Το διήμερο 13-14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ), σύσκεψη για την πρόοδο του προγράμματος προχωρημένης εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Η σύσκεψη PMR-1 (Program Manager Review) έγινε με τη συμμετοχή στελεχών της ΓΔΑΕΕ (Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων), της ΠΑ, εκπροσώπων της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας και της εταιρείας Elbit, αναδόχου του προγράμματος. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση της προόδου των εργασιών του προγράμματος.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 16 Απριλίου υπογράφηκε η αμυντική διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ για τη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 ΠΕΑ. Το πρόγραμμα έχει αναλάβει η ισραηλινή Elbit και είναι ύψους $ 1,6 δισεκατομμυρίων (περίπου € 1,3 δισεκατομμύρια) και διάρκεια 20 ετών. Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια 10 ιταλικών εκπαιδευτικών Μ-346 της Leonardo, ως αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης, τη συντήρηση του στόλου των T-6A Texan II, για την αρχική εκπαίδευση, καθώς και πακέτο υπηρεσιών που περιλαμβάνει εξομοιωτές πτήσης εδάφους.

Λεπτομέρειες για το M-346 Master, την εξέλιξη του στην έκδοση εκπαιδευτικού-ελαφρού μαχητικού M-346FA Master μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: