Η Lockheed Martin και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανακοίνωσαν σήμερα την παράδοση του 10ου αναβαθμισμένου μαχητικού αεροσκάφους F-16 στη διαμόρφωση “Viper” για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ).

Οι εργασίες στα αεροσκάφη πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ, με καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin, που βρίσκονται τόσο στην ΕΑΒ όσο και στις ΗΠΑ.

Η διαμόρφωση Viper του F-16 περιλαμβάνει αναβαθμίσεις, όπως ένας τροποποιημένος ψηφιακός υπολογιστής ελέγχου πτήσης που παρέχει τη δυνατότητα της αυτόματης αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος (Automatic Ground Collision Avoidance System- AGCAS) και συστήματος ανάκτησης ελέγχου ενεργοποιούμενο από το χειριστή (Pilot Activated Recovery System – PARS). Άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν το ραντάρ APG-83 AESA (Active Electronically Scanned Array), το νέο Modular υπολογιστή Αποστολών (MMC-7000AH), τον εξοπλισμό μεταφοράς σύνθετων δεδομένων (Advanced Data Transfer Equipment – ADTE), τις οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια, το APX-126 AIFF (Advanced Identify Friend or Foe) με δυνατότητα Mode 5, ενσωματωμένο Global Positioning System /Inertial Navigation System (EGI), την ενσωμάτωση SNIPER POD και βλημάτων PaveWay II καθώς και τη δυνατότητα Link-16.

Συνολικά 84 αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Viper έως το 2027. Η συνεργασία της Ελλάδας για τα F-16 ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1984, όταν η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση 34 μονοθέσιων αεροσκαφών F-16C και έξι διθέσιων F-16D ως αντικατάσταση των απαρχαιωμένων αεροσκαφών F-5A/B Freedom Fighter. Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την πρώτη σύμβαση του προγράμματος με την ονομασία Peace Xenia I τον Ιανουάριο του 1987 και τα πρώτα αεροσκάφη άρχισαν να παραδίδονται το 1989. Έκτοτε, η Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει συνολικά 170 F-16 στις διαμορφώσεις block 30, 50 και 52.