Εκτενή ενημέρωση είχαν οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) αναφορικά με τα χερσαία συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της σουηδικής εταιρείας Saab. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας «SAAB Technologies» κας. Amela Rudebark (Senior Marketing Director SIGINT Systems), κ. Jorg Breuer (Program Manager Brazil) και κ. Χρήστου Παπαντωνίου (Διευθυντής Υποκαταστήματος), με αρμόδιους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των λύσεων που προσφέρει στον τομέα του Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου του 2022 είχαμε αναφέρει: Στα πλαίσια ενίσχυσης και αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) βρίσκεται σε φάση που εξετάζει καινούργια συστήματα και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου. Στόχος είναι η απόκτηση επίγειων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Τα επίγεια συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όπως είναι γνωστό διακρίνονται σε αυτά της καταγραφής – αναγνώρισης – διενέργειας υποκλοπών όσο και σε επίπεδο παρεμβολών. Yπενθυμίζεται ότι η ΠΑ διαθέτει την 140 Σμηναρχία Επιχειρησιακών Πληροφοριών – Ηλεκτρονικού Πολέμου (140 ΣΕΠΗΠ) καθώς και μονάδες που διαθέτουν ανάλογες ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Η 140 ΣΕΠΗΠ εδρεύει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Το Sirius είναι ένα ολοκληρωμένο, παθητικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που ενδιαφέρει τη ΠΑ.

Για το θέμα είχαμε αναφερθεί εκτενώς (https://defencereview.gr/apokleistiko-neoi-orizontes-ston-ile/)

Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς ΠΑ τα σουηδικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Saab ξεχωρίζουν με έμφαση στο σύστημα Sirius. Το Sirius είναι ένα ολοκληρωμένο, παθητικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου με ικανότητα COMINT (Communication Intelligence) και SIGINT (Signal Intelligence), το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλαπλές πλατφόρμες, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.

Το 2019 η σουηδική εταιρεία παρουσίασε τη νέα βελτιωμένη έκδοση του συστήματος. Στη διάρκεια της έκθεσης «EWE 2019» (Electronic Warfare Europe), η οποία έγινε στη Στοκχόλμη, η Saab παρουσίασε μια βελτιωμένη έκδοση του παθητικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Sirius.

Η βελτίωση δεν αφορά τους αισθητήρες, οι οποίοι παραμένουν ίδιοι, αλλά το λογισμικό διαχείρισης των αισθητήρων, τις διαδικασίες συλλογής, ανάλυσης και σύνθεσης των πληροφοριών και τη συνολική διαχείριση των δεδομένων. Σύμφωνα με τη Saab, με το νέο λογισμικό το Sirius δρα γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

Αισθητήρες του συστήματος Sirius οι οποίοι διασυνδέονται και συνεργάζονται και με άλλες αεροπορικές και ναυτικές πλατφόρμες.

Eκτενής ανάλυση: