναρ που εχουν τα Georges-Leygues ειναι δεκαετιας 1980 το πολυ 1990, δηλαδη 30-40 ετων, σιγα τις ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες που εχουν.

     Κανε συγκριση των Georges-Leygues με τις Τype-23 που προσφερουν οι Βρετανοι για να δεις τη διαφορα 30 ετων σε εξοπλισμο.

     Type-23

     > 32 Sea Ceptor / CAMM
     > 8 Harpoon
     > Artisan 3D radar
     > A Thales Underwater Systems Type 2050 bow sonar.
     > An Ultra Electronics Type 2031Z towed sonar on five of the Type 23 frigates.
     > A Type 2087 towed sonar on eight of the Type 23 frigate.
     > diesel-electric and gas (CODLAG) system

     https://www.seaforces.org/marint/Royal-Navy/Frigate/Duke-Type-23-class.htm

     1. https://www.navylookout.com/progress-on-extending-the-life-of-the-royal-navys-type-23-frigates/

      HMS Iron Duke (Age 27)
      After being laid up in Portsmouth in 2017, the Iron Duck was towed from Portsmouth to Devonport in mid-January. She is reportedly in a very poor state and it is hard to understand why there was not a greater effort to preserve her while she was in ‘reduced readiness’. She arrived in Devonport with a slight list to starboard, small rust holes in the deck and grass growing on the flight deck.

     2. @CK
      Σίγουροι δεν είμαστε απλά μερικοί θέλουν να πιστεύουν ότι οι Άγγλοι θα μας δώσουν αυτό που χρειάζονται ακόμα οι ίδιοι και όλο αυτό για μπιρ παρά.

     3. @ CK

      Αρθρο απο το 2019, πριν απο 2 χρονια. Λογικα ο εκσυγχρονισμος θα εχει τελειωσει.

      Και ας μην ξεχναμε οτι οι εκσυγχρονισμενες θα εχουν ρανταρ και σοναρ ιδιο με αυτο που θα εχουν οι πανακριβες νεες Type-26 του 1μιση δις ευρω το πλοιο.

      Εχουν 13 φρεγατες Type-23, εχουν επισης αντιτορπιλικα Type-45, και ναυπηγουν τις Type-31 και Type-26.

      Λες να τους λειψουν 2-3 φρεγατες στο τελος της επιχειρησιακης τους ζωης αν ειναι να κερδισουν συμβολαιο για τις εταιριες τους ? Εδω πουλησαν ηδη 3 δικες τους φρεγατες Type-23 στη Χιλη πριν απο 15 χρονια. Λες να κινδυνευουν απο την Ιρλανδια και την Ολλανδια και να φοβουνται να δωσουν πλοια? Ας τους ζητησουμε και τα C130-J δωρο σε συμφωνια πακετο.

      Εδω θα ειμαστε και θα το δουμε. Εγω παντως ελπιζω οτι θα ξυπνησει το ΠΝ και θα παει για ναυπηγηση τις Arrowhead η τις Sigma.

  1. @ Wolverine

   Στο πουθενα.

   Με 300 εκατομμυρια που κανει η πυραυλακατος των 700 τονων Θεμιστοκλης (πυραυλακατος ειναι, λιγο μεγαλυτερη απο τις Σουπερ Βιτα), οι Αγγλοι αγοραζουν τις φρεγατες Τype-31 (υποεξοπλισμενη εκδοση της Αrrowhead-140) των 6 χιλιαδων τονων που φερει Sea Ceptor/CAMM, πυροβολα Bofors, πυραυλους κατα πλοιων κτλ.

   Με τη μιση τιμη, δηλαδη μονο 150 εκατομμυρια μπορουμε να αγορασουμε τις πολυ καλυτερες Γαλλικες Combattante BR-71 (Baynunah class).

   1. Τα Bofors έχουν αντιπυραυλικές αντί βαλλιστικές ικανότητες ή λειτουργούν ως απλά πυροβόλα ? Σε σχέση με strales και vulcano?

    1. Έχουν οι Ιταλοί έλεγαν τότε πως τα διπλά που έβαζαν στης τότε
     φρεγάτες του ήταν καλύτερα από τα φαλάνξ.

     Δυο πυροβόλα έχουν βάλει οι Άγγλοι στης Τ-31

     1. Αγαπητέ φίλε @ΔΊΚΑΙΟΣ ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΉΡΩΑΣ καλησπέρα και καλό μήνα.

      Μια ερώτηση σε εσένα παρακαλώ, λόγω της μεγάλης εκτίμησης και της απίστευτης γνώσης και εμπειρίας που έχεις.
      Πες μου σε παρακαλώ, σαν επιστήμονας που είσαι, τι είναι καλύτερο να έχεις σαν πλοίο όταν έχεις να αντιμετωπίσεις σαν χώρα έναν αντίπαλο σήμερα σαν την Τουρκία σήμερα και στο μέλλον με δυνατότητες οπλισμού που έχει ( περισσότερα F16, AGM-84, ATAMCA και μάλιστα 16 σε κάθε πλοίο).
      Εναντίον αυτών των όπλων, και μάλιστα με δυνατότητες Data link από άλλες πλατφόρμες, παίζει ρόλο ποσούς Aster30, Μica,SM2 ή δεν ξέρω και εγώ τι έχεις ή τι CIWS όπλα έχεις??και σε τι ποσότητα!!!
      Μπορούν οι παραπάνω πύραυλοι να σε προστατέψουν από επίθεσης κορεσμού?
      Εσύ που οι γνώσεις σου είναι τόσο πλούσιες, πιστεύεις ότι κατοχή μόνο τέτοιων όπλων θα κάνει την διαφορά??
      Γνωρίζεις σε παρακαλώ, καλύτερα σε χιλιο παρακαλώ, σε τι απόσταση το κάθε προτεινόμενο ραντάρ μπορεί να εντοπίσει ένα εισερχόμενο AGM-84 ή ATAMCA??
      Σε ρωτάω γιατί φαίνεται πραγματικά και όχι μόνο με λόγια ότι είσαι ο μόνος εδώ που ξέρει πραγματικά, και όχι στην θεωρία τι σημαίνει ραντάρ και ποίες πραγματικά οι δυνατότητες του κάθε ενός.
      Ποιος είναι ο χρόνος απόκρισης από τον εντοπισμό μέχρι ώστε να μπορείς να αμυνθείς Εναντίον κάθε antiship missile??
      Είναι δυνατόν να μιλάμε για ένα πλοίο ακόμα ( Γαλλικά πλοία) που το μόνο που μας προσφέρει είναι ένα RAM??

      Πραγματικά η γνώμη σου θα είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

     2. Για αυτό για τους πυραύλους έχει κάνει μια εξαιρετική
      δουλειά ο Σμήναρχος Ζηκίδης στο σαιτ Βελισάριος.
      Αν και διαφωνώ σε κάποια σημεία γιατί έχει παραβλέψει
      κάποιες παραμέτρους.
      Στο ζητούμενο θέμα μας.
      Θα σας γράψω ένα προσχέδιο μελέτης όχι για να σας δείξω το
      επίπεδο των γνώσεων μου.
      Αλλά για να δείτε πως υπάρχουν φτηνές λύσεις.

      Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει το πλοίο είναι
      ένα μεγάλο ραντάρ έρευνα αν γίνετε στην μπάντα L.
      Το δεύτερο η τοποθέτηση ραντάρ όσο πιο
      ψηλά γίνετε AESA περιστροφικό.

      Τα AESA fixet panel μπαίνουν χαμηλά.
      Πρέπει να δεις τους στόχους όσο το δυνατόν πιο μακριά.
      Αν υπάρχει υψηλός κυματισμός έχεις πρόβλημα.

      Όπλα: Τι να τους κάνεις τους Aster αφού θα δεις τους
      πυραύλους πολύ κοντά;
      Δεν μπορείς να αξιοποιήσεις την εμβέλεια τους.
      Θα το δούμε αυτό στο προσχέδιο της μελέτης.

      Οι ESSM II και μελλοντικά οι ESSM IIΙ είναι μια χαρά.
      Θες strales, Ram, milenium.
      Θες και έξτρα μικρά ραντάρ που να κατευθύνουν τα ελαφρά πυροβόλα.
      Αν και προτιμώ αντί για το RAM το MICA VL οι Γάλλοι δυστυχώς
      δεν έχουν μυαλό.
      Τα πυροβόλα των 40 χιλιοστών νέας γενεάς θα το δω.
      Όπως θα δω και τα πυροβόλα των 57 χιλιοστών.

      Πυροβόλα δεν βάζεις μόνο ένα μπροστά θες και πίσω.
      Χώρο έχεις στο πλοίο για να βάλεις και δυο RAM.
      Το ίδιο θα γράψω για τα πυροβόλα λογικές του τύπου
      ένα RAM ένα Milenioum είναι λάθος.

    2. @ Wolverine

     Ναι εχουν, χρησιμοποιουν τα πυρομαχικα 3P Airburst της Bofors που ειναι παρομοια με τα AHEAD του Millenium της Rheinmetal, και τα DART του Strales της Leonardo.

     Πιστευω πως ειναι καλυτερα απο τα Phallanx για την αντιμετωπιση χαμηλα ιπταμενων πυραυλων και μικρων drones, καθως δεν απαιτουν απευθειας χτυπημα για να πληξουν τον στοχο.

     https://www.youtube.com/watch?v=UG9QK-Uq_bA

     1. Επειδή έλειψα για δουλείες θα απαντήσω:
      Αν μου έλεγες τότε για μπόφορ ή φαλάνξ θα σου
      απαντούσα φαλάνξ γιατί όμως;
      Γιατί έχει δικό του ραντάρ και γιατί ξέρω τα προβλήματα
      των μεγάλων ραντάρ στις κοντινές αποστάσεις.
      Αυτά τα παραβλέπουν όλοι δυστυχώς.

      Η πρόταση μου αυτή που θα γράψω τώρα θα έχει 13 ραντάρ!
      Η φρεγάτες S έχουν 6-7 ραντάρ!
      Κάποιοι νομίζουν πως θα πολεμήσουν με τι;
      Με 4 πανέλ ραντάρ ΑΕΣΑ και ότι άλλο έχουν
      οι Γαλλικές φρεγάτες;

     2. Οι εποχές που έπαιζε ένα Phalanx με μοναδικό ανταγωνιστή το Goalkeeper έχουν περάσει.
      Σήμερα το σύγχρονο Millenium η το Skyranger 30 που ανήκει στην ίδια οικογένεια πολυβόλων χρησιμοποεί επίσης ξεχωριστό S-Band AESA-Radar ενσωματωμένο έπανω στον Πύργο του πολυβόλου με 360° κάλυψη, όπως και ένα σύστημα IRST για παθητική στοχοποίηση χαμηλά ιπτάμενων απειλών(όπως μικρά UAV).
      Η εμβέλεια του ραντάρ του Millenium/skyranger είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο για αντίδραση και συνεπώς δεν έχει να ζηλέψει κάτι απο το παλιότερο Phalanx.
      Οι Γάλλοι που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν 4 Millenium CIWS στο νέο αεροπλανοφόρο που ετοιμάζονται να ναυπηγήσουν ξέρουν γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο σύστημα αντί για Phalanx η RAM.

      https://www.aerobuzz.fr/wp-content/uploads/2021/01/porte-avions-francais-futur-900×527.jpg

  2. Πραγματικά εγώ θα ήθελα πάρα πολύ την Γερμανική πρόταση.
   Μισώ τα μέγιστα τους Γερμανούς, αλλά δυστυχώς είναι η μόνη πρόταση που σαν πλοίο Α200, μπορεί να δώσει λύσεις στο θέμα επίθεσης κορεσμού.
   Όπως είπα και πιο πάνω, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε αντίπαλο στυλ Ρωσίας με supersonic anti-ship missile, που πετούν σε δεκάδες χιλιόμετρα υψόμετρο, έτσι ώστε να έχουμε ανάγκη τα μελλοντικά πλοία να έχουν πολλούς αντιεροπορικους/αντιβαλλιστικους πυραυλους. Ούτε έχουμε να αντιμετωπίσουμε κορεσμο από F16 με unguided bombs.
   Οι Τούρκοι έχουν AGM-84 στα F16 και πολύ Πιθανόν στον μέλλον να μπορέσουν να ενσωματώσουν και τους Atamca με βεληνεκές +200 km. Και οι δύο πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν από τους φορείς F16 από απόσταση ανασφάλειας πέραν των δυνατοτήτων των ASTER30 ή SM2 και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται το αεροπλάνο να στοχοποιηση το πλοίο με το δικό του ραντάρ ( εύκολα ένα ΑΝΣ από απόσταση ασφαλείας μπορεί μέσω data link να περάσει τα δεδομένα σε ένα F16).
   Όσο τρομερά όπλα και αν είναι οι ASTER30 ή SM2 δεν είμαι όπλα για επίθεσης κορεσμού από antiship missiles που πετούν σε τρομερά χαμηλό υψόμετρο. Ούτε οι MICA NG!!!
   Προσπάθησα να εξηγήσω πιο πάνω ότι ένα ΔΥΤΙΚΟ anti-ship missile ( είτε είναι AGM-84 είτε ATAMCA είτε EXCOSET) έχει μέγιστο υψόμετρο πτήσης το πολύ 10 μέτρα πάνω από την θάλασσα.
   Στα 10 μέτρα υψόμετρο πτήσης ενός πυραύλου ένα ραντάρ σε ένα υψόμετρο 20 μέτρων οσο τέλειο και να είναι, θα μπορέσει να δει τον πύραυλο μόνο όταν είναι σε απόσταση ( στην καλύτερη των περιπτώσεων) 20 μιλίων.
   Αυτό σου δίνει ένα περιθώριο αντιδράσης της τάξης των 30 δευτερόλεπτων!!!
   Ένας ASTER30 ή MICA NG εγκατεστημένο σε ένα SYLVER50 ή SM2 ή ESSM σε MK41, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να κάνει κάτι!!!
   Μάλιστα δεν ξέρουμε σε 5 ή έξι χρόνια από τώρα άμα τα Antiship missile δεν χρειάζεται καν να ανοίγουν στην τερματική φάση το ραντάρ τους για να εγκλωβισουν το πλοίο.
   Δυστυχώς η πυραυλικη τεχνολογία προχωράει με τρελούς ρυθμούς κάνοντας την Άμυνα ενός πλοίου τρομερά δύσκολη. Και μάλιστα η κατοχή ενός τέτοιου πυραύλου είναι στο 1 εκατοστό της τιμής ενός πλοίου.
   Πλοίο σήμερα χωρίς να έχει άπλετο χώρο για να μπορεί να υποστηρίξει minimum 3 CIWS ( όπως ανάφερα ένα στην πλώρη και δύο στο ελικοδρόμιο) δεν έχει ουδεμία τύχη. Όλους και μεγάλους αριθμούς αντιεροπορικων πυραύλων και να έχεις.
   Κανένας Aster30, SM2,MICA NG ή ESSM δεν φτιάχτηκε για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα AGM-84 ή EXCOSET!!!
   Ρώσικα τεράστια σε μέγεθος supersonic speed missiles ναι που πετούν σε μεγάλο υψόμετρο ,ναι έχουν τεράστιες πιθανότητες.
   Δυτικά subsonic speed missiles σαν και αυτά που έχει η Τουρκία ( και μάλιστα πολλά) ,ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΊΑ ΤΎΧΗ!!
   Δυστυχώς μόνο η Γερμανική, και ίσως η Αγγλική πρόταση λόγο εκτοπίσματος και διαστάσεων, μπορούν να προσφέρουν λύσεις στο θέμα Άμυνας σε περίπτωση κορεσμού. Η Γαλλική, Ιταλική ή χειρότερα Αμερικανική πρόταση ,είναι τρομερά ανεπαρκείς.
   Και μάλιστα όταν θέλεις να έχεις πλοίο που θα πρέπει να σκεφτείς τους μελλοντικούς κινδύνους σε βάθος χρόνου.
   Δυστυχώς μας αρέσει ή όχι, όπως είπα και πιο πάνω, οποιαδήποτε χώρα μπορεί να φτιάξει εύκολα μεγάλο αριθμό πυραύλων, με μικρό κόστος και μεγάλη εμβέλεια (+200 km) που μπορεί να το βάλει σε οποιαδήποτε αεροπορική πλατφόρμα, και να δημιουργήσει επίθεσης κορεσμού σε ένα πανάκριβο πλοίο.
   Η εποχή που τα αεροπλάνα μόνα τους, χωρίς να έχουν την δυνατότητα μέσω data link με άλλα μέσα (ΑΝΣ) , και χωρίς antiship missiles, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
   Η δίπλα και παραπάνω αεροσκαφοι έχουν (είτε είναι F16 είτε είναι ΑΝΣ) και ακόμα ποιο δυστυχώς έχουν σήμερα παραπάνω όπλα (AGM-84 και ίσως μελλοντικος ATAMCA σε air surface διαμόρφωση).
   Ίσως στο απώτερο μέλλον και τα 3 CIWS να μην είναι αρκετά!!!
   Ούτε δυστυχώς έχουμε την δυνατότητα να έχουμε μονίμως κάποιον αριθμό υπερπολυτιμων F16V για να προστατεψουμε συνέχεια τα πλοία επιφάνειας από τυχόν μια δώδεκα F16 ( μισά σε ρόλο air superiority και τα άλλα με 12 AGM-84 ή 12 ATAMCA στο μέλλον).
   Όσους και ΑSTER30 και να έχει, τι να το κάνεις όταν ο δικό σου έχει μέγιστο βεληνεκές ενάντια στον φορέα +120 km ( πρακτικά μόνο 80 km ,από εκεί και πέρα η κινηματική ενέργεια του πυραύλου είναι πολύ μικρή) και αυτό εφόσον ο φορέας πετάει συνεχώς σε μεγάλο υψόμετρο έτσι ώστε να είναι δυνατή η καθοδήγηση του πυραύλου, και του αντιπάλου είναι από 180 έως +200 km και μάλιστα σε ύψος πτήσης μόλις 5 μέτρα πάνω από το νερό, που λόγο καμπυλότητας μπορείς να τον δεις μόνο όταν έχει φτάσει στα 30 χλμ και με ένα χρόνο απόκρισης των 30 δευτερόλεπτων.
   Τρεις φορές χειρότερα άμα αυτό γίνει με συνδυασμό υποβρυχίου και UMG-84!!!

 37. Κρίμα για τους Γάλλους…Μα καλά πιστεύουν ότι με αυτή την ενδιάμεση λύση θα πάρουν το συμβόλαιο?Μακάρι να πάμε για Ολλανδούς που το ΠΝ μας έχει πολυετή εμπειρία και η μετά εποχή των S θα γίνει πολύ πιο ομαλά.

 38. Ελεγαν πως θα εχουν 2 Α50, μετα απο πολλες πιεσεις δικες μας αλλα και
  Γαλλων στρατιωτικων, καταληξαν οτι θα εχουν 2 Α50 και 1 Α70,
  τωρα μας λενε πως θα εχουν 2 Α50 και αν θελουμε εμεις να προσθεσουμε
  για τα δικα μας αλλους 2 Α50.
  Μαλλον καταλαβαν οτι δεν ειναι για πολλα και γυριζουν στην αφετηρια οι Γαλλοι.
  Σοβαροτης μηδεν, τον αντικαταστατη της LaFayette, που σωστα σχεδιασν
  οι Γαλλοι, εμεις ως Ελενη Βλαχακη, θελουμε να τον κανουμε απο
  Μπιμπιλα, Σουγλακο, χασαπαρο κανονικο.
  Καλυτερα να κοιτουσαμε σε μεγαλυτερα τοναζ κατευθειαν, αφου αυτες ειναι οι
  πραγματικες αναγκες μας και να μην πλεκουμε με πειραματισμους που ειναι
  σιγουρο οτι θα μας βγουν χωρις κανενα οικονομικο οφελος και με αμφιβολες
  επιχειρησιακες ικανοτητες.
  ΗΒ και Ιταλια μπορουν να μας δωσουν αυτο που θελουμε με ευκολη ενσωματωση
  και καλες τιμες.
  Αλλα δεν υπαρχει διαθεση απο μερους μας να τελειωνουμε το θεμα με τις
  φρεγατες ηρεμα και απλα, δινοντας την καλυτερη λυση για το ΠΝ.
  θα περιμενουμε ο σπανος να βγαλει γενια, ο τυφλος να βρει το φως του
  και ο απεναντι που δεν θα περιμενει, θα αρχισει παλι να παιρνει κομματι
  κομματι την θεση μας στην περιοχη.

  1. Είπαμε οι Γάλλοι θέλουν τις [email protected] να αντικαταστήσουν τις Lapayette!!
   Offshore Patrol Boat!!

   Δεν είναι θέμα tonaze!!

   Οι Σιγκαπουριανές FORMIDABLE είναι στους 3200tn και έχουν 32 ASTER15/30 @ A43/50VLS
   Περισσοτερους από FDI @ 4500TN και FREMM @ 6000TN+!!

   Απλά άλλη χρήση θέλουμε εμείς και άλλη οι Γάλλοι

   1. @ CK

    Επειδη εχουν οι FORMIDABLE δεν σημαινει οτι ειναι η βελτιστη λυση
    για μακροχρονες αποστολες ή για μελλοντικες αναβαθμισεις.
    Η σχεδιαση στις Belharra, ειναι με αναστροφη πλωρη, γιαυτο ανεβασαν
    το τοναζ, για να περιορισουν μειονεκτημα αυτης τους της επιλογης.
    Αλλα απο οτι φαινεται οι Γαλλοι ξερουν οτι δεν σηκωνει υπερβολες.
    Τον Α70 τον εφαγε η μαρμαγκα.

   2. @CK

    Kα γιατι δεν ζητουμε και εμεις μια εξελιγμενη εκδοση της Formidable ρε @CK;
    Φαινεται λιαν αξιοπρεπες πλοιο, και βασει εκτοπισματος πρεπει να ειναι μαλλον οικονομικο. Αν εχει υψηλων δυνατοτητων ανθυποβρυχιακο εξοπλισμο (το βασικοτερο ολων) και του κοτσαρουμε και ενα CIWS, ειναι μια χαρα.

    1. Όπως μου απάντησε και λογικότατα ένας άλλος σχολιαστής το τελευταίο πλοίο παραδόθηκε πριν από 10+ χρονια οποτε όλο το supply chain έχει διαλυθεί

     https://en.wikipedia.org/wiki/Formidable-class_frigate

     Η επανέναρξη της ναυπήγησης του είναι μάλλον δύσκολη και ακριβή υπόθεση

     Το ερώτημα είναι γιατί εμείς δεν ζητήσαμε από τους Γάλλους να μας κάνουν μια προσφορα για τις FORMIDABLE αλλα και για τις GOWIND εφόσον βλέπουμε πως οι [email protected] μας πέφτουν ακριβές

     Και οι Γάλλοι θα έπρεπε να μας είχαν προτείνει εναλλακτικές λύσεις εφόσον βλέπαν πως δεν βγαίνουμε οικονομικά

     Έχουμε να κάνουμε με πολύ δυσκοίλιους πολίτες να το γράψω όσο πιο ευγενικά γίνετε!!

     1. Δεν υπαρχει κανενα προβλημα να κατασκευαστει εκ νεου η Formidable απο μηχανουργικης αποψεως. Προφανως οσα συστηματα δεν υποστηριζονται ή δεν παραγονται πλεον μπορουν να αντικατασταθουν με νεοτερα.

 39. Φίλε Spartan

  οι πληροφορίες που διαχεονταν μετά την τελευταία Έκθεση Αμυντικού Υλικού στο Αμπού Ντάμπι μιλούσαν για εξασφάλιση της Γαλλίας από τον ΥΠΑΝ ότι θα. είναι είναι οι τελευταίοι που θα καταθεσουν το φάκελο με την τελική προσφορά τους κι ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.

  όπως φαίνεται βδομάδα με τη βδομάδα έξυπνα ελισσομενοι ως κορυφαίοι στη γεωπολιτική σπρώχνουν στο διεθνή τύπο καλά διαμορφωμένα άρθρα και διάχυτες πληροφορίες ακριβώς γιατί θέλουν να τσεκάρουν αντιδράσεις και κινήσεις,

  Προσωπικά μετά από πολλές συζητήσεις με φίλους στο εξωτερικό είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρουν τις 3 Lafayette εντός 3ετιας όταν και όλες θα είναι εγκσυχρονισμενης ώστε να πάρουν τη δουλειά, γιατί ας μην γελιόμαστε τα σκάφη είναι αξιόλογα και καλά συντηρημένο και μπορούν να μας βοηθήσουν ουσιαστικά.

  όσο για τις Α300 των Γερμανών ναι μεν είναι μόνο στο χαρτί αλλά για ένα κολοσσό σαν την Thyssen είναι πολύ εύκολο να την κάνει πραγματικότητα γιατί μιλάμε για αλλαγή του TRS-4D rotator σε fixed panel η ακόμη και τοποθέτηση του EASR (AN/SPY-6) με περισσότερος Mk41 launchers. στην ουσία μιλάμε για μια ελαφρώς μικρότερη F125 η οποία σε βάθος χρόνου ούσα τόσο modular μπορεί να πάρει ότι launcher & missile configuration θέλουμε.

 40. Τελικος Αγγλοι – Ολλανδοι.Αλλα στο τελος παιζει πολυ σοβαρα να το σηκωσουν οι Γερμανοι.

  Η Γαλλικη προταση ειναι επιεικως γελοια.Οι υποστηρικτες της το ιδιο.Λογικο να υπαρχει αναλογος «φανατισμος» με τους υποστηρικτες των Αμερικανικων αλιευτικων τονου(παντα υπο συνοδεια ρυμουλκου).

  Οι Γαλλοι πιθανως αποφασισαν πως ΔΕΝ θελουν να κερδισουν το συμβολαιο.Οικονομικα ΔΕΝ τους συμφερει αφου οπως και οι Αμερικανοι αντιπαλοι τους γνωριζουν πολυ καλα πως το προιον τους εχει ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ αδυναμιες που δεν επιτρεπουν την ευκολη ενσωματωση ΒΑΣΙΚΩΝ συστηματων που θελει το Π.Ν αλλα και ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ μελλοντικες αναβαθμισεις.Αδυναμιες που σε αντιθεση με την Αμερικανικη προταση μπορουν να επιλυθουν αλλα οι Γαλλοι ΔΕΝ ειναι διατεθημενοι να «ξοδευτουν» για τα τεσσερα Ελληνικα πλοια ενος προιοντος/υποδειγματος που ειναι ΑΠΙΘΑΝΟ αν θα εχει εμπορικη επιτυχια ΕΙΔΙΚΑ μετα τις παραγγελιες πολλων κρατων τα τελευταια χρονια που εχει «κοντινει» ΑΙΣΘΗΤΑ την λιστα με τους υποψηφιους νεους πελατες.Οι δε εναπομειναντες εχουν οικονομικη δυνατοτητα αναλογη η και χειροτερη της χωρας και του λαου που θελει και την πιτα ολοκληρη και τον σκυλο χορτατο.

  Το πλοιο που προσφερουν ειναι ΠΟΛΥ καλητερο απο το Αμερικανικο αλιευτικο(μεχρι και η Πτωση τελευταια εχει αρχισει να κρατα αποστασεις απο τα τονοπλοια).Ταιριαζει με και θα λειτουργει ΑΨΟΓΑ στο Γαλλικο ναυτικο.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ομως το πλοιο που ταιριαζει στο Π.Ν.Σε συνδιασμο με την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ τιμη και την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ενδιαμεση, πιθανη αποφαση υπερ του θα ειναι σκανδαλο αναλογο της αποφασης υπερ της αγορας των MMSC.

  Κανεις ΔΕΝ αγοραζει ενα ολοκληρο πλοιο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το ρανταρ του.Μονο καποιος ηλιθιος.Και σε αυτην την χωρα το συγκεκριμενο ειδος ευδοκιμει.

  1. » Στη τιμή των 4,750 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνεται και ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. + fos»
   +
   «θα διαθέτει δυνητικά μια Belharra με τέσσερις εκτοξευτές Sylver A50 για συνολικά 32 βλήματα Aster 30»

   1. Στην τιμή που δίνουν οι Γάλλοι οι ολλανδοι μπορούν να δώσουν 6 και όχι 4 πλοία μαζί με τα όπλα τους και την FOS. Καταλάβετε το οι belhara είναι πανάκριβες και όχι καλύτερες αφήστε τον οπαδισμο έξω από την άμυνα της πατρίδας.

    1. Εχεις φάει την προπαγάνδα της πτώσης αμασητη βλέπω.
     Η μπελα με ολα αυτα (4χΑ50 κτλ κτλ) κανει 750εκρια οπως μας λεει το αρθρο.
     Αν δεχτουμε την ιστορια της πτωσης οτι η σιγμα με apar εχει 600+ εκρια ευρω ειχαν γραψει
     το πλοιο για να φτασει τη μπελα θελει και 3ο και 4ο Μκ41, και καλυτερο ρανταρ (NS-200) kai captas4 γιατι σ αυτη τη τιμη εχει captas2. Οποτε θα φτασει τα 700-750 εκρια σιγουρα, αρα τιμη ιδια με αυτη της 4χΑ50 μπελας.
     Αν φυσικα δεχτουμε πως μια επιμυκημενη κορβετα απο 1800-2400 τονους μπορει να παει στους 4000+ και να παρει ολο αυτο το βαρος χωρις προβληματα σταθεροτητας???
     Η μπελα φτιαχτηκε απο την αρχη σαν 4500 τονους φρεγατα.
     Αν σου αποδεσμευτουν και SM-2 και βαλεις 24 SM-2 + 32 Essm (εντελως υποθετικο σεναριο καθως το ΠΝ δεν θα τολμησει να φορτωσει επιμυκημενη κορβετα με τοσο βαρος) το κόστος θα παει πολυ παραπανω απο τις μπελες δεν το καταλαβαινεις? (56 πυραυλοι vs 32)
     Αυτα στους αδαεις οχι σε εμας οτι με τα λεφτα για 4 μπελες παιρνεις 6 σιγμα.
     Με 4 μπελες παιρνεις 3μιση τετοιες σιγμα που ειναι και καθαρα υποθετικο σεναριο, αν τις επαιρνε το ΠΝ θα τις επαιρνε με 2χΜΚ-41 και οχι με 4.

     1. Πετάνε μια χαμηλή τιμή για γυμνό πλοίο, μετά λένε το πλοίο μπορεί να πάρει 4 ΜΚ41 κτλ και στο τέλος στο πλασάρουν ότι το πλοίο είναι πάμφθηνο και οπλισμένο σαν αστακός.

     2. @Romeo60
      Η πληροφορία ότι προσφέρουν SIGMA με Mk41 δεν ξέρω απο που προήλθε,αλλά μέχρι στιγμής στις φωτογραφίες οι SIGMA που έπεσαν στο νερό φέρουν μόνο εκτοξευτές για μια ντουζίνα MICA VL που αναφέρεται απλά ως «SAM launcher» στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας. Ενώ στις φωτογραφίες φαίνεται ότι εξέχουν και γύρο στα 2 μέτρα προς τα επάνω απο το κατάστρωμα που μου αφήνει και την εντύπωση ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να μπαίνουν flat στο κατάστρωμα όπως στις φρεγάτες LCF.

      https://products.damen.com/-/media/products/images/clusters-groups/naval/sigma-frigate/sigma-frigate-10514/docs/product_sheet_damen_sigma_frigate_10514_02_2017.pdf?rev=488ea5e1b855497a926058f8f3c7ba20

    2. Ρε Αδερφέ οι Sigma 11515 extended βγαίνει στα 600-650 έκατ χωρίς όπλα κ χωρίς FOS κ έχει οπλισμό
     1 OTO-76mm STRALES
     2 mk41
     1 RAM
     8 Harpoon
     2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς για πυροβόλα των 20-30 mm
     2 τριπλούς εκτοξευτές τορπίλων MU-90
     Ανθυποβρυχιακο κοστούμι Kingklip mk2-Captas-2
     Οι BelharraHN βγαίνουν χώρις όπλα κ FOS στα 750 εκατ με
     1 OTO-76mm STRALES
     4 Sylver A50
     1 RAM
     8 exocet MM40 Block 3 C
     2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς για πυροβόλα των 25 mm
     2 τριπλούς εκτοξευτές τορπίλων MU-90
     Ανθυποβρυχιακο κοστούμι Kingklip mk2-Captas-4.
     Πέρα ότι οι Sigma 11515 είναι μακέτα με ότι αυτό συνεπάγεται αν προσθέσουμε 2 επιπλέον mk41 k αλλάξουμε κ το Captas-2 σε Captas-4 το κόστος θα είναι ιδιο με την Belharra-FDi αλλά κανείς δεν ξέρει αν το πλοίο θα τα αντέξει κ αν τα αντέξει πως θα συμπεριληφθεί.
     Το ότι πέταξαν μια φθηνή τιμή οι Ολλανδοί χωρίς ακριβή διαμόρφωση κ κοστολόγηση δεν πάει να πει ότι είναι φθηνή.
     Είναι σαν το τρικ που κάνουν οι εταιρείες με τα αυτοκίνητα.
     Βάζουν στην διαφήμιση την φουλ έκδοση κ σου βάζουν την τιμή της «γυμνής» έκδοσης.

 41. Να πούμε εδώ μια αλήθεια:

  Τα mk41 δεν επιτρέπουν ταχύς ρυθμούς βολής.Ειναι ξεπερασμένα.Το ΠΝ το ξερει αφτο και θέλει sylver.

  Επίσης τα SM-2 εκτος τα IIIC ειναι επίσης ξεπερασμένα.Το πόσο όμως κοστίζουν τα IIIC το ξερουμε.

  Η Γαλλική λύση ειναι μονόδρομος για το ΠΝ.

  1. ’λλο koukouroukou από εδώ!!

   Για δώσε νούμερα!!!

   Διότι χωρίς νούμερα συγκεκριμένα και με αναφορές τέτοιες δηλώσεις δεν στέκουν!!

   Ποίες χώρες έχουν MK41 και επιλεγουν MK41 και ποίες SYLVER!!
   Για αν δούμε ποια λύση έχει πουλήσει πιο πολύ!!

   Και αυξημένη ταχυβολία να έχει ποια είναι η διαφορα???

   Η διαφορα είναι ότι οι SYLVER είναι single missile/cell enc οι MK41 έχουν quad pack ESSM!!
   Oi οποιοι μάλιστα quad packed εκτοξεύονται σε salvo!!

   Αποτέλεσμα να μένεις από πυραυλους σε dt!!

   Βάλε και ποιος έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία οπλων!!

    1. Αμερικανοι
     Καναδέζοι
     Χιλιανοί
     Βρετανοί
     Ισπανοί
     Ολλανδοί
     Γερμανοί
     Δανέζοι
     Νορβηγοί
     Φινλανδοί
     Τούρκοι
     Κορεάτες
     Ιάπωνες
     Ταϊβανέζοι
     Αυστραλοί

     15- 3 !!!

     1. Δηλαδή εσείς σοβαρά πιστεύετε οτι 32xESSM είναι προτιμότερο απο 32xAster30;;;

      Μήπως ανήκετε στους ανθρώπους που πιστεύουν οτι θα βαλουμε περισσότερα απο 32 κ/β στις φρεγάτες μας;

     2. @ Aγγελος

      Κανε τους υπολογισμους.

      ΜΚ41 με 32 κελια οπου το καθε κελι μπορει να παρει 4 ESSM η 1 SM-2.

      32 X 4 = 128 ΕSSM μπορει να φερει η Arrowhead και η Sigma στον ΜΚ41 των 32 κελιων..

     3. Δηλαδή με την ίδια λογική, οτιδήποτε είναι καινούργιο και παρουσιάζεται
      σε μια αγορά που έχει καταληφθεί από συγκεκριμένο προιόν χρόνια,
      δεν έχει ελπίδα μόνο και μόνο επειδή δεν έχει μερίδια διεθνώς.
      Άρα μπορούμε με την ίδια συλλογιστική να πούμε οτι και ο Meteor που υπάρχει σε
      λιγότερες αεροπορίες απ’ ότι ο Abraam, είναι υποδεέστερος και δεν έχει μέλλον

     4. @Άγγελος

      32 ASTER30 δεν ξέρω εάν θα δούμε !!

      Υπάρχουν αρκετά σχόλια για το αν το σκάφος μπορεί πράγματι να πάρει στη πλώρη 4 A50+32 ASTER30 δεδομένου μάλιστα του inverted bow design

      Οι Γάλλοι υπόγραψαν για 2/3h FDI, αλλα κουβέντα για το εάν τελικά θα προσθέσουν ένα A70 VLS!!

      Εάν η επιλογή ήταν 16 ASTER η 32 ESSM σαφώς θα προτιμούσα 32 ESSM BII!!

     5. Ποσο κοστίζουν 516xESSM blk2;

      Αυτο επιτελους θς το υπολογίσει κανις;

      Εδο χρειαστήκαμε πόσες δεκαετίες να γεμίσουμε τα meko με ESSM blk1;

      Δεν παμε καλα ..

     6. @Άγγελος
      Όσο στοιχίζει μια πλήρες εξοπλισμένη Μπελχάρα με 4 στοιχεία Sylver και Fos για μια πενταετία(στο περίπου).

 42. ΑΝ ισχύει αυτό τότε ας απαιτήσει από τη πολιτική ηγεσία και τους Γάλλους το πλοίο εκείνο που μπορεί να φέρει τον αριθμό πυραυλων που του δίνει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το σκοπό του.
  Φρεμ και όχι την αξιολογότατη φρεγάτα συνοδείας ή ανθυποβρυχιακού που στο Αιγαίο θα τα βρει σκούρα.

 43. Πλοίο πλήρως εξοπλισμένο, με ΝΕΕΣ υποδομές υποστήριξης, ανταλλακτικά και support για 5 χρονιά
  με ισχυρή πυρός σχεδόν ίση με τα Horizon, άλλα και με πολύ μεγαλύτερο εύρος αποστολών και πολύ ανώτερους αισθητήρες
  Σε τιμή (4,350-0,2)/4 = 1,088 δις ευρώ δλδ περιπου στην μισή τιμή των horizon και των F-124 των 20 χρονών

  Φτηνό δεν είναι,
  πανάκριβο καθόλου δεν είναι,
  στην αιχμή της τεχνολογίας είναι,
  αποδεσμευμένο από αμερικανικούς επιχειρησιακούς περιορισμούς είναι,
  συγκρίσιμο με MMSC δεν είναι,

  Να δούμε ποσο φτηνότερο θα είναι απο Ολλανδους, Αγγλους και Γερμανους αν και μονον αν αυτοι προτείνουν MFR, high end ASW , και SM-2ΙΙΙC (κανένα άλλο μπλοκ δεν συγκρίνεται με aster-30),

  Η ενδιάμεση λύση των Γάλλων δεν είναι κατάλληλη για το ΠΝ (και για αυτό φταίμε εμείς, δεν θα διαλύσου τα ναυτικά τους οι άλλοι, για να σώσουν εμάς απο την κωλυσιεργία μας ούτε βεβαία μας χρωστάν τπτ εκτός από τους Αμερικανούς)

  Έχει δρόμο ακόμα ή φρεγατιαδα,
  να μας δώσουν τελική τιμή ΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ και υπόλοιποι
  και θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τι είναι ακριβό και τι όχι.

 44. Ερώτηση,οποίος θέλει απαντά:
  Πως σας φαίνεται ως ενδιάμεση λύση (ή και αυτόνομη αγορά)
  η προσθήκη δυο πλοίων όπως οι absalon ή crossover combatant της damen με μεταφορά οπλισμού (για 10-15χρονια όπως κάνουν για παράδειγμα οι Βρετανοί) από τις s?
  Μεγάλα σκαριά που θα μπορούσαν να φέρουν δυνητικά και δυο φαλανξ ,δυο πυροβόλα δυο οκτάδας χαρπουν?
  Καινούργια και τουμπανιασμένα με ότι φέρουν 4 κοντανιερ
  ???

  1. @ Wolverine

   Τα crossover ειναι ενδιαφερουσα σχεδιαση, η οποια ομως ΔΕΝ εχει ναυπηγηθει. Δεν υπαρχει.

   Τα Absalon υπαρχουν, αλλα ειναι στο ναυτικο της Δανιας.

   Ελπιζω να γνωριζεις οτι τα Αbsalon, Iver Huitfeldt, Arrowhead-140, Type-31, ειναι το ιδιο πλοιο με μερικες αλλαγες.

   Επομενως αν θελεις Absalon θα πρεπει να παρεις Arrowhead. Oι Αγγλοι αγορασαν το σχεδιο των φρεγατων απο τους Δανους.

 45. Αν μπεί η 2η Ram21 που γράφω πιο πάνω ίσως και να μην πληρώσουμε φράγκο παραπάνω αν χαραμισουμε τελικα μερικα κελια Α50 για Mica.
  Αντι για 128 Aster30 θα αγοράσουμε 80 Aster30 και 48Mica, τότε λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής Aster 30 vs
  Mica ισως γλύτωσουμε σχεδόν 100 εκρια ευρω που θα μας κοστιζε η 2η Ram21 για τα 4 πλοία.

  Και πάμε σε μια φοβερή διαμόρφωση 20 Aster30+ 12 Mica ng (μέσης περιοχής 40 χιλρων)+2χRam21=42
  + στραλες+ αντιμετρα+ σεντινελ!

   1. Γιατί εγώ λέω. Παραπάνω?
    1 κελί, ένας μικα.
    32 κελια Α50
    20 αστηρ30+12 μικα
    Όταν έχεις 2 ραμ των21 σου φτάνουν και 12 μικα για μέσης περιοχής.
    Και 20 αστήρ 30 είναι οριακά καλά για αεράμυνα περιοχής.
    Με το Tir άλλωστε που θα βάλει η ναδαλ στις μπελαρα σαν πρώτο πλοίο, η μικα θα μπαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα και σε Α50.

    1. Μπορεί να μπαίνουν στο SYLVER αλλα πάλι πρέπει να ολοκληρωθούν με το CMS/RADAR/DATALINK του πλοίου
     Θα συμφωνήσω με τους άλλους πως είναι προτιμότερο να πάμε για ASTER15
     Εγώ τον MICAτον βλέπω ως λύση ώστε να αυξηθούν τα μεταφερόμενα όπλα χωρίς το κόστος που συνεπάγεται ένας SYLVER και ο ASTER15
     2 SYLVER A50 = 16ASTER30+ >16 MICA
     Μπορεί να μπει στους δικούς του εκτοξευτές και να λειτουργήσει όπως ο CAMM επιτρεποντας» ταυτόχρονη εκτοξευSη μεγάλου αριθμού πυραυλων
     Πρέπει να υπάρχει χώρος και γύρω από το ελικοδρόμιο εάν δεν μπορούν να μπούν μπροστά από γέφυρα

   2. οχι …για εξτρα ειναι το θεμα ..σε κελι βαζεις και αστερ 15 και δεν κολλας στους μικα ….το θεμα ειναι να μπουν εξτρα αλλου ..απλα πρεπει να περασουν καποια τεστ και στανταρ ασφαλειας ..και το πραγμα θελει μελετη που δεν προλαβαινουν να κανουν οι γαλλοι και θα πρεπει να εχει φτιαχτει το σκαρι για να γινει κατι τετοιο …μαλλον θα μπουν σε οψιον …

    1. Δε μπορώ να καταλάβω ότι ονειρεύομαστε και μιλάμε ακόμη για ναυπήγηση στην Ελλάδα μετά από το φιάσκο με τις ΤΠΚ. Ούτε υποδομές, ούτε το προσωπικό υπάρχει.
     Δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα αν θέλουμε να πάρουμε πλοία στην ώρα τους και όχι σε 15 και 20 χρόνια

 46. Καλή η πρόταση τους για την Belharra με τα 32 κελιά και σε λογική τιμή.
  Πάσχουν μόνο στην ενδιάμεση λύση και αυτό είναι κάτι που μπορούν να διορθώσουν.
  Απο μένα ναι.

 47. Η πρόταση των Γάλλων είναι καλή.
  Έχουν βάλει αρκετό νερό στο κρασί τους.

  Ξεχνάτε οι περισσότεροι για όλα τα τρελά που διαβάζαμε κατά καιρούς περί δύο Belharra με κόστος 3,5 δισ.

  Τα ψέματα τους κατέρρευσαν

  Η πρόταση των Γάλλων επανακαμβάνω είναι καλή με τα 32 κελιά και σε λιγικό κόστος.

  Χρειάζετε δθο πράγματα ακόμα.

  Το ένα είναι εκτός τα 32 κελιά μπροστά για 32 Aster 30 να τοποθετήσουν και 24-32 πίσω mica ng με ένα λογικό κόστος.

  Και δεύτερο μια καλή ενδιάμεση λύση.

  Το ιδανικό δύο Fremm ή εναλλακτικά δύο Lafa εκσυγχρονισμένες.

 48. Κι εγώ αυτό σκέφτηκα 16 αστερ 30 16 αστερ 15. Συν Ραμ. Αξίζει όμως ο αστερ 15? Μήπως είναι ακριβός σε σχέση με μικα ng και κάνουν την ίδια δουλειά?

  1. Με τον σημερινό MICA VL δεν συγκρίνεται εύκολα ο Aster, αφού ο πρώτος έχει εμβέλεια 20km ενώ ο δεύτερος φτάνει τα 30+ (ανεπίσημα τα 50km) εμβέλεια. Συνεπώς θα έλεγα ότι αξίζει τα 1,7 million’s που ζητάει η εταιρία για τον Aster.

 49. Ολλα περιπου ιδιες τιμές εχουν.2,5-3,5 εκ..είτε SM-2IIIB,ESSM blk2,Aster30,Mica VL NG.

  Το θεμα παραμένει οτι δεν θα παρουμε περισοτερα απο 32 βλήματα μεγαλου/μεσαίου βεληνεκούς για καθε φρεγάτα.
  24xAster30/SM-2IIIC & 32xMicaNG/ESSM2 για καθε φρεγατα παμε για πανο απο 200εκ μονο για αεροπορική αμυνα.Για τέσσερις κοντά στο ενα δις.Βαλε και ASM,RAM blk2,βλήματα για Strales,τορπιλες..

  Μια φρεγάτα σαν την FDI με το πιο εξελιγμένο αυτήν την στιγμή radar Seafire πρεπει να φέρει μονο aster30 για άμυνα περιοχής.Και άλλες φρεγάτες,κορβέτες,ΤΠΚ για εγγύς αμυνα.

  Λίγο ρεαλισμό δεν μας βλάπτει.Δεν θα βγει μια FDI η μια Sigma/AH140 να τα βάλει με όλο το ΤΝ & την ΤΑ.

 50. Οπως κι να εχει, η Γαλλικη προταση ειναι η ΜΟΝΗ που συμπλεει με τα Ελληνικα συμφεροντα.

  Η Γαλλικη συμφωνια ειναι η ΜΟΝΗ που προσφερει – παραγραφος δυο στο προτεινομενο συμφωνιτικο – την Αμυντικη Συνδρομη.

  Η Γαλλικη προταση ειναι η μονη που ΔΕΝ προκειτα να παρεχει οπλικα συστηματα τα οποια εχουν αποκτησει οι Ελληνικες ΕΔ, προς τους τουρκους.

  Απο ολα τα πιο πανω που προσφερει μια Γαλλικη συμφωνια, ποσα απο αυτα μπορουν να προσφερουν οι Αγγλοι, οι Γερμανοι, οι Ολανδοι – καλα για τα αμερικανακια, δεν το συζηταμε, tomahawk κι μαλιστα η νεα εκδοση tomahawk V, δεν προκειτα να δουμε μεχρι που να λιωσει ο Ηλιος.

  υ.γ.
  Ενα δεν κανω λαθος η θεση της Γερμανιας προς την τουρκια ειναι ποια;;; Ααα, ναι η ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του Αιγαιου κι του ορυκτου πλουτου.
  Εαν δεν κανω λαθος η θεση των ΗΠΑ προς την τουρκια ειναι ποια;;; Ααα, ναι η ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του Αιγαιου κι του ορυκτου πλουτου, μαλιστα με διαχωριστικα θαλασσια συνορα την 28ο παραλληλο !! Βλεπε χαρτη μεσογειου απο τον πρωην αναπληρωτη προεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden ή αλλιως Μπαιντανοπουλος.

  Δειτε τι χαρτες του US State Dpt, προωθουσε ο Μπαινατανοπουλος επι εποχης Hussein Obama:
  (για τους αφελης, που οραματιζονται τις ΗΠΑ ως ουδετερο κι αμεροληπτο παραγοντα στην Μεσογειο)
  https://simerini.sigmalive.com/article/2020/12/2/o-khartes-tou-steit-ntipartment-to-orama-tzo-mpainten-kai-ta-anapanteta-erotemata/

  https://slpress.gr/ethnika/o-chartis-mpainten-kai-i-katechomeni-kypros/?__cf_chl_jschl_tk__=6796f8b12546eade42fe1fee9d0477e206ee7b02-1617400425-0-AWOIhWJ4DqGqwKhabFTEEvqMM2GLNRNwlmm_-cBQ01zZ7huNkUQ6Ea88ipRIweySOmeyxdiuQO1M20eT9dJUdAK3ecD5ezFtOwWctfQPb5A_SyAQhvLkvc2_D1EOefmlTTBbizgmycFAhTtrk7yauiB-F8DlIw-LK1gpgnSAAHNWQ4V4JMCtU7W9-WuabNrQA4BYozr8Y6AAIsW8gf-3n1MsKyZf4anlArvqWDcTLqfdJWUQLuA-SfM-At4gBUR61wnw1qW158bdOzN667gmDBuwmCsTI94oG333C9r7s0DxCXCLhVrZQlbzjdvjwVN9D_zKC6G7OpsTZGipfZ6yVJuruE1OYtq5YBXa0apvieUyOwKwyIZIluV0VJfUhs5rxYNAlEcgXPZlvfUk6GqeeWtObUpj4liY7oRNmLjtZMHohPss_m-DsxUOBJDIFI2p5LtZTqXl-zOneBmFQv4psvUVoXP2N-OasdlkGyRGxbYcts2QBqpckuNXX0cE_F9VlA

  https://energypress.gr/news/tha-strimoxei-o-mpainten-tin-toyrkia-o-hartis-minyma-apo-parelthon

  1. Τα συμφέροντα των Γάλλων πράγματι συμπλέουν με τα δικά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε κάποια στρατηγική συμφωνία, αμυντική ή μη.
   Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσουμε ότι πουλάνε οι Γάλλοι ανεξάρτητα από το αν καλύπτουν τις επιχειρησιακές μας ανάγκες.
   Δηλαδή αν οι Αμερικάνοι μας υποστήριζαν ενεργά έναντι της Τουρκίας θα έπρεπε να πάρουμε ΜΜΣΨ;
   Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της διπλωματίας των εξοπλισμών. Δεν κερδίσαμε ποτέ κάτι – αντίθετα όλοι μας θεωρούν υποχείρια των «συμμάχων» μας.
   Τα συμφέροντα των Γάλλων μπορεί να αλλάξουν σε 5-10 χρόνια, εμείς όμως θα πρέπει να φορτωθούμε τις φρεγάτες τους για 40 χρόνια, αρχίζοντας από το 2026-27.
   Το ΠΝ, και οι ΕΔ γενικότερα, πρέπει να προμηθεύονται τα καλύτερα όπλα με γνώμωνα τις επιχειρησιακές τους ανάγκες και πάντα με προσπάθεια συμπαραγωγής και μεταφορά τεχνογνωσίας.
   Οι πολιτικοί από τη μεριά τους ας φροντίσουν να κρατήσουν τις ισορροπίες με φίλους και συμμάχους ασκώντας την κατάλληλη εξωτερική πολιτική και όχι με προμήθειες.

   1. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσουμε ότι πουλάνε οι Γάλλοι ανεξάρτητα από το αν καλύπτουν τις επιχειρησιακές μας ανάγκες. «

    Αυτο ακριβως ισχυριζομαι, οτι αυτα που πουλανε οι Γαλλοι εξυπηρετουν της επιχειρησιακες μας αναγκες, περισσοτρο απο οτι οι αλλες προσφορες των υπολοιπων κρατων.

    Γιατι δεν βλεπουμε το τι ζηταει το Ελληνικο ΠΝ;;

    Δυο κριτηρια που εχει θεσει – παντα κατα τα δημοσιευματα στον εξειδικευμενου τυπου – το ΠΝ μας αναζητει καλυψη σε Αντιαεροπορικη ομπρελα περιοχης, αναβαθμισμενο αντι υποβρυχιακες ικανοτητες και οπλα στρατηγικου πληγματος.

    Ικανοτητες πλοιου που βρισκει κανεις στην προσφορα των Γαλλων.

    Οσο για τα αμερικανακια μεχρι στιγμης απλα μπαινουν εμποδιο , βλεπε χαλαστρα, στην ολη διαδικασια επιλογης προφανως τους δικους τους λογους.
    Οι προσφορες τους ειναι για τα πανηγυρια. Δηλαδη μας περιπαιζουν !!

 51. Κύριοι παίζετε σκληρό πόκερ με τις φρεγάτες αυτή τη στιγμή όπως ανέφερε και ένας σχολιαστής παραπάνω.
  Ο δικός μας ΑΓΕΝ υποσχέθηκε στο γάλλο ΑΓΕΝ ότι οι γάλλοι θα κάνουν την τελευταία πρόταση, όταν θα έχουν διαρρέυσει οι προτάσεις όλων των άλλων.
  Για ποιό λόγο να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους οι γάλλοι τώρα? Για να τα δούν οι άλλοι?
  Απο το άρθρο κρατάμε τη τιμή περίπου στα 750Millions το κάθε πλοίο και τη διαμόρφωση με τους 4 εκτοξευτες συλβερ Α50.
  Πόλυ θετικά και τα 2.
  Η ναβάλ πρέπει να μπλοφάρει πολύ με το θέμα των camm και την αδυναμια της να τους κάνει quad packed!
  Στα πλοία που δεν πήραμε τον ιούλιο είχε γραφτεί ότι είχε ηδη προστεθεί αυτή η δυνατότητα.
  Τώρα πως δεν γίνετε? Και το γράφει και η κατασκευάστρια των πυράυλων στο σαιτ της οτι γινετε!
  Ανεξήγητο όλο αυτό.
  Μόλις δούν τις άλλες προσφορές μπορεί και να το βγάλουν σαν το καλό τους χαρτί?
  Στην ενδιάμεση είναι δυνατόν να δίνουν 2 σαπιοκασάρντ?
  Αφου 2 λαφαγιετ και με εξτρα αναβαθμιση τις δινουν εδω και χρονια τωρα τι εγινε μας μουτρωσαν και δεν τις δινουν? Ισως και 1 φρέμμ?
  Στο χέρι τους να πάρουν το συμβόλαιο είναι αν έχουν την τελικη προσφορά όταν θα δούν τις προτάσεις των άλλων.

  1. @ Sapionderonga

   Απο το αρθρο το μονο που κραταμε ειναι το μικρο καλαθι, που αποκταει και τρυπα
   στη βαση του.
   Τον τελευταιο λογο θα τον εχουν οι Γαλλοι, που δεν θα εχουν κανενα λογο οπως
   χρονοτριβει η δουλεια, για να κανουν την οποια παραχωρηση στις δικιες μας
   απαιτησεις, αφου θα τα βρουν πληρως στα της περιοχης μας με τους Αιγυπτιους.
   Ο χρονος κυλαει εις βαρος μας, απο εχθρους και απο συμμαχους.
   Το οτι δωθηκαν 60 μερες για να μας απαντησειο θειος για μια προταση που δεν
   μας καλυπτει σε τιποτα, δειχνει σε ολους το μεγεθος της τσαπατσουλιας μας
   στα εθνικα μας θεματα.
   Ποιος θα σε παρει στα σοβαρα οταν δινεις συνεχεια στην χειροτερη επιλογη ;
   Ποιος σε παιρνει στα σοβαρα οταν 15 χρονια λιβανιζεις το θεμα της αγορας
   φρεγατας και παντα πριν την υπογραφη κανεις πισω ;
   Ποιος θα σε παρει στα σοβαρα αφου αν αποκτησεις νεες φρεγατες,
   θα τις εχεις μονο για μπανιστηρι, γιατι δηλωνεις εκ των προτερων δεδομενος ;
   Υπαρχει λογος να χαλασει ο αλλος τον στολο του για να σου δωσει
   ισχυρη ενδιαμεση λυση ;
   Δεν ειναι σκληρο ποκερ, ειναι συνεχεια της ασοβαροτητας εκ μερους μας.
   Τον πηχη τον ριξαμε πολυ και κουτσοι στραβοι ηρθαν να κανουν μπουγιο.
   Ναυπηγηση εδω θελουμε, αλλα ολο αυτο το διαστημα δεν καναμε
   τιποτα ουσιαστικο για να λυθει το προβλημα των ναυπηγειων.
   Γορδιος δεσμος ειναι ολο το θεμα και αυτος που βολευεται καλυτερα με αυτην την
   κατασταση ειναι ο απεναντι και οι συμμαχοι που θελουν ικανοποιημενο εις βαρος
   μας τον απεναντι.
   Η προταση του ΗΒ ειναι μεσα σε ολη αυτη τη κατασταση μια λογικη κινηση.
   Πορτα θελουν να ανοιξουν και αυτοι, οπως και οι Γαλλοι με τα Rafale.
   Καλο σκαρι, καλη βαση για να ενσωματωθουν τα ευρωπαικα οπλα χωρις
   εκπτωσεις. Κατι που θα ανεβασει την τιμη, γιαυτο πρεπει για να αξιζει τον κοπο
   να ασχοληθουν σοβαρα μαζι μας, να δουμε για 6+4 φρεγατες και να μειωσουμε
   τα οποια κοστη ανα πλοιο.
   Απαραιτητο ειναι να εχουν Α70 εκει ειναι το μελλον.
   Ενα μελλον με 10 φρεγατες που η καθε μια θα φερει 2 Α70, 2 Α50 και τους CAMM
   σε χωρια εκτοξευτες, θα ηταν πολυ καλη λυση.
   Περισσοτερη αποτροπη εχουν 10 φρεγατες με ως 160 MdCN,
   παρα 4 φρεγατες AAW και 10 κορβετες.
   Ακομα και για την αντιμετωπιση των S400 δινουν λυσεις χωρις απωλειες
   απο μερους μας.

  2. Το να τους παρεχεις την ευκαιρια να δωσουν τελευταιοι προσφορα στην ουσια τους πετας το μπαλακι για να παρουν τη δουλεια στις καθυστερησεις. Εφοσον το θελουν βεβαια. Κατι μου λεει οτι με τα κασαρντ κοβουν – μετρουν αντιδρασεις κ βασικα μας κοβουν τα φτερα για φρεμμ κ ιστοριες για αγριους….Νομιζω οτι για να παρουν τη δουλεια θα δωσουν λαφαγιετ κ αυτο το ξερουμε κ εμεις κ αυτοι. Ιδομεν παντως.

 52. Για ποια δεδομένα μιλάμε και αναφερόμαστε;

  Που είναι οι προτάσεις;
  Που είναι ο σχεδιασμός
  Που είναι οι λύσεις;
  Που είναι οι ικανότητες
  Που είναι η πολεμική μας βιομηχανία;
  Που είναι τα ανταλλάγματα;

  Τι γράφω;
  Που είναι η σχεδίαση ειδικά για της Ελληνικές ανάγκες;
  Που είναι η λύσεις για μειωμένο κόστος;
  Που είναι ο σχεδιασμός πχ τα ραντάρ της φρεγάτας να μπορούν μπουν στην ξηρά
  σε αυτοκινούμενο ΑΑ σύστημα.

  Που είναι ο σχεδιασμός να φτιάξουμε και ΑΑ σύστημα για να αντικαταστήσουμε
  τα Χωκ;
  Που είναι δηλαδή η διερεύνηση στης ανάγκες μας.
  Που είναι η σκέψη πως αν παραγγείλω περισσότερα θα μου έρθουν φτηνότερα,
  θα έχω βιομηχανική συμμετοχή και θα έχω περισσότερες ίδιες μονάδες.

  Ξέρω τι θέλω;
  Ξέρω τι γράφω;
  Ξέρω τι κάνω;

  Είμαι ηλεκτρονικός με ντοκτορά και Μάστερ και το μόνο που προτείνω,
  είναι να πάρουμε το τάδε ραντάρ της THALES;
  Που θα μου το στήσουν επάνω στον ιστό στο πλοίο και εγώ το μόνο
  που θα κάνω είναι περιορισμένη συντήρηση;
  Ξέρω να το επισκευάσω; Όχι θα αλλάζω πλακέτες!

  Ένα ραντάρ Γ διαλογής AESA με 4 fixet panel κάνει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.

  Εγώ όμως που δεν έχω Μάστερ και Ντοκτορά, θα σας γράψω ένα προσχέδιο
  μελέτης για 4 ραντάρ που θα μπουν σε ένα δικής μας σχεδίασης πολεμικό
  πλοίο.

  Θα δείτε πως με εξαιρετικά χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα,
  ακόμα και από ραντάρ Α διαλογής τα κορυφαία ARAR 2, SEA FIRE.
  Με κόστος ενός ραντάρ Γ διαλογής.

  Το σημαντικότερο θα είναι πως αυτά τα ραντάρ θα μπορούν να μπουν
  σε αυτοκινούμενα συστήματα ΑΑ για να αντικαταστήσουν τα Χωκ.

  Σαν πλοίο υλοποίησης σχεδιασμού θα πάρω της παλιές φρεγάτες S.
  Γράφω ότι μπορώ να βάλω πολλά ραντάρ επάνω πως το λέω έτσι στη τύχη;
  Θα μπορούσα να γράψω και για άλλα συστήματα που θα έμπαιναν επάνω στο πλοίο.
  δεν θα το κάνω θα περιοριστώ μόνο στην ειδικότητα μου δεν θα μπω σε ξένα χωράφια.

  Θα κάνω όμως μόνο της απαραίτητες υποδείξεις για τους πυραύλους και θα εξηγήσω πως σκέπτονται η εταιρίες -πολεμικές βιομηχανίες.

  Όχι δεν θα πάω στην THΑLES να πάρω ένα ραντάρ με 300% παραπάνω χρέωση!
  Είπαμε ηλεκτρονικός είμαι ξέρω από ραντάρ και συστήματα αυτών.

  Τι είχα προτείνει πριν από λίγο καιρό για βελτίωση της μαχητικής ικανότητας;
  Την τοποθέτηση και αλλαγή των ραντάρ των φρεγατών S με πολύ χαμηλό κόστος.
  Να μπουν δυο ραντάρ, ένα μεγάλης έρευνας αυτοκινούμενο ραντάρ από το Ισραήλ
  που αγόρασε 17 με πολύ χαμηλό κόστος η Σλοβενία ELM-2084 MMR.
  Να μπει και το ραντάρ που μας προτείνουν στην κορβέτα Θεμιστοκλής EL/M -2258 ALPHA.

  Με αυτά τα δυο ραντάρ θα δούμε πως μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από
  πανάκριβα ραντάρ, λύσεις και τεχνικές που υπάρχουν.

  Στον σχεδιασμό έχει υπολογιστεί η ανάγκες εξόδου του στόλου σε 7+ μποφόρ.
  Το πλοίο πρέπει να είναι ικανό να μάχεται, ακόμα και αν δεχτεί πλήγμα και καταστραφεί ο ένας ιστός με της κεραίες των ραντάρ.

  Το πλοίο πρέπει να στέλνει δεδομένα σε δυο πυραύλους όχι από ένα αλλά από δυο
  ραντάρ. Δηλαδή χωριστά στο κάθε έναν πύραυλο.

  Θα το εξηγήσουμε αυτό πως δουλεύει και ας σταματήσουμε να βάζουμε ξενικούς
  όρους ρίξε και ξέχνα το. Χωρίς να ξέρουμε πως γίνετε.

  Θα εξηγήσουμε τι συμβαίνει σε υψηλό κυματισμό πως χάνει τον στόχο το ραντάρ
  και για πόσο χρονικό διάστημα;
  Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να εξηγήσουμε και να αναλύσουμε.

 53. ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΚΕΡ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟ ΠΝ..ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ 10ΕΤΙΑ,ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΒ,ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ,ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΙΓΗ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΟΥΣ….ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ[ΠΛΟΙΟ]

 54. Επειδή τις Μπελάρα σαν πλοίο τις αγαπούσα, νομίζω ότι είναι καιρός πια να πούμε Γεια και αντίο.

  Είναι κουραστικό και βαρετό. Πάλι τα ίδια κόλπα, τα πουλάμε 2,8 δις αλλά με FOS και βασικό φόρτο όπλων πάει στα 4 δις. ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ???

  Μας δουλεύουν μπροστά στα μούτρα μας, κανονικά η FOS ανά καράβι και δει όταν είναι καινούργιο τα πρώτα 5 χρόνια θα έπρεπε να είναι δωρεάν και να περιλαμβάνει όλα τα χρόνια από το 6ο ως το 30ο. Και σιγά το κόστος του φόρτου όπλων.

  Εμένα μου θυμίζει την περίπτωση που κάποιος αγαπάει από καρδιάς και είναι καψούρης με κάποια, αλλά η άλλη εδώ και δύο χρόνια το μόνο που κάνει είναι να συζητάει για την προίκα και τι θα πάρει αυτή, και συνεχώς ανεβάζει απαιτήσεις και νασου οι κουτοπονηριές στις διαπραγματεύσεις που πάει να σου πάρει τα λεφτά από αλλού κτ.

  Σόρρυ, αλλά τότε α) δεν σε αγαπάει αυτή, β) το μόνο που την νοιάζει τα είναι τα λεφτά και πόσο να πουλήσει τον εαυτό της άρα δεν είναι παρά…

  Καιρός να πάψουμε να ξεροσταλιάζουμε για αυτήν και πάμε άμεσα αλλού, αρκετό χρόνο χάσαμε εδώ. Το καλό είναι ότι μάθαμε το ποιόν της, οπότε ακόμη και να χαμηλώσει τις απαιτήσεις της, ξέρουμε απλά ότι το μόνο που την νοιάζει είναι τα λεφτά.

  Bye Bye [email protected]

  Πραγματικά με τόση κοροιδία από τους Γάλλους στα μούτρα μας, και MMSC να πάρουμε δεν θα στεναχωρηθώ. Και παλιά οι φήμες έλεγαν ότι τα αντισταθμιστικά (να το πω ευγενικά) στις αγορές οπλικών αντε να ήταν 2-4%, με τέτοιες τιμές μοιάζει ότι υποβόσκουν υψηλά διψήφια ποσοστά

  1. Ρε αδερφέ πλάκα μας κάνεις;;
   Το κόστος της κάθε BelharraHN 32 κελιων βγαίνει στα 700-750 έκατ χωρίς όπλα την ώρα που κάποιοι μας είχαν πρήξει ότι το πλοίο έβγαινε πάνω από 1 δις.
   Ξέρεις πόσο κοστίζει ένας Aster30;;
   Πόσο ο,ο RIM 116 ,ο exocet MM40 Block 3 C k οι MU-90;
   Αν ξέρεις απλά κάνε τις πράξεις γιατί στην τιμή των 4,75 δις για τα 4 πλοία είναι κ το κόστος
   128 Aster30
   84 RIM 116
   32 exocet MM40 Block 3 C
   24 MU-90 κ κοντά στα 2000 βλήματα για τα OTO-76mm STRALES εκ των οποίων τουλάχιστον 600-800 Dart.
   Όλα τα παραπάνω είναι κοντά στο 1 δις αν ψάξεις τις τιμές.
   Βγάλε τώρα κ τα 400-450 εκατ για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 κ την 5ετη FOS k βγάλε σύνολα.

   1. Ρε αδερφέ, πλάκα μας κάνεις?

    Γιατί ένα πλοίο 4,500 τόννων χωρίς τα όπλα να κάνει 700-750 εκατ όταν ένα πλοίο 6.700 τόννων κάνει 500-600 εκατ? Θα βάλουν πιο πολύ σίδερο, θα χάσουν περισσότερες εργατο-ώρες, ΤΙ???? Το κόστος του R&D το έχει πληρώσει ΗΔΗ η Γαλλία και ήταν στην τιμή των δικών τους πλοίων, τα δικά τους πλοία κοστίσανε περίπου 500 το κομμάτι συν το R&D βγήκαν 700 χωρίς τα όπλα. Εγώ λέω ότι στην θέση του κόστους του R&D για εμάς μπαίνει το κόστος των όπλων.

    Και τέλος βαρέθηκα με την ΚΟΡΟΙΔΙΑ για την FOS!!! Το νούμερα που χρεώνουν για FOS πρώτης 5ετίας είναι εντελώς γελοία σαν να απευθύνονται σε ζουλού. Όσοι αποδέχονται τα κόστη αυτά να μας πουν τι κόστη είχαμε για την συντήρηση των ΜΕΚΟ κατά την πρώτη 5ετία όταν ήταν καινούργια και να τα συγκρίνουμε για να γελάσουμε. Να μας πουν τι κόστη FOS είχαμε για τα υποβρύχια την πρώτη 5ετία.

    Να σας πω εγώ. Τα κόστη FOS είναι σχεδόν μηδενικά! Γιατί?
    Γιατί το 70% του κόστους είναι το σίδερο (το σκαρί του πλοίου) που είτε δεν παθαίνει τίποτα είτε απλά φτιάχνεις το σίδερο. Στο άλλο 30% του κόστους (ραντάρ, vls, σύστημα μάχης, λοιποί αισθητήρες, υπολογιστές κτλ), αν χαλάσει κάτι στην πρώτη 5ετία σημαίνει ότι είναι ελατωματικό και είναι υποχρέωση του κατασκευαστή να το φτιάξει δωρεάν. Αυτά αν βγάλουν πρόβλημα θα το βγάλουν το πρώτο έτος, δεν χρειάζεται να φτάσεις στο 5ο έτος.

    Σε παλαιότερο άρθρο είχε γραφτεί ότι η FOS 5ετίας θα κοστίζει το λιγότερο 10 εκατ τον χρόνο ανά πλοίο και ενδέχεται να πάει πιο ψηλά. Σοβαρά μιλάτε τώρα? Δηλαδή 50 εκατ στην 5ετία για σέρβις ανά πλοίο και μάλιστα η ελάχιστη τιμή? Τέτοιο ποσό σαν μέσος όρος μπορεί να έχει νόημα μετά το 15ο ή 20ο έτος (μέσος όρος γιατί δεν πρόκειται να δώσουν 10/έτος, αλλά πχ μια 40άρα για να το κάνουν μεγάλο σέρβις με τα ανταλλακτικά κτλ). Δηλαδή αν μας τιμολογούν 10/έτος την πρώτη 5ετία που δεν θα χαλάει τίποτα από το 15ο έτος τι θα μας χρεώνουν?

    1. Εκεί… Έχει κολλήσει η βελόνα….

     Συγκρίνεις τιμές δεκαετίες με σημερινές. Σε σημερινές τιμές είναι προφανές ότι οι FREMM είναι ακριβότερες.

     Όσο για την FOS περιλαμβάνει πακέτο ανταλλακτικών. Οι ίδιες μπούρδες και για τις τιμές των rafale που μας πούλησαν πανάκριβα μέχρι που αποδήμησε ο κ ζηκίδης το όλο επιχείρημα.

     1. Τα Ραφάλ μας τα πούλησαν φτηνά και έλεγα ότι κανονικά πουλιούνται φτηνά, άλλοι έεγαν ότι αξίζουν να δοθούν ένας σκασμός λεφτά. Για τα αεροπλάνα δώσαμε 1 δις και τόσα είχε πει και η Παρλί στην Γαλλική βουλη ότι θα μας τα πουλήσουν. Το θέμα είναι ποιος πήρε τι από το άλλο 1,4 δις.

      Όσο για τις τιμές, τα ίδια λέγατε ότι οι εξωφρενικές τιμές είναι λογικές όταν μας τα έδιναν 1,6 δις το ένα και έλεγα 0,7 με τα όπλα. Φτάσαμε πια στο 0,7 δις χωρίς τα όπλα οπότε νομίζω ότι και εκ του αποτελέσματος δικαιώνομαι.

      Όσοι έλεγαν ότι οι Fremm είναι πλέον ακριβές ποτέ δεν εξήγησαν με βάσει ποια επιχειρήματα το αναφέρουν καθώς:

      -Οι ιταλοί πρότειναν στην Βραζιλία Fremm με 550 εκατ συν όπλα (όσο λέω εγώ για την Μπελ που είναι πολύ πιο μικρή)
      -Έδωσαν του κουτιού Fremm στην Αίγυπτο και τα παπαγαλάκια, οι σανοφάγοι αλλά και οι αγαθοί εθελοτυφλούντες γα να δικαιολογήσουν την ντροπή της χώρας μας που τις είχε ανάγκη πιο πολύ αλλά δεν τις πήρε, άρχισαν να ψελλίζουν ότι είναι μέρος Mega-Deal μεταξύ Ιταλίας-Αιγύπτου το οποίο στην αρχή έλεγαν ότι θα είναι 18 δις, μετά 11 δις μετά 9 δις και μετά δεν ήρθε τίποτα (στο τέλος θα αθροίσουν τίποτα πολιτικές αγορές από Ιταλία κανα φιατάκι, μακαρόνια κτλ για να πιάσουν το ποσό) αλλά κανένα Mega deal δεν ήρθε, και αν ποτέ θα έρθει, θα είναι και αυτό σε κανονικές τιμές και όχι τιμές κορόιδων.
      -οι Ιταλοί (Fincantieri) υπέγραψαν σύμβαση με ΗΠΑ να χτίσουν 10 Fremm με πολύ ενίσχυση και πολύ πιο ακριβό εξοπλισμό (ηλεκτροπαραγωγή) με κόστος (για το σκαρί 5,5 δις δολλάρια για 10 πλοία, όπερ 550 εκατ το ένα, όπερ σε ευρώ κανα 440 εκατ το ένα. Πάνω σε αυτό μετά θα μπουν τα ραντάρ και συστήματα το οποίο θα το φτάσει στα 700-800 εκατ πριν τα όπλα, όσο μας λένε ότι κάνει και η Μπελάρα, που όμως:
      α) είναι 50% μικρότερη
      β) δεν έχει τόσο ενισχυμένες αντοχές σε χτυπήματα όσο είναι η Fremm των ΗΠΑ
      γ) δεν έχει τις υποδομές για τις ίδιες μελλοντικές δυνατότητες (ηλεκτροκίνηση, λέηζερ κτλ)

      Άρα ΔΕΝ συγκρίνω τιμές δεκαετίας με σημερινές, αν σύγκρινα τιμές δεκαετίας θα έλεγα για την Fremm του Μαρόκου που με όλα μέσα πήγε κάτω από τα 500 εκατ.

      Απλά συγκρίνω τιμές
      -κράτους που απαιτεί από τον προμηθευτή ποιότητα και τιμή, και
      -κράτους είτε κορόιδου είτε κάτι άλλο πιο ύποπτο

 55. Ακομα αρκετα άτομα δεν εχουν καταλαβει οτι μια Aster30/SM2IIIB/ESSM2/MicaNG κοστίζει οσο μια DM2A4 τορπίλη..

  Και δεν μιλαμε για SM2IIIC που κοστιζουν 5εκ.Και ειναι και η μονι SM2 που ισος να συγκρίνετε με τα Aster30.

  Ολλα τα άλλα SM2 ειναθ ξεπερασμένης τεχνολογιας.

  Πριν λοιπόν ονειρευόμαστε 24xSM2IIIC & 32xESSM blow για καθε φρεγατα που θα παρουμε ας υπολογίσουμε ποσα χρόνια χρειαστήκαμε να βρουμε λεφτα για τα 30xDM2A4.

 56. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!

  ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ!

  Καλύτερα μην ξαναβάλετε άρθρο για αυτές τελείωσε, ούτε καν θα το ανοίγω. Υποτιμάνε την νοημοσύνη του Έλληνα,μας θεωρούν κάτι σαν Μάου Μάου, και ότι όταν θα μας το λένε κατάμουτρα θα πρέπει να χαμογελάμε κιόλας που μας λένε βλάκες και θύματα.

  Πραγματικά με κάνουν να μετανιώνω και για τα Ραφάλ. Όταν σε άλλο σαιτ έγραφε ότι το τελικό κόστος των αεροσκαφών ήταν 1 δις καθώς πουλήθηκαν στα 45 τα μεταχειρισμένα και στα 85-90 τα καινούργια, μπορεί κάποιος να μας πει τι είναι τα άλλα κόστη και να βάλει από δίπλα ρεαλιστικά κόστη της αγοράς για κάθε ένα από αυτά?

 57. Τι Αγριες Μέλισσες και κολοκύθια.
  ΦΡΕΓΑΤΙΑΔΑ κύριοι!Πλοκή,δράση,ανατροπές,πρωταγωνιστές και πλήθος κομπάρσων.
  Χαλαρώστε παιδιά.Η κορύφωση του έργου θα ξεκινήσει μόλις απαντηθεί η LOR.Μέχρι τότε θα βλέπουμε spoilers και θα ανταλλάσουμε απόψεις ενώ οι σκηνοθέτες έχουν άλλα στο μυαλό τους.
  ΥΓ.Αντε να δώσω κι εγώ ένα αποκλειστικό.
  Οταν η Babcock αναφέρεται σε ελληνικά ναυπηγεία ΔΕΝ εννοεί την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά.

  1. Η κυβέρνηση όμως φίλε την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά θέλει να «σώσει», όχι το Πέραμα και τη Σύρο. Εκεί είναι τα ψηφαλάκια!

 58. Ανακεφαλαίωση.

  – 400 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200
  – 4,350 δισεκατομμυρίων ευρώ για 4 Μπελλάρες (η Μπελάδες) με 4 Sylver A50, 1 MK-49 εκτοξευτή RIM
  – 128 (32×4) βλήματα Aster 30
  – (21×4) πυραύλους RAM Block 2,
  – 16 (4×4) MU90
  – βλήματα του Oto Melara
  – 5αετή σύμβαση ανταλλακτικών.

  Και το Γαλλικό ναυτικό θα μας δώσει και δύο προς απόσυρση πλοία του μετά απο σκούπισμα και σουλούπωμα, τσάμπα.

  Ερώτηση προς τον συντάκτη, αν γνωρίζει.
  – Το Οτο Μελάρα θα είναι Strales ?
  – Στην τιμή περιλαμβάνεται και κάποιο ECM?

  1. Οι τορπίλες δεν μπορεί να είναι μόνο 16. Υπάρχει και έξτρα φόρτος στο πλοίο ενώ πρέπει να υπολογισθούν και τα ελικόπτερα (;;)

 59. Ανακεφαλαίωση (διόρθωση).

  – 400 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200
  – 4,350 δισεκατομμυρίων ευρώ για 4 Μπελλάρες (η Μπελάδες) με 4 Sylver A50, 1 εκτοξευτή MK-49
  – 128 (32×4) βλήματα Aster 30
  – 44 (21×4) πυραύλους RAM Block 2,
  – 16 (4×4) MU90
  – 32 (4×8) Exocet MM40 Block 3 ???
  – βλήματα του Oto Melara
  – 5αετή σύμβαση ανταλλακτικών.

  Και το Γαλλικό ναυτικό θα μας δώσει και δύο προς απόσυρση πλοία του μετά απο σκούπισμα και σουλούπωμα, τσάμπα.

  Ερώτηση προς τον συντάκτη, αν γνωρίζει.
  – Το Οτο Μελάρα θα είναι Strales ?
  – Στον ένα φόρτο περιλαμβάνονται και οι Exocet?
  – Στην τιμή περιλαμβάνεται και κάποιο ECM?

  1. – Το Οτο Μελάρα θα είναι Strales ?
   – Στον ένα φόρτο περιλαμβάνονται και οι Exocet?
   – Στην τιμή περιλαμβάνεται και κάποιο ECM?

   Αν μου επιτρέπεις να απαντήσω νομίζω πως είναι αυτονόητες απαιτήσεις του ΠΝ και συμπεριλαμβάνονται ήδη, στο παραπάνω κόστος. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος.

 60. Ας αφήσουμε έξω την ενδιάμεση λύση και ας εστιάσουμε στο ίδιο το πλοίο.

  Αρχικά πρόκειται για μια ακριβή πρόταση που δικαιολογείται από την τεχνολογία που ενσωματώνει. Το πρόβλημα όμως παραμένει ο οπλισμός της. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι θα έχει 4 Α50 θα έχουμε ένα σύνολο από 32 βλήματα. Δεν είναι μικρός αριθμός αλλά αν σκεφτείς ότι με 4 MK41 μπορείς να έχεις τον τετραπλάσιο αριθμό βλημάτων γίνεται σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα. Προφανώς η οικογένεια πυραύλων Aster είναι ένα τεχνολογικό άλμα αλλά πλέον όταν οι αεροπορικές επιθέσεις μπορούν να γίνουν με σμήνη φθηνών drone τα 32 βλήματα φαντάζουν οριακά. Κάπου εδώ πραγματικά θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό και η εγκατάσταση συστημάτων laser την επόμενη δεκαετία.

  Με τα δικά μου τα μάτια το μεγαλύτερο πρόβλημα της πρότασης είναι ότι ο Α50 ο οποίος με εξαίρεση τον πύραυλο crotale δεν υποστηρίζει τετράδες ή έστω δυάδες πυραύλων σε κάθε κελί.

  Ένας ακόμα προβληματισμός είναι το μέλλον για αυτό το πλοίο. Αναφέρομαι στην δυνατότητα επιπλέον εξοπλισμού του πλοίου με άλλα κελιά. Η πρόταση των Belhara XL ίσως να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα αλλά το κόστος από όσο θυμάμαι εκτοξεύεται. Γενικά οι Γάλλοι με την ακαμψία τους έχουν βάλει αυτογκόλ.

  Το λατρεύω σαν πλοίο αλλά νομίζω δεν μπορεί αυτήν την στιγμή να ανταγωνιστεί την ολλανδική και την αγγλική πρόταση. Ειδικά η αγγλική πρόταση που είναι ένα πλοίο με επιπλέον τονάζ είναι ιδανική για το μέλλον.

  1. @ Alex
   νομίζω ένα λέιζερ δεν κάνει τίποτα (μικρή ακτίνα δράσης, θέλει και κάποιο χρόνο να ψήσει τον στόχο), θες πολλά, που σημαίνει πως αν προχωρήσει η τεχνολογία θα μπαίνουν σε μεγάλα πλοία.

 61. Στό «ιστορικό σιτε» ακομα επιμένουν για 3,5δις για διό FDI HN το καλοκαιρι..

  Που πήγαν η μέρες του κυρίου Καββαθας και τις σοβαρής ομάδας συντακτών του που αγαπούσα σαν πιτσιρικάς και αγόραζα καθε μήνα το περιοδικό..

  Διλαδι απο 1,750δις στιν περιπου ιδια διαμόρφωση «μαγικά» πέσαμε στα 1,075δις..

  Γοα να δουμε πος θα το εξηγήσουν αφτο..αμα το τολμούν ποτε να το εξηγήσουν.

  Τραγικοί..

  1. Τη δουλειά τους κάνουν.
   Υπάλληλοι είναι. (embassy+LM employeed)
   Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή.
   Eν τω μεταξύ οι Γάλλοι τους έχουν πάρει γραμμή τι ρόλο (ύπουλο) βαράνε και δεν πρέπει
   να τους δίνουν καθόλου πληροφορίες.
   Χτες έγραψαν ότι οι γάλλοι πήγανε στην γδαεε, αλλά δεν ξέρουμε τι έγινε.
   Και το παρόν σάιτ έχει πληροφορίες για ακριβή διαμόρφωση και ακριβες ποσά και επιμέρους.
   Εχουν αποφασίσει οι γάλλοι ποιοι ειναι αξιόπιστοι και θα παίρνουν απο αυτούς πληροφορίες.
   Καταλαβαίνει κανείς οτι naval group, thales, mbda αν τους τηλεφωνήσουν τους κλεινουν το τηλέφωνο.
   Το τελευταιο τους χαρτί για να αποδομίσουν τις μπέλες ειναι να παρουσιάζουν οτι οι υπολοιπες προτάσεις είναι ακαταμάχητες και παμφθηνες και οι μπελες πανακριβες.
   Οταν συμβει αυτο στη συνειδηση του κοσμου, (που εν μερει εχει συμβει με τοση πλυση εγκεφαλου που του κανουν να παρουσιαζουν μονο τα αρνητικα της και καθολου τα θετικα), η μπελα να παρουσιαζετε σαν πανακριβη και υποεξοπλισμενη, τοτε θα σου πουν «να τωρα πολιτικη αποφαση να παρουμε τις αλουμινοτρατες, ετσι κι αλλιως και οι μπελες μαπα σαν τις αλουμινοτρατες ηταν, οριακα καλυτερες» οπότε ο χαζός λαος δε θα χαλαστει και πολυ.
   Θα σου πει αφου χασαμε τις αγγλικες και ολλανδικες υπερπροτασεις (λογω πολιτικης αποφασης) τι μπελες τι αλουμινοτρατες και οι 2 μαπα ειναι.

   1. Απλα θιμυθικα τον κύριο Καββαθα και με έπιασε λιγο η μελαγχολία..φυσικά την δόύλίά τους κάνουν.Δεν είμαστε αλλο στις δεκαετίες 80/90 τις σοβαρής & ποιοτικής δημοσιογραφίας..2021..δισκολες εποχές ζουμε..

  2. @Αγγελος ο Καββαθας με τα καλά και τα καλά του ως προσωπικότητα ήταν κάτι το εξαιρετικό . Τον γνώρισα μέσα από τους 4τροχους όπου εξηγούσε την πολιτική σαπιλα του τόπου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα άρθρα του για τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τις στημένες δημοσκοπήσεις. Η σημερινή κατάσταση στην «Κυβέρνηση και Γλυψημο» είναι πια τραγική, φερέφωνα της κυβέρνησης και της πρεσβείας.

   1. Ο ΚΑΒΒΑΘΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ….ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ 4Τ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ

 62. Παντως με την οικονομια φετος στο ναδιρ, 500-600 εκατομμυρια θα ειναι η οροφη για το καθε πλοιο με οπλα και υποστηριξη, μονο εκει φτανει η τσεπη μας.

  Νομιζω οτι οι πιο πιθανες λυσεις ειναι

  – Sigma στους 3-3μιση χιλιαδες τονους με ΜΚ41 των 8-16 κελιων
  – Arrowhead σε διαμορφωση Type-31 με ΜΚ41 των 8-16 κελιων αντι για CAMM.
  – ΜΕΚΟ Α-200 επισης με 8-16 κελια μαξιμουμ, αλλα ακομη και αυτη η λυση ειναι μαλλον πολυ ακριβη

  Oποιος πιστευει οτι η χωρα εχει χρηματα για Ισπανικη φρεγατα του 1μιση δις με οπλα και υποστηριξη, η Γαλλικη Μπελ με κοστος 1+ δις με οπλα και υποστηριξη, ή Ιταλικη FREMM με εντελως διαφορετικα συστηματα και ηλεκτρονικα, νομιζω οτι ειναι σε παραλληλο συμπαν.

 63. Ερωτήσεις κρίσεως:

  Γιατί δεν σχεδιάζουμε μια κλάση πλοίων ανάλογα με της επιχειρησιακές ανάγκες;
  Γιατί δεν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που ξέρουν για να τους βοηθήσουν;
  Ξέρουμε τι χρειαζόμαστε; Αμφιβάλω!

  Τι θα μας πείραζε να πηγαίναμε στην danem και να της λέγαμε θέλουμε αυτό;
  Τι ξέρουμε από ραντάρ ότι μας λένε οι εταιρίες;
  Δεν μπορούμε να βάλουμε ραντάρ στα πλοία που μετά θα τα
  χρησιμοποιήσουμε σε ΑΑ σύστημα για αντικατάσταση των Χωκ;

  Δεν μπορούμε να παραγγείλουμε τα ίδια ραντάρ για τα πλοία και για
  ΑΑ συστήματα και μεγάλης εμβέλειας κινητά ραντάρ;
  Δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με τους πυραύλους;
  Δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με ΑΑ πυροβόλα;

  Δεν ξέρουμε ότι έτσι θα έχουμε μικρότερο κόστος;
  Δεν ξέρουμε ότι έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη βιομηχανική συμμετοχή;
  Δεν ξέρουμε πως έτσι θα έχουμε ανταλλάγματα για την
  πολεμική μας βιομηχανία;

  Δικαίος Γεώργιος ο γνωστός Μικρός Ήρωας
  Ηλεκτρονικός.

    1. Αλλο τι θελω αλλο τι γινεται στη χωρα αυτη. Πρωτος ημουνα που εγραφα να παμε για συνολικο πακετο με τους γαλλους, πλοια, μαχητικα, Α/Α, κτλ συνεργασια και αναπτυξη αμυντικης βιομηχανιας, και τα σαινια το πρωτο που τους ενοιαζε ειναι πως θα βγαλουν χρηματα απ τις mmsc (βλ. κυριακος – ευτηχως που πηρε διαστασεις το θεμα), ειδες εσυ να κοπτονται; ασε που θελει και καποια χρονια για πληρης αναπτυξη της αμυντικης βιομηχανιας, και οχι ξεπετα κινησεις ( βλ. τουρκια, τους εχει παρει μια 20ετια τουλαχιστον και με συνεργασιες).

     1. Λύσεις υπάρχουν δεν θέλουν οι από πάνω να της κάνουν.

 64. https://www.youtube.com/watch?v=vTeoIPmEwOw

  Κάναμε πολύ ανταγωνιστική προσφορά στην ελλάδα (tres competitif) μας λέει η φλοράνς.
  Και θέλουμε στρατηγικη σχέση (strategique) και πλήρης συντονισμένες κινήσεις του γαλλικού και ελληνικου ναυτικου στη ΝΑ μεσόγειο.
  Προφανως και παιρνοντας 6 γαλλικά πλοια (4 μπελες+2 ενδιάμεση) οι 2 στολοι θα μοιραζονται κοινα συστηματα
  και στην ουσια θα λειτουργουν σαν ενα.
  Οποιος πολιτικος και στρατιωτικος υπογραψει για τις τρατες και οχι για τις μπελες και χασουμε αυτη τη στρατηγικη σχεση με τους γαλλους που σαν μια γροθια θα κυριαρχουμε στη ΝΑ μεσογειο, ας ετοιμαστεί για ειδικά δικαστήρια.

  1. Εκεί είναι το παιγνίδι.

   Αντιθέτως με τους αμερικάνους δεν υπάρχει περίπτωση σύσφιξης σχέσεων με δική μας κίνηση. Αν δεν αποφασίσουν οι ίδιοι να κόψουν σχέσεις με την τουρκία, θα κρατούν ίσες αποστάσεις. Αν θελήσουν να τους δελεάσουν θα αδειάσουν εμάς.

  2. θελω να πιστευω (καλα βεβαιοτητα δεν υπαρχει) οτι η ολη ιστορια με τη LOR στους ουσαιους γινεται για να ξεφωρτοθουμε αυτους κ τω εν ελλαδι σιναφι τους οσο πιο διακριτικα – διπλωματικα γινεται… να φανει δλδ οτι κοπηκαν στις λεπτομερειες κ καλα…βλεπεις στον αρχινταβαντζη δεν μπορεις να του κλεισεις την πορτα στα μουτρα. Συγχρονως πιεζεις και τους υπολοιπους να κανουν raise κ κυριως τους Γαλλους…Εαν ειναι το σκεπτικο, οκ , καλα το πανε. Τελοςπαντων, θα δειξει.

 65. Πιστεύω ότι η μοναδική περίπτωση να επιλέγει η Γαλλική πρόταση συνδέεται με δέσμευση της χώρας για χρήση σχεδόν αποκλειστικά Ευρωπαϊκών όπλων.
  Η πιο ολοκληρωμένη προσφορά βρίσκεται εκτός ΕΕ (Arrowhead – Type 23).
  Η αποδοχή της πρότασης για MMCS δηλώνει «υποταγή»στις ΗΠΑ.
  Η Ολλανδική πρόταση αποτελεί συμβιβασμό, με τους κινδύνους που αναφέρει ο CK.
  Τείνω να πιστέψω ότι η απόφαση θα είναι πρωτίστως πολιτική.

 66. Η διαμόρφωση των 4 εκτοξευτών επιτρέπει έστω και οριακά πολυστρωματική αεράμυνα, μαζί με RAM+Strales. Και αν δεν μπορεί να μπει Mica ή CAMM μπορεί να μπει ο Aster15. Και πάλι το πλοίο θα είναι το ισχυρότερο των κρατών Ανατολικά της Ελλάδας.
  Δεκτές όλες οι συγκρίσεις και η προτίμηση πολλών, για Ολλανδικές ή Βρεταννικές, ή για άλλους Γερμανικές. Όπως έχω ξαναπεί ότι πάρουμε εκτός από MMSC χαμένοι δε θα βγούμε. Όσο όμως η γνωστή σιτοδελίδα, σε κάθε άρθρο της εξακολουθεί τεχνηέντως να θάβει τις Bellara και να σπρώχνει τις LCS (κατά κόσμον MMSC) αυξάνεται ο φόβος μου για στημένο παιχνίδι υπέρ των LCS. Αν καταλήξουμε να πάρουμε LCS ακόμα και η γαλλική διαμόρωση της FDI είναι έτη φωτός καλύτερη.

  1. Γιατι δεν μας προσφέρουν Gowind;

   Το εχο αναφέρει και αλλες φορες.Δεν χειαζομαστε FDI HN με seafire & Aster30 στο Αιγαίο.

   Διό FDI HN Seafire & full Aster30 για την ανατολική Μεσόγειο θελουμε.
   Μαζι με 2xGowind full MicaNG.

   Για το Αίγιο 4xGowind διαμόρφωσης UAE και 4xMekoUPG.Full ESSM BLK2.

   Και εδο που το λεμε ολλα τα Gowind μπορουν εφκολα να τα φτιαχουμε εδο..αυριο..

   2xFDI HN 2,15 δις και 6xGowind 2,1δις.Μαζι με meko upg φτανουμε πάλη 4,6-4,7δις.Και δουλιες εδο,και tech transfer για τις FDI ,και «ενδιαμεσι λύση» 24 μηνών και 12 μεγαλες μονάδες σύγχρονες(2xFDI HN,6xGowind,4xMeko Upg) μεχρι το 2030 αντι 8..(4xFDI HN & 4xMeko upg).

   Το τι θα κανουμε μετα με τις 6χ S upg θα ειναι το μονο προβλιμα μας.

   1. Αυτο αφορα το ΠΝ να παει για gowind καθαρα, αλλα εαν οντως αυτο που ειπε ο Μησοτακης για 5 δις να δοθουν για ΠΝ, τοτε σιγουρα προσφορα των γαλλων ειναι απ τις πιο καλες μεχρι στιγμης.

 67. Αρχίζω να βλέπω ότι μετά τα Rafale όλο και πιο δύσκολη γίνεται μια προμήθεια belhra. (Πόσα χρήματα θα αφήσουν οι ΗΠΑ;). Εκτός αν μιλάμε για αγορά 2 σκαφών από Γαλλία και ακόμα 4 mmsc από ΗΠΑ.

  1. Αυτό το φοβάμαι και εγώ !!
   Παπανδρεϊκή λύση στην αγορά του αιώνα
   Να μην αφήσουμε τους συμμαχους μας παραπονεμένους
   Βάλε και δυο 214 στους Γερμανούς να μην γκρινιάζουν!!

 68. Το πλοίο είναι ικανότατο !
  Αρκεί να δωθεί με τα πρόσθετα ECM+Strales+ 32 x Α50 cells για μίξη Aster30 και Mica + Ένα ή και δύο Ramm εκατέρωθεν του ελικοδρόμιου .
  Για ενδιάμεση να ΑΦΗΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΙΔΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ !!!!!
  Αν δεν σας αρέσουν οι Cassard που είναι τζάμπα για να τις χρησιμοποιήσετε για 2-3 χρόνια ώσπου να παραλάβουμε τις ΜΕΚΟ τότε να ζητηθει να φτιαχτούν δύο κορβέτες Gowind 2500 όπως ακριβώς ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ !!
  Φτιάχνουν και οι Γάλλοι κορβέτες και μάλιστα φτηνότερες και καλύτερες ..!

  1. Προφανώς η λύση των Γάλλων για τα δικα τους μεταχειρισμένα πλοία γίνεται ώστε να απορροφήσουν τα χρήματα της ενδιάμεσης λύσης ώστε να βγει η τιμή για 4 μπελαρα όπως τις θέλουμε εμείς. Το δυο τρία χρόνια δεν ισχύει. Αν πάρουμε τα γαλλικά μεταχειρισμένα θα είναι για μέχρι το 2026 το λιγότερο (σταδιακή απόσυρση μιας S και μιας ΜΕΚΟ που θα βγαίνει για αναβάθμιση) συν ότι το 2024/25 θα παραδοθεί η πρώτη belhara.

 69. Οι δυο ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι οι παρακάτω.

  1) Πόσους πυραύλους Α/Α έχει σκοπό να τοποθετήσει σε κάθε φρεγάτα το ΠΝ ?
  Έχει σκοπό για πάνω από 32 πυραύλους ?

  2) Οι Σχεδιάσεις των υπολοίπων κατασκευαστών θα φέρουν πυραύλους Α/Α άμυνας περιοχής SM2?

  ============================================================================

  Αν το ΠΝ έχει σκοπό να τοποθετήσει MAΞ 32 Α/Α πυραύλους σε κάθε πλοίο τότε η BELLA όπως μας δίνεται είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ πλοίο που μπορούμε να πάρουμε μιας και είναι :

  α) Εφοδιασμένη με κορυφαίο Radar.
  β) Έχει ότι καλύτερο σε A/A πύραυλο.
  γ) Έχει πολύ δυνατή ανθυποβρυχιακή σουίτα .
  δ) Έχει RAM και Strales
  ε) Κορυφαία ηλεκτρονικά.

  Αν το ΠΝ έχει σκοπό να τοποθετήσει πάνω από 32 Α/Α πυραύλους, τότε πρέπει να δούμε τι είδους πυραύλους φορτώνουν οι Άγγλοι, οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί στις προτάσεις τους.

  Με αυτό τον τρόπο θα δούμε συνδυαστικά με όλα τα άλλα τι αξίζει και τι όχι.

  Έχω την υποψία πως πάνω από 32 Α/Α πυραύλους + ciws δεν θα τοποθετήσει το ΠΝ σε καμιά.

  Και λόγω κόστους και λόγω κόστους και λόγο επισφάλειας . Θα προτιμούσε δηλαδή να φτιάξει παραπάνω φρεγάτες – κορβέτες για να αυξήσεις τον οπλισμό του στόλου και όχι να υπερφορτώσει συγκεκριμένα πλοία.

  1. @ adpanos

   32 Α/Α πυραυλους + RAM μπορεις να τις βαλεις σε μια Gowind 3100 με ρανταρ AESA και με κοστος 350-400 εκατομμυρια.

   Για ποιο λογο να πας σε φρεγατα με διπλασιο και τριπλασιο κοστος οπως η Belhara F110 κτλ? Εαν δεχθει επιθεση κορεσμου και χτυπηθει απο 1-2 βληματα κατα πλοιων του ενος εκατομμυριου βγαινει εκτος μαχης και ισως να βυθιστει κιολας και παει το δισεκατομμυριο στον πατο της θαλασσας.

   Με τα ιδια χρηματα που κοστιζει μια Belhara μπορουμε να αγορασουμε 2 Gowind, δηλαδη διπλασιο φορτο πυραυλων και δυνατοτητων, και ετσι να αρχισει η αποσυρση των 40 χρονων S. Ταυτοχρονα επιτυγχανεται διασπορα δυναμεων σε μεγαλυτερη γεωγραφικη περιοχη.

   Το αλλο ζητημα ειναι οτι αν αγορασουμε Belhara τοτε πρεπει να ειναι ετοιμο το ΠΝ σε 10 χρονια να εχει στολο με μολις 8 φρεγατες , 4-5 υποβρυχια και 7 Σουπερ Βιτα. Δηλαδη μειωση πανω απο 60% του στολου που εχουμε σημερα. Ονομαζεται μακροχρονιος σχεδιασμος. Ας κανουν τα κουμαντα τους στο ΠΝ, καθως οταν ηταν να παρουν τις Αδελαιδες δεν τις ηθελαν, και το καλοκαιρι εψαχναν πλοια για να καλυψουν τα κενα.

   Οταν εχεις τρυπιες τσεπες δεν πας να παρεις ρολοι Rolex.

   1. Όπα φρένο!!
    Μην τα ισοπεδώνουμε όλα
    Μιλάμε για 32 ASTER 30 ΕAΝ παίρνει!!
    Η GOWIND των UAE τελικά θα έχει MK56 VLS με 16 ESSM
    Η DOHA των 3200TN θα έχει 16 ASTER-30 χωρίς βεβαια συρόμενο sonar
    Επιπλέον RADAR τύπου SF έχουν μεγάλο βάρος (>10 TN @ MAST)οποτε θέλουν και ανάλογο εκτόπισμα για να υποστηριχθούν
    Οι DOHA θα βασίζονται σε αλλα radar εκτος πλοίου για long range έγκαιρη προειδοποίηση

    Θα συμφωνήσω με το σκεπτικό σου πάντως
    Έχουμε να αντικαταστήσουμε 9s μέχρι το 2030 @ the latest
    Δεν σου βάζω υποβρύχια και πυραυλακάτους
    Δεν μας παίρνει να κοιτάζουμε πλοία του 1bil!!
    Κάποιοι πάσχουν από φαραωνικό νόσο και πρέπει να κατεβουν από το δένδρο τους!

    1. @ CK

     Δεν ειπα οτι οι Gowind 3100 θα φερουν ρανταρ Sea Fire, ουτε οτι θα φερουν 32 Αster 30.

     Mιλησα γενικα για 32 Α/Α πυραυλους και καποιο μετριο ρανταρ ΑΕSA.

     Θα μπορουσαν να ειναι 32 ESSM σε 8πλο ΜΚ41, η σε 4 ΜΚ56, και ενα ρανταρ τυπου AESA οπως το ΝS100, Giraffe 4A, κτλ.

   2. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα.

    Με το σκεπτικό σου θα μπορούσε το ΠΝ να φτιάξει αντί για Gowind διπλάσιες Baynunah ή οτιδήποτε άλλο σε μικρή κορβέτα και να κρατήσει τις μονάδες σε ακόμα υψηλότερη ποσότητα.

    Όμως ούτε η Gowid, ούτε άλλες μικρότερες κορβέτες δεν μπορούν να φέρουν ταυτόχρονα :

    α) Την ποσότητα των πυραύλων Α/Α περιοχής που είπαμε παραπάνω.

    β) Την πλήρη ανθυποβρυχιακό σουΐτα με τα καλύτερα και δυνατότερα συστήματα.

    γ) Οργανικό ελικόπτερο 10 τόνων.

    δ) UAV σαν δεύτερο.

    ε) Πανίσχυρο Radar για πλήρη εκμετάλλευση των Α/Α.

    στ) Πλήρη λειτουργία σε ακραίες καταστάσεις θαλάσσης.

    ζ) Μακροχρόνια παραμονή στην θάλασσα.

    Εν τέλη το ΠΝ θέλει Φρεγάτα και όχι κορβέτα.
    Εκείνο έθεσε τους όρους της αγοράς.
    Αν ήθελε κορβέτες θα ζητούσε κορβέτες.

  2. @ adpanos

   Το θέμα των πυραύλων Α/Α άμυνας περιοχής SM2 είναι αποκλειστικά δικό μας, όχι των κατασκευαστών φρεγατών.
   Η αγγλική, ολλανδική, γερμανική, ισπανική μπορούν να φέρουν άνετα SM2 (με περιορισμούς στην εμβέλεια, ανάλογα με το ραντάρ). Εμείς ζητήσαμε αποδέσμευση από ΗΠΑ;;;
   Περιλαμβάνονται οι SM2 στη LoR που στείλαμε;; Ή παριστάνουμε πως δεν τρέχει τίποτα;

   Γιατί αν οι ΗΠΑ αρνηθούν, αλλάζουν όλα – παίρνουμε τις γαλλικές και τελειώνει το παραμύθι. Και ναι, η απόφαση θα είναι πολιτική.

   1. Αυτά CK δεν τα ξέρουμε εμείς.
    Αλλά δεν μπαίνετε σε προβληματισμό;

    Ίσως να μην είναι οι Γάλλοι που δίνουν φρεγάτα με 32 Α/Α και όλοι περιοχής, αλλά το ΠΝ που τους ζητάει …..
    Οι άλλοι κατασκευαστές που όπως λες δεν έχουν λόγο για το όπλο αλλά μόνο για τον φορέα, το αφήνουν στο γενικό, δίνοντας απλά αριθμό και τύπο εκτοξευτών.
    Εκεί μπαίνουμε εμείς οι σχολιαστές και λέμε πως μπαίνει SM-2 (αλλά ποιος?) , μπαίνουν ESSM σε τετράδες κ.λ.π.

    Εγώ πάντως έχω αρχίσει να πιστεύω πως το ΠΝ λόγω ανάγκης για πολλά πλοία και με περιορισμένο budget για πολλά ακόμα χρόνια , έχει αποφασίσει ΜΑΧ 32 πυραύλους σε κάθε φρεγάτα ώστε να μπορέσει να αγοράσει μακροπρόθεσμα περισσότερες.

    Αν μου πει κάποιος πως κάθε νέα αγορά από εδώ και στο εξής θα φορά
    100 πυραύλους με
    16 περιοχής
    64 σημείου
    21 εγγύς προστασίας,
    την ώρα που σχεδόν όλος ο άλλος στόλος έχει μόνο sparrow σε αστείες ποσότητες ….. θα τον έβγαζα τρελό.

  3. Αναλόγως του πυραύλου. Για να το πούμε απλά και βάση των παλαιότερων χρόνων το ΠΝ ήθελε 24-48 μεγάλους βεληνεκούς, 16-32 μικρού-μέσου βεληνεκούς και ciws (phalanx η RAM). Τώρα σήμερα γίνεται το απόλυτο χάος και δεν πιστέυω ότι το ΠΝ θα δεσμεύσει καμία κυβέρνηση με πολυ κλειστή απαίτηση.

 70. Ειστε λοιπον εσεις γνωστος και μεγαλοσχημος developer που εχει αγορασει παραθαλασιο οικοπεδο στην Αθηναικη riviera(εδω γελαμε) και εχετε αναπτυξει οικισμο με 5 βιλες συμφωνα με τις δικες σας προδιαγραφες και την ερευνα αγορας που εχετε κανει τις οποιες εχετε τιμολογησει αναλογως.Τις βιλες αυτες τις εχετε για δικη σας χρηση αλλα δεν θα λεγατε οχι αν καποιος ηθελε να αγορασει.

  Εκει που καθεστε με τους επιχειρηματιες φιλους σας(ο ενας φτιαχνει οικιακο εξοπλισμο) σκαει μυτη ενας γυφτος με ενα σαραβαλιασμενο Datsun και σας λεει πως θελει και αυτος να του χτισετε 4 ιδιες βιλες με τις δικες σας(αφου λεει οτι εχει τα χρηματα) στο διπλανο οικοπεδο αλλα θα πρεπει να βαλετε μεσα 2η πισινα(εσωτερικη),τζακουζι,υδρομασαζ,σαουνα,3η κουζινα,4 παραπανω υπνοδωματια,υπογειο parking,extra χωρο για να στηνει το τσαντιρι,κορυφαιο εξοπλισμο,δωρεαν συντηρηση για 5 χρονια και τον αρχικο φορτο τροφιμων.Ολα αυτα ζητωντας ως βασικη προυποθεση να τον δανειοδοτησετε ετσι ωστε να αγορασει το διπλανο οικοπεδο και τις βιλες,να μην πληρωσει το ολικο η το μεγαλητερο μερος του κοστους των αλλαγων στο αρχικο σχεδιο,να χρησιμοποιησετε γυφτους ως εργατικο δυναμικο στο ολο project τηρωντας παραλληλα τα υψηλα standard των εξιδικευμενων συνεργειων και τεχνικων με τα οποια συνεργαζεστε,το χρονοδιαγραμμα,το κοστος και παραχωροντας εγγυησεις για την παραδοση του.

  Εσεις θα διαπραγματευοσασταν η θα τον διαολοστελνατε(με εναν κομψο και ευπρεπη γαλλικο τροπο);

  Ολη η αληθεια κρυβεται στην «απογνωση» της MBDA η οποια κατανοει τις απαιτησεις του Π.Ν αλλα ταυτοχρονα δεν μπορει να κανει κατι σε σχεση με την Naval Group.Γιατι η MBDA ξερει οτι ο σχεδιαστης ειναι η Naval οποτε εχει γνωση των περιορισμων του σχεδιου αλλα και των «περιορισμων» του σχεδιαστη.

  @LOLOTOS

  «Οταν η Babcock αναφέρεται σε ελληνικά ναυπηγεία ΔΕΝ εννοεί την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά.»

  Σωστοτατος.Πραγμα το οποιο δειχνει οτι η Αγγλικη προταση ειναι ΠΟΛΥ καλα μελετημενη.Δεν θα περιμενα τιποτα λιγοτερο.Ακομα και οι Γαλλοι αναφερουν ναυπηγηση σε Ελληνικο ναυπηγειο ΕΦΟΣΟΝ λυθουν τα ζητηματα που υπαρχουν.Για οσους διαβαζουν αναμεσα απο τις λεξεις και οι Ολλανδοι θετουν σοβαρες προυποθεσεις στο ιδιο θεμα.

  Το εργακι θα τελειωσει με την Αμερικανικη απαντηση.Αν οι Αμερικανοι προσφερουν ως ενδιαμεση τα ψαροκαικα LCS πραγμα πολυ πιθανο-το πιθανοτερο-αφου το USN ψαχνει απεγνωσμενα τροπο(και θυματα) για να τις ξεφορτωθει(παρα τα περι του αντιθετου που γραφει η Πτωση με δικαιολογιες επιπεδου ανεκδοτου για ποντιους) τοτε η παρουσα Γαλλικη προταση θα φαινεται ιδανικη.

  Οι Γαλλοι κατι εχουν καταλαβει και σταματησαν να «ανοιγονται».
  Οι Ολλανδοι προσφερουν αυτο που μπορουν χωρις να κανουν «ταρζανιες».
  Οι Αγγλοι εχουν μακραν την καλητερη προσφορα η οποια ερχεται με Αγγλικη συνεπεια και το κλασσικο «μαυρο χιουμορ».
  Οι Γερμανοι εχουν καταλαβει οτι η Αμερικανικη προσφορα θα ειναι «πατατα» οποτε περιμενουν(η σκεφτονται αν θελουν) να πουν την τελευταια λεξη προσφεροντας κατι καλητερο αλλα οχι το ιδανικο.

  Ιταλοι,Ισπανοι δεν θα προσφερουν κατι αλλο απο τα ηδη γνωστα.

  1. Εαν οι γαλλοι, οπως λες (ειναι μια πιθανοτητα, δεν μπορω να τ’αποκλεισω) αποφασισαν να την κοπανησουν διακριτικα κ δεν κανουν τακτικιστικο ελιγμο, την κατσαμε τη βαρκα. Διοτι κατι μου λεει οτι μετα θα φορτωθουμε τις
   αλουμινοτρατες κ δεν θα μπορουμε να πουμε κ τπτ. Διοτι το θεωρω απιθανο (δυστυχως) απορριφθεισας της γαλλικης να παμε σε μη αμερικανικη λυση.

 71. Η καλύτερη λύση είναι να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή οκτώ νέων φρεγατών μέχρι το 2030,σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πολεμικού ναυτικού,το επιδιωκόμενο ποσοστό εγχώριας συμπαραγωγής και τις δυνατότητες αποπληρωμής του ελληνικού προϋπολογισμού.Όσο μαζικότερη είναι η παραγγελία τόσο φτηνότερη είναι η τιμή κάθε μονάδας. Η ενδιάμεση λύση πρέπει να αποσυνδεθεί έτσι,ώστε να μην υπάρχει χρονική πίεση για την επιλογή της τελικής λύσης και το ναυτικό να αγοράσει άμεσα 2 ελαφρά μεταχειρισμένες φρεγάτες αξιόπλοες και αξιόμαχες.

  1. Αν είχαμε παραγγείλει πέρσι τέτοιο καιρό δύο κορβέτες σε κανά χρόνο από τώρα τις είχαμε διαθέσιμες και θα τελείωνε η ιστορία με ενδιάμεσες λύσεις και λοιπές βλακείες.

   Η σωστή διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί είναι αυτή, αλλά θα έπρεπε να ξεκινούσαμε πριν χρόνια. Τώρα δεν έχουμε το περιθώριο να πάμε ακόμα ένα χρόνο πίσω.

  2. Ο διεθνής διαγωνισμός, αφού ακυρωθεί και επαναπροκηρυχθεί 3 φορές και παραταθεί άλλες 10 (προσοχή: δεν υπερβάλλω), πράγματι θα αποδώσει μέχρι το 2030, ώστε από το 2035 ώς το 2045 να κατασκευαστούν οι υπερσύγχρονες φρεγάτες τεχνολογίας 2022.

   Επιπλέον, ο διαγωνισμός απαιτεί ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΕΣ προδιαγραφές, τις οποίες δεν θα μπορούν να κάνουν λάστιχο οι πολιτικάντηδες ώστε να ασκήσουν πολιτική μέσω των εξοπλισμών. Γι’ αυτό όλες οι σοβαρές προμήθειες (εκτός από τα άρματα) έγιναν με απευθείας ανάθεση.

   1. Πολύ σωστός. Όταν ο πολιτικός θέλει να ασκήσει «πολιτική» αφήνει μια κατάσταση να σαπίσει και μας σώζει μετη διαδικασία του κατ` επείγοντος.

 72. Κανενας δεν αναφερε την περιπτωση μονο 1 Belharra απο τις 4 να φερει
  4 εκτοξευτές Sylver A50 και οι υπολοιπες
  να εχουν μονο 2 οπως οι Γαλλικες.
  Μονο RAM να διαθετουν και 4 πλοια γιατι ηταν παγια απαιτηση του ΠΝ.

  Προσεξτε την διατυπωση που κανει το κειμενο.

  Σε αυτή τη περίπτωση το ΠΝ θα διαθέτει δυνητικά μια Belharra με τέσσερις
  εκτοξευτές Sylver A50 για συνολικά 32 βλήματα Aster 30 καθώς και
  εγκατάσταση και ολοκλήρωση του RAM στα πλοία καλύπτοντας τη διαρκή και
  πάγια απαίτηση του ΠΝ για Close In Weapon System. Δυνητικά το ΠΝ μπορεί να
  στραφεί σε μια Belharra με 16 βλήματα Aster 30 καθώς και 16 MICA NG.

  1. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και με τις Sigma ή τις Arrowheed 140.
   2 πλοία να έχουν πλήρη φόρτο 24 SM-2 και 32 ESSM (σε Α/Α ρόλο) και τα άλλα 2 για λόγους κόστους να έχουν μόνο ESSM. Αργότερα, αν βρεθούν χρήματα, ο φόρτος συμπληρώνεται.
   Το θέμα είναι αν αποδεσμέυονται οι SM-2, τους συμπεριλάβαμε στη LoR ;;

 73. Δεν νομιζο να ειναι θεμα αμα μας αποδεσμευτούν SM-2…το θεμα θα ειναι πια έκδοση SM-2 και ποσο θα μας κοστίσουν.

  Η SM-2IIIC κοστίζει το βάρος τις σε χρυσό.Και δεν θα μας τα δοσουν.

  Και τα SM-2IIIB ειναι ξεπερασμένα.Και πάλι κοστιζουν όσο τα Aster30.

  Για τα SM-2IIIA που θα ΘΕΛΟΥΝ να μας τα δώσουν..απλα να διαβάσουμε το ποσες φορές εκτινάχθηκαν αμεσος μετα την εκτοξεύσει τους σε δοκιμές τα τελεφταια χρόνια..

 74. ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ

  Αγαπητοι φιλοι,

  Με συνομιλια μου με καλους φιλους γνωστες της καταστασης πληροφορηθηκα και θελω να το μεταφερω οτι το ΓΕΕΘΑ ελαβε πληρη προσφορα απο Ν.Κορεα (ναυπηγεια Daewoo Shipyards) για φρεγατες τυπου Knox φορτωμενες με Aegis (πληρης πλατφορμα και οχι μουφα οπως των MMSC) με ESSM & SM2 B2 και NSM.

  Η Προταση ειναι εξαιρετικη αλλα κολλαει στο θεμα της διακρατικης καθως το ΓΕΕΘΑ δεν θελει συνεργασια με εταιρειες αλλα το κρατος.

  Δυστυχως κι εδω το ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ειναι ο ΥΠΑΝ και οι Ουσαιοι που δεν θα αφησουν τον Σκαραμαγκα στα χερια των Ν.Κορεατων που τους ελεγχουν.

  Οι δε Ιταλοι δινουν σιγουρα 2 FREMM για ΕΛ αλλα οχι διακρατικη και η Leonardo ζοριζεται με την αναβαθμιση των συστηματων των ΜΕΚΟ.

  Οτι επιπλεον μαθω θα σας ενημερωσω

  1. @ Paradox

   Να δω τι αλλη ανοησια θα διαβασουμε σε αυτο το σηριαλ με τις φρεγατες.

   Συγνωμη φιλε, την πιθανοτητα να σε δουλευουν οι συνομιλητες σου, την εχεις σκεφτει ?

   Ακου εκει KNOX με Aegis και πυραυλους SM-2 και ESSM ?

   Τις ΚΝΟΧ τις ειχαμε φιλε πριν απο 20-30 χρονια και τις βυθισαμε ως στοχους σε SINKEX.

 75. Αγαπητοι φιλοι διορθωνω το Knox σε KDX-II γιατι αυτος ο γ@@@@@νος δαιμονας του πληκτρολογιου με κατατρεχει…..

  Να τονισω οτι η συγκεκριμενη φραγατα φορτωνει και Tomahawk και να δεν κανω λαθος οι Κορεατες την εχουν ηδη σε υπηρεσια εδω και καμια 5ετια.

  Δεν μπορω να το ψαξω γιατι ειμαι μεσα σε ενα παρκο στο πουθενα και το ιντερνετ σερνεται….

 76. @G_P,

  BY THE WAY ηταν κλειδωμενη η αποδοση για εσενα γιατι ημουν σιγουρος οτι θα εγραφες κατι τετοιο.
  Δεν τραβαω ζορια να ξερεις με εσενα ……

  Για καποιο λογο στραβωνεις με τη παρτη μου αλλα ……..δεν τρεχει μια.

  Αν δεν γουσταρετε μπορω και να κοψω λασπη……και ειδικα εδω που ειμαι γιατι πιστεψε με εχω πολλα και ιδιαιτερα ενδιαφεροντα αλλα πραγματα να κανω

  1. @ Paradox

   Καθολου δεν στραβωνω φιλε, το ακριβως αντιθετο, παντα διαβαζω τις αποψεις σου με ενδιαφερον, ακομη και αν διαφωνω. Σε θεωρω σοβαρο συνομιλητη, γι αυτο νομισα οτι καποιος σου εδωσε ψευδεις πληροφοριες.

   Αλλα με αυτο που διαβασα για τα ΚΝΟΧ που ειχαμε πριν απο 30 χρονια μου εφυγε ο καφες απο τη μυτη.

   Ενταξει, λαθος εγινε, αυτο το autocorrect ευθυνεται για παρα πολλες τετοιες κωμικες καταστασεις, νομιζω ολοι την εχουμε πατησει με αυτον τον τροπο.

   Ετσι και αλλιως ολοι ανωνυμα γραφουμε, οπως εχω ξαναπει εδω στο φορουμ, ολοι μας, και πρωτος εγω παραδεχομαι οτι εχω γραψει χοντρες ανοησιες και καραγκιοζιλικια.

 77. Οχι συνέχισε σε παρακαλώ να μας ενημερώνεις..εισαι η ελοιδα μου.με.τις πληροφορίες.οτι δεν θα παρουμε την σαπίλα απο αμερικη.

  Απο Γερμανία πλευρα έχουμε κανα νεο?
  Οι γαλλοι παιζει να επιστρέψουν με 3 αναβαθμισμένες λαφαγεττε?

 78. Συνονοματε φιλε ΒΑΣΙΛΗ,

  Θελω να σου επιβεβαιωσω (αλλα κυριως σε αυτους που το νομιζουν) οτι ουτε ειμαι η Πυθια ουτε ο Κοπερφιλντ που καταπινει σπαθια και κυριως
  Δεν γραφω εδω ουτε για προσωπικη προβολη και ιδιοτελεια καιντο λεω απο καρδιας αυτο.
  Γραφω οτι ξερω και οτι μαθαινω με συναισθηση ευθυνης των λογων μου και οχι για να πουλααω σωτα και να τρωτε παπα σε τοσο σημαντικα θεματα που οριζουν τις ζωες μας και τις τυχες μας.

  Μακρια απο εμενα αυτα.
  Σου αποκαλυπτω λοιπον οτι την πληροφορια την εμαθα απο φιλο μου που ζει στην Σεουλ και ασχολειται με την ναυτιλια και ειχε την πληροφορια απο εκει για την οποια μαλιστα μου ειπε οτι το θεμα ανακιινηθηκε απο μηνες πριν μεσω καποιων εφοπλιστων που σηκωνουν καραβια στο συγκεκριμενο ναυπηγειο και χαιρρουν της εκτιμησης των τοπικων αρχων.

  Δεν υπονοω τιποτα για περιεργες σχεσεις αλλα ισα ισα χαιρομαι γιατι οι εφοπλιστες ειναι διαχρονικα αποδεδειγμενο οτι αφενος βρισκονται μπροστα απο τιε εξελιξεις κι αφετερου εχουν τεραστια δυναμη να κινουν νηματα και εξελιξεις και ετσι θα πρεπει να ειναι αφου απποτελουν το καμαρι της χωρας διεθνως.

  Δεν εχω καταφερει ωστοσονα το διασταρωσω προσωπικα αλλα σε αλλη επικοινωνια μου φιλος μου εδω στην Ελλαδα μου ειπε οτι ισχυει και αν καταλαβα καλα ηδη εχει αναπαραχθει σε ελληνικο σαιτ.

  Οποιος μπορει καλο θα ηταν να το επιβεβαιωσει. Τιποτα λιγοτερο τιποτα περισοτερο.

  Οσο για τους Γαλλους τους πιστευω παρα πολυ ανεξαρτητα του τι γινεται αυτη τη στιγμη στη κουρσα των φρεγατων αφενος γιατι θα ειναι οι τελευταιοι που θα καταθεσουν προταση κι αφετερου γιατι γεωπολιτικα το παιχνιδιντο ξερουν καλυτερα απο τον καθενα και ειδικα στα μερη μας.

  1. @ Paradox

   Το εγραψε η Πτηση ως πρωταπριλιατικο αστειο.

   https://www.ptisidiastima.com/apokleistiko-programma-fregaton-yparxei-telika-kai-8i-protasi/

   Παντως με την τιμη και τις δυνατοτητες που εχουν τα Νοτιο-Κορεατικα πλοια οπως τα KDX, μονο αστειο δεν θα επρεπε να ειναι η προταση. To αντιθετο, θα επρεπε να εξετασουμε προτασεις απο Κορεα και Ιαπωνια.

  1. @ Paradox

   Δεν το γνωριζω το συγκεκριμενο.

   Παντως οι ΝοτιοΚορεατες εχουν ισχυροτατη ναυπηγικη βιομηχανια, και βιομηχανια γενικως. Παραγουν προιοντα αιχμης τεχνολογιας σε χαμηλοτατες τιμες και προσφερουν συμπαραγωγες και μεταφορα τεχνογνωσιας. Δεν ειναι τυχαιο που οι Τουρκοι αγοραζουν τεχνολογια και συστηματα απο εκει.

 79. @Διηνεκής

  ρε συ φίλε αυτό είναι αθλητικό σαιτ
  τι διάολο συμβαίνει;
  θα διαβάζουμε αθλητικά σαιτ για την Αμυνα και Αμυντικά site για να μαθαίνουμε τα του Champions League;

  Πραγματικά κατι εχω χασει………

 80. Οι κορεάτες θέλουν να συμμετέχουν στον άτυπο διαγωνισμό για να διαφημιστούν και στην ευρωπαικη αγορά οπλων. Τι πιο λογικό? Ξερουν οτι δεν εχουν καμια τυχη αλλα θελουν να ακουστουν για πρωτη φορα οτι καταθεσαν προταση σε (εστω ατυπο) ευρωπαικο διαγωνισμο πολεμικων πλοίων.
  Καμία ελπίδα δεν έχουν οπως και καμια άλλη προταση δεν εχει πέρα απο την γαλλική και την αμερικανικη.
  Οι γεωπολιτικοι λογοι παιζουν 70-80% ρολο στην επιλογη της φρεγατας και οι επιχειρησιακοι 20-30%
  Οι τιμές λιγο πάνω λίγο κάτω σε ολες τις προτάσεις θα ειναι απο λιγο κάτω απο 4 μέχρι λιγο πανω απο 4 δις
  (χωρις εκσυχρονισμο μεκο και ενδιαμεση)Ναι και οι αγγλικες και οι ολλανδικες που τωρα μας τις λενε φτηνες με 550-600 αν βαλουν τα επιπλεον που θελουμε και με οπλα και φος θα παει 900 εκρια το καθε πλοιο τουλαχιστον, αρα 4 δις παρα κατι.
  Αρα με τα ιδια πανω κατω λεφτα και οχι τεραστιες επιχειρησιακες διαφορες, το μπαλακι θα παει στο ποια χωρα μας δινει και γεωπολιτικη στηριξη και εκει μονο γαλλια και αμερικη παιζουν.
  Θελω να ελπιζω οτι στη κυβερνηση θα επικρατησει το αισθημα της πολιτικης τους επιβίωσης και δεν θα δωσουν το συμβόλαιο στους αμερικανούς για τις αχρηστες τρατες γιατί οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες μετά.

  1. @ Romeo60

   Γεωπολιτικη στηριξη μονο η Γαλλια προκειται να δωσει αν δει κινητικοτητα απο
   μερους μας. Δεν ειναι η αγορα των Belharra που θα δωσει αυτην την κινητικοτητα,
   αντιθετα ειναι μια κακη αρχη.
   Στα Rafale η αγορα τους ηταν λιρα εκατο, στις Belharra ομως η στιγμη για την αγορα
   τους ειναι η πλεον ακαταλληλη.
   Προιον αδοκιμαστο για τις πραγματικες δυνατοτητες του και στο ανωτερο υψος
   τιμης του. Απο την στιγμη που βγαζει εξω και τους MdCN δεν υπαρχει λογος να
   συνεχισει να μας απασχολει σοβαρα ως αγορα.
   Οταν κατι δεν σου ερχεται κουτι χωρις αλλαγες, θα σου στοιχισει ακριβα και οταν
   εχεις να κανεις με Γαλλους που εχουν μεγαλη δυσκολια στις αλλαγες,
   καλυτερα να πας αλλου.
   Αν η FDI καλυπτε απολυτα της αναγκες μας και ειχε πωλησει καποια κομματια
   ωστε να πεσει η τιμη της τοτε θα ηταν καλη αγορα.
   Ουτε γουρουνι στο σακι, ουτε αγοραζω 4 στα λεφτα που αυριο θα αγοραζω 6.
   Θελουμε να συμπληρωσουμε και αριθμους γιατι ουσιαστικα ξεκιναμε απο
   σχεδον μηδενικη βαση.
   Οσο για τις Αγγλικες ,αν υπαρξει καλη διαθεση και απο τις δυο πλευρες, μπορει
   να βρεθει πιο ευκολα τροπος να μην κανουμε εκπτωσεις σε τιποτα ως προς την
   καλυψη των αναγκων μας.

 81. @ Paradox: Το όνομα του φιλου σου στο σεουλ δεν ξεκινάει τυχαία απο Σ έ;

  Καλα κανεις κ μοιράζεσαι μαζι μας ρις πληροφορίες κ προς Θεου δεν νομίζω οτι αυτοπροβαλεσαι. Γερμανία ζω κ χαίρομαι να σε διαβάζω.

  Η γαλλικη προταση της ελληνικής Μπελ ειναι εξαιρετική γτ παίρνεις κορυφαίο πλοιο που τα κάνει ολα. Με 128 αστερ30, 32 επιπλεον εξοσετ3 ραμ κ στραλες….το λες πολλα αλλα οχι αοπλο. Επίσης μην ξεχνάμε οτι τον αστερ30 τον δινει η βικι με εμβέλεια 3-120χμ.

  Αν τλκ χαλαση με την γαλλική προταση, πρεπει να κοιτάξουμε προς ολλανδια. Η ιταλικη φρεμμ θα ηταν τέλεια αλλα δν πιστεύω να πάρουν μεγαλο συμβόλαιο.

 82. το ναυτικο θα πρεπει καταρχην να μπορει να τα βγαλει περα με το αντιπαλο ναυτικο,οχι με την αντιπαλη χωρα γενικα…τι στο καλο εχουμε αεροπλανα κτλπ…το να εχεις δυνατοτητες ειναι καλο αλλα εδω δεν εχουμε μαντηλι να κλαψουμε.

  1. +1

   Ειναι η νοοτροπια των γαλοναδων, το εγω κυριαρχει στο καθε κλαδο γι αυτο εχει καρβουνιασει το θεμα των φρεγατων, εκτος του οτι εχουν νοοτροπια με τα λεφτα αγοραζω το κοσμο ολο και νομιζουν παντα οτι φταιει ο αλλος και οχι οι ιδιοι, εδω εχουν το θρασος να ζητανε τσαμπα πλοια και να κατσει να διαλυσει τη δομη και των προγραμματισμο των ΕΔ της χωρας, του και θελουν και πλοια του 1 δις.

   1. δε σχολιασα τι θα κανει το ναυτικο,απλα σε ολα τα σχολια που διαβαζω λενε για ρανταρ και πυραυλους…λες και με link 16 και υποδιεστερο ρανταρ δε θα κανει τη δουλεια…η θα εκτοξευει πυραλους στο μεγιστο βεληνεκες λες και οι αλλοι ειναι μακακες..ουτε θα ειναι ποτε τα πλοια μονα τους οπως το καλοκαιρι που πηγαν για παρελαση.

 83. Οι Γάλλοι σε κάθε περίπτωση είναι έκθετοι και αν θέλουν να λένε ότι είμαστε σύμμαχοι και προσβλέπουν σε κάτι περισσότερο (όχι αποικιακές συμβάσεις) πρέπει να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ζητήματα.
  Ναυπηγούν 5 fdi προς 700 εκατ. την μία. Είναι η τιμή που προσφέρεται και σε εμάς; Βάση των γαλλικών στην τιμή είναι και ο φόρτος μάχης. Για εμάς τι αλλάζει;
  Ενσωματώνουν ή όχι το RAM στο SETIS των ΗΑΕ; Επομένως προς τι η φασαρία για την Ελλάδα;
  Έχουν ή δεν έχουν πλήρες σύστημα esm/ecm οι fremm που φέρουν επίσης το setis; Για ποιο λόγω όταν έρχεται η κουβέντα για την Ελλάδα είναι μα και μου ενώ εκτοξεύουν το κόστος;
  Για την δε Fos μιλάμε για νεότευκτα πλοία και ότι τι θα έχουν τόσο υψηλού κόστους υποστήριξη τα πρώτα ειδικά χρόνια; Δηλαδή όταν θα κλείνουν την δεκαετία τι θα ζητάνε (πάνε να κάνουν επανάληψη των ΑΜΧ-30;).
  Ενδιάμεση λύση. Βγαίνει ο καθένας εδώ στην Ελλάδα και λέει δεν γίνεται γιατί έχει ανάγκες το γαλλικό ναυτικό. Τελικά με εμάς ή τους Γάλλους είναι κάποιοι; Όταν αποδέσμευσαν τις FREMM για Αίγυπτο ή Μαρόκο δεν είχαν ανάγκες; Στην τελική πρόβλημά τους είναι αυτό. Ας κρατήσουν αυτοί τα jeab Barta και Λατουσ απο αυτή και ας πάρουμε εμείς δύο Fremm. (και οι Ιταλοί δεν είχαν να δώσουν αλλά πούλησαν στο άψε -σβήσε δύο νεότευκτες fremm). Οπότε εν ελλάδι ας μην πολυμιλάμε ενώ οι Γάλλοι αν θέλουν να μείνουν στο παιχνίδι (που ξέρουν ότι αν πάρουμε εμείς τις fdi θα ανοίξουν πόρτες εξαγωγών τεράστιες) θα πρέπει να δώσουν κάτι που καλύπτει τις ανάγκες μας.
  Εφόσον δεν μπορούν να προσφέρουν στο μπατζετ μας τις fdi ας μας εξηγήσει κάποιος στα σοβαρά όμως και όχι σαν πωλητής γιατί δεν προσφέρονται οι formidable(γαλλική σχεδίαση aaw και στα μέτρα μας), Έτοιμη με λυμένα όλα τα προβλήματα.
  Επίσης γιατί δεν δίνονται τα ανάλογα ΑΩ που έλαβε ο άλλος πελάτης της ίδιας εταιρείας στα βαλκάνια; Ναι μιλάω για την Ρουμανία που για συμβόλαιο 1,2 δισ ευρώ (4 κορβέτες gowind με τα όπλα τους έλαβε εγχώρια ναυπήγηση με 1200 θέσεις εργασίας και δώρο η αναβάθμιση δύο φρεγατών Type-22) έδωσε όλα αυτά και για εμάς για πρόγραμμα 4 δισ για φρεγάτες δεν κάνουν ούτε ενσωμάτωση του RAM στο setis.
  Με βάση τις τιμές θα μπορούσαμε να πάμε σε 3 fdi (ελληνικής διαμόρφωσης με όπλα και υποστήριξη με 3 δισ.), να λάβουμε ακόμα 1 δισ για 3 κορβέτες gowind2500(εδώ μπορούμε να πάρουμε mica από την ΠΑ- 3Χ16) και ΑΩ με βάση την Ρουμανία αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. Και να μείνει έτσι και 1 δισ για την ενδιάμεση λύση/ επιπλέον όπλα/εκπαίδευση κτλ. Μια χαρά φτάνουν τα λεφτά και το ΠΝ θα είχε 8 πλοία γαλλικής σχεδίασης και όπλων συν 4 ΜΕΚΟ.
  Ας μας πουν ποιον κοροϊδεύουν ή γιατί το κάνουν. Έχουν τάξει αλλού τίποτα; Δεν είμαστε σύμμαχοι εμείς; Τα δικά μας ευρώ μυρίζουν ή είναι κάλπικα (από τα μνημόνια έχω δει ότι δεν έχει χάσει κανείς Γάλλος ή Γερμανός – Ξέρω πολλούς Έλληνες που έχασαν).

  1. @ GMT-I

   Eπειδη αυτο περι ενσωματωσης του RAM στο SETIS των ΗΑΕ το ανεφεραν και αλλοι φιλοι 2-3 φορες πιο πανω, αυτο δεν ειναι κατ’ αναγκη πραγματικοτητα.

   Αρχικα ειχε αναφερθει οτι οι Gowind των ΗΑΕ θα ειχαν SETIS, στη συνεχεια υπηρξε διαψευση και οτι θα εφεραν TACTICOS και κατοπιν καποια ΜΜΕ συνεχισαν να γραφουν περι SETIS.

   Ομως, η Ιταλικη Leonardo εχει κανει συμφωνια και εχει υπογραψει Μνημονιο Συνεργασιας (ΜοU) με τα ΗΑΕ εδω και 2 χρονια να προμηθευει το ΣΔΜ ATHENA σε ΟΛΑ τα πλοια του ναυτικου των ΗΑΕ και να κανει μεταφορα τεχνογνωσιας..

   «Naval Systems

   In February 2019 we signed an agreement with the Abu Dhabi Ship Building aimed at strengthening our successful ongoing cooperation in the naval sector. With this agreement we will be working together to develop a laboratory for the integration of the Combat Management System (CMS) for the over 20 ships of the Emirates Navy. »

   https://www.leonardocompany.com/en/global/middle-east/united-arab-emirates

   Επομενως, μαλλον ΕΜΕΙΣ θα πρεπει να πληρωσουμε και να αναλαβουμε το ρισκο της ενσωματωσης του RAM και ισως και του Strales της Leonardo στο SETIS.

    1. Εξαιρετικά δύσκολο να δεκτούν οι Γάλλοι μη γαλλικό CMS σε γαλλικό πλοίο
     Δείχνει πάντως άλλη μια φορα πως οι ιταλοί είναι πολύ πιο ευέλικτοι από τους Γάλλους
     Όλες οι δημοσιεύσεις σε αναφέρονται SETIS
     Επιπλέον όπως είχαν σχολιάσει άλλοι φίλοι η συμφωνία UAE-GOWIND μπορεί να έχει πρόβλημα λόγω γερμανικών αντιδράσεων Θέλει ψάξιμο!

   1. Δεν διαφωνώ. Απλά είναι ανέκδοτο ότι η ενσωμάτωση ενός RAM κοστίζει της παναγιάς τα μάτια ή ότι είναι αδύνατον. Μιλάμε για αυτόνομη μονάδα που λαμβάνει δεδομένα από υπάρχοντα ραντάρ. Εν έτει 2021 να μιλάμε για αυτά τα κόστη με την 4 βιομηχανική επανάσταση να κάνει «παπάδες». Απλά μας έχουν βρει (αντε να μην πω την λέξη) και σου λεει οι χαζοι οι Έλληνες θα πληρώσουν (και για γαρνιτούρα πετάνε ατάκες περί συμμαχίας) για να τσιμπήσουν.
    Τόσο δεν μπορεί το RAM; Ας βάλουεμ Sea Ram που το μόνο που απαιτεί από το πλοίο είναι ρεύμα. Ήθελαν να ήξερα τι ηλεκτρομαγνητική έκθεση είναι αυτή που πρέπει να ξαναγίνει για ένα σύστημα. Να σταματήσουν την κοροιδία οι Γάλλοι. Αλλού κάνουν κωλοτούμπες και δίνουν ότι θέλει ο πελάτης.

  2. Σχόλιο Διαστάσεων σχολιου ..μικρού ήρωα τέτοια ώρα!!!

   Έχουμε και λέμε:

   1) Οι Γάλλοι τα δικά τους τα πληρώνουν 797 mil ΧΩΡΊΣ όπλα και ΧΩΡΊΣ FOS
   ΑΛΛΑ με τον ΦΠΑ

   2) RAM
   Δεν είναι μονο η ολοκλήρωση του στο SETIS
   Είναι και η μελέτη τοποθέτησης στο πλοίο και οι σχεδιαστικές αλλαγές που απαιτούνται
   Πάνω στο υπόστεγο στο δικό τους έχουν τη κεραία δορυφορικών επικοινωνιών και στην αρχή δεν θέλαν να ακούσουν περί τοποθέτησης σε αυτό το σημείο!
   Έχει η οροφή του υποστέγου την απαραίτητη αντοχή να μπει ένα RAM? (5.7 tn!!)

   Αν όχι απαιτείται επανασχεδιασμός αλλαγές στα υλικά διαστάσεις κατασκευαστικά σχέδια και δεν συμμαζεύεται

   Χρεώνουν γύρω στα 40mil τις αλλαγές αυτές για το RAM

   3) ecm/jAMMERS
   Οι Γαλλικές fdi ΔΕΝ θα έχουν ecm
   Θα έχουν PROVISONS για soft decoyas chaff/flares/launchers
   Μπορεία να πάρεις το ECM από τις FREMM
   αλλα για να δουλέψει σωστά στις [email protected] πρέπει να γίνουν δοκιμες ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας με τα αλλα ηλεκτρονικά του πλοίου όπως το SFπου είναι τελείως διαφορετικά από τις FREMM
   Και βεβαια απαιτείται μελέτη τοποθέτησης στο πλοίο
   4)FOS
   Μιλάμε για καινούργια πλοία μηχανές ηλεκτρονικά όπλα συστήματα
   Για όλα αυτά πρέπει να έχεις σύστημα λογιστικής υποστήριξης με τα κατάλληλα εργαλεία απόθεμα ανταλλακτικών εκπαίδευση προσωπικού «βινλιογραφια» και δεν συμμαζεύεται
   Όλα αυτά πληρώνονται

   5) Για τα υπόλοιπα:

   Οι Ρουμάνοι κάναν ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌ και όχι αυτόν τον τραγέλαφο που κάνουμε εμείς εδώ και 12+? χρονια

   Εάν σε θεωρούνε δοσμένο και δεδομένο προφανώς θα σου πουλήσουν ότι και όσο γουστάρουν!!

   Όπως πολύ εύστοχα σχολίασε ο STEALTH στο site του ιστορικού περιοδικού προφανώς οι Γάλλοι θέλουν να μας περάσουν μέρος του κόστους σχεδιασηs και ανάπτυξης των FDI για αυτό μας σπρώχνουν από την αρχή το ΔΙΚΌ ΤΟΥΣ πλοίο και δεν έχουμε ακούσει άλλες προτάσεις όπως για τις GOWIND!!

   1. Η ερώτησή μου γεννάται κυρίως από σχόλιο σου παρακάτω και θα ήθελα εάν έχεις χρόνο να την λάβεις υπόψιν ώς σενάριο :
    -Έστω ότι η belharra είναι προαποφασισμένη.
    -Έστω ότι οι κορβέτες epc μελλοντικά θεωρούνται δεδομένη αγορά και φορτώνονται με mica ή/και aster 15

    Θα ήταν αστοχία με βάση τα παραπάνω να παραλάβουμε belharra με 32 aster 30;

    Αντιλαμβάνομαι την αξία του επιχειρήματος περί κόστους αλλά επιχειρησιακά καλύπτουν με 30 πυραύλους 3-120 km, θεωρητικά. Είτε overkill, είτε κοστοβόρα, νομίζω ως προσωρινή λύση είναι αρκετή
    (Προσωπική εκτίμηση: με έναν αντίπαλο σαν την Τουρκία θεωρώ, για να δανειστώ μία χαρτοπαικτών έκφραση, ότι θα ¨παίξουμε ρέστα¨ και αρκεί να βγεις νικητής γρήγορα και αποφασιστικά στο πεδίο, προτού καθίσεις στο διαπραγματευτικό τραπέζι).

   2. Τα πρώτα 4 είναι αστείες δικαιολογίες των Γάλλων. ΑΠ΄οτο 5 και κάτω είναι ακριβώς αυτό που λέω. Πρέπει να ξεμπροστιαστούν. Είναι πραγματικά αδιανότητο να ζητάνε 5 δις με τους δικούς τους όρους. Ας πάνε να τα βρουνε από το Καμερούν το γαλλόφωνο. Ελπίζω οι επαϊοντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
    Και θα κάνω και εδώ νύξη προς το site. Το έχω ξαναρωτήσει και θα το ξαναρωτήσω. Γιατί δεν ζητάμε αγορά των formidable. Είμαστε πελάτες και θα μας πει αυτός τι θα πάρουμε; Γιατί δεν μας καλύπτουν οι σιγκαπουριανές(Heracles,16aster15/16aster30,24 harpoon και ελικόπτερο s-70); Κάθε τόσο βρίσκεται στελέχη της Naval. Αυτό το ερώτημα θα μπορούσατε να το θέσετε;

 84. Έχω την εντύπωση ότι το συνδρομο της Στοκχόλμης κυριαρχεί στο μυαλό οσων παίρνουν αποφάσεις.
  Όταν ξεφτυλιζουν ένα ολόκληρο λαό σε κάθε συμβούλιο υποτίθεται συμμάχων, όταν δεν στέλνουν ούτε ένα τυπικό μήνυμα για τα 200 χρόνια αλλά ξύνουν τις πατούσες τους( ενώ για τη Φιλανδία η Ναζιστρια σκίστηκε λίγες μέρες μετά), Υπάρχουν Έλληνες που συζητούν για προτάσεις καλές αυτών των Εχιδνων;
  Ξεχάσαμε πόσο καλά μας φέρθηκαν με τα υποβρύχια ( έκλεισαν τα Ναυπηγεία, παράτησαν τα Υ/Β ) και γενικά αφού τα σκούπισαν όλα με τις ανάλογες μίζες ( άρματα χωρίς πυρκα,Υ/Β χωρίς τορπίλες, πυροβόλα κλπ) παρκάραμε απέναντι στους Μογγόλους και προσφέρουν αφειδώς τεχνογνωσία και βοήθεια.
  Στην αντίπερα όχθη ήρθε ένας και μοναδικός που για τα δικά του συμφέροντα σε προσφέρει Αμυντική Συμφωνία, σου αποδεσμεύει προηγμένα όπλα, και σου δίνει ότι ζητήσεις ( φυσικά όπως όλοι με χρήματα) και εσυ τον στέλνεις για Βρουβες (εδώ παίζεται να ζήτησε να παρκάρει κανένα πλοίο προς Λέρο μεριά) και εσύ απαντάς οτι εκεί θα κάνεις Hot-spot.
  Ωραία λογική , τελικά πηγαίνεις εκεί που παραχωρησες όλη τη χώρα ( αφού σε έχει ακρωτηριάσει) και σου ζητάει και LOR για να σου πασάρει ότι σαβουρα έχει για πέταμα με το αζημειωτο βεβαίως και σε λέει και ζητιανο.
  Συγχαρητήρια.

  1. @Αρίσταρχος

   Μα για αυτον ακριβως τον λογο ο Μακρόν δεν θελει ουτε ζωγραφιστο πλέον να δει τον Μονόχειρα, και μας εχει αναθεσει εξ ολοκλήρου στη Φλοράνς. Τον θεωρει αναξιοπιστο, ανερμάτιστο, και «ελαφρύ» πολιτικο, κοινως Καραγκιόζη.
   Αν αυτο με τη Λέρο αληθευει, ο Μονόχειρ πρεπει να εξαφανιστει απο προσώπου γης.

 85. Μπορώ να κάνω μια ερώτηση πόσο χρόνο θέλει ένας 8πλός mk41 με 32 essm να αδειάσει, αυτή την πληροφορία μπορεί κάποιος να τη βρει; 4 πύραυλοι σε 4 δευτ. για τον umkhonto , 4 πύραυλοι σε 6 δευτ για τον mica , 8 πύραυλοι σε 10 δευτ για τον Aster, 4 πύραυλοι σε 8 δευτ για τον 9Μ317Μ ,όχι όμως για τον mk 41, τόσο διαβαθμισμένη πληροφορία είναι αυτή και γιατί;
  Επειδή πολλοί μιλάτε για επιθέσεις κορεσμού και προτείνεται mk41 για αυτό ρωτάω;

   1. Οι πύραυλοι πάνε με τους εκτοξευτές ανάφερα νούμερα, εσύ μπορε;iς να βρεις νούμερα για τον mk41 με 32 essm, εγώ δεν μπόρεσα να βρω αλλά μπορεί να μην έψαξα αρκετά.

    1. Δεν τα έμαθες τα νέα, ο CK διάβασε σε μια γραμμή ένος ολοκλήρου αρθρού σε ενα μπλογκ, το πίστεψε γιατί συμφέρει τον εγωισμό του και το έδεσε σκηνι κορδόνι ότι οι 4 quad packed essm 2 σε ΕΝΑ cell MK41 εκτοξεύονται σε ενα salvo (ταυτοχρονα) 🙂 🙂

     … δλδ 4ις πυραυλοκινητήρες στο ίδιο junction προς τον αυλό εξαγωγής !!!

     Δεν υπάρχει πουθενά αξιόπιστη αναφορά για τον ρυθμό βολής των ΜΚ-41 (μπορεί να γινει κρίσιμη επιχειρησιακή αδυναμία του), αλλα να σας υποψιάσει ότι ολοι οι μεταγενέστεροι vls εκτοξευτές (απο usa και άλλου) κατασκευαστήκαν για να αντιμετωπίσουν κυρίως το βάρος και το πρόβλημα ρυθμού βολής των ΜΚ-41.

     Μην το παλεύεις δεν έχει νόημα (είναι θέμα εγωισμού και ισχυρογνωμοσύνης)!
     Στο τέλος θα καταλήξετε να ζητα ο ένας απο τον άλλο διαβιβασμένες πληροφορίες (αριθμούς) που δεν έχετε (ή θα σας κλείσουν μέσα αν τους έχετε και τους δημοσιευσετε).

  1. Ένας πύραυλος ανά ένα δευτερόλεπτο στην ανάγκη όμως,
   πρόσεξε στην ανάγκη, όχι όμως τρεις ανά ένα δευτερόλεπτο.
   Μετά τα αέρια δεν έχουν φύγει όλα από της εξαγωγές του εκτοξευτή.
   Μετά πας ανά δυο δευτερόλεπτα.
   Τώρα όποιος νομίζει πως θα ρίξει 32 πυραύλους μονοκοπανιά να
   το ξεχάσει αυτό.
   Ξεχνάτε όλοι σας το βασικότερο την υψηλή θερμοκρασία μέσα στον εκτοξευτή.
   Την τετράδα δηλαδή των εκτοξευτών.
   Κανονικά πρέπει να τους ρίχνεις ένα πύραυλο σε κάθε τετράδα από της 8
   που έχεις. Μετά να πας από την αρχή τον δεύτερο πύραυλο σε κάθε τετράδα.

 86. Ο MICA για παράδειγμα μπορεί να βληθεί τόσο από SYLVER όσο και από το δικό του ατομικό εκτοξευτή (cannister0

  Για τους MK41 έχω βρει διαφορα πρέπει να κάτσω να τα θυμηθώ links/references

  Δες εδώ ένα ενδιαφeron

  https://www.dsiac.org/resources/articles/a-promising-future-for-us-navy-vertical-launching-systems/

  Additionally, to facilitate fast response to multiple diverse threats, the Mk 41 VLS can simultaneously prepare one missile in each half of a launcher module and can also fire a four-missile salvo of ESSMs from one canister.

    1. Δεν νομίζω
     Αναφέρεται στο βασικό 8 cell Module
     Έχω δει και το rate of fire t ου AB και συμβαδίζει με τα παραπάνω άμα κανεις τη διαίρεση με τον αριθμό των 8 cells modules

     1. Πάμε πάλι:
      Οι MK41 κτίζονται από τ8 cell Modules ο καθένα από τα οποια έχει ρυθμό βολής ένα βλήμα ανά sec
      Σε quad pack οι ESSM μπορούν να βληθούν από το ίδιο cell σε salvo

     2. US destroyers and cruisers have their VLS systems divided into two sections, so they could launch at least two missiles at a time. In a given section, typically of 29–64 missiles in an AB, can fire a missile every second.

      Because they can only launch two-three missiles at a time (one form each section, possibly two in the larger section),
      https://www.quora.com/Is-there-an-upper-limit-to-how-many-simultaneous-missile-launches-can-be-done-using-VLS-on-destroyers-or-cruisers-to-deal-with-saturation-attacks-by-anti-ship-missiles

 87. Η πληροφορίες για αφτο το θεμα ειναι απόρρητες.

  Αλλα έχω δι αναφορές που λένε οτι για διάφορους λογους το Sylver με Αster εχει πολύ καλύτερο fire rate sequence απο το mk-41 λογο μεγαλύτερο χώρο για την έξοδό καυτον αέριον στην στιγμή εκτόξευσης.

  Το έχω διαβάσει απο έναν ειδικό αλλα δεν μπορο να ξαναβρώ το λινκ.

   1. Πιο γρήγορος ρυθμός βολής για όσο περισσότερα βλήματα δυνατόν σε ώρα ανάγκης.

    Το MBDA το διαφημίζει ακριβός αυτό για τις CAMM-ER.

    Παντός το ΠΝ εδώ και χρόνια το κυνηγάει αυτό και για αυτό ειχαμε και το έντονο ενδιαφέρον του ΠΝ για CAMM-ER στα FDI HN πριν χρόνια.

    Δεν ξερο.Δεν είμαι ειδικός αλλά μου φαίνετε σαν να θέλει το ΠΝ ASTER30 & CAMM-ER.Και όχι SM-2 & ESSM.

    1. Τι να τον κάνω τον υψηλό ρυθμό βολής εάν δεν έχω αρκετά βλήματα??

     Εάν στέκουν τα νούμερα που δίνει ο MITCH παραπάνω ο 8cell SYLVER αδειάζει σε 10 sec!!

     Μετά ???

     Ο SYLVER πάσχει τόσο σε αριθμό όσο και σε ποικιλία μεταφερομενων πυρομαχικών βλημάτων σε σχέση με τον MK41

     Οι ’γγλοι έχουν στα TYPE45 SYLVER λόγω PAAMS
     Στα TYPE26 όμως βάζουν MK41 λόγω των παραπάνω λόγων

     Οι CAMM πρέπει να είναι στους δικούς τους ατομικούς εκτοξευτές ώστε να έχουν υψηλούς ρυθμούς βολής
     Για αυτό όσα ναυτικά έχουν τους βάζουν σε αυτούς και όχι σε MK41—-nEW zEALAND meko
     Οι aγγλοι στις θα έχουν τον MK41 αλλα και τους CAMMστους δικούς τους εκτοξευτές

     Το ελληνικό ναυτικό θέλει γερμανικά ολλανδικά πλοία με αμερικανικα όπλα
     Τα Γαλλικά είναι πολιτική επιλογή

     1. CORRECTION
      Οι aγγλοι στις TYPE26 θα έχουν τον MK41 αλλα και τους CAMMστους δικούς τους εκτοξευτές

     2. Ρε CK εχεις φαγωθει με τα πολλα βληματα και δη με essm – camm κτλ. Σε ποια θεση εισαι να δωσει εγγυησεις, οτι στο παρα πεντε που θα φτασει ο πυραυλος στο πλοιο θα καταστραφει, και αφετερουν κανενα ναυτικο δε βαζει 64 -128 essm – camm σε φρεγατα. Πλεον πας σε πολυστρωματικη αμυνα αρα σε μεγαλο τοναζ. Ασε που στο τελος θα φτασει το 50% του κοστους του πλοιου θα ειναι απ τους πυραυλους που εχει.

     3. @

      Καταρχάς θα συμφωνήσουμε όλοι πως οι Γαλλικές FDI με 16 μονο ASTER χωρίς RAM-CIWS-ECM είναι απαράδεκτες

      Μια [email protected] με 16ASTER30+>16 MICA+RAM νομίζω είμαστε καλυμμένοι

      Με μονο ASTER30 και RAM πάλι θα έχουμε πρόβλημα αφού πολλοί στόχοι δεν δικαιολογούν βολή ASTER30 και το RAM έχει μικρή ακτίνα δράσης

      Δεν θέλω υπερβολικό αριθμό πυραυλων

      Τους CAMM τους θεωρώ ξένους προς εμάς και τους γάλλους για αυτό νομίζω πως ο MICA έχει καλύτερες δυνατότητες ενσωμάτωσης

      Για τις SIGMA 115 θεωρώ δύσκολο να βάλουν σε πλοίο 4 x8cell MK41 με τέτοιο εκτόπισμα

      Για μένα η καλύτερη λύση από κόστος προς οπλισμό είναι βεβαια οι arrowhead με τον
      32 CELL mk41 μαζί με ένα APAR2 !!!

      Πολύ εύκολα μπαίνουν και επιπλέον MK56 όπως @ Δανέζικες IVH!!
      Που παρεπιτοντος έχουν και 16 HARPOUN!!

      https://www.navalanalyses.com/2021/02/photo-gallery-37-absalon-and-iver.html

      Που «παρεπιτοντος» έχουν και

     4. Προφανώς με τους Γάλλους δεν μπορεί να γίνει αυτο με τα CAMM.

      Θα μας δώσουν στην καλύτερη τα mica.

      Για αφτον τον λόγο ακριβός θα έπρεπε να παμε για 2 φρεγατες & 4-6 κορβέτες τους.Φρεγατες full Aster30,κορβετες full mica/essm.

      Δεν βλέπω άλλη λύση.

      Εκτός αν παμε στους Ιταλούς η το ΠΝ βρίσκει τροπο να διαμορφώσει αγγλικά/Σιγμα οπος θελει με Aster30/camm.

      Λιγο απίθανο.

     5. SIGM/ARROWHEAD είναι με TACTICOS
      TO TACTICOS έχει ολοκληρωθεί μονο με αμερικανικα όπλα
      Δεν έχουμε χρόνο και χρήμα για τέτοιους πειραματισμούς!

     6. @ Άγγελος

      Πρεπει να κυνηγησουμε το απιθανο.
      Να διαμορφωσουμε ενα σκαρι που καλυπτει πληρως τις
      αναγκες μας.
      Πρωτα τα δικα μας θελω και μετα η διπλωματια ή οτιδηποτε αλλο.
      Η ενδιαμεση λυση δεν πρεπει να μας απασχολει, γιατι μας
      βγαζει απο την ουσια του στοχου μας.

      Ομως η τακτικη του θα το ρισκαρουμε, δεν ηταν μονο των
      προηγουμενων, αλλα και των τωρινων.
      Δεν υπαρχει διαφορα, παρα τα δις που ακουγονται οτι θα δοθουν.
      Παραμυθιασμα κανονικο, την ωρα που αλλαζουν την συνθεση
      του πληθυσμου στο κληρονομικο τσιφλικη τους .
      Τον εχθρο δεν τον μπαζεις στο σπιτι σου, δεν τον ταιζεις για
      να καρδαμωσει,
      Αρα απο τους πριν και τους τωρα, δεν περιμενω τιποτα που θα
      αλλαξει σε υπερ μας την κατασταση με τον απεναντι.
      Τις MMSC θα τις επαιρναν χωρις δευτερη σκεψη, γιατι ειναι
      ακινδυνες για τον απεναντι και δεν θα ακυρωναν την
      συνεκμεταλλευση του Αιγαιου με τον πειρατη,
      αλλα μετα την δημοσιοτητα που πηρε το θεμα,
      δεν μπορουν να ρισκαρουν να χασουν την θεση τους.
      Ετσι θα προσπαθησουν με νωπη εντολη, απο κοινου
      να δωσουν την χαριστικη βολη με την αγορα των MMSC.
      Η απο κοινου τους προσπαθεια εφερε αποτελεσματα
      στο να γινουν οι Σκοπιανοι κερκοπορτα για την χωρα μας.
      Ευελπιστουν οτι θα τα καταφερουν και με το Αιγαιο και τη Θρακη.

     7. Εισαι τοσο σίγουρος για το τι θέλει το ΠΝ;

      Διλαδι πιον SM-2 θέλει το ΠΝ;

      Το IIIB του ’98 η το IIIC 5εκ €;

 88. Εγώ το μόνο πράγμα που εύχομαι είναι όλα τα πλοία και τα υποβρύχια του Π.Ν. να είναι αξιοπλοα και ετοιμοπόλεμα .Όσο για αυτά που πρόκειται να πάρουμε απλώς δεν θα προλάβουμε. Και οποίος έπιασε έπιασε!!!

 89. https://www.sportime.gr/ellinotourkika/polemiko-naftiko-erchonte-i-fregates-apo-tis-ipa/

  Η ακαταμάχητη προσφορά των αμερικανων ειναι.
  1 Sapio-nderonga
  1 Sapio-LSD
  2 Sapio-Lcs Freedom, που δεν ειναι παλιά αλλα τα έχουν λίωσει στις δοκιμές γι αυτό και τα αποσύρουν.

  Τελικά δεν θα γλυτώσουμε και θα παρουμε και LSD και Βafo (LoL) για να αντέξουμε τόσο καλή προσφορά.

  1. Δεν θα τα δώσουν όλα μαζί. Ή 1 Sapionderoga θα δώσουν ή 2 lcs ή 1 LSD. Όπως και να έχει όλα αυτά είναι γελοίες λύσεις. Το νεότερο lsd είναι 33 ετών με 500+ άτομα πλήρωμα. Δεν έχει λόγο ύπαρξης στο ΠΝ. Το 1 Sapionderoga θα είναι άχρηστο. Τον μισό χρόνο θα το δεσμεύουν οι αμερικάνοι για να συνοδεύει τα αεροπλανοφόρα τους στην Μεσόγειο και τον άλλο μισό χρόνο θα βρίσκεται για επισκευές και συντήρηση, επειδή και αυτό θα είναι 30+ ετών και δεν θα ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται (αν λάβουμε υπόψιν ότι το νεότερο Ticonderoga είχε εισροή υδάτων/διαρροή καυσίμων μάλλον σε κάκιστη κατάσταση θα είναι) αλλά και πόσα υποσυστήματα θα ξηλωθούν. Για τα lcs freedom ούτε λόγος. Αυτά μόνο για στόχους κάνουν. Από 2 exocet και στον πάτο μπας και ξεβρωμίσει ο τόπος. Και σε συνδιασμό με τις mmsc που είναι ότι χειρότερο υπάρχει σε κορβετοπεριπολικό αν επιλέξουμε την αμερικανική πρόταση θα είναι σαν να υπογράφουμε την θανατική καταδίκη του ΠΝ.

   Οι μούρικα έδειξαν από την αρχή πως μας αντιμετωπίζουν. Μας πρόσφεραν μια προβληματική κορβέτα-περιπολικό που με ένα φόρτο όπλων και υποστήριξη την κοστολόγησαν 1 δις. Αν η πρόταση αυτή προέρχονταν απο άλλη χώρα όλα τα σάιτ (μαζί με τα αμερικανόδουλα που τις υποστηρίζουν) θα έκραζαν τις mmsc μέρα νύχτα. Τώρα όμως τα δίνει ο μπαρμπαΣάμ.

 90. Οι διαφορετικές απόψεις και προτιμήσεις είναι θεμιτές και χρήσιμες σε έναν διάλογο.
  Αυτό που δεν μπορώ να καταπιώ είναι όταν κάποιοι γράφουν <>!!
  ΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ!!!
  Τακουτε μερικοι η να ξαναφωναξω.
  Όποτε όταν σχολιάζουμε πρώτα και πάνω από όλα είναι αυτοί που θα φέρουν και την νίκη.

   1. Αγαπητέ kanenas1
    Διάβασα και τα 400 σχόλια πριν γράψω.
    Δεν το χωράει ο νους μου να μην γίνεται πριν απολα αναφορά σε αυτούς που θα κληθούν να πολεμήσουν με οποία σκάφη επιλέξουν.
    Να τους δώσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις και αυτοί ναστε σίγουροι ότι θα φέρουν την νικη!
    Με εκτίμηση

    1. Αμ δε θα επιλεξουν τα πλοια αυτοι που θα πολεμησουν με αυτα! Ακομα και αν ο Μονόχειρ αφηνε την επιλογη στο Ναυτικό, τα πλοια δεν επανδρώνονται απο τους ναυάρχους του Ανωτάτου Ναυτικου Συμβουλίου, ασε που θα εχουν ολοι αποστρατευθει μεχρι να παραληφθουν. Κατα κρίση των Υμίων ο διοικητης των ελληνικων ναυτικων δυναμεων στο Αρχιπελαγος της Καλύμνου ηταν αντιπλοίαρχος, ενω των Τούρκων υποναύαρχος.

    2. Η εκτίμηση προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι από όλους μας δεδομένη.
     Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αντιλαμβάνονται-ειδικά οι πολύ υψηλόβαθμοι-το βάρος των επωμίδων τους με ότι αυτές συνεπάγονται.Παιγνιδάκια πολιτικά,οικονομικά ή άλλου τύπου δεν χωρούν.Οποιος φοβάται,δεν αντέχει,δεν μπορεί απλά παραιτείται.Πάνω από όλους και όλα είναι η Πατρίδα.

 91. Η φίλοι μας εδώ που επιμένουν mk-41/ESSM δεν μιλάνε καθόλου για τις απίθανες εκδόσεις SM-2 που θα μπορούσαμε να πάρουμε.

  Πιστεύει κάποιος οτι μας κάνουν δουλειά τα SM-2IIIB του 1998;

  Η πιστεύει κανείς οτι έχουμε 5εκ για κανα SM-2IIIC που δεν!! Θα μας δοσουν;

 92. Ο λόγος για τον οποίο οι αντικαταστάτριες των Λαφαγιεττών FDI είναι οπλισμένες – πολύ, λίγο, πάντως είναι, ενώ οι Λαφαγιέττες πρακτικά άοπλες.

  A new hypothesis
  The French armed forces are planning for high-intensity war

  https://www.economist.com/europe/2021/03/31/the-french-armed-forces-are-planning-for-high-intensity-war?utm_campaign=editorial-social&utm_medium=social-organic&utm_source=facebook&fbclid=IwAR07__uslS0OvxfOxLEdBoeerCuqxQ8VDUvORX6WiAPepfiWuQJoqHZJ5qI

  Προσωπικά συμφωνώ με την συγκεκριμένη υπόθεση, και μάλιστα θα έλεγα πως άργησαν.

  1. The presumed opponents are unnamed, but analysts point not only to Russia, but also Turkey or a North African country.

   Φοβερο άρθρο!
   Αφού το γράφει το Economist που ειναι ο πυρηνας της αμερικανοαγγλικης οικονομικης άποψης, τοτε αυτό δεν είναι καθόλου τυχαιο.
   Σημαίνει ότι αμερικανοί και άγγλοι είναι πεπεισμένοι ότι οι γάλλοι θα χτυπήσουν τους τούρκους αργά η γρήγορα
   (οχι μονο στην αλ βατιγια).
   Τα οικονομικα/γεωπολιτικα συμφεροντα γαλλιας-τουρκιας απο τη στιγμη που η τουρκια αποφασισε πως ειναι υπερδυναμη στη μεση ανατολη, στην ΝΑ μεσογειο, και στη βορεια αφρικη εχουν ερθει σε απολυτη συγκρουση και θα επιδεινονονται συνεχώς.
   Για ποιο λογο να κανουν τοσο τεραστιες ασκησεις οι γαλλοι?
   Ο θεωρητικος κινδυνος των ρωσων υπαρχει εδω και 10ετιες και στην αφρικη πολεμανε ηδη, οποτε μονο ο νεος αντιπαλος τους οι τουρκοι δικαιολογούν τετοιες προετοιμασιες.
   Τέτοια τύχη να έχουμε ένα ισχυρό σύμμαχο που να ταυτίζετε απόλυτα μαζι μας δεν συμβαίνει ούτε μια φορά στα χίλια χρόνια και εμείς θα την κλωτσησουμε για να κανουμε το χατιρι των αμερικανων ισαποστακηδων?

   1. Μάλλον ξύπνησαν απότομα από τον ήχο του ESM, όταν τους στοχοποίησε η τουρκική φρεγάτα έξω από την Λυβίη 🙂

    Και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για αυτό!.

    1. Πως δεν έκαναν μετα τη στοχοποιηση της φρεγάτας τους?
     Η αλ βατίγια τι ηταν? Αν δεν ηταν τα δικα τους ραφαλ? ηταν τα αιγυπτικα που πηραν το οκ και τεχνικες πληροφοριες απο τους γαλλους, αρα το ιδιο ειναι.

     1. Ναι αλλά εκεί συνειδητοποίησαν ότι η Αλ Βατίγια (το αντίστοιχό της στο μέλλον) θα έρθει μερικές μέρες μετά από μια Λαφαγιέτ τους που θα πάει στον πάτο με 150 άτομα πάνω της, κάτι που πέραν του στρατιωτικού σκέλους, θα ήταν άκρως ντροπιαστικό πολιτικά.

      Κατάλαβαν τι μπορούσε να πάθει η Λαφαγιέτ, κατάλαβαν επίσης ότι το πλήρωμά της τα έκανε πάνω του γιατί απλά έβλεπαν να τους στοχεύουν και αυτοί απλά έκαναν προσευχές και αποφάσισαν να μην ξαναεπιτρέψουν στο μέλλον κάτι τέτοιο.

     2. Εννοούσα ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα την δεδομένη στιγμή στον δεδομένο χώρο.
      Δηλαδή τι ήταν η αλ βατιγια, ένα τιποτα, μπροστά στην επίσημη δημοσιευμένη ντροπή (κώλωσαν) του περιστατικού με την φρεγάτα που έπληξε το γόητρο τους και ανύψωσε το τουρκικό.

      Οι Γαλλοι είναι ίσως οι μονοι που άρχισαν να εξέρχονται του λήθαργου της ευρωπαϊκής ειρήνης αλλα τώρα… «τρεχάτε ποδαράκια μου» και για αυτούς.

      Η στρατιωτική ισχύς τους και των άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων ειναι σχεδόν αστεία αν συγκριθεί με τις τεχνολογικές και οικονομικές τους δυνατότητες.
      Δυστυχώς στο πραγματικό κόσμο δεν μετρά τι ΘΑ μπορούσες να είχες αλλά τι εχεις διαθέσιμο την δεδομένη χρονική στιγμή σε δεδομένο χώρο.

      Το Γαλλικό δόγμα έως και «χθες» ήταν «είμαστε πυρηνική δύναμη κανένας δεν θα τολμήσει να μας πειράξει, αρα δεν χρειαζόμαστε εκτεταμένα σε ποσότητα συμβατικά όπλα».

      Το «καλό» είναι ότι σχετικά προσφάτως συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμπλακούν σε πραγματική συμβατική σύγκρουση (με near peer state και όχι τρωγλοδύτες) που απειλεί τα συμφέροντά τους, άλλα όχι τα εδάφη τους (και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί χρήση πυρηνικών) .

      ps1: Η σκληρή αλήθεια είναι ότι υφισταμένη σήμερα ισχύς το Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων είναι τόσο χαμηλή που δεν μπορούσε να αναλάβει από μόνη της, την Λυβίη του Κανταφη υπό εμφύλια σύρραξη, και αναγκάστηκε να καλέσει τους Αμερικανούς να καθαρίσουν την μπουγάδα.

      ps2: Η Ιστορία είναι έγκυος και όλοι πλην Ευρωπαίων εξοπλίζονται σαν τρελοί

     3. @ Romeo60

      Πως εισαι σιγουρος οτι ηταν Rafale και οχι Mirage
      και οτι εχουν την οποιαδηποτε εμπλοκη οι Γαλλοι ;

    2. @PANOS

     Ακριβως. Χωρις CIWS στα πλοία τους, οι Τουρκοι θα κατάφερναν να βυθίσουν τις Γαλλικές FREMM με τις 40χρονες φρεγατες Oliver Hazard a Perry και θα γέλαγε όλος ο πλανητης.

     Είναι άξιο απορίας γιατί δεν αγορασαν το συστημα RapidFire Naval της Γαλλικής Thales για τα πλοία τους και συνεχίζουν τις ανοησιες. Το RapidFire ειναι αντίστοιχο του Millenium της Rheinmetal.

     1. Τι να συζητάμε τώρα,
      για εγκλωβίσουν οι Τουρκοι όχι μόνο

      ξέραν ότι η Γαλλική φρεγάτα ήταν «ξεβρ@@τη» και το προσωπικό από άλλο πλανήτη (γι΄αυτο και το γαλλικό σοκ -αντίστοιχο με αυτό που αισθάνεται κάποιος που τρώει μπουνιά για πρώτη φορά στην ζωή του και δεν το πιστεύει οτι συμβαίνει),

      αλλά ήθελαν να πουν και διεθνώς «since you talk the talk, do you walk the walk?»

     2. Μην τους ισοπεδώνουμε τελείως!
      Και οι aster15 έχουν κάποιες ανιπυραυλικες δυνατότητες και ECM/decoys/countermeasures έχουν!!

    3. @PANOS

     Νομίζω αυτή η τάση στις τάξεις της Marine Nationale είναι αρκετά προγεννέστερη του συγκεκριμένου συμβάντος.
     Και θα έλεγα πως αν δεις τις παραγγελίες, χρονικά συμπίπτει με αντίστοιχη τάση του USN και την εσπευσμένη σχεδίαση του προγράμματος FFG(X).

     Σύννεφα στον ορίζοντα αγαπητοί. Όποιοι έχουν μάτια τα βλέπουν.

    4. Η πλάκα είναι ότι παίζει οι δικοί μας με τους Τούρκους να είναι όλη μέρα εκατέρωθεν συνέχεια σε τέτοιες φάσεις και να έχουν συνηθίσει εκατέρωθεν, οι Γάλλοι που θα ένιωσαν πρώτη φορά στην ζωή τους πως κάνει το RWR και τα άλλα συστήματα που φοράει το πλοίο αλλά δεν είχαν ενεργοποιηθεί ποτέ, και θα τα είδαν όλα…

     Η παρομοίωση με αυτόν που τρώει μπουνιά στην ζωή του και έχει πάθει σοκ καθώς ακόμη δεν μπορεί ο εγκέφαλος να το συνειδητοποιήσει και να το επεξεργαστεί που παρέθεσε άλλος αναγνώστης εδώ είναι πολύ καλή (έχω ζήσει και φαντάζομαι αρκετοί έχουν ζήσει) κάτι παρόμοιο

   2. @Romeo60

    Υπάρχει βέβαια κι η ανάγνωση ν(μια που μιλάμε για τον Economist ) οτι είναι μια ακόμα προσπάθεια να πείσουν την Τουρκία να γυρίσει στο μαντρί.

    Αλλά η αλλαγή στην σκέψη των Γάλλων οτι μπορεί να χρειαστούν πραγματικά οπλισμένα πλοία, όπως και των Αμερικάνων για τα μικρότερα πλοία τους τα FFG(X) οτι μπορεί να τα χρειαστούν για επιχειρήσεις υψηλής έντασης (αντιθέτως απ τα LCS) είναι πραγματικότητα.

 93. Αυτό που κάνω τώρα είναι μια προμελέτη για να δούμε αν η ιδέα αξίζει περαιτέρω αξιοποίηση.

  Εσείς τι λέτε; Θέλετε να έχετε ένα μόνο ραντάρ με 4 πάνελ;
  Ναι σε μια κατεύθυνση στο ένα μόνο fixet panel θα εκδηλωθεί η επίθεση!
  Η μαζική επίθεση από τον εχθρό σε μία κατεύθυνση,

  Μήπως προτιμάτε με λιγότερα χρήματα να έχετε 3-4 ραντάρ που να βλέπουν τον εχθρό;
  Που γίνονται 4 αν στρίψουμε λίγο το πλοίο αν κάνει επίθεση από την κατεύθυνση της πλώρης ή της πρύμνη.
  Αν επιτεθεί από τα πλάγια θα τον βλέπουν 4 ραντάρ σε δυο διαφορετικούς ιστούς όλα AESA.
  Αν καταστραφεί ο ένας ιστός θα μείνουν δυο ραντάρ σε λειτουργία και θα μπορείς να κατευθύνεις πυραύλους.

  Πόσο στοιχίζει να βάλεις 4 ραντάρ σε ένα πλοίο μόνο η αγορά τους;
  Μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ!
  Ναι μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ αν αγοράσεις 20 ραντάρ επί 4 δηλαδή 80 ραντάρ.
  Στην πράξη είναι 20 ραντάρ και 20+40 ίδια με μια μικρή τροποποίηση 1+1 για την ακρίβεια.

  Με 10 τετράδες ραντάρ μπορείς να τα βάλεις σε 10 φρεγάτες μικρού εκτοπίσματος, περίπου ίδιες με
  της φρεγάτες S. Εκεί θα γίνουν οι υπολογισμοί στο σκαρί των φρεγατών S και μετά θα υπολογιστούν
  τα πάντα, οι διαφορές τοποθέτησης των όπλων και ότι χρειάζεται.

  Με 10 τετράδες ραντάρ φτιάχνεις 10 ΑΑ πυροβολαρχίες για να αντικαταστήσεις τα Χωκ και
  να προσθέσεις επιπλέον συστήματα στην Ελληνική επικράτεια.
  Έχει υπολογιστεί με πάσα ακρίβεια το κόστος κάθε μιας πυροβολαρχίας δηλαδή:
  Το κόστος της αγοράς των 4 ραντάρ, της τοποθέτησης και αγοράς των φορτηγών, κοντέινερ, ΗΖ κλπ όλα αυτοκινούμενα.
  Το κόστος των 4 αυτοκινούμενων εκτοξευτών των 8 πυραύλων και της αγοράς των πυραύλων
  συνολικά 32 ESSM II και 8 δίδυμων πυροβόλων των 30 χιλιοστών.
  Το κόστος κάθε μιας πυροβολαρχίας ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ!
  Συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα κοστίσουν οι 10 πλήρεις πυροβολαρχίες.

  Το κόστος των ραντάρ για 10 πλοία θα κοστίσουν μόνο η αγορά τους τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
  Στο προσχέδιο μελέτης δεν έχει υπολογιστεί το κόστος 9 ακόμα ραντάρ!
  Δηλαδή τα 4 AESA fixet panel rantar επιφανείας συν το κλασικό εφεδρικό.
  Τα 2 ραντάρ που κατευθύνουν τα πυροβόλα, τα RAM, τα Milenium.
  Τα 2 μικρά ραντάρ στα πλάγια για να κατευθύνουν τα ελαφρά πυροβόλα.

  Ένα ραντάρ AESA Fixel Panel Γ διαλογής κάνει 30 εκατομμύρια ευρώ.
  Σκοπός μας είναι να δείξουμε πως υπάρχουν άλλες λύσεις με χαμηλό κόστος.

  Τώρα αν εσύ υποστηρίζεις πως θα είναι καλύτερα να αγοράσουμε μια φρεγάτα
  με ένα μόνο ραντάρ, έστω και αν είναι το Sea Fire ή το ARAR 2 που δεν κάνει 30 εκατομμύρια ευρώ
  αλλά έχει υπέρ διπλάσιο κόστος.
  Καλά θα κάνεις να το ξανά σκεφτείς.

 94. Επειδή πάνω στις νέες φρεγάτες θα έχουμε ανθρώπους, σαν τους φίλους μας, σαν τα παιδιά μας.
  Επειδή αυτά τα άτομα θέλουμε και να ζήσουν, αλλά και να μην φοβούνται.
  Επειδή αυτά τα πλοία είναι να υπερασπιστούν την χώρα στο ναυτικό σκέλος της για τα επόμενα 30 χρόνια.
  Επειδή ότι ξοδεύεται σε αυτές, θα λείψει από αλλού (υποβρύχια, στρατό ξηράς κτλ),

  ΔΕΝ θέλω

  Να ξανασυζητήσω για Μπελάρα, η οποία ΚΑΙ υποεξοπλισμένη θα είναι και πανάκριβη. Δεν θα πληρώσω 300 εκατ παραπάνω μόνο και μόνο γιατί για λόγους μαρκετιάς βάλανε ένα @ στο όνομα για να λέμε ότι έχει 10 μπιμπλίκια ηλεκτρονικά (λες και οι άλλες λειτουργούν με κάρβουνο και είναι αναλογικές και όχι ψηφιακές).

  Αν είναι να δώσουμε αυτά τα λεφτά που είναι πανάκριβα, τότε θα ήθελα φρεγάτες:
  -που θα αντέχουν σε χτυπήματα και δεν θα πάρουν στον πάτο τα παιδιά μας, άρα MMSC LCS κτλ αποκλείονται, ενώ όσο πιο μεγάλου μεγέθους τόσο πιο καλά
  -που θα έχουν τέτοια δύναμη πυρός που αν τους την πέσει όλη τη Τουρκία μαζί εκεί που θα είναι μόνη, θα μπορεί να αντέξει αρκετή ώρα ώστε να έρθει η απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη. Άρα θέλει πολυστρωματική άμυνα, πολλούς πυραύλους, επαρκή πυροβολικό CIWS πέραν του πυραυλικού CIWS (RAM) και πολύ καλό ECM
  -επειδή θα είναι λίγες, θα πρέπει πέραν του να είναι φορτωμένες μέχρι τα αυτιά με όπλα, να έχουν πάρα πολύ καλά ραντάρ.

  Η Μπελάρα είναι ένα επολύ καλό καράβι, αλλά με λίγα όπλα και εκπληκτικά ψηλή τιμή (με βάση τα παπαγαλάκια). Επειδή είναι όμορφη, είπαμε και εμείς, ας προσπαθήσουμε να της κόψουμε τα ελαττώματα και να την παντρευτούμε. Επί 2 χρόνια προσπαθούμε γλύφουμε και παρακαλούμε τους Γάλλους από την μία να βάλουν επιπλέον όπλα και από την άλλη να λογικευτούν στην τιμή. Επί δύο χρόνια μας κοροιδεύουν.

  Για μένα ι επιτελείς μας έπρεπε να σταματήσουν κάθε κουβέντα μαζί τους. Οι Ισραηλινοί πήραν μια μικρή κορβετούλα, και την όπλισαν σαν να είναι αντιτορπιλικό και σε εκπληκτικό κόστος. Αν οι δικοί μας επιτελείς δεν το έχουν, ας πάνε να βρουν τους Ισραηλινούς και να τους πουν:
  -Πήρατε τα σχέδια μιας κορβετούλας και καταθέσατε σχέδιο στους Γερμανούς πως να την κάνουν ένα καταστρεπτικό φρούριο.
  -Θα θέλαμε να σας δώσουμε τα σχέδια της Α-300 και να μας βοηθήσετε να διαμορφώσουμε τις ίδιες προτάσεις προς τους Γερμανούς, έχοντας υπόψη ότι η Α-300 έχει πολλαπλάσιους χώρους από την κορβέτα που τροποποιήσατε.

  Έτσι (όπως οι Ισραηλινοί) αγοράζουν πλοία σεβόμενοι το χρήμα του λαού τους και έτσι εξοπλίζουν τα πλοία όσοι σέβονται τις ζωές των ανθρώπων που θα πολεμήσουν και θέλουν να πολεμάνε χωρίς φόβο.

  Τέρμα οι συζητήσεις για 16 πυραυλάκια και το γλύψιμο αν θα μπει κανα Strales κτλ, ή αν θα πληρώσουμε σαν αεροπλανοφόρα καραβάκια των 4,500 τόνων. Ένα δις κοστίσανε τα αεροπλανοφόρα/ελικοπτεροφόρα της Τουρκίας. Έλεος και νισάφι πια.

  Βρείτε πόσο αγόρασε τις Fomidable η Σιγκαπούρη και πως είναι οπλισμένες και πόσο πήρε και όπλισε τις Saar 6 το Ισραήλ.

  Μπελάρα OVER και bye bye

  1. Φίλε agnostosependytis
   Τα είπες όλα.
   Έχουμε δει πάμπολλα παραδείγματα ανδρείας και αυταπάρνησης από τα αδέρφια μας πολλές φορές με κόστος την ζωή τους.
   Ο πιλότος που μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθεί να σώσει το αεροπλάνο που έπαθε ζημιά στον αέρα .
   Ο ναυτικός που δεν στρίβει το σκάφος για να γλυτώσει.
   Ο στρατιώτης που μέρα νύχτα στα βράχια και στην λάσπη άγρυπνα να μην περάσει τίποτα με τα ελάχιστα στα χέρια του.
   Όσοι σκεπτονται να κρατήσουν ζεστές τσέπες και καρέκλες καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν και να τους δώσουν βάση των δυνατοτήτων τα καταλληλότερα.!
   10F16 να χαθούν μισό πιλότο δεν φτάνουν…..
   Με εκτίμηση

  2. Αυτά που λες φίλε μου δεν τα λέω απλώς αλλά τα υποστηρίζω με αποδείξεις.
   4 ραντάρ από το Ισραήλ κάνουν 30 εκατομμύρια ευρώ γιατί
   να πάω να βάλω ένα μόνο Sea Fire;

   8,7 εκατομμύρια έκανε το κάθε ένα αυτοκινούμενο ραντάρ που πήρε η Σλοβενία.
   Το ίδιο ραντάρ το έχουν πάρει οι Ινδοί για τα πλοία τους.
   Δηλαδή εμάς δεν μας κάνει για να τα βάλουμε και στα πλοία μας και σε ΑΑ αυτοκινούμενα συστήματα;
   Το δεύτερο ραντάρ που στην πράξη είναι τρία όμοια τα έχουν βάλει επάνω στα πλοία τους
   οι Ισραηλινοί 7 εκατομμύρια έχει το κάθε ένα.
   Μπορεί να μπει και σε αυτοκινούμενη έκδοση.
   9+3Χ7= 30 εκατομμύρια ευρώ.

   Εγώ είμαι ο κουτός; Εγώ που τα γράφω αυτά;

   Θα βάλω σε μια φρεγάτα S 4 κύρια ραντάρ AESA ναι μπαίνουν γιατί δεν χρειάζεται να βάλω
   τον τεράστιου μεγέθους ιστό που έχουν τα 4 AESA Fixet Panel.
   Για το επιπλέον βάρος επειδή είναι 4 αντισταθμίζεται από το λιγότερο βάρος που έχουν τα σημερινά ραντάρ.

   Πως θα τα βάλω; Εδώ είναι η μαγκιά όχι όπως τα βάζουν όλοι οι άλλοι.
   Πως θα δουλεύουν; Πως θα μπορούν να δουν και τα 4 ραντάρ στην ίδια κατεύθυνση του στόχου;
   Λυπάμαι που δεν έχω ντοκτορά και μάστερ αλλά το βρήκα και το ανακάλυψα.
   Αυτά γράφω τώρα υπομονή θα κάνετε.

   Η ερώτηση αφού βρήκα κάτι καινούργιο με χαμηλή τιμή και κόστος γιατί δεν ενδιαφέρονται
   εδώ στην Ελλάδα;
   Αν νομίζετε πως θα ενδιαφερθεί κανένας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το Ναυτικό κλπ.
   Αμφιβάλω γιατί 30 χρόνια με γράφουν να μην πω που!
   Το κάνω αυτό για να σας το αποδείξω πως δεν τους ενδιαφέρει απολύτως τίποτα στους από πάνω.

  3. Εσει … μπορεις να θες:
   «-που θα έχουν τέτοια δύναμη πυρός που αν τους την πέσει όλη τη Τουρκία μαζί εκεί που θα είναι μόνη, θα μπορεί να αντέξει αρκετή ώρα ώστε να έρθει η απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη.»

   Εμείς οι υπόλοιποι έλληνες δεν έχουμε!
   και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές στον κόσμο ΔΕΝ μπορούν … να σε ικανοποιήσουν στην παραπάνω επιθυμία σου.

   Πάντως με τις τιμές να το ψάξεις λίγο, δεν σου χρωστάει κανένας, ΕΣΥ παρακαλάς να σου ΔΩΣΟΥΝ (και περίμενε λίγο να μάθεις πόσο πραγματικά κάνουν συνολικά, αυτά που φαντάζεσαι για τους Ολλανδούς, Γερμανούς και Αγγλους -με αντίστοιχα αμερικανικά όπλα).

   Και κάτι ακόμα, σου τα έμαθαν λάθος … ο πελάτης ΔΕΝ έχει ποτέ δίκιο (ιδικά στην αγορά όπλων που οι πορτοκαλιές είναι πολύ λίγες).

   Να εχεις υπόψιν σου ότι το Ισραϊλινό ναυτικό εχει ως αντιπάλους τρωγλοδύτες, και η σούπερ κορβετούλα τους την έφαγε από γερά κακό αντίγραφο με πολλαπλές τριτοκοσμικές πατέντες αντιπλοίκό με την πρώτη και μοναδική βολή του.

  4. Εσει … μπορεις να θες:
   «-που θα έχουν τέτοια δύναμη πυρός που αν τους την πέσει όλη τη Τουρκία μαζί εκεί που θα είναι μόνη, θα μπορεί να αντέξει αρκετή ώρα ώστε να έρθει η απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη.»

   Εμείς οι υπόλοιποι έλληνες δεν έχουμε!
   και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές στον κόσμο ΔΕΝ μπορούν … να σε ικανοποιήσουν στην παραπάνω επιθυμία σου.

   Πάντως με τις τιμές να το ψάξεις λίγο, δεν σου χρωστάει κανένας, ΕΣΥ παρακαλάς να σου ΔΩΣΟΥΝ (και περίμενε λίγο να μάθεις πόσο πραγματικά κάνουν συνολικά, αυτά που φαντάζεσαι για τους Ολλανδούς, Γερμανούς και Αγγλους -με αντίστοιχα αμερικανικά όπλα).

   Και κάτι ακόμα, σου τα έμαθαν λάθος … ο πελάτης ΔΕΝ έχει ποτέ δίκιο (ιδικά στην αγορά όπλων που οι πορτοκαλιές είναι πολύ λίγες).

   Να εχεις υπόψιν σου ότι το Ισραϊλινό ναυτικό εχει ως αντιπάλους τρωγλοδύτες, και η σούπερ κορβετούλα τους την έφαγε από γερά κακό αντίγραφο με πολλαπλές τριτοκοσμικές πατέντες αντιπλοίκό με την πρώτη και μοναδική βολή του.

   1. Όχι, ο κάθε άσχετος μπορεί να βγάλει λάθος τους μεγαλύτερους κατασκευαστές οπλικών συστημάτων γιατι έτσι. Αυτός ξέρει. Οι άλλοι είναι χαζοί.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF_%CE%9D%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA-%CE%9A%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%81

     1. Τίποτα.

      Εδώ συζητάμε ότι είναι προφανές φθηνότερο να πάρουμε ένα πλοίο (Α300) που κανείς δεν ξέρει τι είναι και να κάνουμε R&D για να το φέρουμε εκεί που θέλουμε και αυτό θα βγει φθηνότερο από 700-750 το πλοίο. Αλλά οι Γάλλοι μας κλέβουν γιατί μας πουλάνε state of art πλοία μαζί με όπλα αξίας σχεδόν 1δις.

      Άσε που οι κορβέτες έχουν μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα από τις φρεγάτες. Που το πας αυτό. χωράνε και περισσότερο οπλισμό.

      Σε ποιο όνειρο υπάρχει περίπτωση να αντέξει οποιοδήποτε πλοίο συντονισμένη ομαδική επίθεση μέχρι να έρθει βοήθεια η οποία δεν θα υπάρχει ήδη στο πεδίο?

     2. Τι να να πω …
      η κατάσταση έχει μεταπέσει στην σφαίρα του φαντασιακού με έντονες προσθήκες παραπληροφόρησης και παλιμπαιδίστικου τύπου άρνησης της πραγματικότητας και της λογικής.

    1. @ dk

     Και το να δινεις λευκη επιταγη στους μεγαλυτερους κατασκευαστες
     οπλικων συστηματων ειναι η καλυτερη τους.
     Εχουμε ενα Α ποσο για συγκεκριμενες αναγκες.
     Οταν ξοδευεται χωρις να τις καλυπτει, η χαζομαρα σιγουρα
     ειναι δικη μας.
     Η Αιγυπτος τσιμπησε Fremm σε καλη τιμη οχι πριν 10 χρονια, αλλα
     την ωρα που εμεις λεγαμε οτι δεν υπαρχει τιποτα στον οριζοντα.
     Τωρα αφου ο γελαδαρης μας ειπε ζητιανους, φροντιζουμε να τον
     βγαλουμε ασπροπροσωπο και μιλαμε για σαπακια ενδιαμεσης λυσης,
     ενω ταυτοχρονα εχουμε σκοπο να πεταξουμε αφρονα τα λεφτα μας,
     για να επικυρωσουμε την συνεχιση της σχεσης υποτελειας με τον θειο
     ή να χτισουμε μια αναλογη με τον Γαλλο.
     Κακη αρχη και με τον καινουργιο παμε να κανουμε.

     1. Δεν δίνω καμία λευκή επιταγή σε κανέναν. Εμείς σαν κλασικοί γύφτοι δεν θέλουμε να καταλάβουμε πόσο κοστίζουν οι ανάγκες μας και θεωρούμε ότι μας κλέβουν.

      Πόσες FREMM είχαν οι Γάλλοι τότε, πόσες έχουν τώρα? Είναι υποχρεωμένοι να μας στηρίξουν όταν τους έχουμε αδειάσει με κάθε πιθανή ευκαιρία και σερνόμαστε πίσω από την Γερμανία? Έχουμε ένα πρόβλημα και πάμε να το μεταφέρουμε σε κάποιον άλλο. Μας χρωστάει κάποιος να μας εξυπηρετήσει? Άσε που στην ουσία τους κοροϊδεύουμε και στα μούτρα τους. Λέμε ότι θέλουμε πλοία να καλύψουμε τους αριθμούς λόγο απόσυρσης των μη αναβαθμισμένων S και της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ, μας χαρίζουν καλύτερα πλοία από τις μη αναβαθμισμένες S και ξινίζουμε. Μόνο που ξινίζουμε επειδή θέλουμε να πάρουμε με 500εκ δύο καλές φρεγάτες για να μας βγάλουν μια 15/20 ετία.

     2. @ dk

      Ολοι μας χρωστανε, γιατι ολοι εχουν υποστηριξει τους Τουρκους
      στις σφαγες εναντιον μας και συνεχιζουν να τους στηριζουν.
      Κανεναν δεν κοροιδευουμε, αντιθετα ολοι μας κοροιδευουν.
      Κανενας δεν μας χαριζει τιποτα, χαρισμα το δολωμα στο
      αγκιστρι δεν ειναι.
      500 ατομα πληρωμα θελουν τα χαρισματα.
      Παραπανω προβληματα, χωρις ιχνος λυσης και 4 φρεγατες
      κερασακι που μπορουν να βγουν πατατες
      που θα πληρωθουν για τρουφες.
      Δεν εχω την απαιτηση κανενας να χαλασει το δικο του ναυτικο
      για τα εδω δοτα ανθρωπακια, ετσι η ενδιαμεση λυση δεν
      επρεπε να ειναι μεσα στην επιλογη της νεας φρεγατας.
      Στο μονο που εχεις δικιο, ειναι στο αδειασμα στους Γαλλους
      το τελευταιο διαστημα λογω Γερμανιας, αυτο ισως να
      αλλαξει απο καποιο επομενο ανθρωπακι.
      Ομως το καθε ευρω που θα ξοδευτει για τις ΕΔ πρεπει
      να δωσει ουσιαστικο αποτελεσμα και οχι καρεκλοβιδες
      για τους υπογραφοντες.

     3. Κανείς δεν σε «αποζημιώνει» γιατί σε αδίκησε στο παρελθόν. Δυστυχώς όλα περιστρέφονται γύρω από το συμφέρον. Εφόσον οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να διαθέσουν μόνο αυτά τα πλοία, αν δεν μας κάνουν δεν μας κάνουν. Δεν ισχυρίστηκα ότι μας κάνουν, απλά ότι το γαλλικό επιχείρημα στέκει. Κανονικά ψάχνουμε λύση αλλού. Εμείς κοιτάμε να πάρουμε πλοία με ορίζοντα 40ετίας και βάζουμε ως κριτήριο το να μας παρέχει κάποιος ενδιάμεση λύση. Κάκιστα έχουν μπλέξει αυτά τα πράγματα μαζί. Αυτό που κάνουμε είναι να πάμε το αυτοκίνητό μας για συνεργείο, να γκρινιάζουμε ότι θα μείνουμε χωρίς αυτοκίνητο, ο συνεργιατζής να προθυμοποιείται να μας καλύψει με κάτι που έχει διαθέσιμο και εμείς να γκρινιάζουμε ότι αυτό δεν μας κάνει. Αν δεν μας κάνει πάμε και νοικιάζουμε ένα αυτοκίνητο από αλλού.

      κουτοπόνηρα πάνε να υλοποιήσουμε σενάρια πτήσης, ότι με 5 δις θα πάρουμε 10 πολύ καλά πλοία. Ε αυτό δεν γίνεται.

    2. Για αυτό η Ελλάδα δεν θα πάει ποτέ μπροστά με την
     δική σου λογική.
     Υπάρχουν πολλές επιλογές φτηνές δεν της ξέρεις όμως διαφωνείς;
     Υπάρχει ραντάρ αυτοκινούμενο σε φορτηγά και το
     ίδιο ραντάρ είναι τοποθετημένο σε πλοία.
     Γιατί να μην το κάνω και εγώ;
     Γιατί να μην αγοράσω το ίδιο ραντάρ;
     Γιατί να πάρω αυτό της THALES;
     Γιατί να το πληρώσω 3 φορές περισσότερο;
     Μια απάντηση δεν βλάπτει.

     1. Δυστυχώς ζείτε στον φαντασιακό κόσμο, σας προτρέπω να επανέλθετε στον πραγματικό.

     2. Γιατί να μελετήσω πως θα συνδυαστούν συστήματα διάφορων κατασκευαστών και να τα ενσωματώσω σε ένα πλοίο θα μου κοστίσει πολύ παραπάνω και ενέχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από το να πάω σε κάποιο έτοιμο σχέδιο. Τόσο απλά. Για να αποκτήσεις τεχνογνωσία και λειτουργικές δομές χρειάζεται χρόνος και δεν έχουμε χρόνο, ούτε μπορούμε να κάνουμε πειράματα με τις κύριες μονάδες του στόλου.

      Βέβαια προφανώς όταν νομίζεις ότι μελέτη είναι να γράφω κατεβατά στο ίντερνετ είναι απίθανο να καταλάβεις το μέγεθος της πολυπλοκότητας του προβλήματος.

     3. Λυπάμαι αλλά δεν θα ξανά απαντήσω σε άλλο τέτοιο σχόλιο.
      Όταν γράφεις πως έχουν μπει σε πλοία, μου απαντάτε
      για τεχνολογικά ρίσκα και ενσωματώσεις.

      Για τον φανταστικό κόσμο και τα κατεβατά από το ίντερνετ,
      ενώ γράφω για καινούργιο σύστημα με μια μικρή μετατροπή
      αυτών που υπάρχουν,

      Λυπάμαι για το επίπεδο σας.
      Δεν αγαπάτε την πατρίδα σας.

    3. Εσείς ήσασταν που λέγατε ότι τιμές οπλικών και δει Μπελάρα είναι market όταν τις έδιναν 1,6 δις και είναι λογικό αφού τόσα ζητάμε τόσα θα πληρώσουμε. Τώρα οι τιμές που πέφτουν στο 1 δις για την Ελληνική (και όχι την Γαλλική) και θα πέσουν και άλλο, λένε ότι έχουν σύνδρομο.

     Ναι και αυτοί που κάνουν τον Ναπολέοντα στα διάφορα ιδρύματα νομίζουν ότι οι άλλοι είναι οι τρελλοί.

     Εγώ μιλάω με το πόσο πουλιούνται και τι περιέχουν πραγματικές συμβάσεις πώλησης πλοίων εσείς μιλάτε με παπαγαλοάρθρα. Σε άλλο σχόλιο εδώ παραπάνω που πάντησα σε παρεμφερές σχόλιό σας παραθέτω διάφορες τιμές πώλησης.

     Εσείς που λέτε ότι οι τιμές που αναφέρω είναι παράλογα χαμηλές, θα ήθελα εδώ κάτω από το σχόλιό μου να γράψετε:
     -ποια είναι η επίσημη τιμή ανά φρεγάτα στο ΜΟΝΟ συμβόλαιο πώλησης Μπελάρα που υπάρχει παγκοσμίως
     -αν αυτό το συμβόλαιο και κόστος περιέχει και όλο το κόστος του R&D
     -αν από αυτό το συμβόλαιο αφαιρέσετε το κόστος του R&D σε τι αξία βγαίνετε. Φυσικά εναλλακτικά μπορείτε να μου δώσετε παραδείγματα πό συμβάσεις (όχι άρθρα) για Μπελάρα ή Fremm που να έχουν πουληθεί πανάκριβα (στις τιμές που εσείς επιθυμείτε)

     Μετά να ξανακοιτάξετε εκείνο το άρθρο στο link που παραθέσατε και τον καθρέφτη

     1. Oχι εγώ δεν έγραψα πότε ότι κάθε Μπελαρα κοστίζει 1,6 δις ευρώ (ή 3,2 δις τα 2πλοία) με μπερδεύεστε με Πτωση της οποίας υιοθετήτε τις κατευθυνόμενες αρλούμπες και μάλιστα συστηματικά τις αναμεταδιδετε, ενώ γνωρίζετε ότι δεν ισχύουν λόγο της συμμετοχής σας σε αυτο εδώ το μπλογκ.
      Τα ξεχάσατε τα 900εκ ανά Μπελαρα χωρίς όπλα υποστήριξη και υποδομές που θεωρήσατε ως βάση συζήτησης?

      Άλλα έτσι είναι, όταν σας πετάνε €600εκ τις Σίγμα και το καταπίνεται αμάσητο (έχετε ιδέα τι περιλαμβάνεται σε αυτα?).
      Σας πετάει ο Babckok GP250εκ με το ΥΠΑΜ να μιλά για τουλάχιστον 400εκ για πλοίο με οπλισμό/αισθητηρες μόνο για επίδειξη σημαίας και μας το βγαζεται και νορμάλ τιμή συγκρίνοντας το με τι άραγε.

      Ειναι σαφές ότι οι μόνες οικονομικές προσφορές είναι τα 4δις των αμερικανων για 4 MMSC Σαουδ, τα 4,35 δις των Γαλλων και η προσφορά των βρετανων που δεν ξέρουμε απολύτως τιποτα ουτε για χρήμα ούτε για διαμόρφωση ούτε για όπλα.

      Όλοι οι άλλοι ειναι με ξένα κόλλυβα και δεν έχουν τιμή ακόμα .
      Εκτός βεβαία απο τις αγαπημένες σας τιμές του «ανωνύμου» της πτωσης.

      Πλοίο που θα εκπληρώνει των ΠΟΘΟ σας να μπορεί να αντιμετωπίσει απο μόνο του το σύνολο τον ενόπλων δυνάμεων της Τουρκιας δυστυχώς δεν υπαρχει οχι με το 1δις των μπελαρα που θελεται, αλλα δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει ποτέ τέτοιο πλοιο με οποιαδηποτε τιμη.

      Είστε τελείως ανενημέρωτος και αυτό είναι ξεκάθαρα επιλογή σας,
      αλλα είστε και πολυ μακριά νυχτωμένος αν πιστεύεται οτι το γίνεται παζάρι αλα τουρκα όπως στις λαχαναγορές ή στους κύκλους των επενδυτών/μετόχων ή ισως στην προσωπική σας ζωή.
      Πολυ νυχτωμένος αν νομίζετε ότι μειώνονται οι τιμές για τα ιδια αντικείμενα σε σχέση με τις ψευτικες αρχικές τιμες.

      Δεν μας χρωστάνε αν θέλουν μας πουλάνε όπλα αν δεν θέλουν δεν μας πουλάνε όπλα.
      Ο ξενοδόχο ΑΝ θέλει σε βάζει μέσα, αν δεν θέλει δεν σε βάζει, ιδικά αν θες να πας Μυκονο και να προσπαθείς με το ζόρι να πληρώσεις σε τιμές Θάσου.

  5. @agnostosependytis
   Ένα πράγμα που ξεχνάνε πολλοί όταν συγκρίνουν τα ισραηλινά Sa‘ar 6 με τα υπόλοιπα πλοία, είναι ότι πέραν της ειδικής προσφοράς που παίρνουν απο τους γερμανούς είχαν/έχουν και δικά τους πυραυλικά συστήματα και ραντάρ να εγκαταστήσουν στα συγκεκριμένα πλοία που επέλεξαν,σε αντίθεση με την Ελλάδα που πρέπει να τα αγοράσει ΟΛΑ απο έξω με τα ανάλογα έξοδα που συνεπάγονται.

   Όσο και να αγόρασε η Σιγκαπούρη τις Formidable πρίν απο χρόνια δεν έχει σημασία, επειδή σήμερα τα ίδια πλοία θα είναι αρκετά ακριβότερα, όπως είναι και οι FREMM που δεν «χαρίζονται» πλέον για 400-500 billion‘s το πλοίο επειδή έτσι θα άρεσε στους πελάτες που έχουν αποφασίσει συνειδητά να μείνουν πίσω απο τις εξελίξεις.

   Οι χώρες που φτιάχνουν πλοία δεν περιμένουν μια Ελλάδα να ξυπνήσει παγώνοντας τις τιμές για να προσφέρουν αργότερα τα ίδια πλοία που έχουν πλέον μεγαλύτερα έξοδα παραγωγής, ούτε σταματάει η παγκόσμια οικονομία για χάρη ορισμένων χωρών που δεν θέλουν να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες όταν αυτές προκύπτουν.

   1. Έχεις δίκιο, απλά να το πούμε στην Αγγλία που παίρνει τις Type 31 φτηνά, (κάτω από 500 κομπλέ) στην Αίγυπτο που πήρε φτηνά τις Fremm από την Ιταλία (με 600 εκατ χωρίς τα όπλα) και τις Α-200 από την Γερμανία (κάτω από 500 εκατ), ενώ θα πρέπει να το πούμε και στην Ιαπωνία που παρότι είναι μια πανάκριβη και πολύ πλούσια χώρα , πήρε τις νέες φρεγάτες με κάτω από 500 εκατ κομπλέ.

    Οπότε ναι, «οι χώρες που φτιάχνουν πλοία δεν περιμένουν μια Ελλάδα να ξυπνήσει παγώνοντας τις τιμές » αλλά τις πουλάνε σήμερα φτηνά σε χώρες που διαπραγματεύονται για την χώρα τους και όχι σε χώρες που «διαπραγματεύονται» με ανταγωνιστικό διάλογο (παγκοσμίως πρώτη ΄θα πρέπει να είναι για αυτή την μέθοδο, και μάλιστα με διάλογο πίσω από κλειστές πόρτες και με μερικές συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους και με διαρροές από παπαγαλάκια)

    1. Η λέξη «φτηνά» είναι νομζω σχετική, επειδή και οι Fremm της Αιγύπτου ήταν μέρος μεγαλύτερης συμφωνίας και πάνω απο όλα ήταν ευκαιρία που εκμεταλλεύτηκε σωστά ο Σίσι, όπως ήταν ευκαιρία παλιότερα η πρώταση του Σαρκοζί να αγοράσει η Ελλάδα 6 FREMM για 300 million’s ανά πλοίο (αν ήταν σωστές οι σχετικές ανακοινώσεις) με προσφορά τα πλοία να εξοφληθούν μετά απο μερικά χρόνια η να επιστραφούν στη Γαλλία που δεν ήθελε να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα αφού υποχώρησε στην ένσταση των Γερμανών που έγινε με πρωτοβουλία γνωστής γερμανικής εταιρίας που ήθελε να αποτρέψει την γαλλική πρόταση για δικά της συμφέροντα.

     Οι αγγλική φρεγάτα φαίνεται εντάξει, αλλά αυτό δεν αρκεί για να ξέρουμε αν είναι όντως ικανοποιητική λύση για τις απαιτήσεις του ναυτικού.

     1. Μπορείς να μου δώσεις μια ανάλυση, συστήματα και κόστη, από το περίφημο mega deal μεταξύ Αιγύπτου και Ιταλίας? Αυτό το θρυλικό mage deal έλεγαν θα είναι 18 δις, μετά έγινε 11 δις, μετά 9 και μετά σώπασαν όλοι. Αυτό που έμεινε είναι οι δύο φρεγάτες με 600 εκατ.

      Κανένας από όσους λέγανε για Eurofighter, M-346, άρματα κτλ ποτέ δεν μπόρεσει να δικαιολογήσει την θρυλική αξία του mega deal, πιο πολύ χρησιμοποιούνταν για να ξορκίσει το ότι εμείς δεν σταθήκαμε το ίδιο ικανοί να τις πάρουμε σε τέτοια τιμή. Και στην Βραζιλία τις είχαν προτείνει με 750 την μία κομπλέ, και αφού δεν τις πήρε η Βραζιλία έριξαν την τιμή στα 600 και τις πούλησαν.

      Μπορεί να μας πει ο dkμέσα στο όλο πακέτο τελικά τι πήραν οι ΑΙγύπτιοι με ανάλυση του τι πήραν και πόσα πληρώνουν για αυτό το πακέτο? Σε λίγο οι θιασώτες του πακέτου θα αθροίζουν και φιατάκια και μακαρόνια για να μπορούν να βγάλουν καμιά αξία στο πακέτο, αλλιώς το μόνο που θα μένει είναι κάτι που δεν συμφέρει να ακούσουν, ότι στην αγορά αν θες να πάρεις φτηνά, βρίσκεις.

      Οι Άγγλοι τις παιρνουν άοπλες στα 300-400 εκατ, αν δώσουμε άλλα 150 εκατ βγαίνουν στα 500-600 και σούπερ εξοπλισμένες, αλλά δεν το λέει κάποιος εδώ, ή μάλλον προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του.

      Για τις Α-200 δεν με νοιάζει που θα κατασκευαστούν, με νοιάζει πόσο κάνουν. Καράβια να υπερασπιστώ την χώρα θέλ, όχι να χάσω την χώρα για να δώσω δουλειά σε 1.000 άτομα. Σε αυτά να βρω δουλειά αλλά όχι σε βάρος της εθνικής άμυνας. Αν μας πουν ότι κάνουν στο Κίελο 4 φρεγάτες με 2 δις ή στην Ελλάδα με 3 δις, θα πω ας γίνει στο Κίελο με 2 δις και να πάρω και 2 υποβρύχια ή να πω ας χάσω τα υποβρύχια αλλά να δουλέψουν Έλληνες?

      Προτιμάς 2 υποβρύχια στο ίδιο κόστος ή να θυσιαστούν τα υποβρύχια για να δουλέψουν 5 χρόνια 1.000 άτομα?

     2. Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η Αίγυπτος με την Ιταλία, αλλά το ντηλ αναφέρεται και σε ξένα δημοσιεύματα οπότε δεν είναι ελληνικές μούφες. Αν τους «κορόιδεψαν» και πήραν φθηνές FREMM μαγκιά τους, αλλά αυτό δεν καθορίζει την τιμή πώλησης ες αεί.

      Από κει και πέρα στην βασική διαμόρφωση η type 31 έχει 57πυροβόλο, περιστρεφόμενο radar κτλ. Το πόσο θα κοστίσει αν γίνει όπως πρέπει είναι εντελώς εικασία. Η ναυπήγηση εδώ είναι δική μας απαίτηση και με βάση αυτήν διαμορφώνεται κάποιο κόστος. Είτε συμφωνούμε είτε ότι οχι αυτή είναι απαίτηση που προβάλετε από την ελληνική πλευρά.

     3. @agnostosependytis
      Για μια ανάλυση θα έπρεπε να έχω στα χέρια μου στοιχεία απο την συμφωνία που υπέγραψαν οι δυο χώρες.
      Οπότε δεν μπορώ να προσφέρω ενημέρωση σε αυτό το σημείο,αφού πέραν αυτών που αναφέρονται στο παρακάτω δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες.

      https://esut.de/en/2020/06/meldungen/21129/italienisch-aegyptischer-ruestungsdeal-mindestens-zwei-fremm-fregatten-gehen-an-den-nil/

      Στο μέλλον θα φανεί όμως πόσα απο αυτά που αναφέρθηκαν θα υλοποιηθούν. Σίγουρο φαΐ άρτια να είναι όμως ότι τα έξοδα για μια ιταλική Fremm είναι 765 million euros ενώ για την γαλλική Fremm απαιτούνται 860 million euros, για αυτό είπα ότι η λέξη «φθηνά» είναι σχετική αφού δεν στηρίζεται απο πληροφορίες σχετικα με τα σημερινά έξοδα για αυτά τα πλοία.

      Όσο για τα έξοδα των Arrowhead που ναυπηγούν οι Άγγλοι, μπορώ να παρατηρήσω μόνο αυτό που έχει αναφερθεί(αν θύμα ο σωστά) για την αναλογία στα έξοδα των πλοίων που μοιράζεται σε 1/3 για την ναυπήγηση του πλοίου και σε 2/3 για τα συστήματα αποστολής που είναι το ακριβότερο μέρος σε ένα πολεμικό πλοίο.

    2. Οι Άγγλοι παίρνουν τις 31 άοπλες και οι Ιάπωνες γεμίζουν τα πλοία με δικό τους εξοπλισμό. Οι ΜΕΚΟ βγαίνουν φθηνά με κατασκευή στο κίελο. Οι Αιγύπτιοι πήραν φθηνά FREMM μέσα σε ολόκληρο πακέτο. Πρέπει να συνεχίσουμε να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια?

     Και ναυπήγηση εδώ, και κατασκευαστικό έργο, και ενδιάμεση λύση τζάμπα και τιμή χώμα δεν γίνεται. Πουλάνε για να βγάλουν κέρδος όχι για να μας τα χαρίσουν.

  6. Σ αυτα που γραφεις ειναι αληθεια, ΑΛΛΑ για βαλε τις γελειοτητες των πολιτικων (το τι εχουν κανει και κανουν το ξερουμε πολυ καλα) και το πως μας αντιμετωπιζει το καθε κρατος, οποτε ΟΤΙ εχουν σπειρει θεριζουν ( και ειναι διαχρονικο αυτο δυστηχως), και πολυ απλα τη πληρωνει ο λαος, ειτε σα φορολογουμενος ειτε σα ενα ολοκληρο εθνος.

 95. Οι γάλλοι με την belharra έχουν ένα καλό σχέδιο φρεγάτας, εάν και η αναστραμένη πλώρη της με προβληματίζει. Εάν υποθέσουμε ότι οι γάλλοι μας προτείνουν μία διαμόρφωση με 32 ASTER 30 και 32 Mica NG στο 1,1 δις, νομίζετε ότι θα ήταν καλή πρόταση; Δυστυχώς δεν θα ήταν, εάν δεν αναβαθμίζαμε και το σύστημα πρόωσης, για να διατηρήσει την ταχύτητα των 27 κόμβων. Επομένως απαιτούνται ακόμα περισσότερες τροποποιήσεις απο αυτές που συζητούμε. Εάν εξαιρέσουμε την πολιτική επιλογή, που φοβάμαι θα επικρατήσει στο τέλος, θα πρέπει να εστιάσουμε στο ότι πολλαπλών ρόλων πλοίων κάτω απο 1 δις όπως το ζητάμε δεν μπορεί να βρεθεί. Ειδικότερα λύσεις που δεν έχουν ναυπηγηθεί ακόμα, δεν πρέπει να τις συζητάμε καθόλου. Όπως το βλέπω η καλύτερη επιλογή είναι η γερμανική, μόνο όμως εάν προσφέρει την A-400( F-125) σε συνδιασμό με 2 214 NG.

 96. Δεν νομιζο οτι 32 & 32 aster30/mica ειναι εφικτό σε λογική τιμή..και ισος ουτε επιθυμητό επιχειρησια.

  Εξηγούμε:
  Δεν ξέρω,δεν ειμαι ειδικός αλλα η απλή λογική μου λει ότι κάλίτέρά να έχεις διό πλοια με
  συνολικά 64xLSAM/MSAM με κοινό σύστημα μάχης παρα ενα πλιο με 64XLSAM/MSAM να δεχτεί διο και τρις ταυτόχρονες επιθέσεις απο 2-3 κύματα F-16 με SLAM/SDB..

  Προπαντος αμα αφτα τα διό πλοία βγαινουν ιδια τιμή απόκτησης με το ενα που τα φέρνει ολα και πρεπει να κα ει δουλια για διό..

  Ενα FDI HN συν ενα Gowind φέρόύν και τι καθένα διο radar,διό συστιματα CIWS,διο συστήματα ECM/ESM και πανο απο ολα το πιο σημαντικό:

  Διάφορα συστήματα εκτόξευσης..κατι που σημαίνει και πολύ καλύτερες επιδόσεις σε επιθέσεις κορεσμού που καθε δευτερόλεπτο μετράει σαν ωρες.

  Αυτο..το ξεχνάνε η περισσότερη.

  1. Οι γάλλοι δεν προσφέρουν κορβέτες γιατί μας θέλουν στο πρόγραμμα της EPC, που θα ξεκινήσει μετά το πέρας των 5 belharra. Επιπρόσθετα δεν υπάρχει στα σχέδια του Π.Ν, η αγορά κορβετών. Οι ολλανδοί και οι ισπανοί τις προτείνουν γιατί δεν έχουν η δεν δίνουν άλλη ενδιάμεση λύση. Η ολλανδική πρόταση σαν paper project θα πρέπει να αποκλειστεί, όπως και η γερμανική με την A-300.

   1. Αμα δεις Belharra και EPC στο ΠΝ να μου τρυπησεις τη μυτη φιλε.

    Ουτε το ενα ουτε το αλλο θα αποκτηθει καθως ειναι εντελως διαφορετικες τεχνολογιες και φιλοσοφιες ασχετες με το ΠΝ, κατσε και θα δεις.

   2. Και η γαλλική πρόταση ήταν paper project μέχρι που άρχισε να κατασκευάζεται.
    Και θα παραμείνει project μέχρι να πέσει στην θάλασσα, να κάνει δοκιμές, να προκύψουν προβλήματα και να αναληφθούν διορθωτικές κινήσεις οι οποίες δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα έχουν.

    Μερικά πλοία απλώς δεν γίνονται ποτέ καλύτερα, βλέπε LCS. Άλλα διορθώνονται κάποια στιγμή, βλέπε Y/B 214, Type 45, F125 Baden-Württemberg.

    Για μένα, τα γαλλικά πλοία με την ανεστραμμένη πλώρη έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο απ’ όλα. Και μηδενική δυνατότητα αναβάθμησης στο μέλλον.

    1. Τα προβλήματα των γαλλικών πλοίων θα τα λύσει το γαλλικό ναυτικό και όχι εμείς. Από την άλλη ότι προκύψει με τις Sigma / A300, θα το λύσουμε εμείς και μετά θα το πάρουν τζάμπα άλλοι (όπως έγινε με το 214). Το ότι η [email protected] δεν έχει δυνατότητα αναβάθμισης είναι απλά αστείο.

     1. Αν η ανεστραμμένη πλώρη αποδειχθεί πρόβλημα, αυτό ΔΕΝ λύνεται.

      Παράδειγμα αναβάθμισης: οι ΜΕΚΟ μπορούν να πάρουν RAM, Millenium, Goalkeeper (λέμε τώρα) ακόμα και σήμερα, χωρίς αλλαγή CMS. Οι νεότερες Lafayette μπορούν ; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ.

      Παίρνοντας γαλλικές φρεγάτες, παντρευόμαστε τους Γάλλους και το SETIS, ένα κλειστό σύστημα, μειώνοντας δραματικά την δυνατότητα να βάλουμε μελλοντικά οποιοδήποτε μη γαλλικό σύστημα.

      Επιπλέον, νέα/περισσότερα συστήματα θέλουν περισσότερη υποστήριξη (ρεύμα, κλπ) που η [email protected] δεν θα μπορεί να έχει – είναι μπουκωμένη από τώρα.

     2. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
      Με ποιό τρόπο η ανεστραμμένη πλώρη μπορεί να αποδειχτεί πρόβλημα? Η ανεστραμμένη πλώρη έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, και έχουν ναυπηγηθεί άπειρα πλοία έτσι, δεν είναι καμιά καινούρια τεχνολογία.

     3. Αν η ανεστραμένη πλώρη αποδειχτεί πρόβλημα, μπορούμε να αναστρέψουμε το πλοίο, οπότε θα έχει κανονική πλώρη και θα χρησιμοποιούμε τους Aster 30 ανθυποβρυχιακά. Με τόσα δις χαμένες δεν πρέπει να πάνε.

      Εναλλακτικά βάζουμε τον μπαρμπα-Μήτσο να βάλει ένα «καπάκι» μπροστά στην πλώρη να την κάνει κανονική

     4. @ npo

      Φιλε μπορεις να μας δειξεις μια αλλη φρεγατα η αντιτορπιλικο που να εχει ανεστραμμενη πλωρη?

      Μονο 2-3 Αμερικανικα Zumwalt των 15 χιλιαδων τονων εχουν ναυπηγηθει, και αυτα δεν τα χρησιμοποιουν καν οι Αμερικανοι, τα εχουν για τον ναυσταθμο η για καμια βολτα εκει παραδιπλα το πολυ.

     5. @agnostosependytis & G_P

      Η σχεδίαση πλοίων με αντιστραμένη πλώρη δεν είναι νέα ιδέα, αφού εφαρμόστηκε σε παλιές σχεδιάσεις πολεμικών πλοίων γραμμής απο την εποχή του Α’ΠΠ.
      Παρόλο που δεν είναι νέα ιδέα οι Γάλλοι ναυπηγοί και μηχανικοί δεν απέφυγαν να μελετήσουν με σχετικές δοκιμές σε ειδικές εγκαταστάσεις της DGA στην Νορμανδία για υδροδυναμική («Techniques Hydrodynamiques») για να έχουν μια εικόνα για την συμπεριφορά αυτού του σχεδίου πλώρης στο νερό, όπως φαίνεται στην παρακάτω παρουσίαση στην οποία ήταν παρούσα και η Γαλλίδα ΥΠΑΜ Florence Parly.

      https://m.youtube.com/watch?v=SF6QIrF-t74

      Οπότε δεν είναι υπόθεση έκπληξη πιυ θα φανεί όταν θα πέσει στο νέτο το πρώτο σκάφος της σειράς.

     6. Μην πατεξηγηθώ, δεν είμαι κατά της ανεστραμένης πλώρης, απλά αυτό που λέω είναι ότι θα ήθελα αν παραγείλουμε πλοίο με αυτό τον σχεδιασμό νέχουμε και την δυνατότητα συνολικής ακύρωης της παραγγελίας αν βγει μάπα (πχ το πρώτο που θα βγει για την Γαλλία).

      Υπάρχουν καλά και κακά αυτής της σχεδίασης η οποία ήταν γνωστή από χρόνια. Το Αβέρωφ τέτοια είχε και καμιά φορά χαριτολογώντας λέω ότι και οι τριήρεις τέτοια είχαν.

      Όμως στον κόσμο η διαδικασία της φυσικήςεπιλογης είναι αμίλεικτη, έτσι από πες μερικές χιλιάδες διαφορετικά πλοία που σχεδιάσθηκαν και παράχθηκαν τα τελευταία 150 χρόνια, κανα 20 είχαν ανεστραμμένη πλώρη και όλα τα άλλα κανονική.

      Όταν η πρακτική λέει ότι αν και όλοι οι κατασκευαστές είχαν επιλογή κανονική ή ανεστραμέννη πλώρη, τελικά το 99,8% πήρε την κανονική, ακόμη και αν όλα τα επιστημονικά πειράματα λένε ότι όλα ΟΚ, εεε νιώθεις ένα σφίξιμο, ότι κάτι χάνεις στην εικόνα οπότε αν θες παραγγέλνεις αλλά κρατάς και μια πισινή.

 97. Ακομη συζητατε για το θεμα?

  Arrowhead, Sigma, ΜΕΚΟ, θα ειναι η επιλογη, απλα πραγματα. Αυτο λεει η λογικη. Το ΠΝ θα παρει αυτα που ξερει, δηλαδη TACTICOS και ESSM κτλ. Δεν εχουν μαντιλι να κλαψουν οι ανθρωποι στο ΠΝ, λετε να θελουν περιπετειες και εκπληξεις???

  Ολες οι αλλες επιλογες εχουν προβληματα, το εχουμε αναλυσει εκατονταδες φορες. Οι οπαδοι της Belharra να επανελθουν στην πραγματικοτητα.

  Σας το λεω για να μην σας ερθει ταμπλας στο τελος.

  1. Ορεα τοτε..

   Ας να παρει το ΠΝ μόνο Sigma με 2xMK-41 & apar2 και τα τα γεμισουμε με essm2 οσο βασται το πορτοφόλι μας και να ησυχάσουμε.

   Και να αφήσουμε τα AAW και σαχλαμάρες..

 98. Ερώτηση: μπορούμε να εκσυχρονίσουμε υπάρχοντες harpoon σε μπλοκ 2 ? και να μπουν στις νεες φρεγάτες? αξίζει σαν πύραυλος για να γλυτώσουμε και χρήματα.

  το ίδιο και για τους έξοσετ που έχουμε ‘ετχι ώστε σε κάθε περίπτωση νές φργάτας να κάνουμε οικονομία.

  το ίδιο και για τους essm εκσυχρονίζονται σε 2?

 99. Δεν είναι καθόλου φθηνή λύση ο εκσυγχρονισμός των πυραύλων. Και επιτέλους, οι Harpoon υπηρετούν 40 χρόνια – ας περάσουμε στη νέα τεχνολογία κάποια στιγμή.
  Οι παλιοί Harpoon, όσοι περισσέψουν, θα μπουν σε συστοιχίες ξηράς.
  Exocet έχουμε έλλειμμα αυτή τη στιγμή, όχι περίσσευμα.
  Essm θέλουμε καινούργιους για συμπλήρωση αριθμών.

 100. @dk

  «Τα προβλήματα των γαλλικών πλοίων θα τα λύσει το γαλλικό ναυτικό και όχι εμείς.»

  Σωστα.Αλλα για το Γαλλικο υποδειγμα.Το Ελληνικο υποδειγμα γνωστοτερο και ως Belharra HN θα πρεπει να τα λυσει το Π.Ν(λογικοτατο) το οποιο ομως δεν ειναι διατεθημενο η δεν διαθετει τα χρηματα για κατι τετοιο.Γιαυτο και οι Γαλλοι προσφερουν την Γαλλικη εκδοση με μερικες μικρες προσθηκες(οι οποιες ομως ΔΕΝ ειναι ικανοποιητικες για τα Ελληνικα δεδομενα επιχειρησεων) που ειναι δυνατον να χρηματοδοτηθουν απο το Γαλλικο ναυτικο(ως μελλοντικη αναβαθμιση) και μεχρι εκει.

  «Το ότι η [email protected] δεν έχει δυνατότητα αναβάθμισης είναι απλά αστείο.»

  Στο υπαρχον τοναζ το πλοιο ΔΕΝ εχει δυνατοτητες μεγαλητερης αναβαθμισης και αυξησης του οπλικου του φορτιου.Αυτο ειναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ και για αυτο η Naval Group εχει εγκαιρως παρουσιασει μελετη/σχεδιο για την Belharra XL η οποια ειναι το πλοιο που ταιριαζει στο Π.Ν και εχει πολλες δυνατοτητες.

  Οι Γαλλοι ΔΕΝ ενδιαφερονται για την XL και αγοραζουν την απλη,»γυμνη» εκδοση.Αυτο που κανουν ειναι να προσφερουν στο Π.Ν την μελλοντικη αναβαθμιση που πιθανως να κανουν στις δικες τους ακολουθοντας τα βηματα που εκαναν στην περιπτωση των La Fayette που τις αγορασαν «γυμνες» και μετα απο χρονια τις ψιλο-εξοπλιζουν.

  Το πλοιο θα μεινει ως εχει(με εξαιρεση πιθανη αναβαθμιση ηλεκτρονικων) μεχρι να παροπλιστει.Πραγμα καθολου ξενο με τα Ελληνικα δεδομενα.Εγκληματικο οταν συνανταται σε συστηματα τα οποια «τραβουν» αναβαθμιση διπλα εγκληματικο οταν επιχειρειται η αγορα εξ αρχης ενος συστηματος το οποιο ΔΕΝ «τραβαει» αλλη αναβαθμιση(τουλαχιστον χωρις πριν να εχει γινει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ μελετη και ανασχεδιασμος πραγμα τελειως ΕΚΤΟΣ οικονομικης πραγματικοτητας).

  @Δευκαλίων

  «Δηλαδή με την ίδια λογική, οτιδήποτε είναι καινούργιο και παρουσιάζεται σε μια αγορά που έχει καταληφθεί από συγκεκριμένο προιόν χρόνια,δεν έχει ελπίδα μόνο και μόνο επειδή δεν έχει μερίδια διεθνώς.Άρα μπορούμε με την ίδια συλλογιστική να πούμε οτι και ο Meteor που υπάρχει σε λιγότερες αεροπορίες απ’ ότι ο Abraam, είναι υποδεέστερος και δεν έχει μέλλον»

  Η αγορα εχει καταληφθει απο προιοντα ΟΧΙ χρονια αλλα προσφατα.Τα περισσοτερα απο αυτα ειναι και πολυ συγχρονα και εξαιρετικα ικανα.Οι δυνητικοι πελατες εχουν σχεδον εκλειψει.

  Αυστραλοι,Αιγυπτιοι,Σαουδαραβες,Καναδοι εχουν «κλεισει».Αγγλοι,Ιταλοι,Γερμανοι,Ιαπωνες,Κορεατες κατασκευαζουν τα δικα τους.Οι Τουρκοι το ιδιο.Ακομα και οι Αμερικανοι «εκλεισαν» με την FFGX. H Belharra εχει ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ εμπορικες προοπτικες.Στην καλητερη των περιπτωσεων να ειναι αναλογες των La Fayette με την μορφη των Formidable(που οι σοβαροι Σιγκαπουριανοι πληρωσαν ωστε να διαμορφωσουν το αρχικο ανεπαρκεστατο Γαλλικο υποδειγμα σε κατι μαχημο) η των ορικοτατα μαχημων Σαουδαραβικων Al Riyadh και τελος των επιεικως για γελια Ταιβανεζικων Kang Ding οι οποιες συνοδευονται και απο το κλασσικο σκανδαλο.

  Σε αναλογια γεωπολιτικης θεσης και κινδυνων που αντιμετωπιζουμε με ποιους απο τους τρεις παραπανω μοιαζουμε με την πιθανη αγορα Belharra ετσι οπως παμε να την κανουμε;

  Το παραδειγμα με τον Amraam ατυχες.Ο Amraam ειναι ενα σχετικα παλιο οπλικο συστημα το οποιο εχει κυριαρχισει στην αγορα και ο Meteor ειναι ο συγχρονος αντικατασταστης του.Η Belharra δεν ερχεται να αντικαταστησει ΚΑΝΕΝΑ απο τα αντιπαλα σχεδια τα οποια ειναι εξισου συγχρονα,εξισου ικανα η και ικανοτερα απο αυτην.

  1. Οι τροποποιήσεις που ζητάμε είναι κάποια έξτρα οπλικά συστήματα. Τι μπορεί να πάει τόσο στραβά με αυτές? Από την άλλη το επιχείρημα του νέου πλοίου αφορά καθαρά το γαλλικό ναυτικό.

   Η [email protected] αυτή την στιγμή είναι η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά φρεγάτα που ναυπηγείται. Πως θα γίνει να ξεμείνει πίσω τεχνολογικά και να έχει πρόβλημα να ακολουθήσει τις εξελίξεις? Ακόμα και τώρα αν πληρώσουμε μπορούμε να πάμε σε μια διαμόρφωση 24 aster30 / 32 camm. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό το σενάριο να γεμίσουμε πλήρως ένα πλοίο 6000 τόνων, όταν έχουμε να παροπλίσουμε πάνω από τον μισό στόλο?

   Σε μια no badget κατάσταση θα θέλαμε 6 πλοία πολλαπλών ρόλων συν 3 πλοία Α/Α για να αντικατασταθούν οι S μια προς μια. Θα μπορούσαν να παίζαμε με 6 κανονικές και 3 XL.

   Προσωπικά θεωρώ πολύ καλή επιλογή και την Arrowhead, αλλά δεν ξέρουμε λεπτομέρειες και τιμές, ενώ γεωπολιτικά δεν κερδίζουμε κάτι. Οι Α300 / Sigma είναι γουρούνι στο σακί. Και προπάντων μακρυά από τις τράτες. Ισπανοι / Ιταλοί δεν θεωρώ ότι παίζουν πραγματικά.

   1. Η [email protected] σίγουρα δεν είναι η μόνη τεχνολογικά εξελιγμένη φρεγάτα που ναυπηγείται, αφού ψηφιακές θεωρούνται επίσης οι hunter class και οι F-110. Επιπροσθέτως φέρουν και 2 ραντάρ, για καλύτερη ευελιξία και επιτήρηση στο θέατρο επιχειρήσεων. Όσο για τις παιδικές ασθένειες των belharra θα τα επιλύσουν οι γάλλοι, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν επιλυθεί πριν παραδωθεί η πρώτη δική μας, εάν είναι αυτή η επιλογή. Το πρόβλημα με τους απλούς camm είναι ότι έχουν μρικότερη εμβέλεια απο τους ESSM bl2 και απαιτούν πιστοποίηση στους sylver ή στους ExLS. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι εάν μπορούν να τοποθετηθούν 8 SCL μεμονωμένα αντί για έναν A-50

    Για τις Α300 / Sigma το έχω αναφέρει και εγώ, δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε.

    1. Ναι οκ, να αναδιατυπώσω, που ναυπηγείται και είναι στις οικονομικές μας δυνατότητες. Οι F110 και οι type 26 είναι εκπληκτικά πλοία, αλλά πολύ ακριβά για εμάς. Οι F110 πάνε 860 εκ στους Ισπανούς με 16 κελιά

 101. Η αλήθεια ειναι οτι ξέρουμε μονο για διο επιλογές τι συνδυασμό radar/missiles μας προσφέρουν:MMSC (ESSM)& FDI(Aster15/30).

  Ολες η αλλες επιλογές…δεν ξερουμε τίποτα!Εικασίες.Ειναι λιγο αστείο να μιλαμε για SM-2 την στιγμή ΚΑΝΈΝΑΣ δεν μας τα εκανε επίσημη προσφορά.Δεν ξερουμε καν 100% αμα η αμερικανοί μας τα δινουν στιν πιο παλια έκδοσή.

 102. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.

  Επειδή μερικοί φίλοι εδώ έχουν ξεχάσει ότι εδώ μιλάμε για το μέλλον του Ελληνικού ΠΝ, θα προσπαθήσω να τους θυμίσω μερικά πράγματα.
  Καταρχήν το Ελληνικό ΠΝ πρέπει να πάρει πλοία οποία και να είναι αυτά όχι για να καλύψει τις χθεσινές ή σημερινές ανάγκες που έχει, αλλά για να καλύψει επίσης και τις μελλοντικές ανάγκες σε βάθος τουλάχιστον εικοσαετίας.
  Οποία επιλογή και ν γίνει τώρα, πρέπει η πλατφόρμα η οποία θα αγοραστεί να είναι ικανή να μπορεί με κάποιο κόστος να μπορεί να δεχθεί μελλοντικά συστήματα τα οποία θα εμφανιστούν στις επόμενες δύο δεκαετίες.
  Οι Αμερικανοί, χάρις τους πόρους που έχουν, κατασκεύασαν ένα φοβερό σκαρί ( ARLEIGH BRUKE) το οποίο παρότι είναι ήδη 20 χρόνων σχέδιο, ακόμα και τώρα μπορεί να δεχθεί όλες τις καινούργιες τεχνολογίες αιχμής.
  Η [email protected] από την άλλη πλευρά είναι ένα πλοίο δυστυχώς από κατασκευής ανίκανο να δεχθεί μεγακεςμετατροπές σε βάθος χρόνου λόγω του μικρού εκτοπίσματος και της αδυναμίας των Γάλλων να δεχθούν στα πλοία τους οτιδήποτε άλλο εκτός από Γαλλικό ή Ιταλικό υποσύστημα.
  Για αυτό πιστεύω ότι η Αγγλική και η Γερμανική πρόταση είναι καθαρά η καλύτερες προτάσεις.
  Τι δυνατότητες δίνουν οι Γάλλοι με τις [email protected] για τυχόν μελλοντικές αναβαθμίσεις??
  Δύναται να πας σε άλλο κατασκευαστή να αναβαθμίσεις τις ικανότητες του πλοίου ( όπως πχ με τις ΜΕΚΟ2000ΗΝ) ή θα είμαστε συνέχεια υπό την «ομηρία» της Naval?
  Αλλιώς θα φτάσουμε να λέμε ότι πήραμε 4 φρεγάτες το 2027 αλλά από το 2030 και μετά θα πρέπει να τις αναβαθμισουμε γιατί τα πλοία θα έχουν ήδη παρωχημένη τεχνολογία.
  Τουλάχιστον οι Γερμανοί με τα πλοία τους, έχουν αποδείξει ότι ο οποιαδήποτε έχει χρήματα και θέλει να τα αναβάθμιση μπορεί να το κάνει και να φορέσει οτιδήποτε θέλει.
  Τρανταχτό παράδειγμα το Ισραήλ, που πήρε τις Sa’ar και τις φόρεσε δικά τους συστήματα.
  Ακόμα και οι Τούρκοι, με τις δικές τους ΜΕΚΟ2000.
  Αυτό πραγματικά το έχει δει κανείς?
  Το έχει σκεφτεί?
  Εδώ για ένα RAM μιλάμε τόσο καιρό και αν ικανοί να το βάλουμε και να το πιστοποίησουν οι Γάλλοι στο Setis!!!

  1. Καλησπέρα..

   Σοστα ολα που λετε.

   Ο αντίλογος φισικα ειναι οτι Γερμανοι,άγγλοι,ολλανδοί κλπ χρισιμοπιουν αμερικανικά οπλα..και αντι να ειμαστε ομήρους στους Γαλλους(που μας πουλάνε οτι έχουν) θα είμαστε ομήρους στους αμερικανούς(που μας πουλανε σχεδον τίποτα)..

   Οπος και να το πάρουμε..