Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες (USMC) σχεδιάζουν να διπλασιάσουν το κονδύλι που προορίζεται για την προμήθεια νέων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου M-142 HIMARS (High Mobility Artillery System). Συγκεκριμένα, για το 2018, οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θα διαθέσουν συνολικά $ 134 εκατομμύρια, έναντι των $ 68 εκατομμυρίων που διατέθηκαν το 2017. Η αύξηση των κονδυλίων δεν θα διοχετευθεί μόνο στην προμήθεια νέων εκτοξευτών, αλλά και στην επισκευή και επανένταξη σε υπηρεσία παλαιότερων συστημάτων, τα οποία για διαφόρους λόγους βρίσκονται εκτός υπηρεσίας.

Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και το επιμέρους πρόγραμμα τροποποίησης 40 εν υπηρεσία οχημάτων ανεφοδιασμού MTVR (Medium Tactical Vehicle Replacements). Επίσης, μέρος του ποσού προορίζεται για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξέλιξης του HIMARS. Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου του 2017 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές βολές επί πλοίου από ένα σύστημα HIMARS. Οι βολές εκτελέστηκαν πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων USS Anchorage (LPD-23) κλάσης San Antonio, στο πλαίσιο της άσκησης «Dawn Blitz 2017». Οι βολές πραγματοποιηθήκαν από το Αμερικανικό Ναυτικό, σε συνεργασία με τους Πεζοναύτες, στο πλαίσιο της αναζήτησης τους για ένα σύστημα πυροβολικού ικανού να προσβάλει μαζικά, με μεγάλο όγκο πυρός και από απόσταση ασφαλείας την εχθρική ακτή πριν την πραγματοποίηση της κύριας αποβατικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια των βολών το HIMARS κατέγραψε μέγιστο βεληνεκές 70 χιλιόμετρα με ρουκέτες αυξημένου βεληνεκούς M-30.

Το HIMARS είναι τοποθετημένο επί τροχοφόρου οχήματος M-142 πέντε τόνων (6 x 6) και φέρει ένα κάνιστρο έξι ρουκετών διαμετρήματος 227 χιλιοστών, ενώ μπορεί να εκτοξεύσει και ένα τακτικό βλήμα εδάφους-εδάφους MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System). Το μέγιστο βεληνεκές του HIMARS εξαρτάται από τον τύπο της ρουκέτας που χρησιμοποιεί και κυμαίνεται από τα 32 χιλιόμετρα (ρουκέτα Μ-26) έως τα 84 χιλιόμετρα (κατευθυνόμενη ρουκέτα Μ-30). Το μέγιστο βεληνεκές των ATACMS κυμαίνεται από τα 128 χιλιόμετρα (MGM-140A Block.1), στα 165 χιλιόμετρα (MGM-140B Block.1A) ή στα 300 χιλιόμετρα (MGM-168 Block.4A).