Ομόφωνα πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας το νομοσχέδιο αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και πλέον θα τεθεί προς έγκριση στη Γερουσία. Στην προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου πρωτοστατεί ο επικεφαλής της Επιτροπής, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Το νομοσχέδιο προβλέπει εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ειδικότερα, προβλέπει:
1/ Χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος ERIP (European Recapitalization Incentive Program), για την αντικατάσταση οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης. Με το πρόγραμμα ERIP η Ουάσιγκτον στοχεύει όχι μόνο στον περιορισμό των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων σε συμμαχικές ή φιλικές χώρες, αλλά και στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ERIP.
2/ Χορήγηση πίστωσης ύψους $ 1 εκατομμυρίου, για κάθε έτος, από το 2022 μέχρι και το 2026, για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς την Ελλάδα.
3/ Χορήγηση πιστώσεων προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού και υπηρεσιών, επέκταση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας και υλοποίηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.
4/ Εξουσιοδότηση του Αμερικανού Προέδρου για την ταχεία παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II στην Ελλάδα, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να προμηθευτεί το αεροσκάφος.
5/ Εμβάθυνση της υφιστάμενης συνεργασίας των Αμερικανών και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
6/ Καθεστώς προτεραιότητας στην Ελλάδα στην παραχώρηση πλεονασματικού αμυντικού υλικού του Αμερικανικού Στρατού.
7/ Κατάθεση στο Κογκρέσο έκθεσης σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας και διερεύνηση τρόπων για το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες μέσω παραχώρησης πλεονασματικού αμυντικού υλικού.