Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες σε επίπεδο ΓΕΑ ώστε να προχωρήσει αρχικώς το πρόγραμμα που αφορά την μελέτη για την επέκταση του ορίου ζωής των βλημάτων MICA και SCALP EG της ΠΑ. Σε πρώτη φάση προβλέπεται δαπάνη περί το 1 εκατομμύριο ευρώ ώστε να εκτιμηθεί η λειτουργική κατάσταση των βλημάτων.

Ειδικότερα, το κόστος ανέρχεται στα 330.000 ευρώ για τα MICA ενώ άλλες 800 με 900 χιλιάδες ευρώ απαιτούνται για τα πολύτιμα στρατηγικά βλήματα  SCALP EG των Mirage 2000-5 Mk2. Σύμφωνα με τα παραπάνω αρχικώς προβλέπεται ο έλεγχος και η εκτίμηση της λειτουργίας των πυροτεχνικών μερών καθώς και των άλλων κρίσιμων μερών των βλημάτων όπως είναι ο κινητήρας. 

Ακολούθως, εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης συντήρησης των όπλων με κόστος προϋπολογισμού περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ ώστε τα βλήματα να είναι πλήρως λειτουργικά και επιχειρησιακά για τα επόμενα 5 έτη. Στις εργασίες συντήρησης περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα αντικατάστασης κρίσιμων υποσυστημάτων των βλημάτων.

Να τονιστεί πως σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η υπογραφή των επιμέρους εκτελεστικών συμβάσεων της κύριας σύμβασης Follow On Support η οποία έχει ήδη υπογραφεί. Πρακτικά, η σύμβαση FOS συνεπάγεται μια συμφωνία πλαίσιο στην οποία η ΠΑ επιλέγει ανταλλακτικά και υπηρεσίες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ροή των ανταλλακτικών και η σταδιακή αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων θα λάβει χώρα μόνον όταν ξεκινήσουν οι απρόσκοπτες ροές των ανταλλακτικών προς την 114 Πτέρυγα Μάχης. Χρονικά τοποθετείται αρχής γενομένης από το προσεχές καλοκαίρι.