Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες σε επίπεδο ΓΕΑ ώστε να προχωρήσει αρχικώς το πρόγραμμα που αφορά την μελέτη για την επέκταση του ορίου ζωής των βλημάτων MICA και SCALP EG της ΠΑ. Σε πρώτη φάση προβλέπεται δαπάνη περί το 1 εκατομμύριο ευρώ ώστε να εκτιμηθεί η λειτουργική κατάσταση των βλημάτων.

Ειδικότερα, το κόστος ανέρχεται στα 330.000 ευρώ για τα MICA ενώ άλλες 800 με 900 χιλιάδες ευρώ απαιτούνται για τα πολύτιμα στρατηγικά βλήματα  SCALP EG των Mirage 2000-5 Mk2. Σύμφωνα με τα παραπάνω αρχικώς προβλέπεται ο έλεγχος και η εκτίμηση της λειτουργίας των πυροτεχνικών μερών καθώς και των άλλων κρίσιμων μερών των βλημάτων όπως είναι ο κινητήρας. 

Ακολούθως, εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης συντήρησης των όπλων με κόστος προϋπολογισμού περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ ώστε τα βλήματα να είναι πλήρως λειτουργικά και επιχειρησιακά για τα επόμενα 5 έτη. Στις εργασίες συντήρησης περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα αντικατάστασης κρίσιμων υποσυστημάτων των βλημάτων.

Να τονιστεί πως σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η υπογραφή των επιμέρους εκτελεστικών συμβάσεων της κύριας σύμβασης Follow On Support η οποία έχει ήδη υπογραφεί. Πρακτικά, η σύμβαση FOS συνεπάγεται μια συμφωνία πλαίσιο στην οποία η ΠΑ επιλέγει ανταλλακτικά και υπηρεσίες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ροή των ανταλλακτικών και η σταδιακή αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων θα λάβει χώρα μόνον όταν ξεκινήσουν οι απρόσκοπτες ροές των ανταλλακτικών προς την 114 Πτέρυγα Μάχης. Χρονικά τοποθετείται αρχής γενομένης από το προσεχές καλοκαίρι. 

Comments

 1. Προσωπικά θα ακύρωνα τον εκσυγχρονισμό των F-16 και θα έπαιρνα τα Μιράζ της Ταιβάν με 900 + MIKA. Με 500 ακόμα εκατ. ευρώ.

  Και αυτό γιατί όλα τα AESA και ειδικά των F-16 πρέπει να την «ακούνε» πολύ στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, γιατί στερούνται δυνατής εκπομπής. Άρα μάλλον δεν θα βλεπει κανείς ούτε εμείς ούτε οι απέναντι και θα πάμε ή από κοντά ή θα περιμένουμε κανένα ΜΙΚΑ ΙΡ να κάνει τη δουλειά από μακρυά.

  Βάζεις 1 μοίρα ΜΙΡΑΖ Βόρεια, 1 στην Κρήτη, και 2 Τανάγρα. Τους 900 ΜΙΚΑ τους κάνει και με εκτόξευση από το έδαφος. 100 SCALP πότε θα προλάβουν να ρίξουν 25 2000-5? Και εξοσετ 39. Μέχρι να τα φορτώσεις θέλεις 2 ώρες ανα αφος σε περίοδο πολέμου. Χρειαζόμαστε αριθμούς ΜΙΡΑΖ σύγχρονων.

  Επίσης ζαχαρώνω τα ICE της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ που είναι ΤΣΑΜΠΑ. Όλα 2πλού ρόλου για 4-5 χρόνια. Έτσι με ένα δις ευρώ έχεις 80 άφη που είναι αξιόμαχα.

  Πηγαίνεις και δεσμεύεσαι στους Γάλλους για RAFALE F4 σε 5 χρόνια που θα φύγουν όλα τα PHANTOM μάλλον και έτσι σε αφήνουν να πάρεις της Ταιβάν.

  Επίσης πας για SMX 31 3 – 5 τεμάχια και όχι για 214 που θέλουν πούλημα όπως και οι PATRIOT και οι HAWK και τα SA-8 και τα TOR και πας για αυτοκινούμενα με IR μέσης ή μεγάλης (σταθερά) εμβέλειας.

  Παίρνεις και 200 λεο 2Α4 και βάζεις TROPHY σε όλα με πυροβόλο L55 σε όλα. Και έτσι και ο Έβρος είναι ΣΟΥΠΕΡ.

  1. Δεν ξερω αν οντως ειναι ολα τα μιραζ της ταιβαν προς πωληση παντως να τα παρει η Ελλαδα δυσκολο. Δεν ξερω ποσο στενες διπλωματικες σχεσεις εχουμε αλλα και να ειχαμε την ωρα ου κανεις αμαν να προσελκυσεις κινεζικα κεφαλαια θα πας να αγορασεις οπλα απο τον ποιο μισητο εχθρο της Κινας?

   Επισης λογικα για να γινει η πωληση θα πρεπει να δωσουν το οκ οι γαλλοι. Απο οτι εχω διαβασει αυτο ειναι δυσκολο γιατι οι γαλλοι βλεπουν την πωληση μεταχειρισμενου υλικου σαν απωλεια απο τις πωλησεις rafale.

   1. Οι Κινεζοι θα εινα πανευτυχεις εαν η Ταιβαν ξεφορτωθει τα Μιραζ, καθως η αεραμυνα της Ταιβαν θα μειωθει κατα 60 αεροσκαφη. Θα κανουν παρτυ στην Κινα και θα μας ευγνωμονουν.

  2. Καλά όλα αυτά αλλά μάλλον δεν γνωρίζεις και πολλά από Γαλλικά όπλα. Τα έχετε μυθοποιησει υπερβολικά.
   Ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι υπερ-απαραιτητος και πρέπει να επεκταθεί με δομική αναβάθμιση και το APG-68V9 και στα Block50…. Αν υπάρχουν λεφτά και στα Block30.

   Η Ταϊβάν τα αφη έτσι δεν σου τα δίνει, επίσης υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να υπολογιστούν. Δεν λες τα αγοράζω κ αύριο τα εκμεταλλευομαι!

  3. Τα ραντάρ AESA δεν την ακουν στον Η/Π, αλλά το αντίθετο. Ένας από τους πολλούς λόγους είναι οτι αλλάζουν συνέχεια συχνότητα και δεν εκπέμπουν σε μια συγκεκριμένη, την οποία μπορεί να μπλοκάρει ο αντίπαλος.

     1. Δεν την αντιστρέφουμε. Το F-16 λόγω μικρού κώνου έχει λίγα στοιχεία. Φυσικά εάν δεις AESA για F-15 ας πούμε μπορεί η ισχύς εκπομπής να είναι μεγαλύτερη από PESA. depende.

  4. @Lyk | General Lee
   «όλα τα AESA και ειδικά των F-16 πρέπει να την «ακούνε» πολύ στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, γιατί στερούνται δυνατής εκπομπής»
   Η ισχύς της εκπομπής, δεν έχει καμία σχέση με το αν τα aesa είναι ανθεκτικά στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Μην γράφετε πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Τα aesa είναι πιο ανθεκτικά λόγω του τρόπου λειτουργίας τους. Περιμένω να δω link που να το αμφισβητεί!!

   1. Ilia.

    Όλα τα ραντάρ έχουν Κέρδος (gain). Αυτό ακουστικά. Τώρα μαζί με την επιστροφή από το σήμα που εξέπεμψες που είναι στη δύναμη -1/4 η ακτίνα ο ΗΠ είναι του αντιπάλου στο -1/2 . Τα AESA έχουν μεγάλο κέρδος οπότε???

    Πολλαπλάσιάζουν πολύ και τον θόρυβο. Ο οποίος είναι και μεγαλύτερος του επιστρεφόμενου σήματος χονδρικά… Οπότε???

    Δεν θα βλέπουμε τίποτα με το νέο ραντάρ λόγω ΗΠ. ΟΥΤΕ και με το παλιό. Αλλά αυτό ήταν καλύτερο σε περιβάλλον ΗΠ επειδή δεν ήταν AESA. Οπότε???

    MICA IR !

     1. Τι είναι αυτά που γράφεις???? Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και την επιστήμη!!! Εκτός από την προσωπική σου άποψη, έχεις κάποιο link που να λέει τα ίδια ??????

 2. Εκ πρώτης ακούγεται θετικό αν και μέχρι να πέσουν οι υπογραφές έχει πολύ δρόμο ακόμα.
  Πολλές φορές ανακοινώνονται προθέσεις και στο τέλος δεν υλοποιείται τίποτα!

  «Ακολούθως, εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης συντήρησης των όπλων με κόστος προϋπολογισμού περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ ώστε τα βλήματα να είναι πλήρως λειτουργικά και επιχειρησιακά για τα επόμενα 5 έτη. Στις εργασίες συντήρησης περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα αντικατάστασης κρίσιμων υποσυστημάτων των βλημάτων»

  Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος εδώ;
  200 εκατ. ευρώ ώστε τα βλήματα να είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά για τα επόμενα 5 έτη;
  Και μετά τα 5 έτη ας πούμε άλλα 200 εκατ. ευρώ για να είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά;
  Κάτι δεν έχω καταλάβει σωστά ή υπάρχει κάποιο λάθος στο άρθρο;

   1. Συγγνωμη, αλλα ειχε λεχθει σαφως στο παρελθον οτι η FOS ΔΕΝ θα περιελαμβανε συντηρηση και επαναπιστοποιηση των οπλων. Εχει αλλαξει κατι;

    Επισης, αναφερετε οτι «η απροσκοπτη ροη ανταλλακτικων προς την 114 ΠΜ θ αρχισει το προσεχες καλοκαιρι». Εννοειτε καλοκαιρι 2020 ή 2021;

 3. Το 200 εκατ για 90 σκαλπ και (αρκετά περισσότερα MICA) μου φαίνεται λίγο υπερβολικό νούμερο, δεν λέω, λιγότερο από το να πάρεις καινούργια, αλλά μόνο για υποστήριξη/τεχνική συντήρηση και μάλιστα για 5 χρόνια, κομμάτι πανάκριβο το βλέπω. Μήπως υποκρύπτει και καμιά αναβάθμιση στους πυραύλους?

  1. Τα 200 εκ για τον αριθμό των βλημάτων που έχουμε για 5 χρόνια είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν δεν έχεις υπογράψει μια αξιολογη FOS όταν πρέπει, τώρα που την χρειάζεσαι άμεσα θα την ακριβοπληρωμένος!!! Εκτός αν νομίζετε ότι οι Γάλλοι σε αγαπάνε τόσο πολύ..

   1. Όπως και να έχει το κόστος είναι τεράστιο, ειδικά αν υπολογίσουμε ότι περί τα 2 εκ έχει ένας νέος Scalp. Οι 90 που έχουμε κοστίζουν δηλαδή περί τα 180 εκ καινούργιοι. Από εκεί και πέρα οι 300 Mica (αν είναι τόσοι και κάποιοι δεν έχουν ξοδευτεί σε εκπαιδευτικές βολές), κοστίζουν περί τα 360 εκ
    Δηλαδή συνολικά, τα όπλα που έχουμε κοστίζουν καινούργια περί τα 540 εκ. Είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ μια FOS πενταετίας να κοστίζει περί το 30% της αγοράς ως καινούργιων! και μάλιστα χωρίς κάποια αναβάθμιση!
    Μάλιστα, δεν ξέρω καν αν ο όρος FOS είναι δόκιμος για τα όπλα, αφού στην ουσία γίνεται ένα service (επαναπιστοποίηση) για κάποιο χρονικό διάστημα του οποίου η 5ετία είναι η μικρότερη χρονική διάρκεια (συνήθως είναι περί τα 7-10 έτη για πυραύλους).
    Το βρίσκω τελείως τρελό αυτό.
    Ενδεικτικά, από συγκριτικά στοιχεία, μια αναβάθμιση των AIM θα στοίχιζε περί τις 100 χιλ. ανά όπλο.

    1. Κανείς όμως ένα λάθος: υπολογίζεις τις τιμές όπως νομίζεις εσύ! Ένα βλήμα που βγήκε πριν 15-20 χρόνια κ πλέον δεν υπάρχει κανονική γραμμή παραγωγής αλλά υποστήριξης, δεν κοστίζει το ίδιο. Αν πας τώρα να αγοράσεις 90 SCALP, θα πληρώσεις κ την δημιουργία της γραμμής παραγωγής από την αρχή, καινούργια εξαρτήματα στον πύραυλο που θα πληρώσεις εσύ την ανάπτυξη κ αλλά πολλα.
     Επίσης στο βλήμα δεν θα πληρώσεις μόνο επαναπιστοποιηση, αλλά συντήρηση, αλλαγή εξαρτημάτων, συσκευών υποστήριξης κτλ

     1. Για τους συγκεκριμένους πυραύλους, δεν υπάρχει καμιά ΝΕΑ γραμμή παραγωγής. Πάρε από ανοικτές πηγές όσα συγκριτικά στοιχεία θέλεις γενικά για update εκδόσεις. Εδώ έχουν αναβαθμιστεί ολόκληρα συντάγματα χωρών Patriot με περίπου 120 εκ. (συνολικά). Επόμενη έκδοση της αρχικής του Scalp ΔΕΝ υπάρχει. Μια σχετική αναβάθμιση είχε εξαγγελθεί το 2016 για βελτίωση κάποιων λειτουργιών, όχι όμως σαν νέα έκδοση (π.χ. σαν Scalp 2) και δεν ξέρουμε και εάν είναι έτοιμη ακόμα.
      Μάλιστα, το 2016, η Αγγλία είχε υπογράψει σύμβαση 5ετίας για την υποστήριξη των ….900 (!) πυραύλων της, ύψους 28 εκ (!) λιρών. https://www.gov.uk/government/news/new-contract-to-support-the-rafs-long-range-missiles.
      Μάλιστα το άρθρο αυτό αναφέρει ότι από το 2003 μέχρι σήμερα, ΣΥΝΟΛΙΚΑ για τους Scalp, έχουν επενδυθεί από τους Άγγλους ΜΟΛΙΣ 95 εκ. λίρες (!).
      Τα update πακέτα υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν 30+% του κόστους του αρχικού συστήματος. Αυτά δεν γίνονται ΟΥΤΕ στην Ουγκάντα.
      Άλλο παράδειγμα (από τα 100άδες που μπορώ να παραθέσω). Η αναβάθμιση του Leo2A6 σε 2Α7 στοιχίζει περί τα 1,8-2,5 εκ το πολύ σε ένα τανκ που κοστίζει (χωρίς συμπαραγωγή) περί τα (επιεικώς) 12 εκ ευρώ, για να μην πω περί τα 15 εκ. Και μιλάμε για θωρακίσεις, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, ηλεκτροοπτικά, επικοινωνίες και γενικά ένα σωρό πράγματα από χάλυβα μέχρι τεχνολογία.
      Και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ είναι ότι απ’ ότι φαίνεται, στους δικούς Scalp, ΔΕΝ προβλέπονται και οι αναβαθμίσεις που είχαν αναγγελθεί το 2016 για τον πύραυλο (τη δυνατότητα αναμετάδοσης πληροφοριών στόχων πριν από την πρόσκρουση, τη χρήση συνδέσμου δεδομένων μονής κατεύθυνσης (link back link) για την αναμετάδοση πληροφοριών αξιολόγησης ζημιών μάχης πίσω στο α/φ και την δυνατότητα επαναπροσανατολισμού κατά τη διάρκεια της πτήσης (με αμφίδρομη ζεύξη δεδομένων).

    2. Εάν είναι μονο για επιθεώρηση -επαναπιστοποιηση το ποσο πράγματι είναι τρελό και σκανδαλώδης

     Εάν περιλαμβάνει αντικατάσταση parts που δεν υποστηρίζονται, αλλαγή κινητήρα η καυσιμου κινητήρα(solid fuel ) και πυροτεχνικών μηχανισμών η κεφαλής τα ποσα ανά πύραυλο μάλλον λογικά είναι

     Οι Γάλλοι είναι φαρμακείο τι να κάνουμε….

     1. Εγώ δεν μίλησα για τους Patriot και την αξία τους…Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα όταν αναφέρεσαι στους Άγγλους για τους πυραύλους Scalp…
      Επίσης μην βλέπεις την αξία σε site και μετά να μου παραθέτεις νούμερα. Η τιμή είναι διαφορετική για τον καθένα και ανάλογα τι υποστήριξη παίρνεις. Πάνε πάρε ένα πλυντήριο για παράδειγμα: αν εγώ βάλω τρία χρόνια υποστήριξη πληρώνοντας 30% παραπανω και εσύ καθόλου δεν σημαίνει ότι εσύ έκανες καλύτερη αγορά και εγώ πιάστηκαν κορόιδο. Γιατι όταν χρειαστείς εσύ την υποστήριξη, θα την πληρώσεις με τιμές ανατιμημενες και πολύ πιο ακριβά.
      Επίσης δεν ισχύει η λογική μπακάλικου στα όπλα, 2 εκ ο ένας επί 90 πυραύλους=180 εκ
      Και ούτε είναι απλό να πετάξεις τους υπάρχοντες πυραύλους και να παίρνεις συνεχώς καινούργιους: ούτε η Σαουδική Αραβία το κάνει!!

      Επίσης η υποστήριξη που θα υπογράψει η χώρα μας, δεν είναι μόνο η επαναπιστοποιηση των οπλων:τα βλήματα είναι τουλάχιστον δεκαετίας και ο νοων νοειτω..

     2. Φίλε Patatinos, διάβασε τον σύνδεσμο που έδωσα. Οι Scalp της Αγγλίας είναι του 2003 και ότι άλλο αναφέρεται εκεί. Φυσικά δεν είναι μπακάλικο. Γιατί 2 εκ ο Scalp είναι η τιμή μονάδας. Αν πας να πάρεις π.χ. 100 η τιμή είναι μικρότερη. Επιπλέον και η FOS είναι διαπραγματεύσιμη αφού καλυφθεί ένα minimum δαπανών και κέρδους του κατασκευαστή. Οι Άγγλοι με 93 εκ λίρες έχουν 900 scalp και με FOS από τότε.
      Σόρυ αλλά επιμένω. FOS 5ετιας χωρίς να αφορά μάλιστα και αναβάθμιση σε νέο μοντέλο σε τιμή πάνω από 30% της αγοραίας τιμής, είναι εξωφρενική.
      Αυτό βέβαια δεν αλλάζει καθόλου την αναγκαιότητα για την FOS χθες.
      Ίσως θα ήταν πιο διαφωτιστικό να μάθουμε ποιά η FOS για τους Scalp και ποιά για τους Mica για πιο ακριβή συμπεράσματα.

 4. αρχικα,να υπενθυμίσω ότι οι scalp είναι όπλο υπέροχης που καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δεν σου έχει προσφέρει…..ειναι κάτι το μοναδικό γι’αυτό είναι και λίγο ποιό ακριβώς,δεύτερων η Π.Α. χρειάζεται και αριθμούς αεροσκαφων( f16,grepen) Αλλά και αεροσκάφη υπέροχης με στρατηγικά οπλα(f35,mirage,rafale)….τριτον δεν μπορεί να υποστηρίζεις ότι η αναβάθμιση των υπολιπων f16 είναι σημαντικότερη από την υποστήριξη των mirage.Τα mirage 2005 αυτην την στιγμή φέρουν καλύτερο ραντάρ από τα f16 block52+,και σου δίνουν οπλα μεγάλης εμβέλειας που οι αμερικανοί ακόμα δεν σου έχουν δώσει,τέταρτον τα mirage 2000 είναι του ’85-’90 Εάν θέιμαμαι Καλά και δεν έχεις πληρώσει ούτε δομική Αλλά ούτε ηλεκτρονική αναβάθμιση….και πέταναι ακόμα…..φαντασου από τι υλικά είναι φτιαγμένα την ιδια ώρα που τα ελληνικά f16 block 30 πειραν νωρίτερα αναβάθμιση μέσου ωρου ζωής …ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΤΕΛΕΥΤΕΟ ΟΙ MIRAGE ΤΗΣ ΤΑΪΒΆΝ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΥΝΤΑΙ !!!ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΥΛΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΕ ΤΈΤΟΙΑ ΤΙΜΉ!!!Εάν τα πούλαγαν οι Π.Α.θα το είχε ψαξει ……ειδικα με τέτοια τιμή που φημολογείται ότι προσφεροντπροσφέρονταν!!!

  1. Όταν θα μιλάς, θα μιλάς με αποδείξεις και με γεγονότα:
   Το 1988 ήρθαν τα πρώτα M-2000, για την κατάσταση τους πήγαινε να ρωτήσεις στην 114ΠΜ.
   Τα Μ-2000-5 δεν έχουν καλύτερο Radar από τα F-16Adv. Άλλωστε για να τα συγκρίνεις πρέπει να δεις τι κάνει το καθένα και για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε.
   Τα Block 30 k 50, δεν θα τα κάνεις αναβάθμιση γιατί έχουν πρόβλημα αλλά γιατί θέλεις να τα κρατήσεις αλλά 20 χρόνια. Και εννοείται ότι πρέπει να υποστηρίξεις τα -5, τα χρειάζεσαι και αυτά.
   Τα Scalp είναι όντως σημαντικό όπλο αλλά για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζονται πολλά. Πραγματικά πολλά, δεν φορτώνεις απλά ένα βλήμα και φεύγεις…
   Οι ΗΠΑ ποιο όπλο ακριβώς σου αρνήθηκαν και πότε;;; Άλλωστε όταν έπρεπε να ζητήσεις AGM-158A , δεν το έκανες. Τώρα θα το πληρώσεις πολύ ακριβα

   1. Και βεβαια εχουν αρνηθει οι ΗΠΑ προηγμενα οπλα srand-off στην Ελλαδα. Πολλες φορες.

    Ο συνδυασμος M2000-5/MICA ειναι ανωτερος του συνδυασμου F16/AIM120, και στο Αιγαιο τα Μ2000-5 επικρατουν σε αναλογια 1,5:1. Δεν το αποκαλουν τυχαια «μικρο Rafale»στην ΠΑ. Αυτο βεβαια θα αλλαξει οταν εισελθουν σε υπηρεσια τα F16V.

    1. Εχεις ρίξει πολλά MICA και το ξέρεις η οι Γάλλοι σου έχουν δώσει αυτά τα στοιχεία;
     Το αν τα Μ-2000-5 είναι καλύτερα των F-16 Adv άστο καλύτερα, η συζήτηση είναι μεγάλη. Εννοείται ότι είναι σημαντικός παράγοντας αλλά…..
     Δεν ζήτησες ποτέ stand off όπλα όταν έπρεπε και μπορουσες, αν θέλεις κατάλαβε το. Και Harpoon και JAASM μπορούσες να πάρεις…

   2. Μην ξεχνάς ότι τα γαλλικά πάντα ήταν πλήρη με Σ/Α που πραγματικά «τύφλωνε» τα F-16. Τα αμερικανικά τα έχουμε πληρώσει χρυσό, 2 προγράμματα δομικής ενίσχυσης, χωρίς Σ/Α για πολλά χρόνια και όταν είπαμε να αναβαθμίσουμε τα ίδιας χρονολογίας με τα γαλλικά Mirage-2000egm(τα πρώτα) μας είπαν ουσιαστικά δεν γίνεται εκτός αν πληρώσουμε ένα τεράστιο κόστος που θα λέγαμε συμφέρει να πάρουμε καινούργια(αυτό για τα περί υψηλού κόστους αναβάθμισης των γαλλικών) Όσο για το αν μας αρνήθηκαν όπλα, να θυμίσω τον λόγο που πήραμε τα mirage-2000-5mk2 γιατί απλά μας αποδέσμευσαν τους Scalp ενώ όταν μετά από παραγγελία… 60 f-16(επί Σημίτη) ζητήσαμε τους AGM-130 απλά μας είπαν όχι. Τα υπόλοιπα είναι για να λέμε αν ζητήσαμε και ότι τώρα μας δίνουν οι ΗΠΑ. Ας πάνε να ζητήσουν JAASM να δεις τι θα μας πουν.

    1. Καλό είναι να διαβάζεις περιοδικά και να μαθαίνεις πράγματα αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
     Το γιατί το ICMS τυφλώνει το F-16, θα σε αφήσω να το σκεφτείς…το τι κάνει το ASPIS 2 το ξέρεις;;;;
     Τα προβλήματα που έχουν τα M-2000-5 τα ξέρεις;;

 5. την κινα κ της εμπορικες κ αλλες σχεσεις την ρωτησατε που θα κοπουν αμα ασχοληθουμε με την ταιβαν? κ ολα αυτα για να αποκτησουμε γαλλικες σακαρακες,αναβαθμιση ολων των φ16 κ ξεκινημα αργοτερα για φ35.

  1. Ειδικά το F35 , το υπερστρατηγικό όπλο που μπορεί να φέρει επι καταπακτής 4 βόμβες 500 λιβρών ή 4 πυραυλους ΑΑ. Ακόμα και το USnavy παραδέχθηκε ότι το ναυτικό των ΗΠΑ χρειάζεται ισχυρότερο αεροπλάνο. Κάτι ξέρουν οι Βρετανοί που κάνουν δοκιμές με 6 εξωτερικούς πυλώνες μεταφοράς οπλικών φορτίων στα δικά τους F35. Είναι σαν τις που…νες που το γυρνανε σε τσατσάδες όταν γεράσουν. Oταν την τεχνολογία stealth θα την πουλάνε στο Lidl, τουλάχιστον να τα αξιoποιήσουν σε κανα αγώι . Κάτι σαν τις παλιές γουρούνες τα F-111

 6. Μιράζ Ταιβάν:
  1) Αυτό που διέρρευσε κάποτε ότι πουλάει τα πάντα όλα (με πολλούς πυραύλους) με 500 εκατ, μάλλον είναι μύθος.

  2) Αυτό που δεν είναι μύθος, είναι ότι έχουν σκεφτεί αρκετές φορές να τα ξεφορτωθούν γιατί λέει βρίσκουν πανάκριβη την λειτουργία και συντήρησή τους. Λόγω αυτού, υπάρχει πιθανότητα να τα πουλάνε σε καλή τιμή κάτι που δεν είναι σίγουρο, ούτε μύθος, αλλά είναι πιθανότητα και ίσως ισχυρή.

  3) Το ότι θα χαλάσουν οι σχέσεις μας με Κίνα αν τα πάρουμε μου φαίνεται ψιλο-μύθος. Αν τα πάρουμε, η αεροπορική ισχύς της Ταιβάν θα μειωθεί, άρα ίσα που θα έπρεπε οι Κινέζοι να μας επιχορηγήσουν να τα πάρουμε, να έχουν 60 λιγότερα αεροσκάφη για αντιπάλους.

  4) Χρειαζόμαστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ 20-24 F-35, και αεροσκάφη που να αντικαταστήσουν τα αποσυρόμενα F-4, Μ-2000, F-16 blk 30 που όμως σαν αριθμός είναι πολύ πολύ περισσότερα από τα προς αγορά F-35. Άρα ή:
  α. τα F-35 αντικαθιστούν τα F-4, τα F-16blk 30 και 50 γίνονται αναβάθμιση και πέφτει η οροφή της ΠΑ γιατί αποσύρονται τα Μ-2000, ή
  β. τα F-35 αντικαθιστούν τα F-4, τα Μ2000-5 αντικαθιστούν τα blk 30 και Μ-2000 και δεν γίνεται εξτρα αναβάθμιση άλλων F-16. θετικό αυξημένοι αριθμοί αρνητικό λιγότερα viper.
  Όπερ, είτε περισσότερα καλούτσικα αεροπλάνα, είτε μικρότερος αριθμός με περισσότερα από τα εναπομέναντα να είναι Viper.

  Προυπόθεση να υπάρχουν τα λεφτά και για F-35 και το κόστος ενός Μ2000-5 να είναι ίδιο με μια μετατροπή σε viper.

  By the way, είχε ειπωθεί ότι αν πάμε μια μονάδα patriot στην ΣΑ θα μας πληρώσουν τις αναβαθμίσεις αυτοί. Μήπως να ξεκινήσουν οι αναβαθμίσεις μιας μονάδας ανά 3/6 μήνες όσο είναι η άλλη μονάδα εκεί?

  1. Συμφωνω απολυτως, αυτοι που ισχυριζονται πως θα ενοχληθει η Κινα απλα δεν κατανοουν πως λειτουργει ο πλανητης. Οι Κινεζοι οχι μονο δεν θα ενοχληθουν, αλλα θα κανουν παρτυ, και ναι, ισως να ηταν καλη ιδεα να τους ζητησουμε να μας δωρισουν τα χρηματα ωστε να τα παρουμε τζαμπα.

  2. Πιστεύω ότι το καλύτερο θα ήταν τα F4 να αντικατασταθούν από F35, με ρόλο κρούσης μέσα στην εχθρική ενδοχώρα, τρυπώντας την αντίπαλη αεράμυνα. Τα F16 να εκσυγχρονιστούν όλα σε V ή τουλάχιστον και τα -50, ώστε να κάνουν τη βρωμο δουλειά με τις αναχαιτίσεις πάνω από το αιγαίο. Τα M2000 να αρχίσουν να αντικαθίσταται από RAFALE, στην αρχή τα απλά και μετά τα -5, σε ρόλους στρατηγικής κρούσης και εναντίον πλοίων κυρίως, αλλά και στην αναχαίτιση αν χρειαστεί. Εννοείται πως χρειάζονται και μερικά KC 135 ή KC130 ή οτιδήποτε άλλο.

 7. Η ροή των ανταλλακτικών για ποιο καλοκαίρι μιλάμε του 2020 η του 2021? Αληθεύει ότι ο Παναγιωτόπουλος διαπραγματεύεται να έρθουν από το απόθεμα της αεροπορίας της Γαλλίας γιατί οι εταιρείες που εμπλέκονται θα αργήσουν να τα κατασκευάσουν;

  1. Ο κύριος Παναγιωτόπουλος εξετάζει πρόταση των Γάλλων για ανταλλαγή των Mirage με Rafale.
   Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

   1. Υεθα

    Πάρτε οτι σύγχρονο μιραζ υπάρχει η ραντάρ απο ηαε που θα μείνουν λόγω εκσυγχρονισμού.

    Αυτη ειναι η λύση γιατί βαράει και Στέλθ.

 8. Πολλοί άπιστοι Θωμάδες θα εκπλαγούν από τα εξοπλιστικά προγράμματα που σύντομα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
  Για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες.
  Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλά χέρια και πολύ σύντομα θα φανεί.

  1. Εσύ πρέπει να είσαι ο καινούργιος ivy chris

   Ο παλιός ivy chris είναι σοβαρός

   Έχεις καταλάβει τη ζημια έχει υποστεί η οικονομία και τι θα επακολουθήσει?

  2. Να σχολιάζεις συχνότερα φίλε,χρειαζόμαστε λίγη διασκέδαση ειδικά τώρα αυτές τις δύσκολες στιγμές!
   Οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται το πλήρωμα που θα παραλάβει τα δύο Arleigh Burke το Μάιο του 2020 ισχύουν;
   Σε ρωτάω γιατί από ότι βλέπω έχεις καλές άκρες στην κυβέρνηση!

  3. Προς το παρόν ανακοίνωσε διάλογο με του Τούρκους επι ανοιχτής ατζέντας, χωρίς δεσμεύσεις και προϋποθέσεις (Δίκαιο της Θαλάσσης, κατοχικός στρατός στη Κύπρο, Χάγη κλπ). Μάλιστα ο διάλογος θα γίνει με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας και συντονιστή το Χριστοφοράκο….
   Μια απ’τα ίδια. Η ΝΔ = συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *