Όπως έγινε γνωστό κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα και ειδικότερα τη προηγούμενη εβδομάδα πολυμελές κλιμάκιο των Αμερικανών του Joint Program Office (JPO) βρέθηκε στην Αθήνα με επίκεντρο τη προοπτική απόκτησης των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35A.

Σήμερα η ΓΔΑΕΕ εξέδωσε τη παρακάτω λιτή ανακοίνωση:

Την 11 Φεβ 22 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των εκπροσώπων της Διεύθυνσης Προγραμμάτων F-35 του Department of Defense (DoD) των ΗΠΑ στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η πληροφοριακή ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης σχετικά με το αεροσκάφος Joint Strike Fighter (F-35).

Όπως πληροφορούμαστε οι Αμερικανοί παρουσίασαν την οικονομική διάσταση ενός πιθανού προγράμματος προμήθειας των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35A. Το οικονομικό σκέλος βασίστηκε στην ενημέρωση της ΠΑ με βάση τη P&A (Price and Availability) που ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2020 με ορισμένα επικαιροποιημένα στοιχεία.

Ως εκ τούτων, το κόστος για 20 μαχητικά F-35 ανέρχεται στα 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο προαναφερθέν κόστος περιλαμβάνεται μια αρχική τεχνική υποστήριξη τριετούς διάρκειας καθώς η παροχή στη ΠΑ υπηρεσιών εκπαίδευσης ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού σε συνδυασμό με την απαραίτητη βιβλιογραφία.

Κατέστη σαφές από αμερικανικής πλευράς πως στη παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνονται όπλα καθώς και τα κόστη υποδομών για το αμερικανικό μαχητικό πέμπτης γενιάς. Και τούτο διότι το ζήτημα του οπλισμού των αεροσκαφών F-35A είναι απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, συνεπώς εκ μέρους του JPO δεν δύναται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50

Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να καρκινοβατεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 αξιοποιώντας τα επιμέρους συστήματα από υπό εκσυγχρονισμό σε επίπεδο F-16 Viper, μαχητικά F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Advanced.

Το κόστος σύμφωνα με το ΓΕΑ και τις εισηγήσεις του ΓΕΕΘΑ ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια δολάρια αφορούν εξ ολοκλήρου τα 38 μαχητικά F-16 Block 50 (συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης Link 16) ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια δολάρια σχετίζονται με πιστοποιήσεις και ολοκληρώσεις νέων όπλων καθώς και τη πρόσκτηση ενός αριθμού σύγχρονων ατρακτιδίων AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pod (ATP). Συνολικά πρόκειται να αποκτηθούν 30 συστήματα.

Φυσικά δεδομένων των πολύμηνων καθυστερήσεων για τα F-16 Block 50 εξακολουθεί να μην υπάρχει ουδεμία μέριμνα για τα πολύτιμα F-16 Block 30, τη στιγμή που κάλλιστα θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν και αυτά προκειμένου να συμπληρώσουν τις οροφές της ΠΑ, που δεν πρέπει να διαθέτει λιγότερα από 200 μαχητικά.