Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (δείτε ΕΔΩ) ανακοίνωσε ότι στις 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της ELTA Systems με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων των ραντάρ πολλαπλού ρόλου ELM-2084 MMR (Multi Mission Radar) και του ατρακτιδίου αναγνώρισης ELM-2060.

Το ELM-2084 MMR είναι αυτοκινούμενο ραντάρ, τεχνολογίας AESA, με δυνατότητα επιτήρησης και έρευνας αέρος, δυνατότητα εντοπισμού πυρών πυροβολικού και παροχής υπηρεσιών διεύθυνσης και ελέγχου πυρών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων. Το μέγιστο βεληνεκές, για αποστολές επιτήρησης και έρευνας αέρος είναι 470 χιλιόμετρα, ενώ σε αποστολές εντοπισμού πυρών πυροβολικών το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξεως των 100 χιλιομέτρων. Ομοίως, στην πρώτη περίπτωση μπορεί να εντοπίσει 1.100 στόχους, ενώ στη δεύτερη 200 στόχους το λεπτό.

Το ατρακτίδιο αναγνώρισης ELM-2060PES είναι τεχνολογίας AESA και εξέλιξη του ELM-2060P και ενσωματώνει ραντάρ συνθετικής απεικόνισης (SAR : Synthetic Aperture Radar), σύστημα εντοπισμού κινούμενων στόχων στο έδαφος (GMTI : Ground Moving Target Indication) και σύστημα ζεύξης δεδομένων. Συνολικά, το σύστημα παρέχει αναγνώριση, εντοπισμό και επίγνωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο με δυνατότητα διαβίβασης εικόνας και ήχου σε φίλιες δυνάμεις.

Το σύστημα μπορεί να το χειριστεί ο πιλότος του αεροσκάφους ή χειριστής από το έδαφος. Το ELM-2060PES έχει τρείς λειτουργίες: (α) STRIP SAR για ταχεία σάρωση μεγάλων εκτάσεων από μεγάλη απόσταση και κατηγοριοποίηση στόχων σε επαρκή ανάλυση (β) SPOT SAR για λεπτομερή σάρωση μικρότερης έκτασης και κατηγοριοποίηση στόχων σε υψηλή ανάλυση και (γ) GMTI για εντοπισμό και ανίχνευση κινούμενων στόχων.