Την απόφαση της Νοτίου Κορέας να προμηθευτεί επιπλέον εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-50 ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Σονγκ Γιουνγκ-Μου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό ή την έκδοση.

Υπενθυμίζουμε ότι το T-50 είναι ένα υπερηχητικό προηγμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το οποίο αναπτύχθηκε από την κορεατική ΚΑΙ (Korea Aerospace Industries) και την αμερικανική Lockheed Martin.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κορεάτη Υπουργού το σχετικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει περί το 2019. Μέχρι σήμερα η Νότιος Κορέα διατηρεί σε υπηρεσία 142 αεροσκάφη του τύπου εκ των οποίων50 T-50 (εκπαιδευτικό), 10 T-50B (εξειδικευμένο αεροσκάφος για αεροπορικές επιδείξεις), 22/60 TA-50/FA-50 (ελαφρύ μαχητικό).

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η απόφαση της χώρας για μαζική ένταξη σε υπηρεσία του νέου συστήματος στρατιωτικών επικοινωνιών TICN (Tactical Information Communication Network). Η απόφαση πάρθηκε μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των σχετικών δοκιμών πεδίου μάχης του TICN.

Το TICN, που είναι πλήρως ψηφιακό, αναμένεται να αντικαταστήσει το παλαιότερο και αναλογικό σύστημα Spider. Το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει περί τα $ 4,7 δισεκατομμύρια. Η ανάπτυξη του TICN ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2015 με τις δοκιμές να λαμβάνουν χώρα το διάστημα 2015-2017. Σε σχέση με το Spider το TICN είναι δέκα φορές ταχύτερο, ενώ μπορεί να διαβιβάσει ζωντανή εικόνα.