Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το πολύνεκρο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου εντός των ορίων της ελληνικής περιοχής δικαιοδοσίας έρευνας – διάσωσης, καταδεικνύει την ανάγκη για σύγχρονα ελικόπτερα έρευνας – διάσωσης. Η ΠΑ κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα έστειλε τόσο στη Γαλλική όσο και την Ιταλική πρεσβεία επίσημο αίτημα παροχής πληροφοριών αναφερόμενη σε τρεις συγκεκριμένους τύπους ελικοπτέρων.
Ειδικότερα το αίτημα της ΠΑ αναφέρεται στα ελικόπτερα AW139 της Leonardo καθώς και στα H175 και H225 της Airbus. Το αίτημα πληροφοριών της ΠΑ εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό αξιολόγησης και τελικής επιλογής με αδιαφιλονίκητο φαβορί το ιταλικό best seller στη κατηγορία του, το AW139 της Leonardo.
Η ΠΑ διαχωρίζει το αίτημα παροχής πληροφοριών σε τρεις ενότητες εκ των οποίων η πρώτη αφορά τις τεχνικές και επιχειρησιακές προδιαγραφές για 10 ελικόπτερα SAR και 4 ή 5 CSAR, το δεύτερο αφορά τη τεχνική υποστήριξη με σαφή αναφορά για διαθεσιμότητες 70% και συνολικά 4000 ώρες πτήσης για 14 ή 15 ελικόπτερα (περίπου 350 ώρες ανά ελικόπτερο) και τέλος η τελευταία ενότητα αφορά τη διασφάλιση προμήθειας εξομοιωτών εκπαίδευσης.
Στη πρώτη ενότητα των τεχνικών και επιχειρησιακών προδιαγραφών, η ΠΑ ζητά ξεκάθαρα όλα τα απαραίτητα τεχνικά βοηθήματα και μέσα για αποστολές SAR/ CSAR όπως διπλά βαρούλκα, υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας για πτήσεις άνωθεν θάλασσας, ικανότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα και φυσικά σύγχρονα ηλεκτρονικά και επικοινωνίες με βασική απαίτηση Link 16. Tα CSAR ελικόπτερα προδιαγράφονται με αυξημένες ανάγκες σε αντιβαλλιστική προστασία με επιπλέον θωράκιση σε καμπίνα και πιλοτήριο καθώς και οπλισμό αποτελούμενο από πολυβόλα. Αμφότερα τα ελικόπτερα SAR/ CSAR θα διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου.
Ήδη το AW139 της Leonardo έχει καταδειχθεί από τους επιτελείς της ΠΑ ως η βέλτιστη επιλογή από άποψης κόστους – οφέλους αφού είναι το οικονομικότερο σε κόστος κτήσης και κόστος κύκλου ζωής, με άριστες επιχειρησιακές προδιαγραφές ενώ παράλληλα διασφαλίζει υψηλές διαθεσιμότητες με βάση το μοντέλο τεχνικής υποστήριξης της Leonardo και τα παραδείγματα χρηστών ανά την Ευρώπη. Ήδη η εμπειρία της ΠΑ με τα C-27J Spartan είναι υποδειγματική αφού έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρωμένης τεχνικής υποστήριξης η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί και αυτό είναι στοιχείο το όποιο έχει διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο υπέρ της Leonardo.
Παρά τη πολύ θετική εμπειρία της ΠΑ με τα Super Puma, εντούτοις το Η225 είναι ακριβότερο με διπλάσια τιμή έναντι του AW139 (με κόστος μόλις 19εεκατομμύρια ευρώ για την έκδοση SAR και περί τα 25 για την έκδοση CSAR με αντιβαλλιστική προστασία και οπλισμό) ενώ το Η175 είναι ένα ελικόπτερο το οποίο δεν έχει επιλεγεί από καμία χώρα ως ελικόπτερο SAR συγκεντρώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο αντικειμενικά μειονεκτήματα.
Δεδομένων των αναγκών SAR κατά τη παρούσα χρονική περίοδο, η ΠΑ ιεραρχεί το πρόγραμμα ως το σημαντικότερο με την απόφαση να αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.