Με την πρώτη ελληνική FDI να ολοκληρώνει τη δεύτερη φάση των θαλάσσιων δοκιμών το πολεμικό ναυτικό αρχίζει να μπαίνει σιγά σιγά σε μια νέα εποχή η οποία εάν όλες οι εξοπλιστικές προβλέψεις προχωρήσουν σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα από το ΥΠΕΘΑ τότε το 2030 θα μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό ναυτικό αποτελούμενο από σύγχρονες και αναβαθμισμένες κύριες μονάδες κρούσης. Η προοπτική σήμερα αναφέρεται ως το 2030 το ναυτικό να έχει παραλάβει τέσσερις νεότευκτες υπερσύγχρονες FDI (τρεις έως το τέλος του 2026 και άλλη μία το 2028), δύο ελαφρώς μεταχειρισμένες αλλά υπερσύγχρονες ιταλικές FREMM (οι οποίες θα γίνουν διαθέσιμες με την είσοδο σε ιταλική υπηρεσία των νέων FREMM Evo το 2028 και 2030 αντιστοιχα, τέσσερις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ 200ΗΝ και εικάζουμε τέσσερις αναβαθμισμένες φρεγάτες Kortenear για να καλυφθεί ο ελάχιστος αριθμός κύριων μονάδων κρούσης.
Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου η Τουρκία διαθέτει ένα σχετικά σύγχρονο στόλο με παλαιότερες εκσυγχρονισμένες μονάδες αλλά και νεότευκτες τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής ενώ τα συστήματα και τα όπλα των πλοίων σιγά σιγά εκτουρκίζονται δίνοντας πλήρη αυτονομία στον τουρκικό στόλο. Σήμερα ο τουρκικός στόλος αποτελείται από 16 φρεγάτες, οχτώ MEKO 200TN και οχτώ κλάσης “G”, πρώην αμερικάνικες κλάσης O.H. Perry. 10 ASW κορβέτες από τις οποίες οι τέσσερις είναι κλάσης Ada του προγράμματος MilGem I τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας και έξι παλαιότερες κλάσης Burak πρώην γαλλικές Α69. Μετά το πέρας του προγράμματος αναβάθμισης των φρεγατών O.H.Perry με νέα ηλεκτρονικά συστήματα αλλά και την προσθήκη ενός εκτοξευτή Α/Α πυραύλων MK41 VLS σε τέσσερις από αυτές, είχαμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εθνικού πλοίου MilGem το οποίο απέδωσε τέσσερις κορβέτες νέας γενιάς στο TDK. Το πρόγραμμα MilGem I, υπήρξε το όχημα για την απόκτηση εμπειρίας σχεδίασης και κατασκευής μεγάλων πιο σύνθετων ναυτικών μονάδων αλλά και των πρώτων επιτυχημένων πωλήσεων κύριων μονάδων κρούσης σε πελάτες του εξωτερικού.
Σήμερα τα δύο μεγάλα προγράμματα που τρέχουν είναι η πλήρης αναβάθμιση των νεότερων φρεγατών MEKO 200 TN Track IIA/B και η δεύτερη φάση του προγράμματος MIlGem, το MilGem II το οποίο αναφέρεται σε τέσσερις φρεγάτες γενικών καθηκόντων εκτοπίσματος 3000 τόνων, κλάσης Istanbul. Ήδη το πρώτο πλοίο της κλάσης παραδόθηκε μέσα στο 2024 και αποφασίστηκε η συνέχιση του προγράμματος με τα υπόλοιπα τρία πλοία ενώ υπάρχει πρόβλεψη η ναυπήγηση να επεκταθεί στα οκτώ πλοία σύνολο. Η νέα αυτή κλάση θα αντικαταστήσει σταδιακά τις πρώτες τέσσερις μη αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ΤΝ Track I.
Επομένως το 2030 το τουρκικό ναυτικό αναμένεται να αποτελείται από τέσσερις αναβαθμισμένες μονάδες ΜΕΚΟ 200ΤΝ Track II, τέσσερις έως οκτώ φρεγάτες κλάσης “G” (ανάλογα με την πρόοδο ναυπήγησης των φρεγατών κλάσης Istanbul), τέσσερις έως οκτώ φρεγάτες κλάσης Istanbul, δέκα ανθυποβρυχιακές κορβέτες κλάσης Ada ενώ αναμένουμε οι έξι γαλλικές κορβέτες κλάσης Α69 να αντικατασταθούν από τα νέας κατασκευής περιπολικά ανοικτής θαλάσσης κλάσης Hisar. Επομένως μιλάμε για έναν στόλο 16 φρεγατών, 10 κορβετών και 4-6 περιπολικών ανοικτής θαλάσσης των 2300 τόνων και με βαρύ οπλισμό ισάξιο μιας κορβέτας. Όσον αφορά τις μεγάλες ναυτικές μονάδες κρούσης, όλες τις μονάδες είναι βαριά οπλισμένες με κάθετους εκτοξευτές Mk41 ή MIDLAS με δυνατότητα να φέρουν τέσσερα Α/Α βλήματα μικρού-μέσου βελληνεκούς σε κάθε κελί καθώς και 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Η σύγκριση με τις μονάδες του πολεμικού ναυτικού σε πρώτη ανάγνωση είναι αποκαρδιωτική όμως οι ελληνικές φρεγάτες θα έχουν το πλεονέκτημα ότι θα φέρουν τα πλέον εξελιγμένα ευρωπαϊκά ηλεκτρονικά και όπλα. Αναφερόμαστε στους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-30 και στους αντιπλοϊκούς πυραύλους MM-40 B3c Exocet οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι από τα καλύτερα δυτικά ναυτικά όπλα.
Όσον αφορά τον Α/Υ πόλεμο οι ελληνικές φρεγάτες υπερέχουν με τον κορυφαίο συνδυασμό Kingplin Mk2 με εμβέλεια περί τα 25 χιλιόμετρα και το μεταβλητού βάθους CAPTAS 4 με εμβέλεια περί τα 150 χιλιόμετρα καθώς και τα Α/Υ ελικόπτερα MH-60R. Την ώρα που οι φρεγάτες Istif θα φέρουν μόνο το σόναρ γάστρας FERSAH 100N/MF και τα τουρκικά αντιτορπιλικά συνδυασμό σόναρ γάστρας και συρόμενο μεταβλητού βάθους μαζί με τα οργανικά τους ελικόπτερα. Αναμένουμε και με την συμπλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου των FDI οι ελληνικές φρεγάτες να απολαμβάνουν την πλήρη κυριαρχία στο ηλεκτρονικό πεδίο αν και τα τουρκικά πλοία θα είναι και αυτά πλήρως εξοπλισμένα με σύστημα ESM/ECM. Αναμένουμε τις εξελίξεις όσον αφορά το σύστημα ECM που θα φορούν τα ελληνικά πλοία.
Εν κατακλείδι, αν και ο τουρκικός στόλος υπερέχει σε αριθμό μονάδων και όπλων με την προσθήκη των νέων μονάδων στο πολεμικό ναυτικό η διοίκηση φρεγατών θα υπερέχει σε ποιότητα. Είναι λογικό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί σε απόλυτους αριθμούς με την Τουρκία των 80 εκατομυρίων και του 1 τρις δολάριων ΑΕΠ, γι αυτό και πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα όπως και πάντα έκανε. Προφανώς και πρέπει το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών να επεκταθεί ώστε μετά το 2030 να ανανεωθεί πλήρως ο στόλος αφού στον παραπάνω υπολογισμό οροφής υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον τέσσερις φρεγάτες Kortenear οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν και αυτές το συντομότερο δυνατό.

FDI Belharra
Η συγκεκριμένη φρεγάτα μετά και τις τελευταίες προσθήκες εξοπλισμού πρέπει να θεωρείται ίσως το καλύτερο και βαρύτερα εξοπλισμένο πλοίο στην κατηγορία του. Οι βασικές διαστάσεις του είναι: εκτόπισμα περίπου 4500 τόνους, ολικό μήκος 121,6 μέτρα, ολικό πλάτος 17,7 μέτρα και βύθισμα 5,3 μέτρα.
Η πρόωση του πλοίου είναι τύπου CODAD και αποτελείται από τέσσερις ντιζελομηχανές MTU 16V 8000 M91L ισχύος 8000kw στις 1150 στροφές. Με μέγιστη ισχύ το πλοίο επιτυγχάνει 27 κόμβους και έχει μέγιστη αυτονομία 5000 ν.μ. Οι τέσσερις ντιζελομηχανές φιλοξενούνται από δύο στα δύο μηχανοστάσια του πλοίου και συνδεδεμένες με μειωτήρα σε έναν από τους δύο άξονες που κινούν μία προπέλα μεταβλητού βήματος. Τα δύο μηχανοστάσια χωρίζονται μεταξύ τους με θωρακισμένο διάφραγμα για να χωρίσει φυσικά τις δύο ζώνες ελέγχου ζημιών του πλοίου και των πακέτων πρόωσης, εξασφαλίζοντας την επιβίωση σε περίπτωση ζημιάς ή πρόσκρουσης σε μία από τις ζώνες καθώς και τη δυνατότητα πρόωσης του πλοίου μετά από πλήγμα. Όσον αφορά τις ηλεκτρικές ανάγκες του πλοίου αυτές ικανοποιούνται από έξι ηλεκτρογεννήτριες των 500 kw έκαστη.
Το πλοίο διαθέτει ενδιαιτήσεις για 150 άτομα ενώ το πλήρωμα της αποτελείται από 110 άτομα και 15 άτομα προσωπικό εξυπηρέτησης του ελικοπτέρου. Το πλοίο διαθέτει στην πρύμνη ελικοδρόμιο ικανό να δέχεται ελικόπτερο 10 τόνων και υπόστεγο ελικοπτέρου ικανό να δεχθεί ένα ελικόπτερο και ένα UAV. Το υπόστεγο είναι δίχωρο με έναν κύριο χώρο για το ελικόπτερο και έναν μικρότερο για το UAV εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη εργονομία διαχείρισης των πτητικών μέσων της φρεγάτας. Επίσης υπάρχει mission planner για το UAV το οποίο είναι πλήρως ενσωματωμένο στο Σύστημα πληροφοριών μάχης SETIS του πλοίου. Σε ελληνική υπηρεσία το πλοίο θα φέρει το UAV Camcopter S-100.

Το κύριο ατού του πλοίου είναι το ραντάρ Sea Fire της Thales τεχνολογίας AESA. Στο πλοίο είναι εγκατεστημένες τέσσερις σταθερές επίπεδες κεραίες με πομποδέκτες Νιτριδίου του Γαλίου (GaN) καλύπτοντας 360 μοίρες. Το ραντάρ έχει μέγιστη εμβέλεια 300+ χιλιόμετρα και ικανότητα διαχείρισης μέχρι 800 ιχνών. Όλοι οι αισθητήρες μαζί με το κέντρο πληροφοριών μάχης βρίσκονται στο PSIM (Panoramic Sensors and Intelligence Mast) που κατασκευάζεται ξεχωριστά και έρχεται και κουμπώνει ως ενιαίο κομμάτι στην υπερκατασκευή του πλοίου πίσω από τη γέφυρα. Στο PSIM ενσωματώνονται επίσης ο νέας γενιάς BlueGate IFF της Thales με επέκταση Mode 5/S και οι κεραιές επικοινωνιών SATCOM και Aquilon με τις ζεύξεις Link 11, 16 και 22.
Εκτός του ΚΠΔ του πλοίου που διαχειρίζεται όλες τις πληροφορίες μάχης υπάρχει πίσω από τη γέφυρα ξεχωριστό Κέντρο Διαχείρισης Ασύμμετρων απειλών. Το κέντρο αυτό είναι επιφορτισμένο με την αναγνώριση και την αντιμετώπιση όλων των ασύμμετρων απειλών από θάλασσα και αέρα ενεργοποιώντας τα αντίμετρα του πλοίου τα οποία είναι ένα εκτυφλωτικό flashlight και ένα σύστημα πολύ δυνατού ήχου που αποτρέπει τους επίδοξους επιδρομείς να προσεγγίσουν το πλοίο. Εκτός του πανοραμικού Paseo XLR IRST που βρίσκεται στον ιστό του πλοίου, το πλοίο επίσης διαθέτει ένα πρωτοποριακό σύστημα παρατήρησης το 360ο 4Κ Video Day/Low Light Awareness που μετατρέπει τη νύχτα μέρα. Με το σύστημα αυτό κάποιος μπορεί να παρατηρεί τη νύχτα τον περιβάλλοντα χώρο του πλοίου μέχρι τον ορίζοντα σαν να ήταν μέρα μεσημέρι. Το σύστημα αυτό δίνει εικόνα στο Κέντρο Διαχείρισης Ασύμμετρων απειλών και είναι πολύ βοηθητικό απέναντι σε απειλές που μπορούν να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το πλοίο με την κάλυψη της νύχτας.
Το FDI ενσωματώνει ένα ψηφιακό δίκτυο που βασίζεται σε δύο κέντρα δεδομένων όπου συγκεντρώνεται όλη η κοινή υπολογιστική ισχύς, το ένα από τα οποία βρίσκεται μέσα στη μονάδα PSIM ενώ το άλλο βρίσκεται κάτω από την περιοχή του υπόστεγου για πλεονασμό και μεγαλύτερη επιβίωση της πλατφόρμας. Αυτό το ψηφιακό δίκτυο με μια εξαιρετικά ικανή, φιλική προς το χρήστη, δυνατότητα διαχείρισης βασισμένο σε λογισμικό κυβερνοάμυνας (CyMS) τόσο για την πλατφόρμα όσο και για τα συστήματα μάχης χρησιμοποιείται επίσης για τη λήψη πληροφοριών χρήσης και διάγνωσης, τη βελτίωση της συντήρησης και της υλικοτεχνικής υποστήριξης προς όφελος του μειωμένου κόστος κύκλου ζωής των συστημάτων του πλοίου.
Τέλος το πλοίο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θα διαθέτει πλήρες πακέτο ηλεκτρονικού πολέμου τόσο για R-ESM με το Sentinel, C-ESM με το Altesse-H όσο και σε R-ECM. Η Thales ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μέχρι το 2025 θα έχει έτοιμο ένα υπερσύγχρονο σύστημα R-ECM νέας γενιάς που θα κουμπώνει και θα συνεργάζεται άριστα με το ραντάρ του πλοίου. Το σύστημα δε αυτό θα τοποθετηθεί και στα αντιτορπιλικά AAW τύπου Horizon κατά τον επικείμενο εκσυγχρονισμό τους. Είναι λοιπόν στο χέρι της ελληνικής πλευράς να ζητήσει την ενσωμάτωση του εν λόγω συστήματος και στις υπό ναυπήγηση φρεγάτες με το ανάλογο αντίτιμο βεβαίως.
Όσον αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο η φρεγάτες διαθέτουν τον κορυφαίο συνδυασμό ανθυποβρυχιακών συστημάτων στο ΝΑΤΟ. Είναι το σόναρ γάστρας Kingplin Mk2 με εμβέλεια περί τα 25 χιλιόμετρα και το μεταβλητού βάθους CAPTAS 4 με εμβέλεια περί τα 150 χιλιόμετρα, και τα δύο κατασκευής της Thales. Και οι δύο συσκευές αυτές είναι πλήρως ενσωματωμένες στο σύστημα μάχης SETIS του πλοίου. Για αντιμετώπιση υποβρυχίων και τορπιλών που αναγνωρίζονται από το σύστημα η FDI διαθέτει δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες για ελαφρές τορπίλες MU-90 και σύστημα παραπλάνησης τορπιλών CANTO με δύο εκτοξευτές CMLS. Επιπλέον των αντίμετρων κατά τορπιλών το πλοίο θα φέρει και τέσσερις εκτοξευτές αερόφυλλων Sylena Mk2.
Ο οπλισμός των ελληνικών FDI θα περιλαμβάνει ένα κύριο πυροβόλο Super Rapido 76/62mm στην πλώρη, τέσσερις κάθετους εκτοξευτές πυραύλων Sylver 50 με 32 κελιά για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Aster 30 ή τρεις Sylver 50 για Aster 30 και έναν Sylver 70 για πυραύλους κρουζ MCdN πίσω από το κύριο πυροβόλο, ένα σύστημα CIWS RAM Mk49 με 21 πυραύλους για άμυνα σημείου κατά επερχόμενων πυραύλων πάνω από το υπόστεγο, δύο εκτοξευτές με οκτώ πυραύλους ΜΜ-40 Β3c Exocet στο μεσόστεγο και τέλος δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς Lionfish με πυροβόλο των 20 χιλιοστών με κάλυψη 3600.
Φρεγάτες κλάσης ISTIF
Οι φρεγάτες κλάσης ISTIF αποτελούν τη δεύτερη φάση του προγράμματος MILGEM το οποίο αποτελεί τη προσπάθεια εθνικού σχεδιασμού και κατασκευής κύριων μονάδων κρούσης για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Το πρώτο πλοίο της κλάσης, F-515 TCG Istanbul, μπήκε σε υπηρεσία ακριβώς έναν πριν ένα χρόνο, στις 19 Ιανουαρίου 2024. Τα τρία επόμενα πλοία της κλάσης F-516, F517 & F518 χτίζονται ταυτόχρονα και αναμένεται να μπουν σε υπηρεσία το 2027. Η φρεγάτα έχει ολικό μήκος 113,2 μέτρα, πλάτος 14,4 μέτρα, βύθισμα 4,05 μέτρα και εκτόπισμα 3000 τόνων. Η σχεδίαση της φρεγάτας είναι βασισμένη στο σχέδιο των κορβετών Ada μεγενθυμένο κατά 30% έτσι ώστε να μπορεί να δεχθεί τα επιπλέον ηλεκτρονικά και όπλα. Το σύστημα πρόωσης είναι CODAG (Combined Diesel and Gas) με δύο ναυτικές ντιζελομηχανές MTU 20V 4000 M93L με απόδοση 4300kW στις 2100 σ.α.λ. και έναν ναυτικό αεροστρόβιλο LM2500 με απόδοση 23MW που κινούν δύο άξονες που καταλήγουν σε ισάριθμες προπέλες μεταβλητού βήματος. Το μεταφερόμενο καύσιμο είναι περίπου 180 τόνοι και το πλοίο σε απιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 29+ κόμβους και έχει εμβέλεια 5700 ν.μ. με οικονομική ταχύτητα των 14 κόμβων. Το πλήρωμα ανέρχεται σε 123 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες.

Ο κύριος οπλισμός του πλοίο αποτελείται από ένα ναυτικό πυροβόλο ΜΚΕ 76/62 στην πλώρη, αντίγραφο του ιταλικού OTO Melara 76/62 SR με σύστημα ελέγχου πυρός TAKS-100/76GFCS της ASELSAN. Πίσω από το πυροβόλο είναι εγκατεστημένοι 2×8 συστήματα MIDLAS VLS τουρκικής σχεδίασης με ικανότητα μεταφοράς είτε 16 ΑΑ μέσου-μεγάλου βεληνεκούς Siper είτε έως 64 ΑΑ πυραύλους Hisar D1/D2 μικρού-μέσου βεληνεκούς. Κατά πλοίων επιφανείας έχει εγκατεστημένους 16 στο σύνολο αντιπλοϊκούς πύραυλους ATMACA με εμβέλεια άνω των 200χλμ και δυνατότητα πληγμάτων στην ξηρά. Επίσης θα φέρει ένα ζεύγος 25 χιλιοστών STOP Τηλεχειριζόμενων Σταθεροποιημένων Συστημάτων Ναυτικού Πυροβόλου της Aselsan εγκατεστημένα εκατέρωθεν του πλοίου, ένα CIWS Gokdeniz στην πάνω από υπόστεγο ελικοπτέρου και ένα ζευγάρι διπλών τορπιλοσωλήνων ZIPKIN 100/Dγια ελαφρού βάρους τορπίλες των 324 χιλιοστών Mk46 Mod 5, Mk54 και ORKA LWT. Το πλοίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς και υποστήριξης ενός Α/Υ ελικοπτέρου κλάσης δέκα τόνων με την ύπαρξη ελικοδόμιου και υπόστεγου στην πρύμνη.
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αποτελείται από ένα περιστρεφόμενο ραντάρ 3D AESA CENK-400N της ASELSAN που εκπέμπει στην μπάντα S και έχει μέγιστη εμβέλεια 400 χλμ. Η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού αεροσκάφους μεγέθους μαχητικού είναι τα 160 χλμ και μπορεί να διαχειριστεί μέχρι 500 στόχους. έχει ικανότητα κάλυψης σε ανύψωση 70 μοίρες και σε αζιμούθιο 360 μοίρες λόγω μηχανικής περιστροφής και 100 μοίρες λόγω μετατόπισης της δέσμης σάρωσης. Για έρευνα επιφανείας διαθέτει το ραντάρ ALPER-200N LPI της ASELSAN. Το ALPER-200N LPI είναι ένα ραντάρ χαμηλής πιθανότητας υποκλοπής με μονάδες εκπομπής/λήψης στερεάς κατάστασης που εκπέμπει στην μπάντα Χ. Έχει μέγιστη εμβέλεια 48 ν.μ. και δυνατότητα ARPΑ (Automatic Radar Plotting Aid) καθώς και ενσωμάτωσης του AIS (Automatic Identification System) και του ECDIS (Electronic Chart Display & Information System). Τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου είναι, το ραντάρ ελέγχου πυρός AKR-D, το σύστημα αναγνώρισης και επιτήρησης SeaEye-AHTAPOT EO, το σύστημα PIRI-KATS IRST αναζήτησης και παρακολούθησης υπερύθρων διπλής ζώνης [LW: 640×512 & MW: 640×512] με 3 κεραίες εγκατεστημένες, η καθεμία έχει κάλυψη 120 μοιρών και μπορεί να παρακολουθεί 50 στόχους ταυτόχρονα ήτοι 150 στόχους στο σύνολο με κάλυψη 360 μοιρών. Δορυφορικές επικοινωνίες X-Band SatCom, ζεύξεις δεδομένων Link11, 16 και 22, σύστημα αναγνώριση φίλου ή εχθρού IdentIFF M5 TPX & I/LR, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ LIAS 200-N και σόναρ κύτους FERSAH 100N/MF. Το FERSAH 100N/MF λειτουργεί στα 5 kHz-9 KHz σε ενεργητική λειτουργία και στα 3 kHz-12 KHz σε παθητική λειτουργία, έχει εμβέλεια έως 36 χιλιόμετρα και κάλυψη ASW 360 μοίρες και MAS στις 90 μοίρες. Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου είναι το ESM ARES 2N/NGE και το ECM AREAS 2NC/E. Ως τελευταία γραμμή άμυνας είναι το σύστημα κατά τορπιλών Hizir και εκτόξευσης αντιμέτρων KARTACA-N. Όλα τα οπλικά συστήματα και ηλεκτρονικά είναι ολοκληρωμένα στο σύστημα μάχης του πλοίου ADVENT εξέλιξη του GENESIS των κορβετών Ada.
Φρεγάτες Carlos Bergamini
Τα πλοία της κλάσης Bergamini έχουν ολικό μήκος 144 μέτρα, μήκος ίσαλου γραμμής 132,5 μέτρα πλάτος 19,7 μέτρα, μέσο βύθισμα 5,1 μέτρα και κοίλο 11,3 μέτρα ενώ εκτοπίζουν σε πλήρη φόρτο 6500 τόνους. Οι φρεγάτες έχουν σχεδιαστεί με αυξημένα χαρακτηριστικά stealth για μείωση του ηλεκτρομαγνητικού, θερμικού και ακουστικού ίχνους. Οι γραμμές της γάστρας και της υπερκατασκευής είναι συνεχείς συνδέοντας ομαλά τα δύο μέρη αποφεύγοντας τη δημιουργία διαφορετικών όγκων και γωνιών που θα ενίσχυαν το Η/Μ ίχνος ενώ παράλληλα διαθέτουν κλήση για την ανακατεύθυνση των σημάτων των αντίπαλων ραντάρ μακριά από την πηγή. Η γάστρα είναι χωρισμένη σε τρία καταστρώματα και η υπερκατασκευή σε δύο συν τη γέφυρα του πλοίου.
Το προωστικό σκεύος του πλοίου είναι συνδυασμός ηλεκτροπρόωσης με αεροστρόβιλο σε σχήμα CODLAG (Combination of Diesel Electric And Gas) κατα τον οποίο η ηλεκτροπρόωση χρησιμοποιείται για τις μικρές ταχύτητες και για τις υψηλές ταχύτητες μπαίνει σε λειτουργία και ο αεροστρόβιλος. Το πλοίο διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήτηρες Jeaumont Electric με απόδοση 2,500 kW έκαστος που παίρνουν ισχύ από τις τέσσερις ηλεκτρομηχανές του πλοίου τύπου Issota Franchini VL1716 T2 ME οι οποίες αποδίδουν 2190 kW για τα πρώτα δύο πλοία και τις Issota Franchini VL1716 HPCR οποίες αποδίδουν 2800 kW. Το πλοίο διαθέτει δύο άξονες που καταλήγουν σε ισάριθμες προπέλες μεταβλητού βήματος και ο κάθε ηλεκτροκινητήρας είναι κομπλαρισμένος πάνω στον κάθε άξονα. Ο αεροστρόβιλος είναι ο LM 2500 G4+ της General Electric που αποδίδει 35320 kW στις 3600 σ.α.λ. και δίνει κίνηση στους δύο άξονες μέσω ενός cross-connecting gearbox της RENK. Η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου είναι οι 27 κόμβοι ενώ με τους ηλεκτροκινητήρες η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τους 16 κόμβους που δίνει ακτίνα πλεύσης στα 6000 ν.μ. Στην πλώρη υπάρχει ένας προωθητήρας (Bow thruster) ισχύος 1MW για την υποβοήθηση των ελιγμών σε περιορισμένα ύδατα και λιμένες. Το σύστημα διεύθυνσης του πλοίου αποτελείται από διπλά πηδάλια στην πρύμνη.

Οι φρεγάτες τύπου Bergamini, κατασκευάζονται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις. Μία γενικών καθηκόντων (GP) και μία ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW). Οι διαφορές των δύο είναι κυρίως στα οπλικά συστήματα που αυτές φέρουν.
Η διάταξη των οπλικών συστημάτων έχει ως εξής. Στην έκδοση γενικών καθηκόντων, στην πλώρη είναι τοποθετημένο ένα ναυτικό πυροβόλο διπλού ρόλου Leonardo OTO Melala 127/64 Vulcano των 127mm και ακολουθούν δύο κάθετοι εκτοξευτές Sylver Α50 των οκτώ κελιών έκαστος για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15/30. Στο μεσόστεγο βρίσκονται τοποθετημένοι οκτώ αντιπλοϊκοί πύραυλοι Otomat Mk2, δύο τριπλοί σταθεροί τορπιλοσωλήνες B-515/3 για τορπίλες MU90 και δύο RWS Oto Melara 28/80 των 25mm. Στην πρύμνη υπάρχει ελικοδρόμιο και υπόστεγο ελικοπτέρου που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ναυτικό ελικόπτερο NH-90 NFH. Επάνω στο υπόστεγο είναι τοποθετημένο ένα ναυτικό πυροβόλο Oto Melara 76mm SR με σύστημα Strales για αντιπυραυλική άμυνα. Τελευταία γραμμή άμυνας κατά επερχόμενων απειλών είναι τα συστήματα SLAT με δολώματα CANTO-V κατά τορπιλών και SCLAR-H με δολώματα κατά επερχόμενων πυραύλων. Η διαφορές του οπλισμού στην ανθυποβρυχιακή έκδοση εστιάζονται στην αντικατάσταση του πλωριού κύριου πυροβόλου από ένα ακόμη πυροβόλο Oto Melara 76mm SR με σύστημα Strales και η αντικατάσταση των τεσσάρων αντιπλοϊκών πυραύλων Otomat Mk2 από σύστημα ανθυποβρυχιακών ρουκετών MILAS της MBDA.
Στην έκθεση Defea 2023 είχε παρουσιαστεί μια ενισχυμένη έκδοση της φρεγάτας Bergamini που προσφερόταν στο πολεμικό ναυτικό η οποία έφερε 1 πυροβόλο Leonardo OTO Melala 127/64 Vulcano και ένα ναυτικό πυροβόλο Oto Melara 76mm SR με σύστημα Strales, τέσσερις κάθετους εκτοξευτές Sylver Α50 των οκτώ κελιών έκαστος για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15/30 και δύο RWS Oto Melara 28/80 των 25mm. Στο μεσόστεγο ήταν τοποθετημένοι οκτώ αντιποϊκοί πύραυλοι και δύο πυροβόλα Leonardo Fast Forty τοποθετημένα εκατέρωθεν για κάλυψη των δύο πλευρών του πλοίου.
Ο κύριος αισθητήρας του πλοίου είναι το περιστρεφόμενο ραντάρ ενεργής διάταξης φάσης ΑESA Kronos Grand Naval που εκπέμπει στη ζώνη C. Το ραντάρ έχει μέγιστη εμβέλεια για στόχους αέρος στα 300 χλμ και μπορεί να διαχειριστεί πάνω από 300 ίχνη ταυτόχρονα. Επιπλέον για έρευνα επιφανειάς υπάρχει το ραντάρ RAN-30X/12D με μέγιστη εμβέλεια στα 100 χλμ. Επίσης διαθέτει και δύο ραντάρ ναυτιλίας GEM SPN 753G(V)10. Ένα τοποθετημένο πάνω από τη γέφυρα και ένα πάνω από το υπόστεγο του ελικοπτέρου για κάλυψη τομέα 360 μοιρών. Το Η/Ο σύστημα ελέγχου πυρός είναι το NA-25X. Για IR παρατήρηση το πλοίο διαθέτει το σύστημα Selex ES IRST SASS τοποθετημένο πάνω από τη γέφυρα. Το Selex ES IRST SASS είναι μια μεγάλης εμβέλειας, παθητικό IRST για ναυτικές εφαρμογές, που λειτουργεί ταυτόχρονα στις φασματικές ζώνες MWIR (3-5 μm) και LWIR (8-12 μm). Είναι σε θέση να ανιχνεύει και να παρακολουθεί στόχους σε αέρα και επιφάνεια με πλήρη οριζόντια κάλυψη 360° και να παρέχει χάρτες υπέρυθρων (IR) γύρω από το πλοίο. Υποστηρίζει αξιολόγηση απειλών παρέχοντας μια στατιστική ταξινόμηση των ιχνών. Η εμβέλεια αποκάλυψης υπερβαίνει τα 100 χλμ.
Στον τομέα του Α/Υ πολέμου οι Bergamini διαθέτουν το σόναρ γάστρας UMS 4110 CL με εμβέλεια 35 χλμ και το συρόμενο μεταβλητού βάθους CAPTAS 4 (Μόνο στην Α/Υ έκδοση) με ανεξάρτητη ρυμούλκηση, βάρους 35 τόνων και χωροταξικό αποτύπωμα στην πρύμνη 84 τετραγωνικών μέτρων. Το CAPTAS 4 έχει μέγιστη εμβέλεια αποκάλυψης στα 150 χλμ και διασυνδέεται πλήρως με το σόναρ γάστρας του πλοίου παρέχοντας κάλυψη 360 μοιρών.
Η φρεγάτα διαθέτει επικοινωνίες HF, UHF VHF και ζεύξεις δεδομένων Link11 και Link 16 καθώς και δορυφορικές επικοινωνίες με το σύστημα Selex SHF TSN-101/X. Όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο διαθέτει R-ESM και C-ESM και R-ECM μέσω του συστήματος Nettuno 4100 της Eletronica. Η καρδιά του πλοίου είναι το σύστημα Athena το οποίο διαχειρίζεται όλες τις πληροφορίες και τα οπλικά συστήματα του πλοίου. Στο κέντρο πληροφοριών μάχης υπάρχουν 17+2 κονσόλες του συστήματος, μία ακόμη στη γέφυρα μία στο CPR (Command Planning Room).