Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε το χθεσινό συμβάν με τη βλάβη στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» που αντικαθίστανται από τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ». Και προφανώς δεν προκάλεσε καμία έκπληξη γιατί η κατάσταση με τις φρεγάτες του Στόλου είναι όχι απλά σοβαρή αλλά βαίνει ολοταχώς προς τον γκρεμό.

Τόσο στις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΗΝ όσο και στις «S» τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Διαρκείς βλάβες και πλήρης εγκατάλειψη. Όσο φιλότιμο και να υπάρχει από τα στελέχη, οι ηλικίες των πλοίων είναι η καλύτερη απόδειξη για την κατάσταση των φρεγατών.

Και προφανώς δεν αναφερόμαστε στον απαρχαιωμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό των πλοίων ή στα όπλα αναφερόμαστε στη κατάσταση του προωστήριου σκεύους και συγκεκριμένα των μηχανών.

Πλέον άπαντες έχουν καταλάβει πως οι όποιες διαθεσιμότητες παρουσιάζονται είναι εικονικές και όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τη κατάσταση των φρεγατών του ΠΝ. Η κυβέρνηση συμπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία αλλά ακόμα απόφαση για την ενίσχυση του ΠΝ δεν έχει ληφθεί πέρα από αόριστες εξαγγελίες και γενικόλογες προθέσεις.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2020 ο γράφων και το DefenceReview.gr έγραφαν άρθρο με τίτλο: Πολεμικό Ναυτικό: Με μόλις € 4 εκατομμύρια καλείται να συντηρήσει ολόκληρο τον Στόλο. Τα αποτελέσματα της συντήρησης των πλοίων τα είδαμε χθες στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Γράφαμε αυτολεξί:

Το 2020 το ΓΕΝ καλείται να διαχειριστεί συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 84,5 εκατομμυρίων ευρώ. Για το 2019 το ποσό ήταν στα 93 εκατομμύρια ευρώ συνεπώς για το 2020 συγκριτικά με το 2019 υπήρξε νέα μείωση παρά τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για αύξηση των δαπανών.

Από τα 84,5 εκατομμύρια ευρώ μόλις τα 6 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τη συντήρηση του Στόλου. Όμως από τα 6 εκατομμύρια ευρώ τα 2 είναι οφειλές του 2019. Δηλαδή του συνόλου των πλοίων του ΠΝ. Από φρεγάτες μέχρι βοηθητικά βάσεως. Το 65% του προϋπολογισμού προορίζεται για τη κάλυψη των αναγκών τις μισθοδοσίας του προσωπικού ενώ το υπόλοιπο μέρος των κωδικών του προϋπολογισμού αφορούν καύσιμα, συντήρηση οχημάτων, οδοιπορικά κτλ.

Για να έχετε μια εικόνα μεγέθους το 2010 ο προϋπολογισμός του ΠΝ ήταν 260 εκατομμύρια ευρώ. Το «ιλιγγιώδες» ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ δεν φτάνει ούτε για μπογιές για βάψιμο των πλοίων.

Καλές οι αμυντικές αναλύσεις, οι σκέψεις, οι ιδέες αλλά εδώ τα πράγματα κύριοι είναι σοβαρά. Πολύ σοβαρά. Ή μήπως να περιμένουμε τα arleigh burke που θα σώσουν τη κατάσταση που μας ανέλυαν ορισμένοι;

Εμείς από τη πρώτη στιγμή που συγκροτήσαμε το DefenceReview.gr πριν από τρία χρόνια δεσμευτήκαμε σε σοβαρή ενημέρωση με επιχειρήματα και λογική και άσκηση καλόπιστης και καλοπροαίρετης κριτικής. Και σήμερα ξανά χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. Εμείς καταστάσεις δεν ωραιοποιούμε και ούτε πρόκειται να το κάνουμε για να γίνουμε αρεστοί στο ΥΠΕΘΑ ή στον οποιοδήποτε.

Ή μήπως να αφήσουμε το ΠΝ και να αναφερθούμε στις διαθεσιμότητες της ΠΑ; Στα μεταγωγικά; Στα εκπαιδευτικά; Στα ΑΣΕΠΕ; Στα Mirage; Μήπως στα Super Puma; Σε τι να πρωτοαναφερθούμε;

Οι πολιτικοί δεν έχουν εικόνα είτε από ασχετοσύνη είτε από άγνοια. Οι εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί; Ο Α/ΓΕΝ;

Comments

 1. Βέβαια αν ο προυπολογισμός για σέρβις κτλ του ΠΝ το 2010 ήταν 260 εκατ, τότε από την μία έχουμε ένα σκάνδαλο τώρα που έμεινε γυμνό το ΠΝ, από την άλλη είχαμε άλλο σκάνδαλο τότε καθώς με τόσα λεφτά σήμερα θα γινόταν χίλια πράγματα.

  Καταντήσαμε να γελάν με την ναυτοσύνη μας οι Τούρκοι, αυτό δεν αντέχεται με τίποτα…

  Είναι που δεν θέλαμε τις Αδελαίδες που ήδη ταξιδεύουν στην Χιλή να αντικαταστήσουν τις πολύ καλύτερες των δικών μας φρεγάτες L και είναι που θέλουμε Μπελάρες με 2,6 δις. Είναι αυτό που λες ότι δεν έχουμε βρ..κι να φορέσουμε, θέλουμε και

 2. Συζητούν για νέες φρεγάτες και δεν συντηρούνται σωστά οι υπάρχουσες. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να βγάλουμε πάνω από 2-3 φρεγάτες στο Αιγαίο. Η αεράμυνα περιοχής μας μάρανε, που έχει πολλαπλάσιες απαιτήσεις συντήρησης.

 3. Φανταστείτε να είχαμε πόλεμο και μια κύρια μονάδα όπως η MEKO να μείνει από βλάβη!
  Εσείς μια χαρά τα λέτε αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός στην κυριολεξία.
  Να σας φέρω ένα παράδειγμα.
  Έχω στην κατοχή μου πέντε οχήματα (επαγγελματικά) και δεν θυμάμαι ποτέ να με άφησαν στο δρόμο ή στην εργασία παρά μόνο όταν είχα αμελήσει να τα συντηρήσω σωστά και να τα κάνω σέρβις στην ώρα τους.
  Το συμβάν με τη MEKO δείχνει ξεκάθαρα πως η συντήρηση είναι η σωστή και τα πλοία έχουν αφεθεί και απαξιωθεί στην κυριολεξία.
  Και πρόκειται υποτίθεται για τα νεότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού!
  Προσεχώς η ίδια και χειρότερη εικόνα και συμβάντα θα υπάρχουν και με τις παλαιότερες φρεγάτες S.
  Οπότε αν μπουκάρει ο Τούρκος για έρευνες και γεωτρήσεις στη δική μας ΑΟΖ τους επόμενους μήνες όπως έχει ήδη προαναγγείλει καταλαβαίνουμε και το τι θα συμβεί.
  Φρεγάτες θα πηγαίνουν στο σημείο θα παθαίνουν βλάβες και θα ρυμουλκούνται για επισκευή.
  Ρόμπα θα γίνουμε!
  Και ο Κούλης συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
  Εντάξει δώσανε συνολικά εφτά συνεντεύξεις (Μητσοτάκης και υπουργοί του) για να μας πούνε ότι δεν έγινε τίποτα στον Έβρο μούγκα και τα εξαγορασμένα κανάλια και οι δημοσιογράφοι-φερέφωνα αλλά γιατί τόσος πανικός αφού δεν έχει γίνει τίποτα στον Έβρο;
  Γιατί ο Χρυσοχοίδης στέλνει άρον άρον 400 αστυνομικούς και φύλακες στον Έβρο για να μας προστατέψουν από τα fake news όπως είπε ο Δένδιας;
  Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απαξιωθεί συνολικά και όχι μόνο το ΠΝ και όταν δεν έχεις ισχυρές ΕΔ δεν μπορείς να ασκήσεις και σοβαρή εξωτερική πολιτική και είσαι έρμαιο στις ορέξεις του απέναντι.
  Οι Αδελαίδες χάθηκαν οι δύο Ιταλικές FREMM χάθηκαν και τώρα συζητάνε για να συζητάνε για δύο Belharra με 2,5-3 δις ευρώ και παραλαβή της πρώτης φρεγάτας το 2026!
  Είμαστε σοβαροί;
  Δηλαδή το 2026 που θα έχουν τελειώσει όλα;
  Είτε τις δύο Αδελαίδες είτε τις δυο Ιταλικές FREMM θα έπρεπε να της πάρουμε εμείς ως ενδιάμεση λύση και ταυτόχρονα να είχαμε ξεκινήσει έναν ανοιχτό διαγωνισμό με μακροχρόνιο σχεδιασμό για 4+4 νέες φρεγάτες.

  Θεωρώ ως την ποιο ρεαλιστική λύση τη Δανέζικη φρεγάτα (λόγω χαμηλότερου κόστους) ιδανική με 4 AAW και 4 ως γενικών καθηκόντων και μικρότερου κόστους.
  Προφανώς αν μέσου του διαγωνισμού υπήρχαν και άλλες δελεαστικές προτάσεις εκτός της Δανέζικες φυσικά και θα έπρεπε να αξιολογηθούν.
  Ο ανοιχτός διαγωνισμός θα είχε βασικούς όρους την ευνοική χρηματοδότηση του προγράμματος σε βάθος χρόνου και την ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών.
  Σε μία τέτοια περίπτωση πολύ θα έμπαιναν σε πειρασμό και προκειμένου να κερδίσουν το συμβόλαιο και θα είχαμε σκληρό ανταγωνισμό.
  Ακόμα και η Ολλανδία προκειμένου να κερδίσει το συμβόλαιο θα μπορούσε να ,μας παραχωρήσει δύο LCF με λογικό κόστος.
  Ακόμα και οι Γάλλοι-Ιταλοί με ενδιάμεση λύση FREMM η και Horizon όπως και η Γερμανία με πιθανή παραχώρηση δύο F-124.
  Ακόμα και η Αμερική με πιθανή παραχώρηση δύο Arleigh Burke.
  Το μόνο βέβαιο είναι πως σίγουρα θα υπήρχαν ευχάριστες εκπλήξεις προς όφελός μας.
  Και αντί για όλα αυτά τα αυτονόητα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με απευθείας ανάθεση δύο Belharra με υπερβολικό κόστος και χωρίς κανένα ουσιαστικό ανταγωνισμό με αβέβαιο το κόστος τα οπλικά συστήματα και την παράδοση να χάνετε μεταξύ 2025-26 και αν και εφόσον.

  Ο ανοιχτός διαγωνισμός είναι ένα όπλο στα χέρια μας που δεν χρησιμοποιούμε και αυτό είναι τραγικό και δείχνει την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος.
  Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πολιτική απόφαση 100% όπου ο Κούλης προσπαθεί να εξαγοράσει προστασία όπως ακριβώς κάνει και στο εσωτερικό με την εξαγορά των καναλιών και των δημοσιογράφων.

  Η λογική λέει ανοιχτό διαγωνισμό με μακροχρόνιο σχεδιασμό για 4+4 νέες φρεγάτες.
  Και τότε θα υπάρξουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το δήθεν αφήγημα πως μόνο οι Γάλλοι δίνουν χρηματοδότηση.
  Σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό όλα είναι πιθανά και σίγουρα θα υπάρξει σκληρός ανταγωνισμός.
  Θεωρώ ποιο ρεαλιστική λύση για την αντικατάσταση των 9 φρεγατών S την Δανέζικη φρεγάτα λόγω χαμηλότερου κόστους.
  Υποθετικά θα μπορούσαμε να πάρουμε 4 AAW με SM-2 και ESSM2 και 4 γενικών καθηκόντων μόνο με ESSM2 και υποδεέστερο εξοπλισμό για χαμηλότερο κόστος συνολικά.
  Φυσικά αν προκύψουν και άλλες δελεαστικές προτάσεις με τον ανοιχτό διαγωνισμό να εξεταστούν.
  Από τη Γαλλία όπου είναι σταθερός μας σύμμαχος να κάνουν δεκτή την πρόταση τους για ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν το επιπλέον κόστος.
  Πρόκειται για μια πρόταση των Γάλλων στο πρόσφατο παρελθόν όπου η πρόταση επανήλθε αν και ποτέ δεν έφυγε πάνω από το τραπέζι.
  Τα χρήματα όπως έχω ξαναπεί θα βρεθούν από την χρηματοδότηση που μας έχουν υποσχεθεί οι Γάλλοι για τη Belharra που θα ακυρωθεί και η όποια χρηματοδότηση θα πάει για την αγορά των Rafale.

  Και όσοι συνεχίζουν να πιστεύουν πως δεν υπάρχουν χρήματα για τους αναγκαίους εξοπλισμούς θα τους πω πως χρήματα υπάρχουν αυτό που δεν υπάρχει είναι πολιτική βούληση.
  Τα ρουσφέτια συνεχίζουν και αυξάνονται και οι διορισμοί ημετέρων από την κυβέρνηση παρά τα όσα έλεγε σχετικά προεκλογικά.
  Μαθαίνω πως ο Κούλης δημιούργησε μια νέα υπηρεσία προκειμένου να βολέψει τη Λούκα Κατσέλη.
  Σχετικά εδώ:
  https://www.militaire.gr/quot-an-den-mporeis-na-dagkoseis-den-yparcheis-quot-o-kon-fragkos-stoys-diaxifismoys/
  Εκατοντάδες εκατομμύρια μοιράζει η κυβέρνηση σε καναλάρχες,δημοσιογράφους και συμφέροντα προκειμένου να τους εξαγοράσει και να τον στηρίζουν προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του εσαεί.
  Άρα χρήματα υπάρχουν αλλά δεν τους ενδιαφέρει η Ελλάδα αλλά το πως θα επιβιώσουν οι ίδιοι τους και ο κομματικός τους στρατός.

  Με μια σωστή διαχείριση και περιορισμό της σπατάλης της κακοδιαχείρισης της φοροδιαφυγής κτλ.

  Μαζεύεις δισεκατομμύρια αν θέλεις αλλά ο Κούλης δεν θέλει.

  Αυτό που θέλει είναι να συνεχίσει τους διορισμούς τη σπατάλη τη λεηλασία με την παρεούλα του και αν ο Τούρκος μπουκάρει έχουν έτοιμα τα κανάλια και τους παπαγάλους με την πλύση εγκεφάλου στους ιθαγενείς.
  Τους κομματικούς ήδη τους έχει στο τσεπάκι του αφού υπάρχει υστεροβουλία εκ μέρους τους.
  Παριστάνουν τους Έλληνες και τους πατριώτες αλλά στην πραγματικότητα μόνο το κόμμα τους ενδιαφέρει αυτό άλλωστε φαίνεται.

  Αυτά που συμβαίνουν εδώ τα βλέπουν και οι απέναντι για αυτό έχουν ξεσαλώσει.

  1. Στελνεις αρον αρον οπως λες 400 αστυνομικους στον Εβρο γιατι οπως και την προηγουμενη φορα ευτυχως, υστερα απο αρκετα χρονια αδρανειας, εχει δραστηριοποιηθει η ΕΥΠ εκτος των συνορων και εμαθες την πρωτη φορα και εμαθες μαλλον και τωρα οτι ξεκινανε σιγα σιγα οι προβοκατσιες και τα πουλμαν με λαθρο προς τα νοτια συνορα του Εβρου.

   Οταν υπηρετουσε ο πατερας μου στο στρατο, τους λαθρο τους γυρναγε το στρατιωτικο περιπολο με τα οπλα στη συνοριακη γραμμη και τους υποχρεωνε να ξαναμπουν στο εδαφος της χωρας απο την οποια ηρθαν (Βουλγαρια, Τουρκια κτλ), μεχρι να χαθουν απο τα ματια τους. Εννοειται απο περασματα και μονοπατια που ηξεραν οτι δεν θα πεσουν πανω σε εχθρικο περιπολο.

   Και τωρα ο στρατος εχει καταντησει φραπεδιαρης αραχτος και φυλανε τα συνορα οι αστυνομικοι και οι συνοριοφυλακες που υπαγονται στο Υπουργειο Προστασιας του Πολιτη? Και το στρατο γιατι τον εχω, να μας προστατευσει αν γινει πολεμος, που οι περισσοτεροι πλην ειδικων δυναμεων και μοναδων προκαλυψης δεν ξερουν που πεφτει η συνοριακη γραμμη (φανηκε και απο το περιστατικο με τους δυο δικους μας που συνελαβαν οι Τουρκοι, λες και ειχαν βγει βολτα στην παραλια σαν να μην τρεχει τιποτα, μηδεν εγρηγορση, μηδεν επιφυλακη, μηδεν διορατικοτητα).

   Για το κομματι του Στολου ας μην σχολιασω καλυτερα. Οταν επισημως παραδεχονται οτι το 70% των διαθεσιμων πορων παει σε μισθοδοσια και απο οτι περισσευει θα παει και κομματι σε οδοιπορικα (δλδ εξοδα μισθοδοσιας και αυτα) τοτε κατι δεν παει καλα. Τι εννοω? Οταν εχεις ενα οργανισμο που ειναι ζημιογονος (Ελληνικο Δημοσιο και Ενοπλες Δυναμεις) δεν μπορει το 70%+ των τακτικων εξοδων σου κατ’ετος να ειναι η μισθοδοσια και να σφυριζεις αδιαφορα. Ειναι μεγαλο το κοστος δεδομενων των συνθηκων και του στολου που εχεις που δεν μπορεις να κινησεις. Και επειδη καλως ή κακως υπηρετησα στο ενδοξο ΠΝ, εχεις πολλους αργοσχολους μονιμαδες στα γραφεια και τις υπηρεσιες στεριας (μεγαλο ποσοστο γυναικες), εχεις πολλους μονιμο πολιτικο προσωπικο, χωρια τους μη μονιμους τυπου ΕΠΟΠ κτλ που ειναι και αυτοι αρκετοι στεριανοι ή υπηρετουν σε σκαφη του στολου που ειναι προεκτασεις της προβλητας (οπως λεγαμε τοτε).

   Πρεπει να μειωσεις δραστικα το κοστος σε μισθοδοσια απαλλασοντας το Στολο και το ΠΝ απο προσωπικο που δεν χρειαζεται σε υπηρεσιες στεριας, εκτος και αν πιστευεις οτι θα πολεμησεις τους Τουρκους με συραπτικα, γοβες και φωτοτυπιες.

   Το ΠΝ χρειαζεται αμεσα ενα επανασχεδιασμο και αναδιαρθρωση ολου του διαθεσιμου προσωπικου. Να υπαρχει μονο ελαχιστη αναγκαια οργανικη συνθεση σε υπηρεσιες στεριας (ετσι και αλλιως δουλευουν λιγοτερο και απο τους δημοσιους υπαλληλους και βγαινουν σε συνταξη νεοι και δουλευουν μαυρα στη βιομηχανια πχ ναυπηγεια, διυλιστηρια κτλ.) και πληρης στελεχωση στο Στολο και οτι περισσευει σπιτι του να εξοικονομηθουν χρηματα.

   Εκτος και αν πιστευει κανεις οτι θα βρεξει χρηματα απο τα ελικοπτερα της Λαγκαρντ να αγορασουμε Μπελχαρες και αμερικανικες φρεγατες και καινουρια υποβρυχια να γινουμε υπερδυναμη της Α.Μεσογειου.

   1. Μη γράφετε σεντόνια…τα σχόλια μερικών είναι μεγαλύτερα και από τα άρθρα..φιλικά πάντα 🙂

   2. @ ΑΠ

    Εκεί το μυαλό σας στις απολύσεις. 30 εκατομμύρια € βρέθηκαν σε μια βραδιά για 6 πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, της γνωστής τηλεκατάρτισης των σκόιλ ελικικού.

    Αφήστε το μεγάλο περίπατο (των εργολάβων) της Αθήνας και τα 200 ΚΕΚ και τις ΜΚΟ και να πως βρίσκονται ακόμα και πολλά δις €.

    Αλλά μια παροιμία λέει: πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι.

  2. Aγαπητε, Όλα αυτά να τα σκεφτόσασταν όταν πάτε να ψηφίσετε τον Κάθε Άχρηστο και Απατεώνα Πολιτικαντη. Αλλά έτσι σας βολεύει. Ο Νεοέλληνας είναι Μόνο για Φραπέ και Μαστούρα.

  1. Κλαίω απο τα γελια θεος!!!

   Πλακα πλακα ομως με την τριηρη Ολυμπιας εχεις περισσοτερες ελπιδες.
   Μη σου πω αν δραστηριοποιησεις Βελος και Αβερωφ πιο καλα θα τα πανε.

   1. Είπαμε οικονομία. Ποια τριήρης? Μονή σειρά.
    Άμα είναι να ταϊζουμε και τρεις σειρές κουπιά, πάει, το κλείσαμε το μαγαζί.

  2. Θα ναι και στελθ η ξυλινα καρινα συν οτι θα αξιοποιήσουμε και οσους καθονται σε γραφεια ως κωπηλατες

 4. Μισό λεπτό γιατί το ξανασκέφτηκα, δεν είχε το ΠΝ προυπολογισμό?

  -πήρε τα P3
  -πήρε τις SV
  -πήρε τα Romeo

  Αν δεν είχε πάρει τα P3, με τα λεφτά αυτά έπαιρνε τις 3 τότε Αδελαίδες και έκανε μια αναβάθμιση στις ΜΕΚΟ που θα ήταν σούπερ και θα είχε τελειώσει.

  Αν είχε πάρει σε λογική τιμή τις SV, θα είχε αγοράσει τορπίλες και θα είχε κάνει και μια τέλεια συντήρηση στις S και μια τέλεια συντήρηση στα ελικόπτερα του ΠΝ

  Αν δεν έπαιρνε τα Ρομέο, θα είχε πάρει SM2 για τις Αδελαίδες, αναβάθμιση στους Exocet να τους δώσει εμβέλεια 200χλμ και μεγαλύτερη ακρίβεια και φονικότητα και θα περίσσευαν και ρέστα για NSM.

  Είναι όλα θέμα επιλογών, με λίγα λόγια φτιάξαμε αμέσως ένα ετοιμοπόλεμο ναυτικό σε 5′, 4 ΜΕΚΟ του κουτιού, 3 Αδελαίδες με SM2, όλες οι S καλοσυντηρημένες, τορπίλες, αναβαθμισμένοι Exocet και ίσως NSM και ελικόπτερα τζιτζί.

  Όλα είναι θέμα επιλογών και οι ειδικοί μίλησαν, αξιόμαχο ναυτικό με P3, Ρομέο και SV σήμερα, και 2 Μπελάρες σε 6-7 χρόνια. Και οι Τούρκοι γελάνε ακόμη…

  ΥΓ Ααααα να μην ξεχάσω έρχονται στο Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο τα ΑΒ (λέμε τώρα…αλλά αν έρθουν ποτέ πιο πιθανό είναι να τις δώσουν στους Τούρκους)

 5. – Οι Ολλανδικές Μ δεν τους άρεσαν… προτίμησαν να αναβαθμίσουν τις S
  – Τα Gepard 143A δεν τους άρεσαν…
  – Δεν αναβάθμισαν τις ΜΕΚΟ δεν πήραμε τορπίλες για να αναβαθμιστούν τα P-3B!
  – Οι adelaide δεν ειναι σε καλή κατάσταση…
  – Για τα Ula της Νορβηγίας, εχουν ρωτήσει 4-5 κράτη, εμείς πουθενά.
  – Τα υποβρύχια 209/1400 της Βραζιλίας δεν τους συγκινούν…
  Και δεν ξέρω τι άλλο…

  Κολλήσαμε τώρα πόσα χρόνια με τις δύο Belharra, εκεί κόλλα εποξική, δεν πάει να βογκάει ο στόλος δεν πάει να κλείνει χρόνια 40 χρόνια… δεν θέλουμε ρε αδελφέ ταπεινά πλοία, θέμε State of the Art…
  Αυτά και περαστικά μας….

  1. Μιας που είπες για τα σκάφη Gepard.

   Αυτά τα Gepard ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν τα πήραμε ως αντιστάθμισμα στις τόσες αγορές που είχαμε κάνει από τους Γερμανούς.
   Και για τον Έβρο αλλά και για τα νησιά θα γάζωναν και ως αντιαεροπορικά αλλά και ως αντιαποβατικά.

   https://www.youtube.com/watch?v=hyEPree1axc

   1. Εγώ μιλώ για την Gepard 143A που ειναι ΤΠΚ, όσο για αυτά που λες, σκούπισε ολλανδικά απόθεμα η Ιορδανία, εμείς φορτώσαμε Zu-23 πάνω σε BMP-1

  2. Τα Gepard υποψιάζομαι ότι δεν τα πήραν για να έχουν να ξοδεύουν σε αγορές, με αυτά δεν θα χρειαζόμασταν τις SV, και με τα λεφτά των SV ίσα που παίρναμε άλλες 4 ΜΕΚΟ. Αυτά τα ωραία του ναυτικού… το όπλο έχει καταστραφεί από απίστευτα λανθασμένες επιλογές σε σημείο ύποπτο και δεν εννοώ από την εθνική σκοπιά.

   Μου φαίνεται σαν η ίδια ιστορία γιατί δεν πήραμε τις Αδελαίδες (όταν ήταν και τρεις) και γιατί δεν πήραμε χαμπάρι ότι η Ιταλία πουλάει μισοτιμής Fremm του κουτιού, που δεν καπαρώσανε έγκαιρα τις M της Ολλανδίας

   1. 2015-16 αποσύρθηκαν οι 5-6 Gepard 143A, είχαν υπογραφεί όλα τα συμβόλαια για τις SV θα μπορούσαν ακόμα και για κανονιοφόροι να εκτελούν υπηρεσία που σήμερα υπάρχουν πολύ παλαιότερα πλοία.

 6. Με εξαιρεση την Διοικηση Υποβρυχιων, το οπλο με την χαμηλοτερη ποιοτητα εμψυχου υλικου.

  Αρκει να δει κανεις (…ή να τους ακουσει να μιλανε) τους Α/ΓΕΝ της τελευταιας 20ετιας.

  Πλεον το πιο αδυναμο ναυτικο της ευρυτερης περιοχης.

  1. Μπορεί να είναι το πιο αδύνατον αλλα έχουμε:
   4 Αντιναυάρχους
   11 Υποναυάρχους
   32 Αρχιπλοιάρχους
   Οι άλλοι τι έχουν να μας ανταγωνιστούν δηλαδή?

 7. Ερωτηση…
  1.Όταν η Ελλάδα προέβλεψε το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων τί έπραξε??…

  2.Τώρα που μυριζει μπαρούτι χρόνια τώρα τί κάνει?

  Πράττωντας αυτό που έπρεπε στο 1ο ερώτημα η Ελλάδα διπλασιάστηκε…

  Μή πράττοντας αυτό που πρεπει στο 2ο ερώτημα σας αφηνω το ρητορικο της απαντησης για το πού οδεύουμε.

  1. Όταν η Ελλάδα προέβλεψε το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων εξοπλίστηκε γιατί είχε ηγέτες στο τιμόνι τώρα έχει παιδάκια με μηδέν ένσημα στη ζωή τους.

  2. Τώρα που μυρίζει μπαρούτι, αγαπητέ φίλε εμείς αρωματιζουμε το χώρο με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επειδή διαχρονικά οι Τούρκοι μας έχουν αποδείξει ότι είναι οι πιο συνεπείς στις δεσμεύσεις τους.
   Όσο για την κατάσταση του στόλου,έχω να πω ότι 4εκ. δίνουμε για συντήρηση των πλοίων,αλλά δώσαμε (γ.ε.ν.)10εκ.για αγορά οικισκών για τους αιτούντες άσυλο ,η ολη κατασταση μουθυμιζει ενα παλιο τραγουδι:ΜΕΘΥΣΜΈΝΗ ΠΟΛΙΤΕΊΑ.

 8. Οι πολιτικοί δεν έχουν εικόνα είτε από ασχετοσύνη είτε από άγνοια.

  Με συγχωρειτε παιδια, αλλα ο Κουλός εχει και παραεχει εικονα. Του εγινε αναλυτικη ενημερωση οταν ανελαβε καθηκοντα και πηγε στο ΥΕΘΑ.
  Και επισης, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ «ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ» ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

  Ο Προεδρος Τρούμαν ειχε μια επιγραφη στο γραφειο του: «THe buck stops here» . Προς υπενθυμιση στους αλλους, αλλα και στον εαυτο του.

  Δεν ειναι θεμα ασχετοσυνης ή αγνοιας, ειναι θεμα ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ.

  Ο Κωστας Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργος ειχε επιδειξει μεγιστο ενδιαφερον και φροντιδα για τη στρατιωτικη προπαρασκευη της χωρας, και ειχε επιτελεσει πολυ σοβαρο εργο στον ΥΕΘΑ μαζι με τον Γιαννη τον Βαρβιτσιώτη, αν και παρελαβε το Κρατος σε αθλια οικονομικη κατρασταση.
  Φευ , ο αντρας κανει τη γενια και οχι η γενια τον αντρα.
  Αλλο Ψηλός, αλλο Κουλός.

   1. Η CFE ανανέωσε τότε όλες τις ένοπλες δυνάμεις. Μια φορά στα 100 χρόναι αυτά. Αυτό να καταλάβουν οι μαξιμαλιστές στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν γίνεται επειδή τα βρήκαν τσάμπα τότε και μεγάλωσε το ΠΝ να ζητάνε αντικατάσταση αυτών ένα προς ένα και σε οικτρή οικονομική κατάσταση η χώρα. θέλει γενναίες αποφάσεις. Ή ρίχνουν λεφτά ή ας μπει μαχαίρι και να βάλουν τα κεφάλια τους να δουλέψουν. Όπως λένε η ιστορία δεν περιμένει.

    1. Η CFE ανανέωσε τότε όλες τις ένοπλες δυνάμεις. . Μια φορά στα 100 χρόναι αυτά. Αυτό να καταλάβουν οι μαξιμαλιστές στις ένοπλες δυνάμεις.

     Η CFE αφρουσε τις χερσαιες δυναμεις στην Ευρωπη, οχι τις ναυτικες. Και σημερα υπαρχουν ευκαιριες για καλα μεταχειρισμενα, αλλα ο Κούλης σφυριζει αδιαφορα. Επιπλεον ο Ψηλός δεν πηρε μονο μεταχειρισμενα, πηρε και καινουρια. F-16, επιθετικα ελικοπτερα, ανθυποβρυχιακα ελικοπτερα, μεταγωγικα ελικοπτερα, κλπ.

     Δεν γίνεται επειδή τα βρήκαν τσάμπα τότε και μεγάλωσε το ΠΝ να ζητάνε αντικατάσταση αυτών ένα προς ένα και σε οικτρή οικονομική κατάσταση η χώρα.
     Και ο Ψηλος παρελαβε φαληρισμένο το Κρατος απο τον Αντρεα, και με δραχμη. Και ομως εκανε εργο, εφερε αποτελεσμα.

    2. Τα ADAMS,KNOX δεν ήρθαν μέσω της CFE
     Ήταν αποτελέσματα της ελληνό αμερικανικης αμυντικής συμφωνίας
     https://www.ptisidiastima.com/mitsotakis-era/
     Τώρα τη πήραμε?
     Τη ανάσυρση της βυθοκόρου στη Αλεξανδρούπολη?

     Για τις οροφές συμφωνούμε πως πρέπει να μειωθούν δραστικά αλλα μετά θα χάσουνε τις καρέκλες οι γαλονατοι
     Οποτε λέμε πως έχουμε 13 φρεγάτες και ας μην μπορούν να βρούν πιο πέρα από το Σούνιο

   2. @CK
    Και νεα ανθυποβρυχιακα ελικοπτερα S70 επισης. Να προσθεσουμε οτι τα Adams εφεραν βληματα SM-1. Και αυτα μονο στο Ναυτικο. Στους αλλους δυο Κλάδους εκανε ακομα πιο εντυπωσιακα πραγματα ο Ψηλος.

 9. Μετά και από αυτό πραγματικά για ακόμα μια φορά θα τονίσω ότι το ΠΝ και η ηγεσία θα πρέπει να δει την αλήθεια κατάματα και όχι να λένε ότι θέλουν 14 φρεγάτες και ότι διαπραγματεύονται 2 μπελαρα για 2,5 – 3 δισ. Ας καταλάβουν τι έχουν και ας κάνουν κινήσεις για αναπλήρωση των κενών. Πραγματικά είναι τραγικό να λέμε έχουμε 13 φρεγάτες και όταν βγαίνει για αποστολή 1 να μένει από μηχανές. Ή θα αυξήσουν τον προυπολογισμό(δεν το βλέπω) ή ας κάνουν κινήσεις τουλάχιστον που θα μας εξασφαλίσουν μια ικανή δύναμη αποστολών. Για ακόμα μια φορά στο ΠΝ αποδεικνύονται τραγικοί μετά την επιλογή των romeo(δεν είναι ότι δεν τα θέλουμε αλλά προηγούνται άλλα). Για εμένα στον στόλο επιφανείας και μετά το κονδύλι που θα αφιερωθεί στις ΜΕΚΟ(τραγικά μικρό) θα ήθελα να πάμε σε μειώσεις οροφών και μερική αντικατάσταση από κορβέτες. Σκληρές αποφάσεις αλλά με δημιουργία ενός αξιόλογου στόλου μέχρι να δούμε μια άσπρη μέρα. Θα έπαιρνα τα ηλεκτρονικά 3 αναβαθμισμένων s και θα τα έβαζα σε τρεις ΜΕΚΟ και όλα τα υπόλοιπα σκάφη να πάνε για ανταλλακτικά ώστε να έχουμε 6 φρεγάτες αλλά 100% διαθεσιμότητας για μάχη(συμπλήρωση και των θέσεων προσωπικού που λένε ότι έχουμε θέμα) και το κονδύλι εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ να πάει για ενίσχυση αυτών των φρεγατών που θα μείνουν. Έτσι θα έχουμε 3 ΜΕΚΟ με ηλεκτρονικά των S(TATICOS, IPMS, προσθήκη 3ου stir, διπλό σύστημα mirador/θερμική Miltech) και με τα χρήματα αντικατάσταση του asw εξοπλισμού και προσθήκη aesa ραντάρ, οπλισμό από αναβαθμισμένο πυροβόλο, 2 phalanx blck 1b, νέο esm/ecm, usv, Vtol uav συν το ελικόπτερο) και γενική συντήρηση. Επίσης με απόσυρση της μιας θα μείνουν και οι 16 εκτοξευτές ΜΚ48 για σχεδόν διπλασιασμό των υπολοίπων(θα λάβουν από 5 επιπλέον και η μια 6). Τρεις εναπομείνασες S με 2 phalanx block1b, 2 76ρια strales(θα μας μείνουν στο μέλλον), και να φύγουν οι nssm με RAM block2 να πάρουν τα ραντάρ των ΜΕΚΟ για να φύγει το WM-25, διπλά stir, διπλά θερμικά νέο esm/ecm, usv/vtol uav και πλήρη συντήρηση σκάφους(έναν καλό δεξαμενισμό για αποκατάσταση κάθε φθοράς) και κατόπιν 6 s για ανταλλακτικά για να έιναι 100% μάχιμα πλοία για ακόμα 10-15 χρόνια(για να είμαστε ρεαλιστές για εκεί πάνε). Όλες Harpoon Blck II/II ER, link-16. 6 σκάφη τούμπανα για τα δεδομένα τους. Εφόσον θέλουμε γάλλους και πραγματικά δεν βλέπω χρήματα να υπάρχουν ας πάμε για 4 gowind 1200/1600(σε έκδοση περιπολικού 4 σκάφη στην Αργεντινή κόστισαν 350 εκατ.ευρώ) με αποστολές την καθημερινότητα(οπλισμό σαν των SV, 76ρι, RAM, exocet συν σοναρ και τορπίλες(των lafayette ας πούμε που μπαίνει στα γαλλικά)με usv/rhib καταδρομέων, vtol uav, ελικοδρόμιο όχι υπόστεγο(μείωση κόστους παντού) . σύνολο 10 σκάφη αξιόμαχα και μετά ας παλεύουν για κανα δυό μεταχειρισμένα από όπου μπορούν. ΑΥτή είναι η πραγματικότητα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία και αυτό με την ΜΕΚΟ μας κάνει να ντρέπονται οι προγονοί μας με την ναυτοσύνη τους.

 10. Αυτο που επείγει και θα έπρεπε να είχε γίνει χθές είναι να αγοραστεί ό,τι χρειάζεται ωστε ό,τι μέσο και όπλο ήδη έχουμε να δουλεύει κανονικά τον επόμενο ένα με δυό μήνες, κι ότι χρειάζεται που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως (πχ διόπτρες) και μπορεί να αγοραστεί άμεσα να αγοραστεί.

  Επίσης προμήθεια καυσίμων για απόθεμα, τρόφιμα κλπ.
  Αα, και να μην φοβόμαστε να ψελλίσουμε την λέξη «bellum»..

  1. Όταν ἡ αγορά συγχρόνων τορπιλών βαρέως τύπου (για τα υποβρύχια,δηλαδή),έχει γειωθεί συστηματικά από επτά διακυβερνήσεις (εξαιρώ την κυβέρνηση Παπαδήμου),επί μία εικοσαετία,τί σε κάνει να πιστεύεις ότι θα μπορούσε να είχε υπερνικηθεί μία τέτοια «ροπή αδρανείας» χθές;

 11. Οι πρόσφατη δημοσκόπηση λέει 52% ικανοποιημένο από τους χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά. Όλα καλά αφού δεν πανε για έρευνες οι Τούρκοι στο Ιόνιο.

 12. Πολυ αργά για ιδρώτες. Φρεγάτες ΔΕΝ εχουμε. Καμια τους δεν ειναι αξιομαχη ή αξια λόγου. Απο τις 14 φρεγάτες, μονο οι 4 θα αξιζαν καποιας παρέμβασης αλλα η μικρη εκταση αναβάθμισης, ο χρονος που απαιτειται μεχρι να αποδοθουν επιχειρησιακες…. too little too late.

  Γενικά, περαν των 7 SV και των 4 214, δεν υπάρχει κατι. Μουσειακα εκθέματα.

  Δεν φαινεται η προοπτικη να κινηθουμε σε κάποιο σοβαρο ναυπηγικο πρόγραμμα (τουλαχιστον για να εχουμε ναυτικο μετα το 2032). Δεν εχουμε τα λεφτα, την πολιτικη βουληση… οπως θελετε πειτε το. Δεν εχει σημασια.

  Ας αποκτησει η ΠΑ νεες δυνατοτητες TASMO, ας αποκτηθουν σοβαρα μεσα επιτηρησης στα νησια και συστοιχιες antiship, ας αποκτησει το πυροβολικο σοβαρα πυροβολα-ρουκετες για πληγματα σε θαλασσιες περιοχες. Αυτα μπορουν να γινουν ΓΡΗΓΟΡΑ και με ΚΛΑΣΜΑ ΚΟΣΤΟΥΣ.

  1. Σωστός. Άμεση FOS για το δίδυμο Mirage/EXOCET, Harpoon για τα F-16 και να τρέξει η προμήθεια MLRS για την ΑΣΔΕΝ και προμήθεια GMLRS ρουκετών και τις σέρβικες ρουκέτες για τα Rm-70. Τουλάχιστον να έχουμε μαι αξιοπρεπή άμυνα στον κλειστό χώρο του Αιγαίου και ότι έχουμε καλό σε πλοία για ανατολική Μεσόγειο/Καστελόριζο. Ανησυχητική η εξέλιξη που αναφέρουν για βάση τουρκικού ναυτικού σε Αλβανία αν ισχύει.

 13. Εδώ και χρόνια λέμε ότι η Ελλάδα ήθελε πλήρη επιχειρησιακή αποκατάσταση σε ότι αξιόλογο και διαθέσιμο έχει οπλικό σύστημα και σε αμέσως επόμενη φάση έξυπνες και άμεσες αγορές όπου μπορεί να βρει ευκαιρία και πονάει. Οι μακροπρόθεσμες παραγγελίες κτλ έπονται, τώρα είναι επείγον το άμεσο. Εδώ και χρόνια λέμε ότι η χρονιά που θα έρθει η Τουρκία να κάνει κίνηση εναντίον μας έχει πλησιάσει σχεδόν στο άμεσο. Και αντί να έχουμε όπλα έτοιμα να πολεμήσουμε παραγγέλνουμε διάφορες βλακείες . Τουλάχιστον ας ξυπνήσουν αυτή την ύστατη ώρα,

  -θέλουμε άμεσα πλοία (Fremm Ιταλίας αφού η Αίγυπτος μοιάζει να μην έκλεισε το ντηλ)
  -άμεσα τα Μιράζ να είναι επιχειρησιακά όλα
  -τορπίλες εχτές
  -άμεσα τα Απάτσι
  -άμεσα ότι μπορεί να ενισχύσει τα Kiowa
  -να ξαναδουν τα πυραυλικά σε όλα τα επίπεδα
  -επιτέλους ας ενώσουν όλα τα ραντάρ από όλα τα συστήματα σε ένα υπερσύστημα/πλέγμα (όχι μόνο τα επίγεια αλλά και τα ναυτικά, αεροπορικά κτλ)
  -επιτάχυνση μέχρι υστερίας του προγράμματος των Viper μπας και προλάβουμε και παραλάβουμε μερικά έτοιμα, σε τελική ανάλυση από τα 85 ας ζητήσουμε να μας κάνουν και 12 οι Αμερικανοί παράλληλα με την ΕΑΒ
  -μία μία ΜΕΚΟ να μπαίνουν άμεσα για αναβάθμιση και καλή όχι μπαρμπούτσαλα εχτές

  Και επιτέλους, οι Τούρκοι μας χτυπάνε κάτω από ην ζώνη όπου μπορούν Αλβανία, Σκόπια, Λιβύη κτλ, θα έπρεπε και εμείς λυσαλέα όπου μπορούμε να τους βάζουμε αγκάθια παντού (Ιράκ. Συρία Κουρδιστάν, Λιβύη, Αίγυπτος, Ισραηλ. Αρμενία, Σ.Α. ΗΑΕ κτλ), το χειρότερο που μπορούμε να πάθουμε είναι να μας πουν ότι θα σταματήσουν αυτοί και να σταματήσουμε και εμείς.

  Δεν χρειάζεται να πάμε σε πόλεμο, αλλά η Τουρκία αυτή την στιγμή εδώ και χρόνια έχει εξαπολύσει ένα φουλ ψυχρό και ανελέητο πόλεμο εναντίον μας και εμείς κουνάνε ένα μπουκέτο λουλούδια. Θα έπρεπε τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο να ανταποδώσουμε, και πιο σκληρά.

 14. Δυστυχώς όσο και να φωνάζουμε στους ιστότοπους που μας φιλοξενούν,δεν ακουγομαστεΝα μας ακούσουν εκεί που πρεπει ,ίσως να μην είμαστε πολλοί αλλά νοιαζόμαστε πολύ.πρεπει να βρεθεί τρόπος!!!!να μας δώσουν λόγο τώρα,πριν είναι πολύ αργά!Και εσείς οι στρ.συντακτες στριμώχτε τους!!!

 15. Τζάμπα έχουμε τα Γενικά Επιτελεία ρε γαμώτο. Τζάμπα εκπαιδεύουμε τόσα και τόσα στελέχη είτε σε επιχειρήσεις, είτε σε διοίκηση, είτε σε προμήθειες. Τζάμπα, αφού έχουμε δημοσιογραφάκους που τα ξέρουν όλα,. Ξέρουν από επιχειρήσεις, ξέρουν από Διοίκηση, ξέρουν από προμήθειες, προϋπολογισμούς, αναβαθμίσεις, αγορές, συντηρήσεις κλπ. Και λέω τζάμπα, γιατί έχουν ως βοηθούς και μιά πλειάδα σχολιαστών, που όλα τα ξέρουν όλα τα βλέπουν και όλα τα μαχαιρώνουν. Μα όλα!
  Κατουράτε λίγο παίδες, πέφτει πολύ σφίξιμο.
  (Μιά μικρή ιστορία. Πραγματική, όχι δημοσιογραφική μαλακία. Όταν έγιναν οι πρώτες περικοπές και ήρθαν οι σχετικές οδηγίες, αποδείχθηκε ότι κόβοντας δέκα κώλους, παραγόταν το ίδιο έργο με το 1/3 των χρημάτων. Συμπέρασμα. κόψε τους κώλους που έχουν συνδέσεις ΚΑΙ με δημοσιογράφους, εκείνους που γράφουν κατεβατά και κάνουν την τρίχα τριχιά, και θα διαπιστώσεις πόσο πιό όμορφα κυλούν τα πράγματα).

 16. Οι ΄Ελληνες πολιτικοί, όταν διαβάζουν στις ιστοσελίδες του αμυντικού τύπου τα σχόλια των αναγνωστών περί FOS, αναβαθμίσεων, προμηθειών, εκπαίδευσης,ΑΟΖ:

  https://www.athensvoice.gr/sites/default/files/styles/full-container/public/article/2016/10/04/326505-674139.jpg

  Το ίδιο και οι ανώτεροι και ανώτατοι στρατιωτικοί.

  1. Νομίζω όμως ότι θα έπρεπε να βάλεις και Έλληνες πολιτικούς, που λόγω λαθών υπέστη η πατρίδα μεγάλες ήττες την πλήρωσαν άσχημα. Άρα καλά τα γέλια όταν διαβάζουν τα σχόλια, και θεωρητικά καλά κάνουν, δεν είμαστε σύμβουλοι ή ειδικοί οπότε μπορεί να λέμε και βλακείες και να έχουν γνώση οι φύλακες, ωστόσο αν δεν έχουν γνώση οι φύλακες, όποτε η Ελλάδα στην ιστορία της υπέστη εθνική καταστροφή, οι φύλακες απέκτησαν πρόβλημα (άλλοι εξαφανίστηκαν πολιτικά, άλλοι εξορίστηκαν άλλοι κατέληξαν σε φυλακές κτλ)

 17. Οχι και γιατί να ιδρώσει?
  Μου κάνει εντύπωση οτι για μια κυβέρνηση σχεδόν 10 μηνες ….γιατί δεν έκανε τα πάντα. Οι προηγούμενοι δυςτυχως για όλους μας επι 5 χρόνια έδωσαν 500εκαττομυρια αν είναι δυνατόν για P3 …. και άφησαν στην τύχη τους τα ναυπηγεία, το στόλο κτλ.
  Δεν ξερω αν θα κάνουν κάτι τελικα η σημερινη κυβέρνηση …. αλλα μεχρι στιγμης έδειξε θετικά στοιχεία. Για το ναυτικό κιολας μας έβαλε στην ευροκορβετα και καποια στιγμη θα γινει ανανεωση του στόλου (το ποτε μεγαλο ερωτημα) και διαπραγμάτευση για Belhara.
  Καποια στιγμη πρεπει να λογοδοτήσουν και αυτοι που προτινουν ως μέλη του στρατού …πχ δεν μπορει να προτινεις ως ΠΝ την αναβάθμιση των P3 εν μέσω μνημονίων ….οταν θελεις χθες αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, τορπίλες για υποβρύχια και με τα ιδια χρηματα παραγγέλνεις αλλες 5-6 super vita κτλ …..Επισης δεν αγοράζεις ελικόπτερα οταν με τα ιδια χρηματα εκ νέου παιρνει ενα σωρό πολυ πιο σημαντικά πραγματα ….καποια στιγμη πρεπει να αναλογιστούμε ποιοι καθορίζουν και προτινουν στους πολιτικούς τις αγορές ……
  Δεν φταινε για τα παντα οι πολιτικοί …..υπαρχει ευθύνη και του ΠΝ ……πχ η αεροπορία πάτησε πόδι και κέρδισε αναβάθμιση των F16 και δεν πέταξε τα χρηματα πχ αναβίωση του F1 κτλ…. Στο ΠΝ αν τους ειχαμε δώσει 1 δις φοβάμαι να σκεφτώ τι απο τα μουσεία θα έβγαζαν γι αν αναβαθμίσουν.

 18. Εγω τα λεω πως πρεπει να αντικατασταθουν και οι 13 ΦΓ με 10 συγχρονες. Δεν πειραζει ομως θα εχουμε ιπταμενες τρατες, ρομεο και 214 με τορπιλες του περασμενου αιωνα. Α, ξεχασα: ποιοτητα και εκπαιδευση προσωπικου ανωτερη λογω ναυτοσυνης μπλα, μπλα, μπλα.
  ΥΓ: Τα εργαλεια κανουν τον μαστορα, οχι το αντιθετο

  1. Και τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα και ο μάστορας τα εργαλεία. Γιατί?

   Γιατί ο καλός μάστορας, κάνει καλές επιλογές σε εργαλεία, με συνέπεια ο καλός μάστορας πάντα να έχει και καλά εργαλεία.

   Ένας που δεν έχει καλά εργαλεία, σημαίνει ότι απλά δεν είναι και μάστορας, γιατί ο καλός ακόμη και αν δεν έχει πολλά λεφτά ξέρει και διαλέγει ευκαιρίες. Ο κακός μάστορας, αν είναι άσχετος και δεν έχει λεφτά είναι εντελώς ανυπόληπτος, αν έχει πολλά λεφτά μπορεί να πάρει καλά εργαλεία που θα κρύψουν την ασχετοσύνη του (εν μέρει).

   Οπότε πρέπει οι δικοί μας πρώτα να αποφασίσουν αν είναι καλοί μάστορες, και μετά να το αποδείξουν με την αγορά των πλέον κατάλληλων εργαλείων που επιτρέπει ο προυπολογισμός τους

   1. Αυτο αγαπητε ισχυε μεχρι και το 2000. Με την εισαγωγη νεων τεχνολογιων, εφαρμογων, υλικων και συσκευων δεν χρειαζεται καποιος να ξερει τα παντα. Χρειαζεται εξειδικευμενα ατομα και γνωστες στον τομεα τους. Κανεις δεν μπορει να ξερει τα παντα.
    Η πληγη του ΠΝ -και των ΕΔ γενικοτερα- θεωρω πως ειναι τα Γενικα Επιτελεια. Το Ισραηλ που απο το 1948 ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ δεν εχει Γ.Ε. το ιδιο και το ΗΒ εσχατως. Κατι παραπανω θα ξερουν…

 19. Άντε. Ας πέσουν επιτέλους οι υπογραφές για τις Μπελχ@ρρα.
  Δεν αντέχω να δω mmsc μονάχα χωρις Μπελχαρρα.
  Χρειαζόμαστε άμεσα φρεγάτες κ υποβρύχια.
  2 μπελ ελληνικής έκδοσης κ 2 γαλλικής να πέσει η τιμή.
  Πρέπει κάτι να γίνει.

  1. Με παράδοση της πρώτης το..2026??
   Και όλα τα αλλα μπούρμπερη!!!???
   Δεν στέκει με καμια λογική αυτό το πρόγραμμα
   Το Ναυτικό είναι ΉΔΗ στο λάκκο και εάν προχωρήσει θα είναι η ΤΑΦΌΠΛΑΚΑ

   1. Στο παρακάτω λινκ λέει ότι η παράδοση της πρώτης Belharra θα είναι το 2024.
    Ενώ και για το κόστος λέει ότι θα είναι μικρότερο και καμία σχέση δεν έχει με τις κατά καιρούς διαρροές.
    Και επειδή αυτό το «έργο» με τις διαρροές των εγχώριων ντίλερ το έχω ξαναδεί στο παρελθόν άπειρες φορές προκειμένου να «κάψουν» μια αγορά και να προωθήσουν την ανταγωνιστική πρόταση (με το αζημίωτο φυσικά) για αυτό καλό είναι να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί.

    Στο μόνο που θα διαφωνήσω όπως εξηγώ και λίγο παρακάτω είναι πως δύο μόνο Belharra και δημιουργία εξ αρχής υποδομής υποστήριξης για δύο μόνο φρεγάτες δεν έχει λογική και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

    Η αγορά των Belharra πρέπει να είναι 2+2 ώστε και τις ανάγκες μας να καλύψουμε και να μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα και να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα και καλύτερη συνολικά τιμή αλλά και να έχει νόημα η δημιουργία υποδομής εκ του μηδενός για ένα νέο σύστημα.

    Τα πιθανά ανταλλάγματα σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να είναι η ενδιάμεση λύση δύο Γαλλικών FREMM με λογικό κόστος όπως και η αγορά σε λογική τιμή είτε αριθμού είτε όλων των Mirage 2000-5F είτε ακόμα καλύτερα αν είναι δυνατόν μεταχειρισμένα Rafale.

    Ο χρόνος έχει τελειώσει και πρέπει να παρθούν αποφάσεις.

    Μακάρι να είχαμε το χρόνο και την πολυτέλεια να πάμε σε ανοιχτό διαγωνισμό (που θα ήταν η καλύτερη λύση από πολλές απόψεις) αλλά δεν υπάρχει χρόνος.

    Και εδώ είναι τα τραγικά λάθη όλων των κυβερνήσεων όπου άφησαν το Πολεμικό Ναυτικό ξεβράκωτο εντελώς ενώ γνωρίζουν καλύτερα από το καθένα μας τις προθέσεις των απέναντι.

    Αν υποθετικά είχε προχωρήσει η αγορά επί Καραμανλή (στα χρόνια των παχιών αγελάδων) των 6 FREMM HN και άλλες δύο FREMM HN επί Τσίπρα (αντί να μοιράζει μερίσματα ) σήμερα θα είχαμε 8 FREMM HN συν έναν γενναίο εκσυγχρονισμό στις MEKO σήμερα θα μιλούσαμε για ένα μικρό συμπλήρωμα και η μόνη εκκρεμότητα θα ήταν τα νέα υποβρύχια για να αντικατασταθούν τα παλιά και νέες πυραυλακάτους σε ότι έχει να κάνει με το Πολεμικό Ναυτικό.
    Εννοείται πως νέες τορπίλες κτλ θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει.

    Δεν νοείται χώρα όπως η Ελλάδα με παρουσία χιλιάδων χρόνων στη θάλασσα και με τέτοια ακτογραμμή να μην έχει πανίσχυρο Πολεμικό Ναυτικό.

    Στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πολύ ψωμί από πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου οι τούρκοι τον έχουν μυριστεί και προσπαθούν να μας καπελώσουν.

    Θα είναι έγκλημα μεγατόνων αν έστω και την ύστατη στιγμή δεν προχωρήσουν στη δημιουργία ενός πανίσχυρου Πολεμικού Ναυτικού ώστε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας όποτε απαιτηθεί.

    μετά θα έχουμε την πολυτέλεια να λέμε πως στον ένα αρέσουν τα ροδάκινα και στον άλλο τα μήλα αλλά τώρα πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις επιτέλους.

    1. Το διάβασa . Τίποτα νεώτερο

     Ο ίδιος ο υπουργός στη τελευταία συνέντευξη στο ΒΉΜΑ δήλωσε πως κοιτάμε για παραδόσεις το 026 και Ακόμα δεν έχει κλείσει η διαμόρφωση και η χρηματοδότηση!

     Εδώ διαβάσαμε πως η διαμόρφωση πέρασε από το ΑNΣ και SAGE
     Με αλλα λόγια αέρας κοπανιστός!!!

     Το 024 θα πάρουν οι Γάλλοι το δικό τους με τη Γαλλική διαμόρφωση:
     2 A50 VLS στα σίγουρα ,ASTER 15, No ciws, No A70,No ecm/decoys

     Για τον A70VLS (SCALP NAVAL) είχε γραφει στον Δούρειο πως Ακόμα και όταν εάν παραδοθεί το ελληνικό το..2026 θα είναι μη ενεργός αφού οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται
     Κουβέντα για χρηματοδότηση
     Κουβέντα για ενδιάμεση λύση
     Κουβέντα για παραχωρήσεις υλικού

     Γενικώς κοροϊδεύουνε τον κόσμο πως δήθεν κάτι κάνουνε για το ναυτικό και κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω

     Περί των ενεργειακών πόρων Ανατολικής Μεσογείου:

     Για να είναι οικονομικά συμφέρουσα η εκμετάλλευση τους πρέπει το τιμή ανά βαρέλι πετρελαιου να είναι υψηλότερη των 70$
     ʼλλες πηγες το ανεβάζουν στα 90$
     Ποσο είναι η τιμή του σήμερα?
     $ 33!!https://markets.businessinsider.com/commodities/oil-price?type=wti

     Επιπλέον η ευρωπαϊκή Ένωση συζητάει για μείωση η απαγόρευση χρήσης υδρογοναθράκων Ακόμα από το 2030 !
     Το παράθυρο ευκαιρίας ίσως έχει κλείσει
     Ακόμα και εάν ανεβεί η τιμή του πετρελαιου θέλει τουλάχιστον μια δεκαετία για να αρχίσει η εκμετάλλευση των πηγών

     1. Σίγουρα συνεχίζω να έχω πολλές επιφυλάξεις και για τη μια πλευρά και για την άλλη.

      Και εδώ το λάθος ανήκει στην κυβέρνηση όπου υπάρχει πλήρη συσκότιση και παραπληροφόρηση και δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό στα χέρια μας.

      Το ιδανικό θα ήταν ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον χρόνος ή αν θα μπορούσαμε να πάμε συνδυαστικά.

      Πάντως ακόμα και αν προχωρήσουν στην αγορά των Belharra θα πρέπει να είναι 2+2.

 20. https://www.militaire.gr/poioi-theloyn-na-quot-torpilisoyn-quot-tis-fregates-belh-rra-kai-giati-aytes-paramenoyn-avythistes/

  Αν ισχύει το ρεπορτάζ είμαι υπέρ στο να προχωρήσει η προμήθεια των Belharra αλλά με την προσθήκη άλλων δύο φρεγατών σύνολο τέσσερις φρεγάτες και με μια σκληρή διαπραγμάτευση και κερδίσουμε περισσότερα ανταλλάγματα και καλύτερη συνολικά τιμή στο πρόγραμμα.

  Τα οφέλη αυτά θα μπορούσαν να είναι

  Ενδιάμεση λύση δύο FREMM με λογικό κόστος όπως και αριθμό ή όλων των Γαλλικών Mirage 2000-5F σε λογική τιμή ή ακόμα καλύτερα μεταχειρισμένα Rafale αν είναι δυνατόν.

  Σε διαφορετική περίπτωση και αν η συμφωνία Αιγύπτου – Ιταλίας δεν προχωρήσει (για τις δύο Ιταλικές FREMM) να αρπάξουμε την ευκαιρία.

  Χρειαζόμαστε νέες φρεγάτες και δύο μόνο Belharra δεν αρκούν ενώ δεν θεωρώ λογική λύση να δημιουργηθούν υποδομές από το μηδέν με μεγάλο κόστος μόνο για δύο φρεγάτες.

  1. Πάντως το ρεπορτάζ στο link που παραθέτετε δεν με πείθει, θεωρώ ότι αν ήθελαν να πείσουν θα έπρεπε να βρουν καλύτερα επιχειρήματα. Παραθέτω σε περίληψη τι λεν αυτοί και γιατί δεν με πείθει (η αρχική φράση είναι κατ αυτούς το επιχείρημα των πολέμιων και μετά σε περίληψη το δικό τους επιχείρημα):

   1) Το κόστος του προγράμματος έχει εκτοξευθεί στα 4 δις € για τη προμήθεια 2 πλοίων. Η αλήθεια; Το κόστος για δύο [email protected] μαζί με τα όπλα τους υπολογίζεται από 2 έως 2,4 δις.
   Δηλαδή σοβαρά ένα κόστος 2,4 δις (που είναι κάτω από κάποιο παραμύθι 4 δις) είναι ευκαιρία? Οι Γάλλοι τις πήραν περίπου στα 670-700/μία, πληρώνοντας και το R&D, άρα θεωρητικά για εμάς και έναν εξαγωγικό πελάτη έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερα

   2) Η Γαλλικη πλευρά πιέζει συνέχεια για άνοδο του κόστους για τη τεχνική υποστήριξη. Πρώτα απ΄ όλα είναι θετικό που επιτέλους για μια μεγάλη αγορά συζητείται το κόστος της υποστήριξης του!

   Θετικό είναι, αρκεί να μην είναι ένα τεράστιο ποσό για τα πρώτα 7 χρόνια που δεν θα χαλάει τίποτα…

   3) Οι Γάλλοι πιέζουν για τελική διαμόρφωση των ελληνικών πλοίων αντιστοίχου με τη γαλλική διαμόρφωση.
   Το πρόβλημα δεν είναι εκεί αλλά στην τιμή. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει πει τι θέλει, αλλά ότι για 1-2 sylver παραπάνω οι άλλοι χρεώνουν άλλη μισή φρεγάτα

   4) Υπάρχουν και άλλες λύσεις που μπορούν να εξετασθούν. στους χρόνους παράδοσης εντός του 2024,δεν υπάρχει κατι αντίστοιχο σε καμιά των άλλων περιπτώσεων
   Η πρόταση αναφέρει 2026 εκτός και αν πάρουμε κάποιες από αυτές που παρήγγελλε η Γαλλία. Η Γαλλία επίσης δεν προσφέρει ενδιάμεση λύση, ενώ και τα άλλα ναυπηγεία μια χαρά μπορούν να τελειώσουν 1-2 φρεγάτες όχι το 2026 αλλά νωρίτερα (αρκεί να μην χτισθούν εδώ)

   5) Υπάρχουν ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Η προσπάθεια να μπει φρένο στο πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών προέρχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση.
   Σιγά, αν θέλουν προτείνουν την Fremm USA, την MMSC, ή οτιδήποτε άλλο θελήσουν. Επίσης ίσως η πιο διαδεδομένη φρεγάτα σε πολλές και διάφορες παραλλαγές (Δανική, Ισπανική, Αγγλική κτλ) είναι η Iver Huitfelt στις διάφορες παραλλαγές της ενώ υπάρχει και η Γερμανική που έχει πουλήσει αρκετά.

   Οι πολέμιοι της Μπελάρα, έχουν ΜΟΝΟ ΕΝΑ θέμα στο οποίο πολεμάνε. ΤΗΝ ΤΙΜΗ! Αν αυτή είναι λογική, ας προχωρήσει αύριο κιόλας η αγορά, αλλά για την ώρα, ΟΥΤΕ ένας δεν έχει δώσει τιμή που να λέει σκαρί τόσο (και να είναι λογικό) συστήματα τόσο (και να είναι λογικό) και όπλα τόσο (και να είναι λογικό). Το αν η τιμή είναι λογική, φαίνεται αν το συγκρίνει κάποιος με κάτι σχεδόν ισοδύναμο ή σχεδόν ισοδύναμο

   1. Γενικά είμαι επιφυλακτικός για αυτό και είπα αν ισχύει το ρεπορτάζ.
    Πάντως είναι γεγονός πως παίζεται επικοινωνιακό παιχνίδι με τους εγχώριους ντίλερ και κάτι που έχουμε δει στο παρελθόν άπειρες φορές.
    Η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού θα ήταν λογική αλλά πλέον δεν ξέρω αν υπάρχει χρόνος.
    Είμαι από αυτούς που υποστήριζαν και υποστηρίζουν σθεναρά (και το γνωρίζεις) τον ανοιχτό διαγωνισμό σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό για 4+4 νέες φρεγάτες όπου υποθετικά θα μπορούσαν να είναι οι 4 AAW Iver Huitfelt και άλλες 4 Iver Huitfelt ως γενικών καθηκόντων.
    Παρόλα αυτά δεν ξέρω αν υπάρχει ο χρόνος για κάτι τέτοιο ή αν θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά.
    Αυτό που σίγουρα αναγνωρίζουμε όλοι μας είναι πως οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν είτε προς τι μια κατεύθυνση είτε προς την άλλη.
    Χρόνος δεν υπάρχει.
    Τώρα για τη Belharra αν δεν ισχύουν αυτές οι εξωπραγματικές τιμές με τις διαρροές (όπου καλό είναι να έχουμε πολλές επιφυλάξεις) η πρώτη φρεγάτα μπορεί να παραδοθεί το 2024 και αν υπάρξουν και ανταλλάγματα όπως ενδιάμεση λύση FREMM είτε Mirage 2000-5F είτε μεταχειρισμένα Rafale σε μια τέτοια περίπτωση αλλάζουν όλα υπέρ της Belharra κατά την άποψη μου.
    Αυτό που μας καίει θεωρώ πως είναι η όσο το δυνατόν ποιο άμεση ενίσχυση.
    Για τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος όπως και την ολιγωρία της τωρινής κυβέρνησης δεν μπορούμε δυστυχώς να κάνουμε κάτι τώρα.

    1. @μιχάλης, συμφωνώ απόλυτα με όσα λες, well said, και ναι αν οι Μπελάρες είναι σε καλή τιμή και ανεκτή διαμόρφωση και έρθουν σχετικά νωρίς, ναι ας τις πάρουμε να τελειώνουμε. Και ναι όπως λέει και ο CK ας κρατήσουν και κάτι από το Budget για να σουλουπώσουν τα άλλα.

     By the way, κάπου διάβασα ότι σιγά σιγά οι Ισπανοί αποσύρουν κάτι φρεγάτες τους για να εισάγουν τις νέες τους, είναι τίποτα καλές? (νομίζω Santa Maria?)

     1. Santa Maria=copy της Oliver Hazzard Perry….

      Απλά ίδιας ηλικίας με τις Αδελαίδες, και μαλλον υποδεέστερες αφού βλέπω ότι έχουν τον SM1.

      Καλύτερα να μην τις έβλεπα… πάλι θυμήθηκα τις Αδελαίδες, τι έγκλημα ήταν αυτό… Μόνο αν έχουν συμφωνήσει να πάρουμε Αβ θα μπορούσε να συγχωρηθεί αυτό, αλλά αν τις πάρουμε σε 2 χρόνια έτσι και αλλιώς θα είναι too late

   2. Οι Γάλλοι πληρώνουν σχεδόν 800mil Euros τη μια με αναθεωρημένη σύμβαση.

    Χωρίς όπλα υποστήριξη υποδομές και fos!!

    Σίγουρα θα μας περάσουν μέρος του r&d cost όλοι αυτό κάνουνε

    Το 2024 θα παραλάβουν οι Γάλλοι το πρώτο πλοίο αλλα για να το εντάξουν επιχειρησιακά θέλουν αλλα 2 χρονια!

    Εκτος από τη τιμή είναι και ο εξοπλισμός ελλιπής

    Η βασική μου αντίρρηση είναι πως ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ρουφήξει όλα τα κονδύλια για πολλά χρονια με αποτέλεσμα όλο το υπόλοιπο να ναυτικό να γίνει μη πω τη λέξη.

 21. Οι ναυαρχαιοι θελουν δημοσια ξεφτιλα. Ο τελευταιος λιμενικος που παιρνει μιζα απο ψαραδες ειναι καλυτερους απο δαυτους. Δεν ειναι δυνατο οι διαφοροι ερασιτεχνες του ιντερνετ να εχουν περισσοτερο λογικη και ικανοτητα σχεδιασμου απο αυτους. Οι συντακτες του defencereview αν επαιρναν τον προυπολογισμο του ναυτικου, χιλιες φορες καλυτερα θα τα πηγαιναν απο ολους τους ναυαρχους της 20ετιας. Το ιδιο και αρκετοι απο τους σχολιαστες.

  Δεν φταιει το υπουργειο οικονομικων αν μισο δις πηγε στα orion, αν ο,τι υπαρχει παει στα ρομεο ενω δεν εχουμε ναυτικο.

  Στη Δοκιμων μια χαρα καθηγητες εχουν. Ο Κυριος Ζησης Φωτακης εχει γραψει βιβλια που θα επρεπε να ηταν ευαγγελιο για τη ναυτικη στρατηγικη της χωρας. Επομενως δεν ειναι ελλειψη γνωσεων.

  Δημοσια ξεφτιλα για ανθρωπους απατεωνες. Αποκλειεται να ειναι θεμα χαμηλης νοημοσυνης, αρα τι μενει;

 22. Γνωριζουν και γνωριζαν 5 κυβερνησεις (Παπανδρου,Σαμαρα,Τσιπρα,Μητσοτακη) την κατασταση του Στολου .Οι στρατιωτικοι (αρμόδιοι) έχουν προειδοποιήσει παρα παρα πάρα πολλές φορές .Λυση τωρα αμεσα εστω και αν αυξησουμε τον χρεως ….Δεν παει αλλο

 23. Ο ρόλος της στρατιωτικής ηγεσίας, πλέον, είναι να ξεσκονίζει τα απαυτά της Ελληνικής ελίτ (βλέπε υπουργούς, εφοπλιστές και τραπεζίτες) και όχι να κρατάει αξιόμαχο στράτευμα.

  Απόδειξη: μόλις προχτές στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής κάποιος υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος με πολλά γαλόνια βγήκε και δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Τούρκοι δεν εκείνο και δεν το άλλο.

  Οι τούρκοι που μας έχουν κλέψει νερό, στεριά και αέρα αλλά δεν κάνουν υπερπτήσεις, δεν καταλαμβάνουν ελληνικό έδαφος, δεν περνάνε από το FIR Αθηνών όπλα για τη Λιβύη, δεν παίρνουν όμηρους Έλληνες στρατιώτες, δεν κυνηγάνε γκιουλενιστές στο ελληνικό έδαφος κλπ.

  Κακώς ασχολούμαστε με όλα αυτά τα παράσιτα.

  1. Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι κάποια σχόλια ασκούν το ευγενές παρασιτικό επάγγελμα του damage control για λογαριασμό του κόμματος του Κούλη. Δεν πειράζει, λίγο υπομονή μέχρι το χειμώνα του 2020-21 και θα μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

   1. Οι κομματικοί πάντα είχαν και έχουν άλλες προτεραιότητες το κόμμα πάνω από όλα.
    Και εδώ πάλι κρατάνε και λίγο τα προσχήματα στην Π&Δ το είχαν ξεφτιλίσει τελείως και είχαν δημιουργήσει κομματική αγέλη και στοχοποιούσαν κάθε επικριτική άποψη κατά της κυβέρνησης με την ανοχή φυσικά της φιλοκυβερνητικής Π&Δ.
    Χάσανε εκατοντάδες σχολιαστές και τώρα έχουν μείνει εκεί τρεις και ο κούκος.
    Τα ψέματα τελείωσαν και η πραγματικότητα θα είναι οδυνηρή όσο και αν προσπαθούν να σώσουν μάταια τον Κούλη.

    1. Ποια είναι η εναλλακτική απέναντι στον Κουλή δεν μας λες!!

     Δεν τους δοκιμάσαμε τους «ΣΥΡΙΖΕΟΥΣ»!!

     Μην ακούσω για καμια ΦΏΦΗ πως τη λένε και καραφλιάσω τελείως!!

     1. Εναλλακτική με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει.
      Εκτός και αν έχουμε καμία έκπληξη…

    2. @ Μιχάλης

     Έχει τώρα σχόλιο η Π & Δ, όπου όλοι οι Μακεδονομάχοι του 2019 λένε ότι είναι προδοσία να απαντήσει στρατιωτικά η Ελλάδα σε ενδεχόμενο σφετερισμό των δικαιωμάτων μας από την Τουρκία!

     Οι ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ του 2019, οι διαδηλωτές ντε, που βλέπουμε στα βίντεο του yt, λένε ότι είναι ΠΡΟΔΟΤΕΣ όσοι δεν θέλουν να απαντήσει η Ελλάδα στρατιωτικά!

     Ε όχι, καλύτερα οποιοδήποτε άλλο κόμμα από αυτό του Κούλη.

     Όποιος θέλει Κούλη, να πάρει στο σπίτι του τους λαθρομετανάστες από το Κρανίδι και να μας απαλλάξει από την ενόχληση.

     1. Πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πότε δεν θυμάμαι να λες τίποτα για τους λαθρομετανάστες που έμπαιναν στην χώρα από όπου έβρισκαν. Τώρα σε βρήκε η αγανάκτηση που τουλάχιστον κόπηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ροές;

     2. G-164g Ag-Cat

      Αυτοί όλοι είναι υποκριτές και πάνω από όλα το κόμμα τι περιμένεις;
      Υποκρίνονται μέχρι να πάρουν την εξουσία και την κουτάλα.

     3. AIM

      Οι λάθρο είτε με Σύριζα είτε με ΝΔ είναι λάθρο.
      Προσωπικά δεν βλέπω μεγάλες διαφορές στο λαθρομεταναστευτικό ενώ και ο Κούλης μετεκλογικά κάτι για μπολιάσματα έλεγε και πολυπολιτισμικές κοινωνίες.
      Προς το παρόν με τον κορονοιό περιορίστηκαν λίγο οι ροές αν και πριν τον κορονοιό χαμός γινότανε μην το ξεχνάς.
      Και τώρα που πάμε προς το καλοκαίρι θα αυξηθούν οι ροές και η πίεση μακάρι να μην γίνει αλλά βλέποντας τις δηλώσεις και την προκλητικότητα των Τούρκων προς τα εκεί πάει το πράγμα.

     4. @ ΑΙΜ

      Είναι γιατί η μνήμη σου φοράει μπλε γυαλακια. Αναζήτησε τα προ Μακεδονομαχίας άρθρα της Π &Δ και θα διαπιστώσεις ακόμα και εσύ με το μπλε, πουλημένο στην οικογενειοκρατία, μυαλό σου ότι έχω γράψει πολύ σκληρά πράγματα για το Σύριζα, τους Ανελ και το ΚΚΕ.
      Σταμάτα να προσωποποιείς τα μηνύματα σου που όταν απευθύνονται σε μένα είναι τέρμα κομπλεξικά και ύπουλα. Χτες ψήφισα Α σήμερα ψηφίζω Β και αύριο Γ. Δεν θα σε ρωτήσω, ειδικά εσένα.

      Αν εσύ θέλεις Κούλη να πάρεις στο σπίτι σου τους λ@θρο.

     5. G-164g Ag-Cat
      29 Μαΐου 2020 στις 23:05

      Ελα καημένε εκεί που έγλειφες Καμμένο 5 χρόνια τώρα όλα σε πειράζουν, πόσο θα ξεφτίλα ακόμα;
      Θυμάμαι πολύ καλά τι έγραφες. Από σένα άπειρο κράξιμο ρίχνω και τότε και τώρα, αλλά κάτι υποκρτικές σαν και τους λόγου σου, που από την μία έκανες την πάπια και τώρα όλα σε ενοχλούν, θα παίρνεις τις απαντήσεις που σου αρμόζουν.

     6. @ ΑΙΜ

      Ο νεοδημοκράτης γλύφτης του Καμμένου επί Καραμανλή ενοχλήθηκε για τον Καμμένο επί Τσίπρα.

      Αυτοί είστε: Κούληδες, πουλημένοι και χαφιέδες.

      Πάρε τους πολυπολιτισμικούς του Κούλη και βάλτους στο….σπίτι σου.

     7. AIM
      30 Μαΐου 2020 στις 01:16

      Ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω την ειρωνεία σου.
      Ακόμα και ο Καμμένος ήταν μια αντίδραση τότε ενώ αυτοί ας πούμε που ψήφισαν και ψηφίζουν σαν τα προβατάκια τα ίδια κόμματα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) την ήταν μάγκες;
      Άσχετα αν συμπαθείς ή όχι τον Καμμένο ως υπουργός άμυνας ήταν πολύ καλύτερος από το σημερινό λαπά εντελώς αντικειμενικά και στα λέει ένας άνθρωπος που δεν ψήφισε Καμμένο και προέρχεται από το χώρο της πατριωτικής Δεξιάς.
      Αυτοί όμως που τον ψήφισαν ήταν κατά βάση από το χώρο της πατριωτικής ΝΔ και αντέδρασαν έστω και με αυτόν το τρόπο που σημαίνει δεν είναι βρέξει χιονίσει στο μαντρί της ΝΔ ενώ οι άλλοι ας πούμε συνεχίζουν να ψηφίζουν αυτούς που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και αυτό σημαίνει ότι είναι πρόβατα κατά τη δική μου άποψη.

     8. Τώρα καταλαβαίνω G-164g Ag-Cat γιατί έγλειφες, γιατί είσαι όνομα και πράγμα με τον αγαπημένο σου πρώην ΥΠΑΜ….
      Από τα σχόλια μου έχεις δει να χαρίζομαι σε καμιά ΝΔ ρε αποκαμένε;
      Τώρα σε πείραξε ο Κούλης και τον αναφέρεις κάθε δύο γραμμές, όταν έμπεναν από παντού λαθρομετανάστες επί Μπούλη τα κατάπινες αμάσητα όλα και ήσουν μούγκα εντελώς ξεδιάντροπε.

     9. G-164g Ag-Cat & AIM

      Το σχόλιο είναι γενικό και δεν απευθύνετε συγκεκριμένα σε κανέναν.

      Έχοντας εμπειρία εξωτερικού θέλω να σας πω πως αυτός ο φανατισμός με τα κόμματα δεν συμβαίνει πουθενά.
      Στην Ελλάδα ο φανατισμός είναι τέτοιος τόσο με τα κόμματα όσο και με τις ποδοσφαιρικές ομάδες που ειλικρινά αδικεί το λαό μας.
      Και επειδή ακούω συχνά πυκνά είτε από πολιτικούς είτε για πολίτες να μιλάνε με πάθος για την Ευρώπη και πόσο Ευρωπαίοι είμαστε κτλ. να σας πω πως τον πολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων τον έχουν στα περισσότερα Ευρωπαικά κράτη αλλά εμείς είμαστε τριτοκοσμική.

      Στις Ευρωπαικές χώρες δεν υπάρχουν ούτε τζάκια πολιτικών ούτε γόνοι ούτε πολιτικές οικογένειες.
      Μόνο εδώ αυτήν η κατάντια.
      Στη Γερμανία για παράδειγμα ο αδερφός της Μέρκελ συνεχίζει κανονικά τη δουλειά που είχε πρίν και δεν είναι ούτε βουλευτής ούτε υπουργός και αύριο τα παιδιά της κάθε Μέρκελ δεν θα γίνουν πρωθυπουργοί επειδή ήταν και η Μέρκελ.
      Όταν ο Σρέντερ ήταν καγκελάριος ο αδερφός του συνέχισε να δουλεύει ως εργάτης σε εργοστάσιο!

      Στην Ιταλία τα ίδια στην Γαλλία στην Αγγλία ακόμα και σε όλες τις σοβαρές χώρες του πλανήτη αυτό το χάλι με τους γόνους και τις πολιτικές οικογένειες δεν υπάρχει πουθενά.
      Μόνο εδώ.
      Και συμβαίνει γιατί κατά βάση οι νεοέλληνες είναι είτε αμόρφωτοι είτε σκέφτονται με υστεροβουλία τα γνωστά ρουσφέτια και βολέματα που περιμένουν ψηφίζοντας αυτά τα κόμματα.
      Στη Γερμανία συγκεκριμένα (που γεννήθηκα έχω επαφές και συνεχίζω να πηγαίνω πολύ συχνά) αν είχαν δύο κόμματα όπως εδώ τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τους είχαν χρεοκοπήσει αυτά τα δύο κόμματα δεν θα υπήρχαν σήμερα.
      Εδώ στην Ελλάδα προφανώς τα πράγματα είναι αλλιώς για αυτό και ο Τούρκος κάνει ότι κάνει για αυτό και τα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα δεν προχωράνε εδώ και πολλά χρόνια για αυτό και η οικονομία έχει καταστραφεί για αυτό δεν έρχονται σοβαρές επενδύσεις για αυτό υπάρχει αποβιομηχάνιση στη χώρα με σχέδιο εδώ και πολλά χρόνια για αυτό και αυτό το χάλι παντού.
      Αλλά οι νεοέλληνες εκεί στα ίδια κόμματα σαν τα πρόβατα.
      Μας έχουν ξεπεράσει χώρες (πρώην κουμουνιστικές) που μπήκαν πρόσφατα στην Ευρώπη (όπως η Πολωνία) και εμείς εδώ ακόμα ασχολούμαστε τα με ψέμματα των ίδιων πολιτικών που ήταν και χθές υπουργοί και προχθές και αντιπροχθές.
      Και για αυτό θα έχουμε μπολιάσματα και πολυπολιτισμικές κοινωνίες με Αφγανούς,Πακιστανούς και Σομαλούς για αυτό και η νεολαία θα συνεχίσει να φεύγει στο εξωτερικό για αυτό και όσοι ζούνε εδώ θα φυτοζωούν ζωντανοί-νεκροί για αυτό και η οικονομία θα συνεχίσει να είναι φτερό στον άνεμο και κάθε φορά που θα υπάρχει ένας π.χ κορονοιός θα έρχεται η ύφεση και τα παρατράγουδα.
      Για αυτό και ο Τούρκος θα απειλεί και θα παίρνει ότι ζητάει για αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε μαι χώρα μειωμένης κυριαρχίας για αυτό και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να χαράξουμε μια ανεξάρτητη πολιτική και αφού και οικονομικά και στρατιωτικά θα είσαι ευάλωτος όπως κατάντησαν την Ελλάδα θα υπακούς ότι σου λένε οι έξω και οι Τούρκοι.
      Μας έχουν φυτέψει μέτριους και ανίκανους πολιτικούς καριέρας με τη δική μας φυσικά συμβολή και μετά αναρωτιούνται όλοι γιατί η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο.

      Αυτά είχα να πως εντελώς φιλικά.

     10. Μιχάλη εκτιμώ το σκεπτικό σου και θα σου απαντήσω σε άλλο νήμα γιατί στο παρόν νήμα λερώνονται οι σκέψεις που ανταλλάσουμε από ένα τυπάκο που βρίσκεται σε αδιέξοδο.

    3. Νιώθω πάντα αποστροφή σε οτιδήποτε κοματικοποιείται σε ένα φόρουμ, είτε είναι άρθρο είτε είναι σχόλιο. Καταλαβαίνω ότι είναι αδύνατο για κάποιον να έχει τις τάσεις και προτιμήσεις του, αλλά σε ένα επίπεδο ευπρέπειας και όσο μπορεί αντικειμενικότητας, ας είναι ο άλλος 10% μπλε, πράσινος ροζ κόκκινος ή ότι είναι αλλά όταν αυτό περνάει τα όρια, απλά θέλω να αλλάξω σελίδα.

     Για το άλλο σαιτ, δυστυχώς πραγματικά μοιάζει να έχει αλλάξει μέσα σε λίγο καιρό εντελώς, μπαίνω πλέον αραιά και που και δυστυχώς πέραν των όποιων προβλημάτων, έχουν σταματήσει και πραγματικά αξιόλογοι σχολιαστές με συνέπεια πλέον να μην μπαίνω σχεδόν καθόλου, από καθημερινά πήγα στο πότε πότε και τώρα πλέον στο λίγες φορές τον μήνα. Ακόμη και στα metrics του internet traffic έχει πέσει στο ένα τρίτο…

     1. Εν μέρει έχει βάση όλο αυτό γιατί για όλα αυτά που συζητάμε πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις και που ουσιαστικά δεν παίρνουν αυτές τις αποφάσεις οπότε θα φάνε και την κριτική.
      Τελευταία η Π&Δ το είχε ξεφτιλίσει με το γλύψιμο στην κυβέρνηση ενώ με την ανοχή της επέτρεψε στην κομματική αγέλη να στοχοποιούν σχολιαστές και σε όσους έκαναν κριτική.

     2. Το ξέρουν αυτοί το κόλπο στην Π&Δ μόλις πέσουν πολύ σε επισκεψιμότητα να σου ένα άρθρο με Arleigh Burke!

 24. Η απειλη στη γειτονια μας μεγαλωνει μερα με τη μερα και μεις απλα καθομαστε και τους βλεπουμε,η Ελλαδα θα λαβει αρκετα δισεκατομμυρια σε βοηθεια απο την ΕΕ,ολοι λενε οτι απο το επομενο ετος η οικονομια θα γυρισει σε μεγαλους ρυθμους αναπτυξης,τα ταμεια θα εχουν χρημα ενω απο τωρα στην κυβερνηση κανουν πλανα για μειωσεις φορων,θα πρεπει αμμεσα να ανοιξει το πουγγι και χωρις χρονοτριβες να δωθουν στις ΕΔ τα απαραιτητα κονδυλια ωστε αυτες να μπορουν να φερουν εις περας αποτελεσματικα το δυσκολο εργο τους..

 25. Στο Π.Ν ειναι αξιοι των μυαλων που κουβαλανε δυστυχως. Αντι να κανουν εκσυγχρονισμους φρεγατων ηθελαν να εκσυγχρονησουν τα P-3B.

  Αντι να παρουν τις Αδελαιδες ελεγαν πως δεν ειναι σε καλη κατασταση, πως ειχαν αμιαντο κτλ, λες και η Αυστραλια ειναι καμια μπανανια που εχει πλοια με αμιαντο στο ναυτικο της.

  Αντι να αγορασουν σχεδιο και να κανουμε ναυπηγηση ενος σχεδιου μεγαλων δυνατοτητων και χαμηλου κοστους (π.χ. Iver Huitfeldt, η την Βρετανικη εκδοση Type-31) με 400 εκατομμυρια και να φορτωσουμε το πλοιο με ισχυρο ρανταρ και εκτοξευτες για ESSM, SM-2 η Aster, το Π.Ν. θελει ντε και καλα να παρει τις πανακριβες, αοπλες και ανυπερασπιστες φρεγατες Belharra του 1.5 δις η μια. Και τις θελουν επειδη εχουν καλο ρανταρ και πυραυλους Aster 30, λες και η εταιριες Thales και η MBDA δεν βαζουν τα ιδια ρανταρ και πυραυλους σε πλοια του Βρετανικου, Γαλλικου, Ιταλικου, Ολλανδικου και Δανεζικου ναυτικου. Και το κερασακι στην τουρτα της ανοησιας, θελουν λεει scalp naval για να κανουν βομβαρδισμους στοχων, λες και η Π.Α. δεν εχει ηδη scalp. Θα δωσουμε 3 δις ευρω για να παρουμε φρεγατες ΑΑW, και θα τις βαλουμε να κανουν βομβαρδισμους…… Τι να κανει το Π.Ν. με 16 βληματα, τα οποια δεν επαρκουν ουτε για εναν στοχο μεγαλης αξιας???

  Δεν ειναι καθολου σοβαρα πραγματα, και για αυτο ευθυνεται το Π.Ν. και τα στελεχη του. Με 3 δις μπορουν να αγορασουν 9 φρεγατες Iver Huitfeldt και να φυγουν οι S, και αυτοι σκεφτονατι μονο τις 2 Μπελχαρες που δεν εχουν ουτε συστημα εγγυς αμυνας (CIWS).

  Ολα τα χρηματα να διατεθουν στην Π.Α.

  1. Η τελευταία σου φράση βάζει στην συζήτηση (βασικά την έχουν βάλει ήδη στην συζήτηση πολλοί) και το θέμα του ότι αν είναι να πεταχτεί από το παράθυρο ένα τόσο τεράστιο budget, εε πραγματικά ας το δώσουν σε κάποιον που θα το αξιοποιήσει αποδοτικά.

   Και ναι, μέχρι στιγμής και η αεροπορία, και ο ΣΞ έχουν κάνει θαύματα με στραγγισμένο κόστος. Με 3 δις η αεροπορία γινόταν όλη σαν καινούργια, θα έδινε 1,5 δις για μερικά F-16, θα έδινε 1 δις για να αναβαθμίσει όλα τα υπόλοιπα F-16 και Μιράζ, και περίσσευαν και 500 εκατομύρια. Αν η αεροπορία έτρεχε την αναβάθμιση του ναυτικού, έστω και με τα 500 εκατ, θα αποκτούσαμε επιτέλους υποβρύχια αξιώσεων παίρνοντας τορπίλες (110 εκατ), θα έκανε μια καλή αναβάθμιση στις ΜΕΚΟ με 260 εκατ, θα έπαιρνε με 80 εκατ τις Αδελαίδες και θα έμενε και μια 50άρα για οπλισμό για αυτές.

   Δηλαδή καινούργια αεροπορία, και σοβαρή ενίσχυση του στόλου άμεσα, ενώ οι άλλοι θέλουν τα ίδια λεφτά για μια μικρή ενίσχυση σε 6 χρονιά. Η μία ενίσχυση αλλάζει όλο το παχνίδι παντελώς με την Τουρκία και άμεσα και με το άλλο αλλάζει απλά την αρθρογραφία, κανα δύο φωτογραφίες και καμιά παρέλαση.

   Αντίστοιχα και ο ΣΞ θα έκανε θαύματα (αν και βαρύνεται και αυτός με τις αμαρτίες του και τα χαμένα LEOA4).

 26. Μην αγχώνεστε και μην ανησυχείτε, με τα 20 ατρακτίδια Lantirn που μας παραχώρησαν πρόσφατα δωρεάν οι φίλοι αμερικάνοι,τα νέα ελικόπτερα και τα επίσης παραχωρημένα σκάφη Mark V οι ΕΔ θα σπείρουν τον όλεθρο στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Ούτε πλοία θα χρειαστούν ούτε τορπίλες σύγχρονες, ούτε σύγχρονα ελικόπτερα για την ΑΣ αφού θα πετάνε τα ολοκαίνουργια 4 του ΠΝ μαζί με τα Ορίον που θα δίνουν την εικόνα σε πραγματικό χρόνο στους αρχηγούς…

  1. Τουλάχιστον δεν εχουμε χάσει το χιούμορ μας, τέτοια σχόλια τουλάχιστον μας σκάνε ένα χαμόγελο μες την κατάθλιψη και μαυρίλα της πραγματικότητας του που βρισκόμαστε….

 27. GMT-I
  Υπάρχει και ελληνική έκδοση του χαρακτήρα M. Μπάισον απο ένα παλιό ηλεκτρονικό παιχνίδι που είναι γνωστός ως στρατάρχης,ελικοπτεράς και κομάντο, αν πεινάσει και θυμώσει αυτός και πάρει φόρα θα τα ισοπεδώσει όλα απο την Αδριανούπολη μέχρι την Χακάρι πρίν προλάβει άλλος να ρίξει σφαίρα…

  agnostosependytis
  Σαν χώρα κομωδία που είμαστε αφού δεν το έχουμε με τους σοβαρούς προγραμματισμούς, πρέπει να διατηρούμε τουλάχιστον το χιούμορ μας με μια δόση σαρκασμού, αλλιώς θα μας φάει το μαύρο το σκοτάδι.

 28. Αφηστε τις Μπελαδες και κοιταξτε να αρπαξετε τα Φορμπιν πακετο με τις 5 Λαφα και ακομα 5 EPC να ετοιμαζονται. Ξεφορτωμα Σ & ΜΕΚΟ.
  Ξεφορτωμα Κομπανταντ3 και φορτωμα Χαρπουν στις κ/φ
  Ξεφορτωμα τα 50χρονα υ/β και ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ακομα δυο 214 ή φορτωμα τα Νορβηγικα ΚΑΙ συγχρονες τορπιλες.

 29. 1. Λεφτα δεν υπαρχουν για την Άμυνα
  2. και να υπαρχουν λεφτά δεν τα δινουν στην Αμυνα.
  1 και 1 =2.

  Το κυριοτερο asset για κυριαρχια σε Αιγαίο ανατολική Μεσογειο που είναι το Π.Ν απλά το κατέστρεψαν.
  Στην αεροπορία ακυρωσαν την αγορα σπαρταν C27 με διαμορφωση ιπταμενων τανκερ.
  συμπερασματα…
  χανουμε ΚΥΠΡΟ
  Ανατολικη Μεσογειο
  Αιγαιο

  1. Δεν νομίζω ότι κανένας έκανε το στρατηγός και το ναύαρχο, εδώ μέσα σε ότι εχει να κάνει με τις τακτικές. Ενίσχυση του στόλου ζητάμε, εν δεν πρέπει να είναι μεγαλογαλονάς για να δεις ότι υπάρχει πρόβλημα

  2. Εμεις μπορει να ειμαστε στρατηγοι του πληκτρολογιου αλλα αν εχετε τα κοχονες ας μας κανετε στρατηγους πεδιου για ενα χρονο και θα δειτε θαυματα. Αλλα μαλλον σας βολευει η τωρινη κατασταση

  3. Και που να διαβάσεις τι λένε οι πραγματικοί στρατηγοί να δεις γελια…

   Εμένα το γεγονός ότι ένας μέσος αναγνώστης μέσα σε 10′ χτίζει με τα μισά λεφτά περίπου 5 φορές καλύτερο εξοπλιστικό (και σε δύναμη και σε χρονική στιγμή που θα την αποκτήσουμε) από αυτό που έχτισαν οι στρατηγοί μεσα σε μερικά χρόνια, με προβληματίζει.

   Όπως με προβληματίζει ότι εδώ σαν αναγνώστες μπορεί να συμετέχουν άτομα με δουλειές από την πιο ταπεινή μέχρι την πιο περίεργη, δεν γνωρίζουν το θέμα αλλά με λίγο ασχολία από τον ελεύθερο χρόνο τους και με κοινό γνώρισμα την αγάπη για την χώρα και την ανησυχία τους για το που πάει, και αυτοί καταθέτουν λογικές προτάσεις, που σε τελευταια ανάλυση, με δικά τους λεφτά και φόρους κινούνται όλοι.

   Με προβληματίζει το ότι ενώ οι από πάνω βάζουν τα λεφτα, τα πονάνε όπως και την χωρα τους και θέλουν να πιάσουν τόπο, ενώ οι ειδικοί που πληρώνονται από τους από πάνω και η μόνη δουλειά τους είναι να σκέφτονται τι καλύτερο να κάνουν στρατιωτικά για να ενισχύσουν την χώρα κάνουν το ένα λάθος πίσω από το άλλο (και δεν μιλάω για τους τωρινούς αλλά διαχρονικά)
   . Όλα συγκλινανε ότι η πίεση και διεκδικήσεις της Τουρκίας θα είναι αφόρητα και έπρεπε να είμαστε έτοιμοι στρατιωτικά και δεν είμαστε, ήξεραν ότι θα μοιραζανε ΑΟΖ μας με την Λιβύη και τίποτα δεν κάνανε, ήξραν ότι θα μπουν στην ΑΟΖ Κύπρου να τρυπησουν αι δεν κάνανε τίποτα, ήξεραν για την ένωση ΑΟΖ Ελλάδας και Κυπρου ότι θα τρυπουσαν αλλά τους πήρε ο άνεμος, τώρα ξέρουν ότι θα τρυπήσουν στην Κρήτη και απλά κοιτάμε…
   Αν είχαν γινει τα μισά από όσα λένε οι άσχετοι στρατηγοί του πληκτρολογίου, θα είμασταν πολύ καλύτερα.

 30. Και το ΦΓ ΣΠΕΤΣΑΙ που στείλανε να αλλάξει το ΥΔΡΑ χάλασε στη Κρήτη και τρέχανε νυχτιάτικα να φτιάξουν την ηλεκτρομηχανή του γιατί η άλλη έτσι και αλλιώς δεν δουλεύει…..

 31. Όλοι ξέρουν ότι οι ΦΓ ΜΕΚΟ είναι πλέον γέρικες. Το να πάνε να βελτιώσουν το σύστημα ελέγχου και διοικησης και τους σένσορες πως θα κάνει τα πλοία πιο αξιόπιστα και επίφοβα για τους Τούρκους? Ακόμα και ένα απλό ταξίδι πλέον είναι αμφίβολο εάν μπορεί να γίνει (δες το ΥΔΡΑ που τελικά γύρισε και το ΣΠΕΤΣΑΙ που στείλανε συνεργείο από Αθήνα σε Κρήτη να του φτιάξει την ηλεκτρομηχανή για να πάει Ιταλία). Εάν υπάρχουν λεφτά ας τα δώσουν να ναυπηγήσουν νέα πλοία. Είναι πλέον αργά για εκσυγχρονισμούς στις ΜΕΚΟ. Στο κάτω κάτω είναι ικανοποιημένοι από τον εκσυγχρονισμό στις S?Για αυτό δεν ήταν μέσα ο Παπαντωνίου? Γιναμε πιο επίφοβοι στους Τούρκους έπειτα από τον εκσυγχρονισμό των S?

 32. H κατάσταση είναι άσχημη αλλά την κρύβουν για να μην έχουν συνέπειες και μετά να βγαίνουν και να κάνουν τους σπουδαίους, τους αναλυτές και να τσιμπήσουν και κάνα πόστο σε δημόσιους οργανισμούς. Για παράδειγμα πόσοι ξέρουν ότι μια κανονιοφόρος του ΠΝ πριν περίπου ένα μήνα τσακίστηκε στο λιμάνι στο Σίγρι της Λέσβου και γύρισε στη Σαλαμίνα με ρυμουλκό? Γιατί το έκρυψε η ηγεσία?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *