Από 15 έως 17 Οκτωβρίου 2017 ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (Commander of US Special Operations Command Europe – SOCEUR), Major General Mark Schwartz, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα στο πλαίσιο διμερών επαφών.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον SOCEUR όπου και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν στη συνεργασία στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

-Την υφιστάμενη άριστη συνεργασία μεταξύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσή της, μέσα από συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και παροχή υποστήριξης υποδομών και τεχνογνωσίας.

-Τη λήψη, από ελληνικής πλευράς, όλων των απαιτούμενων μέτρων για την υλοποίηση της στοχοθεσίας ΝΑΤΟ στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

-Τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), για εκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ο Major General Mark Schwartz, ενημερώθηκε από αρμόδιους επιτελείς επί βασικών θεμάτων και προτεραιοτήτων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ). Ακολούθως, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ), του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία, και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες τους.