Σε γενική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Αττικής με δυνατότητα άμεσης ανάληψης πυροσβεστικών καθηκόντων στα πύρινα μέτωπα της Πεντέλης. Ειδικότερα διατίθεται σε πρώτο χρόνο προσωπικό και στελέχη από το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και τη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών. Ενεργοποιείται το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» του ΓΕΕΘΑ. Εκτός των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων διατίθονται μέσα και μηχανήματα του Μηχανικού για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Επιπροσθέτως σε ετοιμότητα παραμένουν και επιπλέον δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.

Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχει και η Ειδική Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ).

Συνολικά 350 πυροσβέστες και 24 εναέρια μέσα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες απέναντι στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 17.19 το απόγευμα στην Πεντέλη. Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 60 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 1 εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό.

Επιπρόσθετα οι εθελοντές του ΠΣ, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής. Ακόμη, έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης.