Ενίσχυση των ήδη άριστων σχέσεων και αύξηση γεωστραστηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
«Σήμερα είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και ευχαρίστηση να φιλοξενήσουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την πρώτη τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Καλωσορίζω τους εκλεκτούς φίλους και συναδέλφους κ.κ. Φωκαΐδη και Liberman, όπως και τα μέλη των αντιπροσωπειών. Οι τρεις χώρες συνδέονται από το παρελθόν με δεσμούς που βασίζονται στην ειλικρινή φιλία, τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουν λάβει τα χαρακτηριστικά της εταιρικής στρατηγικής σχέσης.
Γεωστρατηγικά, η διαχρονική επικοινωνία των λαών υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για την πρόοδο, την ευημερία και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Σε όσες ιστορικές περιόδους αυτή η επικοινωνία ήταν ανοιχτή και απρόσκοπτη, θα παρατηρήσουμε ότι το εμπόριο, ο πολιτισμός, η ανταλλαγή ιδεών και αξιών και η εν γένει πρόοδος εξελίχθησαν με γρήγορους ρυθμούς και με θετικό πρόσημο. Αντίθετα, όποτε αυτή η επικοινωνία εμποδιζόταν από εξωγενείς παράγοντες, όλη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηριζόταν από επιβράδυνση και στασιμότητα που αρκετές φορές κατέληγε σε συγκρούσεις.
Μια ματιά σήμερα στη γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τη μοναδικότητα, αλλά και τη σημασία της διατήρησης και της διεύρυνσης αυτού του τόξου ασφάλειας και ευημερίας. Έχοντας πλήρη αντίληψη των παραπάνω, οι τρεις φίλες χώρες έχουν πραγματοποιήσει από το 2016, τρεις Συνόδους Κορυφής, όπου οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος και του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αποφασίσει την ανάπτυξη μιας ανοικτής τριμερούς συνεργασίας, έτσι ώστε να προωθηθούν η ειρήνη, η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία στην περιοχή. Οι στόχοι αυτοί είναι αλληλένδετοι. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα χωρίς την αναγκαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και αντίστροφα, ανάπτυξη και ευημερία χωρίς ασφάλεια και σταθερότητα.
Στη σημερινή εποχή, με τις τόσες προκλήσεις ασφάλειας και απειλές, συμβατικές και μη, είναι καθήκον μας ως Υπουργοί Άμυνας να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των χωρών και των λαών μας και να συμβάλουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και κατ’ επέκταση στη συνεργασία, στο διάλογο και στην ευημερία. Η αστάθεια που χαρακτηρίζει την ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από κάθε κράτος. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Σήμερα, αποφασίσαμε τη σύσταση τριμερούς συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα προετοιμάζει την ετήσια συνάντηση των Υπουργών Άμυνας. Η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας, καθιερώθηκε πλέον σε ετήσια βάση και σε υψηλό επίπεδο.
Η συνεργασία των χωρών μας, που καλύπτει ένα ευρύ πλέγμα σχέσεων μεταξύ των οποίων και ο αμυντικός τομέας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Είμαστε ανοικτοί στη διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, να προτάξουν όλες οι χώρες της περιοχής εκείνα που τις ενώνουν και να επιλύσουν τις διαφορές, ακόμα και τις πιο σημαντικές, με διάλογο και συνεννόηση στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Βασικός και απαράβατος όρος, όμως, είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της κάθε χώρας και του λαού της. Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, κ. Liberman, ο κόσμος πλέον χωρίζεται στους εξτρεμιστές και σε εκείνους που θέλουν τη συνεργασία.
Τους καλωσορίζω ακόμα μια φορά».