Όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις μέσα από το DefenceReview.gr αποτελεί μεγάλη ανάγκη ο εμπλουτισμός με νέα βλήματα του οπλοστασίου των ελληνικών F-16 Block 52+ καθώς και των F-16 Block 52+ Advanced. Επανειλημμένως, αναφερθήκαμε πως η οποιαδήποτε πλατφόρμα είτε είναι πλοίο είτε αεροσκάφος όσο τελευταίας τεχνολογίας και εάν είναι πρέπει να συνοδεύεται από τα κατάλληλα όπλα.

 Το σημερινό δημοσίευμα προέρχεται από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Προ της κοινοποίησης της παρακάτω πληροφορίας, προχωρήσαμε σε διασταύρωση της και από δικές μας πηγές ώστε να λάβει τη κατάλληλη διασταύρωση προτού τη δημοσιεύσουμε.

Ως εκ τούτων, οι ΗΠΑ αρνούνται ακόμα και σήμερα την αποδέσμευση εξειδικευμένων όπλων ναυτικής κρούσης για τα ελληνικά F-16. Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων με τις συμμαχικές χώρες που έχουν ισχυρή αμυντική βιομηχανία και την πιο σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία, η αμερικανική πλευρά αρνήθηκε να αποδεσμεύσει για χρήση από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας τους πυραύλους AGM-84 Harpoon που έχουν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης πολεμικών πλοίων».

Δυστυχώς, τα ελληνικά F-16 παραμένουν με παρωχημένα όπλα με εξαίρεση τα F-16 Block 52+ Advanced του Αράξου της 335 Μοίρας της ΠΑ που διαθέτουν AGM-154 JSOW και GBU-31 JDAM.

Είναι απαράδεκτο να πανηγυρίζουμε επειδή εν έτη 2020 κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αεροπορική Βάση της Σούδας με αεροσκάφη F-16 Block 52+ φορτωμένα με AGM-65 G τα οποία δύναται να προσβάλουν τον τουρκικό στόλο. Ή να πραγματοποιήσουν αποστολές κρούσης του τουρκικού στόλου με βόμβες γενικής χρήσης…

Την ίδια στιγμή προβάλλεται ως εθνική ανάγκη, επιτακτική περισσότερο από κάθε άλλη φορά η μέριμνα για απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη της 114 Πτέρυγας Μάχης καθώς και η συντήρηση των όπλων που κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Να μην λησμονούμε πως εκτός της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης των Mirage εκκρεμεί και η σύμβαση υποστήριξης των γαλλικών όπλων.

Γι’ αυτό και τα Rafale αποτελούν μια πλατφόρμα ολοκληρωμένη στρατηγικού χαρακτήρα. Αυτό συμβαίνει απόρροια των όπλων που φέρουν αυτά τα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές στρατηγικής κρούσης με Scalp και την επόμενη ώρα να φορτώνονται με Exocet και να χτυπούν πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.