Η άκομψη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να αιφνιδίασε τη Λευκωσία, κυρίως την κυπριακή κοινή γνώμη, αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Υπήρξαν προειδοποιητικές βολές -για άλλα ζητήματα- τόσο από τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία, ο οποίος δημόσια ζήτησε να προστατευθούν οι συμπατριώτες του επιχειρηματίες, όσο και η τοποθέτηση της Μαρία Ζαχάροβα για την απέλαση υπηκόου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ως προς την τελευταία περίπτωση, η Κύπρος είχε κάθε δικαίωμα να μην τη δεχθεί στο έδαφός της από τη στιγμή που είχε δηλώσει τόπο διαμονής τα κατεχόμενα.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ για το SL PRESS

Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί αλλά και Ευρωπαίοι ασκούν πιέσεις στη Λευκωσία για να διώξουν ρωσικά κεφάλαια από το νησί. Αυτή η πίεση γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, ενώ τούτο δεν γίνεται και με άλλες χώρες, στις οποίες επίσης δραστηριοποιούνται Ρώσοι κεφαλαιοκράτες. Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, μιλώντας στο κυπρορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Λεμεσό, στα μέσα Νοεμβρίου, είχε αναφέρει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία και οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων και στην αποχώρηση πολλών ρωσικών εταιρειών από το νησί.

Την ίδια ώρα είναι προφανές πως στη Μόσχα παρακολουθούν με ανησυχία τις αμερικανικές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταξη σε αυτές τις διεργασίες και της Κύπρου. Η κάθοδος κλιμακίου στο νησί από τις ΗΠΑ για έλεγχο των αεροδρομίων, αφορούσε στην επιχείρηση εκκένωσης και μεταφοράς Αμερικανών υπηκόων από γειτονικές χώρες στην Κύπρο. Αυτό εντάσσεται στα πλαίσια των διευκολύνσεων. Το γεγονός ότι η Κύπρος παρέχει διευκολύνσεις ενοχλεί και τους Βρετανούς, που θα ήθελαν αυτό τον ρόλο να τον έχουν οι δικές τους βάσεις.

Όλα αυτά, που προέκυψαν με τη Ρωσία, θα διευκρινιστούν κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Χριστοδουλίδη, ενδεχομένως και εντός Ιανουαρίου στη Μόσχα. Το βασικό θέμα αντίδρασης της Μόσχας είναι η αντιμετώπιση των Ρώσων κεφαλαιοκρατών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Πέραν όλων των άλλων, είναι πρόδηλο πως η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει η ίδια. Είναι σαφές πως όσο στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Σεργκέι Λαβρόφ τίποτε δεν αλλάζει σε σχέση με το Κυπριακό.

ΠΗΓΗ: SL PRESS