Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς για τη σύναψη διακρατικής σύμβασης ώστε να υπογραφθεί η σύμβασης απόκτησης δύο γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra. Χθες κατέφτασε νέο γαλλικό κλιμάκιο που είχε σειρά επαφών με τη ΓΔΑΕΕ και κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας ώστε να τακτοποιηθεί η οικονομική πλευρά του προγράμματος.

Σήμερα οι Γάλλοι θα βρεθούν στη Γαλλική πρεσβεία δεδομένου πως διαπραγματεύσεις γίνονται και σε υψηλό επίπεδο ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα υπάρξουν και νέες επαφές με το Υπουργείο Άμυνας και Υπουργείο Οικονομίας.

Αυτό που απομένει για τη τελική υλοποίηση του προγράμματος είναι η διευθέτηση του δημοσιονομικού ζητήματος αναφορικά με την εγγραφή του συνολικού κόστους στον προϋπολογισμό κατά το έτος παραλαβής των πλοίων. Πρόκειται για το λογιστικό σκέλος του προγράμματος που αναμένεται να ρυθμιστεί.

Σε επίπεδο διαμόρφωσης των πλοίων το ΠΝ έχει καταλήξει και έχει δώσει το πράσινο φως στη πολιτική ηγεσία δεδομένου ότι με τη τελική διαμόρφωση καλύπτονται πλήρως οι ελληνικές απαιτήσεις.

Επιτελείς του ΠΝ σημειώνουν στον γράφοντα τα ακόλουθα κεντρικά σημεία:

Εξασφαλίζεται κορυφαία αεράμυνα περιοχής με 24 βλήματα ανά πλοίο και ένα εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικά ραντάρ με ταυτόχρονη εμπλοκή 16 εναερίων στόχων καθώς και πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα ικανότητες έρευνας, ιχνηλάτησης και παρακολούθησης εναερίων απειλών πολύ χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους και ταυτόχρονη αποστολής εικόνας τακτικής κατάστασης στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου μέσω Link 16. Παράλληλα, τα γαλλικά βλήματα Aster 30 κρίθηκαν από την τεχνική επιτροπή του ΓΕΝ κάτι που ασφαλώς ισχύει ανώτερα των αμερικανικών SM-2.

Ποιοτική υπεροχή σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου απόρροια των συστημάτων εντοπισμού υποβρυχίων πολύ ανώτερων στα υφιστάμενα ελληνικά και τουρκικά πλοία με συνδιασμό σόναρ τρόπιδας και σόναρ μεταβλητού βάθους,

Πλοίο διοίκησης και ελέγχου ψηφιακής αρχιτεκτονικής με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Ικανότητα στρατηγικής κρούσης σε μεγάλη απόσταση σε βάθος με χειρουργική ακρίβεια ικανό να πλήττει όλα τα τουρκικά κέντρα βάρους με βλήματα Scalp Naval. Κάθε πλοίο θα φέρει 8 βλήματα.   

Εξασφάλιση των ελληνικών απαιτήσεων των φρεγατών Belharra για κάλυψη αναγκών εγγύς άμυνας των πλοίων σε τρία επίπεδα: εγκατάσταση RAM, εμπλοκή εχθρικών κατευθυνομένων βλημάτων με το πρωραίο πυροβόλο Strales και τα κατάλληλα πυρομαχικά και τέλος με ηλεκτρονικές παρεμβολές καθώς και αντίμετρα.

Υπερσύγχρονα βλήματα Exocet Block IIIC για πόλεμο επιφανείας.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το ΠΝ εξασφαλίζει τεχνική υποστήριξη (FOS) για τα πλοία τριών ετών αντί επτά που ήταν στην αρχή για λόγους μείωσης του κόστους. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ευτυχές πως τα παθήματα του παρελθόντος φαίνεται να έχουν γίνει μαθήματα και έτσι είναι το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξ αρχής τίθεται το ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης από τη πρώτη στιγμή.  

Τέλος, παρά τα όσα ανεδαφικά και ψευδή γράφονται και διαδίδονται το κόστος του προγράμματος συγκρατείται σε λογικά επίπεδα. Η ναυπήγηση των πλοίων ελληνικής διαμόρφωσης θα κοστίσει 1,670 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το υπόλοιπο μέρος καλύπτει ανάγκες: υποδομών, εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης και όπλων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η έλευση των Belharra θα δώσει στο ΠΝ πρωτοφανές ποιοτικό προβάδισμα και τεχνολογική υπεροχή αντίστοιχη με αυτή των υποβρυχίων «214» ή των γαλλικών Combattante τη δεκαετία του 1970.

Τέλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το ΠΝ στρέφεται και συζητά τη λύση αρχικά δύο πλοίων ναυπηγημένων στη Γαλλία και άλλων δύο στην Ελλάδα.

Συνολικό απόθεμα 32 πυραύλων σε τρεις εκτοξευτές Α50 και έναν Α70.
Η εγκατάσταση του RAM καλύπτει πλήρως τις ελληνικές απαιτήσεις για όπλο εγγύς άμυνας.

Comments

 1. 24+21 είναι καλό, οριακό προς τα πάνω.

  Μην τρέφουμε αυταπάτες…αν τα είχαμε τώρα θα τρίβαμε τα χέρια μας…

  Και μην ξεχνάμε ECM …οι γάλλοι είναι μανόυλες σε αυτά (βλέπετε στα Mirage2000 και το icpm)

  1. Από την στιγμή που ακούγεται κ έχει ειπωθεί ότι οι MdCN θα αποκτηθούν σε δεύτερη φάση τα πλοία αρχικά θα μπορούν κ πρέπει να φέρουν πλήρη φόρτο 32Aster 30.
   Άρα με 32 Aster30 κ τους 21 Rim 116 του RAM συν του STRALES στο OTO-76 μια χαρά είναι τα πλοία.
   Βέβαια καλά είναι οι MdCN να έρθουν γρήγορα γιατί είναι υπόθεση να μπορούν τα πλοία από τον ναύσταθμο της Κρήτης ,γιατί θα είναι έγκλημα να τα έχουμε στην Σαλαμίνα , να ρίξουν τους MdCN κ να φορτώσουν αμέσως Aster30 στον sylver A70 πριν βγουν.

   1. Σιγουρα τα πλοια ειναι αξιολογα ομως θα ηταν ακομη καλυτερα αν ειχαν μεγαλυτερο φορτο οπλων,πχ 48 κελια η το καθε πλοιο να μπορουσε να φερει 16 mdcn..επισης θα πρεπει οι aster30 να ειναι της νεωτερης εκδοσης με 180χλμ εμβελεια..τελος θα πρεπει να γινει προσπαθεια να προμηθευτουμε ακομη δυο πλοια..

    1. Τα πλοία είναι 4000-4500 τόνους όχι 7000-8000.
     Δεν υπάρχουν χώροι αλλά κ επάρκεια ενέργειας .
     Τα 32 κελιά θα είναι αρκετά ειδικά αν έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να πιστοποιηθουν κ να τοποθετηθούν οι camm-er σε 4αδες .
     Οι MdCN δεν είναι απαραίτητοι σε πλοία που ουσιαστικά προορίζονται για AAW κ θα αποκτηθούν σε μικρούς αριθμούς (2-4 πλοία).
     Οι , MdCN θα μπορούσαν να πιστοποιηθουν στα 214 κ να μπουν κ στις Φρεγάτες G.P-ASuW που είναι να αποκτηθούν σε μεγαλύτερο αριθμό (10μοναδες) προς αντικατάσταση των S.
     Σκέψου 10 φρεγατες με 2 sylver A70 για τους MdCN κ 2 Α50 για 16 aster30 ή 64 camm-er ή 8 Aster30 κ 32 camm-er κ επιπρόσθετα RAM k STRALES για CIWS.
     Έχεις 160 MdCN έτοιμους για βολή από οπουδήποτε κ ταυτόχρονα επαρκή Α/Α άμυνα τόσο σημείου από τα ίδια τα πλοία με διαμόρφωση ASuW (80 ASTER30 , 320 camm-er k 210 RIM 116)όσο κ περιοχής με επιπλέον 4χ32 Aster30 από τις AAW . Αυτά βέβαια απαιτούν ύπαρξη Εθνικής συνείδησης από τους πολιτικάντηδες , προγραμματισμό κ λεφτά.

 2. Όλα καλά δηλαδή !!

  Ιούνιο θα υπογράψουμε!!

  Ποσο έχει ο μηνας σήμερα?

  Ρε μπας και ξεχάσανε κάτι να συμφωνήσουν???!!

  Ας πούμε τη χρηματοδότηση

  Λέω μήπως!!!

  Επί των τεχνικών:
  ECM τουλάχιστον τα πρώτα Γαλλικά πλοία δεν θα έχουν
  Ο A70? είναι άγνωστο εάν θα είναι επιχειρησιακός με A30???
  SCALP τους ξεχνάμε αρχικά???!!!

   1. Πειστική απάντηση στο ότι το πρόγραμμα αυτό ΔΕΝ είναι η ταφόπλακα του Ναυτικού για τα επόμενα 10 χρονια δεν έχω λάβει!!
    Επαναλαμβάνω:
    Μέχρι το 2030 πρέπει να φύγουν 9S,6 209,6? Combtand = 70% of current fleet!!!
    Με τι θα αντικατασταθούν όλα αυτά ???
    Με [email protected] @ 3 billions?

    Οι αμυντικές δαπάνες είναι στα 530 mil / year από τα οποια τα 250-270 πάνε για τα f16 μέχρι το 27

    Πως θα αποπληρωθούν οι [email protected]???

    Με τι χρήματα θα αναπληρωθούν οι υπόλοιπες μονάδες που πρέπει να φύγουν?

    Εάν αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες ποίες άλλες δαπάνες θα μειωθούν??

    Εκτος εάν επιθυμείτε ναυτικό με 2 [email protected], 4 meko, 4 214 ,1 ? 209aip, 7 sv το 2030!!

    Για να ακούσω τεκμιριωμενες απαντήσεις στα παραπάνω!!!

    Και δεν αναφέρομαι είτε στη ύφεση 5-10?% με covid το είτε στις ανάγκες των άλλων κλάδων!!

    1. Το παρων αρθρο που τα λεει ολα αυτα?
     ECM τουλάχιστον τα πρώτα Γαλλικά πλοία δεν θα έχουν
     Ο A70? είναι άγνωστο εάν θα είναι επιχειρησιακός με A30???
     SCALP τους ξεχνάμε αρχικά???!!!

     Το να θεωρεις οτι οι δαπανες για εξοπλισμους θα ειναι ιδιες μεχρι το 2030 που το στηριζεις?

     1. Για τα ECM/A70/SCALP δίνω αναφορές σε αλλα σχόλια μου παρακάτω

      Εσύ από που συμπεραίνεις πως θα αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες στο άμεσο μέλλον?

      Διατήρησαν το αμυντικό expenditure στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους
      Ουδεμία κίνηση προς αλλαγή του απαραδεκτου νομου προμηθειών του Βενιζέλου

      Πάνε προς συμβιβασμό με τους γείτονες
      δεν πιστεύουν στη αποτροπή διά αμυντικών δαπανών

      «μπαλαφικοι» είναι και τούτοι δυστυχώς

    2. @CK

     Πρεπει να παραδεχθω οτι ο Κουλός και οι κουλοσύμβουλοι ειναι σαταναδες, και την εφεραν σε εμας τους σκεπτικιστες.
     Αρχιζω να ψυλλιαζομαι οτι η λυση που σκαρφιστηκε για να ριξει το κοστος ειναι η σαλαμοποιηση της προμηθειας. Και η μειωση του FOS απο 7 ετη σε 3 ειναι μονο η κορυφη του παγοβουνου.

     Δηλαδη;
     Δηλαδη θα παραγγειλει τις 2 φρεγατες τωρα, και θα αφησει τα υψηλοτατου κοστους αντιαεροπορικα τους βληματα για «αργοτερα» !
     Οπως κανανε οι ΠΑΣΟΚοι με τα υποβρυχια και τις τορπιλες, ή με τα αρματα και τα πυρομαχικα των 120 mm !

     Καπως ετσι «πεφτει το κοστος» στα 1,7 δισ. !!!

     Και θα ελθουνε δυο Μπελχαρες το 2027-2028, (αυτα τα «2+2» ειναι παραμυθια) , θα ελθουν δυο «αντιαεροπορικες φρεγατες» χωρις αντιαεροπορικα βληματα, τα τα οποια ισως παραγγειλουμε το 2040!

     Και ετσι ολοι θα ειναι ευχαριστημενοι. Ο Κουλός θα αγορασει γαλλικη «προστασια» (ή τουλαχιστον ετσι νομιζει), και θα απαλλαγει απο τις πιεσεις του μεσιέ Μακρόν, ο μεσιέ Μακρόν θα παρει μια μεγαλη παραγγελια, οι ναυταίοι θα παρουν τις αντιαεροπορικες φρεγατες που τοσο θελουν με την υποσχεση οτι «αργοτερα» «θα» τους παρουν και τα βληματα, και οι ψηφοφοροι της ΝΔ που προερχονται απο την Εθνικη Λαϊκη Δεξια θα ειναι επισης πανευτυχεις, αφου θα νομιζουν οτι η Κυβερνηση τους φροντιζει την αμυνα της χωρας!

     Ακομα και ετσι ομως, δεν ξερω αν βγαινει ο λογαριασμος, διοτι τα νουμερα που εθεσες ειναι αμειλικτα, και φοβουμαι οτι θα υπαρξουν και αλλες «εκπτωσεις» !

     Με δυο λογια, αστα να πανε στο διάολο!

     1. 1.7 bill είναι μονο τα 2 πλοία χωρίς FOS και χωρίς όπλα
      Μπορεί να το δούμε και αυτό να παραγγελθούν τα πλοία χωρίς και τα όπλα τους για αργότερα δηλαδή στους επόμενους!!!
      Δεν θα εκπλαγώ καθόλου!!
      Μαχητικά χωρίς οπλα και σύστημα αυτοπροστασίας , άρματα χωρίς βλήματα υποβρύχια χωρίς τορπίλες
      Σιγά μην γίνει πόλεμος !!!
      A ρε Μπαλάφα δημιούργησες το αμυντικό dogma κυβερνήσεων

     2. 1.7 bill είναι μονο τα 2 πλοία χωρίς FOS και χωρίς όπλα
      Μπορεί να το δούμε και αυτό να παραγγελθούν τα πλοία χωρίς και τα όπλα τους για αργότερα δηλαδή στους επόμενους!!!
      Δεν θα εκπλαγώ καθόλου!!
      Μαχητικά χωρίς οπλα και σύστημα αυτοπροστασίας , άρματα χωρίς βλήματα υποβρύχια χωρίς τορπίλες
      Σιγά μην γίνει πόλεμος !!!
      A ρε Μπαλάφα δημιούργησες το αμυντικό dogma 2-3+ κυβερνήσεων

     3. 1.7 bill είναι μονο τα 2 πλοία χωρίς FOS και χωρίς όπλα
      Μπορεί να το δούμε και αυτό να παραγγελθούν τα πλοία χωρίς FOS και τα όπλα τους για αργότερα δηλαδή στους επόμενους!!!
      Δεν θα εκπλαγώ καθόλου!!
      Μαχητικά χωρίς οπλα και σύστημα αυτοπροστασίας , άρματα χωρίς βλήματα υποβρύχια χωρίς τορπίλες
      Σιγά μην γίνει πόλεμος !!!
      A ρε Μπαλάφα δημιούργησες το αμυντικό dogma 2-3+ κυβερνήσεων

     4. Θα ερθουν χωρις αντιαεροπορικα βληματα;;;; Που το διαβασες ακριβως αυτο; Ρε τι καπνιζετε μερικοι εδω μεσα;

    3. @CK

     Πρεπει να παραδεχθω οτι ο Κουλός και οι κουλοσύμβουλοι ειναι σαταναδες, και την εφεραν σε εμας τους σκεπτικιστες.
     Αρχιζω να ψυλλιαζομαι οτι η λυση που σκαρφιστηκε για να ριξει το κοστος ειναι η σαλαμοποιηση της προμηθειας. Και η μειωση του FOS απο 7 ετη σε 3 ειναι μονο η κορυφη του παγοβουνου.

     Δηλαδη;
     Δηλαδη θα παραγγειλει τις 2 φρεγατες τωρα, και θα αφησει τα υψηλοτατου κοστους αντιαεροπορικα τους βληματα για «αργοτερα» !
     Οπως κανανε οι ΠΑΣΟΚοι με τα υποβρυχια και τις τορπιλες, ή με τα αρματα και τα πυρομαχικα των 120 mm !

     Καπως ετσι «πεφτει το κοστος» στα 1,7 δισ. !!!

     Και θα ελθουνε δυο Μπελχαρες το 2027-2028, (αυτα τα «2+2» ειναι παραμυθια) , θα ελθουν δυο «αντιαεροπορικες φρεγατες» χωρις αντιαεροπορικα βληματα, τα τα οποια ισως παραγγειλουμε το 2040!

     Και ετσι ολοι θα ειναι ευχαριστημενοι. Ο Κουλός θα αγορασει γαλλικη «προστασια» (ή τουλαχιστον ετσι νομιζει), και θα απαλλαγει απο τις πιεσεις του μεσιέ Μακρόν, ο μεσιέ Μακρόν θα παρει μια μεγαλη παραγγελια, οι ναυταίοι θα παρουν τις αντιαεροπορικες φρεγατες που τοσο θελουν με την υποσχεση οτι «αργοτερα» «θα» τους παρουν και τα βληματα, και οι ψηφοφοροι της ΝΔ που προερχονται απο την Εθνικη Λαϊκη Δεξια θα ειναι επισης πανευτυχεις, αφου θα νομιζουν οτι η Κυβερνηση τους φροντιζει την αμυνα της χωρας!

     Ακομα και ετσι ομως, δεν ξερω αν βγαινει ο λογαριασμος, διοτι τα νουμερα που εθεσες ειναι αμειλικτα, και φοβουμαι οτι θα υπαρξουν και αλλες «εκπτωσεις» !

     Με δυο λογια, αστα να πανε στο διάολο!

    4. Το ελληνικο ναυτικο αγοραζει 1/2 με 1 καινουρια πλοια ανα 10ετια στην συγχρονη ιστορια του.

     Η λεξη κλειδι ειναι μεταχειρισμενα.

    5. Ωραία φωνάζεις για τις BelharraHN την εναλλακτική θα μας την δώσεις ;; Γιατί σε βλέπω μόνο να κρίνεις τις BelharraHN.
     Δώσε την εναλλακτική λύση κ πες μας κ το κόστος αφού είσαι χαμένος.

     1. Θα σου δωσω εναλλακτικη λυση φιλε μου.

      Πριν κανουμε οτιδηποτε αλλο, συντηρουμε και αξιοποιουμε πληρως το υπαρχον υλικο. Αυτο στο Ναυτικο σημαινει μεταξυ αλλων παραγγελια επαρκους αριθμου νεων τορπιλλων ΑΥΡΙΟ.

      Τωρα, αν εχουμε λεφτα για νεες ναυπηγησεις, 4 υποβρυχια, ή 4 μικρες, καλες, οικονομικες φρεγατες ανθυποβρυχιακου πολεμου- γενικης χρησης, ή συνδυαμο αυτων. Αυτο η προταση ειναι πολυ φθηνοτερη και πολυ ουσιαστικοτερη απο τις Μπελχαρες.

    6. Κανουν ολοι ενα βασικο «λαθος» μαλλον στοχευμενα και οχι γιατι αδυνατουν να καταλαβουν βασικες εννοιες.
     Οι Μπελ δεν θα χρηματοδοτηθουν απο το προγραμμα αμυντικων δαπανων της χωρας που ειναι εξ ορισμου μικρο. Θα χρηματοδοτηθουν με ξεχωριστη δανειακη γραμμη Gov2Gov μεταξυ Ελλαδας και Γαλλιας και ψαχνεται η πατεντα για να αποφευχθει ο ΦΠΑ που ειναι υποχρεωτικος στις Gov2Gov συμβασεις και θα εκτιναξει το κοστος χωρις προσφερομενο αποτελεσμα.

     Αρα οι Μπελαρες θα χρηματοδοτηθουν απο «δανειο» που θα δωσει το Γαλλικο Δημοσιο στο Ελληνικο Δημοσιο αποκλειστικα και μονο για αυτο το «προιον» και με συγκεκριμενη περιοδο αποπληρωμης. Τα χρηματα για αυτο το «δανειο» δεν θα προερχονται απο το προγραμμα αμυντικων δαπανων που ειναι περιορισμενο αλλα θα μπουν ως ξεχωριστο κονδυλι απευθειας στον Προυπολογισμο της Γενικης Κυβερνησης και θα επιμεριστει στα αντιστοιχα ετη.

     1. Όχι όλοι, αφού δεν είναι όλοι αντίθετοι σε μια συμφωνία με τους Γάλλους.
      Ενώ υπάρχουν διαφωνίες στις λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό των Γαλλικών πλοίων.

     2. Το γαλλικο δημοσιο θα δωσει φρεγατοδάνειο 3 δισ. ;
      Υπαρχουν βαρύτατες αμφιβολιες περι αυτού, που θα ελεγε και ο Κώστας Μητσοτάκης. Ο Γαλλος Υπουργος Οικονομικων δε θελει να παει φυλακή!
      Kαι γιατι να δωσουν φρεγατοδάνειο σε εμας και οχι πχ στην Αιγυπτο, που ειναι και πολυ μεγαλυτερος πελατης; Α, ξεχασα, ο Κούλης δια μεγαλοφυων διπλωματικων χειρισμων εκλεισε -υποτιθεται- «στρατηγικη συμμαχια» με τον μεσιέ Μακρόν.

  1. Προφανώς θα βάλουν στα πλοία κάποιο ήδη υπάρχον σύστημα ECM (από FREMM;). Αυτό με τον Α70 φαίνεται κάπως περίεργο, αφού τον αξιοποιούν ήδη στις FREMM με τον MdCN και το ΚΠΜ SETIS. Μάλλον για να περιοριστούν τυχόν αμερικανικές αντιδράσεις, λόγω του ότι πρόκειται για στρατηγικό όπλο, μέγιστης εμβέλειας 1.000 χλμ. Για το κατά πόσον θα μας έδιναν αυτοί το αντίστοιχο βλήμα Tomahawk, το αφήνω στην κρίση σας…

   1. πιο πολυ για οικονομικο λογω το κοβω. Απ την αλλη με 2 πλοια δεν εχει μεγαλη διαφορα το να μπορεις να χρησιμοποιησεις 16 σκαλπ. Επομενως το αφηνουν μαζι με την αγορα αλλων δυο μπελ για να μιλαμε για 32 skalp.

   2. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα:
    Για να βάλεις σύστημα ECM/jammer/παρεμβολέα σε πλοίο θέλει μελέτη και πολλές δοκιμες ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας ώστε να εκσφαλιστει πως το δεν παρεμβάλει στα ίδια συστήματα του πλοίου από τα μέχρι το σύστημα επικοινωνιών τα και τα συστήματα των οπλων
    Οι Γάλλοι αρχικά δεν θα βάλουν λόγω κόστους
    Εμείς θα το πληρώσουμε και αυτό??/
    Το MdCN ήταν ίσως το κύριο επιχείρημα όσων υποστηρίζουν τις
    Εάν αληθεύει πως δεν θα τους προμηθευτούμε τότε δεν υπάρχει ούτε καν το τυράκι στη φάκα

    1. Οπότε αναρωτιέται κανείς…μήπως όλες αυτές τις δοκιμές τις κάνουν τώρα που το Sentinel αναπτύσσεται? Τι σημαίνει άραγε ανάπτυξη ενός συστήματος?
     Μπα…μετά θα τις κάνουν…πρώτα θα δώσουν ένα κάρο λεφτά να το αναπτύξουν και μετά θα το ρίξουν στον πάτο της θάλασσας…

    2. Οπως επισης δεν ειναι απλο να μπει ενας νεος κυριος πυραυλος (CAMM) … Πρεπει να γινουν πολλα if στο CMS αναλογα με τους αισθητηρες του και τροπο upload και στα υπόλοιπα συστήματα ωστε συνεργάζεται με τα υπολοιπα όπλα συστήματα

  2. Καλε ρε μας δουλεύεις; Εδω διαφαινεται στον οριζοντα η προθεση να ελθουν χωρις αντιαεροπορικους πυραυλους, και εσυ μου θες και SCALP; Για σοβαρεψου λιγο, αντε μπραβο!

  3. «ECM τουλάχιστον τα πρώτα Γαλλικά πλοία δεν θα έχουν» και εμάς τί μας νοιάζει τί θα έχουν τα γαλλικά???
   Ο A70? είναι άγνωστο εάν θα είναι επιχειρησιακός με A30??? όσο δεν έμπαινε το Ram σε γαλλικό πλοίο ??????
   SCALP τους ξεχνάμε αρχικά???!!! ας μπουν και 1-2 χρονιά μετά οι scalp… το θέμα είναι να μπούνε…

   Μετα από όσες …… ιες εχει πετάξει συνεχίζεις τον χαβά σου…. και φυσικά επιλέγεις αυτά που θές….
   για το 1,6 δις γαργάρα…. για το πιθανό 2+2 πάλι γαργαρα….
   Κάποια στιγμή πρέπει να το αποδεχτείς CK… και την γαλλικη διαμόρφωση δεν πήραμε.. και ram βάλαμε και ecm βάλαμε και λεφτά θα βρεθουν…. και πιθανως να χτυπήσουμε και άλλες 2….

   Μάρεσει που κάτω λές ότι δίνεις αναφορες….. τις ίδιες που έδινες και πριν για όλα τα υπόλοιπα???

   1. @Steve:

    Μου αρέσει που χρησιμοποιείς παρελθόντα χρόνο: #Πήραμε# !!

    Τι πήραμε και ποτε?? Τι υπογράψαμε??

    Παραπάνω γράφω ένα σχόλιο περί χρηματοδοτικής ικανότητας και περί ταφόπλακας για το Ναυτικό

    Κανένας από τους [email protected] δεν το έχει απαντήσει

    Αν δεν το έχεις καταλάβει sano πετάνε για να δείξουν πως κάτι γίνετε

    Αρχές Ιουνίου γράφαν πως θα υπογραφει η σύμβαση μέχρι τέλος του μηνα

    Που είμαστε?

    Καμια πληροφορία περί χρηματοδότησης??

    Nichts

    1. Όλα ταφόπλακες είναι…. και τα f35 ταφόπλακα της αεροπορίας είναι αλλά δεν σε είδα να φωνάζεις στις δηλώσεις…. γιατί αν τα 3-4 δις γινόταν 8-10 f35 τουμπεκί…
     Δε σε είδα να ρωτάς τι θα κάνουν τα 10 f35 με 2/4 πυραύλους μέσα για να είναι stealth σε 200 f16 και s400.
     Εσύ απάντησες για την κάθε αερολογία που ανεβάζεις από οτι να νε site????
     Οι Γάλλοι για το σανό έρχονται ???
     «Χθες κατέφτασε νέο γαλλικό κλιμάκιο που είχε σειρά επαφών με τη ΓΔΑΕΕ και κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας ώστε να τακτοποιηθεί η οικονομική πλευρά του προγράμματος.»
     Αφου δεν έχουμε 3-4 δις για φρεγάτες???? οι Γάλλοι γιατί έρχονται ????? ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΠΑΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΈΛΑ.!!!!!
     Αν δεν συμφωνήσουμε άλλο πράμα…!!!!!

     1. Μα εγώ είμαι κατά των F35!! Μετά το 2030 maybe!
      Νομίζεις πως μπορούμε να σηκώσουμε [email protected]+F35 ταυτόχρονα???
      Ο Μητσοτάκης είχε πει πως θα πάμε για F35 όταν αρχίσει να πέφτει το κόστος των F16V το χε πει μετά το 024!!

      Δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να σηκώσει αυτά τα προγράμματα!!

      Και όταν λες χρηματοδότηση τι εννοείς??

      Να μας τις δώσουν τζάμπα??

      Δάνειο?

      Λοιπόν:

      Τα daneia αποπληρώνονται !!

      Μπορεί να πληιρώσουμε 3B δάνειο σε ποσα χρονια με τι επιτόκιο??

      Επιπλέον όταν παραληφθεί το πλοίο το δάνειο εγγράφεται σαν σύνολο στο εξωτερικό χρέος της χώρας το οποιο έχει ταβάνι και είμαστε πέρα από αυτό ΉΔΗ!!

      Για να σου αντιστρέψω την ερώτηση :γιατί δεν έρχονται οι Γερμανοί Ολλανδοί Ιταλοί να κτυπήσουν το πρόγραμμα??

      Μήπως ξέρουν πως δεν υπάρχει περίπτωση χRιματοδοτισισις???

      Και να το προχωρήσω:

      Εάν η DFC επενδύσει στην Ελευσίνα τότε πρέπει να θεωρούμε σίγουρη τα MMSC
      Και τότε οι Γάλλοι θα μείνουν με τις [email protected] ανά χείρας αφού δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθούν και τα δυο προγράμματα!!!

      Εκτος εάν νομίζεις πως θα μας τα δώσουν στο τζάμπα!

     2. Steve μ αρεσει που ασχολεισαι με τον CK κ κατι αλλους γραφικους εδω μεσα. Εχουν πεσει εξω στα παντα απ αυτα που γραφουν τοσους μηνες κ παρ ολα αυτα επιμενουν να γραφουν ασυναρτησιες. Δως τους αλουμινοχαρτα αρκει να χουν την αστεροεσσα πανω κ θα ναι ευτυχισμενοι. Τζαμπα χαλιεσαι

     3. CK

      Γιατί θεωρείς ότι αν πάρουν τα ναυπηγεία οι αμερικάνοι πάμε σε MMSC?
      Δεν έχουν FFG-X?

      Να σημειώσω ότι εδώ και 15 χρόνια λεφτά δεν υπάρχουν μόνο για την άμυνα. Ε, λοιπόν να βρεθούν!

      Το χρεός για το οποίο ανησυχείς τόσο πολύ δεν προέκυψε από τις αμυντικές προμήθειες.

      Είναι προιόν
      κατά περίπου 50% του συνταξιοδοτικού (υπέρογκες συντάξεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, απονομή συντάξεων χωρίς καθόλου καταβολή εισφορών κλπ)
      κατά περίπου 15% των αυξημένων φαρμακευτικών/νοσοκομειακών δαπανών κατά την περίοδο της ευδαιμονίας
      κατά περίπου 15% των υπερκοστολογήσεων και υπερβάσεων στα μεγάλα δημόσια έργα

      Τα παραπάνω αθροίζουν περίπου 80% του χρέους. Όλες οι άλλες αιτίες είναι το υπόλοιπο 20%. Περιλαμβάνουν την διαφθορά, τις δαπάνες για «ευγενείς» οργανισμούς, τις σκανδαλώδεις εθελουσίες, τις χρηματοδοτήσεις θνησιγενών ΔΕΚΟ, τις αμυντικές δαπάνες κλπ…

     4. @andreasmp412c

      Που ακριβώς έχω πέσει έξω?
      Στο ότι τελικά τα πλοία θα έχουν ένα RAM? NAI
      Στο ότι το κόστος πάει πάνω από τα 2.5 bill που έγγραφα? NAI!
      Και αυτά που γράφω δίνω και references!
      Και ούτε με τα αλουμινόχαρτα είναι χαρούμενος αλλα άλλο τι θέλουμε και άλλο τι μπορούμε να αποκτήσουμε

      Και κανένας BelhAritis δεν έχει απαντήσει περί χρηματοδότησης και στο τι αποτέλεσμα θα έχει ένα τόσο ακριβό πρόγραμμα στην αντικατάσταση του 70% του στόλου μέχρι το 2030! the latest!

     5. @Thras
      Κοίταξε

      Τα FFGx είναι πολύ ακριβά για μας
      Επιπλέον έχει γραφει πως επειδή είναι μη αμερικανικη σχεδιαsη οι αμερικανοι δεν θέλουν η δεν μπορούν να τη προωθήσουν ιδιαιτερα μέσω των FMS/FMF

      Επιπλέον η LM λογικό είναι να θέλει να σπρώξει τη MMSC αφού αυτό έχει μονο στη κατηγορια μας και ξέρουμε ποια εταιρία έχει πάρει τα μεγάλα προγράμματα τα τελευταία χρονια(P-3,F16V)

      Το #χρηματοδότηση θα βρεθεί δεν επαρκεί#

      λεφτοδενδρα δεν υπάρχουν και τα νούμερα είναι συγκεκριμένα!

      Εκτος των άλλων περιορισμών που έχω γράψει σε άλλο σχόλιο:

      Ποιος θα υπογράψει ένα πρόγραμμα 2.5-3 billion με ναυπήγηση στη Γαλλία όταν το Σεπτέμβριο η Ακόμα νωρίτερα θα φανεί το πατατρακ στην οικονομία από το COVIDD
      με επιπλέον 500,000? ανεργους

     6. Ck επεμενες επι μηνες κ εδω κ στην πτηση οτι τα πλοια που θα παρουμε θα ειναι γαλλικης διαμορφωσης; Μη με κανεις να ψαξω να βρω σχολια… Ελεγες οτι δε θα χουν ram, οτι θα χουν μονο 16 vls κλπ κλπ κλπ. Κ ανεβαζες κ λινκ κ τελικα κ ram θα χουν κ 32αρι vls k esm κ τελικα καπου πρεπει να αποφασισεις να σταματησεις να εκτιθεσαι. Οπως πχ με το να λες οτι κορυφαια πλοια του 1.5 δις θα καταστρεψουν το ΠΝ αλλα αποτυχημενα κ ανεπερκεστατα πλοια του 1 δις ειναι μες τις δυνατοτητες μας. Πες απλα οτι θες αμερικανικα οπλικα συστηματα να ξεμπερδευουμε

 3. Καιρός να προχωράνε τα πράγματα.
  Τα συγκεκριμένα πλοία είναι κορυφαία και να μου και είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ισορροπία δυνάμεων και απαραίτητα για να έχουμε ποιοτική υπεροχή έναντι των τούρκων. Ελπίζω ότι δεν θα μείνουμε μόνο στην αγορά αυτών των δύο αλλά θα προκύψει και αγορά μελλοντικά τουλάχιστον άλλων δύο.
  Ίσως κάποια στιγμή θα έπρεπε να ζητήσουμε απο ΕΕ ότι όπως για το λιμενικό σώμα μας επιδοτούν την αγορά πλοίων, καλό θα είναι να γίνει κάτι αντίστοιχο και για της ΕΔ μια και προστατεύουμε και την άμυνα της ΕΕ όχι μόνο τα σύνορα της απλά. Ας επιδοτηθούμε για την αγορα ευρωπαϊκών όπλων μονο …. για να ειναι ολοι ευχαριστημένοι.

 4. μια χαρα δειχνει το πλοιο μονο δυο παρατηρησεις α) ειναι ασκοπο να εχουμε σκαλπ κ στο ναυτικο καλυτερα 8 αστερ 30. β) fos για 3 χρονια οποτε μετα παρκαρισμα αλλα μιραζ.

  1. Υπερβολικός γίνεσαι. Στο κάτω κάτω τα πρώτα χρόνια εάν δεν κάνω λάθος τις fos τις βάζουν πιο πολύ για κατασκευαστικα λάθη σε διάφορα συστήματα, ώστε να είναι καλυμμένος ο πελατης. Τα πρώτα χρόνια το πλοίο δεν θα έχει πολλές ανάγκες. Στο κάτω κάτω πάμε για 4 μπελ πράγμα που σημαίνει ότι από το 26 ας πούμε θα μπορούμε να συζητάμε πάλι για fos για όλες τις bel. Το πλοία γαμαει και δέρνει. 21 ram, 32 aster 30, strales, ecm, 8 exocet block 3c, τορπίλες, hms, συρόμενο σόναρ, θέση για ελικόπτερο 10 τόνων και sea fire για 500 km και 16 ταυτόχρονες εμπλοκές στόχων. Τα κάνεις αυτά τα πλοία αλλά 2 για αρχή και μετά πας σε παραγγελία για 9 gowind 3100 η 9 c sword με 4 vls essm block 2,aster 30 και scalp naval. Δλδ 1 Mk41, 2 A50 και 1 a70. Θαση για ένα ram, ecm κουμπωμένο ήδη από στο ραντάρ που μπορεί να είναι πάλι sea fire (έχει βγάλει εκδοχη για μικρότερα πλοια), 2 τριπλού τορπιλοσωληνες και 8 exocet block 3c. Ένα σοβαρό κράτος έτσι θα έκανε.
   Επίσης θέλω να ρωτήσω τον άρθρογραφο εάν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα για ενδιάμεση παραχώρηση ή εάν δεν επιτρέπονται εξαρχής τέτοιες πληροφορίες;

    1. Έστω αρκεί να είναι ένα σκαρί που θα έχει χώρο για αυτά που θέλουμε. Να έχουν φροντίσει δλδ να έχει 3 με 4 vls, stres και ram. Θετικό θα είναι εάν θα μπορεί να φέρει 16 ssm exocet. Θα πρέπει να πιέσουμε πολύ σε αυτό το πρόγραμμα και να διεκδικησουμε μεγαλύτερη θέση από το μπόι μας. Πρέπει να βγούμε μπροστά και να μην ολιγοψυχουμε. Θα τα καταφέρουμε.

     1. 3-4vls ειναι πολλα για Max 3000t σκαφη που εχουν 3απλα σοναρ,Ram,Dart,16 αντιπλοοικοι και ολα τα αλλα καλουδια ….Θελει 2 VLS και σε 4αδες οτι μπει .ΠΧ 32 CAMM-er και 8 ASter 30 .

      Οι 16 αντιπλοικοι μπορούν να ειναι με διαφορετικούς αισθητήρες ..Τα τεχνικά χαρακτηριστικά αισθητήρων μπορούν να μοιράζονται σε 2 διαφορετικούς πυραύλους ωστε να συνδυάζονται διαφορετικοί τρόποι τερματικής αυτόνομης ιχνηλάτησης .ΠΧ 8 exocetbl3 και 8 Gabriel V ή NSM . Πχ θερμικο αισθητηρα,ενεργο ρανταρ,παθητικο ρανταρ , ηλεκτροπτικο αλλα και τελικη καθοδήγηση απο την φρεγατα .

     2. Τις EPC (ή αντίστοιχα πλοία) τις θέλουμε για ASW οπότε τα 3-4VLS είναι ουτοπία…
      Ένας 8κελος για 32 μέσης εμβέλειας ΑΑ πυραύλους είναι μια χαρά και αν μπει δεύτερος, αυτός το σωστό θα είναι να αφιερωθεί στους VLAsroc.
      Δεν γίνεται όλα τα πλοία να είναι αστακοί για όλα τα είδη πολέμου,το κόστος είναι δυσβάστακτο ακόμα και για οικονομίες πολύ καλύτερες απο την δική μας…

     3. @Digenis,
      άνετα παίρνει στους 3.0 + τ. (που μπορεί τελικά να είναι 3,2 τ.) 4Χ8 vls, αλλά ΔΕΝ χρειάζονται (στις Saar 6 π.χ. χώρεσαν 40 κελιά στους 2.0 τ.). Όπως λες, ένα 8αράκι για 32 ESSM και για μένα άλλα 2Χ8 για 16 α/α (3Χ8 δηλαδή) και χωράνε και super θα είναι συμπληρώνοντας άριστα τα vls των Bel. Και Exocet χωρούν μια χαρά (εδώ χωρούν στις ΤΠΚ). Το μόνο θέμα εδώ είναι αν θα ολοκληρωθούν οι ESSM ή οι Camm. Εάν οι Camm, να απαιτήσουμε και για αυτούς υποκατασκευαστικό έργο. (γιατί όχι?).
      Το όλο θέμα εδώ είναι ότι οι συνεταίροι, δεν βιάζονται (πάει το πλοίο για το 2030 στην καλύτερη), ενώ εμείς καιγόμαστε.

   1. με αυτα που χουμε δει στην αμυνα ολα τα χω πιθανα. Φυσικα η διαμορφωση ειναι καλη ελπιζω να πανε καλα κ να ειναι 4.

 5. Τέλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το ΠΝ στρέφεται και συζητά τη λύση αρχικά δύο πλοίων ναυπηγημένων στη Γαλλία και άλλων δύο στην Ελλάδα.
  Να τες οι 4 [email protected]
  Πολύ καλό νέο, αρκεί τα ναυπηγεία να είναι ναυπηγεία.

    1. μιραζ δεν υπαρχει πλεον στην εταιρεια, η γαλλια δεν εχει eda για να δινει τσαμπε υλικο γινεται ελεγχος κ πρεπει να πληρωσεις, τα φρεμ ειναι οσα θελουν οι γαλλοι το ξεκοψε στον μπαρμπα φωτη η παρλι περσι,ραφαλ μτχ δεν εχει ολα για αναβαθμιση θα πανε,μεχρι να ρθει το fcas ακομα κ λεκλερκ δυσκολα θα εδιναν,αν δωσουν κατι μισοτιμης ειναι vab.
     yg. μας κακομαθαν οι αμερικανοι κ ζηταμε απο ολους ανταποδωτικα δυστυχως κανενας αλλως δε εχει.

  1. Και πόσο στέλθ είναι δηλαδή η Γαλλική διαμόρφωση? Το στέλθ σε τόσο μεγάλο αντικείμενο, είναι άχρηστο. Ένα ιπτάμενο ραντάρ πιάνει στα 200 χλμ ψαρόβαρκα, αυτό ακόμη και αν είναι πολύ στέλθ, θα είναι στο ραντάρ σε μέγεθος πυραυλάκατου, άρα θα το πιάνει.

 6. Αντε!!! Μακάρι να πάμε για 4 μπελχ@ρρα…. Πρεπει επιτέλους να πέσουν οι οριστικές υπογραφές…
  Πολύ ευχαριστώ κ θετικό νέο αν πάμε για 4 με ελληνικη διαμόρφωση

 7. Μη βλεπετε ΜΟΝΟ το θεμα αριθμητικά π.χ 4 καραβια,
  ΑΛΛΑ από άποψη όπλων δλδ Α/Α
  4Χ24= 96 εκ των οποιων 16χ4=64 πυραυλοι μπορουν να ριχθούν π.χ ταυτόγχρονα
  8χ4=32 αντιπλοϊκοι πυραυλοι
  *σημειωση εδώ υπάρχει θέμα καθώς η κλάση Istanbul που ειναι υπό ναυπηγηση έχει 16 αντιπλοϊκούς άρα 4χ16= 64 έχοντας μαζική ικανοτητα πυρός που μπορεί να κάνει κορεσμό αντιπυραυλικής άμυνας
  για αντιπυραυλική άμυνα έχουν 21 RAMX4 = 84
  κλπ κλπ..
  σημαντικο θα ειναι τα αυτα πλοια να μπορουν να διασυνδεθουν με τα υπολοιπα και να κατευθυνουν πυραυλους*

 8. Οι 4 είναι απαραίτητες αλλά δεν ξέρω αν παρατηρήσατε ότι δεν αναφέρονται πουθενά τα τόσο απαραίτητα οργανικά UAV, ενώ τώρα έχουμε την ευκαιρία της χρηματοδότησης, μάλλον θα θέλουν να διακινδυνευουν πλοίο 1,3 δις για να κάνουν επιθετική αναγνώριση. Πάντως το aster 15 δεν είναι και τόσο πολύ άχρηστο υπάρχουν αναφορές για ακτίνα δράσης 50 Χιλ. και είναι φτηνότερο, εξ’ αλλού ή ακτίνα δράσης των aster βασίζεται στο booster δηλαδή αν θέλετε μεγαλύτερη ζητάτε βελτίωση η αλλαγή του booster σε εξωφρενικές γαλλικές τιμές βέβαια. Είναι λυπηρό πάντως σε αυτήν την σπάνια ευκαιρία να μην ζητάνε οπλικά συστήματα που αποσυρονται, και για τα 3 οπλα, που για τους Γάλλους είναι αχρηστα αλλά για μας σωτηρία και εμμέσως θα επιτυγχανανε μείωση του υψηλού τμήματος αγοράς.

  1. Μάλλον στην παρούσα φάση δεν θα μπορούν να βγουν πληροφορίες προς τα έξω για ενδιάμεσες λύσεις. Σίγουρα το ναυτικό έχει θέσει τέτοιο ζήτημα και όσο εμείς φωνάζουμε μπορεί να έχουν στείλει ήδη για εκπαίδευση ναύτες πάνω σε γαλλικά συστήματα. Τώρα θα είναι τα πλοία που θα αποσύρουν οι Γάλλοι θα είναι οι fremm θα είναι οι freda? Ένας θεός ξέρεις τι θα είναι.

   1. Που τους είδες τους Ναυτικούς camm-er???

    Ακόμα… υπό σκέψη είναι η ανάπτυξη τους από τους ιταλούς!!

    https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/207899/italian-parliament-green_lights-camm_er-missile-program.html

    However, the Navy’s involvement in the program is dependent on the outcome of an ongoing feasibility study to confirm the missile’s compatibility with the Italian Navy’s new class of multirole warships, the Pattugliatori Polivalenti d’Altura (PPA

    Από το 2028+ και βλέπουμε

    Οι Γάλλοι θα μείνουν με aster15/30

    1. Οι Γαλλοι μπορεί να κάνουν και την έκπληξη με τους Mica NG σε 4αδες .Πάντως Pesco χωρίς 4αδες μεσαίας εμβέλειας δεν γίνετε !!! Πρεπει να γίνει ξεκάθαρο στην Naviris απο το ΠΝ .18 τονους ολο το συστημα με 64 CammEr σε 2 οχταδες σε όποιον Α70/Α50 κρίνουν. Στο κατω κατω αν παμε 4 χωρες για μοιρασμα του κοστους ανάπτυξης τοτε θα κοστίσει λιγότερα … Αλλιώς θα χάσουν τους πυραυλους οι MBDA γιατι θα μπουν ESSMbl2 ή δεν θα γινει παραγγελία του σκάφους απο το ΠΝ.

     MBDA state that CAMM has a «high rate of fire against multiple simultaneous targets»,[providing capabilities comparable to the Aster 15 missile.

     1. Οι Γάλλοι δεν θα κάνουν καμια έκπληξη!
      Για το Ναυτικός τους μένουν μονο με ASTER 15/30 και μερικούς SADRAL στις Lafapommes

      Αυτά που γραφεις δεν στέκουν
      Οι CAMM-ER για ναυτικές εφαρμογές ΔΕΝ υπάρχουν

    2. Βαζεις ενα ακομα στοιχηματακι να το χασεις παλι !!! Αν ερθουν Pesco φρεγατες-κορβετες θα εχουν τετράδες CAMM-ER .

     1. pesco?
      paper project
      Ποτε είναι το πρώτο πλοίο να μπει into service?? 2030???
      configuration =??

      Καλά να είμαστε το 2030+ να διαφωνούμε

      Μέχρι τότε τι κάνουμε δεν μας λες!!!

 9. Μην ξεχναμε τους camm οι οποιοι μολις πιστοποιηθουν απο τους Ιταλους για τα δικα τους πλοια σε υστερο χρονο , θα ειναι διαθεσιμοι και για τα δικα μας εφοσον επιλεγουν , χωρις να εχεις επωμισθει εξαρχης ολο το κοστος ενσωματωσης.

  1. οι camm και οι camm er θα μπορουν να μυν και σε sylver και σε mk41 και σε exls της lockheed. Ενημερωση περι αυτων στα pdf της mbda. Δηλαδη στις gowind/ c word θα μπορουμε να εχουμε και sylver και mk41 για quad pack essm block 2 ή camm/ camm er. Στις μπελ που δεν θα εχουν mk41 αλλα sylver θα παιρνουν μονο camm quadpack και ισως quad pack camm er ή duo pack. Επίσης ίσως μπορουμε να στριμώξουμε καπου στις bel 3 ΕxLs της lockheed, που σημαινει 9 κανιστρα που θα μπορουν να παιρνουν quad pack essm. O συγκεκριμενος εκτοξευτης ειναι για πλοια με λιγοστο χωρο. Ισως θα επρεπε να τον δουμε και για τις μεκο.

 10. Κοινώς, μιας έπιασαν τον κ….ο και εμείς λέμε τι καλά!

  Από την πρώτη ημέρα έλεγα ότι τα υπεργελοία ποσά των 2,5 δις, 3 δις και 4 δις τα έλεγαν ώστε αν τις πάρουμε 50% υπερτιμημένες να θεωρούμε ότι είμαστε και τυχεροί. Αν οι αναφερόμενες στο άρθρο τιμές είναι αληθινές, πραγματικά ΄μας κοροϊδέψουν, γιατί:

  1) Το άρθρο λέει ότι τελικά θα τις πάρουμε πολύ φτηνά, 1,7 δις για την ναυπήγηση ΜΟΝΟ, δηλαδή 850 εκατ την μία,. Η FFGX κάνει 850 με τα συστήματά της, η Fremm πουλήθηκε 550 με το κλειδί στο χέρι χωρίς τα όπλα.

  2) Η τιμή λέει δεν περιλαμβάνει όπλα, άρα συν τα όπλα, εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη κτλ, θα πάει 2 δις, ίσον 1 δις το πλοίο, το αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο της Τουρκίας έκανε 1 δις και τα Μιστράλ της Γαλλίας (που πήρε η Αίγυπτος) ήταν κοντά στο 1 δις. Μας κοροιδέύουν?

  3) Η FOS λέει πήγε από τα 7 στα 3 χρόνια. Γιατί έχει κάποιο ιδιαίτερο κόστος η FOS για 3 χρόνια, ή και 7 χρόνια? Κανονικά αν κάτι χαλάσει και θέλει φτιάξιμο στα έτη αυτά, θα έπρεπε να μας το κάνουν δωρεάν, για να μην πω να πληρώσουν πρόστιμο που χάλασε. FOS 3 έτη να πληρώσουμε γιατί? Δηλαδή αν χαλάσουν οι μηχανές, το ραντάρ, ή κάποιο σύστημα στα 3 χρόνια, θα πρέπει να πληρώσουμε να το φτιάξουμε ή θα θεωρηθεί κακοτεχνία και πρέπει να το φτιάξουν δωρεάν? FOS στα 3 χρόνια, σημαίνει δώρο, ένα ποσό Χ, και καλά σαν κόστος για να μου φτιάξεις κάτι που θα χαλάσει εξαιτίας σου αλλά αναλαμβάνω εγώ το κόστος. Τι λέτε? Κανονικά η FOS θα έπρεπε να είναι μετά την ημερομηνία που θεωρητικά έχει εγγυημένη καλή λειτουργία το σύστημα. Αν χαλάσει το ραντάρ στα 3 έτη, δηλαδή εμείς θα πληρώσουμε στην Naval FOS, αλλά η Naval θα κάνει claim στην Thales για κακοτεχνία, θα το φτιάξει η Thales δωρεάν και η Naval θα πάρει το καθαρό ποσό στην τσέπη?

  4) Η έκφραση κορυφαία αεράμυνα περιοχής με 24 πυραύλους είναι λίγο αστεία και αυτοακυρώνεται. Με 24 πυραύλους δεν κάνεις τίποτα.. Επίσης επειδή λέει αντιαεροπορικούς αλλά και σκάλπ, δεν ξεκαθαρίζει αν τα κελιά θα είναι 32 (24 Aster + 8 scalp) ή αν θα είναι 24, οπότε είτε 24 Aster+0 scalp, ή 16 Aster + 8 scalp.

  Αν η τιμή αυτή ευσταθεί, α) μιλάμε για κανονικότατη κοροϊδία, β) να προσεύχονται να μην αγοράσει άλλη χώρα Μπελάρα γιατί θα γίνουν ρεζίλι αν την πάρει άλλος με 600 εκατομμύρια, γ) ήδη εκτιθέμεθα χοντρά, γιατί ι Γάλλοι πληρώνουν λιγότερα από εμάς, παρότι πληρώνουν ΚΑΙ το R&D, και μια έμμεση επιχορήγηση στα ναυπηγεία τους.

  Και δυστυχώς αν η τιμή ευσταθεί χάνεται και η τελευταία ελπίδα που είχα ότι μπορεί να τις παίρναμε σε μια τιμή ναυπήγησης συν ραντάρ και συστήματα κοντά στα 550, το οποίο συν τα όπλα να έβγαινε κοντά στα 700, άρα σύνολο αγοράς με όλα μέσα 1.400, ενώ εδώ θα μας βγει στα 2 δις με τα όπλα κτλ.

  1. Ας τα πάρουμε με την σειρά.
   1)1,7 για 2 πλοία χωρίς όπλα αλλά με όλα τα συστήματα που έχεις ζητήσει να μπουν EXTRA μιας κ οι 5Γαλλικές δεν προβλεπόταν να φέρουν ECM,RAM, STRALES κ τα επιπλέον 2sylver.
   Άρα ουσιαστικά πληρώνεις το R&D κ τις πιστοποιήσεις των συστημάτων που έχεις προσθέσει εσύ.
   Οι FFGX υπολογίζεται ΟΤΙ ΘΑ κάνουν 850-800 εκατ το κομμάτι για μια παραγγελία 20 πλοίων χωρίς όπλα χωρίς υποστήριξη κ υποδομές.
   Άσε που τον αρχικό οπλισμό τους τον έχεις δεί;; Γιατί αν αρχίσουν να βάζουν επιπλέον όπλα θα ανέβει το κόστος.
   Οι δύο Ιταλικές FREMM που πουλήθηκαν έναντι 550 η μία δεν έχουν μέσα τα όπλα κ δεν έχουν έξοδα για εκπαίδευση κ υποστήριξη μια κ οι Αιγύπτιοι έχουν ήδη τέτοιο πλοίο(έστω κ της γαλλικής διαμόρφωσης) .Κ μάλλον δεν ξέρεις τι ακόμα περιλαμβάνει η πώληση.
   Γιατί ναι μεν οι Αιγύπτιοι θα πάρουν δύο FREMM με 1,1-1,2 αλλά η συμφωνία με τους Ιταλούς περιλαμβάνει ένα συμβόλαιο ύψους 9-10δις για πλοια κ σύστηματα.Ας δίναμε κ εμείς παραγγελία για 14-16 πλοία σε βάθος 15ετιας κ θα έβλεπες τιμές που θα έπαιρνες.
   3)Με την FOS έχεις δίκιο αλλά ίσως σκέφτονται τι πληρώσαμε για τα 214 κ τα προβλήματα που προέκυψαν.
   Κ θέλω να πιστεύω ότι έχουν βάλει κάποιες ρήτρες για αυτά που αναφέρεις.
   4)Τα κελιά θα είναι 32 γιατί τα σκάφη θα έχουν 3sylver A50 κ 1sylver A70. Τώρα από την στιγμή που οι MdCN θα αποκτηθούν σε δεύτερη φάση (λογικά πάνε μαζί με το +2 στα πλοία για να έχεις 36 MdCN έτοιμους για βολή) κ τα 32 θα πάρουν Aster30 κάπου γράφτηκε ότι έχει ζητηθεί κ έχει συμφωνηθεί να γίνει πιστοποιηση των Aster30 στον Α70.
   Όπως έχει ζητηθεί να υπάρχει κ δυνατότητα να γίνει άμεσα πιστοποίηση των camm-er στον Α50 των BelharraHN όταν οι Ιταλοί τοποθετήσουν κ τους πιστοποιήσουν στους Α50 των FREMM.
   Σε τέτοια περίπτωση μια χαρά AAW πλοία γίνονται με 24 Aster30 ,32 camm-er,21 RIM 116 κ STRALES στο OTO-76.
   Φτάνει με την γκρίνια.
   Το κόστος είναι μεγάλο γιατί η παραγγελία είναι της πλάκας.
   Οι ανάγκες είναι για 14-16 Φρεγάτες .
   Ας έδιναν τέτοια παραγγελία κ θα έβλεπες αν θα έπαιρνες τιμές,θα έβλεπες αν θα έπαιρνες πλοία ενδιάμεσης λύσης κ αν θα έπαιρνες συμμετοχή στο πρόγραμμα.

   1. Σε σχετικό προπέρσινο άρθρο του USNI News οι FFGX υπολογιζόταν στα 950 εκατ. $ ενώ το πρώτο πλοίο του προγράμματος θα ξεπεράσει αυτό το πόσο.

    Speaking at the Surface Navy Association 2018 symposium, NAVSEA’s Regan Campbell said the new class of small surface combatant would set a so-called threshold requirement for a net average cost of $950 million for the second through 20th hulls in the FFG(X) next-generation frigate program following a downselect to a single shipbuilder in 2020. The lead ship in the class is expected to cost more than the $950-million average.

  2. Τα κελιά θα είναι 32 με 24 Aster-30 και 8 scalp-naval.
   Σε πρώτη φάση σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες ο scalp-naval θα μπει αργότερα άρα η Belharra θα μπορεί να έχει 32 Aster-30 επί τέσσερις Belharra (2+2) σύνολο 128 Aster-30!
   Μας φτάνουν, εντάξει το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα καταρρίψει και όλη την ΠΑ της Τουρκίας υπάρχει και η δική μας Πολεμική Αεροπορία υπάρχουν και οι Patriot υπάρχουν και άλλα.
   Πάντως ήθελα και εγώ περισσότερα κελιά όπως και camm er σε τετράδες αλλά μάλλον θα πάει σε δεύτερο χρόνο.

   Τώρα για να λέμε την αλήθεια το κόστος της FFGX είναι 850 εκατ. είναι χωρίς όπλα υποστήριξη υποδομές ομοίως και στη Belharra.

   Το θέμα είναι πως οι Αμερικάνοι δεν θα σου δώσουν ποτέ τεχνολογίες αιχμής που να κάνουν τη διαφορά όπως στην περίπτωση των Γάλλων.
   Το είδαμε και με τα Mirage όπου έχουν απείρως καλύτερο σύστημα αυτοπροστασίας (σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Ζηκίδη) αλλά και όπλα όπως Scalp-eg που οι Αμερικάνοι δεν θα μας τα έδινα ούτε στη δευτέρα παρουσία.

   Σίγουρα αν το συγκρίνουμε υποθετικά με τις Ιταλικές FREMM και την I.H υπάρχει μεγάλη διαφορά κόστους και τα έχουμε αναλύσει εξαντλητικά.

   Από εκεί και πέρα είναι πολύ θετικό ότι μιλάνε για 2+2 Belharra και μεγάλο ρόλο θα παίξουν και τα πιθανά ανταλλάγματα.

   Δηλαδή αν έχουμε στα πιθανά ανταλλάγματα ενδιάμεση λύση με δύο FREMM είτε παραχώρηση με λογικό τίμημα είτε των Mirage 2000-5F είτε μια μοίρα μεταχειρισμένων Rafale σε λογική τιμή είτε συνδυασμό των παραπάνω τότε τα αλλάζει όλα προς το θετικότερο και είναι κάτι που θα το μάθουμε αργότερα μιας και οι διαπραγματεύσεις λογικά θα βρίσκονται σε εξέλιξη.

   Με 2+2 Belharra και υποθετικά ανταλλάγματα δύο FREMM ως ενδιάμεση λύση (με πρόβλεψη αγοράς) και είτε παραχώρηση σε λογική τιμή των Mirage 2000-5F είτε μια μοίρα μεταχειρισμένων Rafale σε λογική τιμή προσωπικά θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος.
   Στην εξίσωση να μην ξεχάσουμε να βάλουμε πως η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος ή από τους λίγους που μας στηρίζουν πραγματικά ειδικά στην Ευρώπη.

   1. Πέστα Μιχάλη διότι η αμερικανική προπαγάνδα περί φθηνών αμερικανικών όπλων που θεωρούνται -αν και λανθασμένα- γενικά και ανώτερα φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ελληνική αντίληψη, ενώ συνεχίζει να υπάρχει και η εντύπωση ότι οι αμερικάνοι θα μας στηρίξουν πολιτικά η και στρατιωτικά αν συνεχίσουμε να αγοράζουμε τα όπλα που μας αποδεσμεύουν, που δεν ισχύει όπως μπορεί να διαπιστώσει οποίος θέλει πολύ εύκολα παρακολουθώντας τα γεγονότα, τις συνεντεύξεις του κ. Καλεντερίδη που τα λέει ξεκάθαρα -αφού γνωρίζει και κάτι παραπάνω για αυτά τα θέματα- αλλά και τις αποκαλύψεις στις πρόσφατες ειδήσεις για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν άμεσα.

    Όταν ένα LCS σκέτο όπως παρουσιάζεται με πυροβόλο 57mm και έναν Mk-49 για RAM υπολογίζεται στα 600 εκατ. $ ανά μονάδα -με τιμές του 2018 σε δημοσίευση του USNI News- για το USN που υποτίθεται ότι έχει και μια προσφορά ως εγχώριος μεγάλος πελάτης, νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε αναβαθμισμένη έκδοση με «στρετσάρισμα» του σκάφους LCS η και ένα FFG πολύ μεγαλύτερου εκτοπίσματος δεν μπορεί να στοιχίζουν λιγότερο αλλά περισσότερο.
    Ειδικά όταν οι ίδιοι αμερικάνοι λένε ότι τα έξοδα να φέρουν ένα ξένο σχέδιο πλοίου στα στάνταρ φρεγάτας του USN -όπως έλεγαν για τα I.H.- εκτοξεύει το κόστος σε σφαίρες που είναι ακόμα και για προϋπολογισμούς άνω των 700+ δις $ ετησίως ασύμφορο, θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός στην ελληνική αντίληψη, αλλά για κάποιο παράξενο λόγο αυτές οι αναφορές δεν προκαλούν προβληματισμούς, αφού οι εντυπώσεις παραμένουν…

  3. Οι Γάλλοι το δικό τους πλοίο το πληρώνουν 800MIL χωρίς όπλα και FOS οποτε το 1.7bil είναι αναμενόμενο για τα 2 δικά μας .Να δούμε εάν θα έχουν τον A70 VLS στα δικά τους πλοία
   Ακόμα για το RAM είμαι επιφυλακτικός εάν δεκτούν πράγματι να το ενσωματώσουν στο πλοίο
   Βάλε αλλα min 500mil για τα όπλα συν FOS που την κόψανε οποτε πάμε κοντά στα 2.5 bill
   Για τα αλλα που γραφεις sυμφωνούμε
   Όχι απλά μας πιάσαν τον k**o αλλα XXX
   για2 μονο k**o πλοία

   1. Ρε φιλαρακι ΦΠΑ θα πληρώσουμε τελικα οπως ελεγες ? χαχα έχασε το στοίχημα !!! Επεσες εξω σε αυτα που ελεγες σχεδόν 100%

 11. Αντε να μαθουμε κ το κοστος να το γλεντησουμε.Θα κλαψει ο καθε περιχαρης κ θα γελασει ο καθε πικραμενος.
  Ποσο ειπε ο σταικουρας υφεση το δευτερο τριμηνο? 16%?

  1. Άσε μας μωρέ με τον σταικουρα. Για το έθνος μας ας είναι τα νούμερα και τρις. Άμα τον ενδιέφερε η ύφεση δεν θα πήγαιναν τα λεφτά των Ελλήνων σε λαθροδιποδα, ούτε σε ζαρτιέρες, παγκάκια και αχρείαστες δημόσιες υπηρεσίες. Ούτε θα άφηνε άμα αγαπούσε το έθνος του να υπάρχουν συντάξεις πάνω από 1500 ευρώ. Μια μέση οικογένεια δεν βγάζει τόσα σε ένα μήνα. Να πάνε να γαμηθουν τα νούμερα τους και συγγνώμη για τον τρόπο που γράφω μέσα σε ένα σοβαρό site, αλλά δεν γίνεται το έθνος να μπαίνει κάτω από νούμερα το κράτος υποτίθεται το φτιάξαμε για την προστασία τους έθνους και της φυλής μας, όχι για να του πληρώνουμε φόρους χωρίς να μας εξασφαλίζει ασφάλεια και ελευθερία. Επομένως ας ανοίξουν το σύνταγμα και ας δουν τη κάνουν λάθος, γιατί εάν ήταν σε άλλες εποχές, τώρα θα κρεμονταν από δέντρα για τις προδοτικες υπογραφές. Εννοείται πως και εμείς έχουμε ευθύνη.

   1. Σε ποιες εποχες αρχηγε θα κρεμονταν αυτοι οι τυποι απο τα δεντρα στην ελλαδα?Απ οτι εχω διαβασει κ ζησει αυτοι οι τυποι ολες τις εποχες υπουργοι πρωθυπουργοί δημαρχοι περιφερειαρχες κοκ ηταν.
    Για τα υπολοιπα ρωτα τους αγγλους γιατι εφτιαξαν την ελλαδα

 12. Μήπως πάει ο Σκαραμαγκάς κατά Γαλλία μεριά;; Να πω την αλήθεια δεν θα με χαλούσε.
  Ειδικά αν η παραγγελία για κυρίες μονάδες μεγαλώσει κ πάει στους αριθμούς που απαιτούνται για να βγαίνουν οι ανάγκες του Π.Ν.
  Οι ανάγκες είναι για τουλάχιστον 15-16 κύριες μονάδες ειδικά με την προϋπόθεση ότι ανακηρυχθεί ΑΟΖ με βάθος χρόνου το 2035.Δεν βάζω μέσα για ανάγκες για σκάφη για την αντικατάσταση των γαλλικών ΤΠΚ κ την αντικατάσταση των Κανονιοφόρων αλλά κ για την ναυπήγηση υποβρυχίων για την αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμενων 209.

  1. Μακάρι να πάρουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι Γάλλοι ώστε να «δεθούν» και όλες οι κυβερνήσεις αναγκαστικά και να δώσουν επιπλέον παραγγελίες είτε για φρεγάτες είτε και για υποβρύχια και επιτέλους να πάμε σε μακροχρόνιους σχεδιασμούς.
   Από τους Γερμανούς τίποτα ούτε τορπίλες ας πάρουν τις Ιταλικές.
   45 σύγχρονες τορπίλες μας δίνουν με τα ίδια χρήμα τις παλιές Γερμανικές μια συντήρηση βασική και όσο πάνε να ρίξουν το βάρος σε νέες και σύγχρονες τορπίλες.
   Οι Γερμανοί είναι φιλότουρκοι διαχρονικά και διπλοπρόσωποι το είδαμε και μέσα στην οικονομική κρίση και με τα μνημόνια που μας ήπιαν το αίμα.

 13. Και μια άλλη σημείωση. Είναι το δεύτερο άρθρο που έχετε σε λίγες μέρες για την Μπελάρα (στο προηγούμενο είχατε ότι έρχεται μεγάλη ομάδα από Γαλλία για τις συζητήσεις), ωστόσο είναι περίεργο που κανένα άλλο σαιτ δεν έχει κάνει αναφορά σε τέτοιο θέμα. Ακόμη και σαιτ που ειδικεύονται σε clopy paste δεν το έχουν βάλει. Μήπως είμαστε μακριά ακόμα?

  Όπως έχουν αναφέρει και άλλοι αναγνώστες, είναι σημαντικό να συζητήσουν ενδιάμεση λύση. Αν πχ μας έδιναν στην τιμή που βρίσκω υπερβολική και πλοία ενδιάμεσης λύσης, τότε πάω πάσο και είναι μια καλή τιμή. Χωρίς πλοία ενδιάμεσης λύσης, είτε τα παραγγείλαμε είτε όχι, τι πλοία θα έχουμε σε 5-6 χρόνια είναι δεύτερης σημασίας αυτή την στιγμή.

  Επίσης αποδεκτή θα ήταν η τιμή αν μας πουλούσαν τα σχέδια, ώστε τα επόμενα δύο πλοία να γινόταν στην Ελλάδα (και ελπίζω φτηνότερα), ενώ αν είχαμε πλέον το σχέδιο και για κάποιο θαυματουργό λόγο βγαίνουν φτηνότερα στην κατασκευή από ότι στην Γαλλία, θα μπορούσαμε τσούκου τσούκου να αλλάξουμε και άλλα πλοία, καθώς είναι μοντέρνο σχέδιο άρα θα στέκει σαν νέα σχεδίαση ακόμη και σε 10 χρόνια. Η Fremm είναι ήδη πολλών ετών, και την πουλάνε σαν νέο σχέδιο.

 14. «Εξασφαλίζεται κορυφαία αεράμυνα περιοχής με 24 βλήματα ανά πλοίο και ένα εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικά ραντάρ»
  Σωστά… Τώρα ο Α/ΓΕΝ που έλεγε ότι συζητούσαν και για CAMM-ER φαντάζομαι ήταν «ανόητος»… Προφανώς, όταν το σκάφος θα αποπλεύσει για την αποστολή με τους Scalp δεν πρόκειται να ξαναγυρίζει πίσω για να τους αλλάξει με ASTER-30.

  Αξίζει πραγματικά μια σύγκριση των απαιτήσεων του ΠΝ από την εποχή της κορβετοφρεγάτας μέχρι σήμερα, έτσι να σπάσουμε πλάκα…

  Eνδιάμεση λύση υπάρχει, ή αρκούν τα λόγια του Μακρόν; Να μια καλή ερώτηση που θα έπρεπε να απαντήσει ο κος Παναγιωτόπουλος – μόλις φυσικά σταματήσει να ασχολείται με άλλα πιο σημαντικά θέματα όπως τα bonus των εργαζόμενων των ΕΑΣ that is…

  Κάτι μου λέει πως όταν προχωρήσει λίγο το FFG(X) και βγουν προς τα έξω κάποιοι πιο αξιόπιστοι αριθμοί κόστους θα ξανασυζητάμε.

 15. Ρε παιδιά,οι γάλλοι όλο έρχονται, όλο συζητάμε και από συμφωνία τίποτα.τελος πάντων.
  Το συνολικό κόστος των 2φ/Γ,με τα όπλα τους ποσό θα είναι?24 αστερ 30 για φρεγάτα α/α,είναι λίγοι.πιστευω πως είναι λάθος οι scalp σε αυτές τις φ/Γ.δεν είμαστε ούτε αμερικάνικο,ούτε γαλλικό,ούτε Ρωσικό ναυτικό.καλο θα ήταν να αγοραστούν πρόσθετοι πύραυλοι αλλά για την αεροπορία. Αν το Π.ν. επιμένει σε αυτά τα όπλα ταιριάζουν σε υποβρύχια. Τέλος γνωρίζουμε το χρόνο παράδοσης και ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη .

 16. Καταρχήν θετικό το ότι κάτι κινείτε επιτέλους.
  Θετικό ο RAM.
  Θετικό ότι το κόστος δεν έχει καμία σχέση με τις διαρροές και την παραπληροφόρηση περί υπέρογκου κόστους βέβαια έχει κοπεί η υποστήριξη (FOS) από εφτά σε τρία χρόνια αλλά ας το θεωρήσουμε για τυπικούς δημοσιονομικούς λόγους θα γίνει τμηματικά.
  Θετικότατο το ότι μιλάνε για 2+2 Belharra ώστε να πιάσει τόπο η επένδυση και τα χρήματα των νέων υποδομών.
  Σε μια τέτοια περίπτωση (2+2) θεωρώ πως και τα πιθανά ανταλλάγματα θα είναι περισσότερα όπως είτε παραχώρηση σε συμβολικό κόστος των Mirage 2000-5F είτε ενδιάμεση λύση δύο FREMM είτε μια μοίρα (με προοπτική για δεύτερη αργότερα) με λογικό κόστος μεταχειρισμένων Rafale είτε συνδυασμό των παραπάνω.

  Το μόνο κατά τη γνώμη μου «αρνητικό» είναι τα 24 κελιά για Aster-30.
  Θα προτιμούσα περισσότερα και ίσως τους camm er σε τετράδες για περισσότερους πυραύλους συνολικά.
  Βέβαια δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ούτε τα επιχειρησιακά σχέδια του ΠΝ ούτε και να καλύπτει τις ανάγκες μας αυτά τα γνωρίζουν σίγουρα οι επιτελείς του ΠΝ και οπότε τους εμπιστευόμαστε.

  Υ.Σ Και επειδή διαβάζω για επίσκεψη του Πάιατ στο ναυπηγείο Ελευσίνας (σε άλλα αμυντικά site) και πιθανόν να έχουμε θετικές εξελίξεις μήπως λέω μήπως αντί για τη φημολογούμενη αγορά για 4 MMSC να βλέπανε την I,H που ούτως ή άλλως οπλικά συστήματα Αμερικάνικα έχει.
  Το λέω για λόγους κόστους μιας και η I.H είναι φρεγατάρα από θέμα εκτοπίσματος με άπειρους χώρους να βάλεις πάνω ότι θέλεις αλλά και προσιτή τιμή.
  Εκτός και αν γνωρίζουν κάτι παραπάνω στο ΠΝ οπότε ας περιμένουμε τις εξελίξεις.

  1. Τα κελιά θα είναι 32.
   3×8 σε sylver A50 k 1×8 σε sylver A70.
   Από την στιγμή που οι MdCN πάνε για αργότερα ο sylver A70 θα πάρει 8 Aster30 θα είναι εγκληματικό να μείνουν κενοί.

    1. P&D

     https://www.ptisidiastima.com/belhrra-hellenique/
     #Οι SCALP δεν θα αγοραστούν άμεσα, αλλά θα τοποθετηθούν σε δεύτερη φάση#

     αφού γραφεις και εκεί !!
     το ξέχασες??

     ?Η είναι και άλλος [email protected] Digenis???

     Και ο Δούρειος έγραφε πως θα έρθουν με τον ανενεργό A70 αρχικά:

     https://doureios.com/pros-enarxi-episimon-diapragmatefseon-gia-tis-belharra/

     #Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός πως οι Γάλλοι διευκρινίζουν πως με την παράδοση της πρώτης φρεγάτας, δεν θα είναι πιστοποιημένος ο επιπλέον εκτοξευτής Sylver Α70 αλλά η διαδικασία αυτή θα ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο#

    2. https://www.ptisidiastima.com/belhrra-hellenique/
     #Οι SCALP δεν θα αγοραστούν άμεσα, αλλά θα τοποθετηθούν σε δεύτερη φάση#

     Αρχίζουμε και έχουμε συμπτώματα αμνησίας ???
     Αφού γραφεις και εσύ στη P&D(endias)
     Η είναι άλλος Belharitis Digenis????

     https://doureios.com/pros-enarxi-episimon-diapragmatefseon-gia-tis-belharra/
     #Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός πως οι Γάλλοι διευκρινίζουν πως με την παράδοση της πρώτης φρεγάτας, δεν θα είναι πιστοποιημένος ο επιπλέον εκτοξευτής Sylver Α70 αλλά η διαδικασία αυτή θα ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο#

     1. Για διαβασε το καλυτερα … Η πρωτη φρεγατα δεν θα ειναι ελληνικη !!! Ο Α70 λοιπον θα ειναι πιστοποιημενος στο σκαφο και στο CMS στο δευτερο ελληνικο σκαφος απευθειας … Που σημαινει οτι μεχρι το πρωτο σκαφος θα αλλαζουν τον κωδικα και στο πρωτο σκαφος θα κανουν τις δοκιμες !!!

      Ως γνωστων επισης οι Γαλλικες bel θα ειναι ιδιες με τις ελληνικες !!!

     2. @DIGENIS
      Εσύ τα διαβάζεις αλλα δεν μπορείς να καταπιείς τι σου γραφουν δυο διαφορετικές πηγες για τις Ελληνικές [email protected]!!

      To A70 ΔΕΝ θα δουλεύει στη πρώτη Ελληνική που θα παραδοθεί ΤΟ 2026 Στο γραφει παραπάνω o doureios!

      Η πρώτη Γαλλική θα παραδοθεί το 24

      Η δε ΠΤΉΣΗ γραφει πως οι scalp θα παραγγελθούν αργότερα που με τα Ελληνικά δεδομένα ξέρεις τι σημαίνει!

      Οι Γαλλικές δεν είναι σίγουρο πως θα είναι όμοιες με τις ελληνικές ως προς τον A70,STRALES,RAM!

  2. Θα πάρεις δλδ iver και θα τις βάλεις μόνο essm block 2? Γιατί εάν πάρεις τέτοιο πλοίο θα πρέπει να το πάρεις για sm2 κυρίως. Άμα κάνεις όμως τέτοια αγορά θα είμαστε κομπλέ με το να έχουμε aster 30 και sm2. Στο κάτω κάτω ο aster 3p πως είπαν και στο ναυτικό ει αι καλύτερος σε σχέση με τον sm2. Ίσως ισχύει ότι είναι καλύτερος. Το μόνο που ξέρω σαν κοινός θνητούς είναι ότι πρέπει να εκτοξευθούν 2 sm2 σε ένα στόχο.

   1. Ανάμεσα στη MMCS και την I.H σίγουρα θα προτιμούσα I.H γιατί έχει μεγαλύτερο εκτόπισμα περισσότερους χώρους να βάλεις πάνω ότι θέλεις και προσιτό κόστος.
    Στα θέματα εξοπλισμού τώρα ως φρεγάτα γενικών καθηκόντων και για μείωση του κόστους θα μπορούσε να έχει μόνο essm block2 αν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ είτε εναλλακτικά μεικτό φόρτο essm+sm2.

  3. H IH δεν είναι Stealthly και είναι πολύ μεγάλη ,άσκοπο ενώ υπάρχει η Bel !!! …Οι αμερικανοι πήραν τις 4 φρεγατες με ESSMbl2 ,τις μικρές κροβετες και την αναβάθμιση των MEKO(Ούκ ολίγα) ,Ολα τα υπόλοιπα σκαφοι που θα αντικαταστήσουν τις S (3000τ) θα είναι ευρωπαϊκά τις Pesco .

   Έχουμε και λέμε .Ναυπηγικά προγράμματα που ακούγονται .
   4 bel (2+2)
   4 MMSC
   6-8 Pesco (Ο αριθμος προκύπτει ως υπόλοιπο αντικατάστασεις S +MEKO Και αναλογα των τελικων bel Που θα αγοραστουν για σύνολο 14πλοια )
   7 Sa’ar72 με οπλα και συστηματα αναλογα των ΜΕΚΟ και των MMSC .

   Αναλογα μπορουν να μειωθούν οι Pesco Και να πάρουμε μεταχειρισμένα αν υπάρξουν στο μέλλον .

   1. Μακριά από mmsc. Σόναρ τορπιδας όχι, 3 vls με το ζόρι, ραντάρ που δεν αξίζει. Είναι καλό μόνο για essm, για sm2 δεν κάνει. Τορπίλες νομίζω δεν έχει. Να δώσεις 1 δις για mmsc, ενώ στη θέση τους μπορείς να πάρεις και άλλες belharra ή εάν μας νοικιασουν fremm να τις αγοράσουμε μετά και να παραγγείλουμε και άλλες δύο, δεν αξίζει. Στα γαλλικά θα έχεις aster 30, camm er/ essm block 2, cam, hms, συρόμενο σόναρ, ελικόπτερο, στάνταρ 8 exocet block 3c,τορπιλες, καλύτερο ραντάρ με απόσταση 500 χλμ αντί για 250, ecm, strales και ram. Ελπίζω η Αμερικανοί να ξεκουμπιστουν μπας και αποκτήσουμε ναυτικό της προκοπής. Ας μείνουν με τα. F16/35, patriot, ελικόπτερα, mlrs, nsm, lrasm

    1. Ισχύει όντως ότι η MMCS κοστίζει 1 δις;
     Γιατί με 1 δις υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές όπως και η FFGX αν οπωσδήποτε πρέπει να πάρουν από Αμερική.
     Και λιγότερα να κάνει πάντως δεν μου γεμίζει το μάτι.

     1. Ισχύει το 1 δις , αλλά σε ένα συνολικό συμβόλαιο με όπλα ,fos ,εκπαίδευση, παραγωγή εδώ κτλπ .Σε μια κανονική σύγκριση η Bel κάνει 835 και η arabic MMSC καμια 500αρα .Εννοείτε οτι τα 500 περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά και σκάφος .
      Υπαρχει ομως θεμα με την MMSC .Η αραβικη δεν εχει 76αρη ,δεν εχει σοναρ τροπιδα ,για τα ECM υπαρχει πληρες σκοτάδι,δεν εχει strales (πυροβολο Ciws) ,οπως και για το αν παίρνει 64 ESSM σε 2 ΜΚ41 ή 32 και κατι ακομα πχ 8 VL-ASROC ή ακομα 8 NSM σε VL ,πόσους πυραύλους μπορεί να καθοδηγεί ταυτόχρονα το ραντάρ , αν μπορει να πάρει 16 NSM κάπου στην υπερκατασκευη και πόσο τελικά Stealth θα ειναι ολο αυτο .

      Στο μονο σίγουρο που ξέρουμε για την MMSC ειναι οτι δεν χρειαζόμαστε να βάλουμε SM2 γιατί πήραμε (μαλλον) τους turbo Aster .

     2. Μιχάλης

      Αν προσθέσεις και τα έξοδα για FMS που είναι στο 10% για ένα πρόγραμμα ξεπερνάει το 1 δις άνετα αν τα ποσοστά των 10% προσθέτονται στα 4 δις για 4 πλοία.

      Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα το Ισραήλ ενδιαφέρονταν για μια έκδοση του LCS που θα αύξιζε σημαντικά τις ικανότητες του πλοίου για ναυτικό αγώνα φέροντας το στο επίπεδο σημερινής φρεγάτας, όταν άκουσαν ότι η τιμή θα ξεπερνούσε τα 700 εκατ. $ είπαν ευχάριστο και στράφηκαν στους γερμανούς όπου συμφώνησαν για τις Sa‘ar 6 που έχουν και λογικό κόστος ενώ είναι αστακοί απο άποψη οπλισμού και εξοπλισμού.
      Αν σκεφτείς ότι το Ισραήλ -που πετυχαίνει και πολύ μεγάλη έκπτωση στα αμερικάνικα όπλα, ενώ παίρνει και χρηματοδότηση ως μπόνους- απέφυγε να πλησιάσει τα LCS μόλις έμαθε για τα έξοδα μιας αναβαθμισμένης έκδοσης, μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορείς να καταλήξεις, μακριά απο αυτές τις πανάκριβες πατάτες σε οποία έκδοση και να προσφέρονται. Η εταιρία ψάχνει απλά για κορόιδα για να περιορίσει όσο μπορέσει και προλάβει την ζημιά της αποτυχίας του σχεδίου και προγράμματος.

   2. Πιστεύω πως η I.H είναι καλύτερη από την MMSC για ευνόητους λόγους που περιγράφω και λίγο παραπάνω.
    Πάντως η MMSC δεν μου γεμίζει το μάτι.
    Belharra ok
    Pesco ok είναι όντως κορβέτα.
    Η Saar για πυραυλάκατος ok
    Η MMSC μπορεί να είναι ένα «γραμμάτιο» για να πάρουν οι Αμερικάνοι τα ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά στα επιχειρησιακά έχω πολλές αμφιβολίες.
    Στα μεταχειρισμένα καλές λύσεις για εμάς θεωρώ με διαφορά την Ολλανδική LCF και τις Αυστραλιανές Meko.

    1. εννοειται πως η iver ειναι πολυ μπροστα απο την mmsc. Καταρχας εχει μπολικο χωρο. Οντως η mmsc προκειται για γραμματειο. Εχει περασει απο τρεις αναβαθμισεις το σχεδιο της και ακομα να φοραει σοναρ, 4 vls, τορπιλες. Σου λενε πως θα εχει το συρομενο και το ελικοπτερο απο πανω για ανθυποβρυχιακο. Θα εχει 8 smm νομιζω μπροστα και 2 vls μκ41 μπροστα και ενα vls με 8 κανιστρα πισω χωρισμενα σε 4 και 4, πως ειναι στις saar 72. Θα εχει ενα ηλεκτρονικο συστημα εαν εχω καταλαβει καλα εναντιον τορπιλων και ενα ραμ. Το ρανταρ θα εχει εμβελεια 250 χλμ και για sm2 θελει ποιοτικοτερο radar. Στην ουσια μεχρι να βγαλει η lockheed μια mmsc για τα δικα μας δεδομενα, θα εχουμε τι πρωτη bel στα χερια μας και σε καλυτερη τιμη. Εαν ισχυουν αυτα που εχω διαβασει, οι αμερικανοι τις mmsc τις εχουν για μπροσταριδες. Τα καλα θα τα κρατανε πιο πισω.

   3. Θέλεις να μας πιάσει κατάθλιψη?

    Αν αυτό είναι το ναυτικό μας του μέλλοντος, S θα λέμε και θα κλαίμε, άκου Pesco και Saar 72… (και MMSC).

    Από την άλλη έχει πλάκα, γιατί με αυτά και αυτά, το κόστος είναι:
    -4 Μπελάρα=4 δις
    -4MMSC =4 δις
    -6-8 Pesco= 2 δις? (ίσως και παραπάνω)
    -7 Saar = 1,4 δις
    Και έχουμε και τα υποβρύχια, 4Χ0,5 δις=2 δις

    Όλα μαζί 13,4 δις και δεν έχεις και ναυτικό. Με τόσα λεφτά παίρνεις έστω τις 4 Μπελάρες 4 δις, τα 4 υποβρύχια 2 δις, και μετά περιμένεις για τις ANZAC δωρεάν (αντί να πάρεις Pesco).

    Μετά με τα 7,4 δις που περισσεύουν φτιάχνεις αεροπορία θηρίο, πυραυλικό πυροβολικό θηρίο, αναβαθμίζεις ότι έχεις και δεν έχεις σε οπλικά συστήματα, και περισσεύει και ένα σκασμός λεφτά. Η MMSC σε αυτή την τιμή είναι κοροιδία, μόνο κάτι αραβικά κράτη πληρώνουν τρελλά λεφτά για αυτή, αλλά για άλλους λόγους. ΑΝ θέλουν να πουλήσουν κάτι οι Αμερικάνοι ας μας πουλήσουν 2 FFGX να τις έχουμε σαν ναυαρχίδες αι ας κόψουμε καμιά Μπελάρα.

    1. Είπαμε πέφτει πολύ σανός και πολλοί το μασάνε

     13billion για το ναυτικό με 500 defence expenditure – 250/ f16v = 250mil
     13billtion =13000million
     Ποσα χρονια θα τα ξεπληρώσουμε 13000/250 = 52 XRONAKIA

     MPPEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

    2. 4 bel κανουν πανω απο 5 δις €
     4 τροποποιημένες MMSC κανουν 4 δις €
     7 Sa’ar 2 δις €
     6-8 Pesco 3 δις €
     Τα υποβρύχια ειναι 6 Χ 0,5 =3 δις €

     17 δις .Αρα και λιγα ειπες !!!!
     Οταν οι Anzac Θα βγουν προς πωληση θα ειναι 40 ετων … Θα αποσυρθουν λιγο πριν τις δικες μας …Δεν υπαρχει περιπτωση αγορας .

     Με 17 δις φτειαχνεις μια αεροπορια απο την αρχη οπως φτειαχνεις 1 ΠΝ απο την αρχη .Το θεμα ειναι οτι η ΠΑ μας δεν χρειαζετε να φτιαχτεί απο την Αρχη . Αυτο το χρειαζετε το ΠΝ μας

 17. Όταν θα πιστοποιηθούν και οι CAMM θα μιλάμε για το πιο ισχυρό πλοίο της Μεσογείου… Τα δύο πλοία θα χρειαστούν την μισή Τουρκική αεροπορία για να προσβληθούν…
  Θα μπορεί να τα βάλει με πολλές περισσότερες Τουρκικές φρεγάτες και θα αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο για κάθε σχέδιό τους στην Μεσόγειο…. Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ πρέπει να προσανατολιστεί σε πόλεμο επιφανείας/κυνήγι υποβρυχίων

 18. Επιτέλους … ΅Ενα Εργαλείο για τις ΕΔ !!!

  Έχουμε και λεμε ,απο την αρχή θα ερθουν φορτωμένα με :
  24 X Aster30
  8 X Scalp naval
  8 X Exocet bl3c
  21 Rambl2
  1 X Strales με πυρομαχικά Dart
  2 Sonar
  1 ολοκληρωμένο ελικόπτερο Romeo 10τ
  Συστήματα παρεμβολών, ψευδοστόχων και αντιμέτρων για πυραυλικές και υποβρύχιες απειλές
  Φαντάζομαι έχει και τορπίλες !!!

  Μένουν ακόμα καποια θέματα
  1.Ο Αριθμός 2 ειναι μικρός ,κάπως πρέπει να βρουν λυση για ακομα 2 …Ετσι η τιμη 835 ανα σκαφος θα πέσει κιαλο !!! Πρεπει να υπαρξει στο συμβολαιο πρόβλεψη για ακομα 2 με αναλογος τιμη χωρις κοστοι ανάπτυξης .
  2. VSR700 μη επανδρωμένο ελικόπτερο
  3. Να γινει πρόβλεψη στο μελλον να παρει στον Α50 Camm-er σε 4δες και να μπουν και στις κορβέτες Pesco …

  1. Ό,τι δεν μπει τώρα δεν θα μπει ποτέ, θα το δείτε…

   Όσο για τον αριθμό, υπενθυμίζω πως το ΠΝ ήθελε 6 φρεγάτες, κάποτε… Τώρα για να μην θυμώσει ο Πρέσβης πρέπει να δώσουμε και στην LM, φαντάζομαι ξανά με απευθείας ανάθεση κατόπιν αποφάσεως της πεφωτισμένης πολιτικής ηγεσίας…

   1. To καλο με τους CAMM ειναι οτι ερχονται λογο Pesco . Αλλιως οι Γαλλοι θα ακουσουν ενα ωραιοτατο »θελουμε» να ολοκληρωσετε τους ESSMbl2 .Οποτε ανετα μπορει τωρα που σχεδιαζονται στα σχεδιαστηρια το ΠΝ να βαλει τα θελω του ,και ξερουμε οτι σιγουρα το θελει αυτο το οπλο το ΠΝ .

 19. Μπράβο και με το καλό . Αλλά αν δώσουμε συμβόλαιο 2,4 δισ θα επιμείνω ξανά και θα πρέπει να ζητήσουμε ότι έδωσαν στην Ρουμανία για τις gowind των 1,2 δισ. Οι Ρουμάνοι έλαβαν από την DCNS την δημιουργία κέντρου υποστήριξης και εκπαίδευσης(δηλαδή αυτονομία από Γαλλία άρα μακροπρόθεσμα θα μείνουν στην Ρουμανία τα χρήαμτα των FOS) και αναβάθμιση των 2 φρεγατών τους κλάσης type-22(βάση των αρχικών προσφορών του 2016 είχαν προυπολογίσει 188 εκατ.ευρώ για την αναβαθμισής τους) επομένως για εμάς για 2,4 δισ πρέπει να αναβαθμιστούν 4 ΜΕΚΟ. Τουλάχιστον εφόσον μπαίνει γαλλικός εξοπλισμός με νέες φρεγάτες να μπει και στις ΜΕΚΟ ώστε να αξιοποιηθεί η επένδυση στις Belhara. Και μιλάμε οι Γάλλοι έδωσαν στους ρουμάνους τα πάντα για gowind που «μοσχοπουλάνε» όχι για Belhara που όλοι ξέρουν τι σημαίνει για την εμπορική προώθηση της φρεγάτας με σφραγίδα ΠΝ. Οτιδήποτε λιγότερο σημαίνει ότι είμαστε πιο βαλκάνιοι και από τους βαλκάνιους. Και μην πει κανείς για γαλλική προστασία γιατί με το που θα πάρουν το συμβόλαιο θα μας γράψουν κανονικά γιατί απλά συμφέροντα έχουν.

  1. Τώρα τα ανταλλάγματα σε μια αγορά 2+2 Belharra αν είναι ενδιάμεση λύση με δύο FREMM (με πρόβλεψη αγοράς) και είτε σε συμβολική τιμή τα Mirage 2000-5F είτε μια μοίρα μεταχειρισμένα Rafale σε λογική τιμή μια χαρά θα είναι.

  2. Παίρνουμε στρατιγικους πυραυλους 1000χλμ ,αυτα εχουν και μετρήσιμο σε χρημα πολιτικο κοστος εκτος και περα απο κοινά συμφέροντα !!! Τα πλοία που παίρνουμε ειναι σαν τον κοναν τον βαρβάτο/βάρβαρο !!! Δεν ειναι φρεγατιτσες οπως των ρουμανος για περιπολακια !!!

   1. Κλαίω!!! 🙂 (η αναφορά στον Κόναν τον Βάρβαρο με συγκίνησε…)

    Οι σκάλπ φυσικά στα χέρια μας ΔΕΝ είναι στρατηγικό όπλο. Στρατηγικό όπλο είναι να έχεις τόσο πολλά λεφτά και τέτοια πλοία που σε ένα πλοίο να έχεις φορτωμένους 80 σκαλπ. Οι σκαλπ είναι το ισοδύναμο του Τόμαχωκ, και στην Συρία οι Αμερικάνοι έριξαν σε 1-2 ώρες περίπου 80 (!!!) τόμαχωκ και το μόνο που πέτυχαν είναι κάποιες γρατζουνιές σε ένα αεροδρόμιο το οποίο σε 1-2 εβδομάδες επαναλειτούργησε.

    Εμείς που θα ρίξουμε 2-3 σκαλπ κάπου, δεν θα κάνουν τίποτα, είναι για πολύ περιορισμένες και πολύ χειρουργικές επεμβάσεις, σιγά το στρατηγικό. ΑΥτό το στρατηγικό το έχουμε εδώ και 20 χρόνια και φορεμένο σε καλύτερη πλατφόρμα

    1. Τι εχεις την εντύπωση οτι θα τα χρησιμοποιησουμε για τα ξηλώσουμε τα χορτάρια στα αεροδρομια ? Προφανως οχι … Το εχουμε συζητηση κατα καιρους για τον τροπο χρησιμοποιησεις των Scalp .Μην το ξανα αρχίσουμε τωρα θα βγουμε εκτος θεματος

   2. Ακριβώς γι αυτό αν τα πάρουμε εμείς τότε θα δουν εξαγωγές. Αν δεν τα πάρουμε θα τα χαίρονται μόνοι τους οι Γάλλοι. Και ακριβώς επειδή δεν είναι τα περιπολάκια των Ρουμάνων(τα κορόιδα με 1,2 δισ τίναξαν 3 εταιρείες στον αέρα για ΑΩ και στο τέλος τα πήραν όλα) αλλά μιλάμε για πρόγραμμα που μόνο η ναυπήγηση όπως αναφέρουν θα φτάσει τα 1,6 χωρίς τίποτα άλλο, τα ΑΩ για εμάς πρέπει να είναι το λιγότερα τα διπλά της Ρουμανίας. Για να το πούμε απλά αν εσύ φτιάχνεις ρολόγια σε ποιον θα δώσει τα πολλά για να στο διαφημίσει στο τρίκαλα-τιβι ή σε ταινία με τον 007. Τώρα αν βρήκαν κορόιδα οι Γάλλοι με γειά τους και μαγκιά τους, εμείς θα κλαίμε(ο λαός και το ΠΝ εννοείται). Που έχιε ακουστεί το 2020 να μιλάμε για πλοίο με προεραιτικά τα esm/ecm, γελάνε και οι πετρες και να μας λένε ότι απίστευτο ναναι ότι και καλά μας κάνουν χάρη για να ενσωματώσουν το υπερόπλο RAM. Δεν είναι σοβαρά πραγματα αυτά. Αν και αρχίζω να πιστεύω πλέον ότι το ΠΝ μετά τις εξελίξεις στα Ελευσίνας θα πάμε για 3 MMSC και 3 Θεμιστοκλής(κόψιμο της μιας MMSC για 3 κορβέτες) και οι Γάλλοι θα κοιτάνε την Αλεξάνδρεια που χάνεται.Άντε στο τσακίρ κέφι θα πάμε για καμιά ενοικίαση 2 FREMM για μέχρι να έρθουν οι MMSC με υπόσχεση για αγορά belhara. Λίγο εύλικτοι να ήταν οι Γάλλοι θα μας έλεγαν πάρτε 4 belhara(με αρχικά 2 Sylver 50, RAM και esm/ecm και οπτιον για ακόμα 2 vls) και σας αναβαθμίζουμε 4 MEKO και άμεσα 2 lafayette σε τιμές μόνο εκσυγχρονισμού και για fos/εκπαίδευση κοινό φορτίο μέσα από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και θα τίναζαν την μπάνκα του ΠΝ στον αέρα.

 20. Διγενή πες αλεύρι !
  Εφτά TF-2000 σε γυρεύουν με

  32 X SM2 -block3c (χτυπάει και πλοία)
  64 X ESSM
  16x antiship πυραύλους των 250 χλμ
  16x πυραύλους κρούσης (ουσιαστικά ο antiship πύραυλος με booster για μεγαλύτερη εμβέλεια)
  21 Rambl2
  εμπρόσθιο Laser για uav
  2x ελικόπτερα

  Όλα καλά αγόρι μου;

  1. Τα εκτοξευόμενα σαλαχια ξέχασες !!!

   Με τα λογια χτίζουν ανώγια και κατώγια …

   Αυτα τα οπλα ουτε τα burke δεν τα εχουν ..

   1. Τις ίδιες μαλακίες γράφατε για όλα τους τα projects τα οποία δυστυχώς τα υλοποιούν ένα προς ένα .
    Επιπρόσθετα ευχαριστώ που απέδειξες ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται γράφοντας ότι ο παραπάνω οπλισμός δεν χωράει στην Arleigh Burke των 96 κελιών κάθετης εκτόξευσης

    FYI κάθε κελί κάθετης εκτόξευσης MK41 μπορεί να πάρει 4 ESSM.
    Για κάτσε λοιπόν να κάνεις τις πράξεις

    1. Αμ δε …Δεν ειναι ενας απλός πολλαπλασιασμός .Αν έχεις την εντύπωση οτι επειδή εχει 96 κελια τα γεμίζουν με4Χ96 ή 4Χ16= ESSM γελιεσε .Νομίζω οτι το συνήθης αριθμος για ESSM σε burke ειναι συνολο 16 πυραυλους στα 4 απο τα 96 κελια .Τα πρωτα burke δεν παίρνουν καν ESSM …. Οι αμερικανοι τα εχουν γεμάτα με SM-2 ,τομαχοκ ,VL-ASROC, SM3 ,Sm6. Επισης τα κακαλα των Αμερικανων σε χρημα και ηλεκτρονικά ειναι far beter από όλους … Γαλοπούλα και αετος δεν ειναι το ίδιο ..
     Τα αγγλικά καταδρομικά τόσα όπλα πάνω δεν έχουν .
     … Οπως επίσης και τα νεα Αυστραλεζικα και καναδεζικα που κάνει 2 δις το κάθε σκάφος ουτε αυτά έχουν τόσα .Πιάνει σε εκτόπισμα το Μεγα πετρο αυτό που περιγράφεις !!!

     Έχεις την εντύπωση οτι οι τουρκοι θα φτιάξουν Kirov … Σουλταν μαχμουτ Veiliky

     Για να σου δώσω σωστούς υπολογισμούς και να μην κάνεις απλές πράξεις πολλαπλασιαμου απο τις μποσουρες ενα σκάφος για να διατηρήσει το βάρος ευελιξία ταχυτήτα πρεπει να εχει το πολυ 32μεσαιους πυραύλους ανα 3500τ και αυτά οχι στην υπερκατασκευη αλλα χαμηλά …

   1. Θα πέσουν κάποια στιγμή στην θάλασσα όπως πέσανε τα αεροπλανοφόρα τους, οι κορβέτες τους και οι μικρές τους φρεγάτες κ.ο.κ και τότε θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ για τα χρήματα που πετάξαμε στην κυριολεξία στις belhara

    1. Σουλατσαρουν τουρκικα αεροπλανοφορα κ μικρες τουρκικες φρεγατες κ δε μου χει πει κανενας τπτ;;;; Μαλλον θα χουν τεχνολογια των κλιγκον κ ουτε οι τουρκοι δεν τα χουν δει ακομη… Ε ρε να σφιξουν οι ζεστες…

     1. Ο συνονώματος σας trollάρει, μην ασχολήστε. Τα Μογγόλια ούτε ηλεκτρο-οπτικά δεν μπορούν να φτιάξουν μόνα τους και έχουν πέσει στα γόνατα στους Καναδούς.

 21. Αν υποθέσουμε ότι το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και το RAM θα λυθεί, μένει το θέμα της ενσωμάτωσης ESSM ή CAMM-ΕR… και ένα θέμα που περνά στα ψιλά είναι το μηχανοστάσιο αν θα τοποθετηθούν ισχυρότεροι V20 και το βασικότερο αν ειναι εφικτό να τοποθετηθούν ηλετροκινητήρες σε CODLAD διαμόρφωση.

  Και βεβαία δύο πλοία τέτοιου κόστους επένδυση δεν βγάζει τα λεφτά της.

  1. Το προβλημα ειναι ποσο κοστιζουν τετοιες αλλαγες. Με απειρο μπατζετ βαζεις ο,τι θες. Προφανως οικονομοτεχνικη αναλυση ειναι κακια φραση για το ΠΝ.

  2. Το σύστημα πρόωσης δεν γίνεται να αλλάξει δυστυχώς, ακόμη ένα σημείο που το μικρού εκτοπίσματος σκάφος πιάνει ταβάνι…

   Το σύστημα πρόωσης των Belharra για το ΠΝ είναι συμβατικό CODAD με 4 κινητήρες MTU και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων. Προσθήκη ηλεκτρονινητήρων είναι αδύνατη λόγω βάρους και όγκου, συνεπώς οι ηλεκτρικές παροχές εξυπηρετούνται κι αυτές με τον συμβατικό τρόπο των Η/Ζ.

   Το προσχέδιο της μεγαλύτερης κατά 9 m Belharra (προσθήκη τμήματος στο μέσο του πλοίου κι όχι στην πλώρη, οπότε δεν υπάρχει εκεί δυνατότητα περισσότερων VLS & πυροβόλου 127mm) προβλέπει ισχυρότερο σύστημα πρόωσης με CODAD (ισχυρότερη έκδοση της ίδιας σειράς κινητήρων της MTU) για έγιστη ταχύτητα 29 κόμβων, ή εναλλακτικά CODOG με αεριοστρόβιλο και diesel δηλαδή. Δεν έχω διαβάσει πουθενά για CODLAD ή κάτι παρόμοιο. Γι’ αυτό και πολλοί εδώ λέμε πως οι Belharra δεν διαθέτουν περιθώρια αναβάθμισης που θα έπρεπε να έχει ένα πλοίο που προβλέπεται να υπηρετήσει 40+ στο ΠΝ…

   1. ΜΙλας για περιορισμενες δυνατοτητες αναβαθμιση μηχανων στην 20ετια ? Ποτε καναμε αλλαγή μηχανων σε αναβαθμιση σκαφων ? Ποιος εχει κανει κατι τετοιο σε αναθμιση MLU ? να αλλαξει δηλαδη μηχανες και προωση … Οι μηχανες και στο συστημα προωσης ειναι για 40χρονια ,μονο συντηρησεις γινονται !!! Για να το επιλεξει το ΠΝ ειναι οσο αθορυβο θελει να ειναι !!! Τα G-as δεν ειναι ουτε για γκαζια ουτε για λιγοτερο θορυβο .
    Υπερ-συστηματα οπως των αυστραλιανων που εχουν μηχανες καπου αλλου και οχι πισω και κατω στο σκαφος μαλλον επρεπε να αγορασουμε την αυστραλιανη που κανει 2 δις το καθενα σε παραγγελεια 20δις !!!
    Γενικα θεωρω οτι CODAD δεν ειναι μειονεκτημα αλλά ουτε και πλεονεκτημα …

    Η MMSC ειναι CODAG !!! Οι ΜΕΚΟ εχουν CODOG και οι S COGOG .

    To GAS ειναι για οικονομια λοιπον στις υψηλες ταχυτητες πχ 30knts συνεχεια … Αλλα οι Bel δεν χρειαζετε να εχουν συνεχεια υψηλες ταχυτητες ουτε 30knts ,ουτε θα καληψουν τις ιδιες αποστασεις με τις Supervita ,δεν ειναι πρωτης γραμμης σκαφοι οπως οι Supervita που τρεχουν και 1 ωρα μπορει να κανει την διαφορα . ΠΧ αν η Super Vita βγει μπροστα απο την χιο η Bel θα μεινει καμια 30 milia πισω της …Οποτε θα φτασουν και οι 2 ταυτοχρονα στις θεσεις τους αν ξεκινησουν απο την Αθηνα μαζι .

    1. Αθόρυβοι οι ntouugkou ntougkou DIESEL??
     https://en.wikipedia.org/wiki/Noise_and_vibration_on_maritime_vessels

     Συνεχίζεις τη πλακα η τη παραπληροφόρηση!

     Το πλοίο οι Γάλλοι το θέλουν να αντικαταστήσουν τις Lafapommes επίσης CODAD
     Δεν είναι ούτε ASW φρεγάτα ούτε AAW φρεγάτα

     Οι Γάλλοι έχουν τις FREMM που είναι Electric

     Όλες οι σύχρονες φρεγάτες για ASW έχουν electric

     Τις [email protected] τις θέλουν για περιπολίες με οικονομικό κόστος=OPV

     Το ελληνικό ναυτικό του το φορτώσανε αυτό το πλοίο

     είναι μια πολιτική απόφαση!!

     Για να αλλάξουν μηχανές θέλει χρόνο και χρήμα που δεν έχουμε

     1. Ποσο εχουν Bel ειπαμε 4-3-2 ??? Οταν μιλαω να μ’ακους !!! Και στην τιμη μεσα έπεσα .835 με το πλοιο σχεδον τουμπανο σε δυνατοτητες … Ciws διπλα ,ECM . Τα παντα … Και ΦΠΑ δεν θα πληρωσουμε !!!

   2. Δεν μπορώ να γνωρίζω χωροταξικές λεπτομέρειες… οι ρουμανικές Gowind 2500, έχουν διαμόρφωση CODLAD, επίσης πρέπει να μπουν οι ισχυρότεροι MTU V20, δεν γίνεται να εξευρεθεί ένα μέτρο ακόμα και θα απαιτεί μικρή επιμήκυνση; Γνώμη μου ειναι ότι πρέπει να γίνει και να ενσωματωθούν όλα τα απαραίτητα όπως ESSM…

    Το πλοίο θα το κουβαλά 40 χρόνια το ΠΝ και δεν μπορούμε να κάνουμε προχειρότητες, αυτά για να μη μπούμε σε λογικές για ισχυρές γεννήτριες που θα απαιτούνται προς το τέλος της δεκαετίας για τα όπλα λέιζερ.

    1. Οι Ρουμάνοι θα πάρουν 4 gowind στα 1.2 billion …και τα 4
     Έχω την εντύπωση πως λόγο κόστος είναι μονο CODAD (Wikipedia)αλλα βρήκα και ένα
     που δίνει combined diesel+electric

     https://www.naval-technology.com/projects/gowind-2500-corvette/

     Σίγουρα δεν είναι ότι περίμενε κάποιος από πλοίο τέτοιας τιμουλας αλλα είπαμε γουρούνα στο σακί μας πουλάνε οι γάλλοι!!

     1. Και το 1,7 δις για 2 πλοία χωρίς όπλα είναι. Επίσης σιγά τα όπλα που παίρνουν οι Gowind για να ανέβει πολύ η τιμή τους

 22. Αφου με 24 aster 30 ειναι κορυφαια στην αεραμυνα περιοχης, να το πουμε στον κυριο Damen, ιδιοκτητη της ομωνυμης ΕΠΕ, να καψει τα σχεδια της LCF με τα 40-48 κελια. Μια που οι ναυπηγοι του σχεδιαζουν ανθυποβρυχιακη φρεγατα με 24 κελια, να τα μειωσουν οι ανθρωποι, γιατι το τμημα marketing θα μπερδευτει και θα τις πασαρει για αεραμυνα περιοχης. Να το σφυριξουμε και στο ισπανικο δημοσιο οτι τα 48 κελια στις F100 ειναι υπερβολικα.

  Οι Γαλλοι μια χαρα τιμη πανε να βαλουν. Αν θελει ο πελατης πρακτικα διαφορετικη κλαση πλοιου, τοτε πληρωνει! Οι δικοι μας που θελουν να πληρωσουν με χρηματα του ελληνικου λαου για 2 πλοια, εκει που θα μπορουσαν να παρουν 4 (meko a200) , αυτοι ριναι για φασκελα. Οι Γαλλοι καλα κανουν αφου βρηκαν τετοιους πελατες !

  1. 32 κελιά Aster30=32 στόχοι
   24 κελιά Aster30=24 στόχοι
   48 κελιά SM2ER=24 στόχοι
   Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έκανε κάτι το οποίο ξενίζει πολλούς αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να του το αναγνωρίσουμε. Οπως του τα «χώνουμε» για την λάθος (κατ’εμέ) απόφαση για τα P3 θα πρέπει να του δίνουμε τα εύσημα όταν κάνει κάτι σωστό.
   Επέλεξε έναν πολύ ανώτερο πύραυλο για Αεράμυνα Περιοχής που επιτρέπει μικρότερου τονάζ πλοία με σαφώς μικρότερο κόστος απόκτησης αλλά και (κυρίως) χρήσης να καλύψουν τις ανάγκες του.
   Για παράδειγμα:
   Το αντίστοιχο μιας Belhara φορτωμένης με 32 Aster30,RAM,Strales,πλήρη ASW εξοπλισμού και αντίστοιχων επιδόσεων ηλεκτρονικών είναι μια FFG(X) των 64(!) κελιών…do the [email protected] math…

   1. Ουσιαστικα λες οτι 1 aster30 αρκει για 1 στοχο, ενω χρειαζονται 2 sm2 για 1 στοχο. Οκ. Εχουμε καμμια πηγη που να στηριζει το επιχειρημα;

    Μεχρι να διαβασω βιβλιογραφια με citations, με τα μαθηματικα που ξερω θα συνεχισω να πιστευω οτι 48 πυραυλοι αποτελουν καλυτερη ασπιδα απο 24.

    1. Τα ναυτικά που τους χρησιμοποιούν…

     Είσαι ελεύθερος να πιστεύεις ότι θέλεις μόνο πές μας και πόσο κοστίζουν ναυπηγήσεις με 48 κελιά,πόσο κοστίζει να τα γεμίσεις και πόσο κοστίζει να τα χρησιμοποιήσεις για 40 χρόνια. Γιατί 48 κελιά με 800εκ δεν…

     1. Που ακριβώς έχει χρησιμοποιηθεί ο ASTER30 σε πολεμικές επιχειρήσεις και έχει ποσοστά επιτυχίας…100%????

      Για θύμισε μου διότι δεν μπορώ να βρω ουδεμία επιχειρησιακή χρήση του όπλου!!

      Όι [email protected] είναι ΠΟΛΙΤΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ συνεχεια των 6 FREMM HN του Karaman-Aλη

      Ποιος το λογαριάζει το Ναυτικό….

      Ποσα cells έχουν οι IH??? @ 400?mil???

 23. Απόλυτα εξισσοροποιημένο πολεμικό πλοίο.
  Οι scalp naval δεν πιστεύω ότι μπαίνουν μόνο για να έχουμε δυνατότητα άμεσου στρατηγικού πλήγματος από απόσταση ασφαλείας. Νομίζω ότι ένα τέτοιο όπλο λειτουργεί σε ένα προηγμένο τεχνολογικά δίκτυο με άντληση δεδομένων από δορυφόρους, δεδομένων που πλέον μπορεί να έχουμε πρόσβαση.
  Εάν έπαιρνε και δεύτερο ram θα ήταν ακαταμάχητο.
  Αν γίνεται και πραγματικά λόγος για 4 πλοία
  βλέπω τον θείο Πάιατ σε ασφυκτική πίεση και επιτέλους να μας έρθει με τις σωστές προτάσεις για το ναυτικό μας.

  1. Εχει Strales με Dart εκτος απο Standart πυρομαχικα … οποτε ειναι καλυμμένο και απο πυροβολο ciws, plus το αντιπυραυλικο ciws .

  2. Ένα παλιό άρθρο (2014) με την δική του υποκειμενική κατηγοριοποίηση/ταξινόμηση των καλύτερων CIWS:
   https://foxtrotalpha.jalopnik.com/the-seven-deadliest-naval-close-in-weapon-systems-1568291678

   Ωραία σύγκριση στην Wikipedia (στα μισά του άρθρου):
   https://en.wikipedia.org/wiki/Close-in_weapon_system

   Μου φαίνεται ότι οι επιδόσεις τους δεν απέχουν παρασάγγας, με το Millenium πάντως να φαίνεται καλύτερο, εξυπνότερο/τεχνολογικό, cool εμφανισιακά, ελαφρύτερο και να μπαίνει παντού καθώς μπαίνει φυτευτό όπου υπάρχει χώρος. Αλλά και το Strales καλό είναι.

  3. Ίσως να επιλέχθηκε το RAM επειδή θα είναι πιο εύκολο στην υποστήριξη αφού υπάρχει ήδη στο οπλοστάσιο του ΠΝ. Ενώ το Millenium -που μου αρέσει και εμένα- θα ήταν εντελώς νέο σύστημα που απαιτεί και αγορά εξοπλισμού υποστήριξης και συντήρησης και εκπαίδευση προσωπικού όπως συνηθίζεται, με συνέπεια να αυξάνεται το ποσό αγοράς των πλοίων.

   Υπάρχει όμως και το νέο ciws RAPIDFire naval της Thales που φαίνεται επίσης καλό, και είναι λίγο παράξενο που δεν προσφέρθηκε, αν δεν απορρίφθηκε επίσης από το ΠΝ.

   Παρουσίαση του RAPIDFire επάνω σε πλοίο.

   https://m.youtube.com/watch?v=LCFWUFWh3Io

 24. Η τιμή δεν είναι τόσο υπερβολική όσο ακούγεται!
  Κανένας δεν σχολιάζει οτι το πλοίο θα είναι ταυτόχρονα ένας πλωτός συνδυασμός αεροπορικού και ναυτικού στρατηγείου, με ειδικό χώρο για αυτό πέρα απο το κλασικό κέντρο μάχης.

  Οι αισθητήρες, τα υπολογιστικά και επικοινωνιακά συστήματα που θα έχει, θα δημιουργούν ενιαία αεροναυτική εικόνα και θα επιτρέπουν οχι μόνο την ανάθεση στόχων σε άλλα μέσα όπως μαχητικά αεροσκάφη ή πλοία, άλλα και την συνεργατική εμπλοκή στόχων cooperative engagement.
  Πρακτικά σχεδιαστικέ ως ένα μίνι Ticonderoga ως προς τον τομέα αυτό.

  1. Σωστός. Πολλοί νομίζουν επειδή θα φέρει μόνο 32 aster 30, ότι το πλοίο δεν θα μπορεί να σταθεί πουθενά. Ξεχνάνε όμως την συνοδεία που θα έχει και την κάλυψη από αέρα. Δεν έχουμε απέναντι μια Αμερική ή μια Κίνα. Την Τουρκία έχουμε. Θα τα καταφέρουμε πάρα τις απώλειες που θα χουμε. Τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι αυτά που έχουμε σαν όπλα θα είναι αξιόπιστα συστήματα. Σε ένα άλλο άρθρο είχα διαβάσει ότι τα πυρομαχικά για τα άρματα τα παίρνει από κορεα, ενώ η ίδια παράγει από μόνη της πυρομαχικά. Γιατί λοιπόν χρησιμοποιεί εισαγμένα πυρομαχικά στους πολέμους που ανοίγει, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά που φτιάχνει;

  2. Δηλαδή τα άλλα πλοία που θα πουλιούνται φτηνότερα δεν θα τα έχουν ή δεν θα μπορούσαν να τα έχουν αυτά?

   Μου θυμίζει πριν πολλά χρόνια που κάποιος προσπαθούσε να μου πουλήσει κάτι πολύ ακριβότερα από το προηγούμενο μοντέλο του (που πουλούσε ο ίδιος) και μου λέει, αυτό έχει και CE πιστοποίηση από την ΕΕ, είναι σούπερ… Σοβαρά? αυτό είναι σχεδόν υποχρεωτικό σε ότι πουλιέται στην ΕΕ! και μου το πασάριζε σαν κάτι εξτρα που αφού το προβάλει αυτός και όχι οι άλλοι, δίνει την ψευδαίσθηση ότι τα άλλα δεν έχουν.

   Μπορώ να κάνω ολόκληρη λίστα με το τι έχει η FFGX (που έχει την ιδια τιμή) και δεν έχει η Μπελάρα, ή να κάνω ολόκληρη λίστα τι εξτρα θα μπορούσαμε να βάλουμε με επιπλέον κόστος στην IH φτάνοντάς την στα 600 εκατ τιμή και να έχει πολύ πολύ περισσότερα, όχι αίθουσα μάχης και ιστορίες, αλλά ηλεκτρική/αθόρυβη κίνηση και τεράστια παραγωγη ηλεκτρικής ισχύος

   1. Οχι δεν τα έχουν αυτα.
    Ούτε η FFGX προβλέπεται να έχει αεροναυτικό στρατηγείο για συντονισμό ομάδας μάχης.
    Πλην αεροπλανοφόρων, μονό τα Ticonderoga, τα Horizon, τα type 45 έχουν κέντρο διοίκησης ομάδας μάχης με υπολογιστικά και επικοινωνιακά συστήματα σύνθεσης και διανομής εικόνας από πολλαπλά μέσα / data fusion και μερικώς κάποια από τα Arleigh Burke. Όλες οι άλλες σύγχρονες φρεγάτες λειτουργούν ως τερματικά ή/και ως αισθητήρες των παραπάνω σκαφών.

    Οχι δεν μπορείς απλά να τα παραγγείλεις και να τα φορτώσεις όπου θες, πρόκειται για πολύ ακριβό λογισμικό με εκατομμύρια γραμμές κώδικα το οποίο ελάχιστες χώρες έχουν ανεπτυγμένο και δεν το αποδεσμεύουν εύκολα!

   2. agnostosependytis

    Αυτή την στιγμή που συζητάμε, αν ξεκινήσεις την σύγκριση σου απο το πυροβόλο 57mm και τα 32 VLS όπως παρουσιάστηκε στην ανακοίνωση για την οριστική επιλογή, δεν χρειάζεται να προχωρήσεις γιατί δεν προσφέρει περισσότερα αλλά λιγότερα, ενώ έχει και αρκετά μεγαλύτερο εκτόπισμα απο το γαλλικό πλοίο. Ότι έξτρα θα φορέσεις θα το πληρώσεις και εξτρά. Αν επιλέξεις π.χ. σύστημα AEGIS -σε περίπτωση που το αποδεσμεύσουν για Ελλάδα- για τους SM-2 -επειδή 3 και 6 δεν σου δίνουν οι φίλοι αμερικάνοι- θα το πληρώσεις αδρά για να λες ότι έχεις αεράμυνα περιοχής που είναι το ζήτημα στα νέα πλοία για το ΠΝ.

    Οπότε δεν αντιλαμβάνομαι απο που προκύπτει η ανωτερότητα των FFGX απέναντι στις FTI που ακόμα δεν παρουςιαστηκαν ούτε σε μακέτα με όλα τα επιπλέον συστήματα που θέλουν να φορέσουν οι αμερικάνοι στα πλοία που είναι ακόμα στην θεωρεία η σε απεικόνιση στο χωρώ VR, ενώ είναι αυτονόητο ότι θα έχουν επιπλέον έξοδα για ενσωμάτωση και εγκατάσταση.

    Επίσης, όταν δεν έχεις αρκετά χρήματα για να γεμίσεις τα 32 VLS με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δεν έχει νόημα να συζητάς για περισσότερες θέσεις, αφού θα μείνουν άδειες, όπως μένουν τα «ράφια» για τους Harpoon η Exocet σε πυραυλάκατους του ΠΝ.

    Ένα πραγματικό επιχείρημα είναι οι ESSM στην νέα έκδοση, αφού χωράνε σε τετράδες στα VLS αλλά και αυτοί χρειάζονται χρήματα για να αγοραστούν.
    Αν θέλεις λοιπόν να φορτώσεις και 32 ESSM στο κάθε πλοίο θα πρέπει να τους αγοράσεις και να τους συντηρείς που σημαίνει περισσότερα έξοδα λειτουργείας αφού θα έχεις περισσότερα όπλα.
    Υπάρχουν αυτά τα χρήματα, η μήπως είναι ουτοπία και ευσεβείς πόθοι μερικών που ονειρεύονται μίνι καταδρομικά σε τιμές φρεγάτας;

    Μετά είναι και υποστήριξη των υπολοίπων συστημάτων ένα θέμα που ίσως υποτιμάται, η Γαλλία είναι ουσιαστικά δίπλα η Αμερική μερικές χιλιάδες μίλια μακρυά, αφού δεν σου επιτρέπουν να ανοίξεις η να βάλεις χέρι σε ορισμένα συστήματα.
    Με εκείνα τι θα γίνει, θα πηγαινοέρχονται Αμερική με τα ανάλογα έξοδα και το επιπλέον χρόνο που θα χρειάζονται;
    Όταν θα έχεις εντάσεις με την Τουρκία και θα σου καθυστερούν τα ανταλλακτικά για κρίσιμα σημεία -όπως το έχουν πράξει σε προηγούμενες περιπτώσεις οι φίλοι μερικά οι- τι θα γίνεται;
    Σε συμφέρει σαν χώρα να ανέχεσαι αμερικανό – τουρκικά παιχνίδια ενώ θα έχεις πληρώσει δισεκατομμύρια για να κτήσεις αποτροπή και σοβαρή ναυτική παρουσία στις περιοχές εθνικών συμφερόντων;

    Επενδύσεις αυτού του μεγέθους δεν γίνονται με συναισθηματική σκέψη αλλά με λογική και με προσεκτική μελέτη, όχι μόνο οικονομοτεχνική αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις γεωπολιτικές πτυχές που είναι εξίσου σημαντικές για να μη πούμε ζωτικής σημασίας.

 25. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΠΕΛ,ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΦΡΕΜΜ,ΑΛΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ 3-4 ΔΙΣ ΤΑ 2 ΠΛΟΙΑ ΛΕΓΑΝΕ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ Η ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ….ΣΤΟ 1,67 ΔΙΣ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΚΡΙΒΟΥΤΣΙΚΟ ΣΕ ΣΥΓΚΡIΣΗ ΜΕ ΤΙΣ Iver Huitfeldt AΛΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΡΑΝΤΑΡ ,EXEI RAM,STRALES,ECM,ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΟΝΑΡ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΛΙΚΟ ΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ ΛΙΓΗ ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΑΜΕ Α.Β ΠΟΥ 2 ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΟΙΖΑΝ ΚΑΝΑ 5ΑΡΙ ΔΙΣ[ΓΙΑ ΕΜΑΣ]…ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΜΕ ΤΙΠΟΤΑ[ΒΛΕΠΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ,ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΚΛΠ]ΑΝ ΠΑΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΜΠΕΛ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ 4 ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ,ΑΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΦΑΓΙΕΤ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟ ΤΩΝ ΜΠΕΛ ΜΕ ΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΚΟ ΤΟΤΕ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ….ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ,ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΜΠΕΛ Η ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ……..ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΣ…

  1. Μάλλον δεν έχεις καταλάβει πως το 1.67 billionείναι για δυο πλοία ΧΩΡΊΣ και ΧΩΡΊΣ όπλα
   Εάν ήταν με τα παραπάνω τότε θα τραγούδαγα με τον Διγενή και τον STeve τη La Marseillaise έξω από τον Ναύσταθμο!!
   Με FOS και όπλα κοιτάμε > 2.5 billion
   Εκτος εάν τα ταλέντα τα παραγγείλουν χωρίς FOS /opla και τα αφήσουν για ….αργότερα
   Δεν θα είναι η πρώτη φορα άλλωστε

   1. ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΛΙΓΑ,Ο ΑΣΤΕΡ30 ΚΑΝΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 2 ΕΚΑΤ. ΑΛΛΑ ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΑΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΦΑΓΙΕΤ ΣΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ Η ΦΡΕΜΜ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΓΟΡΑ

 26. Η σωστή λέξη λέγεται Ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

  Πρώτα από όλα το ΠΝ ήθελε πλοίο με κορυφαίους αισθητήρες που ΔΕΝ θα χρειαστεί ξανά και ξανά χρήματα για συχνές αναβαθμίσεις ενώ θα μπορεί να υποστηρίζει μελλοντικά Α/Α κ.λ.π. όπλα. Για αυτό πάει σε SF-500, Kingclip, Captas-4 κ.λ.π.
  Από ηλεκτρονική σουϊτα φαίνεται πως παίρνουμε ότι πληρέστερο και καλύτερο υπάρχει.

  Δεύτερον, το ΠΝ ήθελε πλοίο που να μπορεί να πάρει μελλοντικά όπλα. Να μην την πατήσει δηλαδή όπως με τα VLS των MEKO. Για αυτό και μπαίνει από τώρα ο SYLVER A-70.

  Τρίτο, το ΠΝ φαίνεται θα ήθελε πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Για αυτό και προτιμά ASTER 30 αντί για οτιδήποτε μικρότερο (aster 15, camm, essm).

  Τέταρτο. Το ΠΝ φαίνεται στην τεχνοοικονομική μελέτη που έχει κάνει να βλέπει πως ο καλύτερος συντελεστής όπλων ανά μονάδα (σκαρί) προς το κόστος , επισφάλεια επένδυσης είναι στην κατηγορία των 32 Α/Α βλημάτων .
  Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και οι Αμερικανοί.

  Πέμπτο. Το ΠΝ σίγουρα γνωρίζει περισσότερα από όσα εμείς για τις δυνατότητες των όπλων, την μελλοντική πορεία της σχεδίασης σε θέματα αναβαθμισιμότητα, πληρότητας , αλλά και για το μείγμα δυνάμεων που θέλει να δημιουργήσει.

  Έκτο. Το ΠΝ απαίτησε διπλάσια VLS , απαίτησε Strales, απαίτησε RAM , ECM και τα πήρε όλα.
  Αυτό δείχνει πως οι Γάλλοι ήταν ανοικτοί στις επιθυμίες του.
  Δεν αγοράσαμε κονσέρβα όπως νομίζουν κάποιοι.

  Τέλος, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε μια HORIZON με SF-500 και 48-60 VLS , διπλά 76-άρια Strales κ.λ.π.
  Το θέμα είναι πως θα αγοράζαμε ΕΝΑ πλοίο ….. αντί για δυο ++++++=
  Ποιος θα ήθελε να κατευθυνθούν τα χρήματα σε ένα μόνο σκαρί;

  1. Συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που λες !!! Το SeaFire ειναι για μεγάλες δουλείες …

   Αν θεωρήσουμε όλα τα υπόλοιπα όπλα σε ένα δεδομένο βάρος ,32 πύραυλοι σε Vls κατά μέσο όρο ~450kg (16τ)βλέπω και εγώ ότι ειναι το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο για σκάφος περίπου 3500τ . Υπάρχουν πολύ παράγοντες που επηρεάζουν το τελικο αριθμο αλλα σε γενικες γραμμες και λογο 16αδων Vls εκει καταλήγει το πράμα .
   ΥΓ.
   Πολυ θα θέλανε Ram και Strales μαζί

 27. Το πλοίο είναι καλό.

  Είναι θετικό ότι προχωράει να το πάρουμε.

  Είναι κακή η τιμή τους, τι να κάνουμε, θα έχουμε να ζούμε με το ότι δώσαμε μισό δις παραπάνω, για όποιον λόγο και να δόθηκε αυτό.

  1. Κοστολογος στο επάγγελμα?
   Μισό δις παραπάνω, σε σχέση με τι?
   Εκτος από σένα ποιοι άλλοι θα ζουν με το βάρος?

   1. Το βάρος αυτό δεν το πληρώνει ο Άι Βασίλης, εμείς το πληρώνουμε. Οπότε το κράτος θα το χρωστάει στους Γάλλους και θα το πληρώνει σιγά σιγά και εμείς θα το χρωστάμε στο κράτος και τα το πληρώνουμε σιγά σιγά.

    Μισό δις σε σχέση με Fremm ετοιμοπαράδοτες και με 50% μεγαλύτερο μέγεθος να βάλεις ότι θέλεις μελλοντικά. Δεν θέλει να είσαι κοστολόγος, θέλει να βλέπεις τι πουλιέται σε άλλες χώρες και πόσο και να κάνεις σύγκριση.

    2 Fremm Ιταλικές=1,1 δις παράδοση σε ένα μήνα, ή αφού χάσαμε αυτές που χάθηκαν γιατί κολλήσαμε στις Μπελάρα, η πρόταση της Ιταλίας στην Βραζιλία ήταν 550 εκατ. ανά πλοίο αν έπαιρνε η Βραζιλία Fremm
    2 Μπελάρα Γαλλικές= 1,7 δις παράδοση σε 6 χρόνια

    Δεν βάζω άλλα φτηνότερα πλοία στην συζήτηση γιατί αυτό το εξαντλήσαμε νομίζω, βάζω κάτι που είναι κοντά σε φιλοσοφία και κατασκευαστή

 28. Το πλοιο δεν υπαρχει λεμε. Ειναι καλυτερο απο οτι εχουν οι γαλλοι μεχρι στιγμης σε υπηρεσια
  (φρεμμ, φρεμμ-ντα, χοραιζον) και αυτη την τεχνολογια τους μας την προσφερουν απλοχερα.
  Η αιγυπτος και το μαροκο πηραν απο μια φρεμμ η καθεμια με μονο 2χ8 Α43 για 16 αστηρ15!
  Θα ειναι και το καλυτερο πλοιο του κοσμου μεχρι 5000 τονους με διαφορα επισης.
  Απορω με την εμπαθεια μερικων κατα του πλοιου. Καταντανε γραφικοι, και παραπληροφορουν και για τον εξοπλισμο, και για την τιμη, καθως γραφουν τα δικα τους
  ενω το αρθο τα γραφει ξεκαθαρα.

  1. Έχει χάσει το στοίχημα το CK ,και στην τιμή έπεσε έξω και στα όπλα …. Τώρα άρχισε την καραμέλα του »δεν θα εχει από την αρχή A70» αλλά θα έρθουν του χρόνου !!!

   1. Digeni το σχεδιο της dcns xwindπως σου φαινεται? Αν εχω δει καλα εχει ή 3 ή 4 vls και εχει και hms. Λες να ειναι υποψηφιο σχεδιο για την pesco? Ξερεις ποια αλλα σχεδια εχουν προταθει ή μπορει να προταθουν για την pesco?

    1. Απο οτι κατάλαβα εννοείς Gowind . οταν θα ερθει η στιγμη για την φρεγάτα Pesco θα είναι εξολοκλήρου νεο σχεδιο με τμήματα απολύτως Modular για τον καθε χρηστη του προγραμματος Pesco.Τα χρονακια τις σχεδίασης Gowind Θα αρχισουν να φαίνονται … Περα απο αυτο οι Gowind εχουν τρελαθει στους MICA ,που σημαίνει για μας εχτρα κοστος σε οτι αλλο κυριο πύραυλο και να επιλέξουμε .Δεν εχει προς το παρον Ram,δεν εχει πυροβολο CIWS,δεν εχει προβλεψει χωρου για Laser … Αυτα ειναι χρήματα ανάπτυξης .

     Σε ολα τα παραπανω πρεπει να προσθέσουμε οτι η μεγάλη κορβέτα για εμας Pesco πρεπει να εχει κοινα συστήματα και λογισμικό με την Bel απο ιδιες εταιρίες !!! Πχ CMS ,ECM,τα σοναρ .Η Gowind δεν τα εχει ολα αυτα ετοιμα .Θελουν κατασκευη και ελεγχο ως συνολο λειτουργειων .

     Για να το κανω ποιο απλο . Η Pesco πρεπει να ειναι μια μικρότερη Bel … Απλα με μικρότερους ως Συνολικο βαρος μονο ΑΑ ,Captas 2 αντί για Captas4 λογο βαρους και αυτο ,μικρότερο Radar σε σχέση με το Seafire λογο βαρους και αυτο .

   2. Συνεχίζεις τη παραπληροφόρηση!!
    Κοντά στο 2.5 billionτο bgaza!!
    800*2
    min 500 weapons
    min 400 FOS!!

    Και τώρα γράφονται για 3-4 billions!!

    Ενώ κάποιοι άλλοι που βλέπαν επιμηκύνσεις, νέες μηχανές,MICA , ESSM, Photon Torpedoes ,Mileniums πέσαν diana!!

    ECMκαι επιχειρησιακό A70 ΔΕΝ θα έχουν

    Ούτε το τρομερό και φοβερό SCALP που μας πούλαγαν οι [email protected]!!

    1. Πως τα βγάζεις από το μυαλό σου αυτά και αμφισβητείς το άρθρο που είναι ξεκάθαρο?
     Ecm/decoys το λέει ξεκάθαρα.
     Scalp naval 8 επίσης πυραυλοι.
     Νομίζω πως οι διαχειριστές του σαιτ πρέπει να επέμβουν και να μην αφήνουν να περνά τέτοια παραπληροφορηση.

     1. Σου έδωσα άλλες αναφορές άρθρα -παραπάνω που γραφουν πως το πλοίο «αρχικά δεν θα έχει ËCM και SCALP

      Εάν δεν σου αρέσουν οι ελληνικές πηγες τότε μπορώ να δου δώσω και ξένες αναφορές

      Το να ζητάμε να κοπεί κάποιος επειδή δεν μας αρέσουν αυτά που γραφει και πιστεύουμε στα παραμυθια μάλλον δείχνει πως κάπου έχουμε χάσει τη κοινή λογική

     2. «Νομίζω πως οι διαχειριστές του σαιτ πρέπει να επέμβουν και να μην αφήνουν να περνά τέτοια παραπληροφορηση.»

      Κάποιοι έχουν ζηλέψει το μοντέλο της ΠΤΗΣΗΣ και θέλουν να επιβάλουν την ίδια λογοκρισία και εδώ.

  2. Μερικοί υπενθυμίζουμε πως υπάρχουν, υπήρχαν μάλλον, επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ οι οποίες προφανώς και αγνοήθηκαν! Δεν ξέρω αν αυτό το θεωρείς εμπάθεια…

   Οι γενικόλογες εκφράσεις του στυλ είναι το καλύτερο μέχρι τους 5000t δεν έχουν καμία αξία, αυτό που μετράει είναι οι ανάγκες του ΠΝ. Όταν λοιπόν ο Α/ΓΕΝ αναφέρει ρητώς ότι έχουμε ζητήσει και τους CAMM-ER δεν το κάνει για να σκοτώσει την ώρα του…

   1. Πως γνωρίζεις τις επιχειρησιακες ανάγκες του ΠΝ εσύ και όχι οι επιτελείς του? Πότε δημοσιεύτηκαν επίσημα αυτές οι επιχειρησιακες αναγκες?
    Προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο μαύρο και αμφισβήτησε τον εξοπλισμό που θα έχει το πλοίο, ενώ προφανώς οι υπεύθυνοι του σαιτ πριν τον γράψουν αναλυτικά, έχουν κάνει ρεπορτάζ από το ελληνικό πεντάγωνο.

   2. O camm-er,δεν υπάρχει αυτήν την χρονική στιγμή σαν πυραβλος,οι Ιταλοί θα τον εντάξουν σε υπηρεσία στην επόμενη πενταετία στο οπλοστάσιο τους…όταν έρθει η ώρα σηζειταμε τότε πόσο κωστηζουν και πόσω κάνει η πιστοποίηση τους…αλλά εγώ σαν Βασίλης πρωτιμω αντί για camm-er ν ακωτσαρουμε 2 ram με 21 πυραυλακια το καθένα ,με αεράμυνα 15 χιλιόμετρα και είμαστε τούμπανο…έτσι και αλλιώς του πλοι ο θα έχει 4 σφερες αεραμυνα ς,aster30,stratles,ram,και αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου (μην τα υπουημαμε τα ηλεκτρονικά όπλα των Γάλλων)

     1. Δεν πιστεύω οτι υπάρχει λόγος … Δεν υπάρχει λόγος ούτε για Phalanx και ας είναι τζάμπα .Ο συνδυασμός Dart Και 21 Ram 18χλμ κάνει το πλοίο φρούριο .
      Το μονο που λείπει απο το πλοιο για να ολοκληρωθεί ειναι πύραυλοι 40-60χλμ και αυτό ως εχτραδακι και συμπλήρωση για να πιάσει το 100% και οχι το 90% όπως είναι τώρα .

     2. Εάν τα πλοία ολοκληρωθούν σε 5 χρόνια, ίσως αυτό που έπρεπε είναι αντί να δεσμευτούμε τώρα σε συστήματα, να δεσμευτούν οι κατασκευαστές ότι θα έχουν τον χώρο έτοιμο να βάλουμε στο περίπου Χ συστήματα. Γιατί έτσι που προχωράει η τεχνολογία, μπορεί να βγει κάτι καλύτερο είτε σε CIWS.

      Πάντως από άποψη CIWS ο συνδυασμός που έβαλαν είναι επαρκής, μια χαρά. Στους πυραύλους μέσης εμβέλειας θα υπάρχουν οι Aster 15, ενώ δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν από τώρα για χώρο για τα κάνιστρα, χωρίς να δεσμευτούν στον τύπο κανίστρων (Α43 ή Α50, ενώ ο Α70 ΟΚ ας το συμφωνήσουν από τώρα γιατί θα θέλει να τον λάβουν υπόψη στο «χτίσιμο»).

      Αυτό γιατί όπως έγραψε άλλος εδώ, υπάρχει πολύ συζήτηση για ένα νέο τύπο κελιών ο οποίος θα είναι πιο universal, στην οποία περίπτωση θα είχα την κρυφή ελπίδα μήπως θα είχε χώρο για quad packed Camm-ER, οι οποίοι είναι πιο χοντροί (στο κάτω μέρος τους) από τους Camm, με συνέπεια επί του παρόντος να μην χωράνε quad pack πουθενά.

      Αν έπαιρνε quad packed Camm-ER kai είχε πολύ δυνατό ECM, τότε θα ήταν πραγματικό πλεούμενο φρούριο και θα ήταν σίγουρη εξαγωγική επιτυχία για τους Γάλλους

  3. Κανένας δεν έχει εμπάθεια με το πλοίο, το πλοίο είναι πολύ καλό, και αν άκουγαν τους Έλληνες οι Γάλλοι και έβαζαν 1-2 ακόμη καλούδια που δεν θα τους κόστιζαν πολύ, θα ήταν τρομερό.

   Την εμπάθεια την έχουν με την τιμή και μόνο θα έλεγα, με το value for money, καθώς σε τόσο υψηλή τιμή πλέον δεν πας για φρεγάτα αλλά για φτηνό αντιτορπιλικό ή καταδρομικό

 29. Μακάρι να πάμε για 2+2
  Προσωπικά στις άλλες δύο δεν θα έβαζα καθόλου scalp, μόνο AA.

  Συν τις τέσσερις ΜΕΚΟ ως φρεγάτες γενικών καθηκόντων συν ένα ναυπηγικό πρόγραμμα 10 κορβετών εξειδικευμένων κάποιες σε ASW και κάποιες σε ASuW, συν τορπίλες στα 214 και είμαστε πάλι στις ράγιες.

  Για την FOS, γιατί μόνο 3 χρόνια, τι θα γίνει μετά τα 3 χρόνια? Αφού θα τα σκάσουμε, γιατί δεν το προγραμματίζουμε? Το ποσό δεν εγγράφεται στον προϋπολογισμό την μέρα της πληρωμής κι όχι της υπογραφής?

  Δεν το κατανοώ αυτό.

  1. Του scalp η πρωτη belharra που θα φτιαχτεί δεν θα τους φέρει κατά πάσα πιθανότητα και έτσι θα αξιοποιηθούν και τα 32 κελιά για αστέρα,με την έλευση της δεύτερης belharra θα πιστοποιήθουν οι scalp και στις δύο φρεγάτες …ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΕΟ ΤΑ mirage δεν κουβαλάνε κάθε μέρα sxalp ,έτσι και οι belharra δεν θα κουβαλάνε κάθε μέρα scalp,μόνο όταν γίνουν τρεις ή τέσσερεις θα κουβαλάνε οι δύο φρεγάτες κάθε μέρα scalp,το πολεμικό ναυτικό πρωτιμα τους αστερ από τους scalp

 30. Αν μπορουν οι διαχειριστες του σαιτ που εχουν παντα καλο ρεπορταζ για τις μπελαρα, να
  μαθουν και αν στις διαπραγματευσεις εχει τεθει θεμα αντισταθμιστικων η οχι, και αν γινετε και ποιο συγκεκριμενα.
  Πιο πανω στα σχολια γραφτηκε οτι για το 1,2 δις συμβολαιο για τις 4 γκοβιντ της ρουμανιας
  η ναβαλ γκρουπ τους εκσυχρονιζει 2 φρεγατες που μονες τους θα ειχαν κοστος αναβαθμισης 188 εκατομμυρια. Και το μισο να ειναι 100 εκατομμυρια, εμεις με 4 μπελαρα σε βαθος χρονου και συμβολαιο με πληρη οπλισμο και υποστηριξη να φτανει και να ξεπερναει τα 4 δις θα πρεπει να απαιτησουμε οχι να ζητησουμε ΑΩ αν οχι 400 εκατομμυριων, εστω 250-300.
  Απο πλοια ενδιαμεσης λυσης οι 2 λαφαγιετ που δεν εχουν στο προγραμμα να εκσυχρονισουν
  αναβαθμιζοντας μονο τους εξοσετ μπλοκ2 που εχουν σε μπλοκ3 με ελαχιστο κοστος
  μπορουν να μπουν αμεσα σε υπηρεσια και να αντικαταστησουν 2 απο τις 3 μη εκσυχρονισμενες S που εχουμε.
  Με εμβελεια εξοσετ3 στα 180-200 χιλ/ρα, τα πλοια ειναι ιδανικα να ακολουθουν το τουρκικο στολο στη ΝΑ μεσογειο απο αποσταση 200 χιλιομετρων, πραγμα που οι σουπερ βητα που εχουν τα ιδια οπλα λογω καιρου δεν μπορουν να κανουν.
  Απο αεροπλανα τωρα τα mirage 2000-5F εχει γραφτει οτι εχουν εξαντλησει σχεδον τις ωρες πτησης τους, και καθως ειναι και παραγωγης δεκαετιας 80, ισως και να μην μας ενδιαφερουν.
  Αντιθετα πιστευω τα διθεσια mirage2000D που ειναι παραγωγης δεκαετιας 90 και εχουν εκσυχρονισει ελαφρα 55 αεροσκαφη και θα τα εχουν σε υπηρεσια ως το 2040, εχουν μεγαλο ενδιαφερον για εμας καθως ριχνουν και σκαπλ απο την αρχη και μετα τον εκσυχρονισμο ριχνουν και μικα. Υπαρχουν και 15 mirage2000D που δεν εκσυχρονιστηκαν, αλλα ριχνουν σκαλπ απο την αρχη.
  Ειτε τα μεν ειτε τα δε μια μοιρα 12 αεροσκαφων θα μας ηταν πολυτιμη για να ριχνει τους σκαπλ.
  Και τελευταια εχουμε τον εκσυχρονισμο των Μεκο που αν ισχυει οτι θα τον κανουμε με 160 εκατομμυρια και θα ειναι μονο ρανταρ και ΚΣΜ και δεν θα υπαρχει αλλαγη οπλισμου τοτε
  και αυτον μπορουμε να ζητησουμε να μας τον κανουν σαν ΑΩ.
  Ειτε τα μεν ειτε τα δε

  1. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό, και όπως έχω πει σε άλλο σχόλιο, καθώς είμαι γκρινιάρης για την τιμή, θα την έβρισκα απόλυτα λογική την τιμή που μας δίνουν, αν έδιναν κάτι από αυτά που αναφέρεις, και πραγματικά έχεις δώσει μια άψογη λίστα.

   Ακριβώς αυτό!

 31. Σειρά πρέπει να έχει η εκκίνηση προμήθειας δυο ακόμα Type 214 στα οποία να τοποθετηθούν τα συστήματα που έχουν ήδη αγοραστεί για την αναβάθμιση των Type 209 που ακυρώθηκε.

  Θα είναι χαμηλού σχετικά κόστους αγορά και θα κρατήσει τις ισορροπίες με τους γείτονες κάτω από το νερό.
  Μετά SMX-31 ώστε να πάμε στην επόμενη γενιά super stealth υποβρυχίων στέλνοντας στο αγύριστο τους Γερμανούς.

  Τέλος κάπου διάβασα πως ενώ ήμασταν στο τελικό στάδιο για Γερμανικές τορπίλες, τελικά πάμε για τις Ιταλικές .
  Άντε με το καλό.

  -4 Belharra
  -6 Type 214
  -7 κορβέτες EPC , ελπίζω οι δικοί μας να ρίξουν στην συζήτηση και το σχέδιο της ALS σαν βάση που έχει καλά στοιχεία.
  – 4 Meko upgrade
  – 7 Θεμιστοκλής στα 87 μέτρα, όχι την ψαρόβαρκα που είδαμε στα διαφημιστικά …

  και έτοιμο το ΠΝ του αύριο.

  1. «Τέλος κάπου διάβασα πως ενώ ήμασταν στο τελικό στάδιο για Γερμανικές τορπίλες, τελικά πάμε για τις Ιταλικές .»

   Που ακριβώς το διάβασες;

   Μην πετάτε τέτοιου είδους σχόλια, αν δεν βάζετε παράλληλα και τις πηγές σας.

   Χωρίς πηγές, ακούγεται σαν σχόλιο καφενείου.
   Ράδιο Αρβύλα.

 32. Naval Group details FTI capabilities and programme development.

  The new-generation Thales EW suite with digital Sentinel radar-band electronic support measures (RESM), the Altesse-H communications ESM (CESM) system and provisions for radar jammers (RECM) and decoy launchers.

  Μαλλον ειναι εντελως καινουργια αναπτυξη ESM, και οχι αναβαθμιση του πολυ καλου των
  φρεμμ-γκοβιντ-χοραιζον.

  Μερικοι εδω μεσα απλα παραπληροφορουν.

  1. ʼAλλο ESM και άλλο ECM

   Μάθε τη διαφορα!

   https://www.ptisidiastima.com/no-jammer-no-decoy-launchers-for-the-french-frigates-fdi/

   https://www.navalnews.com/naval-news/2019/10/naval-group-starts-construction-of-amiral-ronarch-french-navys-1st-fdi-frigate/

   Therefore, the French FDI will have provisional measures for two additional VLS system, and they are fitted for but not with next generation COMINT systems, jammers and/or anti-missile decoy systems that are currently under study by the DGA (Directorate General of Armaments).

   Το τι σημαίνει #fitted for but not with# μπορείς να το καταλάβεις η να στο εξηγήσω??

 33. Καλημέρα σε όλους. Εύχομαι αυτά που δεν ανακοινώνονται σχετικά με τις δυνατότητες των πλοίων(και καλώς δεν ανακοινώνονται) να είναι πολύ καλά και σημαντικά ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Επίσης, το 2 + 2 να γίνει 4 + 2 και μετά κορβέτες με συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων και ρήτρα αποκλειστικότητας. Τα Υ/Β 214 τα παίρνουν τα μέμέτια ενώ πληρώσαμε εμείς την εξέλιξή τους. Ας μην πάθουμε το ίδιο με τις φρεγάτες. Το όποιο κόστος για ένα καλό οπλικό σύστημα είναι πάντα σχετικό και συνάρτηση πολλών παραγόντων. Θα δείξει…το σίγουρο είναι ότι δεν πήγαινε άλλο έτσι. Οι εξελίξεις τρέχουν και είμαστε πίσω.

 34. Νομίζω άδικα «σκοτώνεστε». Μέχρι να τις πάρουμε το Οθωμανικό Ναυτικό θα περιπολεί στο Αιγαίο οπότε τσάμπα χρήματα.
  Ανταλλακτικά δεν υπάρχουν για τα πλοία είναι αργά πια για δάκρυα. Το αποτέλεσμα δεδομένο.
  Όταν βγει ο Τούρκος θα γαυγίσουμε λιγάκι θα πει ένα ουστ και η ουρά στα σκέλια όπως γίνεται πάντα.

 35. Επειδή δεν έχω καμία όρεξη να ανοίξω διάλογο με άτομα που παραπληροφορουν ασύστολα, και προφανώς είναι βαλτοι, απευθύνομαι στους διαχειριστές της ιστοσελίδας και τους ρωτάω επειδή το ρεπορτάζ τους το θεωρώ το πλέον αξιόπιστο στον αμυντικό χώρο, και από πέρυσι τα γράψαν ότι το πλοίο θα έχει 32 vls και Ram, όταν άλλοι λέγαν 16 και χωρίς ciws, θα απαντήσουν λοιπόν σε αυτόν τον Ck που λέει το ρεπορτάζ τους ότι το πλοίο θα έχει 8 σκαλπ, και ecm-decoys, είναι παραμύθια όπως μου απαντάει παραπανω, και οι δικές του πηγές, ποιες είναι αυτές άραγε? Είναι οι σωστές.

  1. Ούτε βάλτος είμαι ούτε παραπληροφορώ ασύστολα!

   Ότι γράφω δίνω references/links! Δεν τα βγάζω από τη κεφαλα μου

   Τη κοινή λογική μου χρησιμοποιώ που μάλλον εσύ την έχεις switched off!

   Για τα ECM σου έγραψα παραπάνω. Μπορώ να σou δώσω και αλλα references αν θέλεις . Το Γαλλικό dogma ναυτικών επιχειρήσεων δεν προβλέπει ECM σε όλα τα πλοία λόγω κόστους

   Και εφόσoν οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται αρχικά να βάλουν ECMστα πλοία τους νομίζεις πως μπορούμε να αναλάβουμε εμείς το κόστος και το ρίσκο ανάπτυξης συστήματος σε νέο πλοίο με νέο radar ???

   Περί A70: Οι Γάλλοι τα πλοία τους τα έχουν παραγγείλει με 2A50 VLS MONO

   Ακόμα δεν έχουμε δει αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για να ενσωματωθούν το 3o A50 και το A7 που λέγεται πως θα έχουν οι ελληνικές [email protected]

   Για το A70: έχει γραφει πως οι Γάλλοι δεν έχουν available budget για ανάπτυξη
   Δες το
   https://www.meta-defense.fr/en/2019/10/30/the-fdi-of-the-navy-better-armed-thanks-to… 11/4/2019

   The National Marine version of the FDI includes reserves to allow the integration of a pair of
   SYLVER launchers (VERTical Launch System) A50 (ASTER 15 and 30) or A70 (MdCN) on the
   front end. The possibility of installing two SYLVER A70 (ie 2 SYLVER A50 + 2 SYLVER A70) is
   part of the desires of the French Navy but is not financed and would remain in the state a
   conservatory measure.

   Επίσης για το A70 υπάρχουν αναφορές πως δεν είναι Ακόμα έτοιμος για επιχειρησιακή χρήση με A30

   Τα παραπάνω δένουν με αυτό που έγραψε ο Δούρειος πως o A70 δεν θα είναι επιχειρησιακός στο πρώτο ελληνικό πλοίο το 2026

   Και βεβαια εάν ο A70 δεν θα είναι επιχειρησιακός δεν έχει νόημα να πάρουμε SCALP αρχικά όπως έγραφε η ΠΤΉΣΗ

   Που βλέπεις τη παραπληροφόρηση στα παραπάνω???

  2. Δεν πρόκειται να απάντηση κανενας στο Cκ και σε κανέναν CK … Ρεπορτάζ κανουν … Το θεμα που βαζει το CK ειναι αντιθετο με το ρεπορταζ και το Αρθρο !!!

   «»Ικανότητα στρατηγικής κρούσης σε μεγάλη απόσταση σε βάθος με χειρουργική ακρίβεια ικανό να πλήττει όλα τα τουρκικά κέντρα βάρους με βλήματα Scalp Naval. Κάθε πλοίο θα φέρει 8 βλήματα. «»

   «»και τέλος με ηλεκτρονικές παρεμβολές καθώς και αντίμετρα»»

   Και εδώ χωράει η ερώτηση !!! Τι άγνωστη λέξη εχεις?

   1. Ακριβώς !

    Συζήτηση κάνουμε με ανταλλαγή απόψεων βασισμένων σε ότι ανοικτή πηγή υπάρχει

    Εξήγησα παραπάνω με ποια δημοσιεύματα βγάζω κάποια συμπεράσματα

    Από μέσα δεν έχω πληροφόρηση αφού είμαι πάντοτε απέξω

    Μην μασάμε ότι sano μας σερβίρουν και προπάντων πρέπει
    να βγαίνουν και τα νούμερα!!

    Μέχρι και ΕaʼΝ υπογραφει η σύμβαση είναι όλα υπό συζήτηση!

    (Έτσι και υπογραφει τότε μπορούμε να κτυπάμε το κεφαλα μας!!!!!!
    gkapa gkoupa gkapa!!)

    1. Από σανό μπόλικο … Έφτασαν κάποιοι να διαδίδουν εξωφρενικές τιμές και εξοπλισμό για γέλια … Η πλάκα ειναι οτι στο παιχνίδι του »σανού » είχαν μπει όλοι … Κυβερνήσεις (κλασική αξια) ,ΠΝ , Γαλλοι ,Αμερικάνοι , Ναυπηγεια , δημοσιογράφοι ,μέχρι και ιδιωτικές εταιρίες !!!
     Εχω διαβάσει για τις bel μπορεί και 1000 αρθρα ελληνικα και ξενα ..Οτι ηθελε ο καθενας ελεγε … οτι σκέψη περνούσε απο κάποιον εσκεμμένη ή μη την πετούσαν … Ευτυχώς τελειώνει το σανομαρτηριο … οι MMSC ειναι Αμερικάνικη εγγύηση πρεσβείας .δεν θα έχει πολύ σανό !!!

 36. Το πιο αστείο μέσα στα σχόλια, είναι που γράφουν ένα σωρό άτομα για τα φανταστικά πράγματα που βλέπουν ως δεδομένο αλλά αυτά δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.
  Η κοινωνία αυτούς του χαρακτηρίζει ως τρελούς.

  Π.χ.
  Ναυτικοί CAMM-ER σε τετράδες.

  «Η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο»

   1. Η ΠΤΗΣΗ πουλάει συνέχεια απλόχερα μπλε εξοπλιστικό σανό.
    Από αυτόν που σας αρέσει και μάλιστα να τον καταπίνετε αμάσητο.

    Ο ΑΓΕΝ δεν μπορεί πρακτικά να αξιολογήσει κάτι το οποίο ακόμα δεν υπάρχει.

    Οι ναυτικοί CAMM-ER σε τετράδες, ούτε σε πρόχειρο χειρόγραφο σχέδιο σε χαρτοπετσέτα δεν υπάρχουν.
    Μόνο δημοσιεύματα υπάρχουν για αυτόν, από ΤΗΝ ΙΔΕΑ ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, ίσως να…
    Και όλοι εσείς οι τρελοί και βλάκες, αυτά τα δημοσιεύματα τα θεωρείται ως υπάρχουσα πραγματικότητα.

    Στα λόγια όλοι καλοί είναι… για να κοροϊδεύουν τα πρόβατα του μπλε κομματικού μαντριού.

    1. Αφου δεν σου αρεσει αυτη η πηγη αστην .Τ ο βρήκα πρωτο στη λιστα του Google και το εβαλα .

     Ας μιλησουμε για την Πηγη που συμφωνούμε και οι 2 defencereview
     https://defencereview.gr/fregates-belhrra-oi-teleytaies-technikes-met/

     Σε καθε περίπτωση ειναι δημοσίευση δηλώσεων του Ναυαρχου οτι ψαχνονται στο ΠΝ για CAMM .
     Προσεχε πριν αρχισεις και χαρακτηρίζεις άκομψα χωρις κανενας να σου εχει δωσει προσωπικο δικαωματα για αυτο .

     1. Καλά κάνουν και ψάχνονται sto GEN!!

      Ξαναγράφω πως ο CAMM-ER είναι Ακόμα υπό σκέψη

      Επιπλέον ο απλός CAMM έχει δοκιμαστεί σε quad pack μονο σε MK41 VLS

      https://ukdefencejournal.org.uk/camm-completes-qualification-trials-from-lockheed-martin-launcher-2/
      https://www.savetheroyalnavy.org/from-sea-wolf-to-sea-ceptor-the-royal-navys-defensive-shield/
      . Quad-packed Sylver is a theoretical niche capability for the UK and France but Lockheed Martin has already tested and proven the quad-pack concept for their Mk 41 VLS Extensible Launching System (EXLS

      Στο SYLVER δεν έχει βρεθεί Ακόμα πελάτης να πληρώσει για τη πιστοποιιηση

      Επιπλέον έχουμε ήδη ESSM πόσους διαφορετικούς τύπους πυραυλων μπορούμε να υποστηρίξουμε?

      Οι Γάλλοι είπαμε μονο ASTER!!

  1. γιατι δεν μπαινεις στο site της mbda να διαβασεις για τους camm και camm er που επειτα απο συνεργασια με τη lockheed και τη northon θα μπαινουν και στους mk41 και στους sylver και στον ExLS. Σιγουρα οι camm θα μπαινουν quad pack σε ολους τους εκτοξευτες. Επισης δεν εχουν πει οτι οι camm ερ δεν θα μπαινουν quad pack. Λογικα θα μπαινουν, αλλα στην χειροτερη των περιπτωσεων θα μπαινουν οι camm er duo pack. Τωρα τι θέμα εχεις με τους camm er δεν ξερω. Εγω αυτο που ξερω ειναι οτι οι bel θα εχουν 32 αστερ 30 και τα πλοια συνοδιας θα εχουν essm block 2. Απ την στιγμή λοιπον που οι μκ41 μπορουν να μπουν στις gowind (εχει γινει ηδη στις ΗΑΕ) τοτε θα εχουν εναν μκ41 και 1 α50 και 1 α70. Εαν παρουμε camm/ camm er θα ειναι καμια 300αρια για τις bel σε περιτωση που θα θελουν να υπαρχουν για καλο και για κακο. Επομένως σημιου θα εχουμε κυριως essm για να μας συμφερει οικονομικα απ τη στιγμη που συμμετεχουμε στο προγραμμα και περιοχης aster 30. Δυσκολο να παμε εξ ολοκληρου σε camm er. Η μονη περιπτωση ειναι να ειναι μακραν καλυτερος των essm block 2. Παντως επειτα απο ασκησεις ειπαν οτι οι camm er εχουν εμβέλεια 40+ km νομιζω. Μπες και διαβασε τα pdf στο site λοιπον.

  2. Επειδή έχει ανάψει η συζήτηση για τους Camm-ER.

   1) Οι Camm ER είναι προφανές ότι μπορούν να μπουν σε πλοίο και στα κελιά που έχουν αναφερθεί.

   2) Οι Camm-ER ίσως μπορέσουν να μπουν quad packed, ωστόσο ζορίζονται για την ώρα να τους βάλουν quad packed, καθώς λόγω του ER, έχουν το booster το οποίο είναι 3-4 εκατοστά πιο χοντρό. ΄Για την ώρα ίσως υπάρχει ελπίδα αλλά δεν είναι βεβαιο (νομίζω ότι η διάμετρος του κελιού είναι 50 κάτι εκατοστά, ο απλός Camm έχει περίπου 16 εκατοστά διάμετρο και ο ER έχει διάμετρο κοντά στα 20 εκατοστά, άρα θεωρητικά χωράει και ο ER απλά θα είναι πολύ πιο στριμωγμένος και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει αυτό)

 37. Καλησπέρα σε όλους.

  Romeo60, ανταπαντώ στο σχόλιο σου λίγο πιο πάνω.

  Περί ενημέρωσης…
  Ενημερώνομαι, όπως οι περισσότεροι, από τον Ειδικό Τύπο, κάνοντας βέβαια επιλογές συγκεκριμένων πηγών που θεωρώ πιο αξιόπιστα, όπως τρανό παράδειγμα το παρόν site. O Ειδικός Τύπος παρέχει ενημέρωση με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες και κάλυψη επίσημων γεγονότων, ομιλίες ηγεσίας, Επιτροπής της Βουλής κλπ κλπ κλπ. Επί αυτών σχολιάζω και κρίνω ως πολίτης.

  Περί Επιχειρησιακών Απαιτήσεων του ΠΝ
  Το ΠΝ σαφώς και γνωρίζει τις Απαιτήσεις του!. Το θέμα είναι αν κάποιος το ακούσει………..
  Όπως και τώρα, Romeo60, εδώ και χρόνια υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τις βασικές απαιτήσεις του ΠΝ, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό.
  Μια βασική, βασικότατη, απαίτηση ήταν και θεωρητικά είναι ακόμα, 6 ΝΕΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ – ΟΧΙ 2!
  Επιπλέον αν και όπως έχω ξαναπεί η διαχείριση της απόκτησης νέων φρεγατών από πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι αισχρή από κάθε άποψη, εδώ και 2 δεκαετίες that is, υπάρχουν κάποιες σταθερές, λίγες δυστυχώς. Μια από αυτές είναι ο αριθμός των διαθέσιμων Α/Α πυραύλων.
  Περί Επιχειρησιακών Απαιτήσεων του ΠΝ – FREMM «ΗΝ» saga…
  Είναι άκρως χαρακτηριστική η προσπάθεια το ΠΝ με το θέμα των FREMM «ΗΝ» όταν διατάχθηκε να αλλάξει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του και να αποδεχθεί την συγκεκριμένη κλάση, με απευθείας ανάθεση (στα ναυπηγεία Ελευσίνας πάλι λόγω σκοπιμοτήτων). Οι πληροφορίες για το εν λόγω πρόγραμμα είναι πολλές και τις βρίσκεις σε πολλαπλές πηγές. Αν και αναγκαστικά δέχτηκε το περιστρεφόμενο ραντάρ PESA, Herakles, ενώ μέχρι τότε ζητούσε AESA σταθερών διατάξεων, επειδή απλά τότε οι Γάλλοι αυτό προσέφεραν (…), έκανε το παν στο πλαίσιο των αστείων περιθωρίων που του άφηνε η τραγελαφική στρατιωτική διπλωματία του Καραμανλή του «κοντού», για να αυξήσει των αριθμό των πυραύλων και να βάλει σοβαρό CIWS. O ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ στο συγκεκριμένο θέμα «έκλεισε» στους 24 MICA VL ΕΠΙΠΛΕΟΝ των 24-32 Aster-30 KAI πρυμναίο ΟtoMelara-Strales 76mm, αποδεχόμενο τα έξτρα κόστη και το radar 2ο STING. Ε(!), και τότε κάτι ήξερε το ΠΝ δεν νομίζεις;
  Περί Άσπρου-Μαύρου…
  Μάλιστα…
  – Σέρνεται η αγορά 2 φρεγατών αντί 6, με απευθείας ανάθεση και με ατελείωτους συμβιβασμούς σχεδόν παντού. Τί θέλεις να πούμε, μπράβο που τα κάναμε σκ…;
  – Η μόνη λύση για να πάρουμε 6 είναι από ό,τι φαίνεται οι 4 MMSC με απευθείας ανάθεση πάλι, η προώθηση των οποίων κυοφορείται εδώ και κάποιο καιρό. Εδώ τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, ποιος τις ορίζει, ο Άδωνις(…);
  Εκτός του γεγονότος της πολυτυπίας λόγω των εντελώς διαφορετικών σκαφών και συστημάτων υπάρχει και το θέμα της ανεπάρκειας τους. Μιλάμε για ένα σχέδιο εντελώς ανεπαρκές σχεδόν στα πάντα που η LM ψάχνει τρόπο να κρατήσει σε παραγωγή ύστερα από την «απόρριψη» του LCS από USN. Βρήκε και την συνήθη λύση, να το πουλήσει στην Σαουδική Αραβία και ακολούθως στράφηκε και στο Ελλαδιστάν. Τί θέλεις δηλαδή να χαιρόμαστε για την ξεφτίλα της αντιμετώπισης μας; Για το γεγονός ότι δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα από το παρελθόν;
  – Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και αναζητούνται λύσεις μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από πιθανή αγορά MMSC κι άλλες ιστορίες για αγρίους. Με άλλα λόγια, προσπαθούμε ακόμη να την βγάλουμε τσάμπα και να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Να χαιρόμαστε γι’ αυτό;
  – Τορπίλες έχεις δει εσύ; Γιατί εγώ δεν έχω δει παρά το γεγονός πως ο αριθμός προς απόκτηση έχει περικοπεί. Υπάρχει παραπληροφόρηση σ’ αυτό;
  – Αφού μείναμε από περιπολικά γίνεται προσπάθεια απόκτησης σκαφών Island της Αμερικανικής Ακτοφυλακής – αφού αφήσαμε τόσα ΤΠΚ Type-143A Gepard να πάνε scrap… Φαντάζομαι εδώ τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, τις ορίζει, ο Κουμουτσάκος(…);
  – Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια κατάσταση χύμα που δεν προμηνύει τίποτα εκτός από τα ίδια…
  – Όταν σε μερικά χρόνια από τώρα θα επέλθουν σοβαρές εξελίξεις όπως τα όπλα λέιζερ με τις συνοδές τεχνολογίες (πχ συσσωρευτές ενέργειας πολύ ανώτεροι των σημερινών) θα δούμε την ανάγκη αναβάθμισης αλλά θε μιλάμε για «ατυχείς» επιλογές, όπως τώρα μιλάμε για τον Μκ-48 και το σονάρ των ΜΕΚΟ…
  – Ως μια εναλλακτική ενδιάμεση λύση, παλιό περιοδικό του χώρου αναφέρει πως εξετάζεται η αύξηση των περιπολιών Γαλλικών στην ΝΑ Μεσόγειο… Εκτός τις θλίψης και της οργής για το ότι αυτό λογίζεται ως ενδιάμεση λύση θα πω ότι προφανώς κι αυτό μπήκε μέσα στις διαπραγματεύσεις για τις Belharra…
  Eγώ αυτή κατάσταση βλέπω και μου φαίνεται μάλλον μαύρη… Αν θεωρείς ότι παραπληροφορώ πες μου.

 38. Θα βγαλει η γλωσσα μου μαλλια να το φωναζω.
  Οποιοδηποτε σκαφος επιφανείας μεγαλυτερο απο πυραυλακατο παιρνει το Ναυτικο, πρεπει να εχει ως κυρια αποστολη τον ανθυποβρυχιακο πολεμο. ΑΝ χρειαζομαστε επειγοντως νεα πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου, μπορουμε να παρουμε καλες, μικρες ανθυποβρυχιακες φρεγατες στο 1/3 της τιμης. Δεν χρειαζομαστε πανακριβες αντιαεροπορικες φρεγατες, η ΠΑ και η επιγεια αεραμυνα μπορουν να καλυψουν τον Στολο επιφανείας στο Αιγαίο.

  Αντιλαμβανομαι οτι πρεπει να δωσουμε μια μεγαλη στρατιωτικη παραγγελια στον μεσιέ Μακρόν για σπουδαιους πολιτικους λογους. Ιδου λοιπόν:

  συμβαση FOS των Mirage-2000 280.000.000
  επαναπιστοποιηση οπλων των Mirage-2000: 120.000.000
  Τορπιλλες υποβρυχιων F21 : 150.000.000
  Πυρομαχικα αρματων 120 mm : 150.000.000
  συμβαση FOS για τα ελικοπτερα NH-90 και Super Puma: 50.000.000
  Μεχρι εδω, 750.000.000.

  ΑΝ αγορασουμε απο τους Γαλλους και καποια αλλα πραγματα λιγοτερο «θορυβώδη» αλλα παρα πολυ ουσιαστικα (πχ φορτηγα αυτοκινητα, μεσα διαβιβασεων και EW, αναβαθμιση δικτυου αεραμυνας κλπ), φθανουμε αισιως το 1 δισεκατομμυριο ευρω. Ενα αξιοπρεπεστατο πακετο. Ο μεσιέ Μακρόν θα επρεπε να ειναι ικανοποιημενος.

  Και τον μεσιέ Μακρόν μπορουμε να ικανοποιησουμε, και ουσιαστικα να ενισχυθουμε μα επαντος ειδους συγχρονο γαλλικο εξοπλισμο.

  Πρεπει επιτελους να βαλλουμε μυαλο.

  1. Προφανως δεν γινετε να βγαινει ο στολος να ψαχνει υποβρηχια και απο πανω να πεταν αντιπαλα αεροσκαφοι , δωρων άδωρων .
   Η αποστολες ειναι πολλων ειδων και ταυτοχρονες !!! Για αυτο και βλεπεις τα παντα πανω σε πλοια .

   1. @Digenis

    Στο Αιγαιο που μας ενδιαφερει, ο Στόλος Επιφανειας βρισκεται υπο την προστασια των μαχητικων, του δικτυου αεραμυνας και των αντιαεροπορικων πυραυλων της ΠΑ . Για να δοθουν λεφτα σε πανακριβες αντιαεροπορικες φρεγατες;

    Ακου μια φωνη απο το Υπερπεραν:

    «Κυριοι βουλευτες, κατανοω τις αναγκες ολων των Κλαδων, ομως τη νικη στο Αιγαιο δεν θα μας τη δωσουν οι φρεγατες, αλλα η Αεροπορια»

    Τα λογια αυτα τα ειπε ενας παλαιος πολιτικος, απο το βημα της Βουλης των Ελληνων, το Μαρτιο του 1998. Δεν σου ηταν αγνωστος ο ανθρωπος αυτος: Λεγοτανε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.

    Αλοιμονο, ο Κούλης δεν κληρονομησε το μυαλο του πατρος του.

    1. Οποιος στολος περιμενει την αεροπορια για να βγει σωως ειναι αυτόματα σε αμυντικη θεση και δεν μπορει να εκτελεση αποστολες με ολες τις παραμέτρους !!!

     Ποτε ποτε μα ποτε δεν ειπα οτι ο στολος πρεπει να παρει προτεραιοτητα εναντι της αεροποριας. Αν ειχαμε κανονικη ναυτικη αεροπορια με Mirage ενταγμενο στο ΓΕΝ τωρα θα ειχαμε αλλη συζητηση … Αφου λυσουμε το μεγα προβλημα του στολου μετα εχουμε σειρα για συζήτηση F35 .Θα εχουν αποσυρθεί μεχρι τοτε και οι παπανζες S300 και θα γίνουν και upgrade οι πατριοτ .

     1. Κανενας Στολος Επιφανείας δεν πηγε να πολεμησει μακρια απο τις ακτες του χωρις αεροπορικη καλυψη μετα το 1941.

      Αυτα τα περι «ναυτικης Αεροποριας» δεν μπορει να λεγονται σοβαρα. Το ΠΝ δεν ειναι US Navy. Σε λιγο θα ακουσουμε για «ναυτικο πεζικο» οπως ειχε η ΕΣΣΔ, ή για ανεξαρτητο Σωμα Πεζοναυτων οπως στις ΗΠΑ.

      Αντιπαρερχομαι τα περί F35, τα οποια ειναι σεναρια επιστημονικης φαντασιας. Οταν ο ανθρωπος κανει αποικίες στον Αρη, τοτε θα παρουμε και εμεις F35.

      «Παπάτζες» οι S300 ; O,τι πεις, φιλε μου…

 39. Δεν φταιει μονο ο Κούλης για αυτην την τραγελαφικη κατασταση, με τις ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ Μπελχαρες των 3 δισ. ευρω.
  Φταινε και οι ναυταίοι, και ο απερίγραπτoς κλαδικος εγωσιμός τους.
  -Θελανε λεει αναβαθμιση των ΑΦΝΣ, και μαλλιστα σε δικη τους «Ναυτικη Αεροπορία» (!) ,για να σχηματιζουν τακτικη εικονα επιφανείας, την οποια ομως θαυμασια μπορουσαν να τους προσφερουν τα ιπταμενα ρανταρ της ΠΑ.
  -Θενε «αντιαεροπορικες φρεγατες» ωστε «να μην εξαρτωνται τοσο πολυ απο την ΠΑ», η οποια ομως ειναι απολυτως ικανη να τους προσφερει επαρκη αεροπορικη καλυψη.
  -και θενε και δικη τους πλατφορμα εκτοξευσης Scalp, καιτι που επεισης κανει μια χαρα η ΠΑ, με τα Mirage 2000-5.

  Καποιος πρεπει να τους συμμαζεψει.

  1. Αλλο η αεροπορικη καλυψη , αλλο η αντιαεροπορική άμυνα , αλλο η απαγόρευση προσβάσης σε περιοχες της αντίπαλης πολεμικής αεροπορίας .

   1.
   Αεροπορικη καλυψη σημαίνει οτι ο στολος ειναι ηδη σε μειονεκτική θέση (είναι το θήραμα) απο αντίπαλη αεροπορία , δεν μπορει να κανει και πολλα ,περιμένει την δικη του αεροπορια να τον διασώσει === Ζωρισμενος πριν ακομα αρχισει η μαχη που περιμένεις να σωθεί από το ΓΕΑ .
   2. Αντιαεροπορικη άμυνα σημαίνει οτι μπορει να αμυνθεί και να αποκρουση την Επίθεση ,οτι ερθει απο την φιλια ΠΑ θα ειναι επικουρικα
   3. Απαγόρευση περιοχής σημαίνει οτι εχει επιθετική διαταξη και κυνηγαει αντι να ειναι το θήραμα = Επιθετικός στολος με ελεγχο του αερα με ή χωρις φίλια αεροπορία …

   Σαν διαβαθμιση ικανοτήτων των δεστω .

   ΥΓ
   1. οι Bel εχουν 2,4 οπως εχει οριστει στο ΕΜΠΑΕ .
   2. οι Scalp απενεργοποιουν τις δυνατοτητες τους εχθρου ειτε για λιγο ειτε για μεγαλο χρονικο διαστημα με αποτελεσμα να γινονται ευκολα θηραματα στην επιθεση που θα ακολουθήσει …
   Πχ καταστρέφεις υποδομες σεναυσταθμους και βασεις ,δεν μπορουν να ανεφοδιαστούν για μια μερα και η ΠΑ τους σαρώνει .

   1. Καλά κρασιά!!

    Κάτσε να δούμε εάν τα πλοία είναι με a70 vls Εάν δουλεύει ο A70 VLS
    και εάν πάρουμε scalp naval …αρχικά!!

    Είπαμε ο κάθε MdCN είναι το ισοδύναμο μιας Mk83 (1000 lb exposives!0

    Εάν νομίζεις ότι με 8+8 θα κανεις τέτοια ζημια μάλλον νομίζεις πως έρχονται με κάνα tactical nuclear warhead!!

    1. Καλα κρασια εχει ο Λαζαριδης .

     Οσον αφορα το αρθρο …

     «»Ικανότητα στρατηγικής κρούσης σε μεγάλη απόσταση σε βάθος με χειρουργική ακρίβεια ικανό να πλήττει όλα τα τουρκικά κέντρα βάρους με βλήματα Scalp Naval. Κάθε πλοίο θα φέρει 8 βλήματα. «»

     «»και τέλος με ηλεκτρονικές παρεμβολές καθώς και αντίμετρα»»

     Και εδώ χωράει η ερώτηση !!! Τι άγνωστη λέξη εχεις?

  2. Η ΠΑκαι οι patriot καλοί ειναι για Αιγαίο…αλλά για ένα Αιγαίο με S400 και ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να βοηθήσουν το πολεμικό ναυτικό ….μόνο τα mirage 2005 μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα ,όλα τα άλλα αεροσκάφη είναι στην συνχρονη εποχή αχριστα με τους πειραυλους που φέρνουν….ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΑΓΩΡΑΣΟΥΜΕ ΣΥΝΧΡΟΝΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ Viperθα έχουμε ελπίδες η ΠΑ να μπορέσει να συνεχίζει να υποστηρίζει το πολεμικό ναυτικό…αλλιος κλαψτα….. Χαράλαμπε

  3. NF

   Ανεξάρτητα απο το πλοίο που θα επιλεχθεί για μια αντικατάσταση φρεγατών στο ΠΝ, αυτή την αντιπαράθεση μεταξύ ΠΝ – ΠΑ μπορεί να την χειροτέρεψε και η θέση της αεροπορίας που αν ισχύει αυτό που ακούστηκε υποστήριζε ότι το ναυτικό δεν θα έπρεπε να πάρει πυραύλους ΑΑ μεγάλης εμβέλειας.
   Αν η ΠΑ υποστηρίζει όντως αυτή την θέση και λογική ενώ δεν μπορεί να παρέχει αρκετή αεροπορική κάλυψη στην ΑΜ -όπου θα έπρεπε να έχει ναυτική παρουσία η Ελλάδα- επειδή είναι πολύ μεγάλη απόσταση απο τις αεροπορικές βάσεις των ελληνικών μαχητικών ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα για εναέριο ανεφοδιασμό ώστε να μπορεί να επεκταθεί η ακτίνα δράσης της ΠΑ, το ΠΝ έχει ένα επιχείρημα να επιμένει στην απόκτηση πλοίων με αξιόλογη αντιαεροπορική άμυνα μεγάλης εμβέλειας αυτό δεν είναι ακριβώς κλαδικός εγωισμός αλλά μια πρόβλεψη να προστατέψει τον στόλο απο εναέριες απειλές σε περιοχές που δεν φτάνει το χέρι της πολεμικής αεροπορίας αφού δεν φρόντισε για τα απαραίτητα μέσα όπως οι Τούρκοι που σήμερα προσφέρουν αεροπορική κάλυψη στα πλοία που επιχειρούν στα παραλία της Λιβύης.

   Έκανε και η ΠΑ αρκετές λανθασμένες επιλογές που έχουν σήμερα συνέπειες για όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων, αφού και αυτή αποφάσιζε με κλαδικά κριτήρια και εγωισμό, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι με τα μέσα που επιλέγει δεν θα μπορεί να έχει παρουσία ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία εθνικού ενδιαφέροντος.

   Όσον αφορά την προειδοποίηση μέσο μεταφοράς τακτικής εικόνας στην επιφάνεια της θάλασσας απο τα ΑΣΕΠΕ της ΠΑ, δεν αρκούν ούτε είναι τα ιδανικά μέσα για αυτή την εφαρμογή και αποστολή, αν ήταν διαφορετικά εκείνοι που αγόρασαν E-7 και P-8 θα πρέπει να είναι η ανόητοι η αδιόρθωτοι με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, που δεν νομίζω να ισχύει αφού είναι πολλά τα έξοδα για να έχει και τα δυο συστήματα.
   Αν μιλούσαμε για ένα GlobalEye που φέρει και επιπλέον ένα ραντάρ για ναυτική επιτήρηση και με δυνατότητα GMTI για αναγνώριση και παρακολούθηση στόχων στο έδαφος θα ήταν αλλιώς αλλά όχι για το Erieye.

   Για να μη παρεξηγηθώ δεν υποστηρίζω την απόφαση του ΠΝ για τα Orion, αφού ήταν υπόθεση άρπα κόλα χωρίς σοβαρή προμελέτη η και λάθος της ΛΜ που δεν ήξερε η ξέχασε ότι τα αεροσκάφη που μας μετέφεραν ήταν εξαρχής ασύμβατα με τις νέες πτέρυγες, η και μια ζαβολιά του ΠΚ που ήθελε να δίνει συμβόλαια στους αμερικανούς για να του προσφέρουν ταξίδια στην Αμερική που δεν αποκλείεται εντελώς.

   1. @Ndgi

    1. Δηλαδη με τις Μπελχαρες ο Στολος Επιφανειας του ΠΝ θα καταναυμαχησει τον Τουρκο στα ανοιχτα της Κυπρου χωρις το φοβο της τουρκικης Αεροποριας; Χμμμμμ………
    Αντιτορπιλλικο D80 HMS Sheffield. Τεθηκε σε υπηρεσια το 1975, ηταν εξειδικευμενο πλοιο αεραμυνας περιοχης, εφερε βληματα Sea Dart, και γενικως την τελευταια λεξη της αντιαεροπορικης τεχνολογιας της εποχης. Η μοιρα του; Βυθιστηκε στα Φωλκλαντς στις 2/5/1982 απο 2 αεροσκαφη Super Etendard της Αργεντινης, με 2 πυραυλους Exocet, εκ των οποιων ο ενας βρηκε στοχο. Ενα βλημα, ενα πλοιο……..Ουτε καν επιθεση κορεσμου. Ξυπνα φιλε μου.

    2. Υπαρχει ενας πολυ καλυτερος και φθηνοτερος τροπος να επιχειρησει το Ναυτικο στην Κυπρο. ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ.

    3. Πώς να παρει η Αεροπορια ιπταμενα τανκερ, οταν οι Ναυταιοι τρωνε ολα τα λεφτα στα ΑΦΝΣ και τις Μπελχαρες ; Εσυ λες, να δωσουμε 3 δισ. για να παρουμε 2 αντιαερορπορικες φρεγατες, να παμε Ανατολικη Μεσογειο. Εγω λεω, να δωσουμε 600-700 εκατομμυρια, να παρουμε 3 ιπταμενα τανκερ. Ποιός απο τους δυο μας εχει την πιο σωστη και πιο ρεαλιστικη προταση;

    4.Απο την ιστοσελιδα της ΠΑ.
    Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τέσσερα (4) αεροσκάφη, τα οποία ανήκουν στην 380 Μοίρα Αεροφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (Μ.ΑΣΕΠΕ).Οι αποστολές που δύναται να εκτελέσει, είναι οι ακόλουθες:
    Δημιουργία διευκρινισμένης εικόνας αέρος και επιφανείας.
    Ανταλλαγή πληροφοριών (μέσω DATA LINK & VOICE) με Μονάδες Αεράμυνας και ΠΝ.
    Έλεγχος Α/Φ αεράμυνας και υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων.
    Υποστήριξη των διαδικασιών ελέγχου εκπομπών (Emission Control – EMCON) των επιγείων Radars καθώς και των Μονάδων επιφανείας.
    Συλλογή και καταγραφή ηλεκτρονικών πληροφοριών (ESΜ – ELINT).
    Παροχή αεροναυτιλιακής βοήθειας.
    Υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

    https://www.haf.gr/arsenal/erieye-emb-145h-aewc/

    Συμπερασμα: Αυτα που θα μπορουν να κανουν τα εκσυγχρονισμενα ΑΦΝΣ, τα εκαναν και τα ΑΣΕΠΕ της ΠΑ. Αλλα οι ναυταίοι θελανε δικη τους «Ναυτικη Αεροπορια». Κοστος 400.000.000 $$. «Λεφτα υπαρχουν», που ελεγε και ο ΓΑΠ!

    5. Λες για ζαβολια του Πανου Καμμενου σε σχεση με τα ΑΦΝΣ. Αναμφιβολλα αυτος εχει την νομικη και ποινικη ευθυνη, αφου αυτος υπεγραψε. Ομως η πολιτικη και ηθικη ευθυνη δεν ειναι μονο δικη του. Το προγραμμα ειχε δρομολογηθει απο την Κυβερνηση του Αντωνακη Σαμαρα, και δη ως κορυφαια προτεραιοτητα, ενω το ηθελαν και οι Ναυταίοι, με πρωτο τον τοτε Αρχγηγο Βαγγελη Αποστολακη. Αληθειες να λεμε, χωρις κομματικες παρωπιδες.

    1. Πρώτα απο όλα ας ξεκαθαρίσουμε ότι με ειρωνίες και εξυπνάδες δεν μπορεί να γίνει εποικοδομητική συζήτηση για ένα θέμα που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε κομματική αντιπαράθεση η «κουβεντούλα» για πολιτικά πρόσωπα.

     Νομίζ ότι γνωρίζω αρκετά καλά την ιστορία στον πόλεμο των Μαλβίνας, όπως αποκαλούν οι Αργεντίνοι τα επίμαχα νησιά.
     Οπότε δεν μου λες κάτι καινούργιο για τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

     Έγραψα επίσης «ανεξάρτητα απο το πλοίο που θα επιλεχθεί», οπότε δεν έχει σημασία αν θα είναι το γαλλικό η το αμερικανικό η οποιαδήποτε άλλο, αφού ως γνωστόν όλα συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο αν φάνε έναν πύραυλο σε κρίσιμο σημείο. Η δυνατότητα AAW δεν είναι εγγύηση για αυτό, και νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε όσους ασχολούνται με αυτά τα θέματα.
     Συνεπώς το ότι βαδίζω στο σκοτάδι είναι ένας αστήρικτος ισχυρισμός που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Επειδή νομίζω ότι έχω αρκετά καλή πληροφόρηση για συστήματα και δυνατότητες που έχουν, και περιορισμούς που υπάρχουν επίσης σε κάθε σύστημα, άσχετα ποιός το λειτουργεί η το χρησημοποιεί.

     Εγώ δεν λέω πουθενά πόσα θα έπρεπε να δώσουμε για να πάρουμε φρεγάτες σε οποιαδήποτε διαμόρφωση, αλλά αυτές που λέει ότι χρειάζεται το ΠΝ αφού αυτό θα ασχοληθεί και θα πολεμήσει αν χρειαστεί με αυτές. Οπότε και αυτό είναι δικιά σου ερμηνεία.

     Εγώ μπορώ να επισημάνω μόνο μερικά σημεία τα οποία θεωρώ σημαντικά και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη.

     Η αεροπορία είχε πολλά χρόνια την ευκαιρία -η μάλλον ευκαιρίες- να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απόκτησης αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, όπως το έκανε η ΤΗΚ, πρίν ακόμα εμφανιστούν οι γαλλικές φρεγάτες όχι ως μακέτες σε ναυτική έκθεση αλλά ούτε κάν στην φαντασία δεν υπήρχαν. Αλλά δεν ήθελε να αποκτήσει αεροσκάφη ανεφοδιασμού, όπως δεν ήθελε και συστήματα αυτοπροστασίας για τα μαχητικά, αφού ορισμένοι υψηλόβαθμοι φωστήρες στο ΓΕΑ τα θεωρούσαν «περιττά λιλιά» όπως μεταφέρθηκε σε μαρτυρίες στελεχών. Οπότε όσον αφορά εμένα δεν έχει το ελαφρυντικό του οικονομικού σαμποτάζ απο τα σχέδια του ΠΝ που θα απορροφήσουν τα χρήματα ώστε να μην περισσέψουν για την ΠΑ.

     Έχω φέρει πολλές φορές το θέμα εναέριος ανεφοδιασμός για την ΠΑ σε συζητήσεις, και κάθε φορά έβγαιναν ειδικοί και έλεγαν ότι είναι ασύμφορο και ανέφικτο για την ΠΑ, οπότε συμπεράνω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αυτήν την δυνατότητα που ισοδυναμεί με μια συνειδητή υποχώρηση της απο δράση σε περιοχές που ξεπερνούν την εμβέλεια των υπαρχόντων ελληνικών μαχητικών, και έτσι έχει σειρά το ΠΝ να φροντίσει όσο το δυνατόν να λύσει το πρόβλημα με δικά του μέσα.

     Ωραία η περιγραφή της ΠΑ για τα ΑΣΕΠΕ και τις δυνατότητες, αλλά έχω μια αμφιβολία ότι μπορούν να τα κανουν όλα ταυτόχρονα και όπου χρειάζεται, αφού έχει υποθέσει περισσότερες φορές -πάλι απο ειδικούς σε ελληνικά φόρουμ- ότι τα ΑΣΕΠΕ θα είναι πολύ ευάλωτα σε περίπτωση πολέμου, οπότε δεν μπορούν να παρέχουν υποστήριξη η εικόνα στα πλοία του ΠΝ που θα επιχειρούν στην ΑΜ, οπότε η μπάλα πήγε πάλι στο ΠΝ.

     Ξαναγράφω ότι δεν υποστηρίζω την απόφαση για τα Ορίον, και ελπίζω να ληφθεί επιτέλους το μήνυμα, για να μην λέμε συνέχεια τα ίδια.
     Επαναλαμβάνω επίσης ότι τα P-8 όπως και τα Swordfish και άλλα αεροσκάφη του είδους, έχουν τον λόγο που υπάρχουν στην αγορά και σε υπηρεσία, αν η ΠΑ τα ήξερε πλα καλύτερα, σήμερα δεν είμασταν σε αυτήν την δύσκολη θέση, αλλά προφανώς δεν τα ξέρει, αφού δεν φροντησε για τα μέσα που της έδιναν δυνατότητα για μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, για αυτό συμβιβάζεται με σμηναρχίες μάχης σε νησιά που έσπρωξε κοντά στα σύνορα με την Τουρκία για να έχει σύντομη παρουσία σε ορισμένε σημεία. Στην ΑΜ όμως όπου δεν υπάρχουν κατάλληλα νησιά για εγκατάσταση σμηναρχίας μάχης όπως στο ανατολικό Αιγαίο, δεν έχει παρουσία.
     Χρήματα είχε και επέλεξε να τα επενδύσει σε άλλα σημεία όπως μαχητικά και Πάτριοτ, η τη. αναβάθμιση μερικών αεροσκαφών, ενώ φαίνεται να μην της περισσεύουν ούτε για εκπαιδευτικά για να αποσύρει επιτέλους τα απαρχαιωμένα αεροσκάφη. Φταίει το ΠΝ για όλα αυτά, που έχει να αγοράσει πλοία πάνω απο 20 χρόνια;
     Προσωπικά δεν νομίζω ότι είναι έτσι;

     Συμφωνούμε ότι τα υποβρύχια είναι ένα μέσο αποτροπής, αλλά δεν είναι φθηνά και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε ότι δεν αρκούν για επίδειξη στον αντίπαλο, αφού δεν πρέπει να φαίνονται η να φανερώνονται, αλλά να συλλέγουν πληροφορίες και να χτυπούν με πραγματικά πυρά αντίπαλα πλοία σε περίπτωση πολέμου. Χρειάζονται όμως και αυτά υποστήριξη απο αέρος και θαλάσσης δεν είναι εντελώς ανεξάρτητα, ειδικά σήμερα που υπάρχουν πιο αποτελεσματικά ανθυποβρυχιακά μέσα.
     Οι γείτονες δεν αγοράζουν για πλάκα τον IDAS, η επειδή είναι συλλέκτες όπλων, αλλά επειδή υπάρχει συγκεκριμένη εφαρμογή για το όπλο στο σημερινό πεδίο μάχης.
     Όσοι έχουν ασχοληθεί με τα αμερικάνικα και ρωσικά υποβρύχια που έχουν επίσης ρόλο αποτροπής στους σχεδιασμούς, θα γνωρίζει ότι και αυτά υποστηρίζονται απο εξειδικευμένα αεροσκάφη, ώστε να λαμβάνουν ενημέρωση του τι γίνεται στην περιοχή που περιπολούν. Στον σχεδιασμό του RN της Αγγλίας π.χ. τα P-8 όπως και πρίν τα Nimrod θα έχουν και τον ρόλο υποστήριξης των Vanguard η και των Astute-Class, δεν αγοράζονται μόνο για να κόβουν βόλτες γύρο απο το νησί η στα στενά της εξόδου προς τον ατλαντικό όπου υπάρχει το δίκτυο SOSUS.

     Όσον αφορά το σημείο με τις κομματικές παρωπίδες, αυτό σίγουρα θα ταίριαζε σε μερικούς άλλους σχολιαστές εδώ μέσα και αλλού αλλά όχι σε εμένα, και θυμάμαι να το έχω ξεκαθαρίσει σε προηγούμενες συζητήσεις εδώ στα σχόλια.

     1. Εγω δεμ ειπα να μην παρουμε γαλλικες φρεγατες ΑΑW και να παρουμε αμερικανικες. Εγω ειπα να μην παρουμε ΚΑΘΟΛΟΥ αντιαεροπορικες φρεγατες. Τωρα, αν μας δινανε τζαμπα Τico ή Arleigh Burke οι Αμερικανοι, ας τα παιρναμε.

      Τα πλοια δεν τα αγοραζουε για να «κανουν επιδειξη στον αντιπαλο», αλλα για να τον βυθισουν και να αποκοψουν τις θαλασσιες συγκοινωνιες του.

      Αυτο με τα » περιττα λιλια» το ειχε πει ο κομματικως διορισμενος Πτεραρχος Κουρής. για να διευυκολυνει τον Αντρεα, ωστε να μη δωσει λεφτα για συστηματα αυτοπροστασιας. Μολις εφυγε αυτος και ο Αντρεας, αγοραστηκαν συστηματα αυτοπροστασιας.

      Και βεβαια ηθελε ανεκαθεν εναεριο ανεφοδιασμο η ΠΑ. Αλλα δεν εφταναν τα λεφτα που της εδιναν.

      Ενα υποβρυχιο 214 κανει 500.000.000. Με τα λεφτα που πεταμε στις 2 Μπελχαρες παιρναμε 5 υποβρυχια AIP , με αφθονες τορπιλες και sub-Harpoon ! ΕΙμαστε τρελλοι για δεσιμο.

      Ολα μονοι τους θελουν να τα κανουν οι ναυταίοι. Ε, λοιπον, πρεπει καποτε να αποδεχθουν την διακλαδικοτητα, και αν δεν την δεχθουν με το καλο, να τους επιβληθει με το αγριο.

      Θα ειναι ευαλωτα τα ΑΣΕΠΕ, που θα πετανε πανω απο την Ευβοια, που θα προστατευονται απο μαχητικα της ΠΑ, που θα μπορουν να δουν απο τεραστιες αποστασεις τα αντιπαλα μαχητικα και να απομακρυνθουν εγκαιρως, και δεν θα ειναι ευαλωτες οι τετρακινητηριες ελικοφορες φαλαινες που λεγονται P3 Orion;

      Υποθετω οτι και τα ΑΣΕΠΕ μπορουν να στελνουν σηματα στα υποβρυχια, και να κομα δεν μπορουν, μποριε να τους εγκατασταθει ο σχετικος εξοπλισμος τηλεπικοινωνιων.
      Και επιπλεον μπαινω στον πειρασμο να θυμισω οτι στις 21/7/ 1974 Ω21:30 ο Αραπακης μετεδωσε θαυμασια στα υποβρυχια Γλαυκος και Νηρευς την διαταγη να γυρισουν πισω, αν και ευρισκοντο πια 88 ν.μ. δυτικως των ακτων της Κύπρου. Και χωρις να εχει Orion……..

      Λεμε οτι ο στολος των φρεγατων ειναι 40 ετων και θελει ανανεωση. Ο στολος των υποβρυχιων, δεν θελει ανανεωση; Απο τα 11 που εχουμε, τα 7 ειναι 40-48 ετων! Μια φρεγατα 50 ετων τουλαχιστον ταξιδευει με ασφαλεια, δεν κινδυνευει το πληρωμα. Ενα υποβρυχιο 50 ετων, ταξιδευει με ασφαλεια 300 μετρα κατω απο το νερο; Οι πιεσεις στο βυθο καταπονουν εντονα το κητος, υπαρχει θεμα δομικης κοπωσης, οπως με τα αεροπλανα, δεν μπορει να μεινει σε υπηρεσια 60 χρονια, δεν ειναι σαν τις φρεγατες.

     2. NF

      Η θέση να μην πάρουμε πλοία AAW αν είναι να τα πληρώσουμε, αλλά να τα πάρουμε αν μας τα δώσουν δωρεάν είναι αντιφατική, αφού παραπέμπει και σε νοοτροπία τζαμπατζή που ενώ θα ήθελε να τα έχει όλα δεν θέλει να τα πληρώσει.
      Προσωπικά μου φαίνεται και οξύμωρο σαν σκέψη, αφού απο την μια υποστηρίζεις ένα όχι σε πλοία AAW αλλά λες ταυτόχρονα ότι αν έρθουν ως δωρεάν παραχώρηση είναι ευπρόσδεκτα, ενώ τα συγκεκριμένα θα είχαν και εξαιρετικά υψηλά έξοδα λειτουργείας για τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, χωρίς να ήταν λιγότερο ευάλωτα απέναντι σε επιθέσεις κορεσμού της αντίπαλης πλευράς, αφού δεν μπορούν να καθοδηγήσουν όλους τους πυραύλους που μεταφέρουν σε μια μαζική εκτόξευση, οπότε δεν αντιλαμβάνομαι τον συλλογισμό.

      Έχεις υπόψην σου ένα αξιόλογο πολεμικό ναυτικό στην σημερινή εποχή που να μη έχει εντάξει πλοία AAW στον στόλο, η να μη έχει σχέδια για απόκτηση πλοίων AAW στο ορατό μέλλον;

      Για Αμερική είναι τα γνωστά με σύστημα AEGIS.
      H Αγγλία έχει τα Type 45 Daring-Class
      Η Γαλλία και Ιταλία τα Forbin
      Η Ισπανία έχει τα F100 Alvaro de Bazan Class
      Η Αυστραλία πήρε τα ισπανικά που ονόμασε Hobard-class
      Η Ολλανδία έχει της LCF de Zeven
      Η Γερμανία έχει τις F-124 και ξεκίνησε τις μελέτες για το μοντέλο F127 που θα τις αντικαταστήσει στο μέλλον.
      Η Δανία τις Iver Huitfeldt
      Η Ιαπωνία τα Kongo-class
      Η νότια Κορέα τα Sejong the Great-class
      Η Νορβηγία τις Nansen-class frigates
      Η Ρωσία έχει τα Project 1164 Atlant η Slava class και έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα ένταξης των Project 22350 η Admiral Gorshkov class
      Η Κίνα τα Type 052D

      Οι εποχές αλλάζουν και όποιος δεν προσαρμόζεται, απλά χάνεται.

      Έχεις υσπόψην σου έστω μια σοβαρή συζήτηση για απόκτηση αεροσκάφων Ε/Α στην ΠΑ η και στο ΥΠΑΜ;

      Εγώ θυμάμαι μόνο συζητήσεις για μαχητικά ΑΣΕΠΕ και όπλα, αλλά όχι για άλλα αεροπορικά μέσα υποστήριξης.
      Άσε που τα ΑΣΕΠΕ έμειναν όπως αγοράστηκαν, οπότε θα μου επιτρέψεις να έχω άλλη άποψη όσον αφορά την καταλληλότητα τους αλλά και το ενδιαφέρον της ΠΑ να τα εφοδιάσει με ένα σύστημα για επικοινωνία με τα υποβρύχια.
      Επέτρεψε μου λοιπόν να αμφιβάλω και για την πρόσθεση της ΠΑ να αποκτήσει μέσα εναέριου ανεφοδιασμού, αφού έδωσαν 1,5 δις για αναβάθμιση μαχητικών που είναι σχεδόν ολοκαίνουργια και με ικανοποιητικά ραντάρ αντί να σκεφτούν για τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού που συζητάμε, θα μου πεις ότι ινσι θέμα προτεραιοτήτων και θα συμφωνήσω σε αυτό, αλλά απο την άλλη θα σου πω και ότι τα αεροσκάφη ε/α δεν είναι στις προτεραιότητες της ΠΑ για αυτό και δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα. Επειδή είχαν πάντα άλλα συστήματα προτεραιότητα. Αλλιώς δεν θα είχαμε σήμερα αυτή την συζήτηση.

      Ότι συστήματα αυτοπροστασίας πήραν χρειάστηκαν αισθητά μισό αιώνα να τα ολοκληρώσουν στα αεροσκάφη, ενώ σήμερα προκύπτει ένα ακόμα θέμα συμβατότητας του ASPIS για όσα θα αναβαθμιστούν με το νέο ραντάρ.
      Με αυτή την νοοτροπία μόνο στόλο εναέριου ανεφοδιασμού δεν χτίζεις, αλλιώς δεν θα ακύρωναν τα C-27J με τον ανάλογο εξοπλισμό.
      Η μόνη περίπτωση που θυμάμαι που έγινε σωστή δουλειά με ΣΑ ήταν στα νέα Μ2000-5, τα άλλα όλα ήταν περιπτώσεις «ρίξε μου νερό αλλά πρόσεχε μη με βρέξεις» όπως λένε μερικοί σύμμαχοι…

      Υπάρχει σήμερα ένα οπλικό σύστημα στην Ελλάδα που να μην χρειάζεται εκσυγχρονισμό η αντικατάσταση η νέα όπλα;

      Όλα είναι απαραίτητα και όλα έχουν έξοδα, η νοοτροπία στην Ελλάδα όμως παραμένει η ίδια όπως και η πρακτική.
      Δεν αρκεί να πάρεις μερικά πλοία για ASW ASuW και να περιμένεις να σου παραχωρήσουν μερικά καταδρομικά η αντιτορπιλικά για να έχεις και προστασία απο εναέριες απειλές, αυτό δεν λέγεται προγραμματισμός αλλά κουτοπονηριά και ανατολίτικη νοοτροπία που προσφέρεται περισσότερο για ανατολίτικα παζάρια στις λαϊκές αγορές.
      Αν σχεδίαζαν όλοι έτσι θα ήταν σαν εμάς, και θα έτρεχαν πάντα πίσω απο τις εξελίξεις, όπως εμείς σήμερα.

    2. Το πολεμικό ναυτικό πρέπει να είναι σε θέσει να αλλονισει όλη την ανατολική Μεσόγειο…..οι S400 θα κάνουν μια χαμψα ένα απλό χαζό f16 με απαρχομενους πειραυλους ….ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ,ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ,ΟΙ ΡΏΣΟΙ,ΟΙ ΚΙΝΕΖΕΙ ,Η ΒΡΕΤΑΝΟΙ…..όλοι στον πλανήτη μου λες ότι είναι χαζοί που φτιάχνουν φρεγάτες αεράμυνας για υποστήριξη του στόλου και όχι αεροπορία.????Δεν είναι και τοσο ορθό αυτό που λέτε…ολοι είναι χαζοί που φτιάχνουν στόλο και όχι αεροπορία για υποστήριξη της θάλασσας..οσω εύκολα βυθίζεται ένα πολεμικό πλοίο ΤΩΣΟ εύκολα καταριπτεται ένα αεροσκάφος που φέρει πυραύλους της δεκαετίας του 1980-1990 καλέ μου άνθρωπε…ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΩ ΝΑΥΤΙΚΌ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΩΡΓΩΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΌΓΕΙΟ ΟΛΟΜΌΝΑΧΟ!!!ΚΑΙ ΟΖΙ ΝΑ ΟΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…να σας υπενθυμίσω ότι κατά την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το barbaros πρώτα έφτασε η γέρικη φρεγάτα S με sea sporow για αεραμυνα και μετά από 5-6 ώρες μια super vita τρέχοντας για να πρωτασεις η καημένη (πυραυλάκατος σε ρόλο κορβέτας για το πολεμικό ναυτικό μας)και μετά από μια ολόκληρη μέρα πήρε εντολή η Π.Α να σηκώσει f16 bl52 adv…αοπλα!!!!!!!φέροντας απλός τα ατρακτιδια για να τραβήξει καρποσταλ για την ελληνική βουλή!!!!!ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ Π.Α. στο περιστατικό …που δίνει τα mirage με οπλισμένους skalp και αντιπλοϊκους πυραύλους να αλονιζουν την περιοχή….????ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΟΖ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΌΓΕΙΟ ΚΑΙ ΙΧΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ Η Π.Α……ΗΠ.Α ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ …ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΑΗΜΕΝΟ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΒΟΓΚΑΝΕ Η ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ….ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ ΕΓΚΕΙΡΑ!!!!

     1. Αν θελει να οργωσει την Ανατολικη Μεσογειο, να παρει υποβρυχια. Αν στειλει Μπελχαρες στην Ανατολικη Μεσογειο, θα εχουν την τυχη του αντιτορπιλλικου Sheffield στα Φώλκλαντς το 1982. Δυο Super Etendard, 2 Exocet, στον πατο τoy Aτλαντικού του Sheffield.

      Αμερικανοι, Γαλλοι, Βρεττανοι, δεν πανε να ναυμαχησουν στους ωκεανους με «αντιαεροπορικες φρεγατες», πανε με αεροπλανοφορα, και οι φρεγατες αεραμυνας ειναι συμπληρωμα αυτων.

      Οι Ρωσοι επειδη εχουν ενα μονο αεροπλανοφορο, δεν διανοουνται να βγουν να ναυμαχησουν με τους Αμερικανούς στον Ωκεανο, και ας εχουν τα καταδρομικα Kirov με τη ναυτικη εκδοση του S300. Και τι ναυπηγουν; Υποβρυχια, υποβρυχια, υποβρυχια!

    3. Ποιος κέρδισε τον πολεμο στα Φώκλαντ?
     Θα είχε κερδίσει το ΗΒ τα νησιά αν δεν διέθετε τέτοιο ναυτικό μόνο με την αεροπορία του?
     Ναι είχε απώλεια ένα αντιτορπιλικό κι άλλες πολλές!
     Πόλεμο έκαναν όχι παρέλαση…

     1. Αν στις 2/5/1982 η Αεροπορια της Αργεντινης ειχε πληξει με τους Εxocet το αεροπλανοφορο Invincible αντι για το αντιτορπιλλικο αεραμυνας Sheffield, και συνεπως το βρεττανικο Ναυτικο εμενε χωρις αεροπορικη καλυψη, τοτε οι Βρεττανοι θα τα μαζευανε και θα φευγανε. Αυτο το παραδεχθηκαν οι ιδιοι οι Βρεττανοι.

      Η Αργεντινη δεν ειχε κακο Ναυτικο. Και ομως δεν τολμησε να παει στα Φωλκλαντς να πολεμησει. Γιατι; Διοτι τους κατατρομοκρατησε η βυθιση του καταδρομικου Admiral Belgrano απο βρεττανικο υποβρυχιο, με πανω απο 300 νεκρους.

      Τι ηταν λοιπον πιο σημαντικο για τους Βρεττανους, και τι τους εφερε τη νικη; Τα «πλοια αεραμυνας περιοχης», ή τα αεροπλανα Harrier και τα υποβρυχια; Η απαντηση ειναι προφανης.

      Και ξαναλεω. 2 Super Etendard με 2 Εxocet, στον πατο της θαλασσας το πλοιο αεραμυνας περιοχης Sheffield. Oυτε καν επιθεση κορεσμου δεν χρειαστηκε.

      Ολες οι απωλειες βρεττανικων πλοιων προκληθηκαν απο τα αεροπλανα της Αργεντινης. Ο στολος επιφανείας της Αργεντινης δεν τολμησε καν να προσεγγισει τα Φωλκλαντς.

 40. Βλεπω καποιους να καλουν για επεμβαση διαχειριστων για δηθεν παραπληροφορηση.

  Επειδη απο οτι φαινεται το στραπατσο του ελεγχου σε αλλο site του χωρου δεν εγινε μαθημα και τωρα καποιοι επιχειρουν να επεμβουν και εδω προωθωντας την δικη τους ατζεντα θα ειναι καλο οι διαχειριστες να κρατησουν την σταση που εχουν και να επιτρεπουν σχολιασμο οπως και τωρα.

  Το θεμα των Bel δεν εχει κλεισει ακομα και παρα το θετικο της τοποθετησης RAM το πλοιο εξακολουθει να ειναι τραγικα υποεξοπλισμενο για την τιμη του.Η δηλωσεις περι τοποθετησης Scalp σε δευτερο χρονο καθως και η μη επιβεβαιωση υπαρξης ECM/ESM δεν αφηνει περιθωρια για πολλες προσδοκιες.Τα περι τοποθετησης CAMM-ER παλι μελλοντικα ειναι ευχολογια που παραπεμπουν στο Ελληνικο προηγουμενο των εκσυγχρονισμων…τελους ζωης.

  Καλως η κακως το πλοιο δεν ειναι οτι παρουσιαζεται(AAW).Ειναι μια πολυ καλη φρεγατα γενικου ρολου με εξιδικευση στον AsuW τομεα και πολυ ακριβη για τον ρολο αυτο με μια καλη ικανοτητα αντιαεροπορικου πολεμου.Ικανη να προστατεψει εν μερη τον εαυτο της αλλα παντελως ανικανη να προσφερει προστασια AAW σε εναν στολο.

  Ολα τα υπολοιπα περι δικτυωσης με τα υπαρχοντα μεσα ειναι κοινως μπουρδες αφου σχεδον κανενα αλλο μεσο του ναυτικου δεν διαθετει link16 και την ικανοτητα δισυνδεσης και μεταφορας πληροφοριων πλην των αναβαθμισμενων F-16 μελλοντικα.

  Οποτε η αγορα αυτη ειναι καθαρα πολιτικη αποφαση και θα δημιουργησει τεραστιο προβλημα στις Ε.Ε.Δ γενικα αφου θα μονοπωλησει τον τραγικα μειωμενο αμυντικο προ-υπολογισμο για αρκετα χρονια.Τα περι αυξησης του προ-υπολογισμου που θα επελθει λογω αυξησης του Α.Ε.Π ειναι λογια που μπορει να τα πιστευει καποιος κομματικα καθοδηγουμενος αλλα ειναι εντελως ανεδαφικα σε οικονομικο επιπεδο.

  1. Εχεις -Εχουμε συνηθίσει αλλιώς …
   Πλέον σε επίπεδο δυνατοτήτων τα πράματα αλλάζουν .Βλεπεις μικροτερα σκαφοι να εχουν πάνω μεγάλου βεληνεκούς πυραυλους και να καθοδηγούν οπως ακριβως ενα μεγαλύτερο πλοιο .Πριν 20 χρονια αν ελεγες κατι τέτοιο θα γελούσαν ως αδύνατο…Η τεχνολογια αλλαζει , τα σκαφοι μικραίνουν και ταυτόχρονα οι δυνατότητες του μεγαλωνουν. Ενα μικροτερο σκαφος μπορει να ειναι καλο ως τέλειο σε πολλους ρολους .Συμβατική σου υποχρεωση ειναι να μπορεις να πληρώσεις οπως παντα !!!

 41. Αν οι ίδιοι οι διαχειριστές δεν υπερασπιζονται την αξιοπιστία του ρεπορτάζ τους ότι το πλοίο θα εχει 8 σκαλπ και ecm-decoys, όταν κάποιος τους λέει ότι γράφουν παραμύθια, και αυτος ξέρει καλύτερα πως σίγουρα δεν θα έχουν, τότε η παραπληροφορηση που κάνει δυστυχώς δικάιωνεται.

  1. Παιδια μακαρι να ειναι οπως τα λεμε για τις μπελχαρα. 32/24 aster 30, 8 scalp, strales, ecm, ram. Hms και συρομενο σοναρ, οπως και οι τορπιλες ειναι δεδομενες. Μπορει να μην εχουν απαντησει οι διαχειριστες ακομα, επειδη σε site οπως το αναξιοπιστο pronews, γραφεται πως απο εβδομαδα θα πεσουν οι υπογραφες για τις bel. Ισως περιμενουν και αυτοι τις υπογραφες για να φτιαχτει ενα εκτενες αρθρο που να μιλα για τα παντα. Αν και με 1,6 δις τα δυο πλοια πιστευω πως θα τα εχουν τα ecm. Τωρα εαν έχουν ή δεν έχουν cammερ ακόμα δεν μας απασχολει. Εμεις για τους aster 30 τις πηραμε. Η συνοδεια τους θα εχει μπολικα και καλα essm μελλοντικα, επομενως ας μην τρωγομαστε μεταξυ μας. Τοσο μαλακες δεν παιζει να εχουμε πιαστει με την υπαρχουσα οικονομικη κατασταση.

   1. Δεν υπαρχουν μπολικα και καλα ESSM για την συνοδεια τους. Υπαρχουν ελαχιστα ESSM συνολο(μεχρι 16 ανα ΜΕΚΟ στην καλυτερη) απο 4 μη αναβαθμισμενες ΜΕΚΟ με μπολικα προβληματα οχι μονο σε θεματα αισθητηρων/οπλισμου για τις οποιες δεν εχει πεσει ακομα υπογραφη να αναβαθμιστουν, περα απο την γενικοτατη συντηρηση που πρεπει να κανουν. Η ελλειψη συγχρονου βληματος επιφανειας αερος μεσης εμβελειας(τυπου ESSM/CAMM/ASTER 15) απο συγχρονο φορεα ειναι γεγονος και απο οτι φαινεται θα συνεχιστει και στο μελλον

 42. Digenis

  Συμφωνω πως μικροτερα πλοια μπορουν να εχουν πολυ μεγαλη ισχυ πυρος.Παραδειγμα οι Ισραηλινες Saar 6 που ανετα κονιορτοποιουν μια Bel.Το θεμα ομως δεν ειναι το μεγεθος του πλοιου αλλα το πλασαρισμα του ως ικανο πλοιο AAW.Τετοιο δεν ειναι οπως και να το κανουμε και με το δεδομενο της ελλειψης των link16 στα αλλα πλοια του στολου δεν υπαρχει και η ικανοτητα εκμεταλλευσης του ρανταρ τους οσο και αν θελουν να πεισουν για το αντιθετο οι υπερασπιστες αυτης της προμηθειας.Πιθανοτητα δε τοποθετησης του…ειναι μαλλον κωμικοτραγικο να το συζηταμε.Θα επρεπε πρωτα να εχει υπαρξει η υποδομη στα αλλα μεσα και μετα να ερθει να κουμπωσει επανω της η καινουργια προμηθεια.Το αντιθετο ειναι γνωρισμα διανοητικα καθυστερημενων.

  Απο την αλλη η υπαρξη των Scalp διαφημιστικε ως το υπερ-προσον των πλοιων αυτων και τελικα απο οτι φαινεται θα ερθουν(αν ερθουν) σε δευτερο χρονο οποτε και εκει η προμηθεια πασχει.

  Η αληθεια ειναι καλως η κακως πως τα πλοια ειναι ακαταλληλα για το Π.Ν το οποιο αναγκαζεται να τα αγορασει λογω πολιτικης εντολης κυριως ομως και λογω δικης του υπαιτιοτητας η οποια ειναι πολυ σοβαρη.

  Τα αποτελεσματα θα φανουν αργοτερα και θα ειναι τραγικα τοσο για τον υπολοιπο στολο οσο και για τις Ε.Ε.Δ γενικοτερα.Απο οτι φαινεται η εστω και ισχνη πιθανοτητα παραχωρησης Arleigh Burke εκμηδενιστηκε(οπως εμμεσως παραδεχεται και η ΠΤΩΣΗ σε σημερινο της αρθρο) αρα τα δυο αυτα πλοια εκτος του οτι ειναι πολυ λιγα και θα ερθουν πολυ αργα θα ειναι και ευκολος στοχος για τον αντιπαλο αν προλαβουν να τον αντιμετωπισουν.

  Τωρα για το τι λεει ο υπουργος νομιζω δεν χριζει καν σχολιασμου…εχει αυτοδιαψευστει πολλες φορες.

  Romeo60

  Οι διαχειρηστες παρουσιαζουν μια πληροφορια.Ουτε την στηριζουν ουτε την απορριπτουν.Μπορουν να παρουν θεση σε καποιο αρθρο γνωμης τους στο οποιο και θα πρεπει να υποστηριξουν τις αποψεις τους.Μεχρι στιγμης το παρον ιστολογιο εχει παρουσιασει σωστες πληροφοριες ειδικα στα αρθρα οπου οι διαχειρηστες εχουν γραψει την γνωμη τους.

  Το σιριαλ αυτο εχει περασει απο πολλα επεισοδια.Πολλες φορες ειχαμε φτασει στην υπογραφη και τελικα δεν υπογραψαμε.Οποτε μεχρι να πεσει η τζιφρα τα πολλα λογια ειναι φτωχεια.Παντως το ιστορικο της προμηθειας ειναι αρνητικο…ειδικα αν αναλογιστουμε τι ελεγαν οι υποστηρικτες οτι θα εχουν επανω τα πλοια στην αρχη…και τι θα εχουν τωρα συμφωνα με τις τελευταιες πληροφοριες.

  Επαναλαμβανω πως το RAM ειναι θετικοτατο ομως ειναι λιγο.Και απο την στιγμη που η αναφορα για συστημα ECM/ESM ειναι γενικη(θα εχει-ουτε αναφορα τυπου-ουτε αναφορα χαρακτηριστικων-ουτε αναφορα δυνατοτητων εστω τις εμπορικα διαθεσιμες) αυτο δεν ημιουργει δεδομενο.Στην Ελλαδα ζουμε..το εργο το εχουμε δει παμπολλες φορες σε προμηθειες του παρελθοντος.

  1. Στο στόλος με την αγορά των 2 bel φαίνεται οτι αρχίζει η μαζική αναβάθμιση .
   Τα link16 που θα μπουν στις Bel θα ειναι τα πρωτα ,μετα θα ακολουθήσουν κιαλα πλοία κιαλα Link 16 … Καποτε επρεπε να γινει η αρχη , θα γινει με τις Bel …
   Με 45 αντιαεροπορικούς και τους μίσους μακράς εμβέλειας σε 4500τ σκάφος και τελικό Ciws με Dart ,ECM δύσκολο να μπορεί καποιο πλοίο να ακουμπήσει τις bel … Θέλει πολυ προσπάθεια απο αερα και θάλασσα και να ειναι μονη της η Bel για να την καταφέρουν .
   H Saar6 δεν έχει καν σοναρ πανω στο πλοιο , το ρανταρ του μπορεί να καθοδηγήσει πυραύλους των 100χλμ αλλα η εμβέλειά του ειναι μικρότερη από το Seafire οπότε και η αποκάλυψη στόχων γίνετε πολύ αργότερα σε σχέση με μια bel . Επισης η πλευστότητα και το SeaState ειναι διαφορετικα στα 2 πλοια .Γενικά θεωρώ άκυρη την σύγκριση των 2 πλοίων , η bel Μπορεί να εκτελεση πολύ περισσοτερες αποστολές ταυτόχρονα επιθετικές και αμυντικές ενώ η Saar6 δεν μπορεί !!!

   Το καινούργιο το εχεις ακούσει .Καπου διαβασα οτι οι κορεατες εβαλαν πλοια επιπεδου κορβετα αντιβαλλιστικα συστηματα … Η τεχνολογία καλπάζει …

 43. Καθομαστε να διαβάσουμε τα 200 τοσα σχολια απο αξιολογοτατους σχολιαστες, και καθε 5 σχολια πεταγεται, ο εμμονικος, βαρεμενος απλα η βαλτος μικρη σημασια εχει, σημασια έχει,
  οτι ουρλιάζει ακυρωνοντας στην ουσια και το ρεπορταζ σας, οτι δεν θα υπογραψουμε με καμια παναγια, οτι τα πλοια δεν θα εχουν αυτο και το αλλο, οτι θα ειναι πανακριβα, οτι, οτι, οτι.
  Ειναι αυτο παραπληροφορηση η οχι?
  Θελετε να απαντησετε?
  Να συνεχισω να σας διαβαζω η οχι?

 44. Παιδιά ας ηρεμήσουμε όλοι. Ας κρατήσουμε το site, όπως του αρμόζει και όχι όπως αλλά site που ανεβάζουν κωλους και υποτίθεται είναι αμυντικά. Ας κάνουμε όλοι υπομονή και θα δούμε τη διαμόρφωση του πλοίου. Όλοι έχουμε δίκιο μέχρι την απόδειξη του εναντίου. Όπως σας είπα πιστεύω ότι 1,6 δις που έφτασαν τα δύο πλοία χωρίς τα όπλα, θα έχουν όλα τα άλλα συστήματα πάνω, όπως και όλους τους φορείς όπλων. Δεύτερον ας μην υποτιμάμε τους scalp. Δεν μπορώ να σας αιτιολογήσω το γιατί, γιατί δεν έχω τις γνώσεις που χρειάζονται, αλλά μπορεί ας πούμε να χρειαστούν και για χτυπήματα στην κατεχόμενη Κύπρο. Μπορεί να λέω βλακειες, αλλά δεν ξέρεις τι σκέφτεται το ναυτικό. Τώρα εάν οι scalp επιβλήθηκαν από πολιτική πίεση, δεν πειράζει ας τους έχουμε. Οι Τούρκοι προσπαθούν και έχουν yildirim, bora. Ας έχουμε και εμείς αυτή τη δυνατότητα. Απ’ την άλλη δεν σημαίνει ότι επειδή δεν πήραμε τώρα τους scalp, ότι δεν θα τους πάρουμε ποτέ. Πιστεύεται δλδ ότι θα παίρναμε την πρώτη bel και θα τις βαζαμε αμέσως scalp? Να κάνουν τι 8 scalp? Μόνο εάν ήταν τέσσερις+ θα γινόταν αυτό. Τώρα λογικά προσπαθούμε να μην ανέβει και άλλο η τιμή, μέχρι να μπορέσουμε άμα έχει μυαλό η κυβέρνηση, να αυξήσει το 23 τον προϋπολογισμό. Βέβαια, μπορεί οι υποψίες σας να έχουν βάση, στο κάτω κάτω στηρίζονται σε γεγονότα, αλλά ας μην τα δένουμε όλα κόμπο. Εγώ πιστεύω, πως η scalp θα πάνε για αγορά με τις +2 bel που κάπου εκεί θα έχει ξεκινήσει και η pesco και πιστεύω, πως οι pesco θα είναι αυτές που θα φέρουν τους scalp ή θα μοιραστούν και οι pesco και οι bel π.χ 32 scalp. Μένει να δούμε λοιπόν. Παρ’ όλα αυτά ας κρατήσουμε ένα επίπεδο. Σίγουρα το site θα έρθει με εκτενέστερο άρθρο μετά από τη φασαρία που προκλήθηκε στα σχόλια, μόλις πέσουν οι υπογραφές. Ελπίζω να είναι μέσα στο μήνα και ακόμα καλύτερα την άλλη εβδομάδα.

  1. + από εμένα για την εισαγωγή του σχολίου σου, ακριβώς αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι εδώ, ναι όταν κάποιοι παθιάζονται μπορεί να ξεπερνάνε τα όρια, αλλά πρέπει κάποιος να λέει πότε πότε ηρεμήστε γιατί και αυτοί που γράφουν, ας πούμε παθιασμένα, τελικά ο τρόπος γραφής τους, τους ακυρώνει και το σαιτ ρίχνει το επίπεδο, στο χέρι μας είναι να μην το αφήσουμε

  2. Θα μπορούσαμε να είμαστε ήρεμοι και να κάνουμε υπομονή αν μας απασχολούσαν λίγες χιλιάδες ευρώ.

   Όχι όμως τώρα που διακυδεύονται 3-4 δις και παράλληλα η άμυνα της χώρας μας και η ύπαρξη μας ως έθνος.

   Και από προβλήματα που δημιούργησαν και δημιουργούν κυρίως οι πολιτικοί.
   Προβλήματα που θα μπορούσαν πολύ άνετα να είχαν αντιμετωπιστεί ή να μην είχαν προκύψει καν.

 45. 32 camm ( 4×8 ) στον 1 απο τους 3 sylver A50
  16 aster30 στους αλλους 2 sylverA50
  8 Scalp Naval στον 1 sylver A70
  και πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών !!! μέτρων και αντιμέτρων.. και πολλών άλλων !!!
  Αυτά θα έχει, μέχρι την τελική παράδοση και του δεύτερου πλοίου. Μερικά θα τα αποκτήσει σταδιακά , καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και δοκιμών. Το ναυτικό μπορεί να αργεί, αλλά όπως έχει αποδείξει , πάντα κάνει την κατάλληλη επιλογή . Να έχετε εμπιστοσύνη σε αυτούς που έχουνε αποδείξει ότι ξέρουν καλά, να κάνουν την δουλειά τούς και το καθήκον τους. Το πλοίο θα έχει πολλές δυνατότητες που ούτε καν ακόμα τις ξέρουμε η μπορούμε να τις φανταστούμε . Θα βάλει το ναυτικό σε μια καινούργια εποχή. Μειονέκτημα το υψηλό κόστος. Αν θέλουμε όμως, κορυφαίες τεχνολογίες αιχμής, θα πρέπει να βάζουμε και το χέρι, βαθειά στην τσέπη.

  1. Καλά εσύ δεν έχεις διαβάζεις τα σχόλια αλλα ούτε καν το άρθρο!!

   CAMM δεν φέρεται να έχουν οι [email protected] Δεν ενδιαφέρονται οι Γάλλοι!
   Εμείς θα το πληρώσουμε και αυτό??

   quad packing των CAMM έχει γίνει ΜΟΝΟ σε MK41 ΌΧΙ σε SYLVER

   Εμείς θα το πληρώσουμε και αυτό??

   Πόσους τύπους A-A pyraulvn νομίζεις πως μπορεί να διατηρεί επιχειρησιακούς το ελληνικό ναυτικό??
   RAM-RIM7P-ESSM-ASTER+CAMM???!!!

   Οι γάλλοι μάλλον είναι χαζοί που μένουν μονο με ASTER??!!!

   Εδώ δεν έχουμε να πάρουμε ανταλλακτικά η να συντηρήσουμε ντιζελομιχανες των MEKO,Combatand η υψηλή τεχνολογία μας μάρανε!!

   Επαναλαμβάνω τα πλοία αυτά είναι ΠΟΛΙΤΙΚΉ απόφαση ΌΧΙ του Ναυτικού

   1. CK Να σου πω κάτι, με όλη την καλή διάθεση, σε όλα είσαι προκατειλημμένος και αφοριστικός σε όλα τα θέματα! Ακόμα και λεφτά να είχε η Ελλάδα και να έπαιρνε Arleigh Burke με SM-2 ή SM-3, πάλι θα έβγαινές και θα έγραφες, γιατί δεν βάλαμε SM-6 γιατί το ένα γιατί το άλλο. Αν δεί κάποιος αυτά που φράφουμε στο site θα πεί «ο Κλασικός ο έλληνας» που όλα τον φταίνε. τώρα στα παραπάνω που γράφεις. Έχεις απόλυτο δίκιο οτι τα πλοία αυτα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση και όχι του ΠΝ, απο την στιγμή που αυτά αποφασίστηκαν καλύτερα να γίνεται η κουβέντα για το τι θα πρέπει να βάλουμε. Τώρα για την χρηματοδότηση το ξέρεις πολύ καλά οτι η Ελλάδα μόνο με διακρατικές συμφωνίες μπορεί να ψωνίσει, γιατί δεν έχει σάλιο. Σε ένα κρατικό προυπολογισμό δεν είναι τόσο απλά που τα λες «500 εκατομμύρια έχουμε δεν ψωνίζουμε τίποτα» όπως ξέρουμε όλοι μας υπάρχουν πολλά παράθυρα για να βάλεις ακόμα και τέτοιες αγορές. Εδώ τα κρύβει και τα κουκουλώνει ο απλός κοσμάκης, ένα ολόκληρο κράτος δεν θα μπορεί!!!

    1. Εάν ο πωλητής θεωρεί δεδομένο τον Πελάτη θα του πουλήσει ότι και όσο γουστάρει!

     Αυτή είναι η κατάσταση με τις [email protected]!!

     Περί χρηματοδοτικού:

     Οι κανόνες συμμετοχής στο eurozone είναι δεδομένοι
     ο τρόπος που συντάσσεται ακολουθείται και ελεχετε ο προϋπολογισμός είναι επίσης δεδομένος
     Πολλοί γραφουν περί χρηματοδότησης και νομίζουν πως είναι στο …τζάμπα!!

     Συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότηση δηλaδή ΔΑΝΕΊΟΥ δεν έχουμε ακούσει
     Όλα στον αέρα!!

     1. @CΚ

      Η διαμορφωση λοπον θα ειναι ιδια με τη γαλλικη, με τις εξης δυο τροποποιησεις:
      1. Το ελικδρομιο και το υποστεγο του θα ενισχυθει, για να σηκωνει ελικοπτερα Sikorsky S70 / MH60R, και αυτο θα ενσωματωθει και στη γαλλικη διαμορφωση. (Σκεψου, η γαλλικη διαμορφωση δεν σηκωνε καν τα ελικοπτερα του ΠΝ ! . Τοσο πολυ «ικανοποιουσε τις απαιτησεις». Αν γοινοταν κανονικος διαγωνισμος, ουτε στη short list δεν θα μπαινανε οι Μπελχαρες. )
      2. Οι ελληνικες Μπελχαρες θα παιρνουν 24 ΑΑ βληματα Aster αντι για 16.

      Τιποτε αλλο. Και σε οποιον αρεσει.

      Και οσο γιατην τιμη, 3 δισ. ευρω ΑΚΑΤΕΒΑΤΑ, μαζι με τα οπλα.

      Πλην ομως φρεγατοδάνεια (=χρηματοδοτηση) υπαρχυν μονο στην φαντασια του Κουλού και των οπαδων του, οποτε δεν βλεπω να υπογραφουμε Μπελχαρες στο προσεχες μελλον. Ευτυχως δηλαδη!

     2. @NF

      https://www.navalnews.com/naval-news/2019/10/naval-group-starts-construction-of-amiral-ronarch-french-navys-1st-fdi-frigate/

      Therefore, the French FDI will have provisional measures for two additional VLS system, and they are fitted for but not with next generation COMINT systems, jammers and/or anti-missile decoy systems that are currently under study by the DGA (Directorate General of Armaments).

      Για τις Γαλλικές δεν είμαι σίγουρος εάν θα έχουν μονο τους2 A50VLS η θα πάνε προς 3 A50 + 1 A70 VLS και που γράφετε πως θα έχει η ελληνική διαμόρφωση

      Επαναλαμβάνω πως δεν έχει βγει προς τα έξω ότι έχει γίνει επαναδιαπραγμάτευση των γαλλικών ώστε να έχουν τους επιπλέον VLS

      Επιπλέον για τον πολλά διμοισευματα γραφουν ότι οι Γάλλοι θέλουν TON a70 αλλα δεν έχουν το BUDGET

      Ίσως αναμένουν να κλείσει η ελληνική παραγγελια για να πάνει πακέτο στη nval με τις σχεδιαστικές alleges

      Οι προδιαγραφές του Ναυτικού περίγραφαν ένα AAW σαν τις LCF/F124

      Μην το ψάχνεις είπαμε πολιτική απόφαση

      Το χρηματοδοτικό φωνάζω και εγώ πως είναι στον αέρα
      Έχουμε ξεχάσει κιόλας πως ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως ενδιαφερόμαστε για το F35 από to 2024!!

      Και αυτό τζάμπα θα μας το δώσουν???

      Οι Γάλλοι στην άρxhι θέλαν να μας σπρώξουν τη ναυτική έκδοση του NH90

      Τονίζω πως δεν είναι μονο το ελικοδρόμιο και το υπόστεγο που πρέπει να προσαρμοστούν στο SEA HAWK

      Το ελικόπτερο πρέπει να #μιλάει# με το CMS του πλοίου για συνδυασμένη δράση σε ASW
      Θα γίνει αυτό??

     3. CK

      Μέχρι στιγμής γνωρίζω μόνο μια πλευρά και εταιρία που μας θεωρεί πραγματικά δεδομένους ως πελάτες, για αυτό μας πουλάει αναβάθμιση για Ορίον με πτέρυγες που δεν κουμπώνουν και μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα Seahawk για το ΠΝ και προσπαθεί με όλα τα μέσα στο παρασκήνιο να μας φορτώσει και ένα αποτυχημένο σχέδιο LCS και άμα λαχεί και μερικά μαχητικά 5ης γενιάς που παλεύουν ακόμα με αρκετά προβλήματα.
      Εκεί πήγαν άλλωστε τα περισσότερα χρήματα και συμβόλαια στην εποχή μετά την πτώχευση της χώρας.
      Δεν πήγαν στους Γάλλους, αν πήγαιναν νομίζω πως θα ήταν γνωστό και σήμερα θα γινόταν άλλη συζήτηση.

      Για εκεί είχαμε και έχουμε αρκετά χρήματα και υπογράφαμε συμβόλαια, η μήπως οι συνεχόμενες προσπάθειες για πώληση των Block 30 έχουν τον σκοπό την εύρεση και συμπλήρωση του υπόλοιπου για να πληρωθεί η αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών;
      Αφου υπήρξαν και αναφορές ότι τα αεροσκάφη πέρασαν και στα χέρια της εταιρίας με την υπογραφή συμφωνίας, επειδή δεν συγκεντρώναμε το ποσό για την αναβάθμιση.
      Μ
      ήπως για αυτό να προσπαθούσε να πουλήσει και τα ΝΗ90 στο Κατάρ ο υπουργός;

      Είχαμε χαλαρά η παραπανίσια τα 2,3 δις $ για αναβάθμιση αεροσκαφών και αγορά ελικοπτέρων Seahawk χωρίς διαγωνισμό όπως προβλέπει και ο επίμαχος νόμος και δεν το γνωρίζαμε;

      Η μήπως δεν μετράνε εκείνα επειδή πήγαν στους αμερικανούς και ξυνίζουν αυτά που θα ζητούσαν οι Γάλλοι αν φτάσουν σε μια συμφωνία;

      Επίσης δεν θυμάμαι πολλές εταιρίες να μας έχουν πουλήσει άχρηστα ραντάρ για το πυροβολικό για 100+ εκατ. $ που δεν πληρούσαν εξαρχής τις προδιαγραφές του στρατού, αλλά μόνο μια συγκεκριμένη, η οποία φαίνεται επίσης να μας θεωρεί δεδομένους ως πελάτες αφού έχει μονοπώλειο στην χώρα μας στο σημείο αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας.

      Αφού το κάνουμε θέμα, πρέπει να τα επισημάνουμε όλα, και όχι μόνο τα των Γάλλων που δεν είναι ακόμα οριστικό η σίγουρο αν θα γίνουν και πραγματικότητα.

     4. Έπεσε και σε άλλα έξω ο CK:
      – Έλεγε ότι πάμε για υπογραφή φρεγατών με την γαλλική διαμόρφωση, που τότε ήταν με 16 vls.
      – Έλεγε ότι οι Γάλλοι πληρώνουν 800 εκ τη μία, άρα εμείς θα πληρώσουμε παραπάνω.
      – Έλεγε ότι δεν θα έχει συστήματα αντιβαλιστικής προστασίας ούτε πυροβόλων, ούτε RAM γιατί τα γαλλικά δεν έχουν
      – Έλεγε ότι θα έχουν μόνο 16 vls όπως τα γαλλικά, ενώ τελικά και τα γαλλικά θα γίνουν με 32
      – Έλεγε ότι το κόστος μονάδας θα είναι πάνω από 800 εκ σε γαλλική διαμόρφωση και εφόσον προσθέταμε 16 επιπλέον vls, RAM, ECM κλπ θα ξεπερνούσε το 1 δις χωρίς τα όπλα.

      Είχε λοιπόν σε πολλά πράγματα άδικο.
      Το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά το ύφος των σχολίων του και ο απαξιωτικός ή κοροϊδευτικός του τόνος προς τους συνομιλητές του. Αυτό πρέπει να προσέξει γιατί κατά τα άλλα πιστεύω ότι ενδιαφέρεται αγνά για το καλό της πατρίδας.
      Πρέπει να αντιληφθεί ότι τα λεγόμενά του δεν είναι θέσφατο (ακόμα και αν παραθέτει πηγές) και ότι όσοι έχουν τεκμηριωμένη αντίθετη άποψη, δεν είναι ηλίθιοι…

      Αυτός είναι και ο λόγος που, αφού του εξήγησα 4 -5 φορές ποια είναι η πραγματικότητα, σταμάτησα και άφησα μόνο του τον Digenis να διαφωνεί μαζί του. Μπράβο παρεμπιτώντως στον Digenis για την υπομονή του σε κάποιες περιπτώσεις.

      Προς τον CK, όλα τα παραπάνω εντελώς φιλικά και το εννοώ!

    1. Σε έφαγαν τα στοιχήματα εσένα!!!

     Να βάλουμε μια μπίρα ???!!!

     Να στη κεράσω όταν πάμε να δούμε τις [email protected] με τους CAMM??

     Κατά το ….2030?31?32?33?34?35???

     Έρχεται η Γαλλία υπουργός άμυνας την επομενη βδομάδα
     Νεότερες πληροφορίες επαναφέρουν τα σενάρια σαλαμοποίησης της αγορά ώστε να μην ξεσηκωθούν και οι πέτρες!

     Πρώτα τα πλοία και τα όπλα /fos….βλέπουμε
     Για αυτό σου λέω κατά το 2035!!

     Ποσα χρονια ήταν τα leo2 χωρίς πυρομαχικά?
     Ποσα χρονια είναι τα 214 χωρίς τορπίλες?
     Σιγά μην γίνει πόλεμος
     Ξέρω από μέσα σου λέω!!!

     1. Θα σας κεράσω εγώ απο μια μπύρα και τους δυό απο την χαρά μου αν ΔΕΝ μπουν ούτε Camm ούτε Scalp και τα πλοία φορτωθούν με 32xΑστέρηδες 30ρηδες για καθαρό AAW!

     2. Μάγειρα πρόσεχε τι γραφεις διότι θα σε προσθέσει και σένα στη λίστα διαγραφών ο ROMEO60!
      (και θα χάσω και τη μπύρα….)

     3. Νομίζεις με μπιριτσα θα την βγάλεις !!! Αν έρθουν Γαλλικες Bel με ελληνική σημαία πανω και εχτρα Camm θα το πληρώσεις ακριβά … Εχει πόσο καιρο ακούω το αντιθετο απο σενα »εχει μαλλιαση η γλωσσα» μου …. Θα πλερωσεις την φαιά ουσία και την ηρεμία που έχασα.
      Ειδικα με εκεινο το ντουκου ντουκου με ανέβασες πίεση . Μη ξεχασω καθε τρις και λιγο τα 500εκ προϋπολογισμό αρα δεν θα παρουμε τιποτα . Την εποχη μετα Covid που δεν θα εχουμε καθολου χρηματα και θα ερθει η καταστροφή οποτε δε θα παρουμε τιποτα .!!!

      Και λιγο ειναι
      https://www.bestprice.gr/item/2156014374/louis-roederer-cristal-brut-leyko-3lt.html

     4. Στα γραφει ο G-16G1GCAT από κάτω για τη κατάσταση αλλα εξακολουθείς να ονειροβατείς με CAMM!

      Ποιος θα υπογράψει πρόγραμμα 3 billion στη κατάσταση που βρισκόμαστε?
      Από που θα βρεθούν τα λεφτά?
      Ποίες δαπάνες θα κοπούν?
      Πως θα καλυφθούν οι άλλες ανάγκες του Ναυτικού αλλα και των άλλων κλάδων
      Με «λεφτοδενδρα»?

   2. Όλα τα διαβαζω . Όπως και όλα, είναι στο τέλος , ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση …
    Ξέχασες τους στινγκερ και τους VT1 στα κροταλ ..
    Από την στιγμή που επιλέγουμε Αστερ και Συλβερ αναγκαστικά θα πάμε και στους Camm. Λογικό, αφού αυτά τα συστήματα αποτελούν νέες σχεδιάσεις και έχουν αρκετό ακόμα μέλλον μπροστά τους, για ανάπτυξη και αναβάθμιση ..
    Ούτε οι γαλλοι θα μείνουν μόνο με τους Αστερ, Για αυτό και τρέχουν τα προγράμματα για τον ναυτικό μετεορ τον αντιβαλλιστικό ΝΤ και τους νέους μικα Οι Γάλλοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να μας πείσουν για το νέο μοντέλο του υπό ανάπτυξη μικα, αλλά δεν νομίζω να το δεχθεί το ναυτικό..
    Ξεχνάς πάντα το χρηματοδοτικό !!! Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν χρηματοδοτεί εύκολα ( για να μην πω καθόλου ) συντηρήσεις και αναβαθμίσεις. Αυτά γίνονται με ίδιους πόρους κατά κανόνα, εκτός από τα αμερικάνικα συστήματά που έχουν τα FMS
    Όταν δεν μπορείς να αντιπαραταχθείς με απόλυτους αριθμούς τον αντίπαλο , μόνο η ανώτερη εκπαίδευση, η στρατηγική σου, και η τεχνολογία , μπορεί να σου δώσουν το πλεονέκτημα.
    Επιμένω πώς, αυτά τα πλοία θα πάνε το ναυτικό μας σε άλλο επίπεδο, όταν παραδοθούν… Αργά ? η γρήγορα ? θα δείξει…

  2. «32 camm ( 4×8 ) στον 1 απο τους 3 sylver A50
   16 aster30 στους αλλους 2 sylverA50
   8 Scalp Naval στον 1 sylver A70
   και πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών !!! μέτρων και αντιμέτρων.. και πολλών άλλων !!!
   Αυτά θα έχει, μέχρι την τελική παράδοση και του δεύτερου πλοίου. »

   Άλλος ένας που ξέρει ακριβώς τι θα έχουν τα πλοία…
   Τειρεσίας;
   Κάλχας;
   Τα «ξέρει» από «μέσα»;

   Άλλοι πιστεύουν στα φανταστικά όπλα και άλλοι στο νερό του Καματερού…

   «Η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο».

 46. Ερώτηση,
  γνωρίζετε ότι εδώ και χρόνια προετοιμάζουν οι Τουρκοι το απόλυτο όπλο για ναυτική επικράτηση και πιθανότατα θα υπάρχει στις TF2000?
  Railgun

  1. 🙂 Βλέπω οι Αμερικανοί:
   -να κάνουν μαζικές ακυρώσεις της FFGX και να ζητάνε την TF2000
   -να αγοράσουν το railgun για το Zumwalt
   -να μην ξεχάσουν στην λίστα με τα ψώνια να πάρουν και το Τουρκικό λέηζερ και τα τουρκικά σαλάχια.

   By the way, να μην ξεχάσουν να την μετονομάσουν σε TF2030 (και αν προλάβουν και τότε…)

  2. Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο στοιχειώδους σοβαρότητας…
   Giannis μην τρως αμάσητη την τουρκική προπαγάνδα!

 47. ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΝ ΧΑΛΑΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ,ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ,ΟΙ ΑΝΤΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΚΟΥΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ,ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΙΤ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ,ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ,ΚΛΠ,ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΑΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΜΑ,ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ,ΤΩΡΑ?ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ 2 Arleigh Burke ΤΑ ΒΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΟΥΔΑ?

 48. Εντυπωσιακο το οπλικο συστημα OTO Strales !

  Μια φοβερα αξιολογη επιλογη αμυντικου κι επιθετικου πυροβολου/κανονιου τρεις εκδοσης με τρια διαφορετικα πυρομαχικα ολα σε ενα πακετο!

  Ενα οπλικο συστημα που εχει την επιλογη να βαλει αναλογα με την επιχειρησιακη αναγκη σε εχθρικους στοχους χρησιμοποιωντας τρια διαφορετικα ειδη πυρομαχικων τα οποια φερουν τελειως διαφορετικες τεχνολογιες – κι ολα αυτο αυτοματοποιημενα!!

  αα, και κατι αλλο.

  το ΓΕΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ, για την παραλαβη (ΣΑΠ), ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ σχεδιασης κι κατασκευης/ναυπηγησης το «ΑΓΗΝΩΡ»

  σχετικη αναφορα:
  » Καίγεται για την Ναυπήγηση του «ΑΓΗΝΩΡ» του Πολεμικού Απόρρητου σκάφους ,Ελληνικής κατασκευής που κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό το ΓΕΝ

  Την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των «Ναυπηγείων Σκαραμαγκά». «

  υ.γ.
  Αυτο που με εξαγρωνει ειναι αυτοι οι φιληκοοι ελληνοφωνοι των ξενων, ποσο μα ποσο θα ηθελα ….!!

  Δωσε τους οτι ξενο αρκει να μην ειναι απο Ελληνικα χερια – να λοιπον που οι Λαικες μας παρομοιες ειναι ολες σοφες……..« Οπου δεν πιπτει λογος πιπτει ΡΑΒΔΟΣ !«

  ραβδος κυριοι, ΡΑΒΔΟΣ….

  1. Καλά το καίγεται ας μην το δέσουμε, υπόθεση κάνει κάποιος σε ένα άρθρο, βασιζόμενος ότι το ΠΝ που πήγε Σκαραμαγκά και ρώτησε για τα άλλα πλοία αλλά και πως πάει το ΑΓΗΝΩΡ το μετάφρασε κάποιος ότι καίγεται.

   Σαν να ρωτήσω εγώ κάποια παλιά συνάδελφο τι κάνουν 3-4 παλιοί συνάδελφοι, και αυτή να το μεταφράσει ότι καίγομαι για κάποια από αυτές.

   1. Η επιφυλαξη που εκφραζεις στο σχολιο, αντιπροσωπευει μονο εσενα.

    Ειμαι βεβαιος πως εαν ειχες σωστη ενημερωση στο συγκεκριμενο θεμα, δεν θα υπηρχε λογος να εισουν επιφυλακτικος..

   2. Έχεις δίκιο στο ότι δεν έχω κάποια ενημέρωση (δεν έχω όντως) και ότι το σχόλιο αντιπροσωπεύει μόνο εμένα.

    Απλά έκανα μια εκτίμηση που μου φάνηκε λογική, καθώς ανυπομονείς για κάτι που παράγγειλες, που είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητές σου πριν από μια καυτή περίοδο που έρχεται για το ναυτικό, για να αντιμετωπίσει το είδος της απειλής που έρχεται.

    -Δεν ξέρω πόσα παράγγειλε το ναυτικό και με τι χρονοδιάγραμμα παράδοσης για να καίγεται να τα παραλάβει
    -Δεν ξέρω που θα χρησιμεύσει όταν θα έρθει ένα ερευνητικό στην Κρήτη, ούτε όταν θα έρθει το γεωτρύπανο (χρησιμότητα σίγουρα έχει αλλά σε άλλα πράγματα και ίσως λίγο αργότερα)
    -Για τις τορπίλες δεν έχει γραφτεί ότι καίγεται, άρα αν καίγεται περισσότερο για το ΑΓΗΝΩΡ από τις τορπίλες, με προβληματίζουν οι προτεραιότητές τους.

    οπότε εξέφρασα τον σκεπτικισμό μου για τον όρο καίγεται, αλλά να πω την αλήθεια ίσως ήμουν επηρεασμένος από το γεγονός ότι εγώ δεν καίγομαι ιδιαίτερα για την είδηση.

    1. Εχει ηδη δριομολογηθει η παραλαβη του Ελληνικου αυτου εξειδικευμενου, βλεπε ΣΑΠ, σκαφους.

     Ενα σκαφος αυτο, ΑΓΗΝΩΡ, το οποιο ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ σε σχεση με τις αλλες αλλοδαπες επιλογες που αναγκαστηκε το ΓΕΝ να επιλεξει μεσω πολιτικης πιεση – για οσους δεν ξερουν!

     Λοιπον.
     Το ΓΕΝ πηγε για επιθεωρηση του προγραμματος κατασκευης κι να δει ποσο απεχει το σταδιο που θα ειναι ετοιμο το συγκεκριμενο σκαφος για την τελικη επιχειρισιακη αξιολογηση κι την επισημη ενταξη του.

     Ειναι μια κοινη συνεργασια μεταξυ των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα κι ΠΝ – ξερεις των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Ναυπηγειων κι οχι καποιες καταφαντασια «λυσεις» απο εταιριες αμερικΛανων .

     υ.γ.
     Θα κοπουν μαχαιρι αυτες οι τασεις ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ των Ελληνικων Ναυπηγειων.
     Και τα ελληνο-αμερικΛανακια θα παρουν τον δρομο επιστροφης, πισω στις τρυπουλες τους!

    2. Τώρα τι να πω, έχω πει δεν θα ασχοληθώ με αυτό αλλά με ιντριγκάρεις 🙂

     1) Λες: για να δει «ποσο απεχει το σταδιο που θα ειναι ετοιμο το συγκεκριμενο σκαφος για την τελικη επιχειρισιακη αξιολογηση του».
     Επίσης λες: «ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ σε σχεση με τις αλλες αλλοδαπες επιλογες που αναγκαστηκε το ΓΕΝ να επιλεξει μεσω πολιτικης πιεση»

     Δηλαδή λες ότι:
     -καίγεται, αλλά δεν έχει δει κανένα σκάφος έτοιμο και περιμένει να τελειώσει το πρώτο για να γίνει η επιχειρησιακή αξιολόγησή του, άρα γιατί καίγεται αφού δεν ο αξιολόγησε καν ότι είναι καλό
     -το σκάφος ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ λες… αφού δεν το αξιολόγησαν ακόμη πως το ξέρουν, ή είναι ευχή ότι υπερτερεί?

     2) του «ΑΓΗΝΩΡ» του Πολεμικού Απόρρητου σκάφους:
     Όταν έφτασα στο σημείο αυτό του άρθρου, σταμάτησα να διαβαζω, εδώ τα στελθ δεν είναι πια απόρρητα, το υπερδιαστημικό ΑΓΗΝΩΡ είναι Απόρρητο??? Υποθέτω ότι κάνουν ουρά οι κατάσκοποι να κλέψουν τα σχέδια. Ελπίζω να μην τους κορόιδεψε το Δημόσιο και το πάρει φτηνά, αφού είναι απόρρητο να πάρει και ένα +40% στην τιμή, όπως η Μπελάρα που έβαλε το παπάκι στο όνομα @ και έγινε ψηφιακή κερδίζοντας σχεδόν 40% στην τιμή.

     1. Μια παρομοια που συχνα χρησιμοποιουν τα Αγγλοφωνα κρατη……
      «you can lead a horse to water but you can’t make it drink! »

      Εαν θες μια πληρεστερη ενημερωση κι παντηση στις .. τοσο «ευστοχες» ερωτησεις σου.

      Το διαδικτυο προσφερεται για τετοιες ερευνες – συστηνω να το χρησιμοποιησεις.

 49. Digenis

  «Στο στόλος με την αγορά των 2 bel φαίνεται οτι αρχίζει η μαζική αναβάθμιση .
  Τα link16 που θα μπουν στις Bel θα ειναι τα πρωτα ,μετα θα ακολουθήσουν κιαλα πλοία κιαλα Link 16 … Καποτε επρεπε να γινει η αρχη , θα γινει με τις Bel …»

  Τα οικονομικα στοιχεια διαφωνουν οριζοντιως και καθετως μαζι σου.Φιλε μου θα στο πω με καθε καλη διαθεση.Ονειροβατεις.Επικινδυνα πολυ.Αν εχουμε τοσα χρηματα γιατι δεν τοποθετουμε τα Link 16 τοσο καιρο στα αλλα πλοια; Πρεπει να περιμενουμε τις Bel; Σε συμβουλευω να ξυπνησεις.

  «Με 45 αντιαεροπορικούς και τους μίσους μακράς εμβέλειας σε 4500τ σκάφος και τελικό Ciws με Dart ,ECM δύσκολο να μπορεί καποιο πλοίο να ακουμπήσει τις bel … Θέλει πολυ προσπάθεια απο αερα και θάλασσα και να ειναι μονη της η Bel για να την καταφέρουν .»

  Πολυ σιγουρος εμφανιζεσαι και εχεις διαψευσθει παμπολλες φορες. Το πλοιο ειναι και ευκολος στοχος και η απωλεια του θα ειναι και πολυ μεγαλο ηθικο χτυπημα αφου καποιοι σαν και εσενα το παρουσιαζουν σαν το υπερτατο οπλο.Οι Τουρκοι φτιαχνουν ATMACA κατα 100αδες.Πυραυλοι μαπα αλλα θελω να δω τι θα κανει η Bel οταν εξαντλησει το αποθεμα πυραυλων της εναντιων του πρωτου κυμματος .Εμεις 100αδες ASTER δεν θα εχουμε και ΚΑΝΕΝΑ οπλο δεν εχει 100% kill probability.Μην παρουσιαζεις στοιχεια απο μπροσουρες εταιριων ως αποδεδειγμενα γεγονοτα.Ουτε το SeaFire ειναι τεσταρισμενο,ουτε οι ASTER ειναι τεσταρισμενοι και οι Scalp στην μονη περιπτωση που χρησιμοποιηθηκαν σε επιχειρηση απετυχαν.

  «H Saar6 δεν έχει καν σοναρ πανω στο πλοιο , το ρανταρ του μπορεί να καθοδηγήσει πυραύλους των 100χλμ αλλα η εμβέλειά του ειναι μικρότερη από το Seafire οπότε και η αποκάλυψη στόχων γίνετε πολύ αργότερα σε σχέση με μια bel . Επισης η πλευστότητα και το SeaState ειναι διαφορετικα στα 2 πλοια .Γενικά θεωρώ άκυρη την σύγκριση των 2 πλοίων , η bel Μπορεί να εκτελεση πολύ περισσοτερες αποστολές ταυτόχρονα επιθετικές και αμυντικές ενώ η Saar6 δεν μπορεί !!!»

  Ναυπηγος εισαι για να γνωριζεις την πλευστοτητα της Saar6; Εχεις προσβαση στα Ισραηλινα στοιχεια του ρανταρ της Saar6; Το τι θεωρεις εσυ ειναι μηδαμινης αξιας.Οι Ισραηλινοι παρουσιαζουν παντα σχεδια που ειναι μελετημενα ως την πιο μικρη τους λεπτομερεια.Ειδικα για αυτα που χρησιμοποιουν και εκεινοι.Οποτε το τι αποστολες μπορει να εκτελεσει μια Saar6 σε σχεση με μια Bel ασε να το ξερουν καλητερα οι Ισραηλινοι αν και μπορεις να εχεις μια εικονα απο τον εξοπλισμο της.Επισης το σκαρι της Saar6 ειναι σχεδιασμενο απο Γερμανους.Οποτε αυτοι κατι ξερουν παραπανω απο ναυπηγησεις και πλευστοτητες.
  Υποστηριζεις παρολλα αυτα το «Θεμιστοκλη» το οποιο σαν σχεδιο κανει μπαμ απο χιλιομετρα οτι η πλευστοτητα του θα ειναι χειριστη.Και αυτο το σχεδιο δεν θα χρησιμοποιηθει απο το Ισραηλ…Το Ισραηλινο ναυτικο δεν το εχει αναγκη.Υπαρχει αντιστοιχο πολυ καλητερο αλλα δεν προσφερθηκε απο την εταιρια.Ισως αν προσφερθει να ξαναμιλησουμε.Παρολλα αυτα αναλογικα το «Θεμιστοκλης» ειναι καλητερα εξοπλισμενο απο μια Bel.

  Φιλε μου…Κλεισε τις μπροσουρες που διαφημιζεις,κοιτα και λιγο τα οικονομικα στοιχεια,δες και το μελλοντικο κοστος χρησης ενος οπλικου συστηματος με δυο μονο πελατες-ο ενας εκ των οποιων ο κατασκευαστης-και μονος σου θα δεις οτι αυτα που λες ειναι τελειως ανεδαφικα.

  1. Γραφτού τα τα διότι έχω βαρεθεί να του τα γράφω!!

   Να υπενθυμίσω πως τα ταλέντα του Ναυτικού δεν βάλαν Link 16 στα P-3

   Κυριαρχεί η κλαδική αντίληψη πως το LINK 16 είναι της αεροπορίας και έτσι το Ναυτικό έχει μείνει στο Link 11 το 2020!!!

   Αλλα ξεφτιλιλικια από εκεί

   Περί Θεμιστοκλής μάπα:

   Δεν το έχω περιλάβει Ακόμα διότι δεν το θεωρώ πως είναι τώρα προτεραιότητα του Ναυτικού

   Opv έχω γράψει το πλοιαράκι είναι πολύ μικρό να το θεωρήσουμε κορβέτα

   Εάν το πλοίο είναι μικρό τότε:

   το radar τοποθετείται σε χαμηλότερο ύψος πάνω σε ιστό με αποτέλεσμα ο ο ορίζοντας να είναι περιορισμένος
   Επιπλέον λόγω των αυξημένων κινήσεων σε roll,pitch που έχει μια μικρή πλατφόρμα σε καιρό επηρεάζεται η απόδοση τόσο του όσο και του πληρώματος

   Στο Θεμιστοκλή βλέπω τόσο τα BARAK VLS για αλλα όσο και οι HARPOUN να είναι ψιλά πάνω από το κατάστρωμα

   Αποτέλεσμα υψηλό «μετακεντρο» οποτε μεγάλη ευαισθησία σε roll-«διατοιχισμο» το λένε στα ελληνικά
   https://en.wikipedia.org/wiki/Metacentric_height
   Μην το συγκρίνουμε το καρυδότσουφλο με το super sexy!! saar 6που είναι πάνω από 1000tn βαρύτερο

   1. Οι θεμιστοκλης θα εχει αμερικανικο εξοπλισμο .
    Για να μεινει κατω απο 1000T
    2Χ4 dual pack mk56 Essmbl2 ,μια τετραδα κελια με 8 ESSM ΜΚ56 πισω απο καθε φουγαρο =16 ESSMbl2
    16 μικτούς πυραύλους επιφανείας 2 διαφορετικων τυπων και διαφορετικών αισθητήρων
    Ελικοδρομιο για Kiowa και μη επανδρομενο χωρις υποστεγο ή μικρο υποστεγο για το μη επανδρωμένο .
    Σοναρ μόνο τροπιδας
    Ram
    76αρη με συστημα Strales Dart αλλα και πυρομαχικα Volcano μαζι με Standard .
    2 διπλούς τορπιλοσωλήνες .
    ECM και αντίμετρα τορπιλών !!!

    Τουμπανο !!! 350εκ€ σιγουρακι μαζι με τα οπλα .

    1. 16 surface to surface missiles σε καρυδότσουφλο δεν μπαίνουν
     με ποιο radar θα συνδυαστούν οι essm?
     με το το ισραηλινό?
     με ποιο cms? το ισραηλινό?
     Αυτές οι αλλαγές που γραφεις κοστίζουν παρα πολύ
     Το πλοιαράκι είναι πολύ μικρό για τέτοιο payload
     Μην ξέxνας οι Ισραηλινοί επιχειρούν παράκτια με τέτοια πλοία
     Με ένα 5αράκι να δεις τι φραπέ φτιάχνεται σε τέτοια πλοία με τόσο υψηλό μετακεντρο!

     1. Παραλλαγή CMN του σαφα υπάρχει σε αυτο που λεω . Εχει χωρο για 16 αντιπλοίκους
      Combattante BR71 MKII . Η ΜΚΙΙ δεν εχει υποστεγο αλλα εχει ελικοδρομιο και φαινετε μεγαλύτερη απο απλή BR71 .
      H απλη Εχει Sea Giraffe ρανταρ παίρνει και 2Χ4 dual ΜΚ56=16 ESSMbl2 μπροστά ,76αρη και χώρο για Ram .Ξερουμε απο την Bayhunah οτι περνει και sonar τροπιδας .

      https://cmn-group.com/products-and-services/military-vessels/combattante/

      https://cmn-group.com/products-and-services/military-vessels/combattante/combattante-br71-mkii/

      https://en.wikipedia.org/wiki/Baynunah-class_corvette

  2. «Οι Ισραηλινοι παρουσιαζουν παντα σχεδια που ειναι μελετημενα ως την πιο μικρη τους λεπτομερεια.Ειδικα για αυτα που χρησιμοποιουν και εκεινοι. «
   Εκφραζεις προσωπικη γνωμη ή μεσω καποιας επιχειρισιακης αναμειξης;;

   «Παρολλα αυτα αναλογικα το «Θεμιστοκλης» ειναι καλητερα εξοπλισμενο απο μια Bel.»
   Επιτρεψε μου να επισημανω κατι……Η αγνοια σου σπαει κοκαλα !

 50. Σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά το θέμα του στόλου και της ΠΑ είναι βαθύτατα πολιτικό-οικονομικό.

  1) Έχετε καταλάβει ότι έρχεται μια νέα οικονομική κρίση; Μιλήστε λίγο με επαγγελματίες, με τον ψαρά, το βενζινά, το δικηγόρο κλπ. Με όσους μιλάω είναι τρομαγμένοι και όλοι λένε ότι δεν βγάζουν το Σεπτέμβρη.

  2) Αν δεν μπει τώρα η υπογραφή για 4 Bel και σοβαρά ανταλλάγματα σε ΠΝ και ΠΑ θα επαναληφθεί η ιστορία του 2007. Θα μείνει όλο το στράτευμα χωρίς βίδες, τακάκια και πυρομαχικά.

  3) Το ίδιο και με τις τορπίλες

  4) Η ΟΝΕΧ που κάνει την πάπια αρκετά χρόνια, μάλλον υπο το βάρος των εξελίξεων πάει να κάνει ρελάνς με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Τι έχει να προτείνει από πλοία και σε ποια πίτα απευθύνεται; Στου ΠΝ; Με τα γεγονότα του κορονοϊού το ΠΝ ούτε για φουσκωτές βάρκες δεν θα έχει τα επόμενα χρόνια να ψωνίσει.

  Αυτά.

  1. Σωστότατος σε όλα

   Γραφτά διότι πολλοί ονειροβατούνε η είναι στο δημόσιο όπου ο μισθός πέφτει πας η δεν πας δουλειά!

 51. Η μόνη περίπτωση να πάρουμε 4 Μπελ τώρα, είναι η τιμή 1,7 δις να είναι και για τις 4 γυμνές και 2,2 δις (που ακούστηκε παλαιότερα), να είναι για τις 4 με τα συστήματα και 2,5 μαζί με τα όπλα. Αλλιώς στις 2 θα μείνουμε.

  Από εκεί και πέρα, να θυμηθούμε ότι σε λίγες εβδομάδες ίσως σκάσει στην Κρήτη ένα ερευνητικό και στο τέλος Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη ένα γεωτρητικό. Άρα, αν κάνουμε την πάπια στο ερευνητικό, έχουμε 90 μέρες αντίστροφη μέτρηση να είμαστε έτοιμοι για το πρώτο τζαρτζάρισμα και το πολύ σε 120 μέρες στην θερμοκρασία τήξης όπου είτε θα κάνουμε πίσω και μετά δεν θα χρειάζεται κανένα όπλο καθώς ότι είναι να χάσουμε θα το έχουμε χάσει, ή ότι είναι να πάρουμε θα το έχουμε πάρει.

  Άρα, ναυτικό, αεροπορία, στρατός θα έπρεπε να έχουν αυτόν τον ορίζοντα, όπου ελάχιστα μπορούν να γίνουν. Αν είχαν πάρει τις Αδελαίδες, θα ήταν έτοιμες τώρα, η Χιλή ήδη τις χρησιμοποιεί.

  -Συντήρηση και επισκευή σε αεροπλάνα, πλοία και συστήματα ώστε να έχουμε σε όλα διαθεσιμότητες πάνω από 90%
  -παραγγελία για όπλα/αναλώσιμα (πυραύλους, τορπίλες κτλ) με έμφαση σε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα
  -Ότι μπορεί να παρθεί τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα και να έρθει ας έρθει άμεσα
  -Να αρχίσουν να μεταφέρονται σε διασπορά, νησιά κτλ ότι είναι να είναι εκεί την κρίσιμη ώρα
  -Επιθετική εξωτερική πολιτική, κάθε αγκάθι στα πλευρά τους καλό είναι, τόσα έχουν μπήξει σε εμάς καιρός να το κάνουμε και εμείς
  -Πλάνο, πλάνο πλάνο

  89 και μία μείνανε. Καλές οι συζητήσεις για Μπελάρες και χρειάζονται και αυτές, αλλά οι άλλοι έρχονται και πετάμε χαρταετό ακόμη

  1. Η Τουρκία φρόντισε και φόρτωνε εδώ και δύο χρόνια, πυραύλους, σκούπισε ένα σωρό ανταλλακτικά για τα F-16, μέχρι και Javelin παράγγειλε και προφανώς όχι για τους Σύριους ή τους Κούρδους

 52. Συμφωνα με την ΠΤΩΣΗ ακυρωθηκε ο διαγωνισμος FOS των C-27.Οποτε δεν μπορω να καταλαβω γιατι να συνεχιζει αυτη η συζητηση.

  Digenis

  Οταν δεν εχεις χρημα να επαναφερεις/διατηρεις σε πτητικη κατασταση τα μεταγωγικα σου το να ονειρευεσαι Θεμιστοκληδες τουμπανα και Bel υπερφρεγατες ειναι καλο αλλα πολυ απεχει απο την πραγματικοτητα.Ελπιζω να καταλαβαινεις πια πως και εμας μας αρεσουν τα ονειρα αλλα καποια στιγμη ξυπναμε και βλεπουμε τι γινεται γυρω μας.Οποτε μιλαμε ως ξυπνιοι και οχι ως κοιμισμενοι.

 53. Αν ισχύουν οι αναφορές στο παρακάτω η συνεργασία στο πρόγραμμα -εάν επιτευχθεί συμφωνία- περιλαμβάνει πολλά περισσότερα απο την πώληση 2 πλοίων στην Ελλάδα. Οπότε δεν θα έλεγα ότι είναι η χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα.
  Αφού δεν θα είμασταν και ο πρώτος πελάτης στο πλοίο ώστε να φορτωθούμε όλο το ρίσκο για ένα νέο σύστημα όπως συνέβει με τα υποβρύχια. Εκτός αν θεωρεί κάποιος ότι ο γάλλος έχει για πέταμα μερικά δις € που θα πληρώσει ο ίδιος για 5 πλοία με λιγότερα όπλα.
  Η μεταφορά τεχνογνωσίας που αναφέρεται δεν θα είναι ασήμαντη πάντως, όπως θα σκεφτεί και ο τούρκος που προσπαθεί να πετύχει συχνά ανάλογες συμφωνίες για να αντιγράψει συστήματα που δεν μπορεί να φτιάξει ο ίδιος απο το μηδέν.

  Naval Group Presents Its Industrial & Academic Cooperation Plan With Greece

  During an event at the French Embassy in Athens on February 13th, 2020, Naval Group unveiled its long-term cooperation plan developed to support the acquisition program of two FDI frigates (Belharra-class) for the Hellenic Navy.

  Xavier Vavasseur 14 Feb 2020

  Naval Group, based in Athens since 2008, is proud to be an integral part of the strong strategic alliance between Greece and France.
  Thanks to its long-lasting presence in Greece, Naval Group created the conditions for a long-term cooperation with profits for the Greek industry and the creation of high-technology jobs. Naval Group has a robust expertise in building such partnerships worldwide.
  Alain Guillou, Naval Group Executive Vice-President Development declared:
  “This cooperation plan will support the Hellenic Navy in achieving regional superiority at sea, but also the ability of the Hellenic industry to actively prepare the future of naval warfare.”

  Naval Group will share expertise and knowledge with the Hellenic Navy and industry to ensure the ships’ availability over their 30-year lifespan.
  Alain Guillou explained “We want to build a long-term partnership with the Hellenic industry and to guarantee the success of the frigate program as well as Hellenic sovereignty through an extensive transfer of technology. The local industry will master the know-how required to support the entire life-cycle of the frigates.”
  The follow-on support will be based on the creation of a Digital Support Centre, capable of securing and verifying the integrity of the ship’s data. Naval Group’s combined capabilities in terms of i-maintenance, artificial intelligence and big data will ensure an improved operational availability and a reduced maintenance cost. Together with its Hellenic partners, Naval Group will also support the training of both crews and maintenance teams of the Hellenic Navy with the best simulation technologies…

  https://www.navalnews.com/naval-news/2020/02/naval-group-presents-its-industrial-academic-cooperation-plan-with-greece/

  1. «Following the progress of the FDI program, 8 new Greek companies have joined Naval Group international supply chain in late 2019. They signed Letters of Intent during the 13th of February event regarding their involvement in future programs of the French group. About 20 more are currently being surveyed to join later this year. «

   Τωρα κινουμαστε σε σωστη κατευθυνση !!!

   Αυτα εινιαι πραγματικα Αντισταθμιστηκα οφελη!!

   μαλιστα διαβαζοντας το αρθρο της Γαλλικης εταιριας, καταγραφει πως θα δημιουργηθει στην Ελλαδα βαση ελεγχου ποιοτητας κι εξασφαλιση πργραμματων του ειδους R&D – ερευνας κι αναπτυξης εχοντας υπογραψει συνεργασια με τρια Ελληνικα Πανεπιστημια !!

   «Naval Group has a strong interest in developing collaborative R&D projects with Hellenic companies, universities and research institute in cutting edge technologies such as additive manufacturing or drones. Naval Group aims at developing a network of technological and research projects so as to build the Hellenic future naval warfare capabilities. During the event, Naval Group signed partnerships with NTUA, University of Patras and the University of Crete. «

   ετσι πρεπει να λειτουργουμε ως ευνομουμενο Εθνος απο εδω κι περα !!

   1. Έτσι θα έπρεπε ασφαλώς και μακάρι να προχωρήσει σε πρακτική εφαρμογή, αφού πρόκειται και για επίσημες ανακοινώσεις, αλλά αρκετοί θέλουν να περιορίζουν το όλο θέμα σε «2 πανάκριβα γαλλικά πλοία με ανεπαρκή εξοπλισμό» προσπαθόντας -μαλλον άθελα- να αντικαταστήσουν ακόμα και την σοφία των αρχαίων προγόνων «Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος» που υιοθετήθηκε απο όλες τις μεγάλες δυνάμεις που είχαν και έχουν αξιόλογη παρουσία στις θάλασσες και ωκεανούς, με ένα ξενόφερτο δόγμα απο Αμερική που δεν μπόρεσε να επιρεάσει το αποτέλεσμα των πολέμων στην νοτιοανατολική Ασία ούτε στο Αφγανιστάν η στο Ιράκ, ενώ δεν θα μπορούσαν κάν να φτάσουν σε εκείνα τα μέρη χωρίς ναυτική ισχύς.

    Στην χώρα του παραλόγου η λογική εξαφανίζεται όπου χτυπάει το αμερικανικό μάρκετινγκ για οτιδήποτε, και αρκετοί στέκονται σούζα και προσοχή όταν έχουν να πούνε κάτι τα μεγάλα αφεντικά με τα FMS που για μερικούς έχουν πλέον στάτους εθνοσωτήρα, αφού η ειδωλολατρία είναι πολύ της μόδας.

   2. Σωστή παρατήρηση, αλλά και στον τομέα αυτό θα πρέπει το κράτος να είναι πιο απαιτητικό. Κανονικά σε τόσο μεγάλου ύψους συναλλαγές υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι.

    1) Η πρώτη είναι το κέρδος για τον πωλητή, πχ το κατασκευάζει για 500 εκατ, το πουλάει 600 εκατ και βγάζει κέρδος 100 εκατ.

    2) Η δεύτερη και εξαιρετικά σημαντική παράμετρος, είναι ποιος θα πάρει και σε τι ποσοστό αυτά τα 500 εκατ του κόστους. Πχ ο πωλητής θα μπορούσε να το κάνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, όπου τα 500 εκατ θα πήγαιναν σε Ελληνικά χέρια (και πάλι θα έβγαζε κέρδη), ή εναλλακτικά το κάνει στην Γαλλια αλλά υπόσχεται έργο ισόποσο για Ελληνικές εταιρείες σε άλλους τομείς.

    3) Δυστυχώς στο παρελθόν τα αντισταθμιστικά είχαν συνδεθεί με σκάνδαλα αλλά και διάφορες περίεργες φόρμουλες, όπου πχ ένα αντισταθμιστικά αξίας έστω 10 εκατ, ανάλογα το τι αφορούσε μπορούσε να μετρήσει με πολλαπλάσια τιμή. Τα αντισταθμιστικά ναι μεν έχουν επισήμως καταργηθεί, αλλά ανεπισήμως μια χαρά εξακολουθούν να υπάρχουν, ελπίζω πλέον καθαρότερα.

    4) Υπάρχουν χώρες που έχουν μπορέσει να κερδίσουν απίστευτα ποσοστά σε αντισταθμιστικά, αν θυμάμαι καλά τελευταίο που διάβαζα ήταν πόσο σφαζόταν στην ποδιά των Βέλγων οι Γάλλοι Γερμανοί κτλ για να πάρουν το ΝΜΑ τους αντί το F-35, όπου πρόσφεραν αντισταθμιστικά πολύ μεγαλύτερα από την ίδια την αξία της αγοράς.

    5) Από την άλλη, με τις μικροαγορές που κάνουμε εμείς πλέον, ακόμη και να πάρουμε μεγάλο ποσοστό αντισταθμιστικών, δεν κάνει και καμιά τρομερή διαφορά στην οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κυνηγαμε στο φουλ (μάζευε και ας είναι ρώγες), αλλά όταν αγαράζαμε στο φουλ, πετούσαμε χαρταετό (βασικά άλλο συνέβαινε αλλά αστο να πάει…)

    1. Σε μια διακρατική συμφωνία -για εκεί φαίνεται να πάει το πράγμα αφού εμπλέκεται και η γαλλική πρεσβεία- σαφώς είναι η μπάλα στην πολιτική να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ρύθμιση με συνοδεία και να μην αφήσει τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο.

     Υπάρχει μια περίπτωση της Ιταλό-ισραηλινής συμφωνίας στο πρόγραμμα με τα Μ-346 «Lavi» για την IAF όπου έγινε συναλλαγή με αμυντικά προϊόντα ισραηλινής σχεδίασης και παραγωγής, στην οποία επωφελήθηκαν και οι δυο πλευρές στο μέγιστο δυνατό βαθμό που νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι το παράδειγμα προς μίμηση και στην ελληνογαλλική συνεργασία, αφού έχουμε και εμείς μια μικρή αλλά γνωστή για την ποιότητα των προϊόντων της εγχώρια αμυντική βιομηχανία με την οποία υπάρχει ήδη συνεργασία με την γαλλική πλευρά την οποία θα μπορούσαν να επεκτείνουν οι δυο πλευρές, επιπλέον σε αυτά που αναφέρθηκαν απο την γαλλική εταιρία.

     Οι Γάλλοι είχαν προσφέρει και ένα άκρως ανταγωνιστικό πακέτο στον πρώτο διαγωνισμό ΝΜΑ για την Ελβετία, ο οποίος όμως δεν προχώρησε επειδή ο λαός απέρριψε το μοντέλο χρηματοδότησης που πρότεινε η κυβέρνηση της Ελβετίας.
     Ήταν όμως μια καλή ευκαιρία για να διαψευστεί η προπαγάνδα περί των δυσκίνητων και ακριβών Γάλλων στους εξοπλισμούς.
     Αφού έδειξαν αρκετή ευελιξία προσφέροντας και ένα εξαιρετικό και ώριμο σύστημα.
     Στο Βέλγιο αλλά και αλλού το παιχνίδι ήταν στημένο εξαρχής, αφού όπως και στην Δανία παίχτηκαν διάφορα στο παρασκήνιο, για αυτό ήταν αδύνατο να επικρατήσει οποιαδήποτε άλλη προσφορά απο τους ανταγωνιστές στην Ευρώπη.

 54. Οπότε καλές οι Μπελάρα, αλλά αυτή την στιγμή θέλουμε μια λίστα με ψώνια σε υλικό και υπηρεσίες που αν αφορά κάτι καινούργιο να έχουν παραλαβή σε ένα μήνα να προλάβουμε να τα μάθουμε ή αν είναι κάτι υπαρκτο και θέλουμε απλά να λειτουργήσει (FOS) ή μεγαλύτερους αριθμούς έχουμε δύο μήνες να παραλάβουμε.

  Ότι είναι να γίνει, θα γίνει πλέον τώρα, σε ένα μήνα μπορεί να είναι αργά.

  -φτιάξιμο τα Μιράζ
  -αύξηση διαθεσιμότητας και ανταλλακτικά για F-16
  -φτιάξιμο C-130 και C-27 (πού είναι το πρόβλημα, στην ΕΑΒ ή αλλού και δεν βγαίνουν τα C-130?)
  -αγορά επιπλέον σκαλπ
  -φτιάξιμο Απάτσι
  -όπλα για τα Απάτσι και τα Κιόβα, Trophy για ορισμένα τανκς
  -νεους Exocet με μεγαλύτερη εμβέλεια, είτε στα πλοία είτε παράκτια
  -συντήρηση όλα τα ραντάρ, αν υπάρχει καμά φτηνή και γρήγορη αναβάθμιση να γίνει άμεσα
  -συντήρηση όλα τα πλοία μην μας μείνει κανένα μεσοπέλαγα
  -τορπιλες (ναι τορπίλες…. εεε κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε έστω λίγες για τα 214 έστω με άμεση παράδοση.

  Πέρασαν μεσάνυχτα, 88 και σήμερα πλέον

 55. Δες εδω ρε γμτ μου.

  Ολοι εγιναν οικονομικοι αναλυτες, κι μαλιστα δεινοι χρηματοπιστωτικοι αντιπροσωποι……

  Εδω σε αυτον τον ιστοτοπο παρουσιαζονται θεματα κι ειδησεις που εχουν να κανουν με την ΑΜΥΝΑ του Εθνους κι τις Ελληνικες ΕΔ. Ετσι δεν ειναι ὴ μηπως κανω λαθος;;

  προς τους εν δυναμη λογιστες πιο πανω.
  Δεν σας βλεπω να νοιαζεστε για τα ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ που φευγουν απο την τοπικη κι γενικη οικονομια ετησιως μεσω τα χρηματα που στελνουν οι λαθρομεταναστες στις ιδιαιτερες πατριδες τους. Γιατι αραγε ;;;

  υ.γ.
  Εαν το οικονομικο κομματι των εξοπλισμων σας ειναι μειζων σημασιας κι δεν σας αφηνει να κλεισετε ματι το βραδυ τοτε δεν εχετε παρα να πατε στα γραφεια του ΓΕ Ναυτικου, να επικοινωνησετε με το αρμοδιο γραφειο, κι να προσφερετε τον οβολο σας!!

  0 συνδεσμος πιο κατω κατεχει τηλεφωνα εποικινωνιας, για οποιον ενδιαφερεται!
  https://www.hellenicnavy.gr/el/2016-07-04-07-22-42.html

   1. » Έχει ATM ένα χωριό στα Τόρα Μπόρα;»

    Τι θελει ενας απο το τορα μπορα στην Ελλαδα;;; Διακοπες κανει, ενας απο τους χιλιαδες επενδυτες, χμμμ;;;;

    μηπως εχει πολεμο η τορα μπορα κι θελει να ξεφυγει κανεναν πολεμο ο κατα φαντασια προσφυγας, χμμμ;;;;;;;;

    Κι εαν εχει ΖΑΝΜΑΝ ΦΟΥ κι πανω τουρλα , που λενε στο χωριο μου !!

    Αληθεια, ποιος μπορει να μου λυσει αυτον τον δυσκοιλο γρυφο…
    Ποσα συνορα, κρατη διασχιζει κανεις για να φτασει στην Ελλαδα, απο την μεση ανατολη ή απο το Αφγγανισταν;;;;;

    1. Έχει ΑΤΜ στα βουνά του Αφγανιστάν; Πως θα στείλει το -ευρωπαϊκό- χρήμα των 400€ σίτισης στην πατρίδα του; Τι θα τρώει εδώ, κατσαρίδες; Δεν διαφωνώ με αυτά που γενικά προσπαθείς να περιγράψεις αλλά κάποια πράγματα είναι ανακρίβειες.

     1. Τι να πω.

      Ή κανεις πως δεν ξερεις ή ζεις σε αλλο πλανητη.

      βρες μονος σου τις απαντησης !

 56. Μια διακρατική με την Γαλλία θέλουμε με ταυτόχρονη αγορά των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά από την NAVAL .

  Το τυράκι για τους Γάλλους θα πρέπει να είναι η ναυπήγηση 6 BELHARRA και 9 GOWIND ή EPC με Γαλλικά όπλα και 6 υποβρυχίων (SMX 31 ?)
  Επίσης μια παραγγελία για 2 μοίρες Rafale F4 και πλήρη αναβάθμιση των Mirage.

  Όλα αυτά με ταυτόχρονη συμφωνία αμοιβαίας συνεισφοράς σε πολεμικό υλικό και στρατό σε περίπτωση πολέμου, με επιπλέον συμφωνίες συμπαραγωγής όπλων και μεταφορά τεχνογνωσίας.

  Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα χρήματα που θα δώσουμε για την άμυνα που είναι έτσι κι αλλιώς ΠΟΛΛΑ, ώστε να πάρουμε στρατηγική συνεργασία, αμυντική συνεργασία, ανάπτυξη ναυπηγείων και state of the art αμυντικά συστήματα.

  Όποιος το επιτύχει να μείνει για 12 χρόνια στο υπουργείο Αμυνας.

  1. Σιγά μην τους δώσουμε 10 δις και βάλε για να μας κάνουν την χάρη να πάρουν τον Σκαραμαγκά, αυτό δεν είναι τυράκι, είναι μια θάλασσα λεφτά.

   Την σήμερον ημερα όλοι μιλάνε για δις χαλαρά, αλλά αν το κάνεις σε δραχμές χάνεις την μπάλα, ενώ αν πεις ότι 10 δις σημαίνει ότι 10.000 οικογένειες θα πληρώσουν από ένα εκατομμύριο ή 100.000 οικογένειες θα πληρώσουν από 100.000 η κάθε μία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε κάτι που είναι αναγκαίο, αλλά ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάρεις ότι καλύτερο μπορείς στην καλύτερη τιμή που μπορείς.

  2. Συμφωνώ.

   Με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μπορεί να υλοποιηθεί και να υπάρξουν και ουσιαστικά ανταλλάγματα.
   Σε μια τέτοια περίπτωση εκτός όλων των άλλων θετικών θα υπάρξουν και μειώσεις γεωμετρικές στο συνολικό κόστος.

   Είναι άλλο να ψωνίζεις δύο φρεγάτες μόνο και είναι άλλο να πας σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό.
   Αυτά που περιγράφεις είναι αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε.

   Το κόστος φυσικά θα περιοριστεί κατά πολύ σε μια τέτοια περίπτωση.

  3. Η καλύτερη ιδέα! Win-Win με τους φίλους μας τους Γάλλους! Αυτοί ωφελούνται οικονομικά αλλά και οι δύο μας γεωστρατηγικά! Αυτή η κίνηση από μόνη της θα μπορούσε να γεφυρώσει το παρόν εξοπλιστικό χάσμα που έχουμε σε σχέση με τους γείτονες!

  1. Δεν έχουμε επιχειρησιακά μεταγωγικά αεροσκάφη πλέον!

   Κατά τα αλλα διαπραγμAτeουομαστε 2 πλοία στα 3 billion!1

   Είναι να πάρεις κάνα ρόπαλο και να μην αφήσεις κεφαλα για κεφαλα

   Πάλι αδυναμία θα διαπιστωθεί και θα τα μαζεύομε με την ουρα στα σκέλια αλλα ΙΜΙΑ

   ΞΕΦΤΙΛΙΛΙΚΙΑ

   1. Αυτα τα λες εσυ .. Που δεν θες αντικατάσταση των Reo και των AB-212 ?
    Τα C-130 εγιναν upgrade !!! Και ναι έχουμε επιχειρησιακά μεταγωγικά

    1. 🙂 sorry δεν αμφισβητώ αυτό που λές ή λένε οι άλλοι καθώς δεν το έχω ψάξει το θέμα, αλλά σχηματίζω στο νου μου την εικόνα ενός C-130 να προσγειώνεται χωρίς ρηνιαίο τροχό και σκέφτομαι ότι αυτό μάλιστα, είναι upgrade πρέπει να πουλήσουμε και στις ΗΠΑ την τεχνολογία προσγείωσης με έναν τροχό λιγότερο και χαμογελάω

    2. 3-4 max!!
     https://www.militaire.gr/quot-anazitoyme-tin-istoriki-mas-eythanasia-quot-o-k-fragkos-stoys-diaxifismoys-gia-tin-amyna/
     #Δικαιολογείται να είναι «ξαπλωμένα» στην ΕΑΒ και να «λιάζονται» ένδεκα (11) από τα 15 C-130; Να ίπταται δύο (2) από τα 14 Ε/Π ΝΗ-90#
     Αυτό το νούμερο των επιχειρησιακών έχει θεωρηθεί προς τα κάτω από σχόλια ανθρώπων που ξέρουν από μέσα τη κατάσταση !!

     Αντικατάσταση τvn REO με το… εθνικό φορτηγό
     Αυτό με τις εθνικές τετράγωνες ρόδες

     Όχι να λείπει!!!
     Αρκετά «κοματο-δεκο-κοπροσκυλα ταΐσαμε !!

 57. Οι Μπελάρα είναι τελειωμένη υπόθεση (ευτυχώς). Θα έχουν κύρια αποστολή την αεράμυνα περιοχής και θα είναι επαρκώς εξοπλισμένες φέρουν σε πέρας την συγκεκριμένη αποστολή.
  Καλό θα ήταν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για τις μονάδες που θα (πρέπει να πάρουμε για να) «κουμπώσουν» στις Μπελάρα.
  Πρόθεση του ΠΝ είναι σε βάθος λίγων ετών, να υπάρχει επαρκείς αριθμός και ποιότητα μονάδων στη θάλασσα.

 58. Η Τουρκία έρχεται, και είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι, ή τέλος πάντων όσο έτοιμοι μπορούμε.

  1) Βήμα 1: Μπαλώνουμε άμεσα ότι προλαβαίνει να μπαλωθεί, για να το χρησιμοποιήσουμε. Είναι το σούπερ άμεσο βήμα για ετοιμότητα σε 2-3 μήνες

  2) Βήμα 2: Το ναυτικό χρειαζόταν μέση λύση χτές. Χάθηκαν οι Αδελαίδες, έστω να δούμε τις Λαφαγιετ ή τις LCS 1-4.

  -Οι Λαφαγιέτ είναι σχετικά μοντέρνα και καινούργια σκαριά, με καλούς σένσορες, αλλά απελπιστικά υποεξοπλισμένες. Όταν ήρθε φάτσα κάρτα με τα Τουρκικά και την φώτισαν, τα χρειάστηκε, γιατί σαν CIWS είχε 8 βλήματα crotale. Που πας ρε Καραμήτρο στον πόλεμο με 8 βλήματα CIWS? Οπότε η Γαλλική φρεγάτα κοκοκο μπροστά στην Τουρκική παλιατζούρα με τα Phallanx και πολύ περισσότερα όπλα και κλάψα μετά στην μαμάκα Άντζελα. Από την άλλη αν μπορούσε να πάρει 2-3 Sylver και κοτσάραμε το Millenium που μπαίνει παντού, μια χαρά θα γινόταν.

  -Οι LCS έχουν προβλήματα και είναι υποεξοπλισμένες, αλλά είναι modular, και ειδικά η κλάση independence έχει τεράστιο αναξιοποίητο χώρο (σαν ελικοπτεροφόρο είναι) άρα θα μπορούσαμε να κοτσάρουμε και NSM και RAM και κανέναν ESSM. Με την ταχύτητά τους δεν κινδυνεύουν καν από τις τορπίλες (είναι πιο γρήγορα από αυτές) και φτάσνουν σε οποιαδήποτε γωνιά στο μισό χρόνο από μια S. Κάποιοι λένε θέλουν 150 εκατ ανά πλοίο να έρθουν στα νέα LCS. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε upgrade τώρα, να φορτωθεί όπλα και να πάει πόλεμο θέλουμε, ας κάνουμε το upgrade σε 4-5 χρόνια αν αποφασίσουμε να τις κρατήσουμε.

  1. Αυτό με το illumination της Γαλλικής φρεγάτας είχε πολύ πλάκα για δύο λόγους:

   1) Συμπεριφορές των μερών:
   Οι Γάλλοι όντας ανυπεράσπιστοι, απλά έκαναν πίσω και μετά κλαίγονται
   Οι Αμερικανοί αν τους φώτιζαν, θα τους φώτιζαν πίσω με τόσα πολλά συστήματα, που στο τουρκικό τα αναμμένα λαμπάκια θα θύμιζαν Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Ανάσταση μαζί (και παίζεται αν θα πατούσαν και το κουμπί και ρωτούσαν μετά). Αντίστοιχη συμπεριφορά θα περίμενα και από Ισραήλ, αλλά δεν έχουν και κανα πλοίο σε αυτό το επίπεδο και θάλασσες.

   2) Αν, για κάποιον λόγο, αν, πατιότανε το κουμπί στην Τουρκική, βλέπω η εξέλιξη της φάσης να θύμιζε μικρογραφία του Ναυαρίνου στο πιο μοντέρνο (θα έφευγε από Γαλλία μια βροχή από σκάλπ και εξοσέτ που δεν θα έμενε τίποτα από Τουρκικό πλοίο έξω από τον τουρκικό του ναύσταθμο…) Τι είχε στο μυαλό του ο Τούρκος καπετάνιος δεν ξέρουμε, αλλά από ένα τέτοιο ατύχημα και ενώ η Τουρκία πάλι είχε καλές σχέσεις με τους μεγάλους, στο τέλος κρίθηκε όλος ο πόλεμος.

   1. Για τις Lafayette τα εχω γραψει επανειλημμένα
    δεν είναι για εμάς ούτε έχουν το φοβερό radar και λοιπούς αισθητήρες!!

    Για να γίνουν αξιόμαχα πρέπει να ξοδέψουμε τόσα που δεν αξίζει το όλο εγχείρημα

    Για τους Γάλλους: Δεν νομίζω να αντιδρούσαν έτσι
    Εδώ οι γείτονες καταρρίψανε ρωσικο μαχητικό και οι ρώσοι το κάναν γαργάρα και γίναν μετά κολλητοί τους

    Εμείς είμαστε οι αγαθοί αδαείς ηλίθιοι και περιμένουμε οι Γάλλοι να πολεμήσουν για εμάς με το νέο ελληνό γαλλικό σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας που ετοιμάζεται

  2. Μη είστε σίγουρος ότι οι Τούρκοι έχουν το πάνω χέρι η ότι ο γάλλος υποχώρησε επειδή «φοβήθηκε» τον τουρκικό στόλο η το πλοίο που είχε απέναντι που έπαιζε επικίνδυνα παιχνίδια με το FCR στην προκειμένη περίπτωση.
   Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το περιστατικό ώστε να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα για το συμβάν.

   Μη ξεχνάτε ότι οι Τούρκοι έκαναν τον τσαμπουκά και στους Ρώσους μέχρι την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Μετά όμως τι έγινε, θεωρείτε ότι ο ρώσος φοβήθηκε τον Ερντογάν και τα όπλα του και για αυτό δεν απάντησε στρατιωτικά, η επειδή είχε πιο αποτελεσματικά μέσα να σιδερώσει τον Τούρκο και να το βάλει στην θέση του που στην συνέχεια τον έκανε και πελάτη προκαλώντας αναστάτωση στον αμερικανό;

   Μην ξεχνάτε επίσης ότι αργότερα στην Συρία οι ρωσικές δυνάμεις εξόντωσαν πάνω απο 30 Τούρκους στρατιώτες χωρίς να έχουν στρατιωτική αντίδραση απο τον Τούρκο, αλλά πήγαν και στη Μόσχα -όπου τους είχαν στήσει και στο περίμενε μέχρι να αποφασίσει αν θα τους δεχτεί ο ρώσος πρόεδρος- για να ακούσουν τι θα συμβεί αν το συνεχίσουν τις αγριάδες, και μετά απο λίγο ανακοινώθηκε ότι προχώρησαν σε αγορά επιπλέον S-400 απο την Ρωσία που σαν πρακτική δεν συνηθίζεται αν θυμάμαι σωστά απο προηγούμενες περιπτώσεις.
   Η περίπτωση να έχουν φάει «ξύλο» απο Γάλλους κομάντος στην Λιβύη δεν είναι εντελώς αδύνατη, ίσως για αυτό να φωνάζει ο τούρκος ζητώντας συγγνώμες απο τους Γάλλους, αυτό έκανε και με τους Ρώσους στην Συρία, αλλά στην συνέχεια μαζεύτηκε, αφού τους έκλεισε την στρόφιγγα ο ρώσος.

   Η φρεγάτα Courbet παρόλο που δεν είναι αυτό που λέγεται αστακός απο άποψη οπλισμού, έχει τα μέσα να απαντήσει σε μια πρόκληση εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο και χρήσιμο, δεν είναι γυμνή και ας μην έχει το νεότερο αντιαεροπορικό σύστημα.
   Αν ήταν εντελώς αχάριστο σχέδιο δεν θα είχε 6 εξαγωγές στην Ταϊβάν η οποία δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με παιχνίδια πλοία. Αφήνω απέξω τις παραλλαγές του σχεδίου που πήγαν σε Σαουδική Αραβία και Σιγκαπούρη, αφού ξεφεύγουν αρκετά σε μέγεθος και οπλισμό.

   ΛΙΒΎΗ , ΤΟΥΡΚΊΑ 28 Ιουνίου 2020
   Η Τουρκία… έχασε δύο υποβρύχια στη Λιβύη

   https://infognomonpolitics.gr/2020/06/i-tourkia-echase-dyo-ypovrychia-sti-livyi/

   Αυτό με το πρόγραμμα Crash για σύντομη μεταφορά πλοίων στο ναυτικό μέσα σε λίγους μήνες και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, το θεωρώ πάντως εξοπραγματικό.
   Ειδικά τα αμερικάνικα που προτείνατε είναι και πανάκριβα με αυτά τα συστήματα που έχουν μέχρι στιγμής επάνω, για οτιδήποτε άλλο θα αυξηθεί και ο λογαριασμός ας είναι προβληματικά και αποτυχημένα.

   1. Έχουν και περιθώρια για αναβαθμίσεις η για πρόσθεση οπλικών συστημάτων αλλά αφού έχουν συμπληρώσει αρκετά χρόνια και αφού η αντικατάσταση τους φαίνεται πλέον στον ορίζοντα, είναι μάλλον ασύμφορη για το ΜΝ. Ένα μεγάλο μειονέκτημα που δεν αντισταθμίζεται με ένα AN/SLQ-25 Nixie towed torpedo decoy είναι όμως η έλλειψη σόναρ στα πλοία.
    Για επίδειξη σημαίας σε απόμερα μέρη και περιοχές όπως π.χ. Μεγίστη και Στρογγύλη η ως ναυαρχίδα για την ακτοφυλακή, είναι όμως παραπάνω απο αρκετά -και προτιμότερο απο την αποστολή υποβρυχίου η πυραυλάκατος- με τον υπάρχον εξοπλισμό, αν σκεφτείς ότι και τα NSC της USGC Πάρο οι ο εκτοπίσματος φέρουν μόνο ένα πυροβόλο 57mm Mk 110 και ελικοδρόμιο με υπόστεγο για ένα ελαφρύ ελικόπτερο.

 59. Δεν χρειάζεται πανικός ούτε απαισιόδοξες σκέψεις .. Οι μπελ είναι μια καλή επιλογή, ίσως η καλύτερη με τις παρούσες συνθήκες. Αλλά είναι επιλογή για να χτίσεις το μελλοντικό ναυτικό, όχι για τώρα .. Μην μασάτε από αυτά που ακούτε για τις διαθεσιμότητες και τις ελλείψεις .. Όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί αυτές που υπάρχουν και είναι κύριας σημασίας, απλά εμείς, δεν τις ξέρουμε !!! Σχέδια υπάρχουν , για όλα .. προετοιμασία γίνετε, για όλα … Λεφτα ΔΕΝ υπαρχουν !!!!!
  Αν βάλουμε την ουρά στα σκέλια (αλλά ιμια ) οπως λεει και ο CK … Θα είναι πολιτική απόφαση …. Γιατί όπως έχω γράψει και πριν. ΟΛΑ στο ΤΕΛΟΣ ειναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.. Αυτό είναι το σύστημα που επιλέξαμε να έχουμε και έτσι διαχειριζόμαστε την χώρα.
  Μην ξεχνάτε ότι για δέκα και πλέον χρόνια είχαμε οικονομική κρίση, ( μαντηλι να κλαψουμε !! ) και πολύ πιθανόν να χρειαστούμε και άλλα δυο- τρία, μέχρι να δούμε ξανά ανάκαμψη. Αν μας αφήσει ο ιός και δεν κάνουμε καινούργια λάθη.
  Μην συγκρίνεται ανόμοια πλοία . Άλλο πλοίο Θεμιστοκλής φτιαγμένο για άλλη αποστολή. και άλλο μια κορβέτα 2000-3000 τόννων. Όπως και δεν μετράμε την αξία ενός πλοίου μόνο με τον αριθμό των πυραύλων που αυτό φέρει.
  Έχει γίνει αρκετή συζήτηση για τις Μπελ , αναφορικά με τα όπλα και τους αισθητήρες που αυτή θα φέρει, αλλά δεν είδα το ίδιο ενδιαφέρον για την θωράκιση και τα μέτρα προστασίας από πλήγματα που το πλοίο θα έχει.
  Προσωπικά θα είχα κάποιες ανησυχίες, αν λάβω υπόψη μου την πρόσθετη θωράκιση που βάζουν οι Αμερικάνοι στις φρεμμ , την αστοχία στους άξονες των γαλικων πλοίων, το στραπατσο με το ατύχημα της νορβηγικής φρεγάτας , και την αποτυχία στην σχεδίαση της υπερσύγχρονης γερμανικής φρεγάτας.
  ( Ολλανδικό και ξερό ψωμί … για να κανουμε και λιγο χιουμορ..)

   1. F125:
    https://www.navaltoday.com/2019/04/30/germany-finally-accepts-delivery-of-lead-f125-frigate-fgs-baden-wurttemberg/
    FGS Baden-Württemberg as lead ship in the class has been experiencing problems ever since it started trials. In addition to hardware and software integration, the frigates have a listing problem. They list 1.3 degrees to starboard and are overweight, an issue that could possibly complicate future upgrade options

    Πάντοτε τα πρώτα κομμάτια οποιουδήποτε νέου προϊόντος βγάζουν προβλήματα teething problems!
    Οποτε αφήνεις κάποιον άλλο να τα λύσει πριν το αποκτήσεις
    Όπως κάναν οι γείτονες με τα 214 ας πούμε
    Να δεις πλακα που θα χούμε εάν οι Γάλλοι μας παραχωρήσουν το πλοίο της BelhaRAS κλάσης για troubleshooting & debuggig!!

    1. Αρχικά προβλήματα σαφώς υπάρχουν σε ένα νέο σύστημα, αλλά για να χαρακτηριστεί αποτυχία θα πρέπει να υπάρξει ανάλογο πόρισμα απο αρμόδια υπηρεσία που ανέλαβε την αξιολόγηση.
     Η και μια απόφαση του πελάτη να μην προχωρήσει στην αποδοχή και παραλαβή του ελαττωματικού συστήματος η στην συνέχεια του προγράμματος, άσχετα αν στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί το αντίθετο.
     Μέχρι στιγμής αυτό δεν συνέβει στην περίπτωση των F125 αφού εντάχθηκε πλέον επίσημα και το 2ο πλοίο σε υπηρεσία.
     Για αυτό απόρησα με την αναφορά για αποτυχία νέου γερμανικού πλοίου. Επειδή θυμάμαι και αρκετά σχόλια που έλεγαν ότι για το μέγεθος είναι υποεξοπλισμένα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι λανθασμένο συμπέρασμα αν ληφθεί υπόψη η αποστολή που θα έχουν, και ότι το σχέδιο και η διαμόρφωση εξοπλισμού και οπλισμού ακολουθούσαν προδιαγραφές του ναυτικού που στηρίχθηκαν στις εμπειρίες και συμπεράσματα απο την συμμετοχή στην αποστολή Αταλάντα, και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρείται αποτυχία.

     https://esut.de/en/2020/06/meldungen/21115/zweite-fregatte-der-klasse-f125-geht-in-dienst/

     1. Απο την ίδια πηγή που έδωσες πιο πρόσφατη updated ανακοίνωση σύμφωνα με το στάτους του συγκεκριμένου προγράμματος.

      We are delighted that the second unit of the F125 class has entered service,” Ralf Kuchler, Flotilla Admiral, commented.

      “It is a significant milestone towards full operational capability because we now have two platforms that give us the possibility to conduct operational training on our own responsibility, making the weapon system fully available to the navy.”

      Stefan Schulz, Frigate Captain, added that, following an intensive and successful test phase, the commissioning of the vessel is another milestone in the modernization of the German Navy.

      https://www.navaltoday.com/2020/06/10/german-navy-commissions-second-f125-frigate/

   2. στο έστειλε ο ( όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω ) CK
    Και χωρίς παρεξήγηση !!! CK μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, αλλά συμπαθώ τον τρόπο που γράφεις και τις αντιδράσεις που εκφράζεις.. είναι και αυτές αναγκαίες και πολλές φορές λογικότατες,,

  1. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι κάποιοι πολιτικοί κύκλοι έχουν πάρει απόφαση για #συμβιβασμό # με τους γείτονες με ΠΡΌΦΑΣΗ στρατιωτική αδυναμία όπως έγινε στα Ιμια

   https://www.protagon.gr/epikairotita/rozakis-maksimalistikes-oi-theseis-tis-elladas-tha-prepei-na-dwsoume-kai-kati-stin-tourkia-44342002522

   Οποτε μεθοδικά και συστηματικά έχουν αφήσει να μειωθεί η αποτρεπτική ικανοτιτα της χώρας
   (να το πω πολύ ευγενικά)

   Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς πως προγράμματα σχετικά χαμηλού κόστους όπως FOS/συντήρηση υπάρχοντος υλικού τορπίλες και πυρομαχικά / Leo 2 παλιότερα δεν προχωράνε!!

   Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς πως έχουν αφήσει Ακόμα τον νομο Βενιζέλου(2011!!!) για τις προμήθιες» ενώ όλοι σκούζουν πως δεν δουλεύει!

   https://www.defence-point.gr/news/geliotita-65-apotychia-stous-diagonismous-exetias-tou-nomou-venizelou

   Διαβάσατε υποθέτω την ακύρωση του διαγωνισμού fos για τα c27j

   Έχουμε ξεμείνει από μεταγωγικά που να δουλεύουν και κανένας δεν χάνει τον ύπνο του???/!!!

   Λογύδρια να βγάζουμε μονο και πολύ επικοινωνιακό σανό περί….. AB, Ticos, [email protected], 214, THEMISTOLKLES,MMSC, etcv για να κοροϊδεύουμε τον πατριωτικό κόσμο πως κάτι γίνετε στη άμυνα!

 60. Οι Γάλλοι πήγαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Τουρκία και να αναδείξουν την παράνομη συμπεριφορά της στο ΝΑΤΟ . Δεν υπήρχε περίπτωση η Τουρκία να χτυπούσε το γαλλικό πλοίο , ούτε φυσικά το γαλλικο το τούρκικο. Απλά ένα παιχνίδι παίχτηκε για να αναδειχτεί το θέμα.. Εξάλλου είχε επιχειρηθεί νηοψία πριν από ελληνικό ελικόπτερο αλλά ακυρώθηκε όταν κάνανε γαργάρα οι Ιταλοί τις απειλές των Τούρκων..
  Δεν είναι η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία , που φέρνει τους Γάλλους σε αντιπαράθεση με τους Τούρκους. Οι Γάλλοι έχουν καιρό τώρα που έχουν έρθει σε ρίξει με τους Τούρκους καθώς, οι Τούρκοι τους έχουν πετάξει έξω από την Συρία ( ξεπληρώνοντας χάρη στους Ρώσους ) και τώρα επιχειρούν να κάνουν το ίδιο και στην Λιβύη με τις πλάτες των Ιταλών .
  Ο Ερντογαν πρέπει να έπαθε εγκεφαλικό, όταν έμαθε ότι έριξαν το Ρωσικό αεροσκάφος… (σίγουρα ήταν προβοκάτσια των Αμερικάνων για να αποτρέψουν την προσέγγιση με την Ρωσία )
  Από ότι αντιλαμβάνεστε , οι Τούρκοι παίζουν τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου σε όλα αυτά τα γεωστρατηγικα παιχνίδια. Δηλαδή κουβαλάνε νερό στο μύλο του άλλου … Ρωσια. Ιταλια. Αμερικη …. Μην βιαστείτε όμως να βγάλετε συμπεράσματα, γιατί !! το περίεργο είναι ότι γνωρίζουν ότι παίζουν αυτό τον ρόλο !!!!! Το γιατί το κάνουν ?? είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα …

  1. » το περίεργο είναι ότι γνωρίζουν ότι παίζουν αυτό τον ρόλο !!!!! «

   πρωτον, επιτελους καποιος που ξερει να διαβαζει σωστα τις ειδησεις.
   (Βλεπεις η Γαλλια ακομα εχει ερεισματα κι συμφερον στις Β Αφρικη οπου ακομη κρατει σχεσεις με τις παλιες τις αποικιες – κι δεν θελει η ΗΠΑ μεσω τουρκιας να εχουν το πρωτο χερι, εκει)

   Δευτερον, καθολου περιεργο – ονομαζεται διαρκη κι πολυ επιπεδη διπλωματια.
   Οπου ολα ειναι επι το πρισμα του βραχυπροθεσμου σκοπου κι βραχυπροθεσμου συμφερον, κοινου παντα.

   υ.γ.
   τετοιες διπλωματικες τακτικες παντα τελειωνουν με την ειτε θερμη ειτε ψυχρη πολεμικη λυση/αποτελεσμα μεταξυ των δυο αυτον κρατων.

   Εν ολιγοις, να περιμενουμε μια συγκρουσιακη/δυνατη – πιθανος κι θερμη – αντιπαραθεση μεταξυ Ρωσσιας κι τουρκιας.

   Η τουρκια εχει αναλαβει οχι μονο τα δικα της σχεδια να φερει σε περας αλλα κι σχεδια αλλων – ποιοι ειναι οι αλλοι θα μου πεις. Αυτο, ειναι ηδη πασιφανες για εκεινους που «διαβαζουν» σωστα.

   1. Συμφωνώ σε όλα, αλλά έχω κάποιες αμφιβολίες αν τελικά η Τουρκία θα τα σπάσει με την Ρωσία ή όχι. Για την ώρα φαίνεται ότι προς τα έξω δείχνουν ότι μαλώνουν μεταξύ τους, ενώ αυτό που μένει στο τέλος και στην πράξη (και όχι ότι φαίνεται προς τα έξω), είναι ότι μοιράζονται μεταξύ τους τα αποκτήματά τους, και η μόνη διαφορά είναι τα ποσοστά.

    Στην Συρία η Ρωσία πήρε την μερίδα του λέοντος (πχ 95%) και η Τουρκία το 5%.

    Στην Λιβύη προφανώς πάει για διχοτόμηση, όπου η Ρωσία πχ θα πάρει το 60-70% και οι Τούρκοι το 30-40%.

    Παντού μου μοιάζει σαν ένας συνεταιρισμός, ο οποίος το παίζει μαλωμένος, αλλά στο τέλος κερδίζουν, με την Ρωσία να παίρνει το φιλέτο, και την Τουρκία να παίρνει μια ικανή ανταμοιβή. Το γεγονός ότι προς τα έξω μοιάζει να μαλώνουν, απλά δεν αφήνει άλλους παίκτες να μπουν, γιατί ξαφνικά θα φανούν ότι συστοιχίζονται με τον ένα κακό (Ρωσία) ή με τον άλλο κακό (Τουρκία).

    Μου θυμίζει ένα κόλπο που κάνανε επιτήδειοι πριν δεκαετίες, όταν υπήρχε ένα μια μεγάλη έκταση (η οποία πιθανώς ανήκε στο δημόσιο), πήγαιναν δύο κολλητοί, έκανε ο ένας (στημένη) αγωγή στον άλλο και οι δύο λέγοντας ότι η έκταση είναι δική τους και ο άλλος θέλει να την σφετεριστεί, πήγαιναν στο δικαστήριο με μάρτυρες, και ο δικαστής κατακύρωνε με δικαστική απόφαση την έκταση σε έναν από τους δύο, αφού το δημόσιο δεν το έπαινε χαμπάρι. Έτσι και εδώ, Τουρκία/Ρωσία κάνουν έναν στημένο ανταγωνισμό για διάφορες περιοχές, τις μοιράζονται, και όλοι οι υπόλοιποι μένουν αποσβωλομένοι.

  2. Συμφωνώ με όλα στο σχόλιό σου. Απλά όπως λες και εσύ μοιάζει ότι παίζουν τον χρήσιμο ηλίθιο αλλά δεν είναι ηλίθιοι, και παίζουν το παιχνίδι μαεστρικά ως τώρα κερδίζοντας παντού:

   -Στην Συρία έχουν πάρει μια φέτα γης μεγαλύτερη από την Κρήτη και έχουν εξουδετερώσει πλήρως τους Κούρδους, Γαλλοαμερικανοί έχουν φύγει
   -Στο Ιράκ έχουν μπει και μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν
   -Στην Λιβύη έχουν γίνει μεγαλοπαράγοντες εκτοπίζοντας τους πάντες, και οι οποίοι (άλλοι) αν θέλουν να μετράνε πιο πολύ από τους Τούρκους, θα πρέπει να πλειοδοτήσουν σε βοήθεια προς τους Τουρκόφιλους (απίστευτο, αλλά η Ιταλία πχ έίναι θυμωμένοι με τους Τούρκους που τους έκαναν στην άκρη και προτείνουν για να ανακτήσουν τον ρόλο τους, να πλειοδοτήσουν προς τον Σάρατζ)
   -Στην Κύπρο που είναι μέλος της ΕΕ μπαινοβγαίνουν και κάνουν ότι θέλουν στα νερά της
   -Στην Αίγυπτο έχουν υποστηρίξει εχθρικές ενέργειες προς την Αίγυπτο ολόγυρά της (στα νότια σύνορα, στο νησάκι στην Ερυθρά θάλασσα, ενθάρυνση Αιθιοπίας να χτίσει φράγμα στον Νείλο που θα μειώσει το νερό της Αιγύπτου 30% και ένα σωρό άλλα).

   Επειδή ήταν να διαλυθούν (λόγω καταρρέουσας οικονομίας) πόνταραν τα πάντα όλα σε επιθετική στρατηγική, παίζοντας με τους ανταγωνισμούς ή την νωθρότητα των μεγάλων δυνάμεων, και τους βγαίνει.

   Και έχουν και την Γερμανια στην ΕΕ που παίρνει την προεδρία, και την υποστηρίζει στο φουλ, καθώς πέραν της παραδοσιακής συμπάθειας αιώνων, έχουν επενδύσει τρελά λεφτά οι Γερμανοί στην Τουρκία, και αν μια κατάρρευση της Ελλάδας πριν 10 χρόνια θα τους προκαλούσε πρόβλημα, της Τουρκίας θα προκαλούσε καταστροφή. Ενώ αν πάρουν τα πετρέλαιο της Λιβύης, κάποια της Συρίας και κάποια της ΝΑ Μεσογείου, φτιάχνουν τα οικονομικά τους και ξεπληρώνουν τους Γερμανούς (με λεφτά των άλλων)

 61. Εάν οι Γάλλοι θέλουν να βοηθήσουν, να το κάνουν χωρίς να προσπαθούν να τα κονομήσουν από το χρεωκοπημένο Ελληνικό κράτος. Τόσα δις για 2 πλοία στα οποία δεν θα μπορούμε να πειράξουμε ούτε βίδα αλλά θα θέλουμε συνεργείο από Γαλλία δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, ούτε ο Τούρκος θα φοβηθεί παραπάνω έπειτα από 3 χρόνια που θα τα πάρουμε………. Άραγε θα συνεργάζονται με τον υπόλοιπο στόλο και ΕΔ?

  1. Κ. Μακη η απάντηση στην ερώτησή σου, δίνετε αν αντιστρέψετε την ερώτηση .. Δηλαδή … Αν υποθέσουμε ότι οι Γάλλοι δίνουν ότι χρειάζεται η Ελλάδα, για να γίνει ισχυρή ( αεροπλάνα, πλοία , πυραύλους … ) Θα έχει η Ελλάδα την ανάγκη και την στήριξη της Γαλλίας ???? Πως ? και Πόσο ? θα μεταβάλει μια τέτοια ενέργεια της Γαλλίας, την διπλωματική στάση της Ελλάδος. Όχι μόνο έναντι της ίδιας αλλά και έναντι όλων των άλλων όμορων κρατών.. Η Ελλάδα για τους «συμμάχους της» ( όχι όλους ) πρέπει να είναι τόσο ισχυρή, όσο να αποτρέπει τα γύρω κράτη της, να της επιτεθούν. Και αυτό όχι πάντα, κάποιες φορές πρέπει να είναι ανίσχυρη, ώστε να προκληθεί το επεισόδιο και να έρθουν μετά αυτοί ως σωτήρες … με το ανάλογο τίμημα βέβαια !!!

 62. Όσο περνά ο καιρός και τα πράγματα με τουρκια και Λιβύη γίνονται όλο και πιο μαύρα, τόσο πιο φτηνές μου φαίνονται οι FDI!
  Δεν αγοράζουμε άπλα δυο καλές φρεγάτες.
  Κατά πάσα πιθανότητα συνεργαζόμαστε/υποστηρίζουμε με την μονή «φιλική» χώρα (με την οποία έχουμε μερικά κοινά οπλικά συστήματα) η οποία όταν σηκώσει το τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και παρακαλέσει για άμεση αποστολή μερικών αερομεταφερόμενων EXOSET, MICA και SCALP από τα αποθέματά τους, ΘΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ!

  Ότι θα πληρωθούν αδρά είναι σίγουρο, αλλά αυτό είναι πολύ λίγο μπροστά στο μέγεθος της εξυπηρέτησης σε καιρό ….!

  ps: υπάρχουν προσφατες αναφορές ότι αεροπορική επιδρομή άγνωστης προέλευσης κατέστρεψε τουρκικά hawk mim-23 και παρεμβολής coral στην Λιβύη.

  Καμία άλλη συμμαχική χώρα δεν θα το έκανε αυτό.

  1. Να ποροσθεσω κι το γεγονος που 2 τουρκικα υποβρυχια, να αποπροσανατολιστουν κμε αποτελεσμα το ενα να χασει τα ιχνη του αλλου, καπου στο νοτιο Αιγαιο…..

   παραξενα γεγονοτα……

   1. Μην ονειροβατούμε!!

    Η Τουρκια είναι μια τεραστια αγορά 80+ εκατομμυρίων μέλος του G20
    Δεν μπορούν να την αγνοήσουν οι Γάλλοι η κάποιος άλλος για μια αγορά 8-10 εκατομμυρίων
    Έτσι και τα βρούνε με τους γείτονες οι Γάλλοι σαφώς θα μας αδειάσουν
    Ποιος πούλησε κορβέτες με EXOSET και κινητήρες πυραυλων cruise και σχετική τεχνολογία στους γείτονες?
    Ποιος προσπάθησε να τους πουλήσεις ατομικά εργοστάσια και συνακολουθη τεχνολογία εμπλουτισμου?

    Για τα τουρκικα υποβρύχια:
    Δεν χάθηκε κανένα στο νότιο αιγαίο! Επικοινωνία χάθηκε
    Το περιστατικό αναφέρεται πως έγινε στο Λιβυκό πέλαγος
    Και αναμενόμενο εάν δεν έχεις συστήματα επικοινωνιών μακρινό αποστάσεων (HF εάν θυμάμαι) η δικες σου δορυφορικές ΕπικοινωνίeS – comsat!!
    εάν τα τουρκικα έχουν!!
    Δεν αποκλείω βεβαια να έγινε και μια επίδειξη στο τι μπορούνε να τους κάνουνε από τρίτο παράγοντα

    1. 80+ εκ που δεν θελει (η πολιτικης ηγεσια της ερντο ) την ελεύθερη εσωτερικη αγορά (να της πουλαν πραματα δηλαδη) κανει συνεχεια φασαρια για τα εργοστασια, και κυριως ψαχνει της δικες της αγορες μπαίνοντας στα χωράφια του πυρήνα των δυτικών οικονομιών !!!! Για φαντάσου οι Γαλλοι -Ευρωπαίοι να χάσουν αγορές βαλκανιων Αιγυπτου,μεση Ανατολη .Ειναι μεγαλα τα συμφεροντα Ck πολύ μεγαλύτερα απο τα 11εκ της Ελλαδος . Οι αμερικανοι-Ευρωπαιοι ειναι μεχρι να παρουν την αποφαση …Μετα από αυτο δεν σταματάν , σαν τρενο κανονικός οδοστρωτήρας που θα παρει ολη την τουρκια παραμαζωμα .Και απο αυτο θα προκύψουν πολλα καλύτερα πραματα … Οπως εξευρωπαϊσμένη τουρκια , κουρδοι προσκολλημένοι στη Δυση κτλπ.

    2. Ολα δεν εχουν σχεση με το χρημα κι τις αγορες – τα παντα ρει.

     Ολες οι εκδοχες κι παιγνια ειναι σε πληρες εφαρμογη, αυτην την εποχη.

     Η γεωγραφικη μας θεση, σημερα ειναι σε κατασταση αναβρασμου – εστω κι εαν δεν φαινεται στο κοινο – ζουμε εντος μιας εποχης που δρομολογειται ενα καθεστως γεωπολιτικης ασταθειας.

     η δυναμικη/κινητικη του εσωτερικου επηρεαζει αμεσα την αναλογη κινητικη/δυναμικη του εξωτερικου και αντιστροφως – κυριως στις νοτιες Ευρωπαικες κοινωνιες.

     Αρα, ολα ειναι πιθανα. Δεν υπαρχουν δεδομενα, πλεον.

     υ.γ.
     Μην θεωρεις τιποτα δεδομενο κι βεβαιο.

    3. CK

     Ο αμερικανός τους πούλησε ολόκληρη αεροπορία 240 σύγχρονων μαχητικών, και τεχνολογία για πυραύλους πλεύσης με χαρακτηριστικά vlo και παρόλο αυτά στην Ελλάδα αρκετοί τον έχουν θεοποιήσει, και μας ενοχλούν μερικοί πύραυλοι, και 2-3 πλοία μικρού εκτοπίσματος που πήρα ο τούρκος απο Γαλλία;

     Οι αμερικάνοι και οι Άγγλοι, δεν μας άδειασαν στην Κύπρο, η μήπως δεν μας άδειασαν στα Ίμια;

     Αυτά τι ήταν, δεν ήταν αδειάσματα;

     Η μήπως εκείνα δεν μετράνε;

     Ο Γέρος ο Μπους έλεγε απο την εποχή που ήταν πρόεδρος ότι τα σκόπια πρέπει να γίνουν Μακεδονία, και ο γιος του συνέχισε στο ίδιο πνεύμα αποκαλώντας τα σκόπια Μακεδονία -σκέτο- σε όλες τις ομιλίες που έκανε στο θέμα και πολλά χρόνια πρίν γίνει επίσημο.
     Αυτό ήταν δηλαδή εντάξει και το προσπερνάμε, για να μη χαλάσουμε τις σχέσεις και ξεμείνουμε απο παραχωρήσεις απαρχαιωμένου υλικού; Η επειδή η αμερικάνοι μας «αγαπάνε»; Έτσι πάει αυτό, η μήπως προσπαθούμε να το φέρουμε στα μέτρα που δεν θα μας ενοχλεί, παρουσιάζοντας τον Γάλλο ως χειρότερο απο τον αμερικανό;

     Η Ιταλία τους πούλησε ολόκληρο σχέδιο επιθετικού ελικόπτερου με δικαιώματα για περαιτέρω ανάπτυξη με εγχώρια συστήματα.

     Η Ρωσία τα γνωστά S-400 και η Γερμανία κινητήρες και στρατιωτικά φορτηγά και υποβρύχια.

     Όλοι αυτοί πούλησαν και σε εμάς, όπλα τεχνολογία και γνώσεις.

     Αν συνεχίσω έτσι την λίστα, δεν θα απομείνει κανένας με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, ακολουθώντας την λογική που εκφράζεις παραπάνω.

     Σου φαίνεται χρήσιμη αυτή η σκέψη και ως πρακτική, η πιστεύεις ότι είναι λίγο μονόπλευρη -για να μην πω και λίγο υποκριτική- θα μας απομονώσει εντελώς;

     Αφού δεν υπάρχει καμία χώρα με αξιόλογη αμυντική βιομηχανία που να μη έχει πουλήσει στους Τούρκους όπλα και εξοπλισμό.

     1. Σωστος ο Ndgi.

      Οι πικρες κι καταμαυρες αληθειες.

      Παντα με συμφερον χαραζουμε την οποια περιστασιακη πολιτικη κι ποτέ με συναισθημα κι δηθεν ασθημα φιλιας.

      Συμμαχος ΚΑΙ φιλος ΔΕΝ εννοειται!

  2. Δύο φράσεις σου έιναι πολύ σωστές αλλά και σηκώνουν πολύ συζήτηση:

   1) Όσο περνά ο καιρός και τα πράγματα με τουρκια και Λιβύη γίνονται όλο και πιο μαύρα, τόσο πιο φτηνές μου φαίνονται οι FDI! Προφανώς και αυτό θέλουν και για αυτό καθυστερούν, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις του κόσμου/πολιτών σε μια υστερική τιμή, καθώς όταν σου βαζει ο αντίπαλος το πιστόλι στον κρόταφο, αυτός που θα σε βοηθήσει δεν σε νοιάζει πλέον τι αμοιβή θέλει. Για αυτό αυτά συμφωνούνται νωρίς και όσο δεν είσαι με την πλάτη στον τοίχο. Θυμηθείτε πόσο θα παίρναμε κάθε Fremm όταν ήταν να πάρουμε 6, και τότε μάλιστα γκρινιάζαμε για την τιμή…

   2) Ότι θα πληρωθούν αδρά είναι σίγουρο, αλλά αυτό είναι πολύ λίγο μπροστά στο μέγεθος της εξυπηρέτησης σε καιρό ….! Και εδώ πολύ σωστός, αλλά με μια διαφορά, που ίσως αξίζει τον κόπο να το χειριστεί η χώρα. Εμείς θα υπογράψουμε συμβόλαιο να δώσουμε το αδρό τίμημα, και θα το πληρώσουμε ότι και να γίνει. Το ότι οι Γάλλοι αν έχουμε ανάγκη, θα σηκώσουν το τηλέφωνο και θα βοηθήσουν περισσότερο από κάθε άλλο, πάλι το πιστεύω. Ωστόσο η διαφορά είναι ότι δεν θα είναι υποχρεωμένοι, καθώς δεν έχουν υπογράψει και κανα συμβόλαιο. Μια ιδέα εδώ θα ήταν να υπογράφανε μια συμφωνία αμυντικής συνδρομής με εμάς, στο στυλ ότι αν χρειαστούμε πυραύλους κτλ, η Γαλλία θα δώσει προτεραιότητα και θα στείλει άμεσα και σε κανονικές τιμές. Και να πω την αλήθεια, το πιο ωραίο θα ήταν να την τιμολογούσαν σε εμάς την συμφωνία, θα ήταν σαν ασφαλιστικό συμβόλαιο, πχ 500 εκατ για να έχουμε ασφάλεια και προτεραιότητα τροφοδοσίας για οπλα, ανταλλακτικά κτλ. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαζόταν να βάζουν υπερτίμημα στις Μπελάρα, ο κόσμος θα μπορούσε να υποστηρίξει και αποτιμήσει το κόστος της χωριστής ειδικής συμφωνίας. Περαιτέρω, έτσι θα φαινόταν και πιο λογική η τιμή της Μπελάρας, και θα είμασταν πιο δεκτικοί για αγορά και άλλων κομματιών.

   ΥΓ αυτό με τα mim το έβγαλε μόνο ένα σαιτ γνωστό για ανακρίβειες. Αν αποδειχτεί σωστό, θα είναι εξαιρετικά σημαντική είδηση

   ΥΓ αυτό που αναφέρουν άλλοι με τα δύο χαμένα υποβρύχια, ακόμη και αν στέκει ότι έχασαν επικοινωνία για λίγο, δεν νομίζω ότι κάτι σημαντικό/δραματικό

    1. Μια που τον ανέφερες, επειδή όλα τα σαιτ χρησιμοποιούν σαν πηγές διάφορα tweets του, και όχι μόνο για ότι αφορά την κοντινή περιοχή μας αλλά πχ ακόμη και στην κατάρριψη αεροπλάνων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν παλαιότερα κτλ, τι είναι αυτός ο τύπος τέλος πάντων, και πόσο αξιόπιστος είναι?

     1. Όταν ο Tyler Rogoway δλδ το «The War zone» του «The drive» (ότι καλύτερο υπάρχει στο είδος) κάνει αναφορές στα tweet του Babak Taghvaee, σίγουρα κάτι σημαίνει αυτό.
      Ο τύπος/οι δεν είναι τυχαίος, τα intel που βγάζει δεν είναι εύκολα προσβάσιμα ή είναι και πρωτοεμφανιζόμενα!
      Και φυσικά μιλάμε για ενημερωμένο άνθρωπο/ους ως προς τα οπλικά συστήματα …
      (καμιά σχέσει με ορισμένα εξειδικευμένα ελληνικά site που επιτρέπουν να γράφουν άρθρα ακόμη και ημιμαθή η άσχετα άτομα και εκτίθενται σε αναγνώστες μπορεί να είναι και μαθουσαλες γνώσης στο αντικείμενο).

    2. Τελικά αναπαράχθηκε σε όλα σχεδόν τα μήντια, άρα μάλλον είναι αληθινή η είδηση, πρέπει να είναι μεγάλο σοκ για τους Τούρκους.

     Δεν μπορώ να καταλάβω πως δεν έπιασε την πτήση το ραντάρ των διαφόρων τουρκικών φρεγατών που είναι εκεί ή τα συστήματα των mim, ενώ παράλληλα μου θυμίζει πως έβγαλαν από την μέση τοι Τουρκολίβυοι το αντίστοιχο σύστημα της Ρωσίας πριν κάποιες εβδομάδες.

     Πάντως όταν φαινόταν οι αλλεπάλληλές ήττες του Χαφτάρ και η οπισθωχώρησή του, είχα μια ελπίδα ότι ήταν ένα στρατηγικό κόλπο να μαζέψει όλους τους τζιχαντιστές έξω από την Τρίπολη και μετά να μπει αυτός μέσα αναπάντεχα, αλλά δυστυχώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μου

     1. agnostosependytis

      Οι τζιχαντιστές όσο θα έχουν υποστήριξη απο τον ΟΗΕ θα υπάρχουν και θα δημιουργούν προβλήματα, σκοπός ήταν να μη αναγνωριστεί ένας Σαράτς που υποστηρίζει μουσουλμανική αδελφότητα που ανήκει στην ριζοσπαστική πλευρά του Ισλάμ.
      Αλλά οι χώρες που γλύφουν Αμερική επάνω στον υπερβολικό τους ζήλο να αναχαιτίσουν μια υποτιθέμενη ρωσική προέλαση στην μέση ανατολή, έκαναν τους Ισλαμιστές μάγκες σε όλη την περιοχή, και μερικοί όπως π.χ. η Γαλλία αντιλήφθηκαν σήμερα το λάθος που έδωσε και στον συντηρητικό Ερντογάν την ευκαιρία για παρουσία στην Λιβύη με πρόσκληση απο την «νόμιμη κυβέρνηση» του Σαράτς.
      Αν άφηναν τα πράγματα να εξελιχθούν φυσιολογικά, σήμερα η Τουρκία δεν θα απασχολούσε κανέναν σε εκείνη την περιοχή αφού δεν θα μπορούσε να πάει με το έτσι θέλω και χωρίς πρόσκληση, όπως πανε συνήθως οι αμερικάνοι και ευρωπαίοι που συνεργάζονται στενά σε εισβολές.

     2. Πολύ σωστή η παρατήρησή σου, ότι σε άλλες περιπτώσεις εισβολής σε άλλο κράτος, συνήθως ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία και γενικά όλες οι μεγάλες δυνάμεις το έκαναν μετά από έντονες ζυμώσεις, συνεννοήσεις κτλ, που πιθανά θα είχαν κάνει και την μοιρασία κτλ, οπότε δεν γινόταν ο κακός χαμός.

      Εδώ μπήκε η Τουρκία καουμπόικα και ύπουλα, εκεί που ο Χαφτάρ θα έκανε μια μπουκιά την Τρίπολη, τον μάζεψαν στην Μόσχα αρχικά και στο Βερολίνο μετά και τους είπαν μην το κάνει και θα τα βρουν πολιτικά στην μοιρασιά, αυτός τους πίστεψε, και ξαφνικά η Τουρκία (που ήταν παρούσα στις συναντήσεις) τους την έφερε όλους και εκμεταλεύτηκε την δουλειά των άλλων για να ανατρέψει την κατάσταση υπέρ της και μόνο. Πάει να χαλάσει ισορροπίες και άγραφους κανόνες και είμαι περίεργος που θα βγει.

     3. Η Τουρκία μέχρι σήμερα, σε όλες τις περιπτώσεις που είδε ευκαιρία να πάρει πετρέλαια ακόμμα και με παράνομο τρόπο το έκανε μπουκάροντας παράνομα σαν παράσιτο σε ξένη χώρα με την οποία δεν ήταν σε πόλεμο. Στο Ιράκ στη Συρία και σήμερα στην Λιβύη.
      Οι Ρώσοι θυμάμαι ότι στην αρχή βομβάρδιζαν ανελέητα φάλαγγες βυτιοφόρων στην στην έρημο της Συρίας, που μετέφεραν παράνομο πετρέλαιο απο πηγές που έλεγχαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ και Αλ Νούσρα κ.α. στην Συρία και περίμεναν να περάσουν τα σύνορα για Τουρκία όπου ξεφόρτωναν το πετρέλαιο του μαύρου εμπορίου..
      Στο Ιράκ το μονοπάτι παράνομου πετρέλαιου προς Τουρκία είχε μαυρίσει απο τις διαρροές πετρελαίου απο τα φορτηγά που το μετέφεραν στην Τουρκία.

  3. Ολος ο ξενος τυπος αναμεταδιδει οτι τα τουρκικα Hawk κατεστραφησαν απο αεροσκαδη Sukhoi-24, τα οποια δεν ειναι βεβαιως γαλλικα. Δε νομιζω οτι ο Σουλτανος θα κατσει να περιμενει μεχρι να παρουμε τις Μπελχαρες το 2027. Αντιθετως, θα επρεπε να εστιασουμε σε μετρα λογικου κοστους με αμεση και ταχεια αποδοση, οπως η γενικη συντηρηση και πληρης αξιοποιηση ολου του υπαρχοντος υλικου των Ενοπλων Δυναμεων.

     1. Τον γαλλων θα Πέσει στο νερό 21, επιχρισιακη το 2023 …Η ελληνικη θα αρχισει τα κατασκευαζετε λογικα αρχες 21 .Το αργοτερο αρχές 24 θα εχει γινει επιχειρησιακή ,

     2. Το 21 είναι του… χρόνου
      Το πρώτο μέταλλο κόπηκε τον Οκτώβριο του 2019!
      https://www.edrmagazine.eu/steel-cut-ceremony-for-the-first-naval-groups-digital-fdi-frigate

      This has also reduced the programme timeline allowing the first-of-class to begin sea trials in October 2022, delivery at end of 2023 and subjected to operational validation and weapon system certification by French Navy in order to become operational in 2025
      Δεν με βλέπεις στη photo?

      Το 25 θα το έχουν επιχειρησιακό οι Γάλλοι εάν όλα πάνε καλά – που αποκλείεται για καινούργια κλάsh με καινούργια συστήματα και radar

      Εμείς το 27/28 και βλέπουμε

    1. @Digenis
     Αυτο ειναι απολυτως αναληθες, οπως μπορει να διαπιστωσει με μια απλη αναζητηση στο διαδίκτυο. Η φρεγατα που θα παραδοθει το 2024 ειναι η 2η του προγραμματος, η ναυπηγηση της εχει ξεκινησει, και προοριζεται κανονικα για το γαλλικο ναυτικο. Για να την παρουμε αυτην θα επρεπε να εχουμε υπογραψει νωριτερα, και να δεχτουμε τη διαμορφωση του γαλλικου ναυτικου, και οι Γαλλοι μας ειχαν εγκαιρως ενημερωσει για αυτο. Εμεις θα παρουμε το 2027. Καλα κρασια…..

 63. Υπάρχει περίπτωση τα δύο mim να ήταν fake? Μου φαίνεται απίστευτο που τα έβγαλαν εκτός έτσι εύκολα καθώς είναι αρκετά βαθιά στην περιοχή που ελέγχει ο Σάρατζ και κοντά στα σύνορα με Τυνησία (αν θυμάμαι καλά), το οποίο σημαίνει ότι δεν το έπιασαν τα ραντάρ των πλοίων, τα επίγεια που έχουν οι Τουρκοι σε διάφορες βάσεις και αυτά στην Τρίπολη, και το ραντάρ των ίδιων των mim.

  Αν ήταν ένα αεροπλάνο, μόνο του να ξεκάνει 2 mim και ένα Koral, τα όπλα του αεροπλάνου πρέπει να είχαν επιτυχία 100% το καθένα. Αν όντως έγινε αυτό μοιάζει μια δυνατή προειδοποίηση στο στυλ ότι έγινε έγινε, καθιστε τώρα στις περιοχές και τα αυγά σας, αλλιώς θα χοντρύνει το παιχνίδι

 64. Το 023 θα παραλάβουν οι Γάλλοι τη πρώτη και θα την έχουν επιχειρησιακή το 2025
  https://www.naval-group.com/en/news/naval-group-presents-its-industrial-and-academic-cooperation-plan-with-greece/
  France will also be operating 5 FDI frigates ([email protected] class) The first of class will be delivered in 2023 with an entry into active duty in 2025

  2 χρονάκια οι Γάλλοι

  Εμείς??? 2028???

  1. Δεν γινετε να πάρουν συμβόλαιο 2020 και να παραδώσουν 2028 . Απλά δεν γίνετε 8 χρονια 2 πλοια
   Οπως επισης δεν γινετε να ξεκινα η κατασκευη τελος 2019 και το πρωτο πλοιο να παραδωθει 4 χρονια μετα + ακομα 2 για αποσφαλματωση !!! Συνολο 6 χρονια το πρωτο πλοιο … Ουτε Dreadnought να εφτιαχναν

   1. Ξέρεις καλύτερα από τον Υπουργό μας λες???

    https://www.tovima.gr/2020/05/18/politics/nikos-panagiotopoulos-oi-ellinotourkikes-sxeseis-moiazoun-me-skotseziko-ntous/
    —————————————————————————————–
    Συμφωνία τον Ιούνιο
    Τον προσεχή Ιούνιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα υπογράψει με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, μέρος της οποίας θα είναι οι εξοπλισμοί. «Θεωρώ όμως ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, διότι αφού οριστικοποιηθούν οι απαιτήσεις μας, θα αρχίσει η συζήτηση για το κόστος και τον τρόπο αποπληρωμής. Οπως καταλαβαίνετε, αυτή θα γίνει υπό άλλες συνθήκες, δεδομένης της νέας πραγματικότητας» ξεκαθαρίζει.

    «Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε ότι η παραλαβή των πλοίων θα γίνει περί το 2026
    ————————————————————————————————————.
    Παραλαβή το 026
    Βάλε και 2 χρονια να το έχουμε επιχειρησιακό -όπως οι Γάλλοι με το δικό τους- καλο 2028!!

    1. «παραλαβή των πλοίων θα γίνει περί το 2026″ σημαίνει οτι θα εχει τελειωση η παραλαβή και θα υψωθεί η σημαία και για τα 2 .»Των» =πληθυντικός…» παραλαβή» =τα παίρνουμε και τα φέρνουμε εδώ και δουλευουν .τερμα τα τεστ αρχιζει η εγγυηση και τα Fos .
     Ποιο κάτω εβαλα Link που λεει παραλαβή το πρώτο το 24 .

     Βαλε ενα στοιχηματακαι ρε κφλτς .

 65. μερικες ΠΙΚΡΕΣ αληθειες για τα παιδακια που αγαπουν το μαρλμπορο κι την κοκα κολα του θειου Σαμ…… κι μας τα εχουν πρηξει !!!

  Ρητορικες ερωτησεις:
  Στο Ελληνικο οπλοστασιο της ΠΑ, ποιο ειναι εκεινο το πολεμικο αεροπλανο/πλατφορμα που δινει στις ΕΔ, στην Ελλαδα την ΤΑΚΤΙΚΗ κι επιχειρησιακη υπεροχη το φου 16 ή το ΓΑΛΛΙΚΟ mirage;;;;

  Με το φου16 ή με το ΓΑΛΛΙΚΟ mirage, μπορει να επιτυχει η Ελληνικη ΠΑ στρατηγικα χτυπηματα σε βαθος της τουρκιας μεχρι στις κυριες αεροπορικες βασεις των τουρκων στα βαθος της ενδοχωρας αυτης;;;;;;

  ΓΙΑΤΙ εχουμε τα F4 phantom ακομα επιχειρησιακα ενω τα A7 CORSAIR με την ιδιοτητα του ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ βομβαρδιστηκου μεση εμβελειας, τα αποσυραμε – ως αλλοθι δεν βρισκαμε λεει να ανταλαξουμε τα καθισματα των πιλοτων ;;

  Και επι ποιας εποχης παρθηκε η αποφαση να αποσυρθουν;;; Μηπως επι σημιτη;;;

  1. Κατι που ξεχασα .

   Τα F4 phantom ειναι σχεδον μια ΔΕΚΑΕΤΙΑ πιο παλαια σε σχεση με τα A7 CORSAIR !

   F4 phantom
   Manufacturer McDonnell Aircraft Corporation
   McDonnell Douglas
   First flight 27 May 1958
   Introduction 30 December 1960
   ————————-
   A-7 Corsair
   Manufacturer Ling-Temco-Vought
   First flight 26 September 1965
   Introduction 1 February 1967

   για την ιστορια του θεματος.

   1. Κοίταξε τα A7 είχαν περιορισμένες δυνατότητες αυτοάμυνας
    Βασίζονταν στη διείσδυση σε χαμηλό ύψος
    Από τη στιγμή που μπήκαν σε υπηρεσία τα F16 σε μεγάλους αριθμούς με το APG68/AMRAAM και δυνατότητα look down/shoot down οι πιθανότητες επιβίωσης τους λιγοστεuοσαν
    Και από τη στιγμή που έφτασαν και τα AEW E 737 WedgTail τότε τελειωσαν
    Είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να είσαι ο μοναδικός χρηστης ενός αεροπλάνου
    Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχουμε εφοδιάσει τα 150 f16 με σύχρονα standoff A-G,Antiship missiles
    όπλα σε ικανούς αριθμούς
    Μην ακούσω για τα κ 40? JSOW αι τα LGB1

    1. Αν κι αξιζει να γινει μια ορθολογημενη αντιπαραθεση εαν πραγματι επρεπε να αποσυρθουν τα Α7 – εγω πιστευω πως δεν ηταν η ωρα τους ακομα – αυτο πρεπει να γινει με καποιους που κατεχουν το αντικειμενο κι το γνωριζουν απο μεσα.

     Αλλα ας παμε στην ορθη ερωτηση που εθεσες γιατι τα φου 16, που εχουν αναλαβει κι ειναι ειδικα σε δραση επιχειρησης SEAD, ετσι κι αλλιως.

     Γιατι λοιπον, δεν ειχαν μεριμνησει να τα εξοπλισουν μιας κι απεσυραν τα Α7, με το αναλογο εργαλειο (προφανως εννοεις AGM-158 JASSM) που θα εκανε σχεδον την ιδια δουλεια με ενα Α7;;;;
     ——————
     Operational range
     JASSM: 370 km (230 mi)
     JASSM-ER: 925+ km (575+ mi)
     ———————
     Παλι εκτος χρηματος;;; ΔΕΝ νομιζω. Καποιοι συστηματικα κι μεθοδευμενα ειχαν κι εχουν σκοπο να αποδομησουν τις Ελληνικες ΕΔ.

     Αυτη ειναι η γνωμη μου κι δεν μου την βγαζει κανεις απο το μυαλο !

     υ.γ.
     Αφου το θειος Σαμ ,μας διατυμπανιζει οπου βρεθει κι σταθει πως η γρακια ειναι σημαντικος κι σπουδαιος συμμαχος για αυτους τοτε ΓΙΑΤΙ δεν μας δινουν τα υλικα που εχουν δωσει σε Φινλανδια, σε Πολωνια, σε Αυστραλια, εεεε;;;

     Διοτι πολυ απλα μας θεωρουν ΣΚΥΛΑΚΙ τους !

    2. Αν και τα Α7 τα αγαπούσα καθώς οι χαμηλές πτήσεις τους ήταν εντυπωσιακές, νομίζω ότι πλέον δεν μπορούσαν να σταθούν.

     Το μόνο παράπονο που θα είχα, είναι ότι ίσως θα έπρεπε αντί να τα αποσύρουμε/αχρηστεύσουμε, κάποια αεροπλάνα που θεωρούμε ότι είναι άξια κτλ, θα ήταν ενδιαφέρον να μπορούμε να τα κρατήσουμε σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης για μια περίοδο πχ 10-15 χρόνια (όσο ακόμη κρατάνε οι τελευταίοι πιλότοι τους), γιατί σε μια απλωτή και φουλ σύγκρουση, και το τελευταίο υλικό που έχεις χρήσιμο είναι, γιατί να είναι χρήσιμο ένα Καιόβα στον Εβρο και να μην είναι ένα Α7. Εδώ βλέπουμε πολέμους στους οποίους χρησιμοποιούνε ακόμη MIG 21 και κάτι αρχαία Sukhoi, ενώ και το Α10 ζει και βασιλεύει

 66. Πριν λιγο διαβασα το καινουργιο αρθρο-διαφημιση της ΠΤΩΣΗΣ για την «Θεμιστοκλης» οπου λιγο εως πολυ το σχεδιο αυτο παρουσιαζεται ως η λυση για το Π.Ν.

  Φυσικα printscreen…Τετοια δεν πρεπει να χανονται.

  Το θεμα ειναι οτι πια και οι ιδιοι παραδεχονται στο αρθρο αυτο οτι οι «σιγουρες πληροφοριες τους» περι παραχωρησης Tico και Arleigh Burke ηταν φρουδα νουφαρα και προσπαθουν τωρα να το γυρισουν οτι ταχα μου η πληροφορια ισχυει αλλα το Π.Ν δεν αντεχει οικονομικα τετοια σκαφη.

  Πλακα θα εχει μετα το στραπατσο με τα C-27 να παραχωρηθουν Tico και εμεις να τα απορριψουμε.Θα γελαει και το παρδαλο κατσικι.

  1. https://www.liberal.gr/diplomacy/pros-ti-i-biasuni-gia-aoz-kai-ufalokripida/311054

   Διαβάστε και το παραπάνω άρθρο από το Μητσοτακικό LIBERAL
   Τι θέλουμε να βγάλουμε το κεφαλα μας από την άμμο???
   Δεν είμαστε έτοιμοι!!

   Όταν λέω πως έχουν σχέδιο συμβιβασμού λόγο αδυναμίας και δεν είναι ΚΑΘΌΛΟΥ ΤΥΧΑΊΟ που έχουν αφήσει τα πράγματα έτσι όπως είναι

 67. CK Δεν παίζει τέτοιο σενάριο, σε καμιά περίπτωση, ( τουλάχιστον όχι, με την παρούσα πολίτικη κατάσταση στην Ελλαδα ) το αντίθετο μάλλον, θα έλεγα. Η Τουρκία έχει ήδη ανοιχτεί πολύ, και το ξέρει. Η απειλές της είναι για να κρατάει την Ελλάδα σε αμυντική θέση. Ο χειρότερος εφιάλτης τους είναι να μην περάσει, κάποια μέρα στην ελληνική βουλή νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια … Τότε θα αναγκαστούν να κάνουν πράξη το casus belli .. Κάτι το οποίο, στην παρούσα γεωπολιτική κατάσταση θα ήταν πολύ οδυνηρό για αυτούς. Άπλα εφαρμόζουν την αρχή , η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Από την άλλη, μια ξεκάθαρη επιθετική ενέργεια από αυτούς, θα έλυνε να χέρια της Ελλαδας να προχωρήσει σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.
  Αλλά ακόμα και τίποτα από όλα αυτά να μην ισχύει .. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή, κατάλληλο πολιτικό κλίμα για να περάσει οποιαδήποτε παραχώρηση. Η μόνη ελπίδα που είχαν ήταν, μια κρίση ελεγχόμενη , τοπική και μικρή σε ένταση και διάρκειά , αλλά Ιμια . Αλλά τους το ξέκοψε ο ΑΓΕΘΑ .. Μάλλον με πολιτική συγκατάθεση . Όλοι θυμόμαστε πως εκλιπαρούσαν οι στρατηγοί να τους δώσουν το πράσινο φως, για το πρώτο πλήγμα …

 68. Μια Συμμαχία δεν μπορεί να στηρίζεται στην αγορά οπλικών του «ισχυρού» από τον «αδύνατο». Πρέπει να στηρίζεται σε κοινά συμφέροντα και στόχους. Ο «ισχυρός» πρέπει να ενισχύει τον «αδύνατο» οικονομικά και με υλικό. Εάν νομίζουμε ότι η Γαλλία με τα τόσα προβλήματα μπορεί αποτελεσματικά να βοηθήσει είμαστε γελασμένοι. Αφού πάρουν το συμβόλαιο μετά τέλος, εκτός εάν βρούμε χρήμα να κάνουμε και άλλα συμβόλαια που το βρίσκω απίθανο.

  1. Το ότι θα αγοράζαμε δύο φρεγάτες και θα ναυπηγούσαμε άλλες δύο στην Ελλάδα (συμπαραγωγή) δεν το θεωρείς θετικό; Έχουμε κάπου να στηριχθούμε, ώστε να απορρίψουμε την γαλλική συμμαχία/συνεργασία; Αν ξέρεις κάτι καλύτερο, πρότεινέ το.

 69. Έπειτα ξαναλέω θα συνεργάζονται τα 2 πλοία με τα άλλα 88 του ΠΝ και των ΕΔ γενικότερα. Καλώς ή κακώς οι επικοινωνίες είναι βασικά made in USA μέσω ΝΑΤΟ, τα Γαλλικά πλοία που είναι Εθνικής σχεδιάσεως θα είναι διαλειτουργικά με τον υπόλοιπο Στόλο? Το εγγυούνται οι Γάλλοι αυτό?

 70. Όνειρο ήταν, που τέλειωσε μια θερινή νύκτα. Ο Κούλης στάθηκε σούζα «μπροστά» στην Μέρκελ, που προφανώς τού υποσχέθηκε να μεσολαβήσει στον «σουλτάνο» για την πρόσφατη ιστορία τού Καστελορίζου. Ίσως να το απείλησε κιόλα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει, ότι θα κάνει το ακριβώς αντίθετο, αν δεν υπακούσει. Έστειλε και τον ΥπΕξ της στην Αθήνα και όλα ξεχάστηκαν.

  Αυτά γίνονται όταν οι ηγεσίες μας αφήνουν αγορές όπλων για τις 12 και πέντε. Και η ιστορία τού Καστελορίζου και όχι μόνον, ασφαλώς δεν τελείωσε. Τα τουρκικά πλοία παραμένουν ακόμη εκεί. Άρα τι κερδίσαμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *