Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της ισραηλινής Rafael με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων του πυραύλου αερομαχίας Python-5. Ο Python-5 είναι ο κορυφαίος πύραυλος αερομαχίας της Ισραηλινής Αεροπορίας και ένας από τους ικανότερους πυραύλους αερομαχίας στον κόσμο. Έχει τη δυνατότητα εμπλοκής πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR : Beyond Visual Range), ικανότητα εμπλοκής στόχου μετά την εκτόξευση (LOAL : Lock-On After Launch) και επίθεσης προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ενσωματώνει προηγμένο ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο ερευνητή, ο οποίος σαρώνει την περιοχή ενδιαφέροντος, εντοπίζει το στόχο και στη συνέχεια τον προσβάλει. Ο Python-5 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη στη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο το 2006. Τότε, ισραηλινό F-16 κατάρριψε, με Python-5, δύο ιρανικά UAV τύπου Ababil. Ομοίως, τον Μάιο του 2021, ισραηλινό F-16 κατέρριψε, πάλι με Python-5, περιφερόμενο πυρομαχικό τύπου Shehab της Χαμάς. Ο Python-5 έχει μήκος 3,1 μέτρα και διάμετρο 16 εκατοστά. Ζυγίζει 105 κιλά, εκ των οποίων τα 11 κιλά είναι το βάρος της πολεμικής κεφαλής. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα Mach.4 και μέγιστο βεληνεκές άνω των 20 χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2021 η Rafael ανακοίνωσε ότι συνέδεσε επιτυχώς το Python-5 σε δίκτυο, επιτρέποντας στον πύραυλο να στοχοποιεί, μέσω άλλων φίλιων αεροπορικών μέσων και του συστήματος Global Link. Το Global Link είναι σύστημα επικοινωνιών VHF/UHF+L και δικτύωσης (MANET : Mobile ad hoc Network) σχεδιασμένο να επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ φίλιων μέσων με ασφαλή τρόπο. Με τη χρήση του Global Link ένα μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να εκτοξεύσει έναν Python-5 προς έναν στόχο, τον οποίο στοχοποίησε όχι με το ραντάρ του, αλλά από άλλο αεροπορικό μέσο.