Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης της Aselsan για την πρόοδο του προγράμματος δοκιμών του ραντάρ ενεργητικής διάταξης φάσης (APAR : Active Phased Array Radar) ÇAFRAD, δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα των τουρκικών φρεγατών TF-2000 και ειδικότερα σχετικά με τον αριθμό των υπό ναυπήγηση πλοίων και τον οπλισμό που θα ενσωματώνουν.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόγραμμα των φρεγατών TF-2000 είναι το τρίτο σκέλος του προγράμματος ναυπήγησης 12 συνολικά νέων πλοίων, εκ των οποίων τέσσερα είναι τύπου MILGEM κλάσης «Ada» εκτοπίσματος 2.400 τόνων (απομένει η ένταξη σε υπηρεσία του τέταρτου πλοίου), τέσσερα θα ανήκουν στον τύπο TF-1000 κλάσης «Istanbul» εκτοπίσματος 3.000 τόνων (το πρώτο πλοίο άρχισε να ναυπηγείται τον Ιούλιο του 2017 και αναμένεται να καθελκυστεί το 2021), ενώ τα τελευταία τέσσερα πλοία θα ανήκουν στον τύπου TF-2000 εκτοπίσματος 7.000 τόνων.

Αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, καθώς , όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των τεσσάρων υπό ναυπήγηση TF-2000 άλλαξε προς τα πάνω και πλέον στόχος είναι η ναυπήγηση επτά πλοίων για την αντικατάσταση των οκτώ εν υπηρεσία φρεγατών Oliver Hazard Perry από το 2027 και μετά. Οι βασικές διαστάσεις των πλοίων παραμένουν ίδιες με μήκος 166 μέτρα και εκτόπισμα 7.000 τόνων. Ωστόσο, αυξάνονται οι θέσεις των κάθετα εκτοξευόμενων βλημάτων από 32 σε 64 για αντιαεροπορικά βλήματα, τα οποία θα είναι της οικογένειας Hisar, και βλήματα κατά πλοίων Atmaca.