Θετικές είναι οι προοπτικές που διαμορφώνονται για το μέλλον των ελληνικών αεροσκαφών F-16 Block 50. Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών λαμβάνει σήμερα τη πρώτη του θετική έγκριση σε θεσμικό επίπεδο από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) για να ακολουθήσει εκ των υστέρων το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ).

Παρά το γεγονός πως η ΠΑ δεν ενσωμάτωσε αρχικώς στην σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των Block 52+ και Block 52+ Advanced, το εν λόγω πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, εκ των υστέρων έρχεται να το συμπεριλάβει. Δυστυχώς, μέριμνα για εκσυγχρονισμό με βάση το πακέτο CCIP Lite δεν έχει υπάρξει για τα Block 30 παρά το γεγονός πως τα αεροσκάφη από δομικής πλευράς είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Βάση για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών της 347 Μοίρας θα αποτελέσουν τα απάρτια που θα προκύψουν από τον εκσυγχρονισμό των Block 52+ και Block 52+ Advanced.

Να επισημάνουμε πως η ΠΑ όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη λόγω συρρίκνωσης των οροφών μαχητικών δεν έχει τη πολυτέλεια να αποσύρει ή να πουλά αεροσκάφη δεδομένης της κάλυψης αναγκών και του προς εκτέλεση επιχειρησιακού έργου.