Στην παρουσίαση μιας νέας έκδοσης του UCAV Bayraktar ΤΒ-2 προχώρησε η Τουρκία. Πρόκειται για την έκδοση Bayraktar ΤΒ-2S η οποία μπορεί να μεταφέρει έως 4 κατευθυνόμενα πυρομαχικά MAM-L της Roketsan μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με επίσημα ανακοίνωση του τουρκικού Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) τον Μάρτιο του 2018 η Τουρκία θα παραλάβει 8 TB-2S, τα οποία θα προστεθούν στα 76 περίπου εν υπηρεσία TB-2 (19 συστήματα με τέσσερα TB-2 και δύο σταθμούς ελέγχου έκαστο σύστημα). Εκτός από τα 4 MAM-L κάθε TB-2S μπορεί να μεταφέρει και 2 κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα UMTAS, επίσης της Roketsan, μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι τα TB-2 είναι ιδιαίτερα ενεργά στη Νοτιοανατολική Τουρκία (Κουρδιστάν) στον πόλεμο κατά των Κούρδων. Μάλιστα τουρκικά δημοσιεύματα της 8ης Σεπτεμβρίου 2016, ανέφεραν ότι ένα ΤΒ-2 κατάφερε το πρώτο επιχειρησιακό του πλήγμα κατά των Κούρδων ανταρτών. Είχε προηγηθεί η απώλεια (συντριβή) ενός, τον Αύγουστο του 2016, στη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Η σύμβαση για την προμήθεια των 76 Bayraktar TB-2 υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2006, ενώ οι παραδόσεις ξεκίνησαν στα τέλη του 2007 και έχουν ολοκληρωθεί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη το SSM ανακοίνωσε ότι εντάχθηκαν σε υπηρεσία 40 οχήματα τύπου Kirpi («σκαντζόχοιρος») κατηγορίας MRAP (Mine-Resistance Armor-Protected). Πρόκειται για τα πρώτα οχήματα της 2ης παρτίδας των 529 οχημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι το  συμβόλαιο για την προμήθεια 668 οχημάτων (1η παρτίδα) υπογράφηκε το 2009 με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2014 και να ολοκληρώνονται τον Ιούνιο του 2016, με μικρή απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, λόγω της εμφάνισης κάποιων προβλημάτων. Με την ολοκλήρωση των παραλαβών αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία 323 παλαιά BTR-60PB.

Από τα 668 οχήματα, 468 χρησιμοποιούνται από τον Τουρκικό Στρατό και 200 από τη Στρατιωτική Χωροφυλακή. Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές κάποια οχήματα έχουν ήδη απολεσθεί μετά από κουρδικά πλήγματα. Τον περασμένο Αύγουστο έγινε γνωστό ότι η Τουρκία προχώρησε στην παραγγελία 529 επιπλέον Kirpi (2η παρτίδα) με συνολικό κόστος κοντά στα $ 350 εκατομμύρια.