Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε το χθεσινό συμβάν με τη βλάβη στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» που αντικαθίστανται από τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ». Και προφανώς δεν προκάλεσε καμία έκπληξη γιατί η κατάσταση με τις φρεγάτες του Στόλου είναι όχι απλά σοβαρή αλλά βαίνει ολοταχώς προς τον γκρεμό.

Τόσο στις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΗΝ όσο και στις «S» τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Διαρκείς βλάβες και πλήρης εγκατάλειψη. Όσο φιλότιμο και να υπάρχει από τα στελέχη, οι ηλικίες των πλοίων είναι η καλύτερη απόδειξη για την κατάσταση των φρεγατών.

Και προφανώς δεν αναφερόμαστε στον απαρχαιωμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό των πλοίων ή στα όπλα αναφερόμαστε στη κατάσταση του προωστήριου σκεύους και συγκεκριμένα των μηχανών.

Πλέον άπαντες έχουν καταλάβει πως οι όποιες διαθεσιμότητες παρουσιάζονται είναι εικονικές και όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τη κατάσταση των φρεγατών του ΠΝ. Η κυβέρνηση συμπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία αλλά ακόμα απόφαση για την ενίσχυση του ΠΝ δεν έχει ληφθεί πέρα από αόριστες εξαγγελίες και γενικόλογες προθέσεις.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2020 ο γράφων και το DefenceReview.gr έγραφαν άρθρο με τίτλο: Πολεμικό Ναυτικό: Με μόλις € 4 εκατομμύρια καλείται να συντηρήσει ολόκληρο τον Στόλο. Τα αποτελέσματα της συντήρησης των πλοίων τα είδαμε χθες στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Γράφαμε αυτολεξί:

Το 2020 το ΓΕΝ καλείται να διαχειριστεί συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 84,5 εκατομμυρίων ευρώ. Για το 2019 το ποσό ήταν στα 93 εκατομμύρια ευρώ συνεπώς για το 2020 συγκριτικά με το 2019 υπήρξε νέα μείωση παρά τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για αύξηση των δαπανών.

Από τα 84,5 εκατομμύρια ευρώ μόλις τα 6 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τη συντήρηση του Στόλου. Όμως από τα 6 εκατομμύρια ευρώ τα 2 είναι οφειλές του 2019. Δηλαδή του συνόλου των πλοίων του ΠΝ. Από φρεγάτες μέχρι βοηθητικά βάσεως. Το 65% του προϋπολογισμού προορίζεται για τη κάλυψη των αναγκών τις μισθοδοσίας του προσωπικού ενώ το υπόλοιπο μέρος των κωδικών του προϋπολογισμού αφορούν καύσιμα, συντήρηση οχημάτων, οδοιπορικά κτλ.

Για να έχετε μια εικόνα μεγέθους το 2010 ο προϋπολογισμός του ΠΝ ήταν 260 εκατομμύρια ευρώ. Το «ιλιγγιώδες» ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ δεν φτάνει ούτε για μπογιές για βάψιμο των πλοίων.

Καλές οι αμυντικές αναλύσεις, οι σκέψεις, οι ιδέες αλλά εδώ τα πράγματα κύριοι είναι σοβαρά. Πολύ σοβαρά. Ή μήπως να περιμένουμε τα arleigh burke που θα σώσουν τη κατάσταση που μας ανέλυαν ορισμένοι;

Εμείς από τη πρώτη στιγμή που συγκροτήσαμε το DefenceReview.gr πριν από τρία χρόνια δεσμευτήκαμε σε σοβαρή ενημέρωση με επιχειρήματα και λογική και άσκηση καλόπιστης και καλοπροαίρετης κριτικής. Και σήμερα ξανά χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. Εμείς καταστάσεις δεν ωραιοποιούμε και ούτε πρόκειται να το κάνουμε για να γίνουμε αρεστοί στο ΥΠΕΘΑ ή στον οποιοδήποτε.

Ή μήπως να αφήσουμε το ΠΝ και να αναφερθούμε στις διαθεσιμότητες της ΠΑ; Στα μεταγωγικά; Στα εκπαιδευτικά; Στα ΑΣΕΠΕ; Στα Mirage; Μήπως στα Super Puma; Σε τι να πρωτοαναφερθούμε;

Οι πολιτικοί δεν έχουν εικόνα είτε από ασχετοσύνη είτε από άγνοια. Οι εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί; Ο Α/ΓΕΝ;